Marvels / The Marvels (2023/105/USA/Akční / Dobrodružný / Sci-Fi) 46%

30.07.2023 03:58
JEDNOU VĚTOU
„Pokračování filmu Captain Marvel"

OBSAH
Carol Danvers (Brie Larson), známá také jako Captain Marvel, získala zpátky svou identitu, kterou jí vzali kreejští tyrani, a pomstila se Nejvyšší inteligenci. Když ji povinnosti zavedou k anonymní červí díře spojované s kreejským revolucionářem, padá na ni kvůli nečekaným okolnostem tíha celého destabilizovaného vesmíru. Její schopnosti ji propojí s Kamalou Khan (Iman Vellani), alias Ms. Marvel, a její vzdálenou „neteří“, kapitánkou Monicou Rambeau (Teyonah Parris), z níž se mezitím stala astronautka organizace S.A.B.E.R. Nesourodá trojice musí spojit síly a naučit se kooperovat, aby mohly společně zachránit vesmír. (Falcon)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Je mi hrozně líto, že právě tady se srazila žánrová divácká únava, toxicita fandomu (kdo říká, že tu žádná není, ten ať si projde libovolné diskuzní fórum) a nešťastné načasování. Dokážu samozřejmě respektovat fakt, že spousta lidí se ve vesmíru ztrácí a že právě tady je onen průsečík, který nejvíc ukazuje, že vybruslit z podobného labyrintu není jednoduché. Nejde o propojení dvou filmových sérií, tady je záhodno nakoukat hned několik televizních seriálů, kdy Ms. Marvel a Wandavision jsou úplnou nutností pro smysluplnost zážitku. K tomu si pamatovat / zopakovat Captain Marvel a Avengers: Endgame, seřadit si přibližnou časovou linii, držet v hlavě, co vše k tomuhle překošatému vesmíru patří, patřit bude nebo patřit může. Je to nekončící úkol a že se v něm rád rochním já, neznamená, že to tak mají i ostatní a upřímně, jít do kina vypnout a nemoct úplně vypnout je pochopitelná výtka. Bohužel mám pocit, že právě tady veřejnost odmítla udělat byť jen jeden krok vstříc filmu a to výsledku zákonitě ublíží. A když raněný leží, proč si ještě nekopnout. Pro mě Marvels ale září světlem nevídaným. Nevím, jak přesně se to povedlo, protože žánrově je scénář trochu míchanice, spojení hlavních Zázraků s Monicou mohlo dopadnout vynucenou odbočkou, ale právě naopak. Síla přátelství, ta obyčejná hnací rychlost mnoha dobrodružných trháků tu je v první řadě, v té druhé pak už klasická stájová menší týmovka a boj s pochopitelným záporákem v cizích světech. Volá se po klasických dobrodružných filmech, kde je vtip, sympatičtí herci, krásné herečky, super postavy, které divák chce vidět opakovaně. To všechno tady je, na stříbrném podnose. Nenechte si tenhle chod zošklivit, jednou nám bude chybět. (Novoten) 5*

Je to furt lepší, než ´Quantumania´ a opravdu si myslím, že režisérka Nia DaCosta je talentovaná (viz. předchozí povedený ´Candyman´). Problém je v tom, že ona sama prohlásila, že chtěla natočit film, na který by se s chutí podívala její malá dcerka. A to je ono. Cílovka téhle matlaniny je věkově někde mezi 5 lety a rannou pubertou, zbytek tenhle na sílu tlačený girl-power manifest asi bude těžko trávit, navíc se záporačkou, která je největším castingovým omylem v celé marvelovské franšíze. Ano, má to jeden vtipný nápad (flerkeni za doprovodu hudby A. L. Webbera), sledovat zbytek je ale zábavný pouze v ujištění, jak je Marvel v naprosté křeči a neví kudy kam. (Lima) 2*

Is This Cinema? Budeme s Martym zajedno a můžeme v klidu říct, že ne. Marvels jsou jiná marvelovka, než na jaké jsme byli v poslední dekádě zvyklí. Nejde o zásadní událost, kterou byste z hlediska diváckého zážitku či důležitosti pro vývoj filmového multiversa neměli minout; spíše jde ve své jednoduchosti, překotnosti a naivitě až o staromilskou komiksovku – rychle plynoucí oddychovku, se kterou můžete v kině zabít hodinu a půl a nic moc od ní nechcete. V tuhle chvíli sám nevím, jestli je to dobře nebo špatně. Zbytečnost a banálnost hlavní příběhové linky o (překvapivě) záchraně vesmíru i nenápadnější linie o nutnosti nápravy charakterových vad hlavní hrdinky musela být jasná i tvůrcům, a tak děj rozmělnili dvěma sekvencemi za hranou sebeparodie. Jak vážně pak může divák brát film, který nebere vážně ani sám sebe? Hrdinné trio je celkem fajn, efekty nejsou tak ošklivé, jak jsme viděli v několika posledních komiksovkách (i když hlavně z dílny DC) a jejich pichlavé, rádoby vtipné dialogy cílovku teenagerů snad i trochu pobaví. Zamrzí hlavně slabá záporačka a přehršel pseudofyzikálních keců, snažících se aspoň naoko zakrýt nesporný fakt, že postavy mohou kdykoli udělat cokoli. Hlavně se ale lituju všechny nebožáky, kteří poctivě sledují všechny marvelovské seriály, aby se pak dočkaly zužitkování postav ve „spektáklech“, jako je tenhle. (Rimsy) 3*

VELKÁ RECENZE
Ani tolik ne. Ač se mohou mnozí obávat, že tenhle snímek o třech superhrdinkách bude až příliš zavánět feminismem a tzv. girl power, tak tomu tak skutečně není. Tvůrci na tuto tematiku opravdu zbytečně příliš netlačí, a ač jsou třemi protagonisty ženské postavy a záporák je také ženského pohlaví, tak to působí organicky (naopak problematičtější by bylo, kdyby ženy hrdinky bojovaly proti muži padouchovi). Muži se tu navíc přeci jen také objevují a jejich role nejsou nijak umenšovány a démonizovány.
Ne, tenhle film má skutečně jiné problémy a ženské obsazení není jedním z nich, jak se mohou mnozí mylně domnívat. Ale vezměme to tedy postupně. O čem, že to tedy celé děje? V příběhu se nečekaně zkříží osudy Carol Danvers, Kamaly Khan a Monicy Rambeau. Jejich schopnosti se propojí a začnou si najednou prohazovat místa. Postupně zjišťují, v čem tkví jejich konexe, a že to vše souvisí s plánem padoušky Dar-Benn, která chce zachránit svou umírající planetu. Jde na to však poněkud nešťastnou silně radikální cestou, kdy ničí životy na jiných planetách. A tak je jen na našich třech hrdinkách, aby se naučily včas spolupracovat a zastavily Dar-Benn, než bude pozdě.
Na první pohled tak zní příběh poměrně koherentně a docela i zajímavě. Motivace záporáka dává smysl i propojení protagonistek je srozumitelně vysvětleno. Avšak snímek je v mnoha ohledech skutečně hodně, hodně chaotický a prapodivný. V první řadě, což je nejvíce okaté, si nějak tvůrci v čele s režisérkou a scenáristkou Nia DaCosta (Candyman), neumí poradit s jeho náladou. Na jedné straně tu najdeme spoustu skutečně potřeštěného humoru, který však nejde ruku v ruce s emociálními a stroze seriózními akčními momenty, jež záhy následují. Marvels jsou zkrátka nevyrovnané, co se nálady týče, a tak trochu neví, zda chtějí být spíše bláznivou komedií nebo smrtelně vážným akčňákem. Tímhle je charakteristická většina marvelovek, ale zde je ten rozdíl ještě mnohem více patrný, čímž vytrhává z celé podívané.
Je také nutné podotknout, že je děj silně propojen se seriály, které mu předcházely – především Ms. Marvel a WandaVision. Tvůrci zde více než kdy jindy napojili pořady Disney+ na filmové dění, a bez jejich předchozí znalosti nemá snímek na diváka stejný vliv. Ano, lze bez nich pochopit celkové dění, ale budete mít matoucí mezery.
Ne, že by podívaná nebyla matoucí sama o sobě. Najde se zde totiž spoustu skutečně bizarních momentů, které doprovázejí ony komediální chvilky. Co ale také čekat od scénáře, na kterém se podíleli tři lidé (spolu s DaCosta ještě Megan McDonnell a Elissa Karasik), to skoro vždy zavání mírným průšvihem. Snad nejbizarnějším momentem celého snímku je nečekaná hudební montáž, která se táhne až přespříliš dlouho. Kdyby se zůstalo u krátké humorné scénky, tak by to celé fungovalo správně. Takhle se muzikálová čísla přespříliš táhnou a postupně tak ubývá na jejich důvtipnosti, což je docela škoda. Za zmínku zde stojí i nečekaná kočičí montáž za doprovodu Memory, u které člověk neví, zda se smát, nebo mu má být za postavy i herce trapně.
To ale neznamená, že by snímek nebyl chvílemi opravdu upřímně vtipný. Najde se tu opravdu plno komedie, zvláště pak ve spojení s Ms. Marvel a její představitelkou (o té však ještě později). Často se tu opravdu příjemně zasmějeme a jindy zase dokáže film docela dost dojmout.
Kromě humoru je pak, jak již bylo zmíněno, velkou součástí podívané akce. Ta se často tváří až přehnaně seriózně, díky čemuž nejdou tyto dva prvky moc ruku v ruce. To však nemění nic na tom, že by nebyla povedená. Hned na začátku zaujme hravá akční montáž, při které si uprostřed vážné bitky mění tři hlavní hrdinky pozice. Scénu prodává bezprostřední zmatenost postav, ale i připravenost rvát se a zvědavé nechápavé hlášky, které uprostřed rvačky vyvstávají ze všech stran. A akce je v Marvels povedená obecně, zvláště pak choreografie ústředního tria. Často tu však najdeme velkou dávku CGI efektů – zvláště pak ve finálovém aktu, který je tak díky tomu velmi podobný finále prvního dílu a zařazuje se mezi další marvelovské bitky plné chaotických vizuálů.
Nutno však podotknout, že ani ona vizuální stránka není vždy úplně povedená. Většina filmu se odehrává ve vesmíru, a tak se zde najde opravdu hodně CGI a green screen, což je chvílemi opravdu dost znát. Často se tvůrci snaží hrát na vizuálně působivé momenty (jako například Captain Marvel letící vesmírem s kočkou na zádech), které však působí příliš strojeně a neupřímně. Obecně veškeré scény ve vesmíru působí okatě počítačově a nepřirozeně, čímž vytrhávají z celé podívané.
Za pochvalu však stojí animovaná montáž na začátku filmu, která je laděná do stylu seriálu Ms. Marvel. Fanoušci pořadu zakomponování těchto, pro tuto postavu tak charakteristických, komiksových prvků opravdu ocení. Animace je navíc hravá a dobře nás uvede do světa Ms. Marvel, který tímto způsobem mile převádí na velké plátno.
A tomu pomáhá i výkon mladičké Iman Vellani, která je zde největším objevem. Vellani se v roli Kamaly Khan alias Ms. Marvel silně zapsala už v jejím zmíněném sólovém seriálu. Zde pokračuje ve svém výrazném výkonu, který je bezprostřední, plný emocí a autentický – její postava se zkrátka chová tak, jak by se puberťačka v jejím postavení chovala, a my jí to věříme. Silná je i Teyonah Parris jako Monika Rambeau, která se v této roli poprvé objevila ve WandaVision. Parris zde opět odvádí kvalitní kus práce plný citů a vedle Vellani podává druhý nejsilnější výkon.
Nejslabším článkem ústředního tria je pak Brie Larson coby Captain Marvel. Ta je v této roli opět velmi plochá a bez emocí. Po většinu času pak opět působí znuděně, a jako by tam ani nechtěla být. Co se pak týče záporačky, tak ta má sice silnou a logickou motivaci, ale herecky Zawe Ashton příliš neoslní. A není to její chyba, nemá zkrátka z hlediska scénáře moc s čím pracovat – její postava je většinu času jen naštvaná a smutná a zase tak plno hloubky nemá.
V neposlední řadě stojí za zmínku i hudební doprovod Laurya Karpman. V jejich skladbách se podepsal vliv pořadů Ms. Marvel a Co kdyby…?, na kterých se podílela. Zde přináší hravý soundtrack, ve kterém se odráží motivy všech tří protagonistek a slučují se do jednoho půvabného doprovodu.
Dohromady jsou tak Marvels poněkud rozporuplnou podívanou. Na jednu stranu nabízí zajímavou zápletku a příběh, který rozhodně nenudí. Děj má spád a na plátně se neustále něco odehrává, často jde však o docela bizár. Neproblematičtější je, že snímek moc neví, čím chce náladově být, a tak se tu okatě kříží potřeštěná komedie se seriózní akcí. Ta je sice povedená, ale těžce CGI. Nejvíce pak vyčnívá svým bezprostředním a emočně založeným výkone Iman Vellani, naopak Brie Larson opět příliš neoslní. Na pomyslné škále MCU filmů se tak Marvels umisťují kdesi uprostřed v sekci toho lepšího průměru. Na závěr je také nutno dodat, že nechybí ani dvě potitulkové (nebo spíš mezititulkové) scény, které silně nastiňují velmi zajímavou budoucnost MCU a otevírají dveře novým dobrodružstvím.

DABING
-

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 9.11.2023 Falcon
Premiéra USA: 10.11.2023 Walt Disney US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: -
Poprvé na DVD: 28.2.2024 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 28.2.2024 Magic Box
Poprvé na VOD: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 13 951 787
Tržby celkem - $ 121 153 414
Návštěvnost v ČR 73 803
Náklady (Rozpočet) - $ 274 000 000

FILMY V SÉRII
IIron Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a0213/
Akční / Dobrodružný, USA, 2008
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Terrence Howard

Neuvěřitelný Hulk gastonrolinc.webnode.cz/news/a57/
Akční / Thriller, USA, 2008
Režie: Louis Leterrier, Hrají: Edward Norton, Liv Tyler

Iron Man 2 (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0214/
Akční / Dobrodružný, USA, 2010
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Mickey Rourke

Thor gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Kenneth Branagh, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Captain America: První Avenger gastonrolinc.webnode.cz/news/a0193/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Joe Johnston, Hrají: Chris Evans, Hugo Weaving

Avengers gastonrolinc.webnode.cz/news/a0195/
Akční / Dobrodružný, USA, 2012
Režie: Joss Whedon, Hrají: Robert Downey Jr., Jeremy Renner

Thor: Temný svět gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2013
Režie: Alan Taylor, Hrají: Chris Hemsworth, Natalie Portman

Iron Man 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0211/
Sci-Fi / Fantasy, USA / Čína, 2013
Režie: Shane Black, Hrají: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow

Strážci Galaxie gastonrolinc.webnode.cz/news/a0196/
Akční / Dobrodružný, USA / Velká Británie, 2014
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Captain America: Návrat prvního Avengera gastonrolinc.webnode.cz/news/a0194/
Akční / Dobrodružný, USA, 2014
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Scarlett Johansson

Ant-Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a22/
Akční / Sci-Fi, USA, 2015
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Michael Douglas

Avengers: Age of Ultron gastonrolinc.webnode.cz/news/a270/
Akční / Dobrodružný, USA, 2015
Režie: Joss Whedon, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Doctor Strange gastonrolinc.webnode.cz/news/a31/
Akční / Dobrodružný, USA, 2016
Režie: Scott Derrickson, Hrají: Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor

Captain America: Občanská válka gastonrolinc.webnode.cz/news/a0234/
Akční / Dobrodružný, USA / Německo, 2016
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Strážci Galaxie Vol. 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a238/
Akční / Dobrodružný, USA / Nový Zéland, 2017
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Thor: Ragnarok gastonrolinc.webnode.cz/news/a77/
Akční / Dobrodružný, USA / Austrálie, 2017
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Spider-Man: Homecoming gastonrolinc.webnode.cz/news/a239/
Akční / Dobrodružný, USA, 2017
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Michael Keaton

Ant-Man a Wasp gastonrolinc.webnode.cz/news/a272/
Akční / Sci-Fi, USA, 2018
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Black Panther gastonrolinc.webnode.cz/news/a0264/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan

Avengers: Infinity War gastonrolinc.webnode.cz/news/a271/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth

Captain Marvel gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anna Boden, Ryan Fleck, Hrají: Brie Larson, Samuel L. Jackson

Spider-Man: Daleko od domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-daleko-od-domova-spider-man-far-from-home-2019-1830usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-80/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Jacob Batalon

Avengers: Endgame gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.
 
Black Widow gastonrolinc.webnode.cz/news/black-widow-black-widow-2021-134-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-64/
Akční / Dobrodružný, USA 2021
Režie: Cate Shortland, Hrají: Scarlett Johansson, Florence Pugh

Shang-Chi a legenda o deseti prstenech gastonrolinc.webnode.cz/news/shang-chi-a-legenda-o-deseti-prstenech-shang-chi-and-the-legend-of-the-ten-rings-2021-113-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-80/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2021
Režie: Destin Daniel Cretton, Hrají: Simu Liu, Tony Leung Chiu-wai

Eternals gastonrolinc.webnode.cz/news/eternals-eternals-2021-157-usa-akcni-drama-fantasy-sci-fi/
Akční / Drama / Fantasy, USA 2021
Režie: Chloé Zhao, Hrají: Angelina Jolie, Richard Madden

Spider-Man: Bez domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-bez-domova-spider-man-no-way-home-2021-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi USA 2021
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Zendaya

Thor: Láska jako hrom gastonrolinc.webnode.cz/news/thor-love-and-thunder-thor-love-and-thunder-2002-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2022
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tessa Thompson

Black Panther 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/black-panther-2-akcni-dobrodruzny-sci-fi-usa-2022-pripravuje-se/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2022
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Letitia Wright, Lupita Nyong'o

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/doctor-strange-v-mnohovesmiru-silenstvi-doctor-strange-in-the-multiverse-of-madness-2022-127-usa-akcni-fantasy-horor-67/
Akční / Fantasy / Horor, USA 2022,
Režie: Sam Raimi, Hrají: Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen
 
Ant-Man and the Wasp: Quantumania gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd174/
USA, Akční / Dobrodružný / Komedie 2023
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Strážci Galaxie Vol. 3 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd172/
USA, Akční / Dobrodružný / Sci-Fi 2023
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Dave Bautista

The Marvels (27.07.2023 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd216/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2023
Režie: Nia DaCosta, Hrají: Brie Larson, Iman Vellani

Více zde: https://gastonrolinc.webnode.cz/news/original-dvd174/
IIron Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a0213/
Akční / Dobrodružný, USA, 2008
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Terrence Howard

Neuvěřitelný Hulk gastonrolinc.webnode.cz/news/a57/
Akční / Thriller, USA, 2008
Režie: Louis Leterrier, Hrají: Edward Norton, Liv Tyler

Iron Man 2 (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0214/
Akční / Dobrodružný, USA, 2010
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Mickey Rourke

Thor gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Kenneth Branagh, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Captain America: První Avenger gastonrolinc.webnode.cz/news/a0193/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Joe Johnston, Hrají: Chris Evans, Hugo Weaving

Avengers gastonrolinc.webnode.cz/news/a0195/
Akční / Dobrodružný, USA, 2012
Režie: Joss Whedon, Hrají: Robert Downey Jr., Jeremy Renner

Thor: Temný svět gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2013
Režie: Alan Taylor, Hrají: Chris Hemsworth, Natalie Portman

Iron Man 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0211/
Sci-Fi / Fantasy, USA / Čína, 2013
Režie: Shane Black, Hrají: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow

Strážci Galaxie gastonrolinc.webnode.cz/news/a0196/
Akční / Dobrodružný, USA / Velká Británie, 2014
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Captain America: Návrat prvního Avengera gastonrolinc.webnode.cz/news/a0194/
Akční / Dobrodružný, USA, 2014
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Scarlett Johansson

Ant-Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a22/
Akční / Sci-Fi, USA, 2015
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Michael Douglas

Avengers: Age of Ultron gastonrolinc.webnode.cz/news/a270/
Akční / Dobrodružný, USA, 2015
Režie: Joss Whedon, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Doctor Strange gastonrolinc.webnode.cz/news/a31/
Akční / Dobrodružný, USA, 2016
Režie: Scott Derrickson, Hrají: Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor

Captain America: Občanská válka gastonrolinc.webnode.cz/news/a0234/
Akční / Dobrodružný, USA / Německo, 2016
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Strážci Galaxie Vol. 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a238/
Akční / Dobrodružný, USA / Nový Zéland, 2017
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Thor: Ragnarok gastonrolinc.webnode.cz/news/a77/
Akční / Dobrodružný, USA / Austrálie, 2017
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Spider-Man: Homecoming gastonrolinc.webnode.cz/news/a239/
Akční / Dobrodružný, USA, 2017
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Michael Keaton

Ant-Man a Wasp gastonrolinc.webnode.cz/news/a272/
Akční / Sci-Fi, USA, 2018
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Black Panther gastonrolinc.webnode.cz/news/a0264/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan

Avengers: Infinity War gastonrolinc.webnode.cz/news/a271/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth

Captain Marvel gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anna Boden, Ryan Fleck, Hrají: Brie Larson, Samuel L. Jackson

Spider-Man: Daleko od domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-daleko-od-domova-spider-man-far-from-home-2019-1830usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-80/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Jacob Batalon

Avengers: Endgame gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.
 
Black Widow gastonrolinc.webnode.cz/news/black-widow-black-widow-2021-134-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-64/
Akční / Dobrodružný, USA 2021
Režie: Cate Shortland, Hrají: Scarlett Johansson, Florence Pugh

Shang-Chi a legenda o deseti prstenech gastonrolinc.webnode.cz/news/shang-chi-a-legenda-o-deseti-prstenech-shang-chi-and-the-legend-of-the-ten-rings-2021-113-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-80/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2021
Režie: Destin Daniel Cretton, Hrají: Simu Liu, Tony Leung Chiu-wai

Eternals gastonrolinc.webnode.cz/news/eternals-eternals-2021-157-usa-akcni-drama-fantasy-sci-fi/
Akční / Drama / Fantasy, USA 2021
Režie: Chloé Zhao, Hrají: Angelina Jolie, Richard Madden

Spider-Man: Bez domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-bez-domova-spider-man-no-way-home-2021-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi USA 2021
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Zendaya

Thor: Láska jako hrom gastonrolinc.webnode.cz/news/thor-love-and-thunder-thor-love-and-thunder-2002-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2022
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tessa Thompson

Black Panther 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/black-panther-2-akcni-dobrodruzny-sci-fi-usa-2022-pripravuje-se/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2022
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Letitia Wright, Lupita Nyong'o

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/doctor-strange-v-mnohovesmiru-silenstvi-doctor-strange-in-the-multiverse-of-madness-2022-127-usa-akcni-fantasy-horor-67/
Akční / Fantasy / Horor, USA 2022,
Režie: Sam Raimi, Hrají: Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen
 
Ant-Man and the Wasp: Quantumania gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd174/
USA, Akční / Dobrodružný / Komedie 2023
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Strážci Galaxie Vol. 3 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd172/
USA, Akční / Dobrodružný / Sci-Fi 2023
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Dave Bautista

Marvels gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd216/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2023
Režie: Nia DaCosta, Hrají: Brie Larson, Iman Vellani
 
Tvůrci a herci
Nia DaCosta (Režie), Kevin Feige (Produkce), Laura Karpman (Hudba), Sean Bobbitt (Kamera), Catrin Hedström (Střih), Evan Schiff (Střih), Sarah Finn (Casting), Cara Brower (Scénografie), Lindsay Pugh (Kostýmy), Christopher Boyes (Zvuk), - (Masky), Megan McDonnell (Scénář), Brie Larson (Herec), Iman Vellani (Herec), Teyonah Parris (Herec), Samuel L. Jackson (Herec), Zawe Ashton (Herec), Lashana Lynch (Herec), Randall Park (Herec), Mohan Kapur (Herec), Zenobia Shroff (Herec), Seo-joon Park (Herec), Shamier Anderson (Herec), Reggie (Herec), Saagar Shaikh (Herec), Gary Lewis (Herec), Leila Farzad (Herec), Tessa Thompson (Herec), Hailee Steinfeld (Herec), Kelsey Grammer (Herec)
 
2023/105/USA/Akční / Dobrodružný / Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- V čase 01:16:38 si můžeme všimnout opravené Sochy Svobody v bronzu se štítem Captaina America. Socha byla poškozena během událostí filmu Spider-Man: Bez domova (2021).
- Se stopáží 105 minut se jedná o nejkratší film MCU.
- V jedné ze scén pronese postava Iman Vellani (Ms. Marvel) hlášku: „Oh captain, my captain.'“ Jedná se o odkaz na památnou scénu z filmu Společnost mrtvých básníků (1989).
- Tento film, Thor: Láska jako hrom (2022) a Ant-Man a Wasp: Quantumania (2023) byly natočeny současně. Thor: Love and Thunder byl natočen v Sydney, The Marvels se natáčel v New Jersey a Kalifornii a Ant-Man and the Wasp: Quantumania byl natáčen v Londýně (Anglie, Velká Británie), Atlantě (Georgia, USA) a Turecku.
- Jedná se již o patnáctý projekt Samuela L. Jacksona v MCU po filmech: Iron Man (2008), Iron Man 2 (2010), Thor (2011), Captain America: První Avenger (2011), Avengers (2012), Agenti S.H.I.E.L.D. (od r. 2013), Captain America: Návrat prvního Avengera (2014), Avengers: Age of Ultron (2015), Avengers: Infinity War (2018), Captain Marvel (2019), Avengers: Endgame (2019), Spider-Man: Daleko od domova (2019), What if...? (od r. 2021) a Secret Invasion (od r. 2022).
- První pokračování MCU, ve kterém se žádný scenárista nebo režisér nevrací z předchozího filmu.
- První film MCU s muslimským superhrdinou.
- Nia DaCosta je první Afroameričankou, která režírovala film studia Marvel.
 
Odkazy