Ant-Man a Wasp / Ant-Man and the Wasp (2018/118/USA/Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Komedie) 79%

23.09.2018 21:06
JEDNOU VĚTOU
„Scott Lang se vrací, tentokrát bude hledat rovnováhu mezi tím, jak být spolehlivým otcem a hrdinou, kterého vysílá Hank Pym spolu se svojí dcerou na novou misi."

OBSAH
Filmový svět studia Marvel se rozrůstá o snímek Ant-Man a Wasp, který je novou kapitolou o superhrdinech, kteří se umějí zmenšovat. Po událostech filmu Captain America: Občanská válka musí Scott Lang čelit následkům svých rozhodnutí nejen jako superhrdina, ale i otec. Sotva se mu podaří najít rovnováhu mezi osobním životem a povinnostmi, které má jako Ant-Man, objeví se Hope van Dyneová a dr. Hank Pym s novou naléhavou misí. Scott musí znovu obléci zmenšovací oblek, naučit se bojovat po boku Wasp a pomoci jí odhalit tajemství z minulosti.(Falcon)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Už původní Ant-Man měl se mnou problém. Říkal jsem si totiž, že v rámci celého Marvelu je právě on hodně průměrnou postavičkou, která to ale zatraceně zachraňuje prostředím, ve kterém se odehrává. No a druhej díl? Ten už i o to zábavné prostředí přišel. Respektive, jak se to vezme. Prvních 80 minut se toho ve filmu neděje skoro nic a sem tam to zachraňuje alespoň trošku zábavný Michael Pena. posledních necelých 40 minut se ale rozjede konečně akce, která celý film zaplaťpánbůh oživí. Jinak bych šel pod tři hvězdy. Celkově vzato mě ale Ant-man ani na podruhé nepřesvědčil a řadí se u mě mezi nejslabší hrdiny celého Marvel univerza. (Malarkey) 3*

Sice to málem vypadalo, že se do kina ani nedostanu, protože uzavírky v Praze jsou vymyšleny tak, aby přesně splnily význam slova "uzavírka". Jasně, ještě se dá nařídit budík na ráno a jít pěšky a doufat, že se mnou nespadne most a věřit, že jednou na Pražskou radnici budou kandidovat postavy z Marvelovskýho světa, protože to jsou v současné době jediný bytosti, který by mohli situaci v Praze změnit. Obávám se však, že jim je dobře ve světě stříbrného plátna, jako třeba tady Ant-Man a Wasp, kteří, ale ve filmu hned nabízí řešení dopravní situace v Praze nebo na D1. Trošku zamrzí, že všechny ty vychytávky a triky jsou až ve druhé půli a tu první jsem si protrpěl. Fajn, nejsem Marvel ultras a nějaký spojitosi mě jistě unikají, ale když se můžu bavit u jiných příběhů z tohoto světa, proč tady musím hoďku čekat ? A to si stejně myslím, že ze schopností těch postav šlo vytřískat jak víc nápadů, tak humoru. Z postav mě nejvíc dostala Ava/Ghost. Hannah je velmi výrazný herecký typ a věřím, že své blockbusterové vedlejší učinkování brzy promění v hlavní role. Moc rád jsem viděl i svou osmdesátkovou velelásku Michelle Pfeiffer i když to digitální omlazení ji tedy moc nesedlo. Film určitě na kino, první půlka nespokojenost, druhá spokojenost za drive, nápady i akci a potitulková scéna zaujala na max. Těším se co a jak bude dál. (Enšpígl) 3*

Odlehčený tón a absence padoucha s odhodláním deratizovat lidstvo jsou fajn, stejně jako Douglasova sada angličáků „Pym my ride“ a vůbec hravost s miniaturizací při akčních sekvencích, nicméně Pena bez kobercovky kolem huby a především celková všednost úzce spjatá s přesyceností tématem zapříčinily, že jsem se často ztrácel v kvantové pustině. Cink do pokladny a MCU pás běží dál.. (Gilmour93) 3*

VELKÁ RECNZE
Nebudeme po milionté zabrušovat do toho, že je první Ant-Man ještě horší než dvojka Thora, a rovnou přejdeme k dobrým zprávám - druhý Ant-Man je lepší než dvojka Thora... a než pár dalších marvelovek. Ne, revoluční blockbusterový milník se kupodivu (!) nekoná. Marvel ale znovu ukázal, že umí spoustu žánrových škatulek, a tentokrát si vypiplal moc pěknou zábavu pro celou rodinu.
Že jsou pro celou rodinu všechny marvelovky? Inu, jak se to vezme. Někoho vůbec nezajímá Black Panther, někdo ohrne nos nad Thorem a dokonce najdete i lidi, kteří nechtějí dvě a půl hodiny koukat na to, jak se banda superpanďuláků mydlí s fialovým dobyvatelem vesmíru. Už první Ant-Man ale šikovně cílil na nejmladší i nejstarší diváky zároveň, a dvojka bezesporu patří mezi filmy, které jsou ideální na vánoční projekci s malými sourozenci i babičkou.
V tuhle chvíli už možná ohrnujete nos, že vás tohle přece ku*va nezajímá. Že má Marvel servírovat velkolepý comicsový nářez, v němž se zachraňuje minimálně celý svět, objeví se v něm alespoň dva superhrdinové z jiných sérií a výrazně se posune kupředu celé MCU. Jenže víte co? Dvojka Ant-Mana na tyhle věci zvysoka kašle a hraje si na svém rodinném písečku. A pokud na to přistoupíte, měli byste se velmi dobře bavit.
Už dlouho si nepamatuju marvelovku, na které bylo tak moc vidět, jak se tým za kamerou snaží udělat co nejhezčí film. U Black Panthera, Ragnaroku nebo Infinity War jsem měl pocit, že všichni perfektně vědí, co točí, a jdou si nekompromisně za svým cílem. U dvojky Ant-Mana tahle sebejistota chybí a všechno je trochu chaotičtější, o to větší zápal je ale cítit z každé scény, v níž se něco zmenšuje a zvětšuje, nebo se v ní řeší rodinné vztahy.
Peyton Reed jednoduše není Edgar Wright a na každém záběru je vidět, že mohl být proveden o úroveň razantněji. Něco mi však říká, že bychom tím pádem dostali geekovské blbnutí z ranku Scotta Pilgrima nebo Deadpoola, které by sice víc sedlo "bílým mladým mužům", zároveň by však neoslovilo tak široké publikum. Nevím, jestli tahle úvaha dávno nepřestala dávat smysl. Reed ale prostě umí vzít komediální nebo akční scénu a natočit ji tak, že si nostalgicky vzpomenete na hravé klasiky jako Jumanji, Malí válečníci a samozřejmě Miláčku, zmenšil jsem děti.
Ne, neřeším teď přímo kvality filmu. Řeším ten ošemetný tón, v němž je rvačka s Wasp stejně důležitá jako dialog s Ant-Manovou dcerou. U toho prvního se zaradujete (konečně nebojuje jen jouda Scott), u druhého se možná i necháte dojmout. A ačkoliv si na konci nikdo neřekne "kámo, to byl fakt meganářez", řada lidí kino opustí s pocitem, že tuhle plnokrevnou akční blbinu může klidně doporučit rodičům.
Že to pro spoustu lidí jednoduše bude málo? Plně chápu. No a pak je tu ještě jeden malý detail - druhý Ant-Man ani ve svém žánru není extra zásadní peckou. Hlavní hrdina má pořád rezervy a není tak zábavný, jak by si rád myslel. Celý úvod je krapet utahaný a hlavně přecpaný "kvantovými" vysvětlovačkami, jejichž hlavním účelem je (napůl marně) ospravedlnit pár divokých scenáristických berliček. A navíc i tady samozřejmě platí, že se nad ničím nesmíte zamyslet, jinak vám okamžitě praskne hlava.
Reed ale spoustu chyb napravuje čistě tím, že trefil skvělý casting (Hannah John-Kamen, Walton Goggins i Michelle Pfeiffer sem pasují na jedničku) a dokázal všem postavám nacpat malé příběhy, které se protnout v našlápnutém půlhodinovém finále. Dvojka Ant-Mana v něm rozjede zmenšovací heist a velkou honičku v San Franciscu. A i když to vážně není další Ronin, na plátně se toho děje tolik, že nuda víceméně nehrozí.
Ant-Mana a Wasp bych tudíž postavil o úroveň výš než Ant-Mana. Zatímco minule se jel schematický origin s obyčejnou a vcelku přímočarou krádeží, tentokrát je z toho (v rámci popcornových možností) vrstevnaté rodinné drama, jež má díky Wasp a Ghost i několik slušných akčních scén. Samozřejmě se připravte na dějový balast a na fóry, které dalece míjí cíl. Po ukecané jedničce ale dvojka působí vyloženě "rozhýbaným" dojmem, a jelikož zvládne i povinnou špetku emocí, vážně si zaslouží oddechový palec nahoru.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Dva roky poté, co byl Scott Lang zavřen doma pod podmínkou domácího vězení v důsledku účasti na rebélii vůči Sokovijské smlouvě, Hank Pym a jeho dcera Hope krátce otevřou tunel do kvantové říše. Domnívají se, že by zde mohla stále být Pymova manželka Janet van Dyne, která v kvantové říši skončila v důsledku zmenšení se na subatomární úroveň v roce 1987. Společně s Janet je kvantově propojen Lang poté, co se na konci prvního dílu vrátil z říše kvant, a nyní od ní pravidelně dostává nejrůznější vize.
Když zbývá už jen pár dní do konce domácího vězení, Lang zkontaktuje Pyma ohledně Janet navzdory jejich napjatému vztahu kvůli rebélii. Hope a Pym unesou Langa, nechávajíc u něj doma pouze „dvojníka“, aby neprobudili podezření v porušení domácího vězení, jenž hlídá agent FBI Jimmy Woo. Trojice věří tomu, že vize od Janet značí to, že je doposud naživu, proto pracují na výstavbě stabilního kvantového tunelu coby transportéru do říše kvant, odkud by mohli Janet přivést zpět. Zajistí si proto setkání s obchodníkem z černého trhu jménem Sonny Burch, který má potřebný díl pro kvantový tunel. Uvědomí si potenciální zisk z Pymova výzkumu a zradí jej. Hope si proto navlékne oblek Wasp a začne bojovat s Burchem a jeho muži, dokud sama není napadena kvantově nestabilní ženou v masce. Lang se pokouší pomoci v boji proti „Ghost“, ale maskovaná žena prchá i s Pymovou laboratoří, která byla zmenšena do velikosti ručního kufru.
Pym neochotně navštíví svého bývalého spolupracovníka Billa Fostera, s nímž se před lety dostal do jistých rozepří, společně s Hope a Langem. Foster jim pomůže lokalizovat laboratoř, kde je však Ghost chytí a vyjde najevo, že se jedná o Avu Starr. Její otec Elihas, další z Pymových bývalých spolupracovníků, zemřel společně s ženou při nezdařeném experimentu s kvantovým tunelem, jehož výbuch před lety způsobil Avinu nynější kvantovou nestabilnost. Je odhaleno, že právě Foster pomáhá Avě s úmyslem ji zachránit pomocí Janetiny kvantové energie. Pym odmítá pomoci s přesvědčením, že tento zákrok by Janet pravděpodobně zabil, a proto uprchne i s Hope, Langem a laboratoří.
Otevírajíc stabilní verzi kvantového tunelu, Pym, Hope a Lang jsou schopni kontaktovat Janet, která jim dá přesné souřadnice své polohy, ale zároveň je varuje, že na to mají pouhé dvě hodiny, než je nestabilní povaha říše opět rozdělí na celé století. Mezitím se překupník Burch dozví o umístění trojice od Langových přátel Luise, Dava a Kurta a zkontaktuje FBI. Z toho důvodu Lang prchá domů, aby jej agent Woo nezastihl během porušování domácího vězení. Pym a Hope jsou zatčeni FBI, což umožňuje Avě opět převzít laboratoř.
Lang záhy pomůže Pymovi a Hope uniknout z vězení a společně naleznou laboratoř. Lang a Hope upoutají Avinu pozornost, zatímco Pym přesvědčí Fostera, aby mu umožnil použít kvantový tunel a zachránit tak Janet pod podmínkou, že následně pomohou Avě. Na hrdiny dále zaútočí Burch a jeho muži, v důsledku čehož Ava začne násilně používat Janetinu kvantovou energii k boji. Luis, Dave a Kurt se však vrhnou do boje proti Burchovi a jeho mužům, takže Lang a Hope zastaví řádění Avy. Mezitím Pym v kvantové říši nalezne Janet a společně se vrátí zpět. Janet následně svými kvantovými schopnostmi stabilizuje Avin stav.
Mimo laboratoř, Dave a Kurt vpíchnou Burchovi a jeho mužům „sérum pravdy“, v důsledku čehož se sami přiznají policii k mnoha zločinům a jsou tak zadrženi. Lang se vrátí domů a jeho domácí vězení končí, dokonce i s uznáním agenta Wooa. Ava se s Fosterem skrývají před veřejností a Pym a Janet jsou spolu opět šťastní.
Potitulkové scéna

DABING
V českém znění: Dalibor Gondík - Paul Rudd (Scott Lang / Ant-Man), Tereza Bebarová - Evangeline Lilly (Hope van Dyneová / Wasp), Ladislav Frej - Michael Douglas (Dr. Hank Pym), Radek Kuchař - Michael Pena (Luis), Miloslav Mejzlík - Laurence Fishburne (Dr. Bill Foster), Martin Stránský - Walton Goggins (Sonny Burch), Pavel Nečas - Randall Park (Jimmy Woo), Kateřina Bohatová - Hannah John-Kamen (Ava / Ghost), Ilona Svobodová - Michelle Pfeiffer (Janet van Dyneová), Linda Křišťálová - Abby Ryder Fortson (Cassie), Dana Černá - Judy Greer (Maggie), Jan Dolanský - Tip 'T.I.' Harris (Dave), David Matásek - David Dastmalchian (Kurt), Petr Rychlý - Bobby Cannavale (Paxton), Petr Burian - Divian Ladwa (Uzman), Dalimil Klapka - Stan Lee (Stan Lee), Zdeněk Palusga - Benjamin Byron Davis (Burleigh), Jiří Ployhar - Tim Heidecker (Goobler), Martin Janouš - Brian Huskey (učitel), Mariana Franclová, Klára Gibišová, Tomáš Karger, Ondřej Kavan, Klára Kuklová, Ivo Novák, Radovan Snítil, Martina Šťastná, Nikola Votočková, Karel Zima
Překlad: Vojtěch Kostiha
Produkce: Marek Hrazdil, Michaela Sommerová
Zvuk: Guillermo Teillier
Dialogy a režie: Vladimír Žďánský
Kreativní dohled nad českou verzí: Maciej Eyman
Výsledný mix: Shepperton International
Producent české verze: Disney Character Voices International, Inc.
České znění vyrobilo Studio Virtual® v roce 2018

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 5.7.2018 Falcon
Premiéra USA: 6.7.2018 Walt Disney US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 21.11.2018 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 21.11.2018 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 28 269 678
Tržby celkem - $ 622 606 228
Návštěvnost v ČR 182 863
Náklady (Rozpočet) - $ 130 000 000

FILMY V SÉRII
IIron Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a0213/
Akční / Dobrodružný, USA, 2008
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Terrence Howard

Neuvěřitelný Hulk gastonrolinc.webnode.cz/news/a57/
Akční / Thriller, USA, 2008
Režie: Louis Leterrier, Hrají: Edward Norton, Liv Tyler

Iron Man 2 (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0214/
Akční / Dobrodružný, USA, 2010
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Mickey Rourke

Thor gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Kenneth Branagh, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Captain America: První Avenger gastonrolinc.webnode.cz/news/a0193/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Joe Johnston, Hrají: Chris Evans, Hugo Weaving

Avengers gastonrolinc.webnode.cz/news/a0195/
Akční / Dobrodružný, USA, 2012
Režie: Joss Whedon, Hrají: Robert Downey Jr., Jeremy Renner

Thor: Temný svět gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2013
Režie: Alan Taylor, Hrají: Chris Hemsworth, Natalie Portman

Iron Man 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0211/
Sci-Fi / Fantasy, USA / Čína, 2013
Režie: Shane Black, Hrají: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow

Strážci Galaxie gastonrolinc.webnode.cz/news/a0196/
Akční / Dobrodružný, USA / Velká Británie, 2014
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Captain America: Návrat prvního Avengera gastonrolinc.webnode.cz/news/a0194/
Akční / Dobrodružný, USA, 2014
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Scarlett Johansson

Ant-Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a22/
Akční / Sci-Fi, USA, 2015
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Michael Douglas

Avengers: Age of Ultron gastonrolinc.webnode.cz/news/a270/
Akční / Dobrodružný, USA, 2015
Režie: Joss Whedon, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Doctor Strange gastonrolinc.webnode.cz/news/a31/
Akční / Dobrodružný, USA, 2016
Režie: Scott Derrickson, Hrají: Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor

Captain America: Občanská válka gastonrolinc.webnode.cz/news/a0234/
Akční / Dobrodružný, USA / Německo, 2016
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Strážci Galaxie Vol. 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a238/
Akční / Dobrodružný, USA / Nový Zéland, 2017
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Thor: Ragnarok gastonrolinc.webnode.cz/news/a77/
Akční / Dobrodružný, USA / Austrálie, 2017
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Spider-Man: Homecoming gastonrolinc.webnode.cz/news/a239/
Akční / Dobrodružný, USA, 2017
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Michael Keaton

Ant-Man a Wasp gastonrolinc.webnode.cz/news/a272/
Akční / Sci-Fi, USA, 2018
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Black Panther gastonrolinc.webnode.cz/news/a0264/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan

Avengers: Infinity War gastonrolinc.webnode.cz/news/a271/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth

Captain Marvel gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anna Boden, Ryan Fleck, Hrají: Brie Larson, Samuel L. Jackson

Spider-Man: Daleko od domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-daleko-od-domova-spider-man-far-from-home-2019-1830usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-80/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Jacob Batalon

Avengers: Endgame gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.
 
Black Widow gastonrolinc.webnode.cz/news/black-widow-black-widow-2021-134-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-64/
Akční / Dobrodružný, USA 2021
Režie: Cate Shortland, Hrají: Scarlett Johansson, Florence Pugh

Shang-Chi a legenda o deseti prstenech gastonrolinc.webnode.cz/news/shang-chi-a-legenda-o-deseti-prstenech-shang-chi-and-the-legend-of-the-ten-rings-2021-113-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-80/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2021
Režie: Destin Daniel Cretton, Hrají: Simu Liu, Tony Leung Chiu-wai

Eternals gastonrolinc.webnode.cz/news/eternals-eternals-2021-157-usa-akcni-drama-fantasy-sci-fi/
Akční / Drama / Fantasy, USA 2021
Režie: Chloé Zhao, Hrají: Angelina Jolie, Richard Madden

Spider-Man: Bez domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-bez-domova-spider-man-no-way-home-2021-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi USA 2021
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Zendaya

Thor: Láska jako hrom gastonrolinc.webnode.cz/news/thor-love-and-thunder-thor-love-and-thunder-2002-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2022
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tessa Thompson

Black Panther 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/black-panther-2-akcni-dobrodruzny-sci-fi-usa-2022-pripravuje-se/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2022
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Letitia Wright, Lupita Nyong'o

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/doctor-strange-v-mnohovesmiru-silenstvi-doctor-strange-in-the-multiverse-of-madness-2022-127-usa-akcni-fantasy-horor-67/
Akční / Fantasy / Horor, USA 2022,
Režie: Sam Raimi, Hrají: Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen
 
Ant-Man and the Wasp: Quantumania gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd174/
USA, Akční / Dobrodružný / Komedie 2023
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Strážci Galaxie Vol. 3 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd172/
USA, Akční / Dobrodružný / Sci-Fi 2023
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Dave Bautista

The Marvels (27.07.2023 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd216/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2023
Režie: Nia DaCosta, Hrají: Brie Larson, Iman Vellani

Tvůrci a herci
Peyton Reed (Režie), Stephen Broussard (Produkce), Kevin Feige (Produkce), Christophe Beck (Hudba), Dante Spinotti (Kamera), Dan Lebental (Střih), Craig Wood (Střih), Sarah Finn (Casting), Tara Feldstein (Casting), Shepherd Frankel (Scénografie), Louise Frogley (Kostýmy), Gary Summers (Zvuk), Stephan Dupuis (Masky), Valli O'Reilly (Masky), Heba Thorisdottir (Masky), Seidah Nichols (Masky), Chris McKenna (Scénář), Erik Sommers (Scénář), Paul Rudd (Scénář), Andrew Barrer (Scénář), Gabriel Ferrari (Scénář), Stan Lee (komiks) (Předloha), Jack Kirby (komiks) (Předloha), Larry Lieber (komiks)  (Předloha), Paul Rudd (Herec), Evangeline Lilly (Herec), Michael Douglas (Herec), Michelle Pfeiffer (Herec), Michael Pena (Herec), Walton Goggins (Herec), Hannah John-Kamen (Herec), Laurence Fishburne (Herec), Bobby Cannavale (Herec), Judy Greer (Herec), David Dastmalchian (Herec), T.I. (Herec), Randall Park (Herec), Abby Ryder Fortson (Herec), Goran Kostic (Herec), Sean Kleier (Herec), Michael Cerveris (Herec), Riann Steele (Herec), Hayley Lovitt (Herec), Madeleine McGraw (Herec), Tim Heidecker (Herec), Stan Lee (Herec)
 
2018/118/USA/Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Ve filmu je odhaleno, že otec Ghost (Hannah John-Kamen) byl Elihas Starr. V komiksech je Starr záporákem jménem Egghead, a jedním z úhlavních nepřátelů Ant-Mana.
- Jedná se o druhý film na motivy komiksů od Marvelu, u kterého se na scénáři podílel také protagonista hlavní role, v tomto případě Paul Rudd. Tím prvním byl Ryan Reynolds u filmu Deadpool (2016).
- Ve jedné ze scén pronese Scottova dcera Cassie (Abby Ryder Fortson), že by chtěla být jeho partnerem, a opakovaně prohlašuje, že chce pomáhat lidem jako Scott (Paul Rudd). V komiksech se Cassie Lang stane hrdinskou Stature, která se také umí zmenšovat.
- Po filmu Thor: Ragnarok (2017) se jedná teprve o druhý film z MCU, jehož hlavní záporák byl ženského pohlaví.
- Stan Lee se nachází ve scénce, kdy mu Hope (Evangeline Lilly) zmenší auto a on v českém dabingu pronese: „V šedesátkách jsem si dost užíval a teď se mi to vrací.“
- Postava Ghost (Hannah John-Kamen) je dle předlohy muž a Ant-Man s ní nikdy nebojoval. Jejím původním nepřítelem byl Iron Man.
- I přes to, že diváci měli možnost vidět už film Avengers: Infinity War (2018) pár měsíců dříve než Ant-Man a Wasp, tak se děj filmu odehrává teprv po filmu Captain America: Občanská válka (2016).
- Postava Hope (Evangeline Lilly) je druhá postava v celém Marvel Cinematic Universu, která přejmula štafetu superhrdinství po svém vlastním rodiči. Prvním takovým byl Black Panther.
- V originální předloze Ant-Man (Paul Rudd) cestuje do Microversu a ne do Quantic Realmu, Marvel Studios muselo pozměnit název tohoto „Micro/Kvantového“ světa, protože práva na název Microverse vlastní pro filmové účely Hasbro, které samo připravuje film Micronauts. (UncleMorty)
- Film, který na konci Scott (Paul Rudd) a Hope (Evangeline Lilly) sledují ve zmenšeném letním kině, je slavný horor Them! (1954). (Darth Revan)
- Když Scott Lang (Paul Rudd) večeří a dívá se u toho na televizi, tak se kouká na film Invaze zlodějů těl (1978), kde zrovna hrdinové probírají téma mikro světů.
- Celosvětová premiéra proběhla 25. června 2018 v Los Angeles.
- Po 10 letech od prvního filmu v rámci MCU se již na filmová plátna konečně dostali všichni členové prvních komiksových Avengers („Avengers #1“ z roku 1963). Těmi tenkrát byli Iron Man, Thor, Hulk, Ant-Man a Wasp. Pokud tedy nepočítáme malé cameo původní Wasp ve filmu Ant-Man (2015) v podobě flashbacku. Tenkrát se jednalo o skutečnou původní Wasp z komiksů – Janet van Dyne, novou Wasp v tomto filmu reprezentuje její dcera Hope van Dyne. I ta se později v komiksech objevila jako Wasp, stejně tak jako ještě Nadia van Dyne, nevlastní dcera Janet.
- Jedná se o nejkratší MCU film, délka je 109 minut.
- Natáčelo se od 1. srpna do 20. listopadu 2017 ve státech USA – Georgie a Kalifornie.
- Jedná se o první film MCU (Marvel Cinematic Univese), v jehož názvu jsou uvedená jména 2 hlavních protagonistů.
- Sharon Stone bola prvou voľbou pre rolu Janet Van Dyne. Tej sa nakoniec zhostila Michelle Pfeiffer.
- Jubilejný dvadsiaty celovečerný film Marvel Cinematic Universe.
- Tři měsíce po premiéře filmu Ant-Man (2015) bylo potvrzeno pokračování.
Poprvé se Wasp objevila v komiksu „Tales to Astonish #44“ z června 1963.
 
Odkazy