Doctor Strange / Doctor Strange (2016/115/USA/Akční, Dobrodružný, Fantasy) 81%

09.09.2018 17:55
JEDNOU VĚTOU
„Špičkový chirurg hledá po těžké autonehodě nový smysl života. Dostane se až k tajemnému učiteli, který před ním otevře nové dimenze a další tajemství světa."

OBSAH
Doktor Stephen Strange pracoval ako schopný, hoci arogantný nemocničný chirurg. Nehoda v aute mu však priniesla ťažké zranenie ruky, a tak už nemohol naďalej vykonávať svoju prácu. Zúfalý Stephen sa rozhodne nájsť útechu v učení starovekej mágie a dúfa, že s jej pomocou sa mu podarí nájsť liek na svoje zranenie. Táto snaha zhltne celý jeho majetok a urobí z neho bezdomovca, vykonávajúceho drobné lekárske úkony za minimálnu odmenu. Všetko sa zmení, keď sa dozvie o mocnom starovekom mágovi, žijúcom v Himalájach. Strange sa za mágom vydá a stane sa jeho kúzelníckym učňom. O miesto najväčšieho mága sveta musí tvrdo súperiť s ďalším majstrovým učňom, Karlom Mordom. Bývalý lekár tak podstupuje dlhú cestu plnú kúziel, aby mohol ochrániť svet pred novým druhom zla...

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Doctor Strange mi po delší době vrátil chuť do komiksových filmů. Magie zabalená pro diváka i milovníka komiksů s neurochirurgem, který tak trochu povahově připomíná nejmenovaného detektiva. Scott Derrickson konečně prodal své schopnosti a zabalil Strange do balení, které zvládne kdejaký divák a současně nabízí poutavý a hravý vizuál (inception neřešme, tady se jde trochu jinudy). Měl k ruce také fantastický casting, kterému (ne)překvapivě dominuje Benedict Cumberbatch a jsem zvědav, zda tenhle chlapík dá někdy naprosto odlišnou roli, než sype ze svých rukávů. Za mě je i velice vítán Mads Mikkelsen (btw jeho "motivy" ve filmu jsou příliš zjednodušené, doporučuji komiks) a Chiwetel Ejiofor (navíc potitulková a jeho důležitost do budoucna). Asi jediný problém v celém filmu sledovaném v Imaxu v 3D - ano, má to smysl, a ano, dvakrát se člověk cítí, jako by letěl - mám už klasicky s humorem. U marveláckých filmů mi přijde, že často humor krátkodobým vtipem zruší atmosféru a vážnost děje a postav. Občas je to fajn, ale tady humor občas výrazně skřípe (Eminem?) a někdy ani není vypointovaný správný způsobem (Wong - Beyonce). Ovšem proti gustu... jen by té tématice i samotnému doktorovi seděl trochu jiný humor, méně "dnešní", více odpovídající komiksu. Za mě film jednoznačně krok správným směrem. (Djkoma) 4*

Možná ze mě sršelo přehnané očekávání od komiksárny, která se snaží na první pohled být jiná. Jaké ale pro mě bylo zklamání, když jsem si uvědomil, že ani Benedict Cumberbatch nezachránil komiksárnu, která je naprosto standardní komiksárnou a ještě k tomu vybízí k dost zvláštním animacím, které si tvůrci evidentně vypůjčili od filmu Inception. Ale kde jsem ohýbání roviny vnímal jako originální záměr, tak tady vše shlédávám jen na smutný efekt, který z filmu chce udělat něco víc, než ve skutečnosti je. Škoda. Mohl to být ojedinělý superhrdina, který zvládne parádně hláškovat. Jenže bohužel i Iron Man je víc cool jak Doctor Strange. (Malarkey) 3*

Euforické pocity naprostého vytržení ze zažitého vnímání časoprostoru, které jsem čekal u Inception, se dostavily o pár let později. Velikost vize a suverenita zpracování samozřejmě nekompromisně zvyšují laťku i u ostatních složek a bohužel ne, Doctor Strange nepřekonává kletbu matných padouchů (i když díky Madsovi hodně charismatických), plochých vedlejších figur a generických zápletek. V tomhle je hluboce marvelovský a limity ohýbat nedokáže. V ostatních ohledech jde ale o lahodně hravé a zábavné origin story, ve kterém Cumberbatch konečně zase plně využívá svůj potenciál a Scott Derrickson dává zapomenout na sterilní okopávanou ze Dne, kdy se zastavila země. Aby marvelovské multiverzum drželo pohromadě, musí si jednotliví hrdinové občas nasazovat okovy. Nikdo tím zatím netrpěl tak jako Doctor Strange, který v sobě má halucinogenní výbušnost 60. let i příliš čitelnou předurčenost marvelovského vyprávění. Osobně se nad to dokážu povznést a užít si tenhle trip za bariéru reality maximálně. A co si budeme namlouvat, doktor, který může asistovat při vlastní operaci... beat that! (Marigold) 4*

VELKÁ RECENZE
U Marvelu v posledních letech najeli na dvojblok "velká týmovka + zábavný origin". Řežby s Avengery doprovází hravější žánrové úkroky, které do universa vlévají novou krev, a přesně tohle je i případ Doctora Strange. Stěžejní marvelácký kouzelník, jehož ale široká veřejnost prakticky nezná, kráčí přímo ve šlépějích Strážců Galaxie a Ant-Mana. A nejspíš vás potěší, že se jeho debut náramně vydařil.
Na Strangeovi je obrovsky vidět, že nejde o projekt šitý horkou jehlou. Marvel ho piplal řadu let a Kevin Feige mnohokrát prohlásit, že se jedná o jeho favorita, takže mu logicky věnoval maximální péči. Nejzásadnější výhrou prý bylo ulovení Benedicta Cumberbatche, kvůli němuž se posunula premiéra o čtvrt roku. Tenhle nevídaný krok se ale bohatě vyplatil, protože samotný Strange je prostě stoprocentní a táhne celý film stejně jako Tony Stark Iron Many.
Ano, Cumberbitches budou jásat, Benedict totiž s přehledem zvládnul asi dvacátého génia, s nímž se s chutí vydáte na velké dobrodružství. Hlavní hrdina je opravdu alfou i omegou filmu a dějový oblouk nestojí jen na tom, že musí porazit padouchy a spasit Zemi. Příběh se točí spíš kolem Strangeova zápolení s jeho vlastním sobectvím a s nepřátelským časem, jež Scott Derrickson pečlivě sleduje od jeho první operace (zakrývání hodinek!) až k opulentnímu finále. Zatímco se tedy naoko směřuje k tomu, aby na planetě zavládlo bezpečí, v reálu Strangeova kouzelnická přeměna podpírá jeho osobní vývoj. Okolní postavy výslovně zdůrazňují, co mu hatí život a jak by se toho měl zbavit. A kupodivu to nejsou jen poloprázdná slůvka, protože scénář bere obě linie doslovně a protne je v parádně vymyšleném vyvrcholení, které dává titulnímu superhrdinovi potřebnou unikátnost.
Mimo Strange je šikovně vykreslen i Ejioforův Mordo, jenž funguje jako jeho morálně černobílejší (a tudíž méně flexibilní) protiváha, a bez problému si oblíbíte i zbytek postav, mezi nimiž vyniká především Prastará Tildy Swinton. Ne, není to kvůli tomu, že "ukradla" part nepálského staříka (tenhle tah je naopak vítaným osvěžením, jelikož tu není důchodcovský mentor jako v každé konkurenční fantasy). Jde čistě o to, že Tilda skvěle překládá dávné vědění do moderního kontextu, a navrch umí prodat obavy i radost z toho, co se bude dít se světem i se samotným Strangem. Vedle (jako tradičně pasující) Rachel McAdams tak jde o další zásadní vliv na Cumberbatchova hrdinu, který by se bez lidí, jejichž názor mu není ukradený, moc daleko nedostal.
Tohle (na blockbuster) nebývale silné obsazení samozřejmě doplňuje Mads Mikkelsen, jehož padouch (podobně jako Bridges v Iron Manovi) hraje tak trochu druhé housle. Mads ale ze svého minima prostoru vytříská celkem dost, i když se musí soustředit hlavně na akci a občasné hláškování, a tudíž se k nejlepším comicsovým záporákům vážně nezařadí. Struktura filmu naštěstí po nějaké superzákeřné hrozbě ani nevolá - Strange si v klidu vystačí se svými démony a vlastně ani nemá schopnosti na to, aby mohl krotit nějakého ultimátního arcilotra. Až bude na vrcholu sil, tak to bude úplně jiná písnička, záporácký rozjezd se ale holt nese v duchu neurazí, nenadchne.
Co naopak nadchne je tolik propíraný vizuál a samozřejmě akční scény, které se v poslední třetině snaží dohrabat k žánrové špičce. Kdyby měl Strange o půl hodiny víc (= kouzelnický výcvik by nebyl z rychlíku) a režíroval ho Cameron, Fincher nebo Nolan, nejspíš bychom dostali blockbusterový nářez, jenž by bral dech podobně jako Matrix nebo Šílený Max. To v PG-13kové verzi a pod marveláckým krocením nehrozí, i tak se ale jedná o výbornou palbu nápaditých obrazů, jimž přidává na působivosti to, že prakticky nebyly v trailerech. Závěrečná bitka ve vás rozhodně vyvolá otázku "jak tohle sakra natočili". A i když není tak dlouhá a důrazná na to, abyste nevěřícně sbírali čelist na podlaze, pořád je ohromně působivá a docela originální, takže za ní zvedám palec jednoznačně nahoru.
A tak je to v podstatě s celým Strangem - jde na hranu svých limitů a nesmírně baví, zároveň ale drží balanc mezi poctivou fantasy a komiksárnou s potřebným nadhledem. I obávaný humor nakonec funguje lépe, než se čekalo (vtipy se důsledně dohrávají napříč scénami), hudba je v rámci marvelovek jasný nadprůměr a klidnější první polovina filmu vůbec není slabší než přehlídka stylové akce ve druhé. Určitě tu tedy platí okřídlené "chytne a už nepustí", za což může zejména dobře rozvržený scénář. Strange zkrátka díky nepodcenění základů a vizuálním kouzlům patří mezi nejlepší superhrdinské originy. A pokud vás štve vlna comicsáren, které vysází kupu postav do jedné epizody z dlouhého seriálu, mohl by vás (i přes dva letmé avengeří odkazy) potěšit dvojnásob.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Kouzelník Kaecilius vstoupí se svými stoupenci do tajného místa zvaného Kamar-Taj, které se nachází v nepálském Káthmándú, zabije knihovníka a z pradávného mystického svazku ukradne několik stránek. Kniha patří Prastaré (v originále Ancient One), velmi dlouho žijící kouzelnici, která učila mystickému umění („magii“) každého studenta v Kamar-Taji, včetně Kaecilia. Ta se vydá zrádce pronásledovat, ale uprchnou.
Stephen Strange je uznávaný, ale arogantní newyorský neurochirurg. Při autonehodě se vážně zraní a kvůli nevratně poraněným rukám už nemůže operovat. Jeho kolegyně a bývalá milenka Christine Palmerová se mu snaží pomoct po psychické stránce, aby se se svým osudem smířil, nicméně Strange hledá cesty, jak se vyléčit a vrátit ke své práci. Nakonec pozná Jonathana Pangborna, paraplegika, který se záhadně zcela uzdravil. Ten Strangeovi řekne o Kamar-Taji. Doktor se vydá do Nepálu, kde se jej ujme Mordo, jeden z kouzelníků. Prastará ukáže Strangeovi svoji moc, astrální roviny a jiné dimenze, včetně Zrcadlové. Nakonec souhlasí, že Strange bude trénovat, i když jí vadí jeho arogance, která jí připomíná Kaecilia.
Strange pod dohledem Prastaré a Morda studuje mystická umění, pomáhá si také starými knihami z knihovny, kterou nyní spravuje mistr Wong. Dozví se, že Země je chráněna před hrozbami z jiných dimenzí pomocí štítu, generovaného ze tří tzv. Svatyní, které se nachází v New Yorku, Londýně a Hongkongu a které jsou propojeny přes Kamar-Taj. Úkolem kouzelníků je chránit Svatyně. Pangborn se ale rozhodl využít mystickou energii pouze pro své vyléčení, aby mohl zase chodit. Strange ve svém studiu rychle pokračuje a tajně si přečte i svazek, ze kterého Kaecilius ukradl stránky. Naučí se z něj pomocí mystického amuletu, zvaného Oko Agamottovo (v originále Eye of Agamotto), ohýbat čas. Mordo a Wong jej ale varují, že porušovat přírodní zákony je nebezpečné, a zmíní Kaecilia, který prahne po věčném životě.
Kaecilius použije ukradené stránky ke zkontaktování mocné bytosti Dormammu z Temné dimenze, kde neexistuje čas, a zničí londýnskou Svatyni, aby oslabil pozemskou ochranu. Jeho stoupenci zaútočí na newyorskou Svatyni, kde zabijí jejího strážce, nicméně Strange je s pomocí Levitačního pláště (v originále Cloak of Levitation) zadrží, dokud nepřijdou Mordo a Prastará. Kaecilius odhalí, že dlouhý život Prastaré souvisí s jejím využíváním síly Temné dimenze, z čehož jsou Strange a Mordo zklamaní. Odpadlík rovněž Prastarou smrtelně zraní a uteče do Hongkongu. Učitelka před svou smrtí poví Strangeovi, že i on bude muset kvůli Mordově tvrdohlavosti si přizpůsobit pravidla, aby dokázal porazit Kaecilia. Oba bojovníci zamíří do Hongkongu, tam však najdou mrtvého Wonga, zničenou Svatyni a Temnou dimenzi pohlcující Zemi. Strange použije Oko, čímž vrátí čas a zachrání Wonga. Následně vytvoří uvnitř Temné dimenze časovou smyčku, která uvězní jeho a Dormammu. Dormammu mnohokrát Strange zabije, nakonec však zjistí, že z časové smyčky se nedostane, a přistoupí na kouzelníkovu podmínku, aby opustil Zemi a vzal s sebou i Kaecilia a jeho stoupence.
Mordo, který je znechucen porušováním přírodních zákonů ze strany Prastaré i Strange, odejde. Strange vrátí Oko do Kamar-Taje a sám se usídlí v newyorské Svatyni, kde pokračuje ve studiích. Tam dorazí i Thor, který na Zemi přivedl svého bratra Lokiho, aby našli svého otce Odina; Strange mu slíbí pomoc. Mordo, který si myslí, že je na Zemi příliš kouzelníků, se setká s Pangbornem a ukradne mu mystickou energii, čímž zůstane ochrnutý.

O FILMU
„Svět společnosti Marvel má množství nejrůznějších úrovní, které se nám už představily v řadě filmů,“ vysvětluje producent Kevin Feige. „Jednou z nich je úroveň vesmírná, kterou nám ukázaly filmy ze sérií Thor a Strážci Galaxie a také Avengers. Ale v komiksech společnosti Marvel hrála vždy velice významnou roli také úroveň nadpřirozená, a té jsme se zatím v podstatě nijak nevěnovali. A snímek Doctor Strange představuje ideální způsob, jak divákům tuto úroveň představit.“
„Film Doctor Strange se zabývá paralelními dimenzemi, alternativní realitou a Mnohovesmírem, což nám otevírá zcela nové možnosti vyprávění příběhů. Právě tato rozmanitost světa společnosti Marvel nám umožňuje v našem celkově již 14. filmu tento zcela nový aspekt našeho světa ztvárnit,“ shrnuje Feige.
Do režijního křesla usedl Scott Derrickson, režisér známý mimo jiné snímky Sinister či V moci ďábla. Jeho cit pro nadpřirozené a paranormální jevy mu umožňuje diváky vtáhnout do světa magie a alternativních dimenzí, který je nejnovějšímu hrdinovi filmového světa společnosti Marvel vlastní.
„Scott Derrickson má na svém kontě skvělé filmy a pokud se na jeho dílo podíváte od nejranějších filmů až po ty aktuální, zjistíte, že si vždy s daným žánrem různými způsoby pohrává; za všech okolností se snaží vymanit zaběhlým zvyklostem daného žánru,“ komentuje producent Kevin Feige. „Někdy se do daného příběhu vrhne naplno a po hlavě, jindy diváky vtahuje do zajímavé hry. Právě o to se pokoušíme i my v Marvelu. Několikrát jsme se s ním měli možnost setkat a jednalo se o pozoruhodná setkání, při kterých jsme si jasně uvědomili, že právě on je tím pravým, kdo by nás měl provést poutí Stephena Strange.“
Pro režiséra Scotta Derricksona byla možnost ujmout se režie snímku Doctor Strange společnosti Marvel splněným snem. „Doctor Strange byl vždycky mou nejoblíbenější komiksovou postavou,“ říká Derrickson. „Nejenom v komiksech společnosti Marvel, ale obecně ve všech. Tenhle komiks mě oslovuje zejména tím, jak vážně bere koncepty mystiky a toho, že vesmír je ohromně tajemný. Věřím, že nás obklopují věci, na které naše vědecké přístroje nestačí.“
„Komiksy Doctor Strange byly odvážné, bizarní, halucinogenní a fantastické - ale současně braly mystická témata jako něco zcela reálného,“ dodává Derrickson. „A já se domnívám, že reálná jsou. Myslím, že vesmír je neuvěřitelně podivný a záhadný, takže mít možnost využít prostředků vysokorozpočtových filmů k tomu, abych se pokusil prozkoumat právě tyhle podivnosti a mohl divákům předložit svou vizi jiných dimenzí bylo pro mne tím nejlákavějším, co jsem si dokázal představit.“
Fanoušci komiksů společnosti Marvel vědí, že v komiksovém světě společnosti Marvel hrají jiné dimenze velmi zásadní roli, nejen co se postavy Doctora Strange týče, ale také v souvislosti s nemalým množstvím postav dalších. „Tenhle film rozhodně více než kterýkoliv jiný film společnosti Marvel otevírá možnosti světa plného alternativních dimenzí,“ vysvětluje Derrickson způsoby, jakými snímek Doctor Strange obohacuje filmový svět společnosti Marvel. „Filmy první fáze filmového světa společnosti Marvel, jakými byli například Iron Man, Thor, Captain America a Avengers, byly úžasné a přelomové filmy, které významně ovlivnily svět filmu a které k sobě v zásadě patřily. Myslím, že lidé z Marvelu si ale velice moudře uvědomili, že budou muset být poněkud odvážnější a představit divákům také bláznivější, ambicióznější a riskantnější náměty - a Strážci Galaxie, můj nejoblíbenější film roku 2014, byl právě takovým bláznivějším a riskantnějším filmem. A je jím také Doctor Strange.“
„Jedná se nejenom o pokus vytvořit postavám společnosti Marvel a postavě Stephena Strange samotného bohatší svět, ve kterém by mohli existovat, ale jde také o snahu zvednout laťku po stránce toho, co mohou diváci od podobných výpravných filmů očekávat. Je to ambiciózní nápad, ale přesně o to tady usilujeme,“ shrnuje režisér.
Derrickson se při své práci na filmu, který by odpovídal jeho představám, rozhodl přistupovat k tématu alternativních dimenzí velice seriózně a vědecky a respektovat skutečnost, že existují velice solidně podložené a platné teorie o možnosti existence dalších dimenzí, a tu následně využít jako prostředek k tomu, jak tento koncept zapracovat do poměrně realistického filmového světa společnosti Marvel, jak ho zatím známe.
To ale neznamená, že veškerá magie ve filmu Doctor Strange má vědecké základy. „Respektoval jsem platné vědecké teorie, co se týče možnosti existence dalších dimenzí, ale to neznamená, že i magie v našem filmu má vědecké vysvětlení,“ vysvětluje Derrickson. „Ve filmu Doctor Strange je magie skutečnou magií. A magií se něco stává tak, že se to nedá vysvětlit pouze na vědecké bázi. Mystika je mystikou právě proto, že se vymyká zaškatulkování do existujících kategorií a našemu chápání jako něčeho vědeckého, hmatatelného a dokazatelného. Zastávám názor, že mystika není absencí reality, ale přítomností většího množství reality, než jaké jsme schopni pochopit.“
„V Thorovi v jistý okamžik zazní věta o tom, že zatímco my něčemu říkáme věda, jiní tomu říkají magie,“ dodává vedoucí výroby Stephen Broussard. „Je to jedna a táž věc. Pokud bychom ale takové uvažování aplikovali na příběh filmu Doctor Strange, připravili bychom ho o veškeré tajemno. Nežasli bychom nad tím, co se v něm odehrává. Takže bylo poměrně dost těžké najít tu správnou hranici mezi tím, aby diváci chápali, co chápat mají, a mezi patřičnou dávkou tajemna a tápání nad tím, jak to vlastně všechno přesně funguje, protože magie je ve své podstatě tajemná a nepochopitelná. Stephen Strange se v tomto filmu vydává na pouť, která v mnoha ohledech odpovídá i naší vlastní cestě za objevením definice magie ve filmovém světě společnosti Marvel.“
Právě tento rozpor mezi vědou a magií, se kterým se musí Stephen Strange vypořádat, z něj pro režiséra Derricksona činí zajímavou postavu. „Stephen Strange, skeptik a materialista a někdo, kdo je ze své podstaty velmi odolný konceptům magie a mystiky, je nucen otevřít svou mysl možnosti, že svět je možná komplikovanější, než se domníval. Obdivuji postavy, které procházejí vývojem, při kterém dochází k rozvinutí toho, jak vnímají okolní svět. I v běžném životě obdivuji ty, kteří našli odvahu obohatit svou mysl a zjistit, že svět je možná jiný, než za jaký ho považovali - a právě na takovou pouť se vydává i Stephen Strange.“
„Co se struktury příběhu týče, jedná se o vyprávění o tom, jak postava Doctora Strange v komiksu vznikla,“ vysvětluje Derrickson. „Skoro každý film se zajímavou postavou je příběhem o tom, jak se daná postava stala tím, kým je, bez ohledu na to, zda se jedná o komiksový film či nikoliv. V dobrém filmu jde obvykle o to, jak se z postavy na začátku filmu stane postava na jeho konci, a myslím, že příběh Stephena Strange je v tomto ohledu zajímavý velice ojedinělým způsobem. Nejedná se nicméně o film, který by byl pouze o tom, jak Doctor Strange vznikl. Jde tu o více než jen o onu úvodní automobilovou nehodu a úraz a o jeho setkání s Prastarou a seznámení s magií.“
„Jde v něm o mnohem více, ale mám ohromnou radost z toho, že příběh o tom, jak se stal tím, kým je, je v našem filmu zahrnut, protože se jedná o něco, co mám na komiksu Doctor Strange opravdu moc rád. A pokud Stephena Strange nepoznáte jako onoho arogantního, bohatého, skeptického a materialistického nafoukance, kterým byl, nemůžete doopravdy ocenit, kým se stal nebo jak velkou zodpovědnost na svá bedra přebírá. Právě proto se jedná o tak úžasnou postavu,“ shrnuje režisér.
Producent Kevin Feige je nadšený z hereckého týmu, který se tvůrcům filmu podařilo dát dohromady. „Máme tu k dispozici herecký tým, který myslím dohromady posbíral více ocenění a nominací než kterýkoliv jiný herecký tým, se kterým jsme zatím měli možnost spolupracovat,“ komentuje Feige. „A skutečnost, že jsou všichni ochotni se obléci do kostýmů a vstoupit s námi do tohoto velmi neobvyklého světa je důkazem nejen režijních kvalit Scotta Derricksona, ale také námětu, kterým se jeho film inspiruje.“
V čele tohoto hereckého týmu stojí Benedict Cumberbatch, který ztvárnil postavu doktora Stephena Strange. Strange býval uznávaným, ale arogantním chirurgem, než ho tragická nehoda připravila o schopnosti i kariéru. Ve snaze své dovednosti znovu získat se vydal na putování po světě, během kterého se nakonec setkal s Prastarou, záhadnou učitelkou, která mu nabídla, že ho zasvětí do tajů mystických umění.
„Takováto role vyžaduje výjimečného herce,“ komentuje obsazení Cumberbatche do této role Kevin Feige. „A skutečnost, že Benedict Cumberbatch souhlasil s tím, že se této role ujme, a že je z této možnosti nadšený jako všichni ostatní herci, kteří se k našemu filmovému světu připojili, je pro nás ohromně významná. Je skvělý. Po mnoho let, zatímco jsme na této postavě pracovali, pro nás byl vzorem.“
„Jako herec v sobě má cosi, čím se nepodobá nikomu jinému,“ dodává režisér Scott Derrickson. „Je velice bystrý a inteligentní a kombinuje to s nezměrnou hloubkou citů, a s něčím takovým se nesetkáte příliš často.“
„Stephen Strange mi připadal ohromně arogantní, geniální a svým způsobem výjimečný,“ říká Cumberbatch na otázku, čím ho tato role přitahovala. „Celá jeho osobnost projde kompletním přerodem v superhrdinu, kterým se stává na konci tohoto filmu. A jeho přeměnu provází spousta humoru. Film nabídne spoustu akčních scén i spoustu dramatu. Všechny tyhle prvky mě jako herce velice přitahovaly. Takže mě na tomto filmu zaujal především vývoj té postavy a pouť, kterou ve filmu podstupuje.“
Ve své komiksové podobě se Doctor Strange zrodil v šedesátých letech a kromě toho, že se jednalo o odraz dané doby, prostoupené touhou po sebepoznání, v sobě spojoval prvky západní vědy a východního mysticismu, o které se Cumberbatch jako teenager velice zajímal. „Strávil jsem jistou dobu v tibetském buddhistickém klášteře poblíž Darjeelingu,“ svěřuje se herec, „a četl jsem knihy jako třeba Tao fyziky Fritjofa Capry či Zen and the Art of Motorcycle Maintenance Roberta Pirsiga, ale věnoval jsem se studiu i buddhistických textů a četl některé vědecké knihy o kosmologii. Každé ráno a každý večer jsem mohl na vlastní oči sledovat výjimečné prastaré rituály a moudra. Pomyslné dveře mé devatenáctileté mysli byly těmito zážitky doširoka otevřeny. Takže tenhle příběh mi okamžitě dával naprostý smysl.“
O osobnosti Stephena Strange říká Cumberbatch toto: „Působí arogantně do té míry, že by vám velice snadno mohl být nesympatický, ale z nějakého zvláštního důvodu se vám přesto zamlouvá. Na začátku a konci našeho filmu ho vidíme jako osamělého člověka. Ale na konci filmu je z něj superhrdina a všichni dobře víme, že to je nelehký úděl a že superhrdinové velice často vedou osamělý život. Jen málokterý člověk je schopen udržovat s někým funkční vztah, zatímco nese za všech okolností zodpovědnost za druhé a na zcela jiných místech.“
„Stephen Strange v průběhu filmu prožívá velké utrpení, nejen po fyzické stránce, ale i po stránce psychické,“ dodává Cumberbatch. „Dokážete se do jeho pocitů vžít. A to je klíčem k tomu, aby vám na nějaké postavě začalo záležet. Ale skutečným bodem zlomu, kdy začne být divákům skutečně sympatický a kdy pochopí, že právě tento okamžik a to, co se během něj zrodí, bylo cílem celé jeho pouti a příčinou veškerého utrpení, je chvíle, kdy si uvědomí, že nenese zodpovědnost pouze sám za sebe, ale i za druhé, že má poslání, které ho přesahuje. Na příběhu zrodu tohoto superhrdiny je zajímavé a odvážné to, že sledujete jeho vývoj zcela od nuly a můžete sledovat, jaký doopravdy byl předtím a jaký poté.“
Rachel McAdamsová se ujala role doktorky Christine Palmerové. Doktorka Palmerová je velice zdatným chirurgem a je Strangovi nejen kolegyní, ale také přítelkyní. Když jejich společný vztah poznamená ničivá nehoda, která Strangovi poškodila ruce, dochází doktorka Palmerová ke zjištění, že znovu objevit své hodnoty může Strange jedině sám.
„Věděli jsme, že do téhle role potřebujeme obsadit někoho, kdo bude stejně inteligentní a schopný jako Benedict,“ popisuje obsazování této role vedoucí výroby Stephen Broussard. „Doktorka Palmerová je Stephenovi Strangovi rovnocennou kolegyní. Je právě tak schopná jako on, jen v jiné oblasti medicíny. Takže nám bylo jasné, že musíme najít někoho, kdo by se dokázal vypořádat se Strangovým intelektem a také arogancí. V úvodní části filmu dává obojí najevo měrou více než dostatečnou. A aby vás taková postava nepřeválcovala, musíte disponovat dostatečnou intelektuální a citovou odolností.“
Pro McAdamsovou byla možnost stát se součástí filmového světa společnosti Marvel velice lákavá. „Zbožňuji způsob, jakým natáčejí filmy,“ říká McAdamsová. „Máte příležitost spolupracovat s těmi nejlepšími na světě. Nedělají žádné ústupky. Vše probíhá na opravdu velmi vysoké úrovni a máte spoustu času na to, abyste zajistili, že bude všechno úžasné a uvěřitelné. Jedná se zkrátka o velmi vysokou úroveň filmového umění a je skvělé mít možnost se na tom podílet.“
Ujmout se role velice známé postavy, která je na stránkách komiksů společnosti Marvel dlouhodobým hostem, bylo pro talentovanou herečku velice zajímavé. „Rozhodně na vás doléhá tlak v podobě touhy vystihnout očekávání fanoušků, co se týče toho, jaká by taková postava měla být,“ vysvětluje McAdamsová. „Mám to štěstí, že se jedná o jakousi kombinaci několika ženských postav z komiksu, doplněných Scottovými představami a nápady. Takže se z mého pohledu jedná o poměrně originální postavu.“
„Přečetla jsem si pár komiksů,“ popisuje McAdamsová proces příprav na svou roli. „Scott Derrickson mi doporučil zejména The Oath. Domníval se, že právě tenhle příběh by byl pro mě stran mé postavy nejpřínosnější. V tomhle příběhu se ještě naplno neocitá ve světě superhrdinů. Působí ve skutečném světě, v nemocnici a mezi lékaři. Z mého pohledu bylo zajímavé poznat komiksového Strange a zjistit, jakým směrem by se moje postava mohla posléze ubírat.“
„Stephen Strange je velice známý a úspěšný neurochirurg ve stejné nemocnici, v níž pracuje i Christine,“ objasňuje McAdamsová vztah své postavy ke Stephenovi Strangovi. „Když se s nimi setkáváme, mají za sebou rozchod. Takže je poznáváme na samotném konci jejich společného vztahu, což je poněkud netradiční. Nejedná se o klasický milostný příběh, což mi přišlo jako velice zajímavý nápad.“
Spolupráce s režisérem Scottem Derricksonem byla pro McAdamsovou velice příjemným zážitkem. „Vše tu běží jako dokonale promazaný stroj,“ komentuje McAdamsová. „Nikdy nemáte pocit, že pracujete na něčem tak nákladném a velkolepém. Scottovi se nějak daří při natáčení udržovat poměrně intimní atmosféru. Jeho nadšení a vášeň pro svět Doctora Strange jsou naprosto evidentní. Během příprav celého projektu odvedl takovou spoustu práce, že jsem si byla okamžitě jistá, že jsem v dobrých rukách. Ví, co chce, a je to schopen jasně sdělit. Takže je snadné přijít a pustit se do práce. Scotta práce ohromně baví a přistupuje k ní velice pozitivně a je radost s ním spolupracovat.“
Držitelka Oscara Tilda Swintonová přijala roli Prastaré, moudré a stovky let staré bytosti, která po velice dlouhou dobu střeží tajemství mystických umění. Když přišla řada na obsazení role Prastaré, stáli tvůrci filmu před náročným úkolem najít někoho, kdo by dokázal působit patřičně nepozemsky, ale současně byl schopen ztvárnit stovky let starou postavu uvěřitelně realisticky. Prakticky okamžitě zaznělo jméno Tildy Swintonové. Scott Derrickson vysvětluje, že „šlo o to, kdo by dokázal svěžím způsobem ve filmu z roku 2016 ztvárnit vše, co postava Prastaré představuje v komiksu.“
„Nedokázali jsme si na cestu plnou dialogů o nepozemských a nadpřirozených rozdílech mezi vědou, kterou uznává Strange, a magií, jíž vládne Prastará a do které se ho chystá vtáhnout, představit spolehlivější průvodkyni, než je Tilda,“ komentuje producent Kevin Feige její schopnost se takové role ujmout. „Podala přesně tak výjimečné výkony, v jaké jsme doufali.“
Swintonová byla z nabídky role ve filmu společnosti Marvel nadšená. „Být přizvána stát se součástí filmového světa společnosti Marvel je pro mě skvělé. Jedná se o filmovou rodinu, jíž se s radostí stanu členkou. A Prastará byla prostě neodolatelná. Neznám svět Doctora Strange. Ale způsob, jakým mi ho popsali, mě fascinoval. Nemůžu se dočkat, až uvidím hotový film.“
Skutečnost, že snímek Doctor Strange představuje zcela nový svět magie a alternativních dimenzí tuto slavnou herečku velice zaujala. „Uvádí nás do jiného světa,“ říká Swintonová. „Jde tu o lidskou mysl a naši schopnost ovlivňovat realitu kolem nás svými myšlenkami. Klíčové je tu ohýbání reality, nikoliv její rozbíjení. Na společnosti Marvel je dle mého názoru velice inspirující, že se při natáčení filmů nebojí experimentovat. Za všech okolností využívají dostupných technologií až na samotnou hranici možností a někdy i za ni. Naprosto běžně objevují nové způsoby, jak udělat něco, čeho by před rokem ještě nebyli schopni docílit.“
Ačkoliv toho o její záhadné postavě mnoho nevíme, říká o ní Swintonová následující: „Poměrně záhy, když se Strange zajímá o to, co je Prastará zač, se dozvídáme, že je keltského původu a nedá se odhadnout, jak stará vlastně doopravdy je. Nikdo neví, jak se Prastará jmenuje. Nikoho to vlastně ani nezajímá - prostě tuhle ojedinělou bytost akceptují a obdivují takovou, jaká je, a společně kráčí kupředu. V Kamar-Taj se vtipkuje o tom, že o Prastaré vlastně nikdo nic neví. Ona prostě existuje.“
Poté, co doktora Stephena Strange, výjimečného a arogantního neurochirurga, potká automobilová nehoda, zraní si ruce, a když neuspějí operace, které by mu je mohly vyléčit, neuspějí, rozhodne se hledat alternativní způsoby léčby. „Strange se dozví o legendární léčitelce na místě zvaném Kamar-Taj v Káthmándú,“ vysvětluje Swintonová okolnosti toho, jak se Strange s Prastarou setkává a jak se jejich vztah nadále vyvíjí. „Takže víceméně utratí poslední zbytky peněz za letenku do Nepálu a s Prastarou se setká, ale zjišťuje, že je docela jiná, než jak si ji představoval. Neudělá na něj nejmenší dojem. Ona mu ale poté předvede své dovednosti a on si uvědomí, že se od ní může mnohé naučit, takže se jejich vztah mění ve vztah učitele a žáka.“
Roli Morda si zahrál Chiwetel Ejiofor. Stejně jako Stephen Strange byl i Mordo žákem Prastaré, který se taktéž naučil ovládat mystická umění a navštěvovat alternativní dimenze. „Mordo je v tomto filmu mentorem a nejlepším přítelem Stephena Strange,“ popisuje tuto postavu Feige. „Je to dobrý člověk, který už podstoupil pouť, na níž se Strange momentálně nachází, a když se Strange ocitne v Kamar-Taji, zastává roli jeho průvodce. Seznamuje ho také s Prastarou, která v této organizaci vede veškerou výuku.“
„Když jsme se snažili obsadit roli Morda, chtěl jsem najít herce, který by dokázal asistovat Benedictovi v roli Doctora Strange a který by dokázal pracovat na stejné úrovni, na jaké pracuje on,“ popisuje Derrickson své důvody pro obsazení Chiwetela Ejiofora. „Jakmile jsme narazili na Chiwetela Ejiofora, okamžitě jsme ho všichni chtěli do téhle role obsadit - byla to otázka jediného rozhovoru. Chiwetel je ve všem, v čem hrál, naprosto výjimečný a komplexní. Jeho herecký výkon je vždy velmi propracovaný.“
Ejioforovi se jeho postava v mnoha ohledech zamlouvala. „Ve scénáři je Mordo charakterizován jako někdo, kdo je velice loajální, jedná s velkým zaujetím a je velice mocný a má spoustu fyzické energie. Mordo je skvělý obránce myšlenek a ideálů. Něco takového se hraje opravdu příjemně, zejména pokud některé ze jmenovaných věcí začne zpochybňovat nově příchozí.“
„V tom, jak se ke druhým chová, je obsažen jistý vnitřní klid, jakási buddhistická energie, cosi jako pocit, že přichází z místa, prostoupeného pokojem a soustředěním,“ pokračuje Ejiofor. „A pak z něj také vyzařuje jistá dávka obezřetnosti a přímosti, pocit, že je v úzkém spojení s vlastní osobností a také se svým okolím. V tomto smyslu se jedná o velice upřímnou a aktivní postavu. Takovým způsobem působí na lidi, s nimiž přichází v kontakt. Ale když nastanou problémy, tak se se zcela stejným přístupem také pouští do boje.“
Pro Ejiofora byl „prvek úžasu“ tím nejlepším, co mu natáčení filmu Doctor Strange mohlo nabídnout. „Některé ze sekvencí, které jsme natáčeli, byly ohromně složité a komplexní, ale tvůrčí film si s nimi dokázal poradit skvěle,“ říká. „Z pohledu herců, kteří jsou samozřejmě posledním článkem toho všeho, často nastává situace, kdy se ocitnete před kamerami a jste naprosto upřímně nadšeni z toho, že tam můžete být. To se mi během natáčení tohoto filmu stalo několikrát. Až na něj diváci půjdou do kina, byl bych opravdu moc rád, kdyby pocítili podobnou radost, jakou jsem cítil já a jakou cítili ostatní členové hereckého týmu, když jsme společně viděli a pochopili vizuální sekvence, na kterých se podílíme.“
Benedict Wong ztvárnil postavu Wonga, správce rozsáhlé knihovny mystických děl v Kamar-Taji. Pro Wonga byla přítomnost na natáčení filmu společnosti Marvel zážitkem, na který dlouho nezapomene. „Naprosto zapomenete na to, kde jste. Objevíte se na place a pozornost k nejmenším detailům, kterou výtvarníci na tvorbu kulis a rekvizit vynaložili, vám vezme dech. Máte pocit, že jste se právě skutečně ocitli v Nepálu a společně s ostatními tam trénujete. Všichni společně provádíte předepsaná cvičení v ohromujícím prostředí. Zcela se tam přesunete.“ „Wong je dalším z kouzelníků v Kamar-Taj,“ popisuje Wong to, jakým způsobem jeho postava do světa snímku Doctor Strange zapadá. „Věnuje se výcviku mladých učedníků, poskytuje jim výstroj a připravuje je na to, aby se dokázali bránit silám z jiných dimenzí. Svou práci bere Wong velice vážně. Je také správcem a ochráncem knihovny mystických děl v Kamar-Taji. Je nepozemsky moudrý a viděl už vše. Je poklidný a loajální a vždy ve střehu. Myslím, že pochází z dlouhé řady předků, kteří byli právě takoví jako on.“
Padoucha Kaecilia si zahrál Mads Mikkelsen. Stejně jako mnoho jiných studentů i on do mystického Kamar-Taje přijel s touhou poznat tajemství Mnohovesmíru, ale když nabyl přesvědčení, že jsou před ním některé znalosti utajovány, zřekl se Prastaré a jejích učení a vydal se vlastní cestou.
„Potřebovali jsme někoho, z koho by skutečně intenzivně vyzařovala záludnost a zákeřnost, někoho, o kom jste na první pohled jasně věděli, že nechcete, aby se mu Strange byl nucen postavit,“ vysvětluje Broussard důvody, proč je dánský herec Mads Mikkelsen pro tuto roli naprosto dokonalý. „Mads je úžasný. Na plátně působí velice ojediněle a charismaticky a dokáže v divákovi vzbudit hrůzu a obavy jediným pohledem nebo pohybem.“
Když byl Mikkelsen osloven s nabídkou role ve filmu Doctor Strange, netrvalo mu dlouho, než roli přijal. „Nabídl mi ji Scott Derrickson a zmiňoval při tom věci jako magie či létání a kung-fu,“ vzpomíná Mikkelsen. „Tehdy jsem ho zarazil a prohlásil jsem, že do toho jdu. Jedná se o sen každého patnáctiletého kluka. V tomhle filmu děláme všechno to, o čem jsme jako malí snili.“
Ačkoliv v jeho rozhodnutí sehrála roli zmínka o kung-fu, po herecké stránce Mikkelsena oslovil především příběh. „Máme tu co do činění s člověkem, který je špičkovým lékařem a který je tak trochu arogantní,“ popisuje. „Když se mu stane něco hrozného, je nucen se postavit vlastnímu strachu a svým přesvědčením. Připadalo mi, že se jedná o velice lidský a úžasný způsob, jak stvořit superhrdinu. Ocitne se na začátku komplikované cesty a vy sledujete, jak se jeho osudy dále vyvíjejí.“
„Kaecilius je člověk, která zastává názor, že pokud většina lidí hledá pravdu na jednom místě, měl by ji on hledat na místě naprosto odlišném,“ rozebírá svou postavu Mikkelsen. „Obrazně řečeno se o něm dá říci, že se ocitl na opačném břehu stejné řeky. Je přesvědčen, že pokud bude pokračovat v tom, co dělá, bude svět mnohem krásnější a všechny jeho otázky budou nakonec zodpovězeny.“
Herecký tým dále doplňují Benjamin Bratt coby Jonathan Pangborn, Michael Stuhlbarg v roli doktora Nica Westa a Scott Adkins, jenž ztvárnil Kaeliciova zarputilého následovníka. Snímek Doctor Strange společnosti Marvel se natáčel na několika lokacích po celém světě, mimo jiné v Londýně, New Yorku, Hong Kongu a v nepálském Káthmándú. To ve spojení s celkem 21 ateliérovými dekoracemi pomohlo celý film zasadit do reality a posílilo atmosféru toho, že by jeho protagonisté mohli skutečně existovat.
Režisér Scott Derrickson toužil po tom, aby byl celý film poutavý, temný a krásný, a proto úzce spolupracoval s výtvarníkem Charlesem Woodem a společně pečlivě hledali nejrůznější vizuální odkazy jak v komiksech společnosti Marvel - zejména v těch, které nakreslil Steve Ditko - tak i na fotografiích a v dalším umění. Pro natáčení filmu byly klíčové previzualizace, na jejichž tvorbě strávili oba společně více než rok, neboť bylo třeba vytvořit návrhy prostředí, která ve skutečnosti neexistují. Tyto previzualizace pak sloužily jako vodítko pro natáčení daných scén.
Koncepční návrhy určovaly, jak by film měl následně vypadat. Woodův tým celý příběh rozložil na jednotlivé složky a každý z výtvarníků, kteří se na něm podíleli, se věnoval jedné z těchto složek, aby společnými silami nalezli jednotný výtvarný výraz celého filmu. Museli brát v potaz skutečnost, že část Strangovy pouti se odehrává ve skutečném světě, zatímco další část na místech zcela nepozemských. Aby Derricksonovi pomohli realizovat jeho vize, vytvořili členové výtvarného týmu přes 800 kreseb, 3000 koncepčních náčrtků a zhruba 40 modelů kulis.
Aby bylo možno po vizuální stránce následovat příběh filmu, který přechází z jedné reality do jiné a vine se dvourozměrnými, trojrozměrnými, čtyřrozměrnými i ještě neobvyklejšími světy, bylo třeba, aby se barvy, světla, odrazy a grafika staly klíčovými složkami vizuální podoby celého filmu. „Snažili jsme se film obohatit o luminiscenční barvy a světla a odrazy, které by tyto snové světy pomáhaly definovat,“ říká Wood. „Celá řada míst, která jsme navrhli, navíc působí velmi vizuálně. Protože film vychází z komiksu, snažili jsme se vždy maximalizovat využití grafických prvků, ne nutně pestrobarevných, ale přesto vizuálně bohatých, které se promítají do magických míst, jež Doctor Strange navštěvuje. Jedná se o zajímavý film, protože nemáte nikdy stoprocentní jistotu, kam povedou nějaké dveře, kterými při natáčení ve skutečných lokacích projdete.“
Po vizuální stránce se Wood proto věnoval studiu referenčních materiálů, odkazujících na atmosféru, mořské korýše a korály, zřícené budovy, poškozené budovy, pouštní krajiny, Ditkovy návrhy, aury, umělecké instalace, sochy, interiéry, nemocniční prostory, prostor a čas, surrealismus, vzory, pokřivené budovy a podzemí.
Cumberbatchovi pozoruhodné dekorace tohoto filmu braly dech. „Ať už nás obklopovaly jakékoliv dekorace, vždy bylo naprosto evidentní, že se výtvarník Charles Wood neustále překonává. Každá ze scén je uměleckým dílem - už jen co se týče množství úsilí, které bylo na její vytvoření vynaloženo, či stran pozornosti, věnované i těm nejmenším detailům. Některé z dekorací jsou nepředstavitelně rozsáhlé. Pracovat v takovém prostředí je výjimečný zážitek, protože si nemusíte nic domýšlet.“
„Každá ze scén je připomínkou toho, v jak významném filmovém světě jste se ocitli. Není to svazující představa, je to velmi inspirující. Prostě toho využijete. Stále se musíte soustředit na to, abyste podali odpovídající herecký výkon. Nemůžete se spoléhat na dramatičnost prostředí, ve kterém natáčíte. Ale jedná se o něco tak velkolepého, že občas získáte pocit, že se ani nemusíte příliš snažit, abyste se tomu všemu na plátně vyrovnali. Půjde o nevýslovně nádherný film, plný ohromujících vizuálních efektů. Nemalou zásluhu na tom mají právě tyto výjimečné a překrásné dekorace a všechno to, co v sobě zahrnují,“ shrnuje herec.
Ejiofor, který se dosud na natáčení žádného filmu společnosti Marvel nepodílel, byl ohromený zcela srovnatelně. „Celkově je výtvarné zpracování tohoto filmu pozoruhodné,“ prohlašuje. „Ještě nikdy jsem se společností Marvel nic nenatáčel, takže nevím, jak si se svým pojetím, rozměry a detailností tyto dekorace stojí v porovnání s jinými jejich filmy, ale mě osobně jejich velkolepost a mistrovské zpracování ohromily. Můžete detailně zkoumat každý centimetr kterékoliv jejich části a žasnout nad tím, čeho tu bylo dosaženo. Byť se domnívám, že je tento projekt fascinující v mnoha ohledech, právě výtvarná stránka tohoto filmu je jednoduše ohromující.“
„Jedná se o zážitek, který vás zcela pohltí a obklopí. Stanete se jeho součástí a to se mi moc líbí, zejména v případě nějakého takovéhoto filmu, který po vás požaduje jistou dávku představivosti. Mít k dispozici výtvarné prvky, které se o tuto složku dokáží zcela s přehledem postarat, posiluje váš pocit jistoty, že všichni, kteří se na filmu podílejí, si naprosto jednoznačně uvědomují, o co tu jde,“ shrnuje Ejiofor.
Alexandra Byrneová, která je ve filmovém světě společnosti Marvel už jako doma, se na filmu podílela jako kostymérka. „Tohle je můj pátý film pro Marvel, takže bych se asi mohla považovat za marvelovskou veteránku,“ říká Byrneová. „Začínala jsem na prvním Thorovi, který byl mým vůbec prvním superhrdinským filmem, poprvé jsem pracovala v Los Angeles a poprvé jsem četla komiksy, takže se jednalo o skutečně extrémní zaškolení ve všech ohledech. Od té doby jsem se pochopitelně leccos naučila.“
Byrneové šlo při návrhu kostýmů o to, aby respektovaly komiksový původ daných postav. Následný proces jejich tvorby byl pak už celkem jednoznačný. Jak vznikaly nové náčrtky kostýmů a probíhaly diskuse o různých variantách návrhů, proměňovaly se tyto návrhy v realitu poměrně instinktivním způsobem. „Snažila jsem se přečíst si tolik komiksů Doctor Strange, kolik jsem jen mohla, protože procházel průběžným vývojem a podílela se na něm řada výtvarníků,“ objasňuje Byrneová. „Každý si bude Strange na základě svého oblíbeného komiksu nějak představovat. Jakožto návrhářka se snažím získat co nejvíce informací, než učiním nějaké rozhodnutí. Moc se mi líbí dílo Stevea Ditka. Jeho komiksy jsem si prohlížela moc ráda. Snažila jsem se podívat na všechno, abych vše patřičně pochopila.“
Její přípravné práce zahrnovaly nejen studium komiksů, ale také studium prastaré mystiky a módy. Poté vytvořila návrhy pro různé nálady a snažila se odhalit vizuální výraz, který by dané postavě co nejvíce odpovídal, aby byla prostřednictvím kostýmu schopna zdůraznit to, jak na diváka z plátna působí, ale také podtrhla jednoduchost a drobnosti, které v sobě kostýmy ukrývaly. Byrneová se svým týmem přitom u postav zohledňovala chůzi, postoj, bojový styl a specifické vlastnosti dané postavy, přičemž kostým musel všechny tyto věci zprostředkovávat. Kostýmy pomáhají tvůrcům filmu zdůraznit specifická místa příběhu.
Byrneová začala návrhem toho, co budou nosit obyvatelé Kamar-Taje. Kamar-Taj je stovky let stará škola pro výuku mystických umění, takže je pravděpodobné, že zde existuje jistá hierarchie jednotlivých odvětví a navštěvují ji odlišné typy studentů. Na základě tohoto předpokladu poté Byrneová začala navrhovat potřebné vizuální styly kostýmů a v průběhu filmu je tak zařazení dané postavy určeno také tím, co má na sobě. Každá fáze studia má svou specifickou uniformu: nováčci mají šedou, učedníci červenou, pokročilí studenti modrou a mistři nosí oblečení dle vlastního výběru. Kostýmy pokročilých žáků jsou zdobené výšivkami s runovými motivy a motivy prastarých jazyků.
Když zde Stephen Strange začíná, je nováčkem, takže nosí prostý šedý stejnokroj. Jak ve svém studiu pokračuje, objevuje se v jeho oblečení více barev, aby nakonec skončil s modrým oblečením, které slouží jako základ pro jeho klasický vzhled z komiksu.
Barevná paleta filmu sestává primárně z barev, které jsou navržené tak, aby na sebe příliš nepřitahovaly divákovu pozornost. Kostýmy obsahují variace stejných barev - například různé odstíny modré na Strangově superhrdinském kostýmu. „V Kamar-Taji začínáte jako nováček, pak se z vás stává učedník a nakonec pokročilý student,“ říká Byrneová. „Takže jsme se rozhodli, že na oblečení pokročilých studentů budou vyšívané motivy, vycházející z runového jazyka, který jsme vymysleli. Rozhodla jsem se pracovat zejména s různými odstíny jedné barvy, takže výšivky jsou tvořeny různými odstíny modré barvy a jak se s postavou Stephena Strange seznamujete důvěrněji, objevujete také větší detaily.“
Bylo důležité, aby kostýmy v Kamar-Taji vypadaly realisticky. Musely být zašpiněné a obnošené a viditelně opravované, aby zdůrazňovaly skutečnost, že je tyto postavy nosí během svého výcviku, a s ohledem na roli bojových umění ve filmu bylo klíčové, aby se v nich herci dokázali bezproblémově pohybovat. Nejedná se o přiléhavé superhrdinské kostýmy, ale o vrstvené oblečení, které bylo velice náročné vyrobit, protože muselo obsahovat spoustu detailů a být přizpůsobené potřebám konkrétního herce. Bylo třeba také vyrobit až 20 kostýmů kaskadérských, které obsahovaly speciální úpravy, zajišťující ještě lepší pohyblivost.
Výzvou pro Byrneovou s jejím týmem byl levitační plášť, který Strange nakonec začne nosit. V rámci komiksového příběhu pochází tmavě červený levitační plášť ze 12. století a navrhla ho tkadlena Enitharmon. Jedná se o ojedinělý plášť, který tomu, kdo jej nosí, umožňuje létat a levitovat. Plášť je schopen samostatného pohybu, ale může ho ovládat i ten, kdo ho nosí.
„Plášť je obrovskou výzvou, protože musí být ohromně všestranný,“ popisuje Byrneová. „Musí se jednat o unikát. Musí se pohybovat. Musí poslouchat. Musí být výjimečný. Musí být neznámý. Můžete ho načrtnout ve specifické situaci, ale pak už se jen snažíte vytvářet další a další prototypy. Podstatná je to hmotnost samotné látky, to, jak se látka pohybuje, jakým způsobem se řasí. Takže jsme zkrátka začali vyrábět jeden plášť za druhým a máme obrovskou hromadu prototypů. Na věšácích nám tu tak visí spousta červené látky, ale to je zkrátka nedílnou součástí tvůrčího procesu.“
Návrh tohoto pláště byl pro kostyméry nejnáročnějším úkolem, který jim také zabral nejvíce času kvůli velkému množství detailů, mezi něž patří výšivky, potisk a flokování. Pro potřeby natáčení bylo vytvořeno několik různých verzí pláště v závislosti na tom, co si žádala konkrétní scéna. Existuje tak superhrdinská verze pláště pro scény chůze a rozhovorů, verze pro akční scény; vznikly pláště s různou hmotností, délkou, tvarem a s různými tvary límce; existuje sportovní verze, která je tvořena menším množstvím látky a byla vyrobena poněkud odlišným způsobem, aby vážila méně a umožňovala snadný pohyb; krátká sportovní verze je určena pro souboje a běh; a konečně existuje také verze, která zakrývá pouze ramena a která byla použita v záběrech, v nichž měl být plášť vytvořen pomocí počítačové grafiky. Celkově tak vzniklo pro potřeby filmu 18 levitačních plášťů.
Základní obrys levitačního pláště je v komiksovém světě ohromně důležitý. Návrh Alexandy Byrneové má symetrický obrys s asymetrickým návrhem. „Základní silueta je důležitá, když se vydáváme do některých psychedeličtějších světů,“ vysvětluje. „Na plátně budou na diváka útočit záplavy barev. Takže zatímco se to pokoušíte vstřebat, promění se postava vašeho hrdiny v pouhou siluetu, přestože je zobrazena detailně a v barvách. Navzdory tomu ale zkrátka bude právě tak vnímána až do okamžiku, než se divák v daném světě začne orientovat.“
Plášť byl velice těžký a poté, co si na krk zavěsí Agamottovo oko, je také poslední součástí kostýmu, kterou si Benedict Cumberbatch při natáčení oblékal. Plášť byl poté připevněn dvěma šrouby, spojenými s hlavní částí kostýmu, které byly zamaskovány mosaznými křídly. Díky tomu plášť svou váhou nijak neohrožoval Cumberbatchův krk a současně se nemohl nikam sesmeknout.
„Marvel vždycky odvedl na vizuální podobě postav a jejich kostýmů skvělou práci, co se týče respektu k mytologii příběhu, který jeho tvůrci adaptují pro filmová plátna,“ míní Derrickson v souvislosti s podobou Doctora Strange. „Snaží se brát v potaz všechny alternativní podoby dané postavy tak, jak je v různých obdobích vydávání komiksových příběhů zpracovali různí výtvarníci. Někdy je Doctor Strange oblečený celý v modrém a někdy má tradičnější červený plášť a tmavě modré oblečení. Odlišní výtvarníci zkoušeli odlišné věci v závislosti na období, ve kterém na jeho příbězích pracovali, takže existovala slušná dávka různých možností, z nichž bylo možno vybírat. Vše ale také do značné míry závisí na herci - není možné obléci libovolného herce do zcela libovolného kostýmu. Navrhli proto kostým tak, aby po vizuální stránce vyhovoval Benedictově osobě.“
V komiksech má Doctor Strange velice ojedinělý kostým s velmi vysokým límcem a pláštěm, který vychází z podoby prastarých obleků organizace, v níž se ocitá. „Náš obrovsky talentovaný výtvarný tým to vše použil jako základ pro to, co bude Doctor Strange ztělesňovat,“ komentuje podobu této postavy ve filmu Kevin Feige. „Muselo se jednat o něco, co bude samo o sobě dostatečně ikonické. Jeho kostým se musel výrazně odlišovat od všech ostatních Avengerů, protože Doctor Strange se pravděpodobně jednoho dne ocitne po boku Tonyho Starka, Thora a dalších Avengerů. Chtěli jsme proto, aby vizuálně působil jako člen širšího týmu, ale přitom byl současně naprosto individualistický a od všech ostatních se odlišoval.“
Celková vizuální podoba Doctora Strange je výsledkem pečlivě promyšleného plánu, v rámci kterého se jeho vzhled v průběhu náročné pouti, na kterou se vydal, postupně mění. „Snažili jsme se o to, abychom jeho vizáž co nejvíce přiblížili předloze. Chtěli jsme divákům předložit postavu, jejíž podoba se mění a odráží dynamiku dění, kterým prochází,“ prohlašuje Cumberbatch. „Jeho podoba musela reflektovat jeho osudy a současně také diváka informovat o jeho stoupajících úspěších v Kamar-Taji. Takže co se jeho kostýmu týče, můžete sledovat postupnou proměnu z učedníka v mistra.“
Na začátku celého příběhu je Strange velice sofistikovaný muž, který na sebe velmi dbá a vypadá vždy dokonale, přestože není svou vizáží posedlý. Po nehodě, která poznamená jeho ruce, o sebe ale postupně dbát přestává. „Nejde mu už ani trochu o jeho vizáž,“ vysvětluje Cumberbatch. „Začne být posedlý touhou vyléčit poškození svých rukou, takže vše ostatní musí jít stranou. Jeho oblečení, stejně jako jeho zanedbaný zevnějšek, vousy a rozcuchané dlouhé vlasy, nám pomáhají pochopit, čím prochází. Začíná rozprodávat svůj majetek, takže to, co mu zbývá, nosí podstatně častěji než dříve.“
„Na jeho oblečení nenajdeme příliš mnoho knoflíků, protože s nimi má problémy kvůli třesoucím se rukám, takže je jeho oblečení navenek prostší. Nejedná se o žádné módní oděvy a veškeré oblečení nosí více, než by si zasloužilo. Je špinavé a má poničené okraje. Takové detaily jsou pro herce velice důležité, protože mu pomáhají budovat danou postavu. Tohle vše velice geniálním způsobem zvážila a vymyslela Alexandra Byrneová, naše kostymérka, společně se svým týmem,“ shrnuje Cumberbatch.
Na důležitých detailech Strangovy podoby Byrneová úzce spolupracovala také s Jeremy Woodheadem, vedoucím týmu maskérů. Pro potřeby detailních záběrů je třeba brát v potaz i věci jako barvu očí či vlasů, délku vlasů, límce kostýmů a podobně. „Komiksová podoba Doctora Strange je pochopitelně velmi charakteristická a zahrnuje šedé skráně, bradku a černé vlasy, přičemž Benedict ve skutečnosti nedisponuje ani jednou z těchto věcí,“ popisuje Woodhead. „Experimentovali jsme s množstvím různých barev a podob vousů. V komiksu je má poměrně tmavé, aby odpovídaly jeho vlasům. Ale když jsme takovou verzi zkoušeli na Benedictovi, nevypadalo to dobře. Takže jsme mu vlasy i vousy zesvětlili a přidali do nich více šedin, a poté jsme se s pomocí velkého výběru paruk pokoušeli vytvořit Stephenovi Strangovi odpovídající superhrdinskou podobu. Nakonec se ukázalo, že si vystačíme s Benedictovými skutečnými vlasy, jen s jistými drobnými změnami.“
Vytvořit Strangovy po nehodě zraněné ruce byl náročný úkol, jímž byl pověřen právě Woodhead se svým týmem. „V podstatě jsme si celou práci rozdělili do pěti různých fází,“ vysvětluje. „A každá z nich pracovala s odlišnými odlitky. V některých scénách jsme přímo svědky operací, které Strange podstupuje. Pro ty, během kterých na vlastní oči sledujeme, jak chirurgové rány na jeho rukou otvírají a pracují na nich svými nástroji, jsme museli vytvořit ruce umělé. Ve filmu vypadají přesně jako Benedictovy ruce. Stejně tak jsme museli zmapovat jeho jizvy, takže jsme velice těsně spolupracovali s výtvarníky a rekvizitáři, abychom vše zvládli správně. Museli jsme také konzultovat chirurga stran toho, jak takové jizvy vznikají, v jakém stavu by po každé z operací byly, kudy přesně by chirurgové vedli řez a tak podobně.“
Co se týče návrhu vizuální podoby postavy Tildy Swintonové - Prastaré, chtěla Byrneová najít výrazové prostředky, které budou velice specifické a budou povaze této postavy dokonale odpovídat. Z pohledu kostymérky jí bylo jasné, že tato postava musí být velice výrazná a současně musí být její kostým velmi prostý. „Myslím, že podstatou toho všeho je definovat v rámci kostýmu drobné rozpory a vytvořit na něm velmi nenápadné detaily,“ vysvětluje svůj přístup Swintonová. „Takže jsme velice úzce spolupracovali s tvůrčím týmem, abychom podchytili to, jak tahle postava chodí, jaký má postoj, jak bojuje, a také s Jeremy Woodheadem, protože je samozřejmě velice důležité to, jaký má tahle postava obličej a účes. Postava je vždy definována součtem všech svých vlastností.“
„V případě Prastaré jsme chtěli dosáhnout podoby, která bude působit velice pružně, nespecificky a čistě a nadčasově,“ popisuje proces vzniku podoby Prastaré Swintonová. „Neměla být mladá ani stará, existuje zcela mimo jakoukoliv definici času. Takže jsme se rozhodli pro podobu poměrně syrovou a prostou a moderní, která ale současně působí i archaicky. Prastará je nestárnoucí a věčná. Na její lebce vidíme množství hlubokých jizev, které naznačují, že už žije velice dlouhou dobu, přežila divoké bitvy a kráčela cestou bojovníka. Přítomnost těchto jizev kontrastuje s lehkostí jejího vystupování a dodává mu jistý temný a vážný podtext. Umí sice uvařit úžasný čaj, ale nenechte se mýlit, jedná se také o drsnou bojovnici, jaké není rovno.“
„Doctor Strange žije ve světě lidí a Kamar-Taj je součástí moderního světa,“ dodává. „Ale současně tu rozebíráme témata věčnosti. Co se kostýmu týče, záměrně jsme se rozhodli odkazovat na pozoruhodně široké spektrum vlivů z celého světa a z mnoha různých období. Například lněné pásové živůtky odkazují na obvazy egyptských mumií, vrstvení mnoha různých svršků pak zase na krejčovské trendy mnoha staletí a kontinentů. Jednoznačným vlivem při práci na kostýmu Prastaré byly také róby buddhistických mnichů, nejen co se týče barevné palety, ačkoliv dost možná nejsilnějším vlivem byl současný módní návrhář Haider Ackermann, který inspiroval valnou většinu kožených součástí kostýmů a celkovou siluetu. Vzhled Prastaré je ohromující směskou, která diváka oslovuje svými historickými vlivy a současně je svěže současná.“
Poté, co společně se Swintonovou vyzkoušeli maskéři několik různých paruk, usoudil Woodhead ve spolupráci s ostatními členy tvůrčího týmu, že bude nejlepší, když bude Prastará holohlavá, takže vytvořili odpovídající masku s jizvami, které odkazují na skutečnost, že se za více než 500 let svého života zúčastnila nejedné bitvy. Aplikace této masky trvala zhruba hodinu a půl včetně kompletního make-upu a zahrnovala samozřejmě také nutnost zakrýt skutečné vlasy Tildy Swinton.
V případě Ejioforova kostýmu Byrneová odkazovala na skutečnost, že je jedním z mistrů Kamar-Taj, což jeho kostým musí zohledňovat. „Nejdůležitějším prvkem jeho kostýmu je to, že působí jen jako další z mistrů Kamar-Taje,“ míní. „A to je výchozí bod jeho příběhu. Nechtěla jsem, abychom z jeho kostýmu poznávali jeho příběh. Chtěla jsem, abychom z něj poznali jeho původ.“
„Jeho kostým vzbuzuje dojem čehosi prastarého a duchovního,“ soudí o vzhledu svého kostýmu Ejiofor. „Mordův kostým připomíná mnišskou róbu, ale je také poměrně praktický. Funkčnost kostýmu s jeho pásky a sponami je podřízena bojovým potřebám. Kontrast mezi mírumilovným vystupováním této postavy a její vizuální připravenosti k boji je pozoruhodný.“ V rámci příběhu snímku Doctor Strange se v činech jeho hrdinů i padouchů objevuje hned několik různých konceptů mystických umění a magie
V první řadě se tu jedná o alternativní dimenze. Jsou to alternativní reality, oddělené od té naší. Některé z nich mohou být jen mírně se odlišujícími variacemi na tu naši, které existují v jejím těsném sousedství. Jiné ovšem naproti tomu mohou působit zcela nepozemsky a mohou existovat naprosto mimo náš dosah i chápání. Těchto dimenzí existuje nepřeberné množství, ale příběh snímku Doctor Strange se soustředí na následující tři:
Astrální sféra je našemu světu velmi příbuzná alternativní dimenze, skládající se z energie, vědomí a ducha veškeré hmoty. Strange a další jsou schopni tuto dimenzi vnímat a pronikat do ní tím, že svou duchovní formu oddělí od svého fyzického těla a stanou se pro lidské bytosti neviditelnými.
Zrcadlová dimenze je další blízce příbuzná alternativní dimenze tvořená temnou hmotou, která je zrcadlovým odrazem naší reality. Tímto světem, jenž je všudypřítomným odrazem naší reality a prostor a čas v něm mohou být skládány za účelem okamžitého překonávání velkých vzdáleností, mohou temné síly libovolně manipulovat.
Temná dimenze je agresivní a nebezpečnou alternativní dimenzí, která existuje mimo veškeré lidské vnímání života, smrti, času a smrtelnosti. Temná dimenze se s naší realitou nijak neprotíná.
Dalším konceptem je astrální projekce. Tento termín označuje proces oddělení duchovní formy dané osoby od jejího fyzického těla za účelem přístupu do astrální sféry. Tato duchovní forma je během astrální projekce pro ostatní neviditelná a neplatí pro ni fyzikální zákony - může tedy například levitovat či procházet pevnými předměty.
Dimenzializační schopnosti jsou schopnosti, které čerpají z nepozemských zdrojů a jsou obávaným nástrojem, který Fanatikům umožňuje manipulovat fyzikálními zákony, například si stvořit zbraň. Jsou současně schopni ohýbat dle svého přání realitu, levitovat, měnit vzdálenosti mezi předměty a ohýbat pevnou hmotu. Naštěstí je tyto schopnosti možné uplatnit pouze na neživé předměty - na živé bytosti nemají žádný vliv.
Energetická aura je energie, projevující se jako zářící aura kolem předmětů a postav, kterou vytvářejí kouzelníci tím, že se soustředí na energetickou síť, prostupující dimenzemi. Z této záře je možno vytvořit nejrůznější druhy energetických předmětů a zbraní. Strange velice často útočí a brání se runami a mandalami, ale jeho nejoblíbenější zbraní je energetický bič. Za jistých specifických podmínek může dojít k poškození samotného našeho časoprostoru. Pokud taková situace nastane, dojde ke zviditelnění alternativních možností ve formě časoprostorových střepin. V takovou chvíli může být posloupnost událostí ovlivňována, ale s potenciálně katastrofálními důsledky na stabilitu časoprostoru.
Co mohou diváci od snímku Doctor Strange očekávat? Nápovědu nabízí producent filmu Kevin Feige. „Jedná se o výlet do světa mysli, který se směle vyrovná jakémukoliv filmu s podobnou tématikou, který byl kdy natočen. Steve Ditko je jedním z nejslavnějších výtvarníků společnosti Marvel za celou její existenci a je ohromující, do jaké míry jsme byli schopni vzít to, co vytvořil v polovině šedesátých let - všechny ty bizarní kresby a přebaly - a převést to do trojrozměrné podoby na plátnech kin. Filmový svět společnosti Marvel je tímto snímkem obohacen o dechberoucí výlet do fantaskních světů, který se svou neobvyklostí vyrovná snímkům jako Matrix či Počátek nebo dílům Hajaa Mijazakiho.“
„Náš film divákům nabídne spoustu reálných akčních scén,“ přispívá svým názorem Benedict Cumberbatch. „Je v něm spousta dramatu i spousta humoru. Ale současně se jedná také o to nejúžasnější a nejfantastičtější dobrodružství, jaké si jen dokážete představit, což je věc, ve které se společnost Marvel s každým dalším filmem neustále zlepšuje. Prostředí a kontext akčních scén v nich nebyly nikdy pestřejší. Bude se jednat o výjimečný filmový zážitek.“
„Je to velice divoká jízda,“ dodává Tilda Swintonová. „Ti, kteří se zajímají o 'komiksové fajnovosti' a efekty budou nadšením bez sebe. Bude to velice vzrušující podívaná. A ti, co se zajímají o lidský příběh o tom, jak důležité je uvědomovat si, co je skutečně důležité a najít způsob, jak prožít život, ve kterém nejste pro ostatní pouhým sobeckým parchantem a který má skutečný smysl a pro lidstvo přínosem, ti budou z tohoto filmu velice šťastní. A lidé, kteří by toužili navštívit Káthmándú, ale nemohou si dovolit cestu do Nepálu, se budou moci vydat na pozoruhodnou pouť za cenu jednoho lístku do kina!“
„Film nás zavádí do paralelních světů a nabízí nám cestování časem a kompletní rozklad a opětovné složení osobnosti,“ přidává se s názorem Rachel McAdamsová. „Svým způsobem působí na zcela novou část mozku tím, že nás nutí přemýšlet o tom, co jsme na sobě samých ochotni akceptovat a jaké jsou hranice našich možností. Myslím, že to je opravdu velmi vzrušující.“
„Doctor Strange je podivuhodný akční film, který je bizarní, ambiciozní, nespoutaný a extrémní,“ shrnuje Scott Derrickson. „Je plný věcí, které jsme až dosud nikdy neviděli. Každá z jeho scén se snaží přistupovat k věcem způsoby, jakými se o ně zatím nikdo nepokusil, aby divákům mohl nabídnout svěží vizuální zpracování a zábavné a adrenalinové akční sekvence.“

Ocenění:
Academy Awards
2017 - Vizuální efekty (nominace)

BAFTA
2017 - Masky (nominace)
2017 - Výprava (nominace)
2017 - Vizuální efekty (nominace)

Florida Film Critics Circle Awards
2016 - Nejlepší vizuální efekty (nominace)

DABING
V českém znění: Josef Pejchal - Benedict Cumberbatch (Dr. Stephen Strange), Simona Postlerová - Tilda Swinton (Prastará), Vilém Udatný - Chiwetel Ejiofor (Mordo), Anna Brousková - Rachel McAdams (Dr. Christine Palmerová), Daniel Rous - Mads Mikkelsen (Kaecilius), Igor Bareš - Benedict Wong (Wong), Luděk Čtvrtlík - Benjamin Bratt (Jonathan Pangborn), Jakub Saic - Adam Pelta-Pauls (ošetřovatel Billy), Petr Gelnar - Mark Anthony Brighton (Daniel Drumm), Jan Vondráček - Michael Stuhlbarg (Dr. Nicodemus West), Dalimil Klapka - Stan Lee (Stan Lee), Jan Maxián - Chris Hemsworth (Thor), Helena Dytrtová, Martina Šťastná, Martin Janouš, Jiří Krejčí, Petr Meissel, Václav Rašilov, David Voráček, Michal Gulyáš, Kateřina Jindrová Zítková
Překlad: Vojtěch Kostiha
Produkce: Adéla Bláhová, Klára Sedlmajerová, Kateřina Jindrová Zítková
Zvuk: Guillermo Teillier
Dialogy a režie: Vladimír Žďánský
Kreativní dohled nad českou verzí: Maciej Eyman
Výsledný mix: Shepperton International
Producent české verze: Disney Character Voices International, Inc.
České znění vyrobilo Studio Virtual® v roce 2016

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 27.10.2016 Falcon
Premiéra USA: 4.11.2016 Walt Disney US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 15.3.2017 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 15.3.2017 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 33 794 618
Tržby celkem - $ 677 718 395
Návštěvnost v ČR 221 118
Náklady (Rozpočet) - $ 165 000 000

FILMY V SÉRII
IIron Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a0213/
Akční / Dobrodružný, USA, 2008
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Terrence Howard

Neuvěřitelný Hulk gastonrolinc.webnode.cz/news/a57/
Akční / Thriller, USA, 2008
Režie: Louis Leterrier, Hrají: Edward Norton, Liv Tyler

Iron Man 2 (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0214/
Akční / Dobrodružný, USA, 2010
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Mickey Rourke

Thor gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Kenneth Branagh, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Captain America: První Avenger gastonrolinc.webnode.cz/news/a0193/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Joe Johnston, Hrají: Chris Evans, Hugo Weaving

Avengers gastonrolinc.webnode.cz/news/a0195/
Akční / Dobrodružný, USA, 2012
Režie: Joss Whedon, Hrají: Robert Downey Jr., Jeremy Renner

Thor: Temný svět gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2013
Režie: Alan Taylor, Hrají: Chris Hemsworth, Natalie Portman

Iron Man 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0211/
Sci-Fi / Fantasy, USA / Čína, 2013
Režie: Shane Black, Hrají: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow

Strážci Galaxie gastonrolinc.webnode.cz/news/a0196/
Akční / Dobrodružný, USA / Velká Británie, 2014
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Captain America: Návrat prvního Avengera gastonrolinc.webnode.cz/news/a0194/
Akční / Dobrodružný, USA, 2014
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Scarlett Johansson

Ant-Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a22/
Akční / Sci-Fi, USA, 2015
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Michael Douglas

Avengers: Age of Ultron gastonrolinc.webnode.cz/news/a270/
Akční / Dobrodružný, USA, 2015
Režie: Joss Whedon, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Doctor Strange gastonrolinc.webnode.cz/news/a31/
Akční / Dobrodružný, USA, 2016
Režie: Scott Derrickson, Hrají: Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor

Captain America: Občanská válka gastonrolinc.webnode.cz/news/a0234/
Akční / Dobrodružný, USA / Německo, 2016
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Strážci Galaxie Vol. 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a238/
Akční / Dobrodružný, USA / Nový Zéland, 2017
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Thor: Ragnarok gastonrolinc.webnode.cz/news/a77/
Akční / Dobrodružný, USA / Austrálie, 2017
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Spider-Man: Homecoming gastonrolinc.webnode.cz/news/a239/
Akční / Dobrodružný, USA, 2017
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Michael Keaton

Ant-Man a Wasp gastonrolinc.webnode.cz/news/a272/
Akční / Sci-Fi, USA, 2018
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Black Panther gastonrolinc.webnode.cz/news/a0264/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan

Avengers: Infinity War gastonrolinc.webnode.cz/news/a271/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth

Captain Marvel gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anna Boden, Ryan Fleck, Hrají: Brie Larson, Samuel L. Jackson

Spider-Man: Daleko od domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-daleko-od-domova-spider-man-far-from-home-2019-1830usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-80/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Jacob Batalon

Avengers: Endgame gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.
 
Black Widow gastonrolinc.webnode.cz/news/black-widow-black-widow-2021-134-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-64/
Akční / Dobrodružný, USA 2021
Režie: Cate Shortland, Hrají: Scarlett Johansson, Florence Pugh

Shang-Chi a legenda o deseti prstenech gastonrolinc.webnode.cz/news/shang-chi-a-legenda-o-deseti-prstenech-shang-chi-and-the-legend-of-the-ten-rings-2021-113-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-80/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2021
Režie: Destin Daniel Cretton, Hrají: Simu Liu, Tony Leung Chiu-wai

Eternals gastonrolinc.webnode.cz/news/eternals-eternals-2021-157-usa-akcni-drama-fantasy-sci-fi/
Akční / Drama / Fantasy, USA 2021
Režie: Chloé Zhao, Hrají: Angelina Jolie, Richard Madden

Spider-Man: Bez domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-bez-domova-spider-man-no-way-home-2021-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi USA 2021
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Zendaya

Thor: Láska jako hrom gastonrolinc.webnode.cz/news/thor-love-and-thunder-thor-love-and-thunder-2002-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2022
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tessa Thompson

Black Panther 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/black-panther-2-akcni-dobrodruzny-sci-fi-usa-2022-pripravuje-se/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2022
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Letitia Wright, Lupita Nyong'o

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/doctor-strange-v-mnohovesmiru-silenstvi-doctor-strange-in-the-multiverse-of-madness-2022-127-usa-akcni-fantasy-horor-67/
Akční / Fantasy / Horor, USA 2022,
Režie: Sam Raimi, Hrají: Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen
 
Ant-Man and the Wasp: Quantumania gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd174/
USA, Akční / Dobrodružný / Komedie 2023
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Strážci Galaxie Vol. 3 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd172/
USA, Akční / Dobrodružný / Sci-Fi 2023
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Dave Bautista

The Marvels (27.07.2023 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd216/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2023
Režie: Nia DaCosta, Hrají: Brie Larson, Iman Vellani
 
Tvůrci a herci
Scott Derrickson (Režie), Kevin Feige (Produkce), Michael Giacchino (Hudba), Ben Davis (Kamera), Sabrina Plisco (Střih), Wyatt Smith (Střih), Reg Poerscout-Edgerton (Casting), Sarah Finn (Casting), Charles Wood (Scénografie), Alexandra Byrne (Kostýmy), Daniel Laurie (Zvuk), Shannon Mills (Zvuk), Juan Peralta (Zvuk), Tom Johnson (Zvuk), Sharon Martin (Masky), Nora Robertson (Masky), Thomas Dean Donnelly (Scénář), Joshua Oppenheimer (Scénář), Jon Spaihts (Scénář), Benedict Cumberbatch (Herec), Chiwetel Ejiofor (Herec), Rachel McAdams (Herec), Michael Stuhlbarg (Herec), Mads Mikkelsen (Herec), Tilda Swinton (Herec), Benedict Wong (Herec), Amy Landecker (Herec), Scott Adkins (Herec)
 
2016/115/USA/Akční, Dobrodružný, Fantasy
 
Zajímavost k filmu
- Film by měl malinko inspirovat 2. řadou seriálu Agent Carter (od r. 2015).
- První dva komiksy "Doctora Strange" vydané česky vyšly až v roce 2015 jako součást UKK (ultimátní komiksový komplet). Je to konkrétně číslo 47 - "Přísaha", což je původně pětidílná minisérie "The Oath" z let 2006-2007 a číslo 87 -  "Bezejmenná země, bezbřehý čas", původně ze série "Strange Tales", díly 130-146 z let 1965-1966.
- Tilda Swinton hraje postavu jménem the Ancient One (Pradávný), což je mentor Doctora Strange (Benedict Cumberbatch). Tato postava byla v originálním komiksu muž.
- Poprvé se Doctor Strange objevil v komiksové sérii "Strange Tales", konkrétně ve 110. sešitě a objevoval se pravidelně až do sešitu číslo 169 v roce 1968, kdy se "Doctor Strange" odtrhl a začal vycházet samostatně (číslování ale bylo zachováno, takže 1. číslo bylo 169). Tato série vydržela pouhých patnáct sešitů do čísla 183, do roku 1969. Znovu se "Doctor Strange" začal vydávat až o pět let později, tedy roku 1974 a série se dočkala 81 čísel a ukončena byla roku 1987.
- Morgan Freeman, Ken Watanabe a Bill Nighy byl zvažováni do role Ancient One. Dlouhou dobu byl pro roli Doctora Strange zvažován Joaquin Phoenix.
- Patrick Dempsey veřejně projevil zájem o roli Stephena Strange.
- Produkce filmu začala již v roce 1986.
 
Odkazy