Ant-Man / Ant-Man (2015/117/USA/Akční, Sci-Fi, Komedie) 77%

09.09.2018 16:36
JEDNOU VĚTOU
„Hrdinové už větší nebudou."

OBSAH
Podvodník Scott Lang (Paul Rudd), vybavený pozoruhodnou schopnosti zmenšit své fyzické rozměry, ale současně znásobit svou sílu, se musí ujmout role hrdiny a pomoci svému mentorovi doktorovi Hankovi Pymovi (Michael Douglas) ochránit tajemství, skrývající se v jeho úžasném obleku Ant-Mana, před zcela novými nebezpečími, která ho ohrožují. Pym a Lang jsou tváří v tvář zdánlivě nepřekonatelným překážkám nuceni naplánovat a provést rafinovanou loupež, která zachrání celý svět.(Falcon)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
A budete mi věřit, když Vám řeknu, že mi opravdu drahnu chvil trvalo, než jsem si na Ant-Mana zvyknul? Po nejprvá jsem si říkal, jak to do toho příběhu naskočilo rychle. Pak jsem si říkal, že je to vlastně jedna velká kravina, kde nebejt herců, asi bych u ní ani nevydržel. No a ke konci mě napadalo jenom to, že tvůrci evidentně museli bejt na LSD, protože těch nápadů, kolik ve filmu vymysleli, ne každej tvůrce dokáže do jednoho filmu narvat. Nakonec uznávám, že jsem touto Marvelovkou byl poměrně spokojený, protože tvůrci tím nápadem přišli s mnoho originálními kousky, které ze scén vytvořily nezapomenutelné zážitky. A kdyby i to někdo nakonec přešel, protože kolem těchto pocitů je hodně tenká hranice, tak věřím, že Evangeline Lilly s jejím tmavovlasým mikádem jen tak někoho nepřejde. Nejenom, že jsem jí nepoznal, ale také byla naprosto neuvěřitelně sexy. A tak to má být. (Malarkey) 4*

Svěží komiksárna. Zmenšování je efektní, v akci zábavné, v závěru bombasticky pojaté. Změna perspektivy je velice pěkně pojata, ať technicky nebo příběhově. Tohle je podle mě první komiks od Marvelu, který opravdu riskuje, nemá v podstatě velké hvězdy ani velké jméno hrdiny. Je to skok do neznáma, který se mění v překvapivý úspěch (Paul Rudd roste každým záběrem a Evangelina... k ní není co říct). Hlavní hnací silou je pro mě humor, který konečně vědomě přechází v komiksovém filmu doúrovně vědomé nadsázky až ironie a Ant-man je dík tomu (a podle mě to je hlavně zásluha specifického humoru Edgara Wrighta) je pro mě zábavný hlavně v závěru, kde vrcholí všechen vtip nejšílnějším akčním soubojem od Marvelu. Kde na tohle vzali odvahu nevím, ale já jim tleskám a jdu otřít prach ze své lokomotivy Tomáš, co mám nad televizí... PS: Michael Peňa a jeho scény "jak to teda bylo" naprostá bomba. Trhám se míchy ještě teď a hlavně bez dabingu! (Djkoma) 4*

Místy hravé, místy humorné, ale ve větší míře nevýrazné a utahané. Na druhou stranu mi to nevadilo tak moc, jako třeba dětinská sázka na jistotu v podobě Strážců Galaxie. Marvel holt nehodlá předělávat něco, co funguje a hlavně sype zlaťáky. Odvaha chybí, snaha o nějaký temný příběh rovněž. Až dosud, protože Ant-Man lehce odvážný je. Už jen tím, že režisér Peyton Reed (nečekaná volba) dostal překvapivě hodně prostoru, takže na leccos šel jinak a po svém. Zlodějíček s dobrým srdcem se nemůže dostat ze začarovaného kruhu, po svém ho osloví stárnoucí vědec s ksichtem Michaela Douglase, který mu nabídne status hrdiny: získá schopnost se díky speciální chemikálii a obleku zmenšovat nebo ovládat svou myslí mravence. Zmiňovanou hravost a pohodu ocení ti, kteří nečekají jen na bortící se digitální budovy, obřích demoličních choutek se tentokrát nedočkáme. Tvůrce průměrných komedií si je navrch poměrně jistý komediálním timingem. Paul Rudd je sympaťák, jakým byl loni Chris Pratt. Takže tady dobré. Škoda, že jakmile se začnou rozebírat rodinné vztahy, je všechno špatně. Výsledek ale neurazí. Tvůrci představili hrdinu, který do potencionálních týmovek slušně zapadne. Jen škoda, že mě tak nějak vůbec neláká u toho být. (castor) 3*

VELKÁ RECENZE
Peyton Reed natočil jen pár "jakž takž" filmů, Paul Rudd je jen sympaťák, co celou kariéru čeká na pořádnou roli a Corey Stoll je ten chlápek z House of Cards, co nikdy nedostal šanci zazářit. S touhle genetickou výbavou jsme všichni Ant-Mana odepisovali předem jako průšvih. Není divu, protože zdědit origin jedné z klíčových postav po Edgaru Wrightovi, to je v očích fanoušků štafetový kolík á la Thorovo kladivo - zvednout ho může jen někdo, kdo je ho opravdu hoden. A Peyton Reed to přesto zkusil, osekávajíc bujné Wrightovy vize a poslušně dopisujíc sto plus jeden nápad impotentních kravaťáků. S Ant-Manem je to trochu jako s klobásami - nechcete vědět, jak a z čeho je kdo vyrobil, ale to ještě neznamená, že si nepochutnáte.
Ant-Man jde přitom do boje ochuzen nejen o řadu nápadů od Wrighta a později i Adama McKaye, ale především je notně ostrouhán samotným Marvelem - spousta zásluh Hanka Pyma byla připsána Tonymu Starkovi (např. zrod Ultrona), vlastně celou slavnou kariéru Hanka (Michael Douglas) film odbude několika flashbacky a historkami, aby nám mohl představit nového Ant-Mana, zlodějíčka s dobrým srdcem Scotta Langa (Paul Rudd). Komiksoví fandové mohou zapomenout i na Wasp, protože osud té první je odhalen až ve třetím aktu a Evangeline Lilly si na svoje frčky musí počkat až do potitulkové scény (resp. mezititulkové, Ant-Man má mezititulkovou A potitulkovou scénu, která navazuje přímo do třetího Kapitána Ameriky). Přesto a nebo právě proto snímek funguje. Dlouho se totiž snaží předstírat, že vlastně žádnou marvelovkou není.
Je to ale opravdu záměr? Hlášky jako "nezavoláme radši Avengers?" nebo souboj s jedním z druholigových členů slavného týmu jsou ale jedinými okamžiky, spolu s úvodním flashbackem, ve kterých dává snímek najevo, že je součástí většího vesmíru. Jinak dostává Peyton Reed překvapivě hodně prostoru, aby si to dělal "po svém" a servíruje svižnou a nenáročnou komedii, která míchá Dannyho parťáky s Mistrovským plánem, ale nikdy nesklouzne do humoru z odpadní roury, jak ho známe z některých filmů Frat Packu. Naopak, komické postavičky tu fungují v malých dávkách a Reed si je zatraceně jistý svým castingem a jeho komediálním timingem.
Což je dobře, protože akční scény, ve kterých by případně mohl tápat, naštěstí podědil do značné části po Wrightovi. Např. souboj v kufříku, útěk z vany nebo sprint skrz papundeklový model nesou jasné wrightovské DNA. Nechci samozřejmě nikomu křivdit, ale tyhle "původní dlaždičky" ve výsledné mozaice bezpečně poznáte - jsou ale spíš ozdobou, než aby rušily, tím spíš, že Reed umí navázat z třeskuté akční scény do humorné verbální výměny. Zem se mu bortí pod nohami jen při brnkání na emoce. Jakmile se řeší rodinné vztahy, zapíná snímek autopilota, jako by se už nemohl dočkat dalšího dovádění s mravenci, zmenšovacím oblekem nebo trojicí Langových "kamarádů za všechny prachy", jimž nezapomenutelným způsobem vládne Michael Peňa.
Drama tu skřípe i proto, že hlavní záporák není ničím jiným než recyklací prvního Iron Mana, jen v obráceném gardu. Zatímco v prvním železňákovi se proti Tonymu obrátil jeho mentor, který si postavil vylepšený oblek, tady se jedná o Pymova žáka a chráněnce, který konečně rozlousknul jeho tajemství a stvořil Yellowjacketa, lepší oblek, navíc vybavený zbraněmi. Finále snímku se tak opět zvrhne v souboj obleků, podobně jako v Iron Manovi, ozvláštněný alespoň tím, že se celé odehrává na ploše dětského pokoje. Komornější už to asi být nemohlo, ale triky jsou solidní a Reed místo epického měřítka opět útočí humorem. Neohromí, ale ani neurazí. Jistě, Corey Stoll není Jeff Bridges a Paul Rudd nehraje svého Ant-Mana jako sebevědomý stroj na hlášky - často je zábavný hlavně tím, jak moc je v dané situaci mimo mísu. Ale to je vlastně plus, protože dalšího Starka nikdo nechce, ačkoliv to bude právě Ant-Man, kdo by mohl Tonyho spolu s Dr. Strangem postupně nahradit.
Nezapomínejme však na to, že Marvel vsadil svoje karty nikoliv na Pyma, ale na novějšího Langa, takže nemáme co do činění s géniem, nýbrž se sympaťákem z ulice, co spolehá na selský rozum... a do jisté míry nezastavitelnou technologii, zvlášť v kombinaci se schopnostmi, na které přijde v dalších filmech (komiksoví fandové jistě vědí). Peyton Reed ho vyslal do světa, jak nejlépe uměl. A já mu za to tleskám, protože ustát všechna očekávání a vtisknout mravenečníkovi v klepetech marvelácké manufaktury nový a nezaměnitelný "ksicht", bylo jako proskočit onou klíčovou dírkou ve filmu.
Mám trochu pocit, že Ant-Man bude z těch marvelovek, nad kterými budou hardcore komiksoví a filmoví fanoušci kroutit hlavou, ale která ke komiksům (a mravencům) přivede celou řadu lidí, jenž doposud o předloze vůbec neměli ponětí. Ano, mluvím do značné míry o dětech, které tenhle film může střídavě bavit a děsit, ale rozhodně je bude zajímat. Někdo jim sice bude muset vysvětlit, že mravenci zas takoví kámoši nejsou a nosit je domů do paneláku se nevyplácí, ale na výsledku to nic nemění. Ant-Man je filmový komiks pro lidi, které komiksy moc nezajímají. A přesto dokázal načrtnout superhrdinu, který do budoucích týmovek skvěle zapadne. Škoda nevýrazného finále a slabšího záporáka, ale co by za takový origin některá konkurenční studia dala.

PODROBNÝ POPIS FILMU
V roce 1989 odejde vědec Hank Pym ze špionážní agentury S.H.I.E.L.D., protože zjistil, že chtějí zreplikovat jeho ant-manovskou zmenšovací technologii, kterou si jako vlastní vynález chrání. Protože věří, že je nebezpečná, Pym slíbí, že ji bude ukrývat, dokud bude na živu. V současnosti se ho jeho dcera Hope van Dyne, která s ním nemá příliš vřelý vztah, a bývalý chráněnec Darren Cross pokusí vypudit z jeho společnosti Pym Technologies. Cross je zároveň velmi blízko k sestrojení vlastního funkčního zmenšovacího obleku Yellowjacket, což Pyma děsí.
Po propuštění z vězení se dobrosrdečný zloděj Scott Lang zabydlí u bývalého spoluvězně Luise. Mezitím také neohlášeně navštíví svoji malou dceru Cassie. Jeho bývalá manželka Maggie se svým novým snoubencem, detektivem Paxtonem, mu však vynadají, že neplatí alimenty. Kvůli záznamu v trestním rejstříku si není Lang schopen udržet práci, proto souhlasí s Luisovou nabídkou, aby se připojil k jeho partě při chystané akci. Během ní se vloupe do domu a pronikne do sejfu, kde však najde pouze starý oblek, o kterém si myslí, že je motorkářský, a který vezme domů. Poté, co si ho zkusí obléknout, se nečekaně zmenší do velikosti hmyzu; nakonec se však dokáže vrátit do normální velikosti. Tento zážitek jej natolik vyděsí, že oblek raději vrátí do domu, odkud ho ukradl. Při cestě zpět je však zatčen policií. Hank Pym, který je majitelem onoho domu, Langa ve vězení navštíví a do cely mu propašuje právě zmenšovací oblek, aby mu pomohl k útěku.
Pym totiž od počátku s Langem manipuluje skrze nevědoucího Luise. Krádež obleku byla zkouška, protože zloděje chce využít, aby se stal novým Ant-Manem a aby ukradl oblek Yellowjacket. Cross odhalí Pymovy záměry a nechá ho špehovat, van Dyne však otci pomůže a začne Langa trénovat jak v boji, tak v ovládání mravenců. Zároveň však má kvůli matčině smrti odpor k Hankovi. Ten jí nakonec prozradí, že Janet, tehdy známá jako Wasp, zmizela v subatomární říší kvant, když zneškodňovala sovětskou jadernou střelu. Pym varuje Langa, že když přetíží regulátor obleku, mohl by ho postihnout stejný osud. Nejdříve ho však pošlou na základnu týmu Avengers, kde má získat zařízení, které jim v loupeži Crossova obleku pomůže. Po krátkém boji s jedním Avengerem, Samem Wilsonem / Falconem, ho Lang nakonec získá.
Cross dokončí vývoj Yellowjacketu a v ředitelství Pym Technologies zorganizuje jeho slavnostní odhalení. Lang se společně se svou partou a rojem létajících mravenců dostane do budovy, sabotuje firemní servery a osadí výbušniny. Při pokusu o krádež obleku je však společně s Hankem a Hope zadržen Crossem, jenž chce obleky Yellowjacketa i Ant-Mana prodat teroristické organizaci Hydra, kterou vede bývalý důstojník S.H.I.E.L.D.u Mitchell Carson. Lang se osvobodí a společně s Hope odstraní většinu agentů Hydry. Carson ale s ampulí Crossovyých částic, které způsobují zmenšení hmoty, uprchne, navíc je Pym postřelen. Lang Crosse pronásleduje, mezitím výbušniny explodují, což zapříčiní implozi celé budovy. Pym s dcerou však unikne v tanku, který si dříve zmenšil a používal jej jako přívěsek na klíče.
Na Langa, kterého chce Paxton zatknout, zaútočí Cross v Yellowjacketově obleku. Vezme si malou Cassie jako rukojmí, čímž chce vylákat Scotta k dalšímu souboji. Lang přetíží regulátor a zmenší se na subatomární úroveň, protože se chce dostat do Crossova obleku a sabotovat jej. To se mu povede a Crosse tím zabije, protože jeho oblek se začne nekontrolovatelně zmenšovat. Sám Scott ale zmizí v říši kvant, dokáže však proces obrátit a vrátí se zpět do makroskopického světa. Paxton je mu vděčný, že zachránil Cassie, proto Langa nakonec nezatkne. Pym, který zjistí, že se Scott vrátil z říše kvant, začne přemýšlet, zda jeho žena není třeba ještě pořád naživu. Posléze se Lang setká s Luisem, který mu řekne, že ho hledá Sam Wilson.
Pym ukáže své dceři Hope nový prototyp obleku Wasp a nabídne jí ho.
Wilson a Steve Rogers zadržují Buckyho Barnese. Protože nemůžou kontaktovat Tonyho Starka, Wilson se zmíní, že zná někoho, kdo by jim mohl pomoci.

O FILMU
Ant-Manův příběh a také zcela nového hrdinu filmového světa společnosti Marvel na plátna přináší režisér Peyton Reed. Jakožto celoživotní fanoušek filmů a comicsů společnosti Marvel Reed vysvětluje, co ho na předloze pro tento film zaujalo: „Ant-Man je zajímavý, protože byl jedním z původních Avengerů, což myslím celá řada lidí netuší, nebo to zapomněli,“ míní Reed. „Líbí se mi také skutečnost, že Hank Pym předal žezlo Scottovi Langovi, což mělo za následek vznik velice pozoruhodného vztahu žáka a učitele, který mezi těmito dvěma postavami existuje. Jedná se o klasickou situaci z comicsů společnosti Marvel, kterou jsme ale zatím v jejich filmovém světě víceméně neměli možnost spatřit.“
Pro tvůrce filmu byl Peyton Reed dokonalou volbou na pozici režiséra snímku Ant-Man. „Jsem Peytonovým fanouškem už velice dlouhou dobu,“ přiznává producent Kevin Feige. „V průběhu let jsem se s ním mnohokrát setkal a hovořil s ním a vždycky jsme spolu velice dobře vycházeli. Peyton byl v našem žebříčku potenciálních režisérů vždy na velice vysokém místě, takže jakmile se objevila tato příležitost, napadlo mě, že by se pro tento film skvěle hodil. Vrhl se do práce skutečně po hlavě a příběh obohatil o některé velice pozoruhodné nové prvky.“
Témata otcovství, předávání zkušeností a opuštění hrají ve vztazích mezi hlavními postavami snímku Ant-Man velice důležitou roli. Celý příběh filmu se soustředí na nově navázané přátelství Hanka Pyma a Scotta Langa a jejich vzájemný vztah, a diváci mohou sledovat, jak se potýkají s každodenními problémy úkolu být dobrým otcem a mentorem.
„Vždy jsme vycházeli z předpokladu že příběh tohoto filmu stojí na dvou postavách, z nichž ta starší předá svůj odkaz té mladší,“ říká Kevin Feige. „Jde o situaci přímo převzatou z comicsů a tou starší postavou je samozřejmě Hank Pym a mladší Scott Lang, a jejich vztah ve své podstatě tvoří celý hlavní příběh tohoto filmu.“
Při obsazování role Scotta Langa tvůrci filmu zvolili Paula Rudda. „Na začátku filmu se moje postava, tedy Scott Lang, právě dostala z vězení,“ popisuje svou postavu Paul Rudd. „Nemá ani ponětí o existenci nějakého Ant-Mana a s Hankem Pymem se vůbec nezná. Hank Pym si ho ale velice pečlivě vybral a plně si vědom jeho pověstných schopností velice pečlivě sleduje jeho činy. Vymyslí plán, který Scotta přinutí vrátit se k tomu, v čem je nejlepší. Scott se vloupá do Hankova domu, aby tu ukradl jistou sumu peněz a měl tak peníze pro svou malou dceru, jediného člověka, na kterém mu skutečně záleží. Netuší ale, že celé vloupání naplánoval sám Pym, aby Scotta dostal k sobě a mohl ho naučit, jak správně používat oblek Ant-Mana a ukrást pro něj něco, co skutečně velice nutně potřebuje.“
„Jednou z věcí, které mě na filmu Ant-Man velice lákaly, bylo obsazení Paula Rudda do hlavní role filmu,“ říká režisér Peyton Reed. „Paul Rudd je tím nejsympatičtějším člověkem na světě, ale v této roli se nám poněkud netradičně představuje jako bývalý trestanec a špičkový zloděj, což mi také přišlo velice zábavné. Pokud znáte Paulovo dílo, víte, že má na svém kontě řadu komedií, ale současně má za sebou i solidní dávku dramatických výkonů ve filmu i na divadelních prknech, a je to úžasný herec.“
Tvůrci filmu byli nadšeni z toho, že se jim pro roli Langova mentora Hanka Pyma podařilo získat ikonického a zkušeného Michaela Douglase. „V průběhu své několik desetiletí dlouhé kariéry si zahrál obrovskou spoustu nejrůznějších pozoruhodných rolí,“ říká Reed. „V tomto filmu je jeho postava pronásledována velkou dávkou překvapivých hříchů minulosti, kterých jsme chtěli využít. Když zjistíte, že život Scotta Langa někdo sleduje a snaží se ho vmanipulovat do situace, která se ukáže být jeho skutečným osudem, je to fascinující odhalení. Skutečnost, že tím někým je právě Michael Douglas, vše posouvá na zcela novou úroveň a dodává celé situaci váhu, v jakou jsme doufali.“
Douglas prohlašuje, že jeho postava Hanka Pyma „má smysl pro humor; přistupuje ke všemu tak trochu ironicky a rád lidi zkouší,“ říká. „Je to pochopitelně skvělý vědec, ale současně prošel víceméně vojenským výcvikem v práci se zbraněmi. Když se s ním setkáváme, je to velice bohatý vědec v důchodu, který měl velmi úspěšnou biotechnologickou společnost, z níž ho postupně vytlačil jeho odchovanec Darren Cross. Kvůli jistým okolnostem hledá člověka, který by byl schopen převzít jeho roli, a vybere si pro to čerstvě propuštěného vězně Scotta Langa, kterého hodlá naučit vše, co úkol stát se Ant-Manem obnáší.“
Pymovu odcizenou dceru Hope představuje Evangeline Lilly. „Jedním z hlavních motivů, které se mi v příběhu a scénáři tohoto filmu líbily, byl problematický vztah otce a dcery, který prostupuje celým filmem,“ říká herečka. „Netuším, jestli na světě vůbec existuje někdo, kdo by s čistým svědomím mohl říci, že ho něco takového vůbec nezajímá. V případě takového vztahu jsou vždy k dispozici věci, které je možno prozkoumat, protože vztah mezi otcem a jeho dítětem je vždy velice komplexní a poskytuje nám spoustu skvělého a divácky velice atraktivního materiálu.“
„Hope pracuje ve společnosti Pym Tech a má se svým otcem nejrůznější problémy,“ rozvádí její postavu Paul Rudd. „Po celý život jí chystal jedno zklamání za druhým. Prožívá ve filmu celou řadu protichůdných emocí, mezi něž patří také skutečnost, že jí Scott není příliš sympatický a domnívá se, že by ho její otec měl z toho všeho vynechat. Má pocit, že o ni její otec nestojí, a současně se vypořádává s tragickými ztrátami, které ji v životě potkaly.“
Corey Stroll se ujal role Darren Crosse, do kterého Hank Pym vkládal velké naděje. „Byl to mladý vědec, který studoval u Hanka Pyma, ale v průběhu času se jeho názory na to, jak by Pymovy technologie měly být využívány, začaly s těmi Pymovými dost rozcházet,“ vysvětluje režisér. „Hank Darrena Crosse vždy vnímal jako syna, kterého nikdy neměl, ale byl nucen sledovat jeho přechod na stranu zla, který měl za následek, že s ním přestal sdílet technologie, jež měl v plánu mu předat.“
„Hank Pym na Darrena Crosse narazil, když byl Darren ještě velice mladý, a ujal se ho,“ vysvětluje Stroll. „Darren během dospívání strávil v Pym Technologies spoustu času a dostalo se mu možnosti nahlédnout do úžasného světa, který Hank Pym vedl coby Ant-Man, a dozvědět se něco málo o úžasných technologiích, které mu umožňovaly zmenšit se na velikost jednoho centimetru. Darrena tyto možnosti uchvátily, jeho nadšení se proměnilo v posedlost a toužil se jimi nadále zabývat, ale Hank se rozhodl své technologie nezveřejnit, protože si uvědomil, že by tím otevřel Pandořinu skříňku.“
Poté, co Scott opustí vězení - naposledy, jak doufá - naváže znovu kontakt se svým starým přítelem a bývalým spoluvězněm Luisem, kterého představuje Michael Peňa. Věrný Luis je dobrým přítelem, ale stále sní o realizaci velkolepého zločinu - za pomoci údajně napraveného Scotta. To je podnětem k řadě humorných situací, ale jak producent Kevin Feige podotýká, Luis v sobě ukrývá více, než by se mohlo zdát. „S Luisem se setkáváme na začátku filmu,“ vypráví Feige. „Je velice zábavný a v podstatě celý snímek odlehčuje. Ale postupem času jsme svědky toho, jak se z něj stává hrdina. A jedním z témat tohoto filmu je to, že pokud ve vás druzí věří, toužíte konat dobré skutky.“
Ačkoliv se snímek Ant-Man společnosti Marvel natáčel v exteriérech v Atlantě, začalo natáčení ve skutečnosti v San Franciscu, které posloužilo jako dějiště celého snímku. Protože společnost Pym Technologies je špičková technologická firma, hodilo se San Francisco se svým nedalekým Silicon Valley pro příběh filmu zcela dokonale. Tvůrcům filmu také umožnilo natáčet ve městě, které se ve filmovém světě společnosti Marvel dosud neobjevilo.
„Ant-Man je velice odlišným typem filmu společnosti Marvel,“ vysvětluje producent Kevin Feige. „Jedná se v podstatě o marvelovský film, zasazený do žánru snímků o velkolepých loupežích. San Francisco je úžasné město po vizuální stránce a když se zamyslíte nad těmi úžasnými filmy, které se v něm v minulosti odehrávaly, přišlo nám jako ideální styčný bod pro náš nový film a pro všechny ty nové postavy ze světa Scotta Langa a Hanka Pyma.“
Po úvodu v San Franciscu se štáb filmu usídlil v nově vybudovaných ateliérech Pinewood Studios v Atlantě a snímek Ant-Man společnosti Marvel je vůbec prvním snímkem, který se zde natáčel. Ateliéry Pinewood Atlanta se mohou navíc pochlubit ještě jednou premiérou: byly prvním místem, kde štáb a herecký tým poprvé spatřil Paula Rudda v kompletním obleku Ant-Mana. „Když Paul poprvé vešel na plac v obleku Ant-Mana, pomyslel jsem si - a samozřejmě si uvědomuji, že nejsem zcela objektivní - že se jedná o ten nejúžasnější oblek, jaký se zatím ve filmovém světě společnosti Marvel objevil,“ prohlašuje režisér Peyton Reed. „Skvělé na něm je to, že vnímáte, čím vším už ten oblek prošel. Přilba na sobě nese stopy poškození z předchozích soubojů a vy musíte nevyhnutelně přemýšlet o tom všem, co asi Hank Pym v onom obleku prožil. Je úžasně detailní a když se na něj podíváte, tak vám skutečně dává smysl. Máte dojem, že byste dokázali přijít na to, jak to či ono skutečně funguje a jakým způsobem kolem sebe rozptyluje Pymovy částice. Působí velice uvěřitelným dojmem.“
A k čemu tedy dojde ve chvíli, kdy si Scott Lang tento oblek obleče? Má možnost se ihned zmenšit, ovšem pokud tak učiní, exponenciální měrou současně stoupá jeho síla. „Ant-Man má, když je malý, velice vysokou hustotu, takže bych například mohl být padouchem, který na někoho míří pistolí, a najednou cosi odněkud přiletí a vyrazí mi to zub. Jedná se o Ant-Man, který letí vzduchem a vrazí do mého zubu vší silou skutečného velkého člověka. Jde tedy o něco velice zajímavého a nového. Je jako letící kulka a vy nevidíte, odkud se objevil.“
„Další jeho zajímavostí je to, že mu nestačí se prostě jen zmenšit a mít vystaráno,“ dodává Reed. „Může svou velikost měnit velice rychle, například uprostřed souboje. Jednou z jeho dovedností je schopnost svého nepřítele zaskočit, protože se svým oblekem může velikost měnit zcela dle libosti.“
Ve snímku Ant-Man společnosti Marvel byla použita řada nejrůznějších technologií, které měly dát vzniknout jeho akčním sekvencím. „Používali jsme jak klasické triky, tak počítačovou grafiku, a našim cílem bylo zajistit, aby vše bylo tak fotorealistické, jak je to jenom možné,“ popisuje Reed. „Hodně času jsme během příprav věnovali studiem makrofotografií mravenců a podobných živočichů a přemítání o tom, jak to vše ve filmu co nejlépe uplatnit, protože Ant-Man má také schopnost ovládat mravenčí armády.“
Jednou z nejzajímavějších vlastností Ant-Mana je skutečnost, že se jeho perspektiva velice rychle mění. Aby diváci tyto změny plně vnímali, vytvořili pro ně tvůrci filmu velice poutavý styl, takže se mohou skutečně cítit tak, jako by skutečně byli velcí stejně, jako Ant-Man. „Když přistává jepice, je to skoro jako přistání vrtulníku Black Hawk, a vy se coby diváci ocitnete přímo uprostřed veškerého dění,“ soudí režisér.
Až snímek Ant-Man 16. července vstoupí na plátna našich kin, podle režiséra diváky překvapí. „Ant-Man je neuvěřitelně silná postava,“ míní Reed. „Dokáže se zmenšit na velice malé rozměry a doopravdy velet armádám nejrůznějších druhů mravenců. Úžasné na comicsu a tomto příběhu je, že máte možnost skutečně na vlastní oči spatřit, co dokáže pár mravenců, a také sledovat zajímavé způsoby, kterými jsou schopni Scottovi v jeho boji pomáhat.“
Paul Rudd se také domnívá, že film diváky překvapí hned v několika ohledech. „Jednou ze zvláštních věcí, které se mi na tomhle filmu líbí, je to, že ho nelze snadno zařadit do nějaké konkrétní škatulky. Není to vyslovená komedie, není to ani vysloveně akční snímek, ale obojího si v něm bohatě užijete,“ domnívá se herec. „Postavy taktéž řeší podle mého názoru velice povědomé a běžné problémy. Jeho příběh je poměrně dojemný. Myslím, že diváky jeho postavy skutečně velice osloví. Kromě toho v něm máme možnost spatřit úžasné akční scény, a to jak ve skutečném světě, tak v makrosvětě, které diváci dosud neviděli. Je to velice vzrušující, pozoruhodný a ojedinělý film.“
„Ant-Man je velice svěží a novátorský snímek a jedná se o něco, co jsme ve filmovém světě společnosti Marvel dosud nikdy neviděli,“ shrnuje Evangeline Lilly. „Bude žít vlastním životem a mít vlastní skupinu fanoušků. I kdyby v současnosti neexistovaly žádné jiné filmy společnosti Marvel a tenhle film měl právě premiéru, stále by se jednalo o obrovský hit. Je v něm všechno - skvělé postavy, výtečné akční scény, zábavné dobrodružství...a copak si vůbec můžete nezamilovat všechny ty úžasné mravence?“

Ocenění:
The Saturn Awards
2016 - Nejlepší film podle komiksu
2016 - Peyton Reed (Nejlepší režie) (nominace)
2016 - Paul Rudd (Nejlepší herec) (nominace)
2016 - Michael Douglas (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
2016 - Evangeline Lilly (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
2016 - Colby Parker Jr., Dan Lebental (Nejlepší střih) (nominace)

BAFTA
2016 - Nejlepší vizuální efekty (nominace)

DABING
V českém znění: Dalibor Gondík - Paul Rudd (Scott Lang / Ant-Man), Ladislav Frej - Michael Douglas (Dr. Hank Pym), Tereza Bebarová - Evangeline Lilly (Hope van Dyneová), Jan Vondráček - Corey Stoll (Darren Cross / Yellowjacket), Petr Rychlý - Bobby Cannavale (Paxton), Dana Černá - Judy Greer (Maggie Langová), Matylda Anna Bartůňková - Abby Ryder Fortson (Cassie Langová), Radek Kuchař - Michael Pena (Luis), David Matásek - David Dastmalchian (Kurt), Jan Dolanský - Tip 'T.I.' Harris (Dave), Michal Holán - Anthony Mackie (Sam Wilson / Falcon), Tomáš Racek - Wood Harris (Gale), Kateřina Petrová - Hayley Atwell (Peggy Carterová), Otakar Brousek ml. - Martin Donovan (Mitchell Carson), Zdeněk Hruška - John Slattery (Howard Stark), Tomáš Juřička - Gregg Turkington (Dale), Miroslav Hanuš - Joe Chrest (Frank), Libor Bouček - Chris Evans (Steve Rogers / Captain America), Jiří Ployhar, Luděk Nešleha, Jiří Krejčí, Ernesto Čekan, Martina Šťastná, Mikuláš Převrátil, Zdeněk Vencl, Tomáš Borůvka, Tomáš Bartůněk, Robert Hájek, Petr Gelnar, Jindřich Hinke, Otto Rošetzký, Jiří Klem, Helena Dytrychová, Martin Janouš, Tomáš Gibiš
Překlad: Vojtěch Kostiha
Produkce: Adéla Bláhová, Kateřina Jindrová Zítková, Majda Holubcová
Zvuk: Guillermo Teillier
Dialogy a režie: Vladimír Žďánský
Kreativní dohled nad českou verzí: Maciej Eyman
Výsledný mix: Shepperton International
Producent české verze: Disney Character Voices International, Inc.
České znění vyrobilo Studio Virtual® v roce 2015

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 16.7.2015 Falcon
Premiéra USA: 17.7.2015 Walt Disney US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 2.12.2015 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 2.12.2015 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 15 457 048
Tržby celkem - $ 519 311 965
Návštěvnost v ČR 108 275
Náklady (Rozpočet) - $ 130 000 000

FILMY V SÉRI
IIron Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a0213/
Akční / Dobrodružný, USA, 2008
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Terrence Howard

Neuvěřitelný Hulk gastonrolinc.webnode.cz/news/a57/
Akční / Thriller, USA, 2008
Režie: Louis Leterrier, Hrají: Edward Norton, Liv Tyler

Iron Man 2 (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0214/
Akční / Dobrodružný, USA, 2010
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Mickey Rourke

Thor gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Kenneth Branagh, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Captain America: První Avenger gastonrolinc.webnode.cz/news/a0193/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Joe Johnston, Hrají: Chris Evans, Hugo Weaving

Avengers gastonrolinc.webnode.cz/news/a0195/
Akční / Dobrodružný, USA, 2012
Režie: Joss Whedon, Hrají: Robert Downey Jr., Jeremy Renner

Thor: Temný svět gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2013
Režie: Alan Taylor, Hrají: Chris Hemsworth, Natalie Portman

Iron Man 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0211/
Sci-Fi / Fantasy, USA / Čína, 2013
Režie: Shane Black, Hrají: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow

Strážci Galaxie gastonrolinc.webnode.cz/news/a0196/
Akční / Dobrodružný, USA / Velká Británie, 2014
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Captain America: Návrat prvního Avengera gastonrolinc.webnode.cz/news/a0194/
Akční / Dobrodružný, USA, 2014
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Scarlett Johansson

Ant-Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a22/
Akční / Sci-Fi, USA, 2015
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Michael Douglas

Avengers: Age of Ultron gastonrolinc.webnode.cz/news/a270/
Akční / Dobrodružný, USA, 2015
Režie: Joss Whedon, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Doctor Strange gastonrolinc.webnode.cz/news/a31/
Akční / Dobrodružný, USA, 2016
Režie: Scott Derrickson, Hrají: Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor

Captain America: Občanská válka gastonrolinc.webnode.cz/news/a0234/
Akční / Dobrodružný, USA / Německo, 2016
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Strážci Galaxie Vol. 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a238/
Akční / Dobrodružný, USA / Nový Zéland, 2017
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Thor: Ragnarok gastonrolinc.webnode.cz/news/a77/
Akční / Dobrodružný, USA / Austrálie, 2017
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Spider-Man: Homecoming gastonrolinc.webnode.cz/news/a239/
Akční / Dobrodružný, USA, 2017
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Michael Keaton

Ant-Man a Wasp gastonrolinc.webnode.cz/news/a272/
Akční / Sci-Fi, USA, 2018
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Black Panther gastonrolinc.webnode.cz/news/a0264/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan

Avengers: Infinity War gastonrolinc.webnode.cz/news/a271/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth

Captain Marvel gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anna Boden, Ryan Fleck, Hrají: Brie Larson, Samuel L. Jackson

Spider-Man: Daleko od domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-daleko-od-domova-spider-man-far-from-home-2019-1830usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-80/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Jacob Batalon

Avengers: Endgame gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.
 
Black Widow gastonrolinc.webnode.cz/news/black-widow-black-widow-2021-134-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-64/
Akční / Dobrodružný, USA 2021
Režie: Cate Shortland, Hrají: Scarlett Johansson, Florence Pugh

Shang-Chi a legenda o deseti prstenech gastonrolinc.webnode.cz/news/shang-chi-a-legenda-o-deseti-prstenech-shang-chi-and-the-legend-of-the-ten-rings-2021-113-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-80/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2021
Režie: Destin Daniel Cretton, Hrají: Simu Liu, Tony Leung Chiu-wai

Eternals gastonrolinc.webnode.cz/news/eternals-eternals-2021-157-usa-akcni-drama-fantasy-sci-fi/
Akční / Drama / Fantasy, USA 2021
Režie: Chloé Zhao, Hrají: Angelina Jolie, Richard Madden

Spider-Man: Bez domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-bez-domova-spider-man-no-way-home-2021-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi USA 2021
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Zendaya

Thor: Láska jako hrom gastonrolinc.webnode.cz/news/thor-love-and-thunder-thor-love-and-thunder-2002-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2022
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tessa Thompson

Black Panther 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/black-panther-2-akcni-dobrodruzny-sci-fi-usa-2022-pripravuje-se/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2022
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Letitia Wright, Lupita Nyong'o

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/doctor-strange-v-mnohovesmiru-silenstvi-doctor-strange-in-the-multiverse-of-madness-2022-127-usa-akcni-fantasy-horor-67/
Akční / Fantasy / Horor, USA 2022,
Režie: Sam Raimi, Hrají: Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen
 
Ant-Man and the Wasp: Quantumania gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd174/
USA, Akční / Dobrodružný / Komedie 2023
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Strážci Galaxie Vol. 3 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd172/
USA, Akční / Dobrodružný / Sci-Fi 2023
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Dave Bautista

The Marvels (27.07.2023 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd216/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2023
Režie: Nia DaCosta, Hrají: Brie Larson, Iman Vellani
 
Tvůrci a herci
Peyton Reed (Režie), Kevin Feige (Produkce), Christophe Beck (Hudba), Russell Carpenter (Kamera), Dan Lebental (Střih), Colby Parker Jr. (Střih), Sarah Finn (Casting), Shepherd Frankel (Scénografie), Marcus Rowland (Scénografie), Sammy Sheldon (Kostýmy), Tom Johnson (Zvuk), Daniel Laurie (Zvuk), Shannon Mills (Zvuk), Whit Norris (Zvuk), Juan Peralta (Zvuk), Stephan Dupuis (Masky), Heba Thorisdottir (Masky), Joe Cornish (Scénář), Edgar Wright (Scénář), Adam McKay (Scénář), Paul Rudd (Scénář), Stan Lee (komiks) (Předloha), Jack Kirby (kniha) (Předloha), Larry Lieber (komiks) (Předloha), Paul Rudd (Herec), Michael Douglas (Herec), Evangeline Lilly (Herec), Corey Stoll (Herec), Michael Pena (Herec), Bobby Cannavale (Herec), Judy Greer (Herec), John Slattery (Herec), Joe Chrest (Herec), Wood Harris (Herec), Tip Harris (Herec), David Dastmalchian (Herec), Martin Donovan (Herec), Hayley Atwell (Herec), Kourtney Shales (Herec), Zack Duhame (Herec), Jordi Molla (Herec), Rod Hallett (Herec), Marie Joelyn (Herec), Vanessa Ross (Herec), Chandra Shaker Sangam (Herec), Abby Ryder Fortson (Herec), Stan Lee (Herec), Gregg Turkington (Herec), Anthony Mackie (Herec), Sebastian Stan (Herec), Chris Evans (Herec), Anna Akana (Herec)
 
2015/117/USA/Akční, Sci-Fi, Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Natáčelo se v atlanských studiích Pinewood a v San Francisku.
- Filmaři se rozhodli s vizuálními efekty trochu experimentovat, jelikož chtěli tento snímek odlišit od ostatních "zmenšených". A tak zkusili použít makrofotografie (zvětšené snímky) a technologii motion capture (pohyby herců převedené do digitální podoby).
- Původním komiksovým Ant-manem a základajícím členem Avengers je Hank Pym. Pro tento film a Marvel cinematic universe však byl zvolen jeho následovník Scott Lang (Paul Rudd), protože Hank Pym je vysoce kontroverzní postava, neboť v komiksovém příběhu uhodil svou ženu, útočil na ní sprejem Raid a nechal na ni zaútočit své mravence, když byla zmenšená.
- Film mal byť pôvodne prvým "Phase 3" filmom MCU (Marvel Cinematic Universe), nakoniec sa však rozhodlo, že bude uzatvárať "Phase 2".
- Tvůrci se při navrhování Ant-Manovy (Paul Rudd) helmy inspirovali vzhledem Iron Mana a autorobota Bumblebeeho ze série Transformers.
- Paul Rudd prezradil, že pri obliekaní kostýmu mu muselo pomáhať viacero ľudí. Taktiež ho z neho po natáčaní museli dostávať.
- Kostým, ktorý má na sebe Paul Rudd, ako hlavný hrdina, sa skladá z mnohých častí. Doposiaľ žiadna postava MCU (Marvel Cinematic Universe) nemala svoj kostým zložený z toľkých častí ako práve Ant-Man.
- Paul Rudd kvôli úlohe tvrdo trénoval. Vďaka tomu prišiel na natáčanie tak vypracovaný, že museli kvôli nemu upraviť kostým Ant-Mana.
- Název Milgrom Hotel - budova, kde Scott Land (Paul Rudd) bydlí u přátel po propuštění z vězení, je odkazem na příjmení spisovatele, umělce a editora Ala Milgroma, který pracoval v Marvel Comics, kde jeho nejvýznamějším dílem bylo "Marvel Fanfare".
- Těsně před koncem je možné spatřit Stana Leeho, který si zahrál cameo jako jeden z gangsterů v klubu.
- Po titulcích je možné zhlédnout ještě jednu scénu.
- Ve filmu se objeví mašinka Tomáš, hlavní hrdina britského animovaného seriálu pro děti Mašinka Tomáš (od r. 1984).
- Hope van Dyneová (Evangeline Lilly) je v komiksech známá jako záporačka Red Queen.
 
Odkazy