Eternals / Eternals (2021/157/USA/Akční, Drama, Fantasy, Sci-Fi) 64%

13.10.2021 16:11
JEDNOU VĚTOU
„Epický příběh se odehrává tisíce let a sleduje skupinu nesmrtelných hrdinů, kteří jsou nuceni vystoupit ze stínů, aby se opětovně spojili proti nejstaršímu nepříteli lidstva, Deviantům.

OBSAH
Eternals přinášejí do filmového světa Marvelu nový vzrušující tým superhrdinů. Jsou to prastaří mimozemšťané, kteří tisíce let žili na Zemi v utajení. Po událostech Avengers: Endgame je nečekaná tragédie donutí vystoupit ze stínu a znovu se sjednotit proti nejstaršímu nepříteli lidstva – proti Deviantům.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Asi občas není od věci jít do kina na film a mít od něj minimální očekávání. O Eternals jsem toho totiž slyšel hodně, nejvíc asi to, že je poplatný době. Že podporuje menšiny, že je zviditelňuje, že je tu první gay superhrdina a bůhví co ještě. No, pak to všechno začalo. Úvodní intro bylo jak nějaká drahá reklama na dokonalého člověka z nějaké sekty, nad čímž jsem teda hodně kroutil hlavou a bál se, že v kině těch 150 minut nevydržím. Jenže stačilo přežít prvních deset minut a pak se rozjel naprosto nádherný příběh. Tak krásný, že na konci mi bylo, jako když jsem poprvé viděl Strážce galaxie. Něco, totálně odlišného, co do současného Marvel univerza vůbec nezapadá. Naprosto odlišní herci, které byste si jako superhrdiny nikdy nedokázali představit. Humor od dua Kumail - Dong-seok, který je natolik odlišný, ale ve skrze neskutečně zábavný, že byste ze začátku nevěřili, jak Vás v průběhu filmu tak upřímně pobaví. No a nakonec prostředí a kopa filozofických témat, která by Vás ani nenapadla vyslovit. Scénář filmu dokázal, že komiksový film může být i něco víc, než jen zábava. To propojení Eternals s planetou Zemí mi přišlo tak dokonalé, že jsem na konci zíral v němém úžasu. (Malarkey) 4*

Hned na začáku si má brada zahrála na výtah, který byl přivolán směrem dolů, protože ta akční filmové kouzla byla plná nápadů a fantazie i dynamiky. Jenže pak nevím co se stalo, ale začalo se žvatlat a žvatlat a žvatlat a místo Marvel hitu jsem si připadal jak na sjezdu ÚV KSČ. Úplně pomíjím fakt, že drtivá většina postav jsou i přes velkou stopáž totálně plochý, tedy když nepočítám že jsou ve filmu všechny orinetace, rasy a barvy aby se splnilo to hlavní co doba žádá a nikdo se necítil diskriminován, tedy až na diváka a to rovněž bez ohledu na cokoli. Vůbec nepochopím proč tvůrci nešli po cestě kteoru zvolili první půlhodinu a pak tedy i v závěru předvedli, že filmy dělat umí a že se dá vyprávět a akčnit současně a paradoxně poprvé ve filmu přišla na řadu i jakási prokreslnost hlavních postav. Film je u mě na hraně mezi ** a *** , ale když to sečtu a odešlu a vydělím nudný pasáže, politickou vypočítavost z hlediska postav a nápaditost, spíš půjdu ke dvěma. (Enšpígl) 2*

Marvel sliboval trochu jinou komiksovku a to taky dodal. A já teď, hodinu po odchodu z kina, nevím, jestli je to dobře. Eternals jsou hodně ambiciózní podívaná, ale možná až příliš, protože se pokouší řešit spoustu témat na malém prostoru a navíc s desítkou hrdinů. Takže obvykle není moc čas meditovat nad vírou, osudovostí, mytologiemi, náboženstvím a zodpovědností. I přes 160 minut je to nakonec svým způsobem osekané.  Na druhou stranu ten ksicht nové marvelovky je opravdu výrazně jiný, Eternals se ani moc nepokouší odkazovat se na ostatní superhrdiny (místo toho si dělají srandu z DC) a sebevědomě kráčí po vlastní cestě a dost jiným směrem. Fakt teď nevím, jestli je ta cesta správná. Chloé Zhao zvládá akci a všechny atrakce s přehledem, ale od začátku evidentně točila ambicióznější film, který má být začátkem něčeho většího. A zároveň v něm musela řešit tolik věcí, že to prostě bez kompromisů a zkratek nešlo. Zatím řeknu, že spíš než vyloženě dobří jsou Eternals zajímaví. Zajímaví jsou však hodně.  (MrHlad) 3*

VELKÁ RECENZE
Ano, Eternals už u nás jednu recenzi mají – a to velmi pozitivní. Leckdo však u nové marvelovky nejásal, a protože patřím mezi ty méně spokojené diváky, házím do placu trochu rezervovanější pohled na věc. Ten, který uznává, že jde o náramně zajímavý film… jenž však není extra dobrý.
Eternals byli od začátku zamýšlení jako velký marvelácký experiment. Dlouho se mluvilo o tom, jak se odhodí mainstreamový svět Avengers a pronikneme do životů nesmrtelných bytostí, jež ochraňují Zemi tak tajně, že o nich vůbec nikdo neví. Angažmá oscarové Chloé Zhao mělo doslova zaručit zemitou a éterickou sci-fi, v níž se dostaneme k niterným pocitům bytostí, jež tisíce let přihlížejí lidským vzestupům a pádům (což se na nich logicky musí nějak podepsat). Je tohle gró v Eternals skutečné přítomné? Ano, je. Bohužel však nemá ani zdaleka tolik prostoru, kolik by potřebovalo.
Abych tedy hned zkraje popsal to, co mě trápí nejvíc – Chloé Zhao uvízla na půli cesty mezi filozofickým eposem a marveláckým blockbusterem, přičemž to první v jejím podání (nepřekvapivě) funguje mnohem lépe. V úvodní půlhodince filmu ještě existuje nějaká rovnováha – přílet Eternals je patřičně oslnivý a úvod v Londýně se (i díky účasti Kita Haringtona) také povedl. Jakmile se však příběh odebere k samotným Eternalům, z nichž je opravdu výrazná a dobře prodaná jen hrstka, začne se film potácet mezi řadou nakousnutých (a málo rozebraných) témat a tónovým rozklížením.
Co přesně tím myslím? Hlavně otřesné pokusy o humor s Kumailem Nanjianim a jeho sidekickem! Chápu, že Marvel vybudoval svůj vesmír na berličce jménem „když nevíš, dej tam vtip, tím přece neurazíš“ (a občas se i tady zadaří, doteď čekám na fan arty Haringtona proměněného v žirafu). Vycpat existenciální veledrama fórky o tom, že někdo režíroval cosi na netu, je však přímo kacířství, jež zabíjí spoustu jinak zajímavých scén.
Chápu, že jsem naivní, ale Eternals se měli držet u věcí, které jim jdou. U konfliktu mezi nesmrtelnými hrdiny, kteří vidí lidstvo každý trochu jinak. U procházek krvavou historií, jíž se popcornovky zabývají jen málokdy. A také u budování romantických a přátelských vztahů, jež mají v téhle unikátní partě mnoho fungujících podob. Klidně bych se všem postavám dostal ještě hlouběji pod kůži místo toho, abych je sledoval v řadě potyček s digimonstry, kde (až do transformačního zlomu) v podstatě nikomu nic nehrozí.
Jasně, marvelovky jsou plné věcí, na které si tady stěžuju. Jenže do Strážců Galaxie vtipkování sedí a ve trojce Kapitána Ameriky mi nevadí, že se všichni jen oťukávají, protože jsou to dvě skupiny lidí, jež se chtějí zastavit a ne povraždit. Eternals ale vnadí na osudovost, která má jít za hranici tradičního sci-fi blbnutí, jen aby od ní pravidelně couvali. Opravdu napínavých a dojemných momentů se tu nabízí bolestivě málo, a to mluvíme o filmu, který je se 157 minutami druhou nejdelší marvelovkou vůbec.
Chloé Zhao dostala tolik prostoru předvést něco opravdu nevídaného a zapamatování hodného. Mohla naservírovat nezapomenutelné dialogy o smyslu života nebo akční scény, které by strčily do kapsy Muže z oceli. Jenže místo toho památné věty chybí a celý film končí před zeleným plátnem, bitkou čtyř superborců na jedné pláži. Hm.
Nechci samozřejmě zase nějak přehánět a posílat Eternals do horoucích pekel. Až na pár scén (zmíněné finále) vypadají krásně, herci jsou většinou špičkoví, zvraty povedené a dilemata plně uvěřitelná. To, že film nedává smysl vzhledem k širšímu MCU (Doctor Strange by musel nejméně třikrát projít portálem a začít se ptát, co se tu sakra děje), asi nemá smysl moc řešit. V jádru mě štve hlavně nenaplněný potenciál a totální strach razantně omezit humor. Jako by diváci nebyli z Temného rytíře nebo Logana zvyklí, že může být superhrdinský film od začátku do konce vážný.
Do budoucna se tak těším spíš na Haringtonova Black Knighta, než že bych vyhlížel Eternals 2. Ti asi časem vzniknou, nemám však iluze o tom, že by si vzali za vzor třeba Dunu a udělali pořádnou marveláckou revoluci. Na tu byla šance v prvním díle, jenž zaplul do vod chybami prošpikovaného průměru – a místo kroku do nového světa udělal jen vystrašený krůček na okraj toho, který už dlouho dobře známe.

DABING
1.DABING (Kino)
V českém znění: Nina Horáková - Gemma Chan (Sirké), Ondřej Novák - Richard Madden (Íkaros), Kateřina Brožová - Angelina Jolie (Théna), Dana Černá - Salma Hayek (Ajak), Martin Písařík - Kit Harington (Dane), Ondřej Sokol - Kumail Nanjiani (Kingo), Alžběta Volhejnová - Lia McHugh (Sprite), Bohdan Tůma - Brian Tyree Henry (Faistos), Václav Jílek - Barry Keoghan (Druig), Adrian Jastraban - Ma Dong-seok (Gilgameš), Petr Štěpán - David Kaye (Arishem), Mojmír Maděrič - Harish Patel (Karun), David Gránský - Harry Styles (Eros), Martin Trnavský - Bill Skarsgard (Kro), Kryštof Rímský - Haaz Sleiman (Ben), Vít Eduard Gajdoš - Esai Daniel Cross (Jack), David Kraus - Patton Oswalt (Pip), Miroslav Hrabě - Adria Escudero (Diego), Jan Kříž - Mahershala Ali (Eric Brooks / Blade), Eliška Hanušová, Viktorie Hrachovcová, Martin Janouš, Eliška Jirotková, Tereza Jirotková, Radka Krninská, Matěj Macháček, Tomáš Poláček, Radka Přibyslavská, Jiří Valšuba, Jan Vokrouhlecký, David Voráček, Nikola Votočková
Překlad: Vojtěch Kostiha
Odborný poradce: Pavel Klimeš
Asistent režie a produkce: Marek Hrazdil, Jan Jabůrek
Zvuk a střih zvuku: Martin Večeřa, Klára Javoříková
Výsledný mix: Shepperton International
Kreativní supervizor: Maciej Eyman
Dialogy a režie: Vladimír Žďánský
Producent české verze: Disney Character Voices International, Inc.
Pro Walt Disney Pictures vyrobilo Studio Virtual® - 2021

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 4.11.2021 Falcon
Premiéra USA: 5.11.2021 Walt Disney US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 16.3.2022 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 16.3.2022 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 24 428 571
Tržby celkem - $ 402 024 158
Návštěvnost v ČR - 139 887
Náklady (Rozpočet) - $ 200 000 000

FILMY V SÉRI
IIron Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a0213/
Akční / Dobrodružný, USA, 2008
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Terrence Howard

Neuvěřitelný Hulk gastonrolinc.webnode.cz/news/a57/
Akční / Thriller, USA, 2008
Režie: Louis Leterrier, Hrají: Edward Norton, Liv Tyler

Iron Man 2 (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0214/
Akční / Dobrodružný, USA, 2010
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Mickey Rourke

Thor gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Kenneth Branagh, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Captain America: První Avenger gastonrolinc.webnode.cz/news/a0193/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Joe Johnston, Hrají: Chris Evans, Hugo Weaving

Avengers gastonrolinc.webnode.cz/news/a0195/
Akční / Dobrodružný, USA, 2012
Režie: Joss Whedon, Hrají: Robert Downey Jr., Jeremy Renner

Thor: Temný svět gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2013
Režie: Alan Taylor, Hrají: Chris Hemsworth, Natalie Portman

Iron Man 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0211/
Sci-Fi / Fantasy, USA / Čína, 2013
Režie: Shane Black, Hrají: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow

Strážci Galaxie gastonrolinc.webnode.cz/news/a0196/
Akční / Dobrodružný, USA / Velká Británie, 2014
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Captain America: Návrat prvního Avengera gastonrolinc.webnode.cz/news/a0194/
Akční / Dobrodružný, USA, 2014
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Scarlett Johansson

Ant-Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a22/
Akční / Sci-Fi, USA, 2015
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Michael Douglas

Avengers: Age of Ultron gastonrolinc.webnode.cz/news/a270/
Akční / Dobrodružný, USA, 2015
Režie: Joss Whedon, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Doctor Strange gastonrolinc.webnode.cz/news/a31/
Akční / Dobrodružný, USA, 2016
Režie: Scott Derrickson, Hrají: Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor

Captain America: Občanská válka gastonrolinc.webnode.cz/news/a0234/
Akční / Dobrodružný, USA / Německo, 2016
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Strážci Galaxie Vol. 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a238/
Akční / Dobrodružný, USA / Nový Zéland, 2017
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Thor: Ragnarok gastonrolinc.webnode.cz/news/a77/
Akční / Dobrodružný, USA / Austrálie, 2017
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Spider-Man: Homecoming gastonrolinc.webnode.cz/news/a239/
Akční / Dobrodružný, USA, 2017
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Michael Keaton

Ant-Man a Wasp gastonrolinc.webnode.cz/news/a272/
Akční / Sci-Fi, USA, 2018
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Black Panther gastonrolinc.webnode.cz/news/a0264/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan

Avengers: Infinity War gastonrolinc.webnode.cz/news/a271/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth

Captain Marvel gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anna Boden, Ryan Fleck, Hrají: Brie Larson, Samuel L. Jackson

Spider-Man: Daleko od domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-daleko-od-domova-spider-man-far-from-home-2019-1830usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-80/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Jacob Batalon

Avengers: Endgame gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.
 
Black Widow gastonrolinc.webnode.cz/news/black-widow-black-widow-2021-134-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-64/
Akční / Dobrodružný, USA 2021
Režie: Cate Shortland, Hrají: Scarlett Johansson, Florence Pugh

Shang-Chi a legenda o deseti prstenech gastonrolinc.webnode.cz/news/shang-chi-a-legenda-o-deseti-prstenech-shang-chi-and-the-legend-of-the-ten-rings-2021-113-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-80/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2021
Režie: Destin Daniel Cretton, Hrají: Simu Liu, Tony Leung Chiu-wai

Eternals gastonrolinc.webnode.cz/news/eternals-eternals-2021-157-usa-akcni-drama-fantasy-sci-fi/
Akční / Drama / Fantasy, USA 2021
Režie: Chloé Zhao, Hrají: Angelina Jolie, Richard Madden

Spider-Man: Bez domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-bez-domova-spider-man-no-way-home-2021-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi USA 2021
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Zendaya

Thor: Láska jako hrom gastonrolinc.webnode.cz/news/thor-love-and-thunder-thor-love-and-thunder-2002-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2022
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tessa Thompson

Black Panther 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/black-panther-2-akcni-dobrodruzny-sci-fi-usa-2022-pripravuje-se/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2022
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Letitia Wright, Lupita Nyong'o

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/doctor-strange-v-mnohovesmiru-silenstvi-doctor-strange-in-the-multiverse-of-madness-2022-127-usa-akcni-fantasy-horor-67/
Akční / Fantasy / Horor, USA 2022,
Režie: Sam Raimi, Hrají: Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen
 
Ant-Man and the Wasp: Quantumania gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd174/
USA, Akční / Dobrodružný / Komedie 2023
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Strážci Galaxie Vol. 3 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd172/
USA, Akční / Dobrodružný / Sci-Fi 2023
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Dave Bautista

The Marvels (27.07.2023 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd216/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2023
Režie: Nia DaCosta, Hrají: Brie Larson, Iman Vellani
 
Tvůrci a herci
Chloé Zhao (Režie), Kevin Feige (Produkce), Nate Moore (Produkce), Ramin Djawadi (Hudba), Ben Davis (Kamera), Craig Wood (Střih), Dylan Tichenor (Střih), Sarah Finn (Casting), Eve Stewart (Scénografie), Clint Wallace (Scénografie), Sammy Sheldon (Kostýmy), Daniel Laurie (Zvuk), Addison Teague (Zvuk), Maya Lewis (Zvuk), Lora Hirschberg (Zvuk), Julio Parodi (Masky), Karen Cohen (Masky), Laura Allen (Masky), Frances Hannon (Masky), Matthew K. Firpo (Scénář), Ryan Firpo (Scénář), Chloé Zhao (Scénář), Angelina Jolie (Herec), Richard Madden (Herec), Gemma Chan (Herec), Kumail Nanjiani (Herec), Salma Hayek (Herec), Brian Tyree Henry (Herec), Dong-seok Ma (Herec), Lauren Ridloff (Herec), Lia McHugh (Herec), Barry Keoghan (Herec), Kit Harington (Herec)
 
2021/157/USA/Akční, Drama, Fantasy, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- Produkce filmu byla na čas pozastavena, protože během natáčení na Kanárských ostrovech byla nalezena bomba z druhé světově války.
- Režisérka Chloé Zhao používala pro film víc praktické efekty než vizuální efekty.
- Ve filmu vidíme Danea Whitmana, který je znám pod jménem Black Knight. Zahrál si ho Kit Harington, jenž je již 13. hercem z Hra o Trůny (od r. 2011) v MCU. Původním „Černým rytířem“ byl Sir Percy of Scandia (jeden z rytířů Kulatého stolu), kterého vymyslel na základě legend o Králi Artušovi Stan Lee spolu s Joe Maneely v roce 1955 („Black Knight vol. 1 #1“). Dane Whitman měl však svůj debut až v roce 1967 v „The Avengers #47“, kdy zdědil magický meč po svém strýčkovi (Professor Nathan Garrett). Síla Black Knighta tví právě v tomto meči, avšak v některých komiksech měl Dane Whittman superschopnosti nezávislé na této zbrani. Dane se stal součástí původních Avengers, Heroes of Hire, Defenders, Ultraforce (Pre-Black September), MI-13 či Excalibur a konal dobro výhradně kvůli špatné pověsti jeho rodiny, která s mečem nezacházelo počestně a zodpovědně.
- Ve filmu vidíme Celestiála se jménem Arishem. Jedná se o mužského příslušníka této božské rasy, který měří (v komiksu) 609,6 metrů a váží 9 979 024 kilogramů. Má tuhý kořínek, a proto je schopen odolat i nárazu o velikosti planety a umí používat kosmickou energii (absolutní limit v tomto ohledu není znám). Jeho první výskyt se odehrál v komiksu „Eternals #2“ (srpen 1976; Jack Kirby) a jeho vzhled připomíná obřího robota. Arishem je vůdce všech „čtyř nebeských hostitelů“ (Four Celestial Hosts) na Zemi, zároveň ale i působil na dvou jiných planetách – Pangoria a nepojmenovaná planeta ve vzdálené galaxii. Během Judgement War se setkal s X-Meny a v rámci tohoto komiksového „eventu“ byl jednou z klíčových postav a pomohl Avengers se vypořádat s hordou Dark Celestials, která napadla naší planetu.
- Eternals jsou schopni provést rituál Uni-Mind. V komiksu „Eternals #12“ jsme tento jev mohli vidět poprvé. Využívá se při výběru Prime One (jako ve zmíněném komiksu, když vybrali Zuras na úkor A'lars) či ho může sám tento vůdce Eternals iniciovat. Uni-Mind je kolektivní bytí v jakémsi meditativním stavu, kdy se jednotlivci sloučí a stanou se součástí celku, jedné bytosti. Urychluje to vzájemný přenos informací a porozumění. Tato bytost je však extrémně silná. Je schopna vyprodukovat ohromné množství energie a způsobit tak velké fyzické poškození.
- Eternals, kteří tu s námi žili v průběhu času, vytvořili na naší planetě tři města. Menší města se jmenují Polaria (na Sibiři) a Oceana (Pacifik). Největším a zároveň i hlavní město je Olympia (poblíž hory Olymp), díky které vznikla řecká mytologie, kdy Thena přijala způsob, jakým se lidé chovali k ní a ostatním Eternals. Paradoxem však je, že poblíž tohoto místa se nachází interdimenzionální portál k místu zvaném – Olympus (podobně jako mezi Asgardem a Midgardem), kde žijí skuteční antičtí Bohové, Olympané.
- Film se natáčel v Pinewood Studios, které se nachází v britském městě Buckinghamshire v převážně obytné čtvrti Iver Heath.
- Snímek byl částečně natáčen na 16mm analogový film Ektachrome.
- Pro Gemmu Chan to není první role v MCU, už se objevila ve filmu Captain Marvel (2019).
- Richard Madden je 12. herec z Hra o trůny (od r. 2011), který si zahrál ve filmu od Marvel Studios v rámci MCU. Ostatní jsou zde: David Bradley a Natalie Dormer – Captain America: První Avenger (2011); Joseph Gatt – Thor (2011); Clive Russell, Richard Brake a Adewale Akinnuoye-Agbaje – Thor: Temný svět (2013); Enzo Cilenti – Strážci Galaxie (2014); Ralph Ineson – Strážci Galaxie a Strážci Galaxie Vol. 2 (2017); Peter Dinklage – Avengers: Infinity War (2018); Hannah John-Kamen – Ant-Man a Wasp (2018), Chuku Modu – Captain Marvel (2019).
- Postava Makkari (Lauren Ridloff) byla původně (podobně jako Ajak) muž a byla známá pod jmény Mercury (první výskyt v „Red Raven Comics #1“ z roku 1940) a Hurricane („Captain America Comics #1“ z roku 1941). Že se jedná o příslušníka rasy Eternals jsme zjistili až v „The Eternals #5“, kdy původní příběh od Joe Simon a Martin A. Bursten, reeditoval v roce 1976 Jack Kirby. Jak je typické pro tuto rasu, má široké spektrum schopností, které dokázala tato postava dovést do dokonalosti, a proto je v podstatě nesmrtelná, má psionické schopnosti, obří sílu, manipuluje s kosmickou energií, tvoří iluze, létá a má zvláštní propojení s Dreaming Celestial, se kterým je schopna komunikovat bez ohledu na vzdálenost.
- Černou ovcí rasy Eternals je díky své nerozvážnosti a přístupu k povinnostem postava Sprite (Lia McHugh), jejíž první výskyt se odehrál v komiksu „The Eternals #9“ (Jack Kirby, 1977) a v Marvel Universe prý sloužila jako inspirace pro postavu Puck Williama Shakespeara z divadelní hry „Sen noci svatojánské“. Ráda si hraje, často žertuje a bere věci na lehkou váhu bez ohledu na následky, které často u běžných smrtelníků skončili smrtí. Sprite, stejně jako všichni ostatní Eternals, má úplnou kontrolu nad životní silou a molekulární strukturou svého těla, což ji činí prakticky nesmrtelnou. Nestárne (díky tomu je už několik stovek tisíc let teenager) a je imunní vůči všem známým onemocněním, toxinům, radiaci a extrémním teplotám. Sprite je schopna přenášet kosmické záření, levitovat a vytvářet iluze, které oklamou smysly. Má nadlidskou sílu i přes fakt, že je malého vzůstu a vizuálně vypadá jako dítě. Nejvíce vyniká v molekulární rekonstrukci, schopnost přeuspořádat atomy a molekuly a tím restrukturalizovat hmotu během pár vteřin. V tomto ohledu ji předčila pouze Sersi, která patří k vůbec nejsilnějším Eternals.
- Postava Gilgameše (Dong-seok Ma) vychází z lyrickoepické básně „Epic of Gilgamesh“, která pojednává o Králi sumerského městského státu Uruk. (někdy v rozmezí 2800–2500 př. n. l.) Do Marvel Universu tuto mezopotámskou mýtickou postavu přidal Jack Kirby komiksem „The Eternals #13“ (červenec 1977) a byl znám pod jmény jako Forgotten One či Hero. Kromě klasických schopností rasy Eternals na něj působí stárnutí mnohem menší míře a je imunní vůči nemocem. Později se stal také členem Avengers a dokonce se setkal s nejsilnější entitou Marvel Universe – One Above All.
- Ve filmu vidíme postavu Kingo Sunen (Kumail Nanjiani). Jelikož se jedná o dalšího příslušníka Eternals na Zemi, má typické schopnosti pro tuto rasu (nadlidská síla, rychlost, létání, manipulace s energií a hmotou). V 16. století žil v Japonsku na neznámé hoře ostrova Hokkaidó, kde se učil samurajskému umění (katana a wakizashi) a později se stal díky svému umu hvězdou japonské kinematografie. Tuto postavu opět vymyslel Jack Kirby pro komiks „Eternals #11“ z května roku 1977. (3T)
- Většina charakterů z řady Eternals pochází ze 70. let od Jack Kirby, avšak vyjímkou je postava s jménem Phastos (Brian Tyree Henry). Jeho komiksový debut byl v „The Eternals #1“ z roku 1985 (nikoliv 1976), který měli na starosti Peter Gillis a Sal Buscema (místo Jacka Kirbyho). Phastos má na „Eternála“ tradiční schopnosti jako je nadliská fyzická zdatnost, regenerace, manipulace s vesmírnou energií, umí létat a vyniká v tvorbě iluzí a v transmutaci hmoty. Phastos patří do 3. generace Eternals, která žila na naší planetě (vystupoval zde pod jménem Phillip Stoss před odhalením jeho skutečné identity). I když je Phastos zarputilý pacifista, nevyhnul se boji proti silným protivníkům jako byli Apokalyptičtí jezdci, služebníci prvního mutanta Apocalypse, kterého známe z filmu (mimo MCU) X-Men: Apokalypsa (2016).
- Ve filmu vidíme postavu Ajak (Salma Hayek), jenž v původním komiksu „The Eternals #2“ (od Jack Kirby z roku 1976) byla muž. Jako každý z rasy Eternals má řadu superschopností jako nadliská fyzická zdatnost, schopnost létání a teleportace, regenerační faktor a tvorba paprsků energie. Stejně jako Ikaris se tato postava narodila v Polarii na Sibiři. První zmínka o této postavě v Marvel Universe pochází z doby před 2 500 lety, kdy bojoval Ajak s Deviantem Warlord Kro v Babylonu. Dále tato postava bojovala po boku Thora proti dalšímu mutantovi z řad Deviantů se jménem Dromedan, který byl vycvičen jako zbraň proti Eternals. Inkové Ajak považovali za boha létání, Tecumotzin, a Aztékové v něm viděli boha větru – Quetzalcoatl.
- Ikaris (Richard Madden) debutoval spulu s celou rasou Eternals v „Eternals #1“. Má velice podobné schopnosti jako Thena, ale měl i značné regenerační schopnosti. V 80. letech 20. století se stal Ikaros členem Unlimited Class Wrestling Federation, která kromě zápasů, bojovala proti zločinu. Narodil se před 20 tisíci lety na naší planetě, konkrétně na Sibiři (v místě zvaném Polaria).
- Ve filmu vidíme Thenu (Angelina Jolie), která se představila na stránkách komiksu roku 1976 v „Eternals #5“. Thena je příslušník humanoidů zvaných Eternals a jako všichni zmínění má šírokou škálu superschopností. Patří mezi ně klasické schopnosti jako létání, projekce energie, nadlidská fyzická zdatnost, telepatie, telekineze, teleportace či méně časté jako generace iluzí a transmutace hmoty. Tato postava se jmenuje podle Athény (jiná postava Marvel Universe, řecká bohyně Athéna) a vymyslel ji Jack Kirby, autor Eternals. Thena byla mimo jiné členkou Heroes for Hire II (dále Human Torch, Ant-Man II, Black Knight III, Hercules, She-Hulk a White Tiger II) a narodila se na bájném Olympu.
- Základy Marvel Universa vznikali v 60. letech minulého století, které vytvořilo legendární duo Jack Kirby a Stan Lee. Marvel se pod vedením Martina Goodmana dostal do problémů a započal výprodej práv na postavy (proto teď Marvel Studios nepatří Spiderman, Namor anebo Man-thing). Kirby opustil potápějící se loď a vydal se na palubu DC. S sebou si vzal Asgarďany a nový námět na New Gods (Eternals jsou v podstatě marvelovským ekvivalentem New Gods). Pro DC tento nápad rozvinul a vyvrcholil ve Four World Saga s postavami jako Darkseid, Apokolips či Mother Boxes. Po odchodu Goodmana z Marvelu v roce 1976 se vrátill Kirby zpět, aby mohl pokračovat v práci tam, kde ji započal.
- Věčný, který je vůdcem na Eternals na planetě Zemi, nosí titul Prime Eternal, případně Prime One. Může tohoto titulu dosáhnout pokrevně či v souboji v tzv. Hall of Eternal Judgement, což lze přeložit jako Síň Věčného Soudu. Prime One může stvořit Modrý plamen a tím iniciovat rituál zvaný Uni-Mind.
 
Odkazy