Iron Man 2 / Iron Man 2 (2010/119/USA/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi) 63% -Blu-ray-

06.08.2018 10:56
JEDNOU VĚTOU
„Iron Man již neudržuje mír na světě sám. Má nebezpečného vyzyvatele, který ho chce zničit.“

OBSAH
V hitparádě okouzlujících rošťáků, kteří tu a tam navléknou nějakou masku, aby zachránili svět, by bral bezkonkurenčně první místo. I proto se původem komiksový superhrdina Iron Man dočkal druhého dílu. Ten slibuje další intenzívní zážitek, v němž navíc už tak luxusní herecké obsazení jedničky doplňují další hvězdná jména – Scarlett Johansson, Sam Rockwell a Mickey Rourke. Hlavní devízou Iron Mana 2 je ale jeho příběh. Zatímco většina maskovaných reků neúnavně střídá civilní a neporazitelnou, tajnou identitu, zručný vynálezce a zbrojař Tony Stark (Downey) v přímém přenosu do celého světa vyzvonil, že pod kovovým oplechováním se skrývá on. Bezprecedentní odhalení samozřejmě nese následky. O Iron Mana se začne vehementně zajímat vláda Spojených států, která chce Tonyho Starka zlanařit do svých služeb. Nespí pochopitelně ani konkurence, zejména jistý Justin Hammer (Sam Rockwell), jenž je vždycky za Starkem o krok pozadu a teď slibuje, že když Stark neodevzdá vládě své hi-tech brnění, vyrobí pro ni vlastní. Nebezpečí pro Tonyho znamená i „východní vítr“, potetovaný rabiát ruského původu Ivan Vanko (Mickey Rourke), přezdívaný Whiplash. Ten má kromě nevyřízených účtů se Starkovou rodinou k dispozici i dva elektrické biče, schopné cokoliv a kohokoliv (ideálně ale Tonyho) přetnout vejpůl. Sílícímu zástupu nepřátel pomáhá Tonymu čelit jeho věrná a zamilovaná asistentka Pepper Potts (Gwyneth Paltrow), která mezitím povýšila na ředitelku Stark Industries a jeho armádní spojka Jim Rhodes (Don Cheadle). Další do party je pak nová Tonyho asistentka (Scarlett Johansson), která toho ví a umí víc, než je ochotná připustit, a jejíž úmysly mohou, ale také nemusí být zcela čisté.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Zrovna od filmu, jehož hlavní hrdina polovinu filmu jenom chlastá a dělá voloviny, bych nečekal varování před mocí (mediálního) obrazu. Stark je stejně amorální postavou jako druhý zbrojařský magnát Hammer, jen umí působit na lidi a udělat si ze sebe srandu, což je vlastnost charakterizující celý film a odlišující Iron Mana od potemnělých komiksových adaptací á la Temný rytíř, jež superhrdinský mýtus nezlehčují. Favreau trend psychologičtějších komiksáren nenásleduje. Temnější je dvojka výhradně tím, co se děje se Starkovým tělem, nikoliv tím, co prožívá. Právě soustředění na povrch přitom lze vnímat jako příčinu popularity Starka a jemu podobných, jež vědí, jak vystupovat před televizními kamerami (skrze něž na protagonistu také několikrát nahlížíme). Soustředění na povrch je zároveň důvodem, proč dostala ve filmu vcelku nadbytečnou roli Scarlett Johansson, jejíž křivky jsou manou pro oči. Radost udělá také Mickey Rourke, který nemluví moc, ale mluví k věci, Gwyneth Paltrow, jejíž slovní přestřelky s Downeyem dvojsmysly a timingem připomínají klasické screwballové komedie a radost nakonec udělají i ty cca dvě akční scény, přidané jakoby jen tak, pro radost (když už nám na ně dali prachy…). Vydatně zahláškovat, dobře u toho vypadat, a rychle zmizet z paměti. Splněno. (Matty) 4*

Kdo nemá rád zbraně? Kdo nemá rád techniku? Kdo nemiluje slávu vyleštěnou penězi? Amerika vládne světu v blockbusteru, který odráží jednu tvář vlastního publika a stejně se tomu každý nechápavě směje. Akce rozhodně přibylo, je zajímavější, originálnější, i když někdy řešená (třeba final battle) hrozně urychleně. Je ovšem dobře, že Favreau buduje půdu pro Avengers opravdu solidním způsobem. Robert Downey jr. zase filmu vládne, i když prsa a rty Scarlett jsou rozhodně nebezpečné zbraně... Co bude dál? Nevím, ale dvojka mě dokázala opět pobavit na příjemné dvě hodiny, ale kromě toho skryté americké posedlosti nenabídlo nic, co bych musel vidět znovu. Klasických slabé 4*=70% s očekáváním, že ve trojce bude všeho třikrát tolik:). (Djkoma) 4*

Iron Man nám nějak vadne. A to už je tu podruhé, takže by divák čekal, že se nic moc nebude vysvětlovat, ale pojede se na hodně slušné obrátky. Vyjma vkusné a velmi dobře natočené sekvence ze závodiště v Monaku, tu máme jen pár nepříliš nápaditých momentů, nudné finále a zbytečně upozaděné vedlejší postavy. Jednička taktéž nehýřila nějakou realistickou akcí nebo inteligentním scénářem, nicméně pokud dobře pamatuji, byla alespoň dynamická. Dvojka nudí dlouhými dialogy a čekáním na nic.. I ten šovinistický narcis Tony Stark se nějak vytratil. Takže mi, pokud něco, v hlavě zůstal démonický Mickey Rourke a jinde a jinými kritizovaná scéna "Scarlett mlátící několik týpků z ochranky.." (castor) 3*

VELKÁ RECENZE
Je to nějakých sedm hodin od projekce a druhý Iron Man klesá na hodnotící škále stejně pomalu, ale stejně neodvratně jako se rez postupně prožere i jeho novým brněním. Tak to radši rychle sepišme, než začne vadnout i ta šestá hvězdička.
Kdo si už teď myslí, že má jasno a začne se odvolávat na neslané nemastné trailery, bude mít pravdu jen z části. Iron Man 2 je snad ještě ukecanější než jeho předchůdce, aniž by ovšem musel diváka "trápit" klasicky pomalejším rozjezdem, v němž se vysvětluje hrdinovo dětství, problémy s prvním oblekem, druhým oblekem, první dívkou, druhou dívkou... dvojky jsou zkrátka od toho, aby se to v nich pořádně rozjelo, případně aby se ruce zanořily hluboko do předlohy. Už tady ovšem čeká první problém. Iron Man se nemůže opřít o hlavního záporáka, protože jde o tisíc let starého samurajo-čingischána s magickým prstenem. Nemůže využít klasických klišé studené války, protože už dávno skončila. A nemůže nechat hrdinu chlastat od rána do večera, protože se chce vejít do PG-13. Celá slavná comicsová historie je najednou pouhým torzem, po kterém se musí opatrně našlapovat. A proto první facku dostane ten, kdo rozhodl, že scénář napíše chlápek zodpovědný za Tropickou bouři.
Nebojte, těch facek dostane Robert Downey, Jr.|Robert Downey jr. ještě pár. Třeba za to, že si nechal tu postavu doslova ujet pod rukama. Soudím teď sice z dabované projekce, do které se probojovalo jen pár slovních vtípků a Starkovo charisma je ani ne poloviční oproti trailerům, ale některé změny ve scénáři jsou pro hlavního hrdinu doslova medvědí službou. Místo alkoholu tu máme toxický prvek v Tonyho hrudním generátoru, místo klasického duelu USA-SSSR tu máme oprávněnou patentovou válku, do které se připlete i americká konkurence, a postavu Rhodeyho, jenž Tonyho nejméně dvakrát zradí tak, že by ho každý soudný divák nakopnul směrem na Mars. Bez kyslíku, jídla a předplacené kabelovky.
Na rozdíl od předvídatelně, ale rozumně narýsované jedničky, kde mělo všechno své místo a záporák byl nejlepší kámoš a otcovská figura, se tu doslova není za co zaháknout. Základní zvrat jako by někdo vymyslel během kuřpauzy, takže oprávněně čekáte, že se z něj ještě něco vyklube. Jenže vykoštěné postavy nemají v popisu práce přicházet s něčím, co diváka překvapí. Tátovi Mickeyho Rourka Američani nezaplatili tantiémy za technologii. Tak je naštvaný a zabíjí všechny kolem. Sam Rockwell je pouze patetičtější, uslintanější a změkčilejší verzí Starka. Moc humoru na tohle téma ovšem nepadne, a i když si Rockwell tuhle karikaturu užil, jeho až úmorná zženštilost mi bránila, abych mu fandil. A já mu fandit chtěl, protože Downey to zas pro změnu přehnal s arogancí. Ano, Tony je narcis a tentokrát má fakt týden blbec. Ale za půlku věcí, které ve filmu jeho postava udělá by si zasloužil vymáchat všechny kovové pláty v močůvce. Švihák s hláškou na rtech je pryč, tady zkrátka není dost humoru na to, aby hrdinovi prošlo všechno, nač si vzpomene. Tím spíš, že je neustále ve středu pozornosti. Vedlejší postavy totiž Marvel zbytečně drží na uzdě.
War Machine, Black Widow, Nick Fury... mají hezké kostýmy, ale akce si moc neužijí. O Avengers se mluví, ale štít Kapitána Ameriky se dočká trochu jiného použití, než byste asi doufali. Mluví se tu vůbec nějak víc než by bylo zdrávo. A většinou o malichernostech. Tam kde mohl jeden dialog přidat vrstvy Rourkově charakteru, tam je necitlivě vražená Starkova koblihová etuda. Důsledky jsou tragické i proto, že Favreau se nepouští do žádných větších akčních celků. Podvědomě asi cítil, že skromná jednička byla vrcholem jeho technických možností, takže ve dvojce akci spíš nervózně přeskakuje. Nápady chybí... citelně už v přátelském pošťuchování Rhodeyho a Starka (představte si kovbojskou bitku v baru z filmů Johna Waynea a klobouky vyměňte za železné fraky), ale zejména ve finále, kde jen sledujete další a další šrot, jak se vrší před jiným, lepším šrotem. Je to jako by někdo jen tupě násobil pixely stylem "čím víc, tím líp".
Nicméně tohle všechno je spíš hodně zesílený pláč nad nevyužitým potenciálem. Favreau překvapivě moc mléka nerozlil, protože se ani moc nesnažil. Spolu s Therouxem film zuby nehty tlačil ke konverzačce. To je mimochodem patrné i z jedničky, ta ale bodovala svěžím Downeym, novou a naleštěnou postavou, novým archetypem, který mixuje Billa Gatese, Steva Jobse a Howarda Hughese do koktejlu, kterému žádná blondýnka neodolá. Tentokrát ale do toho drinku někdo hodil oblbovací prášky. Tony zreznul a nesvede už ani Scarlett Johansson, která tu chodí v oblečcích tak stažených, že si chtě nechtě vzpomenete na korzety z Pýchy a předsudku.
Byla by ovšem škoda, kdyby se přes nářek fanoušků, kteří nedostali to, s čím počítali, zanikla poctivá práce herců a pár témat, co v obyčejných comicsových nářezovkách málokdy dostanou větší prostor. Gwyneth Paltrow, Mickey Rourke a Sam Rockwell hrají skvěle, ale nedostanou prostor a materiál, se kterým by mohli pracovat. Romantika je fuč, konkurenční boj a kradení plánů jen jemně naťuknuté (až se budete nudit u scén v soudní síni, pamatujte, že patří k tomu vůbec nejzajímavějšímu, i když se v nich nestřílí), a ten Rourke je místo za geniálního, leč naštvaného vynálezce spíš za ruského chlemtala vodky, co se chce jen pomstít. A pak? Pak už budou závěrečné titulky, brácho. Tak proč plánovat ovládnutí světa, rodinu a zájezd na Balaton.
Ta všeobecná absence jakékoliv motivace, která z filmu čiší, vám zabraní o něm diskutovat do hloubky a tahat z jeho zapadlých koutů těch pár dobrých myšlenek. Uvidíte v něm prostě jen řemeslo, blockbuster, co se vás snaží během dvou hodin dostat z bodu A do bodu B. Činí tak podstatně zábavněji než Leterrierův Hulk, nicméně pracně vydřené dědictví prvního dílu bere za samozřejmé a žene další vodu na mlýn těm, kteří z marvelácký svatostánek označují za comicsovou manufakturu plnou rutinérů. Druhý Iron Man totiž přes všechny prachy, hvězdy a bombastické výkřiky na plakátech nic jiného než usedlou rutinu nepřipomíná. Když přimhouříte oko a osolíte volume, bude se vám s tím žít o něco líp. Ale velmi pravděpodobně jen na první pokus - takže kašlete na dabing a jděte hned napoprvé do originálu.
P.S. Nebudu vyhrožovat leptáním hlasivek rozžhavenou tyčí, jenom naznačím, že Starkův dabér běžně mluví spíš Jackieho Chana a Stevea Buscemiho. Nebo Pinokkia ve Shrekovi. Zbytek už je na vaší fantazii.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Ruská média informují o odhalení Tonyho Starka, že on sám je Iron Manem. Anton Vanko zrovna umírá a jeho syn Ivan, který zprávy sleduje, začne stavět miniaturní obloukový reaktor podobným tomu Starkovu. O šest měsíců později je Stark obletovanou celebritou, využívá svůj oblek Iron Mana k mírumilovným účelům a odolává tlaku americké vlády, aby prodal jeho konstrukční schémata. Obnoví veletrh Stark Expo ve Flushing Meadows a chce pokračovat v odkazu svého otce Howarda.
Palladiové jádro obloukového reaktoru, které udržuje Starka naživu a také pohání jeho oblek, ho však také tráví a Tony nedokáže za něj nalézt náhradu. Kvůli své očekávané smrti je deprimovaný a zároveň lehkomyslný, nicméně rozhodne se neříct o svém zdravotním stavu nikomu. Svoji stávající osobní asistentku Pepper Pottsovou jmenuje ředitelkou Stark Industries a najme zaměstnankyni Natalii Rushmanovou jako svoji novou asistentku. Společně odletí do Monaka, kde se Stark zúčastní historické Grand Prix, při jejímž závodu je ale napaden Ivanem Vankem, který drží v rukou elektrické biče. Tony si nasadí oblek Iron Mana a ruského vědce porazí, nicméně jeho výstroj utrpí vážné škody. Vanko prozradí, že jeho záměrem bylo dokázat světu, že ani Iron Man není neporazitelný. Tento útok udělá dojem na Justina Hammera, Starkova rivala v podnikání, jenž nafinguje Vankovu smrt, zatímco ho ve skutečnosti dostane z vězení. Poté ho požádá o pomoc při výrobě mnoha obrněných obleků, kterými chce zastínit Tonyho. Ten se mezitím během svého narozeninového večírku doma v Kalifornii (o kterém si myslí, že je jeho poslední) v Iron Manově obleku opije. Znechucený Starkův kamarád, podplukovník Rhodes, si proto oblékne jednu z předchozích verzí a pokusí se svého přítele zkrotit. Jejich boj se ale dostane do mrtvého bodu, proto Rhodes svůj oblek zabaví, odletí s ním a přenechá ho americkému letectvu.
Nick Fury, ředitel agentury S.H.I.E.L.D., osloví Starka, odhalí mu, že Rushmanová je ve skutečnosti agentka Nataša Romanovová a že Howard Stark, kterého znal osobně, byl zakladatelem S.H.I.E.L.D.u. Také vysvětlí, že Vankův otec pracoval s Howardem na vynálezu obloukového reaktoru, ale poté, co ho Anton zkusil prodat, nechal jej Stark deportovat a Sověti ho uvěznili v gulagu. Fury rovněž předá Tonymu některé staré věci, které po sobě jeho otec zanechal. Ten při jejich zkoumání zjistí, že diorama výstavy Stark Expo z roku 1974 skrývá v sobě strukturu nového chemického prvku, jenž s pomocí svého počítače J.A.R.V.I.S.e ho dokáže vyrobit. Když se dozví, že Vanko je stále živý, vloží nový prvek do svého obloukového reaktoru v hrudníku a tím ukončí svoji závislost na palladiu.
Na Expu mezitím Hammer představí Vankovy ozbrojené drony, které vede Rhodes ve Starkově obleku, jejž těžce vyzbrojil právě Hammer. Tony dorazí ve své vylepšené výstroji a varuje Rhodese, nicméně Vanko dálkově převezme ovládání nad drony i Rhodesovým oblekem a na Iron Mana zaútočí. Hammer je zatčen a Romanovová společně se Starkovým bodyguardem Happy Hoganem zamíří pro ruského vědce do Hammerovy továrny. Vanko uteče, ale agentka dokáže vrátit ovládání Rhodesova obleku jeho uživateli. V následném boji Stark se svým kamarádem Vanka i jeho drony porazí a Rus spáchá sebevraždu odpálením své výstroje.
Zatímco v televizi běží zprávy o řádění Hulka, ředitel Fury informuje Tonyho, že kvůli jeho složité osobnosti se S.H.I.E.L.D. rozhodl využít jej pouze jako konzultanta. Stark a Rhodes poté dostanou za své hrdinství od senátora medaili.
Agent Phil Coulson, jenž Starkovi také pomáhal, dorazí do Nového Mexika, odkud ohlásí nalezení velkého kladiva na dně kráteru.

O FILMU
Jeden z původních Marvelových komisků, Iron Man, se poprvé objevil v Napínavých příbězích v dubnu 1963 a od té doby urazil dlouhou a úspěšnou cestu. Iron Manovo druhé já, Tony Stark, se stal 2. května 2008 přes noc senzací, když vydělal celkem 98,6 milionů dolarů jen během prvního týdne. Kritici i fanoušci všech věkových skupin byli uneseni rudozlatým superhrdinou. Film získal mnoho cen a uznání, včetně dvou nominací na Cenu Akademie a zařadil se mezi kultovní snímky své doby.
„Chceme zachovat postavy co nejvěrnější svým komiksovým předlohám, ale také se nebojíme s nimi příležitostně trochu zariskovat“, říká Kevin Feige, prezident Marvel Studios a producent filmu. „Věříme, že náš příběh i postavy v něm jsou dost výrazné, abychom si toto mohli dovolit. Bylo dost odvážné vzít milionářského playboye, obléci ho do kovového obleku a nechat ho lítat kolem a zachraňovat svět. Nebyl to obvyklý příběh v roce 1962 a není to obvyklý příběh ani dnes. Tohle všechno jsme věděli, ale povznesli jsme se nad to a teď stěží můžeme být hrdější na to, jaké byly reakce fanoušku na Iron Mana i na film.“
„To, co mě přimělo vytvořit postavu jako je Iron Man, bylo, že jsem chtěl vidět někoho jiného než obvyklého superhrdinu“, vysvětluje výkonný producent filmu Stan Lee. „Postava Tonyho Starka je tak fascinující, tak úspěšná, tak mužná, a přesto i zranitelná. Když se poprvé začaly psát a publikovat komiksy Iron Man, měli jsme více příznivců z řad čtenářek než kterýkoliv jiný komiks, co jsme kdy vydali. Myslím si, že ženy, které čtou v dnešní době komiksy, cítí k Tonymu Starkovi totéž co ženy, které jdou do kina na film a zamilují se do Roberta Downeyho Jr. a zranitelnosti, kterou ukázal v postavě Tonyho Starka. Lidé všech věkových skupin reagují na tuto lidskou stránku té postavy.“
„Důvodem, proč jsem vzala roli v prvním filmu, bylo to, že jsem vždycky chtěla pracovat s Robertem a taky to, že mám moc ráda Jona Favreaua,“ říká Gwyneth Paltrow. „Lidé se mě nejdřív ptali, proč beru tuhle roli z komiksu, ale mně to připadalo jako skvělá zkušenost a zábava. Potěšilo mě, jak to všechno dopadlo, ale to, jaký měl film úspěch, mi trochu vyrazilo dech. Obvykle v akčních filmech nehraji, a tak mi připadá úžasné, jak fanouškové na celém světě na film reagují.“
„Největší kompliment, jaký se nám od lidí dostal po uvedení filmu, byla věta „Já normálně nemám rád takovéhle komiksy, ale Iron Mana prostě miluju“,“ říká Feige. „Nevěřím na pořadí důležitosti postav; je na nás, abychom všechny Marvelovy postavy převedli do úspěšného filmu. Byli jsme nadšeni úspěchem filmu „Iron Man“ i tím, že jsme dokázali představit jeho postavu tak, aby byla zajímavá nejen ve svém kostýmu, ale i bez něj. To je velká poklona pro Roberta Downeyho Jr. a režiséra Jona Favreaua, kteří dokázali vytvořit tuto postavu tak, aby byla pro diváky atraktivní již od samého začátku filmu.“
Po celosvětovém úspěchu filmu „Iron Man“ čekal režiséra Favreaua nevyhnutelný úkol připravit k oblíbenému filmu pokračování. „Když jsme natáčeli prvního Iron Mana, neměli jsme před sebou žádný plán na další pokračování, ale také jsme si byli vědomi toho, že pokud se film povede, druhý díl bude“, prohlašuje Favreau. „Při vytváření příběhu „Iron Mana 2“ jsme museli zůstat věrni tomu, co se divákům líbilo v prvním filmu a současně ve všech směrech jaksi zvednout závory - což je sice zajímavé, ale často dost náročné zvládnout.“
Pro Favreaua a filmaře ale začaly práce na přípravě Iron Mana 2 dlouho před tím, než byla vůbec napsána první stránka scénáře. K sestavení děje Iron Mana 2 vybírali filmaři základní prvky a postavy z více než 600 komiksů vydaných v předchozích 42 letech. „Příběh hodně čerpá z proměny postav - kde začínají a kde končí, jakým úkolům a překážkám čelí, jak se v průběhu doby mění. Průběh přeměny sebe samého se obvykle pojí s okamžikem prozření, ve kterém si uvědomíme nutnost změny a posléze rozhodnutí se změnit“, říká režisér. „V případě Tonyho Starka je tu osoba, která čelí podobným, ale složitým úkolům, než jaké měl v prvním kole. V Iron Manovi měl Tony nejspíš zpomalit, ale byl tolik inspirován objevy, které mu umožnily uniknout ze zajetí a svým zjištěním, kde je jeho místo ve světě.“
„Pokud je ve filmu hlavní postavou někdo tak bohatý jako Tony Stark, pak chcete poznat trápení a protivenství jeho života“, doplňuje Feige. „Na konci prvního filmu jsme před publikem trochu kličkovali, když se Tony ukázal veřejnosti tak, jak se ještě žádný superhrdina předtím neukázal. To okamžitě přivodí napětí a očekávání, střet, a to je to, co jsme chtěli dál objevovat. Nechtěli jsme skrývat fakt, že Tony je Iron Man. Z komiksů lidé vědí, kdo je Tony a my jsme nechtěli být spoutání představou tajné identity; takže Tonyho odhalení na konci prvního filmu nám vlastně otevřelo dveře k další cestě, po které jsme se chtěli vydat.“
„Zdálo se nám jako dobrá příležitost ukázat Tonyho Starka jako někoho, kdo by mohl zaujmout představivost nejen Američanů, ale i lidí po celém světě a mohl by být jednotící silou“, říká režisér.
„Když film začíná, Pepper a Tony jsou naladěni na stejnou vlnu“, říká Paltrow. „Funguje mezi nimi chemie, vzájemně se škádlí, ale on je stále její šéf. A jak se film odvíjí dál, Pepper získává více odpovědnosti a nakonec se dostane na nejvyšší post ve Stark Industries, takže je velice zajímavé sledovat v tomto směru její vývoj. Myslím si, že se k ní její nová pozice dobře hodí, protože dlouhou dobu ve společnosti pracovala. Je to milá dívka a stojí nohama pevně na zemi, díky čemuž je schopná řešit všechny problémy, které na ní hrne Tony.“
„Když je Pepper povýšena na výkonnou ředitelku Stark Industries, Tony potřebuje novou asistentku, někoho, kdo mu bude organizovat každodenní povinnosti“, vysvětluje Feige. „Natalie je právnická koncipientka, která vejde do místnosti s dokumenty, které má Pepper podepsat. Upoutá okamžitě Tonyho pozornost a ten ji v podstatě hned na místě přijme na pozici své asistentky. Když jí vidíme posléze, je v Monaku a chová se jako jeho asistentka, ale věci nejsou takové, jakými se zdají být a ona tam je z určitého důvodu, který zjistíme až později a který má co do činění s jejím druhým já, Černou vdovou.“ Obě postavy, Natalii i Černou vdovu v sexy lycrovém obleku, hraje Scarlett Johansson.
„Scarlett mě ujistila, že bude pracovat tak tvrdě, jak bude třeba, aby zvládla všechny fyzicky náročné kousky ve filmu. A skutečně dostála svému slovu, strávila mnoho hodin tvrdou fyzickou přípravou.“ Na její tréninkový program dohlížel koordinátor kaskadérů Tommy Harper. „Scarlett na sobě kvůli filmu udělala pořádný kus práce“, říká Harper. „Nikdy předtím nedělala nic takového, co vyžadoval tento film, takže jsme vlastně začínali od nuly.“
Další známou tváří z dědictví Iron Mana je Tonyho dobrý přítel, podplukovník James „Rhodey“ Rhodes. A zatímco tito dva byli vždy velmi blízkými přáteli, nový směr Stark Industries' a Tonyho odmítnutí předat svůj oblek armádě způsobí v jejich vztahu napětí. „Tony již nechce vyrábět zbraně, takže Rhodeyho role spojovacího článku mezi Stark Industries a americkou armádou už neexistuje“, vysvětluje Feige. „Jejich vztah se díky Tonyho působení stává čím dál tím víc napjatější. Rhodey je velmi loajální přítel, ale současně nemíní připustit, aby se dostal do špatné pozice mezi vládou a Tonym. Je také jedním z mála lidí krom Pepper, kdo říká Tonymu pravdu.“
Role podplukovníka Jamese „Rhodey“ Rhodese se zhostil herec nominovaný na Cenu Akademie, Don Cheadle, který je celoživotním příznivcem Marvelových komiksů. „Jako dítě jsem miloval Marvelovy komiksy a byl jsem blázen do X-Men a Iron Mana“, říká Cheadle. „Měl jsem rád tyto postavy, protože to byli omylní lidé, kteří si nakonec našli svou cestu, ať už se potýkali s čímkoliv. Pro mě na tom bylo zajímavé to, že tyto postavy nebyly zobrazovány jen černobílé.“
Jedním z nových protivníků Tonyho Starka je záhadný ruský technologický expert jménem Ivan Vanko, známý také jako Whiplash. Pro filmaře bylo velmi důležité zachovat tuto postavu co nejrealističtější. K obsazení této role se filmaři vybrali Mickeyho Rourkea, který byl za svůj výkon ve filmu „Wrestler“ nominován na Cenu Akademie, ale chtěli také někoho, kdo je obeznámen s ruskou kulturou a prostředím.
„Ve filmu představuje postava Ivana temnou stránku Tonyho minulosti“, říká Favreau. „Je to skvělé a i trochu retro mít ve filmu ruského padoucha a Mickey Rourke v Rusku strávil nějakou dobu a byl tímto nápadem zaujat.“ D´Esposito dodává: „Ivan Vanko je zlověstná, tetovaná, nebezpečná postava. Zdá se, že zločinci pocházející z Ruska jsou malinko drsnější než zločinci z Ameriky, což také dodává určitou vrstvu krutosti této postavě.“
Pro Rourkeho příprava na roli znamenala cestu do Ruska. „Postava je Rus, takže jsem jel do Ruska a strávil tam nějaký čas“, přiznává Rourke. „Navštívil jsem také vězení, takže jsem mohl pochopit, jak celý ten ilegální systém funguje. Nastudoval jsem si také něco o vězeňském tetování a pak jsme do filmu přidali scénu, kde Ivan je ve své cele a po celém těle je vidět tetování. Zjistíte, že každé tetování má svůj zvláštní význam, a to umožní postavě Ivana tak trochu nahlédnout pod povrch.“ Herec se kvůli roli Ivana také musel učit rusky: „Bylo to dost náročné učit se rusky, protože ruská výslovnost je tak odlišná od anglické. Měl jsem učitele výslovnosti a učil jsem se tři hodiny denně, šest dní v týdnu, jenom abych dokázal říct odstavec dialogu v ruštině.“
Při obsazování do role Justina Hammera se filmaři rozhodli pro všestranného herce Sama Rockwella, který již pracoval s režisérem Favreauem na jeho režijním debutu „Made“. „Říkal jsem si, že „Iron Man“ je něco opravdu zvláštního“, říká Rockwell. „Pracoval jsem s Jonem již dříve, takže jsem věděl, že on i Robert jsou podobný typ jako jsem já, rádi improvizují, což mně vyhovuje. Také se mi líbila postava Justina Hammera jako obchodníka se zbraněmi, který se snaží spojit se s americkou vládou a stát se pro ně novým Tonym Starkem.“ Režisér Favreau vysvětluje: „Justin Hammer je o stupínek níž než Tony Stark, ale představuje si, že jsou oba na stejné úrovni. Neustále s Tonym soutěží.“
Po své malé roli v „Iron Manovi“ se Samuel L. Jacskon opět ukázal v „Iron Manovi 2“ v roli Nicka Furyho, velitele organizace S.H.I.E.L.D. „Sam Jackson na plátně působí fantasticky“, míní režisér Favreau a Kevin Feige dodává: „Jackson v roli Nicka Furyho sdělí Tonymu informace o jeho otci, Howardu Starkovi. Tony se doví, jaký měl otec záměr a kam směřoval se Stark Expo.“
Vytvoření filmu „Iron Man 2“ začalo v kalifornské Pasadeně, kde Tony Stark vypovídá při senátním vyšetřování. Filmaři byli potěšeni tím, že si Robert Downey Jr. zachoval svůj charakteristický kousavý humor a smysl pro nadsázku.
„Robert napsanou scénu vždy pozvedne a předvede své vlastní ztvárnění, ale přitom se dokáže držet původní myšlenky“, říká D´Esposito. „Dokáže vytvořit pohodovou atmosféru pro všechny kolem, což na place samozřejmě všichni oceňují.“
K natáčení filmu „Iron Man 2“ vybrala produkce jedno z nejpříhodnějších míst, kde se natáčel už první film, základnu Edwards Air Force v kalifornském Rosamondu. Více než 50 let byla základna Edwards Air Force (domovská základna pro testovací letecké centrum Air Force) místem většiny významných milníků v letecké historii než kterékoliv jiné místo na světě. Základna Edward Air Force se nachází v Mohavské poušti vedle Rogers Dry Lakebed a zabírá 301.000 akrů. Směr, kterým se dnes i do budoucna chce základna Edwards Air Force ubírat, vyjadřuje motto leteckého testovacího centra Air Force: „Ad Inexplorata - Neprozkoumanému vstříc“.
Jelikož se ve filmu objevují často objevují ozbrojené složky, filmaři si vyžádali souhlas ministerstva obrany. Producent Feige vysvětluje celý postup: „Když získáte pro film souhlas Ministerstva obrany, máte přístup k velkému množství vojenské techniky, letadlům, autům a dalšímu vojenskému vybavení. Měli jsme výhodu díky skvěle fungující spolupráci na prvním filmu, ale přesto jsme museli předložit scénář ke schválení a připomínkám příslušnému úřadu vlády. Chtěli se ujistit, že postavy spojené s ozbrojenými silami a film obecně budou zosobňovat armádu v příznivém světle.“
„Práce s Ministerstvem obrany je velmi přínosná zkušenost, máme možnost použít vojenské vybavení a díky tomu natáčené scény působí velmi věrohodně“, říká koproducent Latchman. „Mají bombardéry typu B-2, C17, F22, F35 a na základně Edwards je plno naprosto skvělých míst vhodných k natáčení. Kromě Rhodeyho a pár dalších je všechno ostatní osazenstvo ve filmu vojáci v aktivní službě. A to je velký rozdíl, protože když natáčíte v hangáru v Los Angeles s houfem komparsistů, tak nevědí, jak správně pochodovat, salutovat a neznají akurátnost vojenských protokolů. Se souhlasem Ministerstva obrany máte k dispozici skutečné vojáky a piloty se skutečnými zbraněmi, kteří jsou nadšení, že budou ve filmu.“
Součástí souhlasu Ministerstva obrany bylo i přidělení kapitána Air Force Briana McGarryho, který byl filmařům poradcem. „Mým úkolem bylo poradit tak, aby původní myšlenka byla ještě věrohodnější, ještě přesvědčivější, a skutečně to fungovalo“, říká McGarry. „Tady na základně Edwards Air Force tím ti chlapi žijí, mají to v sobě, můžeme ukázat, jak fungujeme v provozu, což je pro film skvělá hodnota, a na druhé straně to byla příležitost pro naše lidi zjistit, jak funguje Hollywood.“
Jakmile skončilo natáčení na základně Edward Air Force, filmový štáb se vrátil do studia, kde započaly práce na nových zbraních Iron Mana. Pro filmaře měla obrovská popularita Iron Manových zbraní trochu sladkobolnou příchuť kvůli vytváření speciálních efektů legendárním Stanem Winstonem, jehož společnost stvořila pověstný oblek. „Pracoval jsem se Stanem Winstonem dvakrát a byli jsme si velmi blízcí“, říká Favreau. „Bylo to velmi smutné, když zemřel. Když pak vidíte, kolik významných lidí v Hollywoodu hovoří k uctění jeho památky, uvědomíte si, že byl nedílnou součástí filmového průmyslu, přinesl jakousi technologickou revoluci, která umožnila vytvářet na plátně neuvěřitelné věci.“
Producent Feige vysvětluje složitost a vývoj obleku Iron Mana: „Chtěli jsme, aby návrh Tonyho obleku pro tento film vycházel z komiksového Iron Mana. To předpokládá dvě věci. Za prvé, Tony stále svůj oblek vylepšuje novými nápady a přístroji. Za druhé, typicky červená a zlatá maska zůstane více méně nezměněná. Takže jsme potřebovali vymyslet obleky, které by byly typické pro Iron Mana, ale současně také aby korespondovaly s vývojem příběhu, který divákům předkládáme.“
Jedním z nových a velmi důležitých úkolů v „Iron Manovi 2“ byl vymyslet a sestrojit oblek pro Tonyho nového úhlavního nepřítele Whiplashe. Koproducent Latcham vysvětluje vývoj vzhledu postavy, kterou představuje Mickey Rourke: „Postava Whiplashe se nám moc líbila, ale v seriálu vypadal spíš jako nějaký sado maso chlápek v černém se všemi těmi sponami a zipem přes pusu, a nic takového jsme nechtěli“, vysvětluje Latcham. „Místo toho jsme se rozhodli tuhle postavu pozměnit, tak, aby víc zapadal do světa Iron Mana. Ryan Meinerding je jedním z nejtalentovanějších výtvarníků v celém filmovém průmyslu a nám to zdálo jako skvělý nápad, aby navrhl oblek pro Whiplashe, který by byl vyroben ve sklepě z krabice šrotu, tak jako si Tony Stark vytvořil ten svůj, když byl v zajetí.“
Kostým Whiplashe byl na pohled skvělý, ale pro Mickeyho Rourkea nebylo snadné v něm vydržet delší dobu. Ale našel si svůj vlastní způsob, jak tento problém vyřešit. „Udělali skvělý oblek, který vypadal opravdu dobře, ale vážil přes 18 kilo, a to beze zbraní. Když jsem si ho poprvé vzal na sebe, říkal jsem, že to nepůjde, protože byl tak těžký a nepohodlný, že jsem byl naprosto vyřízený už po pár minutách. Tak jsem na tom zapracoval se svým trenérem, asi sedm týdnů jsem vždy 45 minut chodil na pásu s osmnáctikilovou vestou, abych to natrénoval a nebyl úplně vyčerpaný pokaždé, když si oblek vezmu na sebe.“
První scéna, ve které si Rourke oblékal nový kostým, byl závod Historic Grand Prix v Monaku. Tonyho zde tajemný Whiplash během závodu násilně vytlačí z dráhy. „Když je Tony v Evropě, dává smysl to, že Ivan může přijet z Ruska na závod a nám se to zdálo jako to správné místo, kde by se Ivan mohl objevit a změnit Tonymu jeho svět k nepoznání“, říká D´Esposito. „Ačkoliv Tony unikne a nakonec souboj vyhraje, uvědomíte si, že všechno, co Ivan chtěl udělat, bylo ponížit ho před světem. To mu stačilo; chtěl vlastně jen sdělit světu zprávu, že Tony Stark není ten jediný člověk, který má technologie.“
„Bylo pro nás důležité ve filmu ukázat, že Iron Man je celosvětový superhrdina, protože je komiksový“, říká Feige. „Například Spider Man je příliš zaměřený na New York City, většina Marvelových postav se soustředí na určitou oblast, ale Iron Man je naprosto celosvětový. Může vyrazit z Malibu a o pár hodin později může být na půli cesty kolem světa.“
„V prvním filmu byl Tony v Las Vegas, ale teď jsme se museli pohnout o krok kupředu a vymyslet něco ještě většího“, říká režisér Favreau. „Las Vegas je pro milionáře, ale Monte Carlo je pro miliardáře, a tak nápad, že bychom natáčeli v Monaku, mě opravdu nadchnul. Částečným problémem těchto filmů o superhrdinech je to, že všechno už tu bylo - tak jak se odlišit?
Při natáčení scén v Monaku se filmaři setkali i s monackým knížetem Albertem II., který byl podle slov režiséra Favreaua milým a laskavým hostitelem. Mít kolem sebe závodní auta je jako mít kolem sebe plnokrevné závodní koně“, směje se D´Esposito. „U automobilových závodů je to nesmírně náročné, u každého auta je velký tým lidí, který se o všechno stará. Vyřešili jsme to nejlepším možným způsobem, poslali jsme druhý filmový štáb do Monaka natočit záběry našeho hrdiny v autě na závodní dráze pár dní před závodem.“
Dalším doplňkem, který se poprvé ve filmu ukáže, je velmi očekávané objevení obleku typu válečného stroje, který ve filmu používá Rhodey.
„Věděli jsme, že chceme, aby si Rhodey vzal oblek Mark II, který je základem pro brnění válečného stroje“, říká Favreau. „Napětí mezi Rhodeym a Tonym vzrůstá a nakonec si Rhodey uvědomí, že se snaží být víc dobrým přítel a méně sloužit své vlasti. Tony začíná být nezodpovědný a nebezpečný. To přiměje Rhodeyho, aby Tonymu vzal Marka II.“
„Na postavy komiksu existuje během těch let mnoho různých pohledů, a my jsme zvolili ty, které nám připadaly příznačné“, říká Feige. „V prvním filmu jsme vytvořili určitý styl obleků a chtěli jsme v tomto stylu pokračovat i v tomto filmu. Mohou být objemné, lze k nim přidat kolik různých zbraní, ale pořád to musí vypadat, že se v nich dá jen tak procházet.“
„Válečný stroj je vytvořen na základě obleku Mark II, ale Rhodey a armáda nemají k ruce Tonyho Starka, aby to upravil, takže tomu chybí Tonyho technická genialita, aby vše bylo perfektní a úhledné“, dodává výkonný producent D´Esposito. „Oni se nesnaží vypadat skvěle, snaží se být efektivní a Justin Hammer skončí tím, že oblek vybaví jednou z těch největších zbraní, jaké jste kdy viděli - něco ve stylu klasických komiksových válečných strojů.“
„Mám obrovské štěstí, že v tomto filmu pracuji s partou neuvěřitelně talentovaných herců“, dodává Jon Favreau. „Každý z nich je jiný a každý má svůj vlastní přístup, ale musím přiznat, že jsem nikdy nepracoval s talenty takového formátu od začátku do konce. Prvním filmem jsme publikum překvapili, ale teď je laťka mnohem výš, tentokrát to bude mnohem těžší dosáhnout toho, aby si divák řekl „je to lepší, než jsem čekal“...“.
Marvel Entertainment patří s více než 5.000 komiksovými postavami mezi přední zábavní společnosti na světě. Její úspěch je zakořeněn v šedesátileté éře vydávání komiksů, nicméně komiksy už zdaleka nejsou jediným druhem zábavy, který produkují. Mezi nejvýznamnější patří filmy, které se pravidelně stávají kasovními trháky. Úspěch Marvel Studios je v Hollywoodu skutečně veliký. Jejich nejúspěšnějšími tituly jsou Spider-Man, X-Men nebo Fantastická čtyřka. Od roku 1998 jejich filmy vydělaly více než 6,1 miliardy dolarů po celém světě, čímž se Marvel řadí mezi nejúspěšnější filmová studia.
Jeden z šéfů společnosti Marvel Entertainment a producent filmu „Iron Man 2“ Kevin Feige vysvětluje, proč je Marvel tak úspěšný při adaptaci komiksových postav na plátno: „Tajemství Marvelových komiksů spočívá v hloubce a komplexnosti postav, v tom, že nejsou dokonalé, každá z postav má nějaký nedostatek“, říká Feige. „To je to, co dělá postavy zajímavými, a to platilo tehdy i dnes. Tato dynamika nám také umožnila úspěšně převést Marvelovy postav na filmové plátno a představit tak tyto postavy publiky, které komiksy nikdy nečetlo.“

Ocenění:
Academy Awards
2011 - Vizuální efekty (nominace)

The Saturn Awards
2011 - Nejlepší sci-fi (nominace)
2011 - Robert Downey Jr. (Nejlepší herec) (nominace)
2011 - Scarlett Johansson (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
2011 - Nejlepší speciální efekty (nominace)

DABING
V českém znění: Radovan Vaculík - Robert Downey Jr. (Tony Stark / Iron Man), Simona Vrbická - Gwyneth Paltrow (Pepper Pottsová), Michal Dlouhý - Sam Rockwell (Justin Hammer), Filip Švarc - Paul Bettany (Jarvis), Bohdan Tůma - Don Cheadle (James 'Rhodey' Rhodes / War Machine), Tomáš Racek - Jon Favreau (Hogan), Jitka Moučková - Scarlett Johansson (Nataša Romanoffová / Black Widow), Pavel Rímský - Samuel L. Jackson (Nick Fury), Bohuslav Kalva - Garry Shandling (senátor Stern), Zdeněk Mahdal - Clark Gregg (Agent Phil Coulson), Lukáš Hlavica - Mickey Rourke (Ivan Vanko / Whiplash), Zdeněk Hruška - John Slattery (Howard Stark), René Slováčková - Leslie Bibb (Christine Everhartová), Jiří Hromada - Jack White (Jack), Zdeněk Maryška - Eric L. Haney (generál Meade), Stanislav Lehký, Antonín Navrátil, Radana Herrmannová, Jana Páleníčková, Marek Libert, Kateřina Petrová, Anna Nemčoková, Jakub Nemčok, Martin Svejštil
Překlad: Petr Zenkl
Zvuk: Filip Mošner
Produkce: Evelyna Vrbová
Mix zvuku: Shepperton Studios
Dialogy a režie: Ladislav K.J. Novák
Vyrobila: LS Productions dabing 2010

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 29.4.2010 Bontonfilm
Premiéra USA: 7.5.2010 Paramount Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 4.10.2010 Magic Box
Poprvé na DVD: 13.10.2010 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 13.10.2010 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 8 640 780
Tržby celkem - $ 623 933 331
Návštěvnost v ČR 79 159
Náklady (Rozpočet) - $ 200 000 000

BONUSY (Blu-ray)
• Interní databáze S.H.I.E.L.D: Detailní pohled do světa marvelovských hrdinů (HD)
• Komentář režiséra
• Previzualizace a animace (HD)
 
ROZLIŠENÍ Blu-ray
5.1 Dolby Digital
anglický 5.1 DTS-HD, český 5.1, hindský 5.1, maďarský 5.1, polský 5.1, thajský 5.1, turecký 5.1
anglické, anglický komentář, arabské, bulharské, české, estonské, hebrejské, chorvatské, islandské, korejské, litevské, lotyšské, maďarské, polské, portugalské, rumunské, ruské, řecké, slovenské, slovinské, srbské, thajské, turecké, ukrajinské

FILMY V SÉRII
IIron Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a0213/
Akční / Dobrodružný, USA, 2008
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Terrence Howard

Neuvěřitelný Hulk gastonrolinc.webnode.cz/news/a57/
Akční / Thriller, USA, 2008
Režie: Louis Leterrier, Hrají: Edward Norton, Liv Tyler

Iron Man 2 (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0214/
Akční / Dobrodružný, USA, 2010
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Mickey Rourke

Thor gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Kenneth Branagh, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Captain America: První Avenger gastonrolinc.webnode.cz/news/a0193/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Joe Johnston, Hrají: Chris Evans, Hugo Weaving

Avengers gastonrolinc.webnode.cz/news/a0195/
Akční / Dobrodružný, USA, 2012
Režie: Joss Whedon, Hrají: Robert Downey Jr., Jeremy Renner

Thor: Temný svět gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2013
Režie: Alan Taylor, Hrají: Chris Hemsworth, Natalie Portman

Iron Man 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0211/
Sci-Fi / Fantasy, USA / Čína, 2013
Režie: Shane Black, Hrají: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow

Strážci Galaxie gastonrolinc.webnode.cz/news/a0196/
Akční / Dobrodružný, USA / Velká Británie, 2014
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Captain America: Návrat prvního Avengera gastonrolinc.webnode.cz/news/a0194/
Akční / Dobrodružný, USA, 2014
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Scarlett Johansson

Ant-Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a22/
Akční / Sci-Fi, USA, 2015
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Michael Douglas

Avengers: Age of Ultron gastonrolinc.webnode.cz/news/a270/
Akční / Dobrodružný, USA, 2015
Režie: Joss Whedon, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Doctor Strange gastonrolinc.webnode.cz/news/a31/
Akční / Dobrodružný, USA, 2016
Režie: Scott Derrickson, Hrají: Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor

Captain America: Občanská válka gastonrolinc.webnode.cz/news/a0234/
Akční / Dobrodružný, USA / Německo, 2016
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Strážci Galaxie Vol. 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a238/
Akční / Dobrodružný, USA / Nový Zéland, 2017
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Thor: Ragnarok gastonrolinc.webnode.cz/news/a77/
Akční / Dobrodružný, USA / Austrálie, 2017
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Spider-Man: Homecoming gastonrolinc.webnode.cz/news/a239/
Akční / Dobrodružný, USA, 2017
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Michael Keaton

Ant-Man a Wasp gastonrolinc.webnode.cz/news/a272/
Akční / Sci-Fi, USA, 2018
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Black Panther gastonrolinc.webnode.cz/news/a0264/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan

Avengers: Infinity War gastonrolinc.webnode.cz/news/a271/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth

Captain Marvel gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anna Boden, Ryan Fleck, Hrají: Brie Larson, Samuel L. Jackson

Spider-Man: Daleko od domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-daleko-od-domova-spider-man-far-from-home-2019-1830usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-80/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Jacob Batalon

Avengers: Endgame gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.
 
Black Widow gastonrolinc.webnode.cz/news/black-widow-black-widow-2021-134-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-64/
Akční / Dobrodružný, USA 2021
Režie: Cate Shortland, Hrají: Scarlett Johansson, Florence Pugh

Shang-Chi a legenda o deseti prstenech gastonrolinc.webnode.cz/news/shang-chi-a-legenda-o-deseti-prstenech-shang-chi-and-the-legend-of-the-ten-rings-2021-113-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-80/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2021
Režie: Destin Daniel Cretton, Hrají: Simu Liu, Tony Leung Chiu-wai

Eternals gastonrolinc.webnode.cz/news/eternals-eternals-2021-157-usa-akcni-drama-fantasy-sci-fi/
Akční / Drama / Fantasy, USA 2021
Režie: Chloé Zhao, Hrají: Angelina Jolie, Richard Madden

Spider-Man: Bez domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-bez-domova-spider-man-no-way-home-2021-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi USA 2021
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Zendaya

Thor: Láska jako hrom gastonrolinc.webnode.cz/news/thor-love-and-thunder-thor-love-and-thunder-2002-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2022
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tessa Thompson

Black Panther 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/black-panther-2-akcni-dobrodruzny-sci-fi-usa-2022-pripravuje-se/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2022
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Letitia Wright, Lupita Nyong'o

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/doctor-strange-v-mnohovesmiru-silenstvi-doctor-strange-in-the-multiverse-of-madness-2022-127-usa-akcni-fantasy-horor-67/
Akční / Fantasy / Horor, USA 2022,
Režie: Sam Raimi, Hrají: Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen
 
Ant-Man and the Wasp: Quantumania gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd174/
USA, Akční / Dobrodružný / Komedie 2023
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Strážci Galaxie Vol. 3 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd172/
USA, Akční / Dobrodružný / Sci-Fi 2023
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Dave Bautista

The Marvels (27.07.2023 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd216/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2023
Režie: Nia DaCosta, Hrají: Brie Larson, Iman Vellani
 
Tvůrci a herci
Jon Favreau (Režie), Kevin Feige (Produkce), John Debney (Hudba), Matthew Libatique (Kamera), Dan Lebental (Střih), Richard Pearson (Střih), Randi Hiller (Casting), Sarah Finn (Casting), J. Michael Riva (Scénografie), Mary Zophres (Kostýmy), Frank Eulner (Zvuk), Gary Summers (Zvuk), John Blake (Masky), Allan A. Apone (Masky), Arjen Tuiten (Masky), David Abbott (Masky), Justin Theroux (Scénář), Jack Kirby (kniha) (Předloha), Larry Lieber (komiks) (Předloha), Robert Downey Jr. (Herec), Mickey Rourke (Herec), Samuel L. Jackson (Herec), Scarlett Johansson (Herec), Gwyneth Paltrow (Herec), Don Cheadle (Herec), Sam Rockwell (Herec), Kate Mara (Herec), Olivia Munn (Herec), Stan Lee (Herec), Tim Guinee (Herec), Paul Bettany (Herec), Clark Gregg (Herec), Helena Mattsson (Herec), Philippe Bergeron (Herec), John Slattery (Herec), Jon Favreau (Herec), Garry Shandling (Herec), Katie Cleary (Herec), Leslie Bibb (Herec), Cassity Atkins (Herec), Torin Sixx (Herec), Tony Nevada (Herec), Ted Alderman (Herec), John Ceallach (Herec), Anya Monzikova (Herec), Ayelet Ben-Shahar (Herec), Krystal Ellsworth (Herec), Rachele Brooke Smith (Herec), Karim Saleh (Herec)
 
2010/119/USA/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- Poznámky o obecné relativitě, hyperkostce a dalším zapsané v sešitě, který si Tony Stark (Robert Downey Jr.) prohlíží, jsou doslovně opsané z Wikipedie.
- V marelovském kraťasu Ať žije král (2014), které se objevilo na Blu-Ray filmu Thor: Temný svět (2013) vyšlo najevo, že záporák filmu Justin Hammer (Sam Rockwell) se za své činy dostal do vězení, kde se mu ovšem nedaří vůbec špatně.
- Při scéně, kdy sedí Tony Stark (Robert Downey Jr.), Nick Furry a agentka Romanoff (Scarlett Johansson) v baru, se Nick Fury (Samuel L. Jackson) zmíní Starkovi, že pro něj není středem vesmíru a že jeho největší problém je na severozápadě. Tím odkazuje na další postavu z komiksových Avengers Bruce Bannera neboli Hulka,, který v tu dobu sídlil v Jižní Americe.
- Aby Robert Downey Jr. mohol zopakovať rolu Tonyho Starka, musel nabrať 9 kíl svalovej hmoty.
- V závěru filmu, kdy mluví Nick Fury (Samuel L. Jackson) a Tony Stark (Robert Downey Jr.), je možné na mapě vidět místa, kde se vyskytli hrdinové z filmu Avengers (2012), dále je označeno jedno místo v oceánu, které odkazuje na komiksového hrdinu Namora.
- Když agent Coulson (Clark Gregg) říká Tonymu Starkovi (Robert Downey Jr.), že odjíždí do Nového Mexika, odjíždí kvůli událostem, ke kterým dochází ve filmu Thor (2011).
- Na startovní listině závodu Velké ceny Monaka figuruje na druhém místě Chapman startující za Británii. Jedná se o odkaz na legendárního britského konstruktéra automobilů a vozů F1 a zakladetele značky Lotus Cars Colina Chapmana.
- Niekoľko mesiacov pred vydaním filmu vydal Marvel Comics štyri minisérie s názvom Iron Man vs. Whiplash, ktoré čiastočne nadväzujú na film. V tejto minisérii predstavili novú verziu Whiplasha, ktorý bol viac inšpirovaný filmom, pretože pôvodný sa od filmu príliš líšil. Vydal taktiež tri minisérie s názvom Iron Man 2: Public Identity, ktoré slúžia ako prequel k filmu.
- Natáčanie Grand Prix Monaka prebiehalo na parkovisku v Downey Studios. Spočiatku tvorcovia dostali povolenie natáčať v Monaku, avšak od toho sa neskôr upustilo. Zúčastnil sa na nej aj profesionálny pretekár Tanner Foust, ktorý riadil Tonyho (Robert Downey Jr.) formulu.
- Falošný pracovný názov filmu bol Rasputin.
- Sam Rockwell (Justin Hammer) prijal úlohu bez toho, aby čítal scenár.
- Mickey Rourke (Ivan Vanko) nevie takmer nič o počítačoch, a preto predstieranie, že je technicky zdatný mu robilo najväčšie problémy.
- Mickey Rourke (Ivan Vanko) navrhol, aby jeho postava vo filme prehovorila aj po rusky, mala tetovanie, zlaté zuby a záľubu v papagájoch. Tieto návrhy však boli platené z jeho vlastných peňazí.
- Mickey Rourke (Ivan Vanko) takmer opustil natáčanie, keď mu bol ponúknutý plat vo výške 250 000 amerických dolárov. Aby si ho štúdio udržalo, rozhodlo sa mu plat zvýšiť.
- Don Cheadle (Rhodey) je veľkým fanúšikom komiksov, a preto svoju rolu prijal s radosťou. Doteraz sa však v žiadnom komiksovom filme neobjavil, a podľa jeho názoru to je nedostatkom čiernych superhrdinov v komiksovom svete.
- Počas vývoja filmu sa uvažovalo nad tým, že z Tonyho Starka (Robert Downey Jr.) by sa stal silný alkoholik, ktorý nie je schopný vyrovnať sa s vekom a s tým, že Pepper (Gwyneth Paltrow) si našla priateľa.
- V lednu 2009 se objevila informace, že se do role Nicka Furyho kvůli výši honoráře nevrátí Samuel L. Jackson. O měsíc později však k dohodě mezi oběma stranami došlo, navíc Jackson podepsal se studiem Marvel smlouvu, ve které se zavázal, že se coby Nick Fury objeví ještě v dalších 8 filmech.
- Sam Rockwell, který ztvárnil Starkova (Robert Downey Jr.) hlavní protivníka Justina Hammera, byl paradoxně jedním z herců, kteří se při castingu na první film dostali do užšího výběru pro postavu Tonyho Starka.
- Acura ZDX, ve které jede v závěru filmu agent Coulsoun (Clark Gregg), odkazuje na film Thor (2011).
 
Okazy