Strážci Galaxie / Guardians of the (2014/122/USA/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi, Komedie) 80%

06.08.2018 10:45
JEDNOU VĚTOU
„Každý hrdina musí nějak začít."

OBSAH
V tomto akcí nabitém, výpravném vesmírném dobrodružství se odvážný dobrodruh Peter Quill stává středem zájmu nájemných zabijáků poté, co Ronanovi, mocnému padouchovi s plány ohrožující celý vesmír, ukradne tajemnou kouli. Aby neúnavnému Ronanovi unikl, je Quill nucen spojit své síly se čtveřicí pozoruhodných hrdinů – Rocketem, po zuby ozbrojeným mývalem, Grootem, humanoidem, který připomíná strom, vražednou a tajemnou Gamorou a pomstychtivým Draxem Ničitelem. Když ale Quill objeví skutečnou moc koule a hrozbu, která se v ní ukrývá a ohrožuje celý vesmír, musí udělat vše pro to, aby nesourodá skupina táhla za jeden provaz a v posledním zoufalém souboji se pokusila zachránit osud celé galaxie.(Falcon)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
 Původně jsem si říkal, že to bude další Marvelovka, která skončí v závanu historie. Pak jsem si o tom přečetl pár článků, co mě měli nalákat a začal jsem postupně a nenápadně názor měnit. Nakonec mě opravdu přesvědčil až moment, kdy jsem shlédnul film v kině. Tahle Marvelovka není vůbec průměrná a hlavně je naprosto jiná na rozdíl od všech těch ostatních hrdinů, co do nás pod tlakem pravidelně sypou. Odehrává se ve vesmíru, nabízí kopu cizích ras, mluvícího mývala nebo přerostlej strom. Je zábavná, baví, má úžasný digitál, u kterého Vám přijde, jako kdybyste v tom vesmíru byli s nimi. No a také nabízí Dave Bautistu, wrestlera, kterému se tímto filmem podle mě nadobro otevřela cesta do Hollywoodu. A já ho moc rád znovu a zase někde uvidím. Všechny tyto body pak spojuje originalita a humor, který s lehkostí odvyprávěl příběh na dvě hodiny a jehož délku bych mu v kině neřekl ani po dvaceti minutovém rozjímání. Krása, fakt jsem mile překvapenej a už se nemůžu dočkat dalšího dílu. (Malarkey) 5*

Space opera v komiksovém stylu s pěknými barvičkami, zajímavými charaktery a hudbou z 80. let. Napoprvé rozhodně zábavné, ale po pár dnech jsou pocity zábavnosti pryč a hledám cokoliv, co by mě nutilo film vidět víckrát... je to někde? Možná ta obrovská mytologie, které se film dotýká jen jemně a jako by pracoval ve vesmíru, jenž jednou poznáme, jen ne v tomhle díle. Dobře, to zvládnu, ale přes všechen ten smích se Strážci galaxie posunuli přesně tam, kam jsem nechtěl a u jiných marvelovek jsem se toho obával. Určitě to má působit jako brak, ale přehnaně humorné scény mi tu prostě ve výsledku vadí. A to nemluvím o finále (spoiler), kde je hlavní padouch se schopností zničit dotekem všechno živé na planetě poražen díky trapnému dvouminutovému tanci hlavní postavy... Jako zábavnou jednohubku to beru, jako Marvelácký experiment taky, ale jako regulérní součást Marvel světa mi to přijde slabé... PS: Drax je naprosto zbytečný a Nebula hrozně nevyužitá a kvůli tomu Karen přišl o ty krásné vlasy... PPS: přesně takhle se bojím, aby nevypadaly nové SW... (Djkoma) 4*

Dlouho jsem přemýšlel, kde už jsem zažil ty pocity, respektive atmosféru, kterou Guardians dokáží navozovat. A bylo to u Pratchettovy Zeměplochy, hlavně tedy u knih s Noční Hlídkou. Však to znáte, sto stránek neskutečně zábavných stylově ulítlých příhod hrdinů, sázejících dokonale načasované a promyšleně vtipné hlášky, a najednou "ne, to ne, sakra, proč... brrr..." a rychle číst dál, abyste to mrazení co nejdříve zahnali. Jestli neznáte, Vaše škoda - budete si muset vystačit s doporučením, že v tomhle filmu se kluci a holky od Marvelů vyřádili na castingu (čímž myslím i hustopekelného Michaela Rookera, perfektně charakterově vyváženého Johna C. Reillyho, a v neposlední řadě Petera Serafinowicze jako velitele Xandarské obranné flotily/Nova Corps) a podařilo se jim špičkově vyladit poměr ujetosti a zábavnosti. A kupodivu vedle velkolepých bitek a přestřelek docela fungují i scény, v nichž si hlavní hrdinové odhalují svá nitra a navazují pouta pevnější než ledový stisk vzduchoprázdna (to jediné - že si tu kdo chce jak chce pár minut poletuje vzduchoprázdnem "jen tak nalehko" a je naprosto v pohodě - mi vadilo opravdu hodně). Ale je to prostě příliš zjevně první film zamýšlené série a je příliš mnoho nejasností, které jsou až moc okatě přecházeny, aby se jimi mohl tenhle "dream team" zabývat později. A "bezprostřední hlavní záporák" mi taky přišel spíchnutý hodně horkou jehlou, kterou se asi šilo už u obou Thorů. Tady jsem, všechny nenávidím, protože jedna věta na vysvětlenou, zhyňte, ne, to není možné, proč... a zazvonil zvonec a záporákovi je konec... Takže dokonalé to není a ten kus, který k dokonalosti zbývá, není zrovna malý - ale bavil jsem se velmi dobře a na rozdíl od v podstatě každé dosavadní Marvelovky (s výjimkou Avengers a Kapitána Ameriky) nemám problém se kdykoliv propůjčit k repríze. A pokud se to snad zpronevěřuje předloze, která by měla být větším výsměchem žánrovým klišé, a je to naopak příliš krotké, protože money money money, tak je mi to srdečně jedno. A málem jsem zapomněl: český dabing - a překlad - je naprosto luxusní:) No tak neuslyšíte Vina Diesela, a co jako? Stejně říká jen jednu větu:) 80% a na dvojku jsem opravdu zvědav. (Gemini) 4*

VELKÁ RECENZE
Na marvelovky se snášejí supi čím dál tím častěji. Až se skoro zdá, že natočit zábavný rodinný film je zločin hodný odchodu od filmařiny. Mnozí comicsoví fanoušci totiž hlasitě volají po temných, brutálních a co nejrealističtějších adaptacích, jako by nechtěli vidět nic jiného než další Watchmeny a Temného rytíře. Můžou něco takového čekat od Marvelu? Těžko. Ten si dál zarputile razí vlastní cestičku a nehodlá předělávat něco, co přece pohodově funguje.
Do tohohle rozpoložení přicházejí Strážci Galaxie. Představení zbrusu nového týmu vesmírných kriminálníků, kteří musí ochránit tajemnou fialovou kouli a pár miliard lidí, je největším marveláckým riskem od prvního Iron Mana. V podstatě nesouvisí s předešlou devítkou filmů (Thanose a Sběratele poznají jen pozornější diváci) a vykresluje tedy neznámý svět s armádou neznámých postav. Stihnou se lidé ve všech těch Xandarech, Korathech a Kree zorientovat? Režisér a scenárista James Gunn se novou partu snaží vystavět opravdu poctivě. A daří se mu to zhruba stejně jako Abramsovu Star Treku nebo zmíněnému prvnímu Iron Manovi.
Na scénu tak v příjemném tempu (a za doprovodu cool muziky) vbíhá sympatický ústřední rebel, kterého je k vybíjení padouchů potřeba důrazně přesvědčovat. Peter Quill aka Star-Lord (Chris Pratt) si s Kirkem a Starkem v ničem nezadá. Umí hláškovat a nahlodává ho nepostradatelné trauma z minulosti, od začátku mu tedy nepokrytě fandíte. A stejně rychle si oblíbíte i všechny postavy, se kterými se dá do řeči, protože dostaly víceméně stejnou péči jako on.
Ať už je to zádumčivá drsňačka Gamora (Zoe Saldana), nechápavý hromotluk Drax (Dave Bautista), ochranářský stromoemzák Groot (Vin Diesel) nebo věčně nasupený mýval Rocket (Bradley Cooper), každý z hrdinů se dočká jasně vykreslené minulosti, zajímavé osobnosti a pochopitelných motivací. Sem tam si možná řeknete, že by u něčeho neuškodil flashback. Gunn ale dobře ví, že by tím mohl pochroumat křehkou strukturu filmu, bez níž by se mu tahle přehlídka bizarních postaviček snadno rozpadla pod rukama.
Ano, v překladu to znamená, že ani Strážci Galaxie nejsou zas tak odvážní, jak se mohlo zdát z roztodivných upoutávek. Film těží svou jinakost primárně z hrdinů a prostředí, jinak se ale jede po důvěrně známých kolejích mnoha žánrových předchůdců. Stejně jako u řady marvelovek tu pak hlavní kámen úrazu leží v záporákovi. Modrý fanatik Ronan (Lee Pace) zdaleka není další Darth Vader nebo Joker. Spíš si ho snadno spletete s Malekithem z druhého Thora nebo Neronem ze Star Treku, protože chce likvidovat a ubližovat kvůli velké křivdě z minulosti, která vám je tak nějak putna. A jeho pohůnci, v čele s málo využitou Nebulou (Karen Gillan), na tom bohužel nejsou o nic líp.
Film tedy leží čistě na bedrech Strážců Galaxie, kteří ale s jeho tíhou nemají sebemenší problém. Stejně jako prvnímu Iron Manovi stačily Tonyho eskapády, které celkem otřepaný (ale fungující) děj nakopávaly o úroveň výš, i Strážci nejvíc bodují nahláškovanými dialogy, svižnou akcí a suverénní interakcí s okolím. S radostí jim proto odpustíte, že po stránce hrozby nejdou úplně na kost a nadšeně si půjčují prvky ze všech vašich oblíbených sci-fi filmů.
Celé je to zkrátka velká fandovská hra, která chce především bavit, a s přehledem se jí to daří. Vlastně natolik, že se k řadě výtek dopracujete až po odchodu z kina, v němž vám Gunn na nějaký analyzační oddech nedává čas. Měly by se tedy strážcovské nedostatky otevřeně pitvat? Určitě ano a co nejdůkladněji. Čirou radost z toho, že to Marvelu na plátně opět šlape, ale nikterak zásadně nekazí.
Strážci Galaxie tak končí po boku Avengers jako velice zábavná týmovka, ve které zůstává potenciál na vypilovanější a vygradovanější dvojku. Jako debut další části marveláckého světa si nicméně zaslouží oba palce nahoru, a k dobru se jim musí přičíst i to, že z vás vyždímají víc emocí než většina comicsáren z posledních let. Takže... velké rodinné doporučení!
P.S.: Potitulkové scény podobně jako u Kapitána Ameriky 2 docela slabota.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Krátce po smrti své matky v roce 1988 je malý Peter Quill unesen ze Země Pleniteli, skupinou vesmírných pirátů, které vede Yondu Udonta. O 26 let později se Quill, který si nyní říká Star-Lord, dostane na planetu Morag, kde ukradne Orb. Zadrží ho Korath, podřízený fanatického Ronana, příslušníka rasy Kree, nicméně Quill dokáže i s Orbem uniknout. Yondu se o Quillově zmizení dozví a vypíše odměnu za jeho dopadení, naopak Ronan vyšle vražedkyni Gamoru, aby Orb získala.
Když se Quill pokusí prodat Orb na Xandaru, hlavním světě říše Nova, Gamora jej přepadne a ukradne mu ho. Do potyčky se zapojí i dvojice lovců odměn: geneticky a kyberneticky vylepšený mýval Rocket a stromu podobný humanoid Groot. Jednotky Novy všechny čtyři zadrží a uvězní je v Kylnu. Zde se silný spoluvězeň Drax pokusí zabít Gamoru, protože je spojená s Ronanem, který zavraždil jeho rodinu. Quill ale přesvědčí Draxe, že Gamora je může vzít až k Ronanovi. Dívka jim však prozradí, že Ronana zradila, protože nechce, aby využil sílu Orbu k ničení planet (a Xandar by byl první z nich). Protože má pro Orb kupce, společně s Quillem, Rocketem, Grootem a Draxem začnou vymýšlet plán útěku z vězení.
Ronan se mezitím setká s Gamořiným adoptivním otcem, mocným titánem Thanosem (jenž dříve seslal na Zemi Lokiho a mimozemskou invazi), aby s ním probral její zradu. Quillova skupina se v jeho lodi Milano dostane z Kylnu a zamíří do Kdovíkde, odlehlé těžební kolonie plné kriminálníků, která vznikla uvnitř uťaté hlavy Nebeské bytosti. Opilý Drax pošle zprávu, v níž vyzve Ronana, zatímco ostatní zamíří na schůzku s Gamořiným kontaktem, sběratelem Taneleerem Tivanem. Ten otevře Orb, který skrývá jeden z Kamenů nekonečna – předmět nezměrné síly, která zničí vše, kromě nejmocnějšího tvora, který jej využívá. Tivanova utrápená asistentka náhle uchopí Kámen, což vyvolá explozi, která zničí Tivanův archiv s předměty.
Do Kdovíkde dorazí Ronan, jenž Draxe lehce porazí. Ostatní uniknou v lodích, jsou ale pronásledováni Ronanovými bojovníky a Gamořinou sestrou Nebulou. Ta zničí Gamořinu loď a nechá ji plout v prostoru, Ronanovi vojáci mezitím získají Orb. Quill zkontaktuje Yondua a následně se vrhne do volného prostoru, aby dal Gamoře svoji přilbu. Přiletí Yondu, který oba zachrání. Rocket, Drax a Groot vyhrožují, že na Yonduovu loď zaútočí, aby své druhy zachránili, Peter ale vyjedná příměří tím, že přesvědčí Yondua, že dokážou získat zpět Orb. Quillova skupina si je vědoma, že čelit Ronanovi znamená jistou smrt, ale zároveň ho nemůžou nechat použít Kámen nekonečna, aby zničil celou galaxii. Na své vlajkové lodi Dark Aster zasadí Ronan do svého válečného kladiva získaný Kámen, čímž převezme jeho sílu. Kontaktuje Thanose a vyhrožuje mu, že ho po zničení Xandaru zabije. Nebula, která svého adoptivního otce nenávidí, se přidá k Ronanovi.
Poblíž Xandaru se Plenitelé a vojáci Novy střetnou s Ronanovou lodí, zatímco Quillově skupině se podaří dostat na její palubu. Ronan využije svoje kladivo, aby zničil plavidla Novy. Na Dark Asteru porazí Gamora Nebulu a ta uteče. Gamora poté odemkne Ronanovu komnatu, nicméně zjistí, že Kree disponuje mnohem větší silou, než oni. Pomůže jim Rocket, jenž narazí Milanem do lodi. Poškozený Dark Aster se zřítí na povrch Xandaru a Groot se obětuje tím, že vytvoří ochranný štít pro celou skupinu. Ronan opustí vrak lodi a chce zničit Xandar, Quill ho však vyruší, což umožní Draxovi a Rocketovi, aby zničili jeho kladivo. Peter vezme osvobozený Kámen a společně s Gamorou, Draxem a Rocketem jej využijí, aby zabili Ronana.
Po bitvě Quill obelstí Yondua, protože mu dá prázdný Orb, zatímco skutečný Kámen přenechá Nově. Po odletu Plenitelů z Xandaru Yondu poznamená, že bylo dobře, že nedodali Petera jeho otci tak, jak chtěl. Kriminální záznamy Quillovy skupiny, nyní známé jako Strážci Galaxie, jsou z vděčnosti Novanů vymazány a samotný Peter se na Xandaru dozví, že je pouze poloviční člověkem, neboť jeho otec byl prastarého a neznámého původu. Quill nakonec otevře poslední dárek, který dostal od matky těsně předtím, než zemřela: druhou kazetu s jejími oblíbenými písněmi. Strážci, kteří s sebou mají v květináči také malý řízek Groota, odletí v opraveném Milanu.
Zraněný Tivan sedí ve svém zničeném archivu se dvěma společníky: psím kosmonautem a antropomorfní kachnou.

O FILMU
Strážci Galaxie byli stvořeni v roce 1969 Arnoldem Drakem a Genem Colanem a představeni čtenářům jako tým hrdinů z 31. století - každý člen týmu byl přitom posledním živoucím zástupcem svého druhu. Nápad převést tento koncept na filmová plátna byl velice lákavý - nešlo pouze o pozoruhodnou skupinku postav, putujících úžasným světem, ale současně se jednalo o příležitost prozkoumat další stránku světa společnosti Marvel, jejíž děj se odehrává paralelně s dějem snímku Avengers, a zachovat přitom velkolepost, akci i vtip tohoto filmu, aniž by přitom jeho příběh ztratil cokoliv na působivosti, díky které byl tento snímek takovým hitem.
Společnost Marvel Studios byla nadšená z potenciální možnosti natočit vesmírný velkofilm a současně obohatit svůj filmový svět. „Strážci Galaxie jsou nejriskantnějším projektem, do jakého jsme se od filmu Iron Man pustili,“ říká producent Kevin Feige. „To znamená, že můžeme diváky překvapit a překonat jejich očekávání. Když jsem byl malý a šel jsem do kina, o většině postav - ať už to byl Indiana Jones, Marty McFly nebo Gremlins - jsem nikdy předtím neslyšel. Líbí se mi, že můžeme přijít s jistou dávkou originality, a ačkoliv je vše založeno na skvělé comicsové předloze, zná ji tak málo lidí, že doufám, že pro většinu diváků půjde o něco velice nového a velice svěžího podobně, jako mi v osmdesátých letech, když jsem byl malý kluk, připadaly takřka všechny ty zmíněné filmy.“
„Jednou z věcí, která nás na Strážcích nejvíce lákala,“ dodává vedoucí výroby Jeremy Latcham, „je to, že postavy nejsou hrdinové, ale skupinka odpadlíků a podivínů, kteří se setkávají ve vězení. Jsou převážně sobečtí a starají se jenom o sebe, nikdo jiný je příliš nezajímá. Přesto jsou svedeni dohromady okolnostmi, kdy je v sázce osud celé Galaxie, a oni musejí spojit své síly, aby ji zachránili.“
Vystihnout správně atmosféru celého filmu bylo pro jeho tvůrce velmi důležité, neboť chtěli dosáhnout vyvážené kombinace humoru, emocí a akce. Tato jejich vize přímým způsobem ovlivnila jejich pátrání po co nejvhodnějším režisérovi, který by se tohoto materiálu mohl odpovídajícím způsobem chopit, a ve finále je dovedla k Jamesovi Gunnovi. „Chtěli jsme najít režiséra, který má co říct, který už něco podobného dokázal říci v menším měřítku, a nabídnout mu obrovské nepopsané plátno společnosti Marvel k tomu, aby ho pro svou vizi plně využil,“ vysvětluje Latcham. „James Gunn už natočil několik velice zajímavých filmů (Slimák, Super), napsal pár opravdu zajímavých scénářů, ale nikdy nedostal šanci chopit se vedení něčeho skutečně velkého. Od samého počátku myslím chápal, že se nemůže jednat o jeho standardní, mládeži nepřístupný film, ale že je současně třeba zachovat vtip, humor a šarm, které jsou pro jeho filmy charakteristické. V mnoha ohledech jsou Strážci Galaxie odvážnější, než některé z našich dalších filmů, zápletka působí o něco uvěřitelněji, postavy jsou poněkud méně uhlazené a James to od začátku vzal za své a vnesl do příběhu atmosféru skutečného světa, což je pro tenhle příběh zkrátka ideální.“
„Je pro nás důležité, aby režiséři přistupovali k našim filmům s vlastními představami a dokázali se našich postav chopit a vdechnout jim život způsobem, který bude neočekávaný a ojedinělý a trojrozměrný,“ říká o volbě režiséra Kevin Feige. „Chtěli jsme režiséra, který disponuje něčím takovým a současně také vnímá věci poněkud po svém, a James Gunn byl člověkem, který tohle všechno splňoval.“
Po setkání s Feigem a dalšími lidmi z Marvelu Gunna celý projekt velice zajímal, ale chyběla mu jistota. „Zpočátku jsem si tím nebyl příliš jistý, ale když jsem večer přišel domů a zamyslel jsem se nad tím, dokázal jsem si celý film velice dobře představit. Vnímal jsem jeho vizuální povahu - ani ne tak z hlediska příběhu, ale obecně, vizuálně. Pustil jsem se do psaní poznámek o tom, jak si ten film představuji, jaká by měla být jeho vizuální stránka, jak by měl vypadat, jak by se natáčel. Napsal jsem deset stránek a ještě téhož večera jsem jim je poslal.“
Jakmile bylo jasné, že jeho představy odpovídají těm, které má společnost Marvel, se Gunn rozhodl do projektu pustit a dostal svolení publikovat na svém Facebooku oficiální oznámení: „Již zhruba měsíc se na internetu poměrně hodně spekuluje o tom, že bych se mohl podílet na filmu Strážci Galaxie společnosti Marvel. Do této chvíle jsem se k tomu nijak nevyjádřil, protože se k tomuto projektu snažím přistupovat poněkud zodpovědněji než ke zbytku mého života. Ale včera večer jsem dostal svolení od Kevina Feige k tomu, abych vám všem oznámil, že, ano, skutečně přepisuji scénář Strážců Galaxie a budu tento snímek režírovat. Jakožto celoživotní fanoušek comicsů společnosti Marvel, vesmírných velkofilmů a také mývalů mohu prohlásit, že na možnost natočit tento film jsem čekal od svých devíti let. S Kevinem a všemi ostatními z Marvelu se mi doposud spolupracovalo naprosto skvěle a toužíme po tom, abychom vám předložili film majestátní, krásný a ojedinělý...“
Gunn byl také nadšený z možnosti uvést tyto postavy do filmového světa společnosti Marvel a představit Strážce Galaxie světovému publiku. „Myslím, že Strážci Galaxie mi dali větší svobodu prostě proto, že na světě neexistuje tolik fanatických fanoušků Strážců, jako třeba v případě Avengerů, nebo obecně tolik dílů comicsu, takže jsem měl možnost Strážce na filmová plátna převést bez vážnějších obav, že diváci budou od té či oné postavy očekávat něco docela jiného,“ podotýká Gunn na adresu tvůrčí svobody, která souvisela s adaptací relativně neznámého comicsu.
Ačkoliv se v průběhu let objevilo několik různých verzí Strážců, společnost Marvel se od nejranějších fází plánování inspirovala verzí Dana Abnetta a Andyho Lanninga z roku 2008. „Pracujeme s postavami, které používali Abnett a Lanning a které vyznívají současně humorně i dramaticky, což je zajímavá kombinace, kterou se nám myslím podařilo ve filmu zachovat,“ poznamenává na toto téma Gunn.
Prohlašuje také, že celý film velice citlivě vyvažuje „drama a komedii a akci a jejich správný poměr. Co se podstaty tohoto filmu týče, vnímám ho celkově jako akčně-dobrodružný film,“ vysvětluje. „Tím skutečně je. Ale kromě toho je v něm ještě pořádná dávka komediálních scén a neméně velká dávka dramatu. Diváci očekávají komedii, ale myslím, že zapomínají na dramatické prvky, které film obsahuje, a domnívám se, že právě ty celou řadu diváků skutečně překvapí.“
Jakmile film našel svého režiséra, který se pilně pustil do úprav původního scénáře, jehož autorkou byla Nicole Perlman, členka scenáristického programu společnosti Marvel, se tvůrci filmu mohli plně věnovat obsazení filmu.
Když se kostymérka snímku Strážci Galaxie Alexandra Byrne pustila do náročného úkolu vytvořit kostýmy nejen pro hlavní hrdiny, ale také pro postavy, které se v mnoha podivných a úžasných prostředích objevují v pozadí, nastudovala si nejprve comicsovou předlohu, aby pochopila, jak tyto světy fungují, a poté se pustila do práce společně s režisérem Jamesem Gunnem, aby jeho vizi a jeho verzi příběhu tak, jak ji toužil vyprávět, pomohla převést do hmatatelné podoby. „James toužil od začátku po tom, aby vše působilo nepozemsky, ale současně aby to nepůsobilo jako scifi, což byl poněkud nesnadný požadavek, ale současně velice dobrý, který mi umožnil skutečně prověřit své schopnosti,“ vysvětluje Byrne.
Když začala pracovat na samotných návrzích kostýmů, přirozeně se nejprve inspirovala comicsovou předlohou, a poté své studium podkladů doplnila rozhovory s režisérem a také herci samotnými, a následně i s výtvarníkem celého filmu. „Poměrně často vytvářím prezentační koláže, ve kterých pracuji s jakýmkoliv nápadem či jakýmkoliv odkazem, který je dle mého názoru pro danou postavu nebo okamžik nebo zkrátka jen jeden ze zobrazovaných světů nějakým způsobem relevantní,“ říká.
„Protože musíme procestovat tolik galaxií, snažíme se o to, aby každá byla specifická, a vytvořili jsme pravidla, na základě kterých daná galaxie funguje. Ve finále tu vždy jde o kostýmy, takže náčrtky jsou rozhodně součástí našeho tvůrčího procesu, ale tou nejpodstatnější částí zůstává zkoušení kostýmů a výběr látek a samotná výroba všech těch kostýmů,“ shrnuje Byrne.
Barvy byly pro režiséra Jamese Gunna v případě kostýmů stejně důležité jako jejich návrh samotný, ale práce s barvami na postavách s netradiční barvou pleti představovala pro kostymérku další úroveň náročnosti. „Přijít s barevnými paletami nebylo snadné, protože tu pracujeme s postavami zelenými, šedými, modrými i růžovými,“ říká Byrne. „Už to samo o sobě není snadné, protože barva je pro mě velice silným nástrojem a pracuji s barvami velmi instinktivně, a samozřejmě jsem zvyklá na to, že pleť lidí má klasickou pleťovou barvu, ale zkrátka se musíte přizpůsobit zcela novým podmínkám a najít zcela nové výrazové prostředky.“

Ocenění:
Academy Awards
2015 - Makeup (nominace)
2015 - Vizuální efekty (nominace)

BAFTA
2015 - Masky (nominace)
2015 - Vizuální efekty (nominace)

Florida Film Critics Circle Awards
2014 - Nejlepší vizuální efekty (nominace)

DABING
V českém znění: Roman Říčař - Chris Pratt (Peter Quill / Star-Lord), Antonie Talacková - Zoe Saldana (Gamora), Martin Zahálka - Dave Bautista (Drax - Ničitel), David Novotný - Bradley Cooper (Rocket), Tomáš Bartůněk - Vin Diesel (Groot), Miroslav Táborský - Michael Rooker (Yondu Udonta), Adéla Pristášová - Karen Gillan (Nebula), Petr Lněnička - Lee Pace (Ronan - Žalobce), Eliška Balzerová - Glenn Close (Nova Prime), Vladislav Beneš - Benicio Del Toro (Taneleer Tivan / Sběratel), Hynek Čermák - John C. Reilly (Rhomann Dey), Martin Stránský - Djimon Hounsou (Korath), Alexej Pyško - Peter Serafinowicz (Denarian Saal), Andrea Elsnerová - Laura Haddock (Meredith Quillová), Tomáš Borůvka - Sean Gunn (Kraglin), Jan Vágner - Christopher Fairbank (Překupník), Josef Nedorost - Josh Brolin (Thanos), Petr Gelnar - Seth Green (Kačer Howard), Matěj Převrátil, Pavel Tesař, Martin Janouš, Tomáš Karger, Michal Gulyáš, Martina Šťastná, Alice Šnirychová, Jindřich Hinke, Jiří Krejčí, Otto Rošetzký, Ivo Novák, Tomáš Gibiš
Překlad: Vojtěch Kostiha
Produkce: Adéla Bláhová, Majda Holubcová
Zvuk: Guillermo Teillier
Dialogy a režie: Vladimír Žďánský
Kreativní dohled nad českou verzí: Maciej Eyman
Výsledný mix: Shepperton International
Producent české verze: Disney Character Voices International, Inc.
České znění vyrobilo Studio Virtual® v roce 2014

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 31.7.2014 Falcon
Premiéra USA: 21:7.2014 (Los Angeles, California)
Premiéra Velká Británie: 24.7.2014 (London) (premiere)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 3.12.2014 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 3.12.2014 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 26 655 675
Tržby celkem - $ 773 312 399
Návštěvnost v ČR 181 424
Náklady (Rozpočet) - $ 170 000 000
 
FILMY V SÉRII
IIron Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a0213/
Akční / Dobrodružný, USA, 2008
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Terrence Howard

Neuvěřitelný Hulk gastonrolinc.webnode.cz/news/a57/
Akční / Thriller, USA, 2008
Režie: Louis Leterrier, Hrají: Edward Norton, Liv Tyler

Iron Man 2 (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0214/
Akční / Dobrodružný, USA, 2010
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Mickey Rourke

Thor gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Kenneth Branagh, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Captain America: První Avenger gastonrolinc.webnode.cz/news/a0193/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Joe Johnston, Hrají: Chris Evans, Hugo Weaving

Avengers gastonrolinc.webnode.cz/news/a0195/
Akční / Dobrodružný, USA, 2012
Režie: Joss Whedon, Hrají: Robert Downey Jr., Jeremy Renner

Thor: Temný svět gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2013
Režie: Alan Taylor, Hrají: Chris Hemsworth, Natalie Portman

Iron Man 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0211/
Sci-Fi / Fantasy, USA / Čína, 2013
Režie: Shane Black, Hrají: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow

Strážci Galaxie gastonrolinc.webnode.cz/news/a0196/
Akční / Dobrodružný, USA / Velká Británie, 2014
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Captain America: Návrat prvního Avengera gastonrolinc.webnode.cz/news/a0194/
Akční / Dobrodružný, USA, 2014
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Scarlett Johansson

Ant-Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a22/
Akční / Sci-Fi, USA, 2015
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Michael Douglas

Avengers: Age of Ultron gastonrolinc.webnode.cz/news/a270/
Akční / Dobrodružný, USA, 2015
Režie: Joss Whedon, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Doctor Strange gastonrolinc.webnode.cz/news/a31/
Akční / Dobrodružný, USA, 2016
Režie: Scott Derrickson, Hrají: Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor

Captain America: Občanská válka gastonrolinc.webnode.cz/news/a0234/
Akční / Dobrodružný, USA / Německo, 2016
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Strážci Galaxie Vol. 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a238/
Akční / Dobrodružný, USA / Nový Zéland, 2017
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Thor: Ragnarok gastonrolinc.webnode.cz/news/a77/
Akční / Dobrodružný, USA / Austrálie, 2017
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Spider-Man: Homecoming gastonrolinc.webnode.cz/news/a239/
Akční / Dobrodružný, USA, 2017
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Michael Keaton

Ant-Man a Wasp gastonrolinc.webnode.cz/news/a272/
Akční / Sci-Fi, USA, 2018
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Black Panther gastonrolinc.webnode.cz/news/a0264/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan

Avengers: Infinity War gastonrolinc.webnode.cz/news/a271/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth

Captain Marvel gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anna Boden, Ryan Fleck, Hrají: Brie Larson, Samuel L. Jackson

Spider-Man: Daleko od domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-daleko-od-domova-spider-man-far-from-home-2019-1830usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-80/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Jacob Batalon

Avengers: Endgame gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.
 
Black Widow gastonrolinc.webnode.cz/news/black-widow-black-widow-2021-134-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-64/
Akční / Dobrodružný, USA 2021
Režie: Cate Shortland, Hrají: Scarlett Johansson, Florence Pugh

Shang-Chi a legenda o deseti prstenech gastonrolinc.webnode.cz/news/shang-chi-a-legenda-o-deseti-prstenech-shang-chi-and-the-legend-of-the-ten-rings-2021-113-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-80/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2021
Režie: Destin Daniel Cretton, Hrají: Simu Liu, Tony Leung Chiu-wai

Eternals gastonrolinc.webnode.cz/news/eternals-eternals-2021-157-usa-akcni-drama-fantasy-sci-fi/
Akční / Drama / Fantasy, USA 2021
Režie: Chloé Zhao, Hrají: Angelina Jolie, Richard Madden

Spider-Man: Bez domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-bez-domova-spider-man-no-way-home-2021-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi USA 2021
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Zendaya

Thor: Láska jako hrom gastonrolinc.webnode.cz/news/thor-love-and-thunder-thor-love-and-thunder-2002-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2022
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tessa Thompson

Black Panther 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/black-panther-2-akcni-dobrodruzny-sci-fi-usa-2022-pripravuje-se/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2022
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Letitia Wright, Lupita Nyong'o

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/doctor-strange-v-mnohovesmiru-silenstvi-doctor-strange-in-the-multiverse-of-madness-2022-127-usa-akcni-fantasy-horor-67/
Akční / Fantasy / Horor, USA 2022,
Režie: Sam Raimi, Hrají: Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen
 
Ant-Man and the Wasp: Quantumania gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd174/
USA, Akční / Dobrodružný / Komedie 2023
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Strážci Galaxie Vol. 3 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd172/
USA, Akční / Dobrodružný / Sci-Fi 2023
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Dave Bautista

The Marvels (27.07.2023 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd216/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2023
Režie: Nia DaCosta, Hrají: Brie Larson, Iman Vellani
 
Tvůrci a herci
James Gunn (Režie), Kevin Feige (Produkce), Henry Jackman (Hudba), Trent Opaloch (Kamera), Matthew Schmidt (Střih), Jeffrey Ford (Střih), Sarah Finn (Casting), Peter Wenham (Scénografie), Judianna Makovsky (Kostýmy), David Acord (Zvuk), Matthew Wood (Zvuk), Pascale Recher (Masky), Kevin Haney (Masky), Jane O'Kane (Masky), Karen Cohen (Masky), David White (Masky), Elizabeth Yianni-Georgiou (Masky), Kenny Niederbaumer (Masky), Nicky Knowles (Masky), Nora Robertson (Masky), Ann Fenton (Masky), James Gunn (Scénář), Nicole Perlman (Scénář), Andy Lanning (komiks) (Předloha), Dan Abnett (komiks) (Předloha), Chris Pratt (Herec), Zoe Saldana (Herec), Dave Bautista (Herec), Vin Diesel (Herec), Bradley Cooper (Herec), Lee Pace (Herec), Michael Rooker (Herec), Karen Gillan (Herec), Djimon Hounsou (Herec), John C. Reilly (Herec), Glenn Close (Herec), Benicio Del Toro (Herec), Laura Haddock (Herec), Sean Gunn (Herec), Peter Serafinowicz (Herec), Gregg Henry (Herec), Tom Proctor (Herec), Sharif Atkins (Herec), Brendan Fehr (Herec), Tomas Arana (Herec), Alexis Rodney (Herec), Nathan Fillion (Herec), Alexis Denisof (Herec), Enzo Cilenti (Herec), Richard Katz (Herec), Ophelia Lovibond (Herec), Marama Corlett (Herec), Rob Zombie (Herec), John Brotherton (Herec), James Gunn (Herec), Josh Brolin (Herec), Lloyd Kaufman (Herec), Julian Seager (Herec), Stan Lee (Herec), Raed Abbas (Herec), Monique Ganderton (Herec), Nicole Alexandra Shipley (Herec), David Yarovesky (Herec), Emmett J. Scanlan (Herec), Deborah Rosan (Herec), Naomi Ryan (Herec), Melia Kreiling (Herec)
 
2014/122/USA/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi, Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Chloe Bruce, která zaskakovala za Zoe Saldanu (Gamora) v akčních scénách, je držitelkou světového rekordu v počtu kopů za minutu (zapsána v Guinessově knize rekordů). Je také mistryní bojového umění Tang Doo So.
- Režisér James Gunn priznal, že scéna, kedy Groot (Vin Diesel) vypustí svetlušky, bola inšpirovaná podobnou scénou z filmu Nožnicovoruký Edward (1990) s názvom "Ice Dance", kde Kim (Winona Ryder) tancuje medzi padajúcimi vločkami snehu.
- Přestože Stan Lee není autorem komiksové předlohy, vytvořil postavu Groota (Vin Diesel), a proto dostal šanci zahrál si malé cameo obyvatele Xandarianu flirtujícího s mladou ženou ve scéně, kdy Rocket (Bradley Cooper) skenuje lidi a hledá zločince.
- Hlavní město planety Xandar má stejně jako jeho vesmírné lodě tvar hvězdy. Stejný motiv nosí na helmě jeden z hrdinů Marvelu Nova, který rovněž pochází z Xanderu a je úzce spjat se Strážci galaxie. Mluví se dokonce o tom, že by si ho měl zahrát John C. Reilly.
- Gamora (Zoe Saldana) řekne, že netančí. Ve skutečnosti je herečka profesionálně trénovanou baletkou.
- Sběratel (Benicio Del Toro) ve filmu sídlí na vesmírné stanici Knowhere. V komiksu šlo o základnu Strážců galaxie.
- Drax (Dave Bautista) se v jedné scéně podiví tomu, kde se Groot (Vin Diesel) naučil vytvářet světlušky. Jedná se o vtipnou narážku na fakt, že v komiksu tuto schopnost Groot nemá.
- Album ze soundtracku Awesome Mix, Vol. 1 se v americkém žebříčku umístilo na prvním místě a stalo se tak prvním filmovým soundtrackem, který dosáhl podobného úspěchu bez jediné originální písně.
- Postavu Howarda the Ducka z potitulkové scény namluvil známý komik Seth Green.
- Scenáristka Nicole Perlman se bála, že by mýval Rocket Raccoon mohl působit příliš "Cartoonově", proto pro tým animátorů pořídila opravdového mývala jménem Oreo.
- Jedná se již o třetí film společnosti Marvel Cinematic Universe, kde se představitel hlavního hrdiny jmenuje Chris. Chris Hemsworth se objevil jako Thor, Chris Evans jako Captain America a Chris Pratt jako Star-Lord.
- Vin Diesel při dabování Groota namluvil svoji repliku "I am Groot" více než tisíckrát.
- Když Collector (Benicio Del Toro) vypraví o původu prastarých mocných artefaktů, lze vidět jednoho z předchozích majitelů Orbu - Esona z prastaré vesmírné rasy Celestialů.
- Když Star-Lord (Chris Pratt) říká, že jeho plán vyjde na 12 %, naráží na film Avengers (2012), kde se Pepper Potts (Gwyneth Paltrow) zlobí, že 12 % podílu je málo.
- Pes ve skafandru, který se ve filmu mihne, bývá mylně považován za Laiku. Je to však komiksový labrador Cosmo, kterého v 60. letech vystřelili do vesmíru Sověti. Cosmo poté získal nadpřirozené schopnosti a stal se společníkem Strážců Galaxie.
- Chris Pratt se ke ztvárnění Star-Lorda inspiroval hrdiny jako jsou Han Solo (Harrison Ford) nebo Marty McFly (Michael J. Fox).
- V celé komiksové sérii o Strážcích Galaxie postupně přicházejí další a další strážci. Jejich počet nakonec čítá 24 osob v různých stádiích aktivnosti.
- Peter Quill ve filmu několikrát odkazuje na film Footloose (1984) a jeho protagonistu Kevina Bacona. Přestože si studio Marvel mohlo vybrat jakoukoliv známý film, byl vybrán Kevin Bacon a film o tanci. Odůvodnění je hlubší. Existuje parlourová hra s názvem "Six Degrees of Separation Bacon", jejíž cílem bylo propojit někoho v Hollywoodu s Kevinem Baconem v šesti stupních. Vtip je, že vzhledem k Baconově plodné a dlouhé herecké kariéře pracoval s každým. Narážka proto může odkazovat na způsob, jak Bacona umístit mimo hranice naší planety a Hollywoodu.
 
Odkazy
 

Hrají:

Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel, Bradley Cooper, Lee Pace, Michael Rooker, Karen Gillan, Djimon Hounsou, John C. Reilly, Glenn Close, Benicio Del Toro, Laura Haddock, Sean Gunn, Peter Serafinowicz, Christopher Fairbank, Gregg Henry, Tom Proctor, Sharif Atkins, Brendan Fehr, Tomas Arana, Alexis Rodney, Nathan Fillion, Alexis Denisof, Enzo Cilenti, Richard Katz, Ophelia Lovibond, Marama Corlett, Rob Zombie, John Brotherton, James Gunn, Josh Brolin, Lloyd Kaufman, Julian Seager, Stan Lee, Raed Abbas, Nicole Alexandra Shipley, David Yarovesky, Emmett J. Scanlan, Deborah Rosan, Naomi Ryan, Melia Kreiling, Ralph Ineson, Spencer Wilding, Alison Lintott, Paul Warren, Jozef Aoki, Clem So, Wyatt Oleff, Rosie Jones, Tyler Bates, Seth Green, Mikaela Hoover, Enoch Frost, Keeley Forsyth, Laura Ortiz, Marianna Dean, Bruce Mackinnon, Graham Shiels, Matthew David McCarthy, Ronan Summers, Simon Hatt, Gordon Round, Miriam Lucia, Jimmy Star