Strážci Galaxie Vol. 2 / Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017/136/USA, Nový Zéland, Kanada/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi) 81%

23.09.2018 14:33
JEDNOU VĚTOU
„Oblíbená partička vesmírných dobrodruhů se vrací. Tentokrát je čekají problémy s někým, kdo má velmi blízko k otci Petera Quilla."

OBSAH
V rytmu zbrusu nových Nejlepších hitů #2 pokračují ve filmu od studia Marvel Strážci Galaxie Vol. 2 dobrodružství party superhrdinů, kteří se vydávají až na samé hranice kosmu. Strážci se musí naučit držet pohromadě a odhalit tajemství rodičů Petera Quilla. Staří nepřátelé se stávají spojenci a na pomoc našim super-hrdinům přicházejí i další oblíbené postavy z rozpínajícího se filmového vesmíru studia Marvel.(Falcon)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Ačkoliv jsem se kvalit prvního dílu nedočkal, pořád se jedná o hodně slušnou Marvelovinu, která snadno vtipem, ale i nápady převyšuje ostatní marvelácké filmy. První půl hodinu jsem rozmýšlel, kam příběh směřuje, abych si jej následně začal vysloveně užívat. Starlord, Groot, Mýval, Drax a Gamora jsou prostě parta, kterou jsem si celé dětství přál, abych se jí v dospělosti opravdu dočkal. Ty tři roky čekání za to opravdu stály. Mimochodem je zajímavý, jak tu Tyler Bates zvolil ne příliš profláklý soundtrack osmdesátek, ale pořád to s těmi fláky naprosto perfektně šlape. Za mě tedy dobrý a jsem moc zvědavej, s čím tvůrci překvapí, až půjde do tuhýho s průměrnými Avangers. Průměrnými nejen postavami, ale i vtipem. Doufám, že to Teen Groot bude zachraňovat... (Malarkey) 4*

Je to jako vykuchat jádro Červeného trpaslíka, natáhnout jej na dvě hodiny, hodit do kouzelné krabičky, kde makají trikoví otroci a pak si nechat vygenerovat „film“. První půlka je ještě vcelku snesitelná, především Rocketovi se daří to, co v prvním díle nedovedl nikdo, tedy sázet osobité momenty a úderné hlášky, ale v momentě, kdy se definuje záporák, mi blesklo hlavou: „A je to v hajzlu!“, protože pak už jenom poctivě odškrtáváte všechny propriety standardního marveláckého menu. Dezert se nekoná, překvapení jakbysmet. (Isherwood) 2*

„You're like Mary Poppins.“ Zejména během prostřední části víc soap než space opera, ale posun k rodinným hodnotám mi po jedničce, končící založením „rodiny“, přijde jako logický vývoj. Tvůrci si ve skutečnosti připravují půdu pro emocionálně silné finále a většinu motivů zdánlivě zdržujících vyprávění dříve či později smysluplně zapojí do hry (dopředu např. víme, že malého Groota fakt není radno pověřovat důležitými úkoly). Vyprávění o nespokojených rodičích (skutečných i náhradních) a nešťastných dětech zároveň souzní s nostalgickým tónem filmu, který pravou kvalitu hledá (a nachází) prostřednictvím songů a popkulturních odkazů v minulosti (stejně jako mnohé současné hollywoodské filmy, okouzlené osmdesátkovou estetikou). Moderní a egoistické řešení a la Minecraft (vytvořit si svůj vlastní svět) nezabírá. Hledání místa, kde se budete cítit dobře (nakonec se pochopitelně ukáže, že nezáleží na místě, ale na lidech), tvoří hlavní dějovou linku navenek epizodického, ve skutečnosti oproti jedničce (kde všechno držel pohromadě jeden MacGuffin) poměrně semknutého vyprávění. Lépe například funguje organizace syžetu pomocí písniček z Peterovy kazety, resp. možnosti/nemožnosti jejich poslechu. Film je samozřejmě nejzábavnější, když se vážně nebere a své pohrdání konvencemi superhrdinských megafilům nám dává ostentativně najevo (úvodní a z celého filmu nejvtipnější akční sekvence, kdy samotnou akci vlastně nevidíme). Gunn opět zkouší, jakými způsoby lze pojmout masivní akční scénu, aby nebyla zaměnitelná. Jen k tomu měl o něco vyšší rozpočet, takže se mohl vyřádit ještě víc (několik scén otevřeně odkazuje ke starým videohrám – Space Invaders, Galaga, Pac-Man –, nechybí vesmírná variace slavné náletové scény z Na sever severozápadní linkou, do velkolepého akčního vyvrcholení je zakomponované cameo Davida Hasselhoffa a narážka na Mary Poppins). Strážci Galaxie Vol. 2 jsou našlapaným letním blockbusterem, který si díky akčním scénám, soundtracku a nezaměnitelným hrdinům zachovává dost osobitosti, aby dokázal mezi mnoha a mnoha dalšími komiksovými filmy zaujmout a abyste mu odpustil větší předvídatelnost a občasnou ztrátu tempa. 80% (Matty) 4*

VELKÁ RECENZE
Nedávno jsem četl zajímavé zamyšlení v jednom z komentářů o tom, jak je v těch marvelovkách vždycky nějaká tenze. Pokaždé se musí zachraňovat svět, pokaždé si někdo líže rány, a ačkoliv je mezi hrdiny a záporáky v MCU vždycky tak trochu rozmazaná morální hranice (to aby mohli případně měnit strany barikády), vždycky se bojuje ostošest. Jako kdybyste v komiksovém krámě jen posbírali speciály a tzv. event issues, přičemž se úplně vykašlali na to "maso", co vychází každý týden, ve kterém jsou superhrdinové často jen superhrdiny a užívají si tu svojí každodenní fachu - sundavání koťátek ze stromu, popichování na základně Avengers apod. Proč to říkám? Protože zrovna u Strážců Galaxie mi připadá, že se James Gunn tuhle náladu snaží zachytit. A částečně tomu napomáhá i to, že tahle banda kreténů (jejich slova, ne moje) ukazuje většinou zbytku galaxie spíš prostředníček, než aby ho zachraňovala.
Už z úvodní scény ale budete mít pocit, že tentokrát bude spíš pohodička... Gunn rozjíždí film podobným stylem jako minule, když Star-Lord křepčil na cizí planetě a kradl artefakty á la Indiana Jones. Jenže... málem bych zapomněl na předtitulkovou scénu, v níž Marvel zase nakopnul svůj omlazovací algoritmus (pořád má rezervy) a naznačil, že to tentokrát nebude jen nekonečný večírek, ale dojde i na hříchy minulosti. A jak děj zběsile uhání vpřed, přibírá si žónglér James Gunn další a další míčky, až začnete trnout, jestli to všechno ustojí. Star-Lord potkává svého otce, Gamora se snaží nenechat se zabít svou sestrou a Yondu s Rocketem soupeří o to, kdo z nich je větší podrazák. Všichni jako by na povel utvořili dvojice, tedy s výjimkou roztomilého Groota a třeskutě zábavného Draxe, kteří si úplně vystačí sami a kradou pointy pro sebe, každý po svém.
Jenže abyste figurky dostali na potřebná místa na šachovnici, musíte nacpat do relativně úsporné stopáže tolik honiček, vzpour, kliček a zvratů, že už to není horská jízda, ale spíš řetízák s volume hodně doprava. Místo dalšího budování vztahů mezi základními charaktery jsou na nás sypány další a další postavy, přičemž některé (konkrétně camea) jsou naprosto zabité, protože přijdou, odříkají dvě hlášky a zase z děje "vystoupí". Brutálním tempem se daří snímek ještě víc odtrhnout od pozemské reality Avengers a dokonce i daleko, daleko od fantasy světů Thora. Kulisami i žánrem. S tím bohužel přichází jedna nepěkná věc, která v závěru graduje do obludných rozměrů.
Než spustím dvouodstavcový hejt, chtěl bych upozornit, že jsem se u druhých Strážců místy královsky bavil. Tým dohromady pořád funguje, dokonce i v několika obměnách, protože i tady někteří staří známí změní strany a děje se tak relativně přirozeně. Lze předpokládat, že tým se bude měnit s každým dalším dílem a věřím, že se Guardians dovedou krásně sehrát s Avengers, ačkoliv jejich noví kamarádi budou roztomile "přízemní". Dvojka je postavená ze stejných šutrů jako jednička, kterou mám hrozně rád a platí u mě za jednu z nejlepších a hlavně nejosobitějších marvelovek. Jenže jednička je hezká, extravagantní, ale rozumně velká vila. Dvojka je takový ten přeplácaný zámek s věžičkami. Ne úplně podnikatelské baroko, pořád to navrhoval někdo, kdo má rozum, ale stejně je to overkill v mnoha směrech. Ať už máte rádi steak nebo čokoládový dort, po třech, čtyřech porcích začnete mít dost. Představa, že je na cestě pátá a šestá dost možná srazí vaši náklonnost k bodu mrazu.
Pro někoho je fakt, že má James Gunn příliš hraček na hraní potvrzením povinné návštěvy kina. Jistě, když je všeho víc, a to všechno je dobré, tak to přece nemůže vyznít negativně, ne? Osobně si myslím, že dvojka Strážců dostane i ty nejvyšší fandy na hranu, kde si musí pomyslet, že tohle je strop a oni o něj mlátí hlavou. Osobně bych ještě ustál bláznivé tempo a neustálé ohýbání fyzikálních zákonů (jsme přece za sedmero horami a planetami), ale s novou postavou Ega, kterou ztvárnil Kurt Russell, přichází do hry zcela nový level superschopností. Ego je totiž Celestial, což je... trochu složitější. V komiksu je totiž Ego skutečně "jen" živoucí planetou, v MCU je jeho role povýšena do role bytosti, která může snadno zatočit i s pozemskými a asgardskými bohy. Kurt Russell je jinými slovy megabourák a Star-Lord je jeho syn, což vysvětluje jeho mimozemskou DNA i jeho ego. Ehm. Především je to ale záminka k epickému závěru, který trvá asi půl hodiny a bohužel připomíná to nejhorší z Batman v Superman.
Ne, vážně. Tuny a tuny digibordelu se na vás valí ze všech stran, ať už sledujete zbytek týmu, jak smaží tisíce kosmických lodí, nebo superhrdiny driblující jako pingpongové míčky. Schopnosti postav tu v jednu chvíli přesahují rámec, jenž lze rozumně zachytit na kameru. A že se James Gunn zatraceně snaží - zpomalovačky, netradiční úhly, chytré využití triků. Jenže stejně jako v DC duelu Batmana a Supermana tu narážíme na limity převodu z jednoho média do druhého. Když máte v komiksovém panelu na dvou stránkách X postav zaklesnutých v sobě, máte akci zastavenou v čase a můžete se donekonečna kochat a přejíždět očima sem a tam. Podobný luxus si blockbuster dovolit nemůže, a tak kamera vede váš zrak a 3D se snaží doplňovat další a další informace (velmi úspěšně, 3D je opravdu hodně povedené, ale občas je ho - stejně jako všeho ostatního - prostě moc).
Gunn má obrovský vizuální cit a především jeho zásluhou to celé drží pohromadě. V některých scénách se mu ten potřebný nový komiksový vizuál daří budovat (zmíněný úvod nebo řádění Yonduova šípu v útrobách vesmírné lodi), jindy to ale vyloženě skřípe (v podstatě kompletní finále). Otázka je, co s tím, protože do podobné pasti dřív nebo později spadnou i Avengers, až bude tucet nebo víc hrdinů stát proti Thanosovi. Vlastně se dá říct, že už jsme si to vyzkoušeli proti Ultronovi, kdy vzduchem skutečně zas a znovu lítal digibordel. Je to velký krok stranou od prvních Strážců a důkaz, že méně je někdy více. Jenže v marvelovkách nemůžete ustrnout, každý další nepřítel a každá další hrozba musejí být větší. Strážci to ve svých PĚTI potitulkových scénách dokazují, když naznačí příchod Adama. Modří už vědí a tuší, že Ego byl jen zahřívacím kolem. Teprve souboj s touhle kosmickou entitou přinese jatka galaktických rozměrů.
A možná to tak má být. Strážci Galaxie 2 jsou prostě okázalým vesmírným dobrodružstvím. Možná až zbytečně rozpřáhlým, což činí potíže především při přechodem z bláznivé akce do rádoby vážných, ale v důsledku povrchních scén, které hrají na srdíčko. Na emoce tu prostě není moc času, protože za rohem už číhá další pixelová nakládačka. Bez šikovného režiséra a charismatického ansámblu by snímek ztratil šarm, který to všechno neviditelně drží pohromadě. Díky za něj, protože opravdu chybělo jen trochu, aby film začal požírat sám sebe. Místo toho alespoň čestně dokodrcal k tomu, že je opravdu z úplně jiného světa. Doufám, že Gunn bude mít nad svými svěřenci ochrannou ruku, až se sejdou s Avengers, Thanosem a vůbec chátrou z ostatních marvelovek. Vrátit se zpátky na zem (a na Zem) jim totiž po téhle bláznivině může jedině prospět. Zároveň by ale byla velká škoda, kdyby pod taktovkou bratří Russoových přišli o svůj jedinečný styl.

O FILMU
Strážci Galaxie se zrodili v roce 1969 v myslích Arnola Drakea a Genea Colana. Jednalo se o tým hrdinů z 31. století - každý z jeho členů byl posledním žijícím příslušníkem svého druhu. V rámci druhé fáze rozšiřování filmového světa společnosti Marvel se Strážci Galaxie stali prvními postavami, které do něj vstoupily ihned po představení všech základních postav společnosti Marvel. Tento film současně představoval zásadní odklon od atmosféry a stylu všech předchozích filmů společnosti Marvel. Když byl tento ojediněle tvůrčí a původní film uveden do kin, stali se Strážci Galaxie celosvětovým filmovým hitem a diváci si excentrický tým mezigalaktických hrdinů zamilovali.
Scenárista a režisér James Gunn si vzpomíná na svou reakci, když v létě 2014 vzali hrdinové jeho filmu popkulturu útokem. „Bylo opravdu potěšující a příjemné, že Strážci dokázali tak obrovské množství lidí po celém světě oslovit na tak intenzivní úrovni,“ popisuje Gunn. „Ve své podstatě jsou Strážci skupinou odpadlíků, kteří spojí dohromady své síly a objeví způsob, jak vykonat velké věci a vycházet spolu. Myslím, že právě tohle je věc, která na diváky působí tak silně. Když za mnou přijdou děti a začnou mi říkat, že se jim film moc líbil a že se líbil i jejich rodičům a prarodičům, je to skvělý pocit. Tyhle postavy dokázaly oslovit všechny generace lidí po celém světě, od Thajska přes Jižní Ameriku až po Londýn.“
Protože se do rolí pestrých, ojedinělých a dysfunkčních postav týmu Strážců vracejí původní herci, posouvají se vzájemné vztahy mezi postavami na zcela jinou úroveň. V prvním filmu se z jednotlivých členů týmu stávala jedna velká rodina, a ve filmu Strážci Galaxie Vol. 2 se děj soustředí na samotné fungování této rodiny. „V tomto filmu jsou všechny postavy členy jedné rodiny,“ vysvětluje James Gunn. „A udržet rodinu pohromadě je mnohem náročnější než se stát jejím členem. Je to mnohem komplikovanější příběh. V prvním filmu se setká pár odpadlíků a dají se dohromady. Ale co to pro ně znamená?“
A právě to se diváci dozvědí v pokračování, ve kterém se dále rozvíjejí vztahy mezi jednotlivými postavami, počínaje Peterem Quillem neboli Star-Lordem, pro kterého se s rodinným životem pojí jeden zásadní problém, jenž je odhodlaný vyřešit - netuší, kdo je jeho skutečným otcem. Do role, která ho katapultovala na pozici jednoho z nejznámějších herců filmového světa společnosti Marvel a Hollywoodu vůbec, se vrací Chris Pratt.
„Zcela jednoznačně se jedná o pokračování původního příběhu,“ popisuje James Gunn situaci, ve které Prattovu postavu nacházíme. „Ale od té doby, co na konci předchozího filmu Peter Quill přijal za svůj titul Star-Lorda, se začal více věnovat roli velitele celého týmu a působí také přece jen o něco málo zodpovědněji a seriozněji.“
„První film se zabýval Peterovým vztahem s matkou a snahou vyrovnat se s její smrtí,“ dodává režisér. „Druhý film se zabývá vztahem Petera Quilla k jeho otci a k dalším otcovským postavám, které v životě potkal.“
Zoe Saldanaová se vrací v roli vražedné bojovnice se zelenou pokožkou Gamory, další postavy, jejíž rodinné vztahy jsou velice komplikované s ohledem na to, že jejím otcem je Thanos a její sestrou Nebula. „V prvním filmu se zdálo, že Gamora je kladná postava a Nebula záporná a téměř až padouch,“ vysvětluje vedoucí výroby Louis D'Esposito. „V tomto snímku se dozvídáme, že se jedná o mnohem komplikovanější vztah. Gamora se začíná smiřovat se svými hříchy, obavami a způsobem, jakým od sebe všechny odhání, a to je vlastně podstatou děje tohoto filmu.“
Dave Bautista si znovu zopakoval roli po fyzické stránce hrozivě vyhlížejícího a tetováním pokrytého Draxe. Drax je komplexní hrdina a je ve stejné míře hrozivý jako je roztomilý, a současně si ani v nejmenším neuvědomuje, jak doslovně si vykládá vše, co se kolem něj odehrává. „Myslím, že diváci si Draxe zamilovali, protože chápali, jaké to pro něj je,“ vysvětluje vedoucí výroby Jonathan Schwartz. „Bere všechno naprosto doslovně a nemá smysl pro humor, což má za následek, že všechno, co říká, je ohromně legrační. V tomto filmu budeme mít možnost sledovat, jak se Drax velice zábavným způsobem pokouší posunout někam dál a ze všech sil se snaží nebrat všechno tak doslovně. Zatím mu to moc nejde, což dává všemu, co dělá, tak trochu další rozměr.“
Co se dabovaných postav týče, zná James Gunn Rocketa lépe než kdokoliv jiný, protože se mnohokrát přiznal k tomu, že se v této postavě odráží část jeho vlastní osobnosti. Rocket, ztrápené malé stvoření, které bylo rozerváno na kusy a znovu poskládáno dohromady, je stále neuvěřitelně zábavný a občas velmi dojemný, zejména proto, že mu hlas znovu propůjčil na Oscara nominovaný Bradley Cooper.
Pozornost diváků na sebe ve filmu Strážci Galaxie za všech okolností spolehlivě strhával moudrý a prastarý mluvící, stromu se podobající humanoid Groot, který se všemi komunikoval jen prostřednictvím slov „Já jsem Groot“ a kterého namluvil Vin Diesel. Navzdory svému netradičnímu vzezření a velmi omezeným komunikačním schopnostem se Groot těmito třemi drobnými slůvky zapsal do srdcí diváků po celém světě. Jakožto cenný spojenec a věrný přítel nejen Rocketa samotného, ale i všech ostatních Strážců, se v minulém filmu rozhodl složit nejvyšší možnou oběť a v pokračování se tedy vrací jako malý Groot.
Malý Groot, kterého znovu namluvil Diesel, je naprosto odlišná postava. „Nepamatuje si nic z toho, co věděl a zažil původní Groot, a je to zatím jen malé dítě,“ vysvětluje Gunn. „Je neuvěřitelně roztomilý, ale má mnohem větší problémy se zvládáním vzteku, než měl dospělý Groot. Různé postavy filmu reagují na malého Groota různým způsobem. Drax ho nemá rád. Rocket na něj často křičí, ale je mu sympatický. Gamora se k němu rozhodně chová poměrně mateřsky, a Quill ho prakticky ignoruje.“
Ačkoliv film Strážci Galaxie Vol. 2 zobrazuje osudy Petera Quilla poté, co se setká se svým biologickým otcem Egem, jedná se současně i o příběh jeho adoptivního otce Yondua, kterého si zahrál Michael Rooker.
„Postava Yondua je ohromně důležitá a v prvním filmu jsme v mnoha ohledech naznačili, co je Yondu zač,“ vysvětluje James Gunn. „Fascinují mě mnohavrstevné postavy, které jsou v jistých ohledech kladné a v jiných záporné. Michael Rooker se pro takové postavy ideálně hodí, protože si nejste jisti, jestli vám jednu vrazí nebo vás obejme, a to je úžasná věc. V postavě Yondua tuto dynamiku uplatňuje naplno, protože Yondu je šílenec, ale současně dokáže být i velice citlivý, což jsme mohli vidět na konci prvního filmu, kdy ho Peter Quill přelstil, ale on na něj byl současně i hrdý. V řadě ohledů je vztah Petera Quilla a Yondua ústředním vztahem celého tohoto filmu.“
Další postavou, které se v tomto filmu dostane mnohem více prostoru, je Gamořina sestra Nebula, kterou ztvárnila Karen Gillan. Nebula je naprosto neústupná a drsná bojovnice, která nebude mít klid, dokud nezničí Gamoru a kohokoliv dalšího, kdo se jí postaví do cesty. Jednou z nových postav filmu Strážci Galaxie Vol. 2 je Ego, otec Petera Quilla. Ego je nadpozemská bytost a stejně jako Peter také mezigalaktický objevitel, který po svém synovi Peterovi Quillovi pátrá již dlouhou dobu. Do této klíčové role tvůrci filmu obsadili fanoušky velmi oblíbeného herce Kurta Russella.
Další zvláštní novou postavou ve světě Strážců Galaxie je Egova služebná a částečně asistentka Mantis, populární postava comicsů společnosti Marvel. Tvůrci filmu vybírali její představitelku z velkého množství hereček, a ve finále se rozhodli pro Pom Klementieff, pro kterou se jedná o její zatím nejvýznamnější roli.
V úvodní sekvenci filmu se Strážci účastní mise pro Ayeshu, zlatou nejvyšší kněžku geneticky modifikované rasy zvané Sovereign. Pro roli Ayeshi si tvůrci filmu vybrali okouzlující a krásnou australskou herečku Elizabeth Debickiová, která se svou výškou 190 cm do role vládkyně planety krásných a elegantních bytostí dokonale hodila.
Ve filmu Strážci Galaxie Vol. 2 vstupuje do popředí také apokalyptický a nemilosrdný svět Plenitelů. I když je Yondu jedním z nejobávanějších a nejrespektovanějších Plenitelů, jeho pobočníkem je Kraglin, věrný a oddaný Plenitel, kterého si zahrál Sean Gunn. „O Kraglinovi se toho během filmu dozvíme poměrně hodně a stane se z něj velmi významná postava,“ říká režisér James Gunn. „Kraglin hraje ve filmu naprosto zásadní roli a jeho příběh je velmi pozoruhodný.“
Vzbouřencem, který Kraglina a ostatní Plenitele vyprovokuje až k povstání proti Yonduovi je Taserface, impozantní bojovník, který je zákeřný a zkažený do morku kostí. Tvůrci filmu se rozhodovali mezi řadou talentovaných herců, aby nakonec jejich volba padla na Chrise Sullivana. Kromě nové postavy Taserface se ve filmu setkáme i s dalšími Pleniteli, mezi něž patří Tulik, jeden z Yonduových nejlepších přátel, kterého ztvárnil Tommy Flanagan, a Stakar, jehož si zahrál na Oscara nominovaný legendární herec a režisér Sylvester Stallone. Stalloneho účast na filmu Strážci Galaxie Vol. 2 byla všemi velmi napjatě očekávána a tvůrci filmu byli nadšeni z toho, že se tato oblíbená hollywoodská ikona připojila k jeho výjimečnému hereckému týmu.
Herecký tým pak uzavírá talentovaná Laura Haddocková, která se vrací v roli matky Petera Quilla Meredith Quillové. Zatímco první Strážci Galaxie se natáčeli výhradně ve Velké Británii, v případě pokračování se štáb rozhodl za svou základnu zvolit ateliéry Pinewood Atlanta ve Fayetteville v Georgii. Tyto ateliéry jsou se svými 18 halami největším americkým filmovým komplexem mimo Hollywood. Režisér James Gunn měl pro snímek Strážci Galaxie Vol. 2 zcela jasnou vizi a toužil po tom, aby v něm mohl v maximální možné míře pracovat se skutečnými dekoracemi. „Do natáčení prvních Strážců jsem se pustil s naprosto jednoznačnou představou o tom, jak by měl film po vizuální stránce vypadat, a v případě pokračování to platilo také,“ vysvětluje. „Opravdu jsem toužil po tom, aby se inspiroval stylem raných brakových románů z 50. a 60. let, starých vědeckofantastických příběhů. Ty se staly základem pro mou inspiraci.“
„Strážci Galaxie Vol. 2 jsou po výtvarné stránce poněkud náročnější, protože ačkoliv pracujeme s větším množství dekorací, navštěvujeme jejich prostřednictvím méně lokací,“ pokračuje režisér. „Takže pokud jde o místa a planety, které ve filmu uvidíme, potřebovali jsme zajistit, aby působily specifičtěji a detailněji.“
„Klíčem k návrhu všech světů z filmu Strážci Galaxie Vol. 2 byla snaha vyplnit je co největším množstvím skutečných reálných dekorací,“ dodává vedoucí výroby Jonathan Schwartz. „Vždy jsme se zamýšleli nad tím, jaká společnost žila na místech, která James v rámci příběhu stvořil.“
Pro výtvarníka Scotta Chamblisse spočíval jeden z prvních úkolů v rámci realizace Gunnovy vize ve vytvoření doupěte nejvyšší kněžky Ayeshi, vládkyně planety Sovereignů. „Planeta Sovereignů je velice strohá, po vizuální stránce působí jako variace na art deco styl třicátých let, přizpůsobený podobě ze stránek šestákového románu z let padesátých,“ vysvětluje Chambliss. „James Gunn specificky v případě této sekvence toužil po velmi výrazné atmosféře oněch levných scifi románů, ale současně muselo dané prostředí působit poměrně krásným dojmem, protože se jedná o rasu dokonalých bytostí.“
Další dekorace, které Chambliss se svým týmem vytvořil, zahrnují například dekorace lodi Plenitelů Eclector, plně funkční dekorace, využitelné pro řadu účelů, které patří mezi ty rozsáhlejší, pak například kompletní interiéry kosmických lodí či dekorace oblíbeného baru Plenitelů, zvaného Iron Lotus.
Kostymérka Judianna Makovskyová navrhla pro potřeby snímku Strážci Galaxie Vol. 2 celou řadu ojedinělých kostýmů, počínaje Ayeshinou ručně vyráběnou zlatou róbou, přes ojedinělý vzhled Mantis až po různorodé a pestrobarevné kostýmy Plenitelů, inspirované automobilovým světem - kterých bylo 200 a všechny byly vyrobené ručně.
„Judianna odvedla při návrhu kostýmů pro náš film úžasnou práci,“ zdůrazňuje James Gunn. „Udělala na mě opravdu ohromný dojem. Myslím, že se jí skutečně podařilo spoustu kostýmů ve filmu posunout na zcela jinou úroveň. Jejím největším úspěchem je dle mého názoru kostým pro Ayeshu, postavu v podání Elizabeth Debickiové. Doufám, že diváci pochopí, kolik úsilí ten kostým vyžadoval a jak neuvěřitelně krásná ten ručně vyráběný oděv nakonec je.“
Ačkoliv je film Strážci Galaxie Vol. 2 plný skvělé akce, humoru a hereckých výkonů, předkládá divákům také zcela novou kazetu plnou těch nejlepších skladeb a nový soundtrack, což je kombinace, která diváky předchozího filmu velmi silně oslovila, jak je evidentní z úspěchů, které po svém vydání sklidil.
Soundtrack snímku Strážci Galaxie, vydaný společnostmi Marvel Music a Hollywood Records, se dokázal vyšplhat na nejvyšší příčku žebříčku U. S. Billboard 200 a stal se tak vůbec prvním soundtrackem složeným výhradně z již dříve vydaných skladeb, kterému se podařilo na tuto metu dosáhnout. Organizace R. I. A. A. udělila soundtracku platinovou desku za více než 1 milion prodaných kopií, a v rámci služby iTunes se umístil na první příčku žebříčku popularity v celkem 60 oblastech.
Podle slov Jamese Gunna je soundtrack k filmu Strážci Galaxie Vol. 2 „ještě sofistikovanější než v případě filmu prvního a najdeme na něm opravdu velmi rozmanité skladby. Některé volby působí poněkud neobvykle, v případě jiných se jedná o populárnější písně, ale obecně máme k dispozici úžasný výběr skladeb,“ dodává. „Stejně jako v případě prvního filmu jsem všechny písně zakomponoval do scénáře. Jsou součástí příběhu. Každá z nich je velice specifická pro scénu, během níž zazní.“
„Doufám, že se nám podařilo úrovně prvního filmu nejen dosáhnout, ale dokonce ji posunout ještě mnohem výše,“ shrnuje Gunn svá očekávání z filmu, který se do českých kin vřítí 4. května 2017. „Snažil jsem se natočit ten nejlepší a nejdojemnější příběh, jaký jen bylo v mých silách natočit. Šlo nám o to, abychom vytvořili příběh, který je hodný toho, kým Strážci jako postavy jsou, a abychom natočili film, který jim nebude dělat ostudu, a doufám, že se nám právě tohle podařilo.“

Ocenění:
Academy Awards
2018 - Vizuální efekty

Florida Film Critics Circle Awards
2017 - Nejlepší vizuální efekty

DABING
V českém znění: Roman Říčař - Chris Pratt (Peter Quill / Star-Lord), Antonie Talacková - Zoe Saldana (Gamora), Martin Zahálka - Dave Bautista (Drax), David Novotný - Bradley Cooper (Rocket), Tomáš Bartůněk - Vin Diesel (malý Groot), Miroslav Táborský - Michael Rooker (Yondu), Adéla Pristášová - Karen Gillan (Nebula), Libor Hruška - Kurt Russell (Ego), Ivana Korolová - Pom Klementieff (Mantis), Marie Málková - Elizabeth Debicki (Ayesha), Pavel Rímský - Sylvester Stallone (Stakar), Ernesto Čekan - Chris Sullivan (Ohnivák), Igor Chmela - Sean Gunn (Kraglin), Ivo Novák - Tommy Flanagan (Tullk), Tereza Martinková - Laura Haddock (Meredith Quillová), Dalimil Klapka - Stan Lee (Stan Lee), Petr Gelnar - Seth Green (Kačer Howard), Ondřej Kavan - Michael Rosenbaum (Martinex), Miloslav Mejzlík - Ving Rhames (Charlie-27), Radka Přibyslavská - Michelle Yeoh (Aleta), Jiří Schwarz - David Hasselhoff (Zardu Hasslefrau), Pavlína Dytrtová - Miley Cyrus (Mainframe), Jiří Krejčí, Roman Štabrňák, Martina Šťastná, Jiří Ployhar, Agáta Lexová, Tomáš Racek, Martin Janouš, Michal Gulyáš, Milan Zítka, Otto Rošetzký, Kateřina Jindrová Zítková
Překlad: Vojtěch Kostiha
Produkce: Lenka Gmitrová, Adéla Bláhová, Kateřina Jindrová Zítková
Zvuk: Guillermo Teillier, Lukáš Polifka
Dialogy a režie: Vladimír Žďánský
Kreativní dohled nad českou verzí: Maciej Eyman, Aleksandra Janikowska
Výsledný mix: Shepperton International
Producent české verze: Disney Character Voices International, Inc.
České znění vyrobilo Studio Virtual® v roce 2017

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 4.5.2017 Falcon
Premiéra USA: 5.05.2017 Walt Disney US
Premiéra Nový Zéland: 27.4.2017 Walt Disney Studios Motion Pictures
Premiéra Kanada: 5.5.2017 Walt Disney CA
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 20.9.2017 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 20.9.2017 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 43 220 361
Tržby celkem - $ 863 756 051
Návštěvnost v ČR 285 042
Náklady (Rozpočet) - $ 2000 000 000

FILMY V SÉRII
IIron Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a0213/
Akční / Dobrodružný, USA, 2008
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Terrence Howard

Neuvěřitelný Hulk gastonrolinc.webnode.cz/news/a57/
Akční / Thriller, USA, 2008
Režie: Louis Leterrier, Hrají: Edward Norton, Liv Tyler

Iron Man 2 (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0214/
Akční / Dobrodružný, USA, 2010
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Mickey Rourke

Thor gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Kenneth Branagh, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Captain America: První Avenger gastonrolinc.webnode.cz/news/a0193/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Joe Johnston, Hrají: Chris Evans, Hugo Weaving

Avengers gastonrolinc.webnode.cz/news/a0195/
Akční / Dobrodružný, USA, 2012
Režie: Joss Whedon, Hrají: Robert Downey Jr., Jeremy Renner

Thor: Temný svět gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2013
Režie: Alan Taylor, Hrají: Chris Hemsworth, Natalie Portman

Iron Man 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0211/
Sci-Fi / Fantasy, USA / Čína, 2013
Režie: Shane Black, Hrají: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow

Strážci Galaxie gastonrolinc.webnode.cz/news/a0196/
Akční / Dobrodružný, USA / Velká Británie, 2014
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Captain America: Návrat prvního Avengera gastonrolinc.webnode.cz/news/a0194/
Akční / Dobrodružný, USA, 2014
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Scarlett Johansson

Ant-Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a22/
Akční / Sci-Fi, USA, 2015
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Michael Douglas

Avengers: Age of Ultron gastonrolinc.webnode.cz/news/a270/
Akční / Dobrodružný, USA, 2015
Režie: Joss Whedon, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Doctor Strange gastonrolinc.webnode.cz/news/a31/
Akční / Dobrodružný, USA, 2016
Režie: Scott Derrickson, Hrají: Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor

Captain America: Občanská válka gastonrolinc.webnode.cz/news/a0234/
Akční / Dobrodružný, USA / Německo, 2016
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Strážci Galaxie Vol. 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a238/
Akční / Dobrodružný, USA / Nový Zéland, 2017
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Thor: Ragnarok gastonrolinc.webnode.cz/news/a77/
Akční / Dobrodružný, USA / Austrálie, 2017
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Spider-Man: Homecoming gastonrolinc.webnode.cz/news/a239/
Akční / Dobrodružný, USA, 2017
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Michael Keaton

Ant-Man a Wasp gastonrolinc.webnode.cz/news/a272/
Akční / Sci-Fi, USA, 2018
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Black Panther gastonrolinc.webnode.cz/news/a0264/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan

Avengers: Infinity War gastonrolinc.webnode.cz/news/a271/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth

Captain Marvel gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anna Boden, Ryan Fleck, Hrají: Brie Larson, Samuel L. Jackson

Spider-Man: Daleko od domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-daleko-od-domova-spider-man-far-from-home-2019-1830usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-80/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Jacob Batalon

Avengers: Endgame gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.
 
Black Widow gastonrolinc.webnode.cz/news/black-widow-black-widow-2021-134-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-64/
Akční / Dobrodružný, USA 2021
Režie: Cate Shortland, Hrají: Scarlett Johansson, Florence Pugh

Shang-Chi a legenda o deseti prstenech gastonrolinc.webnode.cz/news/shang-chi-a-legenda-o-deseti-prstenech-shang-chi-and-the-legend-of-the-ten-rings-2021-113-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-80/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2021
Režie: Destin Daniel Cretton, Hrají: Simu Liu, Tony Leung Chiu-wai

Eternals gastonrolinc.webnode.cz/news/eternals-eternals-2021-157-usa-akcni-drama-fantasy-sci-fi/
Akční / Drama / Fantasy, USA 2021
Režie: Chloé Zhao, Hrají: Angelina Jolie, Richard Madden

Spider-Man: Bez domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-bez-domova-spider-man-no-way-home-2021-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi USA 2021
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Zendaya

Thor: Láska jako hrom gastonrolinc.webnode.cz/news/thor-love-and-thunder-thor-love-and-thunder-2002-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2022
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tessa Thompson

Black Panther 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/black-panther-2-akcni-dobrodruzny-sci-fi-usa-2022-pripravuje-se/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2022
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Letitia Wright, Lupita Nyong'o

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/doctor-strange-v-mnohovesmiru-silenstvi-doctor-strange-in-the-multiverse-of-madness-2022-127-usa-akcni-fantasy-horor-67/
Akční / Fantasy / Horor, USA 2022,
Režie: Sam Raimi, Hrají: Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen
 
Ant-Man and the Wasp: Quantumania gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd174/
USA, Akční / Dobrodružný / Komedie 2023
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Strážci Galaxie Vol. 3 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd172/
USA, Akční / Dobrodružný / Sci-Fi 2023
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Dave Bautista

The Marvels (27.07.2023 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd216/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2023
Režie: Nia DaCosta, Hrají: Brie Larson, Iman Vellani
 
Tvůrci a herci
James Gunn (Režie), Kevin Feige (Produkce), Tyler Bates (Hudba), Henry Braham (Kamera), Fred Raskin (Střih), Craig Wood (Střih), Sarah Finn (Casting), Scott Chambliss (Scénografie), Judianna Makovsky (Kostýmy), James Gunn (Scénář), Chris Pratt (Herec), Zoe Saldana (Herec), Dave Bautista (Herec), Bradley Cooper (Herec), Vin Diesel (Herec), Michael Rooker (Herec), Karen Gillan (Herec), Pom Klementieff (Herec), Kurt Russell (Herec), Elizabeth Debicki (Herec), Chris Sullivan (Herec), Sean Gunn (Herec), Sylvester Stallone (Herec), Evan Jones (Herec), Stephen Blackehart (Herec), Steve Agee (Herec), Tommy Flanagan (Herec), Rhoda Griffis (Herec), Hilty Bowen (Herec), Aramis Knight (Herec), Elizabeth Ludlow (Herec), Gregg Henry (Herec), Stan Lee (Herec), Ving Rhames (Herec), Michael Rosenbaum (Herec), Michelle Yeoh (Herec), David Hasselhoff (Herec), Seth Green (Herec), Miley Cyrus (Herec), Rob Zombie (Herec), Ben Browder (Herec)
 
2017/136/USA, Nový Zéland, Kanada/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
-  Planeta Berhert, kde ztroskotají Strážci Galaxie, není jen obyčejná zalesněná planeta. Objevila se poprvé v sešitě „The Incredible Hulk #111“ z roku 1969. Její obyvatelé (Sagittariáni) byli součástí konfliktu mezi Hulkem a Galaxy Masterem.
- Nápis na Star-Lordově (Chris Pratt) triku může na první dojem budit vliv asijské kultury. Jedná se ale o znaky, jaké byly používány na Kylnu (věznice v prvním díle). Jejím dešifrováním získáme nápis „GEARS SHIFT“ (řadící páka).
- Film se natáčel od února do června 2016. Natáčelo se ve filmových ateliérech v Atlantě.
- Jde o první film zaznamenaný na kameru s rozlišením 8K.
- Vo filme si strihlo menšiu roličku hneď niekoľko známych osobností ako americký autor komiksov Stan Lee (dokonca raz v potitulkovej scéne), David Hasselhoff s narážkou na kultový seriál Knight Rider (1982). Vo filme sa objavil, rovnako ako v prvom diele, Káčer Howard a počas dialógu je možné zachytiť poukázanie na klasickú hru Pac-Man.
- Karen Gillan si tentokrát pre postavu Nebuly nemusela oholiť vlasy. V jednom rozhovore sa tiež vyjadrila, že sa jej tento diel páčil o čosi viac než ten prvý.
- Počas záverečných titulkov sú mená rôznych členov štábu na chvíľu nahradené výrazom "I am Groot". Táto hláška vo filme odznela dovedna 17x.
- Keď sa vo februári 2016 začalo nakrúcať v Pinewood Atlanta Studios, nepodarilo sa získať všetkých členov štábu prvého dielu. Vzhľadom k zmenám výrobných harmonogramov boli niektorí z nich viazaní s iným komiksovým filmom Doctor Strange (2016).
- Problémy sa vyskytli pri zháňaní rekvizit. Starý kazetový magnetofón, ktorý bol k videniu v prvej časti Strážcov Galaxie (2014), nebol najskôr k nájdeniu, a keď sa našiel, bol rozbitý a nepoužiteľný. Jeho výrobca SONY taktiež žiadny kus v archívoch nenašiel, a tak sa nakupovalo na eBay. Tam sa podarilo zohnať aspoň podobný typ.
- Kapesní radar Petera Quilla (Chris Pratt) je ve skutečnosti lehce upravená kapesní elektronická hra „Classic Football“ od firmy Mattel Electronics z roku 1977.
- Rozpačité setkání Stakara (Sylvester Stallone) a Yondu (Michael Rooker) je pro filmové fandy nostalgickým odkazem na film Cliffhanger (1993), kde se oba herci objevili v rolích dvou horolezců, jejichž přátelství narušila tragédie.
- Stan Lee si povídá s mimozemšťany, když Rocket (Bradley Cooper), Yondu (Michael Rooker) atd. proskakují vesmírnými okny.
- Kurt Russell (Ego) a Sylvester Stallone (Stakar Ogord) predtým spolupracovali už na akčnej komédii Tango a Cash (1989).
- Režisér filmu James Gunn ešte pred premiérou potvrdil, že film má až päť potitulkových scén.
- Podľa slov Chrisa Pratta (Peter Quill / Star-Lord), mu scenár k filmu veľmi pomohol vyrovnať sa so smrťou otca.
- Jeden z plagátov k filmu paroduje obal tretieho albumu "Rocket to Russia" od americkej punkovej kapely The Ramones.
- Vin Diesel namluvil repliku: „Jsem Groot" pro Strážce Galaxie (2014) v šesti různých jazycích, pro Strážce Galaxie Vol. 2 daboval minimálně 15 jazyků.
- Režisér James Gunn chtěl, aby se ve filmu objevil i David Bowie, který však 10. ledna 2016 zemřel.
- Gary Oldman, Viggo Mortensen a Liam Neeson byli zvažováni do role otce Star Lorda (Chris Pratt). Nakonec ji získal Kurt Russell, který první díl ani neviděl.
- Ve filmu si zahrál i bratr režiséra Jamese Gunna Sean Gunn, který ztvárnil jednoho z pobočníků Yondu Udonty (Michael Rooker).
 
Odkazy