Black Panther / Black Panther (2018/134/USA/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi) 69%

05.09.2018 16:41
JEDNOU VĚTOU
„Jak pokračuje osud Černého pantera? Poznejte příběh o jeho tajemné rodné zemi Wakandě, ve které musí Panter bojovat proti nepřátelům zvenku i zevnitř."

OBSAH
Film od studia Marvel Black Panther je dobrodružstvím válečníka T’Chally, který se po smrti svého otce, krále Wakandy, vrací domů do odloučené, avšak technologicky vyspělé africké země, aby se stal novým právoplatným králem. Když se však znovu objeví mocný dávný nepřítel, jsou T’Challovy schopnosti jako krále a Black Panthera podrobeny těžké zkoušce, neboť T’Challa je vtažen do konfliktu ohrožujícího nejen Wakandu, ale i celý svět. Tváří tvář zradě a ohrožení musí mladý král zmobilizovat své spojence a využít naplno sílu Black Pantera, aby porazil své nepřátele a zajistil svému národu a jeho kultuře bezpečnou budoucnost.(Falcon)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
I vzhledem k společenským náladám byl vznik Black Panthera nevyhnutelný a o to víc pak překvapuje, s jak zjednodušující a ve své podstatě na hlavu postavenou ideologií se vytasil (černí chtějí být bílí, bílí se mají stydět). Černé komunitě, která není primárním cílem Hollywoodu, to ale prý posiluje identitu a zároveň narušuje osvojené negativní stereotypy o etnických skupinách. Fajn, ale co ta skupina, co unesla v úvodu dívky a nutila je nosit hidžáb? Nenamočili jsme se zase trochu do islamofobie? Cpát politiku do komerčních komiksových adaptací je nevděčný úkol.. Potěší pošahaný gauner Serkis, drobné krádeže z bondovek (pusanské kasino nápadně připomínalo to v Macau ve Skyfallu) i skutečnost, že tentokrát žádný mocipán z vesmíru nedemoluje metropole za účelem pokleknutí lidstva, ale jinak se jedná o klasický marvelovský produkt (infantilní vtipy, chvílemi mazlavá nuda), jehož poslední akční pětina se zmítá v obligátním digi-sajrajtu. A někdy během něho, pokud vám tedy není dvanáct a méně, začnete Thanosovi vyčítat polovičatost jeho řešení. Myšlenky Isaacha De Bankolého, jehož jediný úkol byl mít celou dobu v hubě zelený popelník, se dle mého také stáčely tímhle směrem.. (Gilmour93) 3*

Režisérsky solidně zpracovaná Marvelovka s vysloveně výbornými akčními scénami, ale průměrným hlavním hrdinou. Tomu nenahrává jak samotná existence komiksové postavy, tak skutečnost, že se tu Marvel snaží genderově vyvážit lidské rasy. Možná to tak myšleno nebylo, ale rozhodně to tak vypadá. Wakanda je tak strašně nudná a nevtipná země, že se v ní hledá cokoliv pozitivního. Ale jo, beru v potaz, že Black Panther svůj kus v univerzu rozhodně má. Mým oblíbeným hrdinou ale určitě nebude. (Malarkey) 3*

Není to určitě nejlepší marvelovka a velkou roli v hypeu sehrává politická rovina, která mi btw přijde úplně v pohodě, jako když vám černý kluk z Ghetta vypráví pohádku, kterou slýchal od dětství. T'Challa je na poměry MCU podivuhodně pokorná postava, Tony Stark zbavený neřestí a infikovaný směsicí Shakespeara a Lvího krále. Je to kouzelně naivní a osvěžující, protože na rozdíl od dalších marvelovek se Panther skutečně věnuje figurám a třeba padouch v podání charismatického Jordana je tu prokreslený lépe než většina jeho konkurentů. Black Panther zase zmenšuje MCU svět a oklešťuje ho o kosmický rozměr. Řeší vlastně jen velmi povědomé a aktuální problémy a v důsledku proto vyznívá jako o to větší pohádka a eskapismus. Coogler svým způsobem uzavřel svou black trilogy, která vytváří postavy černých světců. Ve Fruitvale byla jeho snaha podkopávaná sociálním realismem, v Creedovi spoustou klišé, Panther při všech problémech s tempem a trikovou stránkou vyznívá jako jeho nejpřesvědčivější film. Škoda, že nedisponuje trochu ostřejším střihem a nabušenějším využitím hip hopového soundtracku. Jinak je tenhle čítankový afrofuturismus fakt velice příjemný společník. Film, který věří v lepší svět a v to, že superhrdina je někdy ten, kdo prostě něco nezištně udělá pro komunitu. Politická korektnost? Já říkám common sense. (Marigold) 3*

VELKÁ RECENZE
Za sedmero horami a sedmero řekami většinou v MCU znamená výlet zatraceně daleko. Jak se marvelovská frančíza rozpíná, zahrnují dobrodružství nejen Zemi, resp. Midgard coby jednu z devíti říší, ale také odlehlé planety ze Strážců Galaxie, kvantovou dimenzi z Ant-Mana nebo alternativní reality, kterými proplouvá Doctor Strange. Black Panther, představený v Občanské válce, proto může vypadat docela obyčejně - prostě je to monarcha tajuplné africké zemičky, který se převléká za obří kočku a v nezničitelném kostýmu s mnoha gadgety likviduje nepřátele nejen své země, ale i celé Afriky. Koho vám to jen připomíná? Radši zadržte, než vytasíte srovnání s Batmanem, protože by vás to jen usvědčilo z toho, jak málo vlastně o T’Challovi víte. Ryan Coogler, režisér skvělého Creeda, se to spolu se štědrou pomocí producentů rozhodl napravit. A tak tu máme sólovku, která prý mohla stát až 200 milionů dolarů.
Je potěšující, že se tenhle rozpočet povedlo otisknout na plátno ve vší parádě, tak aby vizuál skutečně ohromoval a dokázal prodat iluzi hypermoderní společnosti ukryté za mimikrami nádherné africké přírody. Kdo dohlédne za stáda spokojeně se pasoucích ovcí, ten objeví nablýskané mrakodrapy tyčící se nad nekonečnými doly vibrania a Panterovou jeskyní (ehm). Divák skutečně neví, kam koukat dřív, jestli na pestrobarevné kostýmy domorodců, kompletně digitální nový oblek Pantera, který má v sobě skoro stejně udělátek jako uniforma v novém Spider-Manovi, nebo na hologramy z tekutého písku. Spojení rituální historie Wakandy a její technologické vyspělosti funguje při odhalování nového světa na jedničku. Dokonce tak dobře, že pominete relativně béčkový flashback v úvodu, jenž rozdává dějové karty přeci jen až moc průhledně a banálně.
Nakonec to ale nevadí, protože Panterova síla tkví především v samotné Wakandě. A nemluvím teď o srdčité bylině, jež propůjčuje králi a zároveň Panterovi jeho superschopnosti, ale o pevné síti rituálů a kmenových tlačenic, díky nimž se divák do onoho exotického, ale přeci tak povědomého vesmíru dokonale propadne. Mnohem líp a rychleji než v případě thorovského Asgardu, protože Wakanda je přeci jen povědomější a hmatatelnější. Velkou zásluhu na tom má určitě i skvělé obsazení vedlejších rolí, především wakandské holky tu tvrdí muziku a smeknout musíme před Lupitou Nyong’o, Danai Gurirou a Letitiou Wright. Tenhle dámský trojlístek si pro sebe krade velkou část scén, a vlastně tak trochu zachraňuje Chadwicka Bosemana od občasné prkennosti. No a pak je tu Michael B. Jordan, který nafouknul svaly, ale hlavně uchopil dobře napsaného záporáka za parohy, takže tu zas jednou máme marveláckého zlosyna, jenž je dokonale čitelný a zároveň ho můžete za jeho pokroucený světonázor i trochu politovat.
Skrz jeho postavu se Wakanda trochu neochotně sjednocuje a míří k nezadržitelnému globálnímu coming outu. Že jste takový vývoj situace nečekali? Ano, Black Panther není zas tak moc akční. Ryan Coogler sice musí předvést velkou akční scénu na začátku, uprostřed a na konci, ale i netrénovaný divák tuší, že je to pro něj spíš hlušina, skrz níž se probourává k dalšímu dialogu, do nějž jsou nenásilně vloženy geopolitické a sociální podtexty. Nejde o žádnou nalejvárnu, jen opatrný komentář světového dění. Naposledy se takhle na plná ústa něco řešilo ve Winter Soldierovi, ale do Black Panthera to sedne mnohem víc a vizitka uvědomělého blockbusteru tu není na obtíž, spíš naopak. I já jsem trochu brblal, že akční scény mohly být macatější a trochu přehlednější (Coogler je bohužel vždy točí jako kdyby snímal boxerský mač - příliš těká kamerou) a v dvousetmilionovém blockbusteru by člověk čekal víc wow momentů, ze kterých bude žít dalších pár týdnů až měsíců. Jenže den, dva po zhlédnutí si čím dál tím silněji uvědomuji, že tady šlo o poselství servírované ústy a nikoliv okovanými pěstmi.
I proto třetí akt, složený z několika izolovaných bitek, nepůsobí tak úderně jako první potitulková scéna. Je ovšem symbolickým vyvrcholením boje o vlastní identitu. Wakanda jako celek si v tomhle filmu zamete před vlastním prahem a stejně tak to učiní i T’Challa. Někdo možná čekal víc, ale to co by v jiném originu bylo standardní katarzí, tu mocně čerpá z promyšlených kulis. Kdykoliv Wakandu opustíme, ztrácíme niť i tempo. A proto je dobře, že Black Panther stojí trochu bokem MCU vesmíru a nesnaží se do něj za každou cenu urychleně integrovat. Platí to i o humoru, který funguje spíš na generační bázi, což je v zemi svázané tradicemi a rituály pochopitelné. Těch pár ústřelů lze prominout, protože nikdy neshodí onu fazónu nového, neprobádaného světa, jehož osudy napjatě sledujeme.
Kdo chce, najde v Panterovi citace Shakespearových her nebo Lvího krále, ale nejedná se o popkulturní haha odkazy, nýbrž o trefné analogie, které nepřekáží blockbusterovému tempu a tradičnímu vršení scén a atrakcí, které jediné nechá občas vzpomenout na to, že koukáme na marveláckou pásovou výrobu. Zlí jazykové mohou Black Panthera rozstřílet během tří odstavců, ale faktem zůstává, že Marvel opět plní plán, protože tahle škola hrou není povrchní, ani nudná. Během akurátní stopáže stihne uhranout, pobavit, vzdělat i překvapit. Součet tentokrát dalece přesahuje kvality jednotlivých součástek, což je dáno i tím, že Marvel výjimečně v případě záporáka nezakopnul a navzdory přelidněné koncovce dokázal za svým poselstvím udělat parádní tečku. Doufám, že případný komerční úspěch Pantera vydláždí cestu dalším marvelovkám, které budou komornější a ukecanější, než jak se tváří v trailerech. Jedině nové světy, případně nové úhly pohledu totiž ten komiksový kolotoč udrží v těch správných otáčkách.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Před mnoha staletími vedlo pět afrických kmenů válku o oblast, do které před dávnými časy spadl meteorit, který byl bohatý na unikátní kov vibranium. Během války jeden bojovník pozřel výtažek z rostliny, jež měla srdčitý tvar. Rostlina mu dala zvláštní schopnosti – zvýšila mu mentální a fyzickou sílu a oddolnost. Z válečníka se stal první "Black Panther". Tento válečník sjednotil čtyři z pěti kmenů a založil státní útvar Wakandu. Jediný kmen, který se odmítl podřídit byli Jabari, kteří odešli do blízkých hor. Wakanďané využili vibranium na výrobu pokročilých technologií a strojů. Současně vyvinuli maskovací zařízení, které jim pomohlo se skrýt před okolním světem a ukrýt tak svou futuristickou technologii před válčícím světem. Mocnosti proto považují Wakandu za zemi třetího světa.
V roce 1992 král T'Chaka navštívil svého bratra N'Jobu, který působil v utajení ve městě Oakland, ve státě Kalifornie. Král T'Chaka obvinil svého bratra z toho, že měl napomáhat Ulyssesovi Klaueovi ukrást vibranium, aby ho prodal na černém trhu. N'Jobuův společník Zuri, který rovněž působil v utajení, potvrdil královo obvinění.
V současnosti, po smrti krále T'Chaky, se jeho syn T'Challa vrací do Wakandy, aby mohl být korunován novým králem. T'Challa a Okoye (velitelka elitní ozbrojené jednotky Dora Milaje) vyruší z utajené mise Nakiu, T'Challovu bývalou lásku, kterou chce mít u sebe při korunovaci. Ceremoniálu se účastní také králova vdova Ramonda a princezna Shuri, T'Challova sestra. Před korunovací musí T'Challa dokázat, že si zaslouží postavení krále a moc Black Panthera. Vrchní kněz Zuri ho proto zbaví moci Black Panthera a umožní shromážděným kmenům, aby vyzvali T'Challu k souboji o trůn. Výzvy se chopí M'Baku, náčelník kmene Jabari. M'Baku je ovšem v souboji poražen a králem se tak stane T'Challa.
Mezitím Ulysses Klaue a Erik Stevens ukradnou z londýnského muzea artefakt, který byl vyrobený z vibrania. Ve Wakandě se sejde poradní rada kmenů, na které W'Kabi vyzve krále, aby zajistil chycení Klauea. T'Challa, Nakia a Okoye proto cestují do Pusanu v Jižní Koreji, kde má dojít k prodeji artefaktu. Kupcem je Everett K. Ross ze CIA. Nákup je přerušen a Klaue se pokusí o útěk. Nicméně je chycen Black Pantherem, který ho předá do vazby Everettovi Rossovi. Při výslechu Klaue Rossovi prozradí, že Wakanda není země třetího světa, ale technologicky vyspělý národ, který disponuje futuristickými zbraněmi. Během výslechu se do budovy dostane Erik Stevens, který pomůže Klaueovi k útěku. Během útěku je Everett Ross vážně zraněn. T'Challa se ho proto rozhodne převézt do Wakandy, kde mají technologii, aby mu zachránili život.
Zatímco Shuri zachraňuje Rosse, T'Challa od Zuriho zjistí, že N'Jobu chtěl prodávat zbraně z vibrania lidem s africkými kořeny, aby mohli porazit všechny utlačovatele. Přitom prozradí, že během zadržení N'Joby v roce 1992, se N'Jobu pokusil zabít Zuriho, čemuž zabránil T'Chaka, který zabil N'Jobua. T'Chaka přinutil Zuriho lhát o tom, co se stalo. N'Jobu měl zmizet, přičemž v USA nechali jeho malého syna Erika. Z Erika vyrostl elitní voják americké armády, který se účastnil mnoha tajných operací. V armádě přijal přezdívku "Killmonger".
Mezitím Killmonger zabil Klauea a jeho tělo přivezl do Wakandy. Je zajmut a předveden před kmenovou radu. Před radou prozradí, že je z královské krve a že vyzývá krále T'Challu k souboji o trůn. T'Challa výzvu přijal. Nicméně během souboje je T'Challa přemožen a shozen z vodopádu. Novým králem se tak stal Killmonger, který se rozhodl přestat s izolacionismem Wakandy. Namísto toho chce pokračovat v plánu svého otce a prodat zbraně všem utlačovaným národům s africkými kořeny. Během korunovace z paláce utečou Ramonda, Shuri, Nakia a Everett Ross. Rozhodnou se utéct do hor ke kmenu Jabari a zkusit je přemluvit k boji proti Killmongerovi. V horách zjistí, že Jabari našli T'Challu polomrtvého v řece, který je v kritickém stavu. Pomocí rostliny dávající sílu Black Panthera se podaří T'Challu uzdravit a navrátit mu sílu Black Panthera, které byl zbaven před soubojem s Killmongerem.
V závěrečné bitvě se proti sobě postaví Dora Miraje, Nakia, Shuri, Ramonda, Everett Ross a vojsko Wakandy. Zvrat v bitvě způsobí armáda Jabari. Současně probíhá souboj Black Panthera s Killmongerem. V závěru je Killmonger poražen a králem se opět stává Black Panther – T'Challa.
V reakci na tyto události se T'Challa rozhodne pozvolna otevřít Wakandu světu.
V potitulkové scéně T'Challa informuje Buckyho Barnese, skrývajícího se ve Wakandě o tom, že se blíží boj.

O FILMU
Společnost Marvel Comics, která je známá svou revoluční tvůrčí vizí, předkládá divákům pozoruhodně rozmanitou škálu superhrdinů již od roku 1939. Jednou z nejpřelomovějších postav této společnosti je pak Black Panther, který se poprvé objevil v sešitu Fantastic Four Vol. 1 č. 52, vydaném v roce 1966.
V roce 2016 uvítal postavu T'Chally / Black Panthera také filmový svět společnosti Marvel, aby ho ve filmu Captain America: Občanská válka, rekordním filmu, v němž se spolu utkali jednotliví členové týmu Avengers, představil zástupům filmových fanoušků.
Prezident společnosti Marvel Studios a producent snímku Black Panther Kevin Feige říká: „Rozmanitost filmového světa společnosti Marvel vychází z našich původních comicsů. Vždycky jsem říkal, že se pouze snažíme napodobit to, co se comicsům tak skvěle dařilo po řadu desetiletí, a jednou z těchto věcí je také snaha zobrazit společnost takovou, jaká je. Když byla postava Black Panthera v šedesátých letech představena, jednalo se od Stana Leeho a Jacka Kirbyho z Marvelu o velice odvážný krok - šlo o postavu původem z Afriky, která byla chytřejší než řada našich hrdinů a silnější než většina z nich. Možnost představit ji o padesát let později divákům na filmovém plátně je pro nás ohromně vzrušující.“
Scenárista a režisér Ryan Coogler se proslavil svým intimním stylem práce s postavami, který ho v roce 2013 vynesl do popředí zájmu světa nezávislého filmu kritikou nadšeně přijatým dramatem Fruitvale s Michaelem B. Jordanem. Cooglerův následující film Creed, opět s Michaelem B. Jordanem a také se Sylvesterem Stallonem jen potvrdil jeho pověst režiséra, který si umí skvěle poradit s náročným, mnohavrstevným zdrojovým materiálem.
„Ryan Coogler je neuvěřitelně schopný režisér a scenárista,“ poznamenává producent Kevin Feige. „Má už na svém kontě dva filmy, které se dle mého názoru zapíší do dějin. Skutečnost, že se s nadšením zcela srovnatelný s tím naším pustil do práce na našem příběhu byla z našeho pohledu naprosto ohromující. Jeho rané představy o tom, jakým směrem by se tento snímek mohl ubírat, nás velice povzbudily.“
Jak říká sám Coogler, právě souznění s představami Kevina Feigeho při těchto prvotních rozhovorech bylo tím, čím ho návrh chopit se režie snímku Black Panther „rozhodně zaujalo. Kevin je člověk, na kterém je velice jasně poznat, že má svou práci opravdu velice rád,“ říká Coogler. „Kevin má velice jasnou představu o tom, co tenhle filmový svět pro popkulturu i filmový průmysl znamená a jaké jsou jeho možnosti. Je to člověk, který uvažuje ve velkém, ale současně se během okamžiku dokáže zaměřit i na jednotlivé postavy a příběhy a na to, co je opravdu důležité.“
Ačkoliv Cooglerova filmografie na Feigeho a na tým společnosti Marvel udělala velký dojem, byl tento dlouholetý fanoušek postavy Black Panthera také plný nadšení a odhodlání pustit se do přenesení světa Wakandy na filmová plátna. Na počátku této pouti stál scénář, který Coogler napsal společně s Joem Robertem Colem.
I když je wakandský svět prostoupený fantazií, chtěl mít scenáristický tým jistotu, že duchovní, mystické a technologické vlivy, jichž je kultura této země plná, stále odkazují na skutečný svět, a že ho obývají postavy, do kterých se diváci dokáží vcítit, aby se společně s nimi mohli vydat na reálné, ale přesto výjimečné dobrodružství.
Když měl film zajištěný poutavý příběh, začali tvůrci filmu uvažovat o tom, kdo by měl hlavní postavě Chadwicka Bosemana dělat na filmovém plátně společnost. Coogler a Feige nakonec sestavili výjimečný herecký tým plný špičkových herců filmových, divadelních i televizních z celého světa.
„Je skvělé moci se ponořit do světa Wakandy, objevit původ Black Panthera a jeho odkaz a setkat se s úžasnými a poutavými postavami, které ho obklopují,“ poznamenává Feige. „Abychom jim vdechli život, sestavili jsme fantastický herecký tým. Jedná se o jeden z nejskvělejších hereckých týmů, který se kdy v našich filmech objevil.“
Chadwick Boseman, který se ke své roli T'Chally / Black Panthera vrací poté, co se v ní poprvé objevil ve filmu Captain America: Občanská válka, vysvětluje, čím ho tato postava zaujala. „T'Challa je chytrý. Je to stratég a tím mi vždycky připadal výjimečný, dokonce i v comicsech,“ míní herec. „Je to světový vůdce a s tím souvisí skutečnost, že nese zodpovědnost za celý národ a za to, v jaké pozici se v celosvětovém měřítku ocitá. Něco takového superhrdinové obvykle řešit nemusejí, ale on musí brát v úvahu také svůj odkaz. Je to zajímavá kombinace.“
O postavě Erika Killmongera v podání Michaela B. Jordana toho zpočátku, když do příběhu poprvé vstupuje, příliš mnoho nevíme, ale T'Challa pozvolna odhaluje, jakým způsobem je s Wakandou spojený. Killmonger je žoldák, který je vražedný stejně jako Ulysses Klaue, takže když nyní tito dva spojí své síly proti T'Challovi, jsou pro něj společně mnohonásobně větší hrozbou.
Držitelka Oscara Lupita Nyong'o ztvárnila Nakiu, odhodlanou členku Válečných psů, tedy wakandských zvědů, rozmístěných v zemích celého světa, aby zde sledovali dění a svá pozorování hlásili královské rodině a kmenové radě.
Nakiu rozhodně není radno podceňovat - je to vysoce disciplinovaná žena se silnou vůlí, která s ostatními jedná přesně tak, jak oni jednají s ní, a v případě T'Chally to platí dvojnásob. Její bojové schopnosti se vyrovnají schopnostem Dor Milaje, elitní ženské bezpečnostní složky, což z ní činí výjimečně schopnou agentku.
Herečka Danai Gurira, známá zejména svou velice populární rolí bojovnice s katanou Michonne v seriálovém hitu Živí mrtví, byla pro roli neohrožené Okoye, T'Challovy pobočnice a velitelky Dor Milaje jasnou volbou.
Martin Freeman se znovu vrací v roli agenta Everetta Rosse, tentokrát překvapivě jako T'Challův spojenec, přestože z toho sám nemá příliš velkou radost. Ross se T'Challovi znovu připlete do cesty během pronásledování Ulyssese Klauea, jenž o sobě dal znovu vědět. Britský herec Daniel Kaluuya se k hereckému týmu připojil coby W'Kabi, T'Challův královský poradce.
Britská herečka Letitia Wright se ujímá role technicky zdatné princezny Shuri, T'Challovy troufalé mladé sestry, jež navrhuje veškeré technologické inovace z vibrania, které jsou na mnoha úrovních zdrojem wakandské moci a jsou jimi také obohaceny nástroje, které má k dispozici Black Panther samotný.
Winston Duke si zahrál M'Baku, náčelníka wakandského horského kmene Jabari, který si s T'Challou a zbytkem královské rodiny příliš nerozumí.
Na Oscara nominovaná Angela Bassett si zahrála oddanou královnu Ramondu, T'Challovu matku. Tato čerstvá vdova je v příběhu klíčovou postavou a poskytuje podporu jak T'Challovi, jenž má potíže vyrovnat se s úlohou wakandského vůdce a ochránce tradic, tak i jeho sestře, geniální a svéhlavé mladé princezně Shuri.
Pro oscarového Foresta Whitakera byla šance připojit se k hereckému týmu snímku Black Panther v podstatě srovnatelná se znovushledáním se starými známými, neboť již v minulosti s Cooglerem a Jordanem spolupracoval jako producent na vzniku snímku Fruitvale. Jakožto wakandský šaman a dlouholetý královský poradce krále T'Chaky má s královskou rodinou dlouhý a komplikovaný vztah.
Andy Serkis se znovu vrací v roli nemilosrdného a bezskrupulózního jihoafrického obchodníka se zbraněmi Ulyssese Klauea, který se poprvé objevil ve filmu Avengers: Age of Ultron. Klaue se tentokrát pokouší získat wakandské vibranium a ocitá se tak na mušce Black Panthera.
Herecký tým pak doplňují německá herečka Florence Kasuma v roli Ayo, Dor Milaje, která se poprvé objevila ve filmu Captain America: Občanská válka, jihoafrický herec a dramatik John Kani - Captain America: Občanská válka, Coriolanus, jenž se vrací v roli T'Challova otce, krále T'Chaka, a držitel ceny Emmy Sterling K. Brown - This Is Us, Americká reportérka, jenž ztvárnil postavu N'Jobu, wakandského Válečného psa.
Natáčení snímku Black Panther probíhalo v ateliérech Pinewood v Atlantě a v jihokorejském Pusanu, zahájeno bylo v lednu 2017 a skončilo 20. dubna 2017.
Svět Wakandy skrýval během příprav na natáčení pro tvůrce filmu a jeho výtvarníky netušený potenciál. V rámci comicsového světa společnosti Marvel je zdánlivě chudý wakandský národ ve skutečnosti zdrojem vzácného kovu, zvaného vibranium. Díky tomu je tato země plná technologií, znalostí, bohatství a moci. Náhled za wakandskou oponu odhaluje futuristickou, nadpozemskou společnost, která velice důsledně ctí své africké tradice.
Většina dekorací pro záběry z Wakandy byla vybudována v ateliérech v Atlantě, mimo jiné též dekorace kmenové rady, wakandské designové skupiny, Shuriina výzkumného a vývojového centra této na vibranium bohaté země, prastaré podzemní Síně králů a v neposlední řadě také Vodopády bojovníků - které se inspirovaly majestátní roklí Oribi v Jihoafrické republice - obřadní centrum wakandských uctívaných tradic.
Vybavena množstvím podkladových materiálů podstoupila výtvarnice filmu Hannah Beachler sérii diskusí s Ryanem Cooglerem, během kterých vzájemně sdíleli fotografie a inspiraci ze svých návštěv Afriky. Díky nim byla Beachler schopna ve svých návrzích zachytit jistou hloubavost původních Kirbyho comicsových návrhů, a současně zmodernizovat koncept technologicky pokročilého afrického národa tak, aby odpovídal současným představám.
Další krok v rámci převedení Wakandy na filmová plátna učinila zkušená kostymérka Ruth Carter, která ve spolupráci s na Oscara nominovaným maskérem Joelem Harlowem musela divákům zprostředkovat náhled do srdcí a duší wakandského lidu.
Podstatou jejího přístupu byla snaha protknout návrhy odpovídajícími africkými tradicemi, ale současně je obohatit tak, aby reflektovaly fantastické prvky, které jsou tajemné wakandské kultuře vlastní. Velmi intenzivně proto spolupracovala s výtvarným týmem, aby společně vypracovali barevnou paletu plnou jasných afrických barev a vzorů. Jejím cílem bylo zachytit africké tradice a nechat je prostoupit vizuálním prostorem filmu a jeho příběhem.
V případě Harlowa se jednalo o vzácnou příležitost ponořit se do comicsového světa. Stejně jako v případě jeho kolegů bylo i pro něj klíčové studium podkladů. Podstatou veškeré jeho práce byly africké tradice, převzaté z National Geographic, knih o afrických rituálech, informací o body paintingu, historických odkazů a také z comicsových sešitů série Black Panther. To vše při práci na konceptu návrhu masek sehrálo svou roli.
Snímek Black Panther se svými zajímavými postavami a prostředím, ale také tradičně špičkovými akčními scénami, které jsou pro filmy z filmového světa společnosti Marvel charakteristické, by měl divákům nabídnout vše, co od příběhu svého oblíbeného superhrdiny na filmových plátnech očekávají.
„Už jen samotná představa toho, že máme možnost zprostředkovat divákům tak pozoruhodný příběh a tak zajímavé postavy, ale současně musíme řešit také některá z lidských dilemat, která z Black Panthera činí jednoho z nás, byla velice lákavá,“ shrnuje režisér Ryan Coogler. „Těším se zejména na možnost sdílet příběh Black Panthera s diváky a sledovat, jak na ně zapůsobí. A zejména mě zajímá, jak zapůsobí na malé děti, podobně jako když jsem se s touto postavou na stránkách comicsů seznamoval jako malý já sám.“
Již nějakou dobu před natáčením bylo rozhodnuto, že jazykem Wakandy bude xhoština, jeden z úředních jazyků Jihoafrické republiky, a že se následně xhosská kultura stane základním kamenem kultury wakandské. Toto rozhodnutí se na plátnech kin poprvé objevilo v rámci snímku Captain America: Občanská válka, v němž uznávaný jihoafrický herec John Kani v roli krále T'Chaky mluvil se svým přirozeným přízvukem, a Boseman od něj tento přízvuk převzal. Vzhledem k tomu, že si ve filmu zahrál mezinárodní herecký tým z řady zemí a oblastí světa, byla dialektová koučka Beth McGuire pověřena úkolem zajistit, že všechny postavy mluví tak, jak se od nich očekává. McGuire, lingvistka, která spolupracuje se studenty v Yale Repertory Theatre, již v minulosti spolupracovala s Lupitou Nyong'o na její roli ve hře Danai Guriry Eclipsed, čímž na sebe upoutala Cooglerovu pozornost.
Když režisér začal pracovat na detailech toho, jaká Wakanda bude a jak se na celém příběhu filmu bude podílet její jazyk, požádal McGuire o to, aby produkčnímu týmu pomohla nejen se xhoštinou, ale i s dalšími jazyky, mimo jiné též s nigerijskou igboštinou, kterou se hovoří v odlehlé wakandské provincii Jabari, se základy korejštiny a samozřejmě také s afrikánštinou, kterou hovoří Klaue v podání Andyho Serkise.
Winstona Duka, představitele M'Baku, lingvistické kurzy bavily. „Moje postava je ovlivněna spíše nigerijskou igboštinou,“ vysvětluje. „Takže to není čistá igboština, ale je jí hodně ovlivněna, protože ostatní postavy hovoří jihoafrickou xhoštinou. Takže v jejich případě jde o něco, co je velice specifické a pevně dané a vychází to z reality. Horský lid, jehož je M'Baku členem a který se do značné míry izoloval v horách, si svým způsobem vytvořil svou vlastní kulturu. Chtěli jsme použít něco, co by mělo svou vlastní osobitost a krásu. Takže jsme se odkázali na igboštinu a to nám pomohlo. Rytmus tohoto jazyka ovlivnil i rytmus jednání mé postavy.“
S McGuire také spolupracoval jihoafrický herec Atandwa Kani - který byl navíc obsazen do role mladého T'Chaky po boku svého otce Johna, jenž ztvárnil T'Chaku ve starším věku - jakožto kulturní konzultant, aby tvůrcům filmu poskytl k dispozici znalosti své domoviny. Ty byly velice cenné jak během scén z wakandských ulic a wakandského venkova, tak zejména při natáčení velkolepých scén u Vodopádů bojovníků, během kterých byly tucty obyvatel Wakandy svědky T'Challova korunovačního ceremoniálu.
Cooglerovi, Feigemu a hereckému týmu na takových detailech velice záleží, a Kaniho znalosti dodaly celému projektu další úroveň autentičnosti. Kani všem objasnil drobné kulturní detaily, ukrývající se v pohybech, pozdravech, písních i modlitbách. Během jedné ze scén přiměl všechny přítomné k tomu, aby si za doprovodu hudebníků zazpívali, a pomáhal tak v průběhu náročných natáčecích dní dodávat štábu filmu energii a dobrou náladu. Tyto situace se v řadě případů nakonec objevují i ve filmu.
Zajímavostí je také skutečnost, že herec Daniel Kaluuya se v rámci příprav na natáčení scén jízdy na obrněném nosorožci, na kterém jezdí jeho postava W'Kabiho, naučil jezdit na koni.

Ocenění:
Academy Awards
2019 - Ludwig Göransson (Hudba)
2019 - Hannah Beachler (Výprava)
2019 - Ruth E. Carter (Kostýmy)
2019 - Kevin Feige (Nejlepší film) (nominace)
2019 - Píseň (nominace)
2019 - Mix zvuku (nominace)
2019 - Střih zvuku (nominace)

Golden Globes
2019 - Nejlepší film - drama (nominace)
2019 - Ludwig Göransson (Nejlepší hudba) (nominace)
2019 - Nejlepší originální píseň (nominace)

The Saturn Awards
2018 - Nejlepší film podle komiksu
2018 - Ryan Coogler (Nejlepší režie)
2018 - Danai Gurira (Nejlepší herečka ve vedlejší roli)
2018 - Hannah Beachler (Nejlepší scénografie)
2018 - Joel Harlow, Ken Diaz (Nejlepší masky)
2018 - Ryan Coogler (Nejlepší scénář) (nominace)
2018 - Chadwick Boseman (Nejlepší herec) (nominace)
2018 - Lupita Nyong'o (Nejlepší herečka) (nominace)
2018 - Michael B. Jordan (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
2018 - Letitia Wright (Nejlepší mladistvý herecký výkon) (nominace)
2018 - Ludwig Göransson (Nejlepší hudba) (nominace)
2018 - Debbie Berman, Michael P. Shawver (Nejlepší střih) (nominace)
2018 - Ruth E. Carter (Nejlepší kostýmy) (nominace)
2018 - Craig Hammack, Daniel Sudick, Geoffrey Baumann (Nejlepší speciální efekty) (nominace)

BAFTA
2019 - Nejlepší vizuální efekty

Los Angeles Film Critics Association
2018 - Hannah Beachler (Nejlepší výprava)

DABING
V českém znění: Michal Novotný - Chadwick Boseman (T'Challa / Black Panther), Patrik Děrgel - Michael B. Jordan (Erik Killmonger), Pavla Beretová - Lupita Nyong'o (Nakia), Sandra Pogodová - Danai Gurira (Okoye), Roman Štabrňák - Martin Freeman (Everett K. Ross), Matouš Ruml - Daniel Kaluuya (W'Kabi), Barbora Šedivá - Letitia Wright (Shuri), Jiří Krejčí - Winston Duke (M'Baku), Petr Štěpán - Sterling K. Brown (N'Jobu), Zuzana Slavíková - Angela Bassett (Ramonda), Stanislav Lehký - Forest Whitaker (Zuri), Zbyšek Pantůček - Andy Serkis (Ulysses Klaue), Miloš Vávra - John Kani (T'Chaka), Luděk Čtvrtlík - Isaach De Bankolé (náčelník říčního kmene), Zuzana Skalická - Connie Chiume (náčelnice těžebního kmene), Radka Fidlerová - Dorothy Steel (náčelnice kmene kupců), Ondřej Kavan - Danny Sapani (náčelník kmene hraničářů), Dalimil Klapka - Stan Lee (karbaník), Zdeněk Hruška - Atandwa Kani (mladý T'Chaka), Jindřich Žampa - Ashton Tyler (mladý T'Challa), Václav Rašilov - Denzel Whitaker (James / mladý Zuri), Lucie Benešová - Francesca Faridany (ředitelka muzea), Filip Jančík - Sebastian Stan (Bucky Barnes), Sebastian Baalbaki, Ondřej Balcar, Petra Biache, Šimon Fikar, Michal Gulyáš, Matěj Havelka, Martin Janouš, Karolína Křišťálová, Linda Křišťálová, Martin Matejka, Jakub Nemčok, Ivo Novák, Matěj Převrátil, Mikuláš Převrátil, Martina Šťastná, Robert Urban, Nikola Votočková
Překlad: Vojtěch Kostiha
Produkce: Marek Hrazdil, Michaela Sommerová
Zvuk: Guillermo Teillier, Martin Večeřa
Dialogy a režie: Vladimír Žďánský
Kreativní dohled nad českou verzí: Maciej Eyman
Výsledný mix: Shepperton International
Producent české verze: Disney Character Voices International, Inc.
České znění vyrobilo Studio Virtual® v roce 2018

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 15.2.2018 Falcon
Premiéra USA: 16.2.2018 Buena Vista Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 20.6.2018 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 20.06.2018 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 44 229 158
Tržby celkem - $ 1 346 913 161
Návštěvnost v ČR 278 135
Náklady (Rozpočet) - $ 280 000 000

FILMY V SÉRII
IIron Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a0213/
Akční / Dobrodružný, USA, 2008
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Terrence Howard

Neuvěřitelný Hulk gastonrolinc.webnode.cz/news/a57/
Akční / Thriller, USA, 2008
Režie: Louis Leterrier, Hrají: Edward Norton, Liv Tyler

Iron Man 2 (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0214/
Akční / Dobrodružný, USA, 2010
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Mickey Rourke

Thor gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Kenneth Branagh, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Captain America: První Avenger gastonrolinc.webnode.cz/news/a0193/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Joe Johnston, Hrají: Chris Evans, Hugo Weaving

Avengers gastonrolinc.webnode.cz/news/a0195/
Akční / Dobrodružný, USA, 2012
Režie: Joss Whedon, Hrají: Robert Downey Jr., Jeremy Renner

Thor: Temný svět gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2013
Režie: Alan Taylor, Hrají: Chris Hemsworth, Natalie Portman

Iron Man 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0211/
Sci-Fi / Fantasy, USA / Čína, 2013
Režie: Shane Black, Hrají: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow

Strážci Galaxie gastonrolinc.webnode.cz/news/a0196/
Akční / Dobrodružný, USA / Velká Británie, 2014
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Captain America: Návrat prvního Avengera gastonrolinc.webnode.cz/news/a0194/
Akční / Dobrodružný, USA, 2014
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Scarlett Johansson

Ant-Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a22/
Akční / Sci-Fi, USA, 2015
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Michael Douglas

Avengers: Age of Ultron gastonrolinc.webnode.cz/news/a270/
Akční / Dobrodružný, USA, 2015
Režie: Joss Whedon, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Doctor Strange gastonrolinc.webnode.cz/news/a31/
Akční / Dobrodružný, USA, 2016
Režie: Scott Derrickson, Hrají: Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor

Captain America: Občanská válka gastonrolinc.webnode.cz/news/a0234/
Akční / Dobrodružný, USA / Německo, 2016
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Strážci Galaxie Vol. 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a238/
Akční / Dobrodružný, USA / Nový Zéland, 2017
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Thor: Ragnarok gastonrolinc.webnode.cz/news/a77/
Akční / Dobrodružný, USA / Austrálie, 2017
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Spider-Man: Homecoming gastonrolinc.webnode.cz/news/a239/
Akční / Dobrodružný, USA, 2017
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Michael Keaton

Ant-Man a Wasp gastonrolinc.webnode.cz/news/a272/
Akční / Sci-Fi, USA, 2018
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Black Panther gastonrolinc.webnode.cz/news/a0264/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan

Avengers: Infinity War gastonrolinc.webnode.cz/news/a271/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth

Captain Marvel gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anna Boden, Ryan Fleck, Hrají: Brie Larson, Samuel L. Jackson

Spider-Man: Daleko od domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-daleko-od-domova-spider-man-far-from-home-2019-1830usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-80/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Jacob Batalon

Avengers: Endgame gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.
 
Black Widow gastonrolinc.webnode.cz/news/black-widow-black-widow-2021-134-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-64/
Akční / Dobrodružný, USA 2021
Režie: Cate Shortland, Hrají: Scarlett Johansson, Florence Pugh

Shang-Chi a legenda o deseti prstenech gastonrolinc.webnode.cz/news/shang-chi-a-legenda-o-deseti-prstenech-shang-chi-and-the-legend-of-the-ten-rings-2021-113-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-80/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2021
Režie: Destin Daniel Cretton, Hrají: Simu Liu, Tony Leung Chiu-wai

Eternals gastonrolinc.webnode.cz/news/eternals-eternals-2021-157-usa-akcni-drama-fantasy-sci-fi/
Akční / Drama / Fantasy, USA 2021
Režie: Chloé Zhao, Hrají: Angelina Jolie, Richard Madden

Spider-Man: Bez domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-bez-domova-spider-man-no-way-home-2021-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi USA 2021
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Zendaya

Thor: Láska jako hrom gastonrolinc.webnode.cz/news/thor-love-and-thunder-thor-love-and-thunder-2002-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2022
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tessa Thompson

Black Panther 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/black-panther-2-akcni-dobrodruzny-sci-fi-usa-2022-pripravuje-se/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2022
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Letitia Wright, Lupita Nyong'o

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/doctor-strange-v-mnohovesmiru-silenstvi-doctor-strange-in-the-multiverse-of-madness-2022-127-usa-akcni-fantasy-horor-67/
Akční / Fantasy / Horor, USA 2022,
Režie: Sam Raimi, Hrají: Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen
 
Ant-Man and the Wasp: Quantumania gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd174/
USA, Akční / Dobrodružný / Komedie 2023
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Strážci Galaxie Vol. 3 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd172/
USA, Akční / Dobrodružný / Sci-Fi 2023
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Dave Bautista

The Marvels (27.07.2023 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd216/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2023
Režie: Nia DaCosta, Hrají: Brie Larson, Iman Vellani
 
Tvůrci a herci
Ryan Coogler (Režie), Kevin Feige (Produkce), Ludwig Göransson (Hudba), Rachel Morrison (Kamera), Debbie Berman (Střih), Michael P. Shawver (Střih), Sarah Finn (Casting), Hannah Beachler (Scénografie), Ruth E. Carter (Kostýmy), Steve Boeddeker (Zvuk), Benjamin A. Burtt (Zvuk), Brandon Proctor (Zvuk), Peter J. Devlin (Zvuk), Joel Harlow (Masky), Ryan Coogler (Scénář), Joe Robert Cole (Scénář), Stan Lee (komiks) (Předloha), Jack Kirby (komiks) (Předloha), Chadwick Boseman (Herec), Michael B. Jordan (Herec), Lupita Nyong'o (Herec), Danai Gurira (Herec), Martin Freeman (Herec), Daniel Kaluuya (Herec), Letitia Wright (Herec), Winston Duke (Herec), Sterling K. Brown (Herec), Angela Bassett (Herec), Forest Whitaker (Herec), Andy Serkis (Herec), Florence Kasumba (Herec), John Kani (Herec), David S. Lee (Herec), Rodney Luis Aquino (Herec), Sydelle Noel (Herec), Stan Lee (Herec), Isaach De Bankolé (Herec), Danny Sapani (Herec), Janeshia Adams-Ginyard (Herec), Denzel Whitaker (Herec), Sope Aluko (Herec), Mark Ashworth (Herec), Alexis Rhee (Herec), Sebastian Stan (Herec), Mohamed Hakeemshady (Herec), Francesca Faridany (Herec), Lidya Jewett (Herec), Seth Carr (Herec), Shaunette Renée Wilson (Herec), Ofu Obekpa (Herec)
 
2018/134/USA/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- Black Panther je teprve třetím filmem v historii kinematografie, kterému se na domácím trhu v USA podařilo překonat výdělek 700 milionů amerických dolarů. Předtím se tuto částku podařilo přesáhnout pouze filmu Star Wars: Síla se probouzí (2015), a to 936 milionů a Avatar (2009), a to 760 milionů. Black Panther se na částku 700 milionů USD ve Spojených státech dostal až po 171 dnech v kinech.
- Výrobní tým vytvořil plně funkční proudící vodopád a bazén na okraji útesu se šesti velkými ponornými čerpadly, které přivádějí více než 125 000 galonů vodovodního potrubí s řízenou teplotou, a to až do rychlosti 30 000 galonů za minutu před recirkulací v systému.
- V Warrior Falls bylo použito více než 25 000 kubíků pěny, které byly vytvořeny tak, aby odpovídaly skalám v Oribi Gorge v Jižní Africe.
- Michael B. Jordan, který hraje Erika Killmongera, strávil každý den dvě a půl hodiny u make-upu, zatímco návrhář Joel Harlow a tři další umělci nanesli na horní část těla 90 individuálně tvarovaných silikonových forem. Tento proces aplikace „zúžení“ znamená přenesení každé formy a následné promíchání a malování tak, aby odpovídalo jeho tónu pleti.
- Herec Daniel Kaluuya se naučil jezdit na koni, aby mohl nasimulovat jízdu na nosorožci W'Kabi ve filmu. (griph)
- Taneční a kaskadérský tým cvičil s africkými bubny, které doprovázel Jabari Exum, tak aby se v každé skladbě bylo nalezeno něco z afrického bojového umění.
- Dora Milaje byla obsazena z kaskadérek a tanečníků Broadwaye, aby každá mohla mít speciální dovednosti.
- Bezpečnostní síla Dora Milaje představuje Mezinárodní kontingent žen z celého světa.
- Důležitou součástí pantherské tradice začleněné do filmu je Dora Milaje, kádr silných zuřivých žen, které slouží jako osobní bezpečnostní síla králi a královské rodině. Tyto vysoké, holohlavé válečnice, mají pozornost všude, kam jdou.
- Ide v poradí o 18. film odohrávajúci sa v marvelovskom vesmíre "Marvel Cinematic Universe."
- Wakanda je vizuálne založená na dvoch známych vodopádoch: vodopády Iguazu (nachádzajúce sa medzi Brazíliou a Argentínou) a Viktóriine vodopády (nachádzajúce sa v Afrike medzi Zambiou a Zimbabwe).
- Vo filme sa spomína, že Wakandania posielajú zbrane do Londýna, New Yorku a Hong Kongu - tých istých miest, kde sa nachádzajú "Sanctums" z filmu Doctor Strange (2016).
- Názov "Wakanda" pochádza z kenského kmeňa Wakamba, tiež známeho ako Kamba.
- Mesto Gorilla, domov Jabariho kmeňa Man-Ape, bolo pôvodne zasadené do dažďového pralesa. Ryanovi Cooglerovi sa to zdalo málo exotické a navrhol, aby sa presunulo do zasneženej hory.
- Režisér Ryan Coogler opísal Zuriho (Forest Whitaker) ako Wakandan: Obi-Wan Kenobi.
- Podľa filmu je Black Panther (Chadwick Boseman) najbohatším superhrdinom z Marvel Cinematic Universe, dokonca bohatším než Tony Stark (Robert Downey Jr.). Black Panther je totiž kráľom Wakandy - jediného územia na Zemi kde sa dá ťažiť vibranium, vďaka čomu je táto africká civilizácia radená k technologicky najvyspelejšej.
- Jazvy na tele Erika Killmongera (Michael B. Jordan) sú formou umeleckého spôsobu zdobenia - skarifikácie. Ide o zanikajúcu tradíciu vykonávanú niektorými africkými kmeňmi, ktoré ju používajú ako formu identity, či spoločenského postavenia. Jazvy tiež môžu označovať medzníky dosiahnuté v živote. Pre Killmongera každá jazva predstavovala osobu, ktorú zabil.
- Black Panther bola prvá postava Marvelu, ktorého filmové práva sa vrátili späť do Marvelu. Predtým boli vlastnené spoločnosťami Artisan Entertainment a Columbia Pictures. Marvel získal práva späť v roku 2005.
- Pre každý wakandský kmeň vytvorili tvorcovia jedinečnú kultúru, aby navodili pocit, že krajina je zmesou rôznych kmeňov.
- Natáčalo sa od januára do apríla 2017.
 
Odkazy