Thor: Ragnarok / Thor: Ragnarok (2017/130/USA, Austrálie/Akční, Dobrodružný, Fantasy, Sci-Fi, Komedie) 82%

20.09.2018 09:32
JEDNOU VĚTOU
„Thor je uvězněn na opačném konci vesmíru bez svého mocného kladiva a nucen pustit se do závodu s časem, aby se vrátil včas do Asgardu a zastavil Ragnarok - zkázu svého domova, kterou se snaží rozpoutat mocný nový nepřítel, nemilosrdná Hela.

OBSAH
Popkulturní skvost a zároveň filmová adaptace, v níž klíčovou roli hrají bohové severské mytologie Thor, Loki, Hela a další. Skvělý způsob, jak získat povědomí o skandinávském pantheonu. Thor je uvězněn na opačném konci vesmíru bez svého mocného kladiva a je nucen pustit se do závodu s časem, aby se stihl vrátit do Ásgardu a zastavit Ragnarok, zkázu svého domova a konec asgardské civilizace, který se snaží rozpoutat nový mocný nepřítel, nemilosrdná Hela. Předtím ale musí přežít smrtící gladiátorský zápas, v němž se ocitá tváří v tvář svému bývalému spojenci z řad Avengers – neuvěřitelnému Hulkovi. (Academia Film Olomouc)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Nejvtipnější a zároveň asi i nejlepší film ze světa Marvelu, který jsem vůbec kdy viděl. Jo a k tomu s nejstylovější hudbou odkazující na vzorové osmdesátky, která do celého příběhu naprosto dokonale sedla. Doslova, jak kdyby Daft Punk po Tronovi rozjeli další filmařsky hudební orgie. Nicméně je mi jasné, že volba na post režiséra v podobě alternativního Novozélanďana Taika Waititiho byl dost velký risk. I vzhledem k tomu, že většina dialogových scén je založená na improvizaci. V tu ránu sice můžete očekávat cokoliv, ale pokud znáte předchozí režisérovy pecky, tak jen doufáte, že tento Thor bude mít úspěch a on se poveze s ním. Samozřejmě tady hraje roli i fakt, pokud máte rádi Thora obecně. Podle mě je to aktuálně nejlepší, nejoriginálnější, nejnápaditější a nejvtipnější postava ze současného Marvel světa. Film Ragnarok ale celou tu originalitu a vtipnost převedl do vyššího levelu. Hodně dlouho se mi nestalo, abych se u filmu smál tak, jako při sledování tohoto dílu. Samotnou improvizací tu herci vytvořili řadu tak dobrých scén, u kterých pochybuji, že se o nich nebude po hospodách mluvit a popřípadě je i parodovat. K tomu příběh samotného Ragnaroku je super, Jeff Goldblum v podobě samolibého vládce arény na zpustošené planetě plné odpadků je také naprosto skvělý. Stejně tak i Mark Ruffalo v podobě Hulka je tu asi nejviditelnější, jak vůbec kdy byl. A samozřejmě i všichni ostatní tu mají svoje slovo. Anthony Hopkins, Karl Urban, Cate Blanchett, Tessa Thompson, Idris Elba, ale i Benedict Cumberbatch, který svojí jednou scénou s Thorem dokázal, že taky umí být vtipný a zábavný. Ne, jako ve svém mnohdy až moc vážném filmu. A to ani nemluvě o celé řadě cameo rolí, ve kterých si jednu roli střihnul, jako již tradičně, i samotný režisér. Celkově vzato tedy více než super. Myslím si, že nic lepšího a zábavnějšího v tomhle roce už neuvidím. A popravdě bůhví, kdy uvidím. (Malarkey) 5*

Od vážného dramatu s podtóny Shakespeara se pomalu utíkalo už v druhém díle, třetí díl tento přerod dokonal. Z třetího Thora je jednoznačně nejvtipnější marvelovka. Přes dvě hodiny nabité humorem často velice typickým pro Waititiho (včetně jeho cameo role). Všechno je neuvěřitelně barevné a hraje na tu nejjednodušší notu. Bohužel právě to je i nejslabší část filmu, který je jinak nadupaný od první do poslední minuty. Vynikající záporačka (stále krásná Cate Blanchett) mezi vtipy a odlehčený tón nezapadá, stejně jako (logicky slušně vypointovaný) závěr, který má rozsah řecké tragédie, ale díky té srandě, je to vlastně úplně emocionálně v jiné rovině. Současně by mě zajímalo, do jaké míry je kontraproduktivní ta snaha do každého komiksového filmu narvat co nejvíce postav (ať z jiných filmů nebo ze stejné série a recyklovat a recyklovat...). Bavil jsem se a o pár dní to ve mě vlastně neponechalo příliš "chytrého humoru" a vtipů. Holt není anus, jako anus. PS: divadlo je boží. PPS: Goldblum je kapitola sama pro sebe. PPPS: Banner byl velice vtipný, i na suchara, kterého Ruffalo zvládá skvěle. (Djkoma) 4*

Kašlat na rozdírání duše, kašlat na temnotu. Let's enjoy the ride. Po famózních druhých Strážcích přilétá v kosmické lodi z odpadků novozélandský šprýmař Taika Waititi, aby divadelní prkennost a mytologickou sošnost Thora přetavil ve značně lidský portrét namakaného narcise, který má daddy issues a je chorobně závislý na své falické chloubě, obřím kladivu. Marvel si tenhle vážně nevážný styl osahal ve třetím Iron Manovi a díky Strážcům už ví, že lidi chtějí útěk, retro a nesmyslné mimozemské světy obývané výstředními hromadami hornin a dalšími roztodivnými homunkuly. Třetí Thor tak připomíná euforickou osmibitovou arkádu, která sice používá k pohybu jen osy X a Y, ale i na nich si užijete dost frků, špílců a akčních eskapád. Není to bez chyb, Hemsworth se občas tak snaží, až se pitvoří, syndrom co minutu vtip přeje i hlušším místům. Navíc Thor nemá zdaleka tak elegantní zápletku, kde se tradiční světoničitelský motiv přetavuje v dojemnou výpověď o rodinných vztazích jako druzí Guardians. Mondénní štětka Hela je docela zábavná, ale všechno kolem ní je spíš zoufale generické, takže nahromaděná erupce energie v závěru nakonec zase směřuje k okoukaným klišátkům. Taika je naštěstí skoro vždycky doprovodí nějakým plnotučným ironickým podražením nohou, které vrátí do vesmíru rovnováhu. Chtěli jste prázdnou, namachrovanou, přitom sebevědomě kousavou podívanou? Tak tady máte tuplovanou porci. (Marigold) 4*

VELKÁ RECENZE
Thor je ideální týmový hráč, ale mizerný sólista. To ostatně ukázaly první dvě sólovky, ve kterých se tenhle něžný barbar nedokázal odrazit ze dna průměrnosti ani v rámci rodného Asgardu, ani jako polobůh popleta na rušné hroudě jménem Země. A tak mu režírující Taika Waititi do třetice všeho dobrého nadělí jeho vlastní tým. Teď by konečně mohly jeho svaly a hlášky fungovat, ne?
Bohužel je to jen zbožné přání. Chválím Marvel za to, že Thora posílá do... hlubokého vesmíru. Právě asgardský princ byl pionýrem výprav za hranice Země, a tak je jen logické, že při rozšiřování marveláckého vesmíru (toho fyzického) je potřeba ho šoupnout do stejných končin jako Strážce galaxie. Do těch barevných končin plných pitoreskních postaviček, staveb i planet, ve kterých neplatí běžné hranice chování a humor se tu může bezuzdně proplétat s dramatem. Je to chytrá taktika, protože rozehráním vesmírné partie se zároveň připravuje živná půda pro nadcházející Avengers, kdy mimoni z vesmíru přijdu navštívit přízemní hrdiny z New Yorku.
Thor Ragnarok ovšem nespadá do pastí příznačných pro oslí můstky mezi velkými eventy, naopak je v něm toho osudového a přelomového až až. Potíž je v tom, že Taika Waititi netočí pro lidi, ale právě pro ty mimozemšťany, o kterých jsem mluvil. Jako by vůbec netušil, kde je hranice mezi dramatem a humorem, jako by vůbec neuměl postavit v rámci scény dramatický oblouk (nebo alespoň bábovičku). Jasně, je z Nového Zélandu, to je pro některé lidi stejné jako kdyby byl z Marsu. Jeho střet se studiovou produkcí ovšem bolí hlavně diváka.
Třetí Thor letí kupředu neuvěřitelným tempem. Uvede se epickou scénou jak z Pána prstenů, na pět povedených minut se staví na Zemi, během dalších deseti vyřeší rodinné rozepře, a pak se nechá odhodit do dalekého vesmíru novou záporačkou, která má stejně jako Loki a Hulk ráda zelenou barvu. Jenže právě na gladiátorské planetě Sakaar se věci spíš zadrhnou, než aby se ještě víc rozjely. Taika Waititi jako svůj vzor v rozhovorech zmiňuje hlavně Carpentera a jeho brakovou legendu Velké nesnáze v Malé Číně. Kurt Russell coby Jack Burton v ní chce jen najít svůj náklaďák a naráží na bizarní čínské kung-fu čaroděje, které posílá k pánu směsí naivity, drzosti a toho, čemu se u nás říká "klika". Thor se vydává na podobnou pouť a bez kladiva hledá ztracené "koule". Hlášky mu jdou od pusy stejně dobře jako Burtonovi, jenže v Carpenterově filmu šlo o střet známého (film se odehrává v Čínské čtvrti v San Francisku) a neznámého, kdežto v Thorovi se mimozemšťan ocitá na mimozemské planetě, takže se jaksi nemá čemu divit.
Waititi je ve formě jenom v okamžiku, kdy se děj hýbe zběsile kupředu a vy nestíháte analyzovat prostředí ani kontext. Na gladiátorské planetě se ale především blábolí. V dlouhých dialozích se rochní Thor s Lokim, ale i Velmistr Jeffa Goldbluma, který nejraději mluví sám se sebou a je trochu křečovitý, protože si někdo bůhvíproč myslel, že Goldblum bude nejlepší, když bude hrát sám sebe. Budiž, jeho bratr Sběratel (Benicio Del Toro) byl v prvních Strážcích galaxie taky podivín - jenže naštěstí dostal méně prostoru a o to byl efektivnější, Goldblumův Velmistr je bohužel jen karikatura zdržující děj. Proto uprostřed filmu pořád na něco čekáme. Střet Thora s Hulkem je trestuhodně krátký, žádné jiné bitky v aréně se vlastně nedočkáme a to okolní budování světa režisérovi trestuhodně nejde. Tempu neprospějí ani časté návraty na Asgard, kde se Idris Elba nenápadně snaží poschovávat v horách několik milionů lidí a mydlí při tom po hlavách zaměnitelné CGI žoldáky. Nejvíc ovšem Waititi selhává v rozhodných okamžicích, kdy jde o skon některé z důležitých postav, klíčové citové pnutí, nebo obrat v zápase o osud civilizace.
Jako by se těch dramatičtějších scén bál, přeskakuje je bez zájmu a nenechá je vyniknout. V první chvíli (setkání Thora a Lokiho, příchod Hely) to považujete za klopýtnutí, podruhé (Valkýra a její příběh) za blockbusterovou nešikovnost, ale ve finálním zápase už je to vyloženě nešikovnost, která táhne film k zemi. K čemu je dětinské laškování a neustále vtipkování, když na papíře div ne antická tragédie není silná tam, kde to scenárista zamýšlel? 80s crazy komedii z tohohle Thora udělat nešlo. Vychází to možná v půlce scén a občas si i zavýsknete, zvlášť pokud si všimnete nějakého toho camea (doporučuji pozorně sledovat divadelní hru o Thorovi a Lokim v úvodu snímku), nebo vám dojde nějaká souvislost, ale Waititiho hyperaktivní styl rychle unaví a potenciál týmu Thor, Hulk a Valkýra není využit ani trochu.
Těžko říct, jestli je to chyba nezkušeného režiséra, nebo naopak výsledek přehnaného brždění ze strany Marvelu, ale nakonec tu máme opět toho trochu vykastrovaného asgardského poloboha, se kterým byste rádi zašli na pivo, ale jeho historky, ač náležitě barvité, plné velkolepých bitev a zvratů, vás rychle začnou nudit. Ono to totiž není o obsahu, jež si Marvel dost necitlivě vypůjčil z různých komiksů, ale o jeho podání. Všechny sólové trojky byly svým způsobem nestandardní - třetí Iron Man byl taky hodně rozjívený, třetí Kapitán Amerika to bylo rovnou maskované pokračování á la Avengers, ale třetí Thor jen dokazuje, že je blonďatý superhrdina pro Marvel nečekaným oříškem. Namixovat komedii a drama je nejtěžší z hollywoodských disciplín a mnozí by se hádali, zda vůbec tenhle koktejl patří do blockbusterového pojetí. Divák se totiž v podobně třeskutých filmech zvládne naladit jen na jednu vlnovou délku, a ta druhá ho pak vyloženě ruší.
Příklad za všechny, kde to s odřenýma ušima funguje? Strážci galaxie, ve kterých jsou ty pokusy o melodrama včas shazovány všemi postavami. Neříkám, že je James Gunn génius, ale rozhodně si s tím vhozením do studiového mixéru poradil šikovněji. Waititi létá jako hadr na holi od scény ke scéně a ačkoliv Cate Blanchett vypadá božsky a její Hela je první velká záporačka marveláckého vesmíru, v důsledku je stejně zapomenutelná jako všichni ostatní, komplet i se svým velkým černým psem a mrtvým kostelníkem, co má hustý obočí a ohnivou pleť.
Přes veškerou kritiku lze Ragnarok opatrně doporučit. Zvlášť pokud chcete všechny díly ze skládanky (potitulkové scény jsou ale tentokrát spíše servisní), baví vás barevný vesmír Strážců galaxie a musíte nutně vidět Hemsworthův sixpack. Marvel ovšem v té dětinskosti a dá se říct i přiblblosti zašel tentokrát tak daleko, že se mu rozpadá pod rukama nejen víceméně vážná premisa snímku. Zaměřením na prostého diváka, co má rád řachandy od Zdendy Trošky, totiž komiksový gigant nevědomky vytváří na trhu prostor pro menší, ale serióznější komiksové adaptace. A tak trochu v nás vzbuzuje obavy, že přes všechny ty rádoby vtipné hlášky nebude v Infinity War nad čím brečet, protože najednou nebudeme vědět, kde končí komedie a začíná apokalypsa.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Dva roky po bitvě v Sokovii je Thor uvězněn obrem Surturem, kterého udržuje naživu jeho helma, na jednom z devíti světů – ohnivém Múspellheimu. Od něj se dozví, že má dle dávného proroctví vyplnit Ragnarok, a to zničením Asgardu. Thor jej však porazí, vyjme mu helmu z hlavy a vydá se na Asgard s pocitem, že je Ragnarok zažehnán.
Na Asgardu vidí, že místo svého otce Odina tam vládne Loki v přestrojení. S Lokim se svého otce tedy vydává hledat a najde jej na Zemi v Norsku. Ten Thorovi vyjeví, že umírá a že se na Lokiho nezlobí, nicméně je ještě stihne varovat před příchodem Hely – Thorovy starší nevlastní sestry a bohyně smrti a zrad – kterou Odinova moc věznila v dalším z devíti světů, tentokrát v Niflheimu. Poté umírá. A přesně jak je varoval, tak se v tu chvíli zjeví Hela přímo u nich, která zničí Thorovo kladivo Mjolnir a když se Loki pokusí vyvolat portál pryč, Hela je sama teleportuje kamsi do kosmu a vydává se na Asgard.
Thor se probudí na jakési planetě plné odpadků, kde se setká s dívkou, která mu vystřelí na krk dálkově ovládaný paralyzér, dávající elektrické šoky a spustí jej, čímž ho omráčí. Thor se následně probudí připoutaný v křesle před Velmistrem, vládcem této planety jménem Sakaar. Dozví se, že musí o svou svobodu bojovat v gladiátorské aréně s nějakým místním šampiónem, který zatím každého porazil. Zde také ostatně potká Lokiho, který sem také spadnul, ale s Velmistrem se spřátelil. Thorovi proto dle gladiátorských pravidel oholí na krátko jeho vlasy a jako zbraň mu dají meč, sekeru a štít. Zde se také seznamuje s ostatními gladiátory, kteří jsou tu nedobrovolně, zejména s Korgem a Mitem.
Když na něj přijde řada a ocitá se v aréně, čelí onomu tajemnému šampiónovi a ke svému velkému překvapení zjistí, že se jedná o Hulka. Thor se s ním pokusí navázat přátelský kontakt, ale Hulk chce bojovat, nehledě na předchozí styky ze Země, a tak se Thor pouští do souboje. Ze začátku vyhrává Hulk, ale poté Thor získá převahu, v důsledku čehož Velmistr dálkově zapne paralyzér a Thor upadne do bezvědomí – Hulk ho tedy poráží.
Mezitím Hela porazí celou asgardskou armádu a chce si podmanit všech devět světů, ale v Bifrostu nenachází spouštěcí meč, jelikož jej s sebou vzal Heimdall a ochraňuje s ním asgardský lid v tajné sluji v horách. Též Hela vyjeví pravdu o jejím původu – coby prvorozená se ještě před narozením Thora vydávala se svým otcem Odinem na dobyvačné výpravy napříč devíti světy, avšak začala být až příliš krutá a tak ji Odin uvěznil v Niflheimu.
Thor se probouzí v jednom z pokojů gladiátorské arény, ve kterém je i Hulk, vyhřívající se ve vířivce. Thor se pokouší přesvědčit Hulka, aby mu pomohl utéct, ten ale kvůli své tvrdohlavosti chce zůstat zde, na Sakaaru. Thora následně navštíví dívka, která mu nasadila paralyzér a Thor zjišťuje, že je to Valkýra – jediná přeživší z početné armády Valkýr, které kdysi bojovaly za Asgard proti Hele. Thor jí poví, že se Hela vrátila a tak souhlasí, že mu pomůže se odsud dostat a Helu porazit. Hulk Thorovi alespoň ukáže pozemský Quinjet, který sem s ním před lety ztroskotal na konci druhých Avengers. Když se ho Thor pokusí nastartovat, spustí se video od Nataši Romanovové, které zapříčiní proměnu Hulka zpět v Bruce Bannera. Ten si však nic nepamatuje, jelikož byl Hulkem celé dva roky v kuse. Když mu Thor všechno vysvětlí, tak mu Bruce řekne, že kdyby se znovu proměnil v Hulka, možná by se už nikdy neproměnil zpět v Bannera. Thor ho i přesto poprosí o pomoc a řekne, že shání lidi do týmu, které potřebuje na bitvu proti Hele. Bruce se tedy k Thorovi připojí s tím, že se ale nechce znovu proměnit v Hulka.
Thor společně s Valkýrou a Brucem odlétají menší lodí Velmistra a Loki s ostatními gladiátory uniká obrovskou válečnou lodí. Všichni míří na Asgard. Na Asgardu se Thor vydává bojovat s Helou, ale Hela ho poráží a vypíchne mu jedno oko, které následně zahodí. Thor zjišťuje, že blesky, díky kterým byl tak silný, nevyvolávalo kladivo, nýbrž on sám (kladivo pouze usměrňovalo jeho moc). S nově nabitou mocí dosti poraní Helu, avšak nestačí to. Když to vidí Bruce, promění se nakonec v Hulka a spolu s Valkýrou jdou Thorovi na pomoc. Stejně jsou ale poraženi i přes pomoc Heimdalla a Thorovi dochází, že Asgard nepředstavuje jeden z devíti světů, nýbrž Asgard znamená jeho lid. Dá proto Lokimu za úkol přinést Surturovu helmu, kterou Thor ukryl v asgardské pokladnici a zapálí jí, čímž oživí Surtura.
Všechen lid mezitím evakuuje do válečné lodi, do které nakonec spolu s Hulkem, Valkýrou, Heimdallem a Lokim Thor prchá, zatímco Surtur bojuje s Helou, aby konečně zničil Asgard a dovršil tak Ragnarok. Nakonec se jen dívají, jak je celý Asgard definitivně zničen a Hela zabita. Její smrt způsobilo zničení Asgardu, odkud brala svou moc. Thor se nemůže rozhodnout kam jít, a tak se všichni společně dohodnou, že se vydají na planetu Zemi. V potitulkové scéně je vidět, jak před jejich lodí stoupá obrovský Thanosův válečný koráb.

O FILMU
Nejnovější pokračování filmové série Thor s názvem Thor: Ragnarok navazuje na velkolepá dobrodružství ze dvou předchozích dílů této série, film Thor z roku 2011 a snímek Thor: Temný svět z roku 2013, které společně celosvětově utržily přes 1.1 miliardy dolarů.
Jak vysvětluje producent Kevin Feige, k tomu, aby se mohl zrodit zcela nový příběh o Thorových dobrodružstvích, se bylo třeba inspirovat Thorovou minulostí. „Vedlejší postavy, které se v jeho příbězích objevují, padouši, se kterými bojoval a rodinné drama mezi Lokim a Odinem nám poskytují vůbec jednu z nejbohatších dějových linií, co se postav společnosti Marvel týče.“
„V případě třetího dílu Thorových dobrodružství jsme toužili po něčem zcela odlišném, než byl snímek Thor: Temný svět, po příběhu s novými postavami, novými padouchy a novými lokacemi, na kterých se toto dobrodružství odehrává,“ dodává Feige. „Moc rádi diváky překvapujeme tím, jak moc se může styl nějaké série změnit.“
„Slovo Ragnarok v severské mytologii znamená konec světa, apokalypsu, armageddon,“ vysvětluje režisér Taika Waititi. „Ale já se domnívám, že Ragnarok symbolizuje znovuzrození. Jedná se o začátek nového cyklu. Nový cyklus života světa či jednotlivých světů ve vesmíru. Vnímám ho jako zničení všeho starého a znovuzrození toho nového.“
Když producent Feige oslovil Taiku Waititiho, rodilého Novozélanďana, s nabídkou ujmout se režie třetího dílu série Thor, byl pro něj důležitý Waititiho specifický styl a potenciál, který mohl této sérii nabídnout. „Hledali jsme režiséra, který by nám pomohl nově definovat atmosféru filmu ze série příběhů o Thorovi,“ vysvětluje Feige. „Když nastal čas rozhodnout se, který z režisérů by tuto sérii mohl posunout dál, zamysleli jsme se nad tím, jako filmy se nám líbí. Taika má na svém kontě neuvěřitelně humorné a úžasně zdařilé režijní počiny. Filmy jako Kluk, Co děláme v temnotách nebo Hon na pačlověky. Je neuvěřitelně nadaný. Nikdy nenatáčel žádný takto rozsáhlý film, ale to nevadilo, protože nás zajímala jeho ojedinělá vize.“
„Jednou z věcí, které mě na tomto projektu zaujaly, bylo to, že společnost Marvel chtěla změnit směr, kterým se série Thor ubírala,“ říká režisér. „Měl se ocitnout ve vesmíru a na Zemi strávit jen nezbytné minimum času. Zčásti tu také šlo o to, že měl Thor být zábavný. Současně jsem se snažil o to, abych zaběhlé prvky této série odsunul do pozadí a přistupoval k filmu Thor: Ragnarok jako k osobitému dílu, ke zcela samostatnému filmu. Samozřejmě má ale své místo v rámci filmového světa společnosti Marvel a v rámci struktury jejich dalších superhrdinských filmů.“
Do role Thora se opět vrací Chris Hemsworth, ke kterému se jako připojí také Tom Hiddleston v roli jeho adoptivního bratra Lokiho, Mark Ruffalo v roli Hulka / Bruce Bannera, Idris Elba coby Heimdall a Anthony Hopkins v roli Odina.
„Tenhle film je poměrně originální a jeho příběh funguje na samostatné úrovni,“ rozvádí Chris Hemsworth dotaz na to, co Thora v tomto filmu čeká. „Na začátku se Thor ocitá na cestě za sebepoznáním. Vzdal se vlády nad Asgardem a žije na Zemi. Nepochází ovšem odsud, takže sem tak docela nezapadá. Vydává se tedy hledat odpovědi na své otázky. Na svých poutích zjišťuje, že v mnoha částech vesmíru zavládl chaos.“
Vedoucí výroby Brad Winderbaum zdůrazňuje, že tato postava prošla nezanedbatelným vývojem a dospěla. „Thor se rozhodně od prvního filmu v mnoha ohledech změnil. Z bojovníka, který byl schopen zajít do zverimexu a žádat obřího ptáka, na kterém by mohl létat, se stal někdo, kdo dokáže sám pilotovat kosmické lodě. Dokáže se mnohem lépe adaptovat nejrůznějším situacím, zčásti také díky lekci, kterou mu v prvním filmu udělil jeho otec. Poslal ho do vyhnanství na Zemi, kde se musel naučit žít ve zcela novém prostředí, což ho učinilo silnějším. Nyní, po dobrodružstvích ve filmech Avengers, Thor: Temný svět a příhodách, které prožil mezi filmem Age of Ultron a začátkem našeho filmu, se setkáváme s někým, kdo chápe, jak reagovat na nové civilizace a nové problémy.“
Co se týče vztahu mezi Thorem a Lokim v podání Toma Hiddlestona, má Kevin Feige pocit, že se „jejich vztah naprosto odlišuje od jakéhokoliv jiného vztahu mezi dvěma postavami ve filmovém světě společnosti Marvel. Vztah, který se rozvinul mezi Thorem a Lokim, je nejzajímavější ze všech dějových linií a vztahů mezi jednotlivými postavami v jednotlivých sériích a filmech.“
A ve filmu Thor: Ragnarok hraje rozhodně velkou roli také. „Loki v tomto filmu prochází velice zajímavým vývojem,“ říká Winderbaum. „Začíná jako šťastný král, který získal to, po čem toužil. Domnívá se, že Asgard pod jeho vládou vzkvétá. Začíná si uvědomovat, že ať už Asgardu doopravdy vládne nebo ne, nedokázal si představit, kolik toho jeho otec v zájmu ochrany vesmíru ve skutečnosti dělal.“
„Loki je postava, kterou hraji již sedm let,“ říká Hiddleston o svých pocitech při návratu do filmového světa společnosti Marvel coby fanoušky oblíbený padouch. „Konkurz jsem měl v roce 2009. První film jsme natáčeli v roce 2010. A teď máme rok 2017. Na Lokim je zajímavé, že se jedná o postavu, u které nemám pocit, že ji musím objevovat zcela od začátku. Ale, a to je ten největší háček, mám pocit, že pokaždé, když se k němu vracím, ho musím zahrát ještě lépe než posledně. Musím dostát zodpovědnosti, kterou vůči té postavě mám, musím dostát oblibě, které se těší u diváků. Být tak nepředvídatelný, komplexní a charismatický, tak přelétavý a zlomyslný, tak povýšený a poškozený, zkrátka být takový, jaký Loki je, a současně vše posunout na zcela novou úroveň.“
„Další kapitola Lokiho pouti zachovává to, co se odehrálo v minulosti, ale současně může být pro diváky překvapivá stran potenciálních budoucích událostí,“ dodává Hiddleston. Hulk, kterého opět představuje Mark Ruffalo, se po událostech filmu Avengers: Age of Ultron ocitl na planetě Sakaar. „Ultron se pokusil vydat do vesmíru ve snaze zachovat poslední střípky své existence a doletět na nějakou jinou planetu, aby nasbíral síly a mohl se někdy v budoucnu znovu pustit do boje. Ale místo něj na jeho lodi skončil Hulk,“ vysvětluje Ruffalo. „Mohl by se sice vrátit zpátky k Avengers, ale vidíme, jak se v Quinjetu zvolna vzdaluje a míří do neznáma.“
Ve filmu Thor: Ragnarok Bruce Banner žije v podobě Hulka už dva roky, když se s ním tváří v tvář v gladiátorské aréně na Sakaaru Thor setká. „Představuji si, že v průběhu té doby se Banner uložil k jakémusi hlubokému spánku,“ svěřuje se Ruffalo. „Během tohoto spánku došlo svým způsobem k vymazání všech jeho životních traumat, kvůli kterým byl vystrašený a pochyboval o sobě, kvůli kterým si nemohl užívat života. Jeho neurotransmitery a nervové dráhy byly zcela změněny.“
Zatímco scenárista Craig Kyle definoval Heimdalla v jeho předchozím filmovém dobrodružství v rámci filmového světa společnosti Marvel jako „pistolníka“, ve filmu Thor: Ragnarok tato postava prochází další dramatickou proměnou. „Heimdall, podobně jako Odin, je starší než Thor a Loki a pochází z jiné éry Asgardu,“ říká o této postavě, kterou si opět zahrál úspěšný britský herec Idris Elba vedoucí výroby Winderbaum. „Pro naše hrdiny je to jakýsi člen rady starších. Nyní se s ním setkáváme v dobrovolném exilu jako s bojovníkem, který bojuje v asgardské divočině.“
Ve snímku Thor: Ragnarok se na filmová plátna vrací také Anthony Hopkins coby Odin. Odin byl po celé věky králem Asgardu, ale v tomto filmu se byl nucen popasovat se zcela jiným životem. Pro Hopkinse byl návrat do Thorova světa pod vedením nového režiséra pozitivní zkušeností. „Líbí se mi na něm, že je velice rychlý,“ říká Hopkins o režisérovi Taikovi Waititim. „Má skvělý smysl pro humor. Má vše pod kontrolou, ale je velice otevřený novým nápadům, což mi připadá svým způsobem zarážející. Takže jsem si vyzkoušel některé věci, které mi připadaly nepředstavitelné, a on mě v tom podporoval. Má skvělý cit pro svobodu. Takže to byla ohromná zábava.“
Roli Hely, prvního ženského padoucha filmového světa společnosti Marvel, ztělesnila Cate Blanchettová. „Naprosto smete ze stolu vaše představy o klasickém padouchovi,“ míní režisér Waititi. „Nejde jen o to, že je krásná a má všechny ostatní vlastnosti, které od ženského padoucha očekáváte. Je sexy a zábavná a ohromující a vypadá úžasně. Ale současně má své chyby a problémy. Ukrývá toho v sobě mnohem více, než někteří z klasických padouchů, které v těchto filmech vídáte. Nejde jí jenom o to, aby se ujala vlády nad světem nebo vesmírem. Chce něco, co bude myslím řadě lidí velice blízké.“
„Když jsme začali přemýšlet o tom, kterou herečku do této role obsadit, zaznělo jméno Cate Blanchettové takřka okamžitě,“ popisuje Kevin Feige proces obsazení této oscarové herečky. „Setkala se s Taikou, který je neuvěřitelně šarmantní a jehož vize pro tento film byla naprosto úžasná. A ona souhlasila. Kdykoliv na to pomyslím, musím se štípnout, jestli nespím - padoucha ve filmu Thor: Ragnarok nám ztvárnila Cate Blanchettová. To je prostě úžasné. A ona celý ten film posunula na zcela novou úroveň.“
„Hrát tohohle démona, tuhle bohyni smrti, pro mě byla obrovská zábava, protože se domnívám, že její schopnosti jsou ohromně překvapivé a neobvyklé,“ shrnuje Blanchettová. „Není to postava, která by byla pouze zlá. Má v sobě jistou dávku šibalství a hravosti. A pod Taikovým vedením se to podařilo na plátno přenést. Doufám, že na diváky v případě tohoto dílu série čeká skutečně pozoruhodná a rozmanitá podívaná.“
Zatímco v Asgardu pod nadvládou Hely propuká skutečné peklo, Thor s Bannerem uvízli na opačném konci vesmíru na zcela jiné planetě zvané Sakaar, které vládne tyran Grandmaster, jenž je současně pořadatelem smrtících gladiátorských soubojů.
„Chtěli jsme, aby se jednalo o postavu, která bude opravdu památná a zábavná,“ říká Winderbaum o obsazení této role. „Taika si v této roli představoval Jeffa Goldbluma, a ten byl pro ni naprosto dokonalý. Je muzikální, je svérázný. Dokáže na vás intenzivně zapůsobit a přesto současně být ohromně zábavný. Do tohoto mimozemského světa velice dobře zapadá.“
„Grandmaster má komplikovanou minulost. Je jednou z nejstarších bytostí ve vesmíru,“ říká Goldblum o své roli, která je pro něj vůbec první ve světě superhrdinů. „Společně s mým bratrem Beniciem Del Torem, Sběratelem, jsme se ve vesmíru objevili krátce po velkém třesku. Nejsme jen staří. Jsme tak nějak nekonečně nesmrtelní. Není to úžasné?“
Na Sakaaru Thora polapí Valkyrie, další z nových postav tohoto filmu, kterou si zahrála Tessa Thompsonová. „Valkyrie je žoldák, je to bojovnice, která víceméně pracuje pro Grandmastera,“ říká Tessa Thompsonová o Valkyrii, která je pro tuto herečku taktéž její vůbec první rolí v superhrdinském světě. „Přináší mu nejrůznější věci, které by ho mohly zajímat, zejména bojovníky, kteří by se mohli postavit jeho současnému šampionovi Hulkovi, jehož za ním taktéž přivedla Valkyrie.“
„Hledali jsme herečku, která by v této roli podala podobný výkon jako Thor, která by se Chrisovi Hemsworthovi dokázala vyrovnat,“ říká o obsazování této zásadní role Feige. „A už dlouhé roky jsme fanoušky Tessy Thompsonové, zejména co se týče jejího výkonu ve filmu Creed. Bylo úžasné mít možnost ji obsadit do jedné ze dvou zcela nových ženských rolí v tomto filmu.“
Ve filmu Thor: Ragnarok má Hela pomocníka jménem Skurge, kterého si zahrál Karl Urban. „Skurge je zajímavá postava, která řeší jisté morální dilema a musí učinit zásadní rozhodnutí,“ říká o své pozoruhodné roli Urban. „Rozhodne se pro přežití. V comicsové předloze je často pojatý jako padouch. Ve filmu se připojí k Hele, která je ztělesněním smrti. Je zajímavé, že ve skutečnosti se jedná o někoho, kdo chce prostě jenom přežít. Jakmile se Hela objeví, Skurge se k ní rozhodne přidat prostě jen proto, aby přežil. Je ztracený a touží jen po uznání.“
„Skurge je jednou z nejzajímavějších postav ve filmu, co se jeho vývoje týče,“ říká Waititi. „Prochází tolika proměnami.“ Natáčení snímku Thor: Ragnarok začalo 4. července 2016 a probíhalo převážně na Gold Coast v Austrálii ve státě Queensland na východním pobřeží jižně od Brisbane. Za svou centrálu si štáb zvolil ateliéry Village Roadshow Studios v Queenslandu.
Kromě natáčení ve více než třech tuctech dekorací, které byly v prostorách ateliérů vybudovány (v řadě z jejich devíti ateliérů, jakožto i v rámci rozsáhlých prostor kolem nich), se film jeden týden koncem srpna natáčel také v centru Brisbane, které zastoupilo New York, a také ve dvou ohromujících exteriérech v queenslandském národním parku Tambourine. Pomocný štáb se věnoval natáčení také na odlehlém ostrově Dirk Hartog Island v Indickém oceánu u západního pobřeží Austrálie, a také na několika lokacích na jižním ostrově Nového Zélandu, včetně úchvatného fjordu Milford Sound, aby posléze celé natáčení na konci října skončilo.
Jedním z nejdůležitějších úkolů výtvarníků Dana Hennaha a Ra Vincenta bylo stvořit pestrý svět planety Sakaar, které vládne Grandmaster. Jakmile začali dávat dohromady tým scénických výtvarníků, vytvořili galerii ohromujících comicsových panelů výtvarníka Jacka Kirbyho. Jeho kresby zdobily nejen zdi jejich kanceláře, ale veškeré prostory, které mělo výtvarné oddělení k dispozici. Výstavka byla ukázkou Kirbyho magických kreseb, ale současně sloužila jako inspirace pro výtvarníky, kteří se pokoušeli zachytit atmosféru Sakaaru.
Mezi několika sakaarskými dekoracemi, které byly pro potřeby natáčení vytvořeny, zachytily Kirbyho talent pro kresbu fantastických světů - město Sakaar, jehož dekorace byly vybudovány na pozemcích ateliérů, jedny ze dvou sousedících dekorací, z nichž každé zabíraly plochu o rozloze hřiště amerického fotbalu, Grandmasterův palác, vybudovaný ve zbrusu novém ateliéru 9, největším ateliéru na jižní polokouli, a Hulkovo gladiátorské apartmá, vůbec první sakaarská dekorace, použitá v průběhu druhého týdne natáčení.
Ačkoliv se velká část druhého dějství filmu odehrává na novém marvelovském světě Sakaaru, musel výtvarný tým navrhnout také několik dekorací familiárnějších prostředí - Asgard, Thorův domov, který diváci poznali už v předchozích dvou filmech. Při tvorbě dekorací pro potřeby natáčení scén z Asgardu, observatoř, trůnní sál, byla nejdůležitější součást asgardských dekorací, Asgard Piazza, postavena hned vedle dekorací města Sakaar.
Kostymérka Mayes Rubeo, jejíž tým proměnil ateliér 2 v textilní továrnu, navrhla pro potřeby filmu více než 2500 kostýmů, na kterých od března 2016 pracovala společně s dvaasedmdesáti členy svého týmu, který zahrnoval koželuhy, švadleny i barviče, více než osm měsíců.
Její kostýmy pak doplňovaly sakaarské zbraně, které pro potřeby filmu navrhli Hennah s Vincentem, stejně jako i novozélandská společnost WETA Workshop. Když svou práci dokončili, byly vyrobeny a katalogizovány stovky zbraní nejrůznějších druhů.
Vyroben byl také více než tucet variací Thorova kladiva Mjolniru. Kladivo bylo jen jednou z mnoha zbraní, používaných v předchozích filmech, které byly pro potřeby natáčení filmu Thor: Ragnarok přepracovány. Kromě toho bylo třeba vyrobit také několik zbraní v Hulkově velikosti, které mohla tato 260 cm vysoká postava používat.
Až snímek společnosti Marvel Studios Thor: Ragnarok vstoupí 26. 10. 2017 do českých kin, mohou se diváci těšit na dobrodružství, jaké nemá na filmových plátnech obdoby. „Chtěl jsem diváky skutečně zapojit do děje filmu a nabídnout jim vzrušující podívanou, která je současně dramatická i emocionální, ale také vtipná a napínavá,“ říká režisér Waititi. „A na konci filmu se budete cítit, jako byste právě navštívili jiné světy a zažili v nich spousty neuvěřitelných dobrodružství. A společně s Thorem v něm prožijete skutečnou zkoušku ohněm.“

Ocenění:
The Saturn Awards
2018 - Nejlepší film podle komiksu (nominace)
2018 - Tessa Thompson (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)

Black Reel Awards
2018 - Nejlepší herečka ve vedlejší roli (Tessa Thompson) (nominace)

Critics' Choice Movie Awards
2018 - Nejlepší vizuální efekty (nominace)
2018 - Nejlepší akční film (nominace)
2018 - Nejlepší herec v komediálním filmu (Chris Hemsworth) (nominace)

Denver Film Critics Society
2018 - Nejlepší komedie (nominace)

Washington D.C. Area Film Critics Association
2017 - Nejlepší zachycení pohybu (Taika Waititi) (nominace)

DABING
V českém znění: Jan Maxián - Chris Hemsworth (Thor), Lumír Olšovský - Tom Hiddleston (Loki), Martina Preissová - Cate Blanchett (Hela), David Suchařípa - Idris Elba (Heimdall), Ivan Trojan - Jeff Goldblum (Velmistr), Vendula Příhodová - Tessa Thompson (Valkýra), Martin Preiss - Karl Urban (Skurge), Pavel Šrom - Mark Ruffalo (Bruce Banner / Hulk), Jiří Plachý - Anthony Hopkins (Odin), Josef Pejchal - Benedict Cumberbatch (Doctor Strange), Jaroslav Plesl - Taika Waititi (Korg), Zuzana Slavíková - Rachel House (Topaz), Jiří Schwarz - Clancy Brown (Surtur), Ondřej Veselý - Tadanobu Asano (Hogun), Petr Gelnar - Ray Stevenson (Volstagg), Dalimil Klapka - Stan Lee (Holič), Václav Rašilov - Luke Hemsworth (herec Thora), Michal Jagelka - Matt Damon (herec Lokiho), Jiří Štěpnička - Sam Neill (herec Odina), Jitka Moučková - Scarlett Johansson (Nataša Romanovová / Black Widow), Tereza Bebarová, Lenka Gmitrová, Michal Gulyáš, Marek Hrazdil, Lukáš Jindra, Kateřina Jindrová Zítková, Klára Kuklová, Marie Kuklová, Petr Macháně, Martin Rota, Martina Šťastná, Martin Večeřa, Nikola Votočková, Antonín Vrňák, Karel Zima
Překlad: Vojtěch Kostiha
Produkce: Marek Hrazdil
Zvuk: Guillermo Teillier, Lukáš Polifka
Dialogy a režie: Vladimír Žďánský
Kreativní dohled nad českou verzí: Maciej Eyman
Výsledný mix: Shepperton International
Producent české verze: Disney Character Voices International, Inc.
České znění vyrobilo Studio Virtual® v roce 2017

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 26.10.2017 Falcon
Premiéra USA: 3.11.2017 Walt Disney US
Premiéra Austrálie: 26.10.2017 Walt Disney Studios Motion Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 7.3.2018 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 7.3.2018 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 67 470 004
Tržby celkem - $ 853 708 091
Návštěvnost v ČR 431 793
Náklady (Rozpočet) - $ 180 000 000

FILMY V SÉRIIIIron Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a0213/
Akční / Dobrodružný, USA, 2008
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Terrence Howard

Neuvěřitelný Hulk gastonrolinc.webnode.cz/news/a57/
Akční / Thriller, USA, 2008
Režie: Louis Leterrier, Hrají: Edward Norton, Liv Tyler

Iron Man 2 (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0214/
Akční / Dobrodružný, USA, 2010
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Mickey Rourke

Thor gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Kenneth Branagh, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Captain America: První Avenger gastonrolinc.webnode.cz/news/a0193/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Joe Johnston, Hrají: Chris Evans, Hugo Weaving

Avengers gastonrolinc.webnode.cz/news/a0195/
Akční / Dobrodružný, USA, 2012
Režie: Joss Whedon, Hrají: Robert Downey Jr., Jeremy Renner

Thor: Temný svět gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2013
Režie: Alan Taylor, Hrají: Chris Hemsworth, Natalie Portman

Iron Man 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0211/
Sci-Fi / Fantasy, USA / Čína, 2013
Režie: Shane Black, Hrají: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow

Strážci Galaxie gastonrolinc.webnode.cz/news/a0196/
Akční / Dobrodružný, USA / Velká Británie, 2014
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Captain America: Návrat prvního Avengera gastonrolinc.webnode.cz/news/a0194/
Akční / Dobrodružný, USA, 2014
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Scarlett Johansson

Ant-Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a22/
Akční / Sci-Fi, USA, 2015
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Michael Douglas

Avengers: Age of Ultron gastonrolinc.webnode.cz/news/a270/
Akční / Dobrodružný, USA, 2015
Režie: Joss Whedon, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Doctor Strange gastonrolinc.webnode.cz/news/a31/
Akční / Dobrodružný, USA, 2016
Režie: Scott Derrickson, Hrají: Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor

Captain America: Občanská válka gastonrolinc.webnode.cz/news/a0234/
Akční / Dobrodružný, USA / Německo, 2016
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Strážci Galaxie Vol. 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a238/
Akční / Dobrodružný, USA / Nový Zéland, 2017
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Thor: Ragnarok gastonrolinc.webnode.cz/news/a77/
Akční / Dobrodružný, USA / Austrálie, 2017
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Spider-Man: Homecoming gastonrolinc.webnode.cz/news/a239/
Akční / Dobrodružný, USA, 2017
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Michael Keaton

Ant-Man a Wasp gastonrolinc.webnode.cz/news/a272/
Akční / Sci-Fi, USA, 2018
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Black Panther gastonrolinc.webnode.cz/news/a0264/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan

Avengers: Infinity War gastonrolinc.webnode.cz/news/a271/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth

Captain Marvel gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anna Boden, Ryan Fleck, Hrají: Brie Larson, Samuel L. Jackson

Spider-Man: Daleko od domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-daleko-od-domova-spider-man-far-from-home-2019-1830usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-80/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Jacob Batalon

Avengers: Endgame gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.
 
Black Widow gastonrolinc.webnode.cz/news/black-widow-black-widow-2021-134-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-64/
Akční / Dobrodružný, USA 2021
Režie: Cate Shortland, Hrají: Scarlett Johansson, Florence Pugh

Shang-Chi a legenda o deseti prstenech gastonrolinc.webnode.cz/news/shang-chi-a-legenda-o-deseti-prstenech-shang-chi-and-the-legend-of-the-ten-rings-2021-113-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-80/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2021
Režie: Destin Daniel Cretton, Hrají: Simu Liu, Tony Leung Chiu-wai

Eternals gastonrolinc.webnode.cz/news/eternals-eternals-2021-157-usa-akcni-drama-fantasy-sci-fi/
Akční / Drama / Fantasy, USA 2021
Režie: Chloé Zhao, Hrají: Angelina Jolie, Richard Madden

Spider-Man: Bez domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-bez-domova-spider-man-no-way-home-2021-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi USA 2021
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Zendaya

Thor: Láska jako hrom gastonrolinc.webnode.cz/news/thor-love-and-thunder-thor-love-and-thunder-2002-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2022
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tessa Thompson

Black Panther 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/black-panther-2-akcni-dobrodruzny-sci-fi-usa-2022-pripravuje-se/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2022
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Letitia Wright, Lupita Nyong'o

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/doctor-strange-v-mnohovesmiru-silenstvi-doctor-strange-in-the-multiverse-of-madness-2022-127-usa-akcni-fantasy-horor-67/
Akční / Fantasy / Horor, USA 2022,
Režie: Sam Raimi, Hrají: Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen
 
Ant-Man and the Wasp: Quantumania gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd174/
USA, Akční / Dobrodružný / Komedie 2023
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Strážci Galaxie Vol. 3 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd172/
USA, Akční / Dobrodružný / Sci-Fi 2023
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Dave Bautista

The Marvels (27.07.2023 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd216/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2023
Režie: Nia DaCosta, Hrají: Brie Larson, Iman Vellani
 
Tvůrci a herci
Taika Waititi (Režie), Kevin Feige (Produkce), Mark Mothersbaugh (Hudba), Javier Aguirresarobe (Kamera), Zene Baker (Střih), Joel Negron (Střih), Sarah Finn (Casting), Dan Hennah (Scénografie), Ra Vincent (Scénografie), Mayes C. Rubeo (Kostýmy), (Zvuk),  Daniel Laurie (Zvuk), Shannon Mills (Zvuk), Juan Peralta (Zvuk), Lora Hirschberg (Zvuk), Jessie Gambardella (Masky), Carla Vicenzino (Masky), Thor: Ragnarok (Scénář), Stan Lee (komiks) (Předloha), Larry Lieber (komiks) (Předloha), Jack Kirby (komiks) (Předloha), Chris Hemsworth (Herec), Tom Hiddleston (Herec), Mark Ruffalo (Herec), Cate Blanchett (Herec), Tessa Thompson (Herec), Idris Elba (Herec), Jeff Goldblum (Herec), Anthony Hopkins (Herec), Karl Urban (Herec), Zachary Levi (Herec), Ray Stevenson (Herec), Benedict Cumberbatch (Herec), Tadanobu Asano (Herec), Taika Waititi (Herec), Clancy Brown (Herec), Lou Ferrigno (Herec), Stan Lee (Herec), Rachel House (Herec), Rob Mayes (Herec), Sam Neill (Herec), Matt Damon (Herec), Luke Hemsworth (Herec), Charlotte Nicdao (Herec), Scarlett Johansson (Herec)
 
2017/130/USA, Austrálie/Akční, Dobrodružný, Fantasy, Sci-Fi, Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Bruce Banner (Mark Ruffalo) má na sobě tričko s motivem obalu LP desky „Rio“ od britské hudební skupiny Duran Duran. Toto jejich v pořadí druhé album vyšlo v květnu roku 1982 a o pár měsíců později (v srpnu) se stalo nejprodávanějším albem v Austrálii - v zemi, v níž vznikal film Thor: Ragnarok.
- Chris Hemsworth a režisér Taika Waititi ztvárnili ve filmu ještě jednu postavu a to trojhlavého bojovníka. Kdo ztvárnil třetí hlavu není úplně jasné, ale často padá jméno šéfa Marvel Studios Kevina Feige.
- Místo, kde Thor (Chris Hemsworth) prvně potká potká Helu (Cate Blanchett) se v trailerech a ve filmu liší. V trailerech je to město a ve filmu je to „louka“ na pobřeží.
- Ve skutečnosti (dle severské mytologie) je Loki (Tom Hiddleston) pokrevním bratrem Ódina (Anthony Hopkins) a Hela (Cate Blanchett) a Fenrir (obří vlk) jsou Lokiho děti.
- Když Valkýra (Tessa Thompson) navrhuje plán útěku ze Sakaaru, tak se zmíní, že by mohli doplnit palivo na planetě Xandar. Jedná se o tu samou planetu, kde Strážci Galaxie (2014) vedli závěrečný střet s Ronanem (Lee Pace).
- Scrapper 142 neboli jak je nazývána Valkýra (Tessa Thompson) Grandmasterem (Jeff Goldblum), je odkazem na komis „The Incredible Hulk #142“ (1971), kde je tato postava poprvé představena.
- Herečka Jaimie Alexander, která v předchozích dvou filmech Thor (2011) a Thor: Temný svět (2013) hrála roli válečnice Sif, se nemohla natáčení filmu Thor: Ragnarok zúčastnit, jelikož v té době se účastnila natáčení seriálu Blindspot (od r. 2015), ve kterém hraje hlavní roli.
- Druhý oficiální plakát je inspirován plakátem na videohru „Altered Beast“.
- Během přípravy na gladiátorský zápas nabízí Korg (Taika Waititi) z legrace Thorovi (Chris Hemsworth) speciální trojité dřevěné kopí. Korg o něm pak ale prohlásí, že je naprosto k ničemu, leda by s ním mohl zabít 3 objímající se upíry. Jedná se o odkaz na film Co děláme v temnotách (2014), který dříve Waititi režíroval a také v něm hrál.
- Thorův deštník, který se mění na Mjolnir, je odkazem na komiksovou sérii „Journey into mystery“, kdy se vykázaný Thor pomocí dřevěné opírací hole měnil z člověka (Donalda Blaka) na boha (Thora).
- Helma, kterou má Thor (Chris Hemsworth) během boje v aréně je odkazem na jeho „Křidélkovou“ helmu, kterou běžně v komiksech nosí.
- Film se silně inspiroval komiksovou sérií „Planet Hulk“, nicméně pro potřeby celého MCU se film spíše zaměřil na Thora než na Hulka. Thor totiž v původní sérii Planet Hulk vůbec nebyl.
- Ve scéně, kdy se Loki (Tom Hiddleston) v přestrojení za Odina kouká na divadelní hru o své „falešné smrti“, si můžeme všimnout velké kresby Asgardu na pozadí divadla. Jedná se o původní vyobrazení Asgardu z originálního komiksu „The Mighty Thor“, kde byl stejně vyobrazen Duhový Most pouze základními barvami.
- Film mal premiéru v El Capitan Theatre 10. októbra 2017.
- Jedná se vůbec o první film MCU (Marvel Cinematic Universe), který přišel v jednom kalendářním roce na řadu jako třetí. V předchozích letech Marvel produkoval ročně maximálně dva filmy. V roce 2017 rovněž do MCU přibyly filmy Strážci Galaxie Vol. 2 (květen) a Spider-Man: Homecoming (červenec).
- Herečka Tessa Thompson ako svoju najväčšiu inšpiráciu pre postavu Valkyrie uviedla Sarah Connor.
- Scéna, keď Skurge (Karl Urban) zoskočí z lode na kopu nepriateľov je známa z plagátu kultovej hernej série Doom. V jej filmovej adaptácii z roku 2005 si zahral aj samotný Urban.
- Režisér Taika Waititi požiadal herca Karla Urbana (Skurge), aby zmiernil svoje tréningy, nakoľko jeho postava by vyzerala mohutnejšie než postava Chrisa Hemswortha z filmu Thor (2011).
- Aby si režisér Taika Waititi udržal tvorivú energiu trávil v cykle natáčania voľný čas meditovaním. Zároveň trval na tom, aby vždy na pľaci mimo natáčania hrala neustále hudba.
- Cameo si strihnú Matt Damon, Sam Neill a Luke Hemsworth (Chrisov brat), ktorí stvárňujú v divadelnej hre na Asgarde Lokiho, Odina a Thora.
 
Odkazy