Captain Marvel / Captain Marvel (2019/124/USA/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi) 85%

13.10.2021 13:02
JEDNOU VĚTOU
„Carol Danvers bývala obyčejnou pilotkou, ale pak se setkala s tajemnou zástupkyní vesmírné rasy Kree a získala superschopnosti."

OBSAH
Snímek Captain Marvel se odehrává v devadesátých letech dvacátého století a je tak zcela novým dobrodružstvím z dosud neviděného období filmového světa Marvel. Film sleduje příběh Carol Danversové, ze které stala jedna z nejmocnějších superhrdinek světa. Když Zemi zasáhne mezihvězdná válka mezi dvěma mimozemskými rasami, Danversová se ocitá s malou skupinou spojenců přímo v srdci konfliktu.(Falcon)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Když jsem se na tento film chystal, tak jsem byl jak nevěřící Tomáš. Vážně má Marvel v plánu celé superhrdinské univerzum zachránit jednou superhrdinkou, o které nikdy pořádně nebyla ani řeč? I na plakátu mi Brie Larson neseděla. Vypadalo hrozně…uměle. Jenže to jsem se sakra přepočítal. Kapitánka Marvel je skvělý film. Má od všeho trochu a ještě k tomu je slušným, v podstatě úvodem, do vzniku pojmu Marvel. Přitom jsem při sledování vůbec neměl pocit, že bych koukal na superhrdinku, jako spíš na nějaké slušné sci-fi. Mohly za to skvělé efekty, které nejenom, že vypadají jak z Hvězdných válek, ony zřejmě i kus ze Star Wars mít budou, když na nich dělalo stejné studio. K tomu přimíchejte nějaké ty emoce, nějaký ten vtípek, řadu narážek, které Vám tvůrci naservírují buď náznaky a nebo jen pohledem některého z herců a nějaký ten příběhový obrat, který se v případě tohoto filmu doslova povedl. Dokonce i u té Brie jsem si v půlce filmu říkal, že lepší superhrdinka snad ani nemohla být. Rázem se u mě stala nejlepší superhrdinkou vůbec. Marvel zde dal opět na frak DC a já musím říct, že naprosto oprávněně. U mě ten vztah k Marvelu vznikal pomalu, ale o to intenzivnější teď je…Captain Marvel je takřka geniální vsuvkou mezi dvěma díly Avengers. Líp to naplánovat snad ani nešlo. (Malarkey) 4*

Příjemný průměr. Nikoho neurazí, ale proč se k tomu vracet? Sterilní komiksová adaptace, která nepřináší nic zásadního a až zbytečně hraje na sentimentální notu. Celá ta atmosféra okolo "girl power" filmu mi nevadí, ani ta sentimentalita v mnoha scénách, už vůbec ne ultimátní schopnosti hlavní postavy, které vůči ostatním hrdinům působí přehnaně. Co mi přijde smutné je, že film je až zbytečně pomalý, vleče se (snahy o záchranu pomocí vtipu a chemie mezi postavami vše nezachrání). Kromě hodně mluvení je zajímavé, že je to stejně tak origin Captain Marvel jako skoro-origin Shieldu nebo Furyho (stejně s čičinou krade film Brie...). Ani závěr nemá epický rozměr, který by vzal dech. Za mě se zítra vzbudím a zrovna k téhle marvelovce se nebudu mít důvod v budoucnu vracet (Doctor Strange je minimálně odvážnější, Black Panther akčnější). PS: první potitulková scéna je jediný zásadní moment pro Endgame a osobně mě překvapil (tipuju, že tohle se stane tak ve 30-40. minutě filmu), ale překvapení. druhá potitulkovka je slabá... (Djkoma) 3*

Já jsem ze začátku měl s komiksárnama problém a pár jsem jich i slušně vyignoroval, ale jako filmovej ultras, takový věci jako ignorovat blockbustery v kině prostě nemůžu, jinak by mě kino přestalo říkat pane a to nechceš. Takže jsem si řekl, fajn, pokud tam bude dostatek nápaditého digitálního bordelu a film mě bude bavit, můžu se připít na zdraví Marvellu a v případě Captain Marvel, to bude minimálně Don Papá, protože něco luxusního si zasluhuje ještě něco luxusnějšího. Ve filmu překvapivě není tolik digitálního bordelu jak jsem očekával, alespoň tedy ne v prvních dvou třetinách, ale o to víc se člověk zakousne do příběhu, do postav, vychutná si ty krásné retro odkazy i včetně retro vtípků např, když Annette Bening tancuje na Nirvanu a řekne "to je nirvana" to pobaví, pád do půjčovny VHS, no tak to mě transportovalo do 90's, kdy jsem v podobným zařízeních vysloveně štamgastil. Ty fórky byly krásně časované, aby vyplnily mezery mezi akcí nebo vážnějším dialogem hlavních postav. Nic není překombinované, přeplacené, všechno působí lehce, film se nebere vážně, ale zase to není parodie sebe sama, kterou by se maskovala scénaristická neschopnost, tady se velmi dobře vědělo co tvůrci chtějí dát divákům. Bri Larson byla tak kvalitní castingový bingo až jsem se do ní zabouch, žádná neumí mhouřit oči tak sexy jako Brie. Navíc působí civilně, jako holka od vedle, že jsem věřil nejen, že umí zastavit rakety a lítat, ale i to ze po večerech myje se Samuelem nádobí, což bych u většiny hollywodských hvězd měl problém. Pocitově je tahle po všech stránkách kavlitní filmová show skoro k pěti hěvzdám. (Enšpígl) 4*

VELKÁ RECENZE
Marvel a Disney jsou v Hollywoodu momentálně neporazitelná dvojka. Ne každý z toho má radost a spousta lidí má pocit, že poslední dobou dostáváme od jejich comicsovek spíš dobrý a zábavný průměr až nadprůměr a ne výjimečné filmy, já s tím ovšem moc nesouhlasím. Třetí Avengers byla tak velkolepá podívaná, že fakt není fér označovat je za průměrnou comicsovku a u čtyřky se zatím daří tajit většinu věcí, takže i když od ní revoluci asi nikdo nečeká, pár překvapení nám nejspíš přichystá. No ale teď přišla na řadu Captain Marvel a bojím se, že první celovečerní dobrodružství jedné z nejmocnějších comicsových superhrdinek bude voda na mlýn všem, kdo nad marvelovkami ohrnují nos.
Představování nových hrdinů nabízí filmařům jen málo prostoru pro to, aby mohli vymyslet něco nového, neokoukaného a originálního. Logicky za to sklízí kritiku, na druhou stranu bez filmu, ve kterém se dozvíme kdo je Captain Marvel, odkud pochází, kde vzala superschopnosti, kdo proti ní stojí a co vlastně umí se prostě neobejdeme. Stačí se podívat na prvního Captaina Americku a na to, co se s ním dělo ve dvojce, kdy už se svému původu a zrodu nemusel věnovat. Jedničky a originy zkrátka nedávají tolik prostoru pro unikátnost. Všichni to víme, takže záleží na vás jako na divácích, jestli se s tím smíříte, nebo už toho prostě máte plné zuby. Carol Danvers má ale i tak pořád co nabídnout.
Nebudu se snažit zapírat, že její dobrodružství mě svým způsobem příjemně překvapilo. Tahle bývalá pilotka, z níž rasa Kree vyrobila dokonalou válečnici, která měla sloužit v první linii boje proti zákeřným Skrullům, zvládá být v celovečerní podobě podstatně zajímavější než v trailerech. V nich se tvářila permanentně naštvaně a vážně, ve skutečnosti je ale Brie Larson fakt sympatická a její postava, která měla za úkol být něčím jako marvelovskou Wonder Woman, příběh bez problémů utáhne. Ať už od ní čekáte velkolepé bitky, odvážné činy nebo nějakou tu snahu sdělit holčičkám v publiku, že i ony můžou být cool a jde o to se nevzdat po prvním neúspěchu. Tenhle motiv, z něhož půlka internetu byla vcelku nervózní, tu mimochodem působí naprosto přirozeně a nerušivě. V „girl power“ totiž Carol Danvers tlačí na pilu mnohem méně než Gal Gadot.
Ovšem co se příběhu týče, jede se víceméně v zajetých kolejích. Minimálně tedy první hodinu. Captain Marvel se nepokouší překvapovat, nemá k tomu ani dost prostoru, a při představování světa a vysvětlování „kdo je kdo a proč to dělá“ spíš než novinkami zaujme solidními triky a výpravou a velkým množstvím akce. Té dostaneme v první třetině opravdu hodně, bohužel žánrově nezkušené duo Anna Boden a Ryan Flick v kontaktních soubojích moc nestíhá a ve výsledku je na plátně občas spíš binec. Naštěstí se to napraví ke konci, kdy klasické souboje nahradí velké vesmírné střílení a trikové orgie, které jsou přehlednější a dostatečně velkolepé. Potěší však i to, co se děje mezi střílením a mlácením. Captain Marvel si pár zvratů schovala až do filmu a dojde i na několik překvapení. Samozřejmě nic zásadního nečekejte, pořád jsme v marvelovce, kde není moc prostoru na vymýšlení opravdu šokujících scén, ale je osvěžující, že se párkrát uhne nečekaným směrem.
Zasazení do devadesátých let je taky příjemná změna, ačkoliv studio a režiséři ho využívají především k tomu, aby mohli sázet očekávatelné (ale funkční) vtipy a pouštět Nirvanu nebo Garbage (těmi mi udělali velkou radost). Nic hlubšího však od tohohle výletu do minulosti nečekejte, fakt jde jen o to představit Captain Marvel v době, kdy superhrdinové na světě nebyli a Nick Fury ještě nefasoval pásku přes oko.
Captain Marvel jsem si docela užil, ale když čtu zpětně svoje včerejší první dojmy, nadšení ze mě trošku opadlo. Film, jeho hrdinka a hlavní představitelka jsou určitě zajímavější, než se mohlo z upoutávek zdát,  celkově však jde o klasický marvelovský origin se všemi pro a proti. To znamená, že se na to dobře kouká, humor s akcí zvládli tvůrci vyvážit a celkem to šlape. Na druhou stranu i tady máme slabšího záporáka (i když se to svým způsobem dá pochopit) a především pocit, že už se to celé trošku opakuje, začíná být čím dál tím silnější. Mně osobně to naštěstí pořád baví a Captain Marvel bez problémů snese srovnání třeba s Doctorem Strangem. Že by se od něj nebo třeba od Black Panthera nějak extra lišila, to ovšem říct nemůžu.
Jde tedy hlavně o to, jestli chcete nášup toho, co znáte a jestli oceníte víc vesmírné kulisy než Wakandu a nebo magické světy. Marvel ví, co dělá. Dělá to dobře, ale začíná to vypadat, že už to dělá trošku dlouho. Takže novinky moc nečekejte, na druhou stranu marvelovský standard zvládne tahle comicsovka splnit bez problémů. A já s tím jsem spokojený, i když asi naposledy. Příští origin už by to vážně chtělo pojmout trošku jinak.

PODROBNÝ POPIS FILMU
V roce 1995, na hlavní planetě Impéria Kree jménem Hala, je členka Hvězdných sil Versová sužována nočními můrami ohledně neznámé postarší ženy. Yon-Rogg, její mentor a velitel, jí učí ovládat její schopnosti, zatímco Nejvyšší inteligence, pokročilá umělá inteligence a vládce národa Kree, ji vyzývá ke kontrole svých emocí.
Během mise cílené na záchranu špióna Kree infiltrovaného mezi skupinou Skrullů, mimozemských měňavců, s nimiž jsou Kree ve válce, se průběh celé akce zvrtne a Versová je zajmuta Skrullým velitelem Talosem. Zatímco loď měňavců míří k Zemi, Skrullové prohledávají Versové paměť a ztracené vzpomínky. Versová nicméně uprchne, způsobí výbuch lodě a v přistávacím člunu se zřítí do Los Angeles, kde se jí úspěšně podaří zkontaktovat Yon-Rogga. Její přítomnost však přiláká S.H.I.E.L.D., konkrétně pak agenty Nicka Furyho a Phila Coulsona, jejichž vyšetřování je však přerušeno útokem jednoho z přeživších Skrullů. Versová se vrhne za Skrullem a po honičce a boji ve vlaku nalezne krystal s jejími extrahovanými vzpomínkami - bohužel však poškozený -, zatímco Fury zastřelí Skrulla vydávajícího se za Phila Coulsona. Talos, změněný v Kellera - ředitele S.H.I.E.L.D.u -, nařídí Furymu, aby pracoval sám v podezření dalších měňavců poté, co ohlásí opětovné nalezení Versové.
Fury se spojí s Versovou a dochází k závěru, že mimozemšťanka je původem ze Země. S použitím přístupových pravomocí S.H.I.E.L.D.u odvede Fury Versovou do letecké základny Pegasus dle jejích úlomkovitých vzpomínek. Zde zjistí, že Versová bývala pilotkou leteckých sil, údajně mrtvá od roku 1989, kdy se zřítila s experimentálním letounem zkonstruovaným doktorkou Wendy Lawsonovou, kterou z fotografií rozpozná coby onu postarší ženu z nočních můr. Vzápětí se je pokusí oba zajmout S.H.I.E.L.D. pod vedením Talose, stále změněného v Kellera, ale dvojice uprche v menším nákladním letounu společně i s kocourem Lawsonové jménem Goose. Odletí do Louisiany, aby se zde setkali s pilotkou Mariou Rambeau, poslední osobou, která viděla Versovou a Lawsonovou živé.
Talos přijde domů k Rambeau zrovna ve chvíli, kdy Versová odhalí své pravé jméno, a sice Carol Danversová. Dále je odhaleno, že Skrullové jsou ve skutečnosti uprchlíci hledající nový domov, pravidelně decimováni dobyvačným národem Kree, a Lawsonová byla odpadlíkem Kree, vlastním jménem Mar-Vell, ve snaze jim pomoci. Talos přehraje černou skřínku z letounu Lawsonové, pomáhajíc Danversové oživit její vzpomínky a vzpomenout si na den nehody: Experimentální letoun s Lawsonovou a Danversovou na palubě byl na orbitě Země sestřelen technologicky vyspělou lodí, což vedlo k pádu. Obě pilotky však pád přežili a Lawsonová se na poslední chvíli pokusila zničit experimentální energetické jádro letounu, avšak byla zastřelena Yon-Roggem. Místo ní proto jádro zničila Danversová a její tělo absorbovalo energii z následného výbuchu. Danversová utrpěla těžkou amnézii, zatímco Yon-Rogg ji vzal s sebou na Halu a vycvičil ji coby Kree. Talos po pádu letounu odvedl pozemskou skupinu Skrullů do skryté lodě-laboratoře na orbitu Země, kde se měňavci skryli a hlídali Tesseract - zdroj energie experimentálního jádra. Přesně sem se všichni vydávají a opravdu se setkávají se skrytými Skrully, ale vzápětí jsou přepadeni Yon-Roggem a dalšími členy Hvězdných sil.
Danversová je dálkově předvedena před Nejvyšší inteligenci. Během jejich konverzace si Danversová naplno uvědomí její lidský původ, což probudí nevídanou sílu v jejím nitru, pocházející právě z výbuchu experimentálního jádra. Vyjme si Kreeanský implantát, který doposud kontroloval její ohromné schopnosti, a stává se tak mocnější než kdy dřív. Propukne rvačka, v níž Danversová díky své moci vyhrává, zatímco Fury získá zpět Tesseract a kocour Goose, o němž vyjde najevo, že se jedná o Flerkena, mimozemského tvora s chapadly a miniaturní dimenzí v žaludku, pozře Tesseract a škrábne Furyho do levého oka... Následně všichni přistanou na Zemi, avšak Danversová zůstává v kosmu s nově nabytou schopností letu a čelí nově příchozí Kreeanské flotile Ronana Žalobce. Zde ničí balistické střely vypálené Ronanovou flotilou a chystá se na Ronanovy lodě, avšak flotila se včas transportuje pryč. Obzvláště Ronan pak jeví zájem o schopnosti Danversové. Carol následně velmi jednoduše poráží Yon-Rogga a donutí jej k ústupu na Halu s varovným vzkazem pro Nejvyšší inteligenci.
Danversová opouští Zemi ve snaze pomoci Skrullům najít nový domov, co možná nejdál od Impéria Kree, ale ještě před tím dává Furymu vylepšený pager pro stav nejvyšší nouze. Následně Fury coby důsledek těchto událostí zakládá iniciativu zaměřenou na takové, jako je právě Danversová. Díky fotografii Danversové z doby, kdy bývala pilotkou, si všímá nápisu na jejím stíhacím letounu. Iniciativu se proto rozhodne pojmenovat „Avengers“.

Ocenění:
The Saturn Awards
2019 - Nejlepší film podle komiksu (nominace)
2019 - Anna Boden, Ryan Fleck (Nejlepší režie) (nominace)
2019 - Brie Larson (Nejlepší herečka) (nominace)

DABING
V českém znění: Hana Vagnerová - Brie Larson (Carol Danversová / Versová / Captain Marvel), Vladimír Kratina - Samuel L. Jackson (Nick Fury), Filip Blažek - Jude Law (Yon-Rogg), Milan Kačmarčík - Ben Mendelsohn (Talos / Keller), Jana Stryková - Lashana Lynch (Maria Rambeauová), Milena Steinmasslová - Annette Bening (Nejvyšší inteligence / Dr. Wendy Lawsonová / Mar-Vell), Mariana Franclová - Akira Akbar (Monica Rambeauová), Zdeněk Mahdal - Clark Gregg (Agent Coulson), Martin Stránský - Djimon Hounsou (Korath), Kateřina Peřinová - Gemma Chan (Minn-Erva), Petr Lněnička - Lee Pace (Ronan), Dalimil Klapka - Stan Lee (Stan Lee), Libor Bouček - Chris Evans (Steve Rogers / Captain America), Jitka Moučková - Scarlett Johansson (Nataša Romanovová / Black Widow), Jan Čenský - Don Cheadle (James Rhodes / War Machine), Pavel Šrom - Mark Ruffalo (Bruce Banner / Hulk), Oldřich Navrátil - Richard Zeringue (soused Tom), Ondřej Kavan - Robert Kazinsky (Don), Lucie Štěpánková - Sharon Blynn (Soren), Jiří Racek - Algenis Perez Soto (Att-Lass), Petr Stach - Rune Temte (Bron-Char), Igor Orozovič - Kenneth Mitchell (Joseph Danvers), Jan Teplý - Matthew Maher (Norex), Radúz Mácha - Stephen A. Chang (kadet), Martin Janouš - Patrick Brennan (hospodský), Stanislav Lehký - Patrick Gallagher (šéf ochranky), Karel Zima - Barry Curtis (securiťák v obchodě), Ondřej Brousek, Pavel Dytrt, Klára Gibišová, Marek Hrazdil, Vanda Károlyi, Nikola Votočková
Překlad: Vojtěch Kostiha
Odborný poradce: Pavel Klimeš
Produkce: Marek Hrazdil, Michaela Sommerová
Zvuk: Guillermo Teillier, Martin Večeřa
Dialogy a režie: Vladimír Žďánský
Kreativní dohled nad českou verzí: Maciej Eyman
Výsledný mix: Shepperton International
Producent české verze: Disney Character Voices International, Inc.
České znění vyrobilo Studio Virtual® v roce 2019

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 7.3.2019 Falcon
Premiéra USA: 8.3.2019 Walt Disney US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 24.7.2019 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 24.7.2019 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 68 792 138
Tržby celkem - $ 1 126 318 317
Návštěvnost v ČR 419 661
Náklady (Rozpočet) - $ 152 000 000

FILMY V SÉRII
IIron Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a0213/
Akční / Dobrodružný, USA, 2008
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Terrence Howard

Neuvěřitelný Hulk gastonrolinc.webnode.cz/news/a57/
Akční / Thriller, USA, 2008
Režie: Louis Leterrier, Hrají: Edward Norton, Liv Tyler

Iron Man 2 (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0214/
Akční / Dobrodružný, USA, 2010
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Mickey Rourke

Thor gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Kenneth Branagh, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Captain America: První Avenger gastonrolinc.webnode.cz/news/a0193/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Joe Johnston, Hrají: Chris Evans, Hugo Weaving

Avengers gastonrolinc.webnode.cz/news/a0195/
Akční / Dobrodružný, USA, 2012
Režie: Joss Whedon, Hrají: Robert Downey Jr., Jeremy Renner

Thor: Temný svět gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2013
Režie: Alan Taylor, Hrají: Chris Hemsworth, Natalie Portman

Iron Man 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0211/
Sci-Fi / Fantasy, USA / Čína, 2013
Režie: Shane Black, Hrají: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow

Strážci Galaxie gastonrolinc.webnode.cz/news/a0196/
Akční / Dobrodružný, USA / Velká Británie, 2014
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Captain America: Návrat prvního Avengera gastonrolinc.webnode.cz/news/a0194/
Akční / Dobrodružný, USA, 2014
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Scarlett Johansson

Ant-Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a22/
Akční / Sci-Fi, USA, 2015
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Michael Douglas

Avengers: Age of Ultron gastonrolinc.webnode.cz/news/a270/
Akční / Dobrodružný, USA, 2015
Režie: Joss Whedon, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Doctor Strange gastonrolinc.webnode.cz/news/a31/
Akční / Dobrodružný, USA, 2016
Režie: Scott Derrickson, Hrají: Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor

Captain America: Občanská válka gastonrolinc.webnode.cz/news/a0234/
Akční / Dobrodružný, USA / Německo, 2016
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Strážci Galaxie Vol. 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a238/
Akční / Dobrodružný, USA / Nový Zéland, 2017
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Thor: Ragnarok gastonrolinc.webnode.cz/news/a77/
Akční / Dobrodružný, USA / Austrálie, 2017
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Spider-Man: Homecoming gastonrolinc.webnode.cz/news/a239/
Akční / Dobrodružný, USA, 2017
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Michael Keaton

Ant-Man a Wasp gastonrolinc.webnode.cz/news/a272/
Akční / Sci-Fi, USA, 2018
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Black Panther gastonrolinc.webnode.cz/news/a0264/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan

Avengers: Infinity War gastonrolinc.webnode.cz/news/a271/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth

Captain Marvel gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anna Boden, Ryan Fleck, Hrají: Brie Larson, Samuel L. Jackson

Spider-Man: Daleko od domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-daleko-od-domova-spider-man-far-from-home-2019-1830usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-80/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Jacob Batalon

Avengers: Endgame gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.
 
Black Widow gastonrolinc.webnode.cz/news/black-widow-black-widow-2021-134-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-64/
Akční / Dobrodružný, USA 2021
Režie: Cate Shortland, Hrají: Scarlett Johansson, Florence Pugh

Shang-Chi a legenda o deseti prstenech gastonrolinc.webnode.cz/news/shang-chi-a-legenda-o-deseti-prstenech-shang-chi-and-the-legend-of-the-ten-rings-2021-113-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-80/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2021
Režie: Destin Daniel Cretton, Hrají: Simu Liu, Tony Leung Chiu-wai

Eternals gastonrolinc.webnode.cz/news/eternals-eternals-2021-157-usa-akcni-drama-fantasy-sci-fi/
Akční / Drama / Fantasy, USA 2021
Režie: Chloé Zhao, Hrají: Angelina Jolie, Richard Madden

Spider-Man: Bez domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-bez-domova-spider-man-no-way-home-2021-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi USA 2021
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Zendaya

Thor: Láska jako hrom gastonrolinc.webnode.cz/news/thor-love-and-thunder-thor-love-and-thunder-2002-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2022
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tessa Thompson

Black Panther 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/black-panther-2-akcni-dobrodruzny-sci-fi-usa-2022-pripravuje-se/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2022
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Letitia Wright, Lupita Nyong'o

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/doctor-strange-v-mnohovesmiru-silenstvi-doctor-strange-in-the-multiverse-of-madness-2022-127-usa-akcni-fantasy-horor-67/
Akční / Fantasy / Horor, USA 2022,
Režie: Sam Raimi, Hrají: Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen
 
Ant-Man and the Wasp: Quantumania gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd174/
USA, Akční / Dobrodružný / Komedie 2023
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Strážci Galaxie Vol. 3 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd172/
USA, Akční / Dobrodružný / Sci-Fi 2023
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Dave Bautista

The Marvels (27.07.2023 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd216/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2023
Režie: Nia DaCosta, Hrají: Brie Larson, Iman Vellani
 
Tvůrci a herci
Anna Boden (Režie), Ryan Fleck (Režie), Kevin Feige (Produkce), Pinar Toprak (Hudba), Ben Davis (Kamera), Debbie Berman (Střih), Elliot Graham (Střih), Sarah Finn (Casting), Andy Nicholson (Scénografie), Sanja Milkovic Hays (Kostýmy), Gwendolyn Yates Whittle (Zvuk), Alexei Dmitiew (Masky), Heba Thorisdottir (Masky), Brian Sipe (Masky), Anna Boden (Scénář), Ryan Fleck (Scénář), Geneva Robertson-Dworet (Scénář), Brie Larson (Herec), Samuel L. Jackson (Herec), Jude Law (Herec), Ben Mendelsohn (Herec), Annette Bening (Herec), Lashana Lynch (Herec), Djimon Hounsou (Herec), Gemma Chan (Herec), Clark Gregg (Herec), Lee Pace (Herec), Akira Akbar (Herec), Rune Temte (Herec), Algenis Perez Soto (Herec), Mckenna Grace (Herec), Chuku Modu (Herec), Vik Sahay (Herec), Colin Ford (Herec), Kenneth Mitchell (Herec), Pete Ploszek (Herec), Emily Ozrey (Herec), Stan Lee (Herec), Robert Kazinsky (Herec), Nelson Franklin (Herec), Patrick Brennan (Herec), Patrick Gallagher (Herec), Ana Ayora (Herec), Matthew Bellows (Herec), Duane Henry (Herec), Scarlett Johansson (Herec), Chris Evans (Herec), Mark Ruffalo (Herec), Don Cheadle (Herec), James Morrison (Herec), Anthony Molinari (Herec)
 
2019/124/USA/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- Když pronese Samuel L. Jackson (Fury): „Je to kočka. Žádný Hannibal Lecter,“ odkazuje tím na film Mlčení jehňátek (1991).
- Písnička, která hraje ve 38. minutě, je „Only Happy When It Rains“ od Garbage. V 57. minutě hraje „You Gotta Be“ od Des'ree. V 87. minutě hraje „Come As You Are“ od Nirvana. V 94. minutě hraje „Just A Girl“ od No Doubt.
- Hala, domovská planeta rasy Kree, se v rámci MCU objevuje již podruhé. Dříve se již objevila ve filmu Strážci Galaxie Vol. 2 (2017) jako jedna z planet, kterou chtěl Ego (Kurt Russell) ovládnout.
- Laboratoř Mar-Vell na oběžné dráze je Easter egg na údajný umělý satelit „Black Knight“, který měl obíhat kolem Země ještě před prvními člověkem sestrojenými umělými satelity.
- Captain Marvel je v pořadí již 7. filmem MCU (z 21), a 38. filmem celkově, který v tržbách pokořil (kdysi magickou) metu jedné miliardy amerických dolarů.
- Ve filmu je přibližně 100 záběrů na kočku Goose, téměř 80 z nich je vytvořeno s pomocí digitálních triků.
- Když Talos (Ben Mendelsohn) konfrontuje Nicka Furyho (Samuel L. Jackson) a Carol Danvers (Brie Larson) v Louisianě, srká nápoj z kelímku. Onen kelímek je úplně stejného vzhledu jako ten, ze kterého pila postava Samuela L. Jacksona ve filmu Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994).
- V komiksech se kocour Carol Danvers jmenuje Chewie po Chewbaccovi ze Star Wars. Ve filmu je však jeho jméno Goose jako odkaz na Goosa Bradshawa, postavu z filmu Top Gun (1986).
- Muž z ochranky, se kterým mluví Captain Marvel (Brie Larson) poté, co přistane do prodejny Blockbusters, je ředitel ochranky pro Marvel Barry Curtis.
- V komiksu je postava Mar-Vella mužem, ve filmu ji však tvůrci změnily na ženu v podání Annette Benning. Ke změně pohlaví podal vysvětlení prezident Marvel Studios Kevin Feige: „Bylo to v pozdější fázi vývoje filmu. Upřímně, když jsme se začínali blížit k natáčení, hledali jsme muže. Hledali jsme mužského Mar-Vella a ve stejnou dobu pracovali na scénáři, tak jak to děláme často. Jednali jsme s pár lidmi, ale jak jste mohli vidět ve filmu, tak kvůli tomu, jak je příběh strukturovaný, jde o menší roli. Myslím, že to byla Anna Boden, která přišla během scenáristické schůze s nápadem, že by se Nejvyšší inteligence mohla Carol zjevovat jako Mar-Vell. Napadlo jí to chvíli před tím, než jsme obsadili Annette Bening. To už byl vývoj scénáře docela daleko a byla to jedna z posledních věcí, co jsme upravili. Když s tím nápadem Anna přišla, bylo to jako zjevení. Hned jsme si říkali 'No samozřejmě! To je perfektní!' a už jsme nemuseli hledat dalšího herce.“
- V České republice navštívilo film o premiérovém víkendu 168 145 diváků. Ze všech filmů patřících do Marvel Cinematic Universe měl u nás lepší start pouze film Avengers: Infinity War (2018) s 240 353 diváky.
- Doktorka Wendy Lawson (Annette Bening) původně neměla nést pro Carol Danvers (Brie Larson) podobu Nejvyšší inteligence planety Hala, toto rozhodnutí přišlo až těsně před zahájením natáčení, kdy se tvůrci chystali začít hledat herce, který by Nejvyšší inteligence ztvárnil. Spojení rolí napadlo režisérku Annu Boden.
- Carol Danvers (Brie Larson) na začátku filmu ve videopůjčovně zničí plakátový stojan propagující film Pravdivé lži (1994). Původně ale tvůrci uvažovali o plakátu k filmu Maska (1994), aby měla Carol pocit, že kousek od ní stojí jeden ze Skrullů.
- Tvůrci původně nepočítali s tím, že se ve filmu objeví Teserakt, ale přišlo jim zbytečné, aby vymýšleli nový zdroj energie, díky kterému Carol Danvers (Brie Larson) získá své schopnosti, proto se rozhodli znovu využít Kámen prostoru.
- Ve filmu sice nikdy nezazní spojení „Captain Marvel“, složka, kterou si ale Nick Fury (Samuel L. Jackson) na konci filmu ve své kanceláři prohlíží nese název „kapitánka Carol Danvers“.
- Režisér Ryan Fleck přiznal, že jej herečka Lashana Lynch svým výkonem na konkurzu o roli Marie Rambeau rozbrečela.
- Jedna z prvních verzí scénáře počítala s tím, že film začne na Zemi. Mělo se jednat o scénu odkazující na kultovní film Top Gun (1986), ve které se Carol Danvers (Brie Larson) a Maria Rambeau (Lashana Lynch) účastní leteckého simulovaného cvičení. Tvůrci nakonec od nápadu upustili, aby diváci neznali od začátku původ hrdinky.
- Tvůrci původně zamýšleli potitulkovou scénu, ve které Yon-Rogg (Jude Law) přistane na planetě Sakaar poblíž kosmické brány Ďáblova řiť. Scéna by tak odkazovala na film Thor: Ragnarok (2017).
- Podle maskérů trvalo nanesení makeu-pu na herce hrající Skrully dvě hodiny.
- Jedná se o první MCU film, ve kterém jsou herci Samuel L. Jackson a Clark Gregg po celou dobu filmu digitálně omlazeni.
 
Odkazy