Iron Man / Iron Man (2008/126/USA/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi) 81%

06.08.2018 10:56
JEDNOU VĚTOU
„Hrdinové se sami nenarodí. Musíme si je vyrábět."

OBSAH
Slavná komiksová postava Iron Man patří mezi nejhýčkanější superhrdiny sdružené pod křídly giganta jménem Marvel. Přesto (nebo možná právě proto) se až teď mohl přidat ke svým sourozencům Spider-Manovi, Fantastické čtyřce a X-Menům, kteří o sobě mohou hrdě prohlašovat, že o nich natočili film. Nečekejte ovšem dalšího spasitele lidstva, kterému k jeho mimořádným schopnostem pomohlo pavoučí kousnutí nebo ozáření. Muž se železnou maskou, občanským jménem Tony Stark, se ke své výjimečnosti "poctivě" propracoval.Uvozovky jsou namístě, Tony se živí jako VIP výrobce a dodavatel technologicky vyspělých zbraní pro americkou armádu a jeho životní filozofii vystihuje věta: Nejlepší zbraní je ta, ze které stačí vystřelit jen jednou. Na cestě z povedené prezentace nejnovější zbraně hromadného ničení pro armádní špičky ho na horké afgánské půdě unese jistá teroristická skupina. Muž, kterému ležela Amerika u nohou, se tak rázem ocitá v držení lidí, kteří po něm chtějí jediné - aby začal vyrábět zbraně pro ně. Díky své vynalézavosti, výjimečnému intelektu a schopnosti improvizovat si Tony v zajetí vyrobí "brnění", které mu pomůže dostat se na svobodu. Tehdy také dostane nápad tenhle improvizovaný kovový oblek ještě výrazně vylepšit. A tak se zrodí Iron Man.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Solidní. Iron Man je prostě solidní film. To, a nic víc si o něm myslím, když sjíždim hodnocení mé topky a každý do něj bez jednoho vrazil čtyři hvězdičky. Téma je originální, možná trošku stereotypní později, jako každý super hrdina, ale Robert Downey Jr. je dokonalý, a dost možná díky tomuto filmu jedním z nejoblíbenějších herců Hollywoodu současnosti, proč tedy o tom mluvit dál? Možná se to ze začátku dlouho táhne, aby pak film ukázal, jaká je v něm síla a potenciál. Všecko co správný superhrdinský film má mít Iron Man má. (Malarkey) 4*

Zábavné a pěkné. Iron man už od prvního nápadu nemohl být na zfilmování zrovna jednoduchý. Samotný Tony Stark, hlavní a stěžejní postava, musel být naprosto přesně vystižen a to se povedlo na 200%. Robert Downey Jr. dokazuje, že vždy byl skvělým hercem, ale potřeboval roli, která by ho vystřelila do Hollywoodské TOP třídy. Tu teď našel a pochybuji, že se jí bude chtít vzdát, protože Tony Stark je mnohovrstvá postava, které nebude stačit jedne film, doufejme ani trilogie. od prvního vtipu, prvního pohledu až po závěrečnou (geniální) tiskovou konferenci je RObert Downey Jr. klenotem celého filmu a tím pravým Iron manem. Marvel si nemohl přát lepší první film, než Iron mana plného efektních scén, částečně i akce a skvělých postav obsazených výbornými herci. Někoho možná zklame Jeff Bridges, ale na druhou stranu neměl tolik prostoru a taková Gwyneth Paltrow s Terencem Howardem jsou další trefy do černého. Jon Favreau se drží stylového řemesla dokonale a nedopouští se jediné chybičky. Takhle vtipný akční film s výbornými herci tu dlouho nebyl a snad nikoho neodradí ani snad (podle mě tomu tak není :-))) "dětinsky" vypadající Iron man. (Djkoma) 4*

V povzdálí sice lze sem tam zaslechnout dozvuk celorodinně vyhovující Zathury a infantilně imbecilního Vánočního skřítka, ten přerod v sebevědomého pana režiséra je přesto udivující. Iron Man má ve Favreauově (pochváleno budiž skloňování) režii všechny náležitosti letního blockbusteru a skvělé herce navíc. Downey Jr. srší šarmem i vtípky a přitom si za vydatné pomoci úžasně milé Gwyneth Paltrow předehřívá půdu pro roli Hugha Heffnera. Zákeřná lysina Jeffa Bridgese před jejich flirtováním trochu ztrácí na lesku, ale proč se zaobírat padouchem, jehož osud je stejně jasně daný. Ještě víc než u barevně spřízněného Hellboye je u Iron Mana sázeno na charisma hlavního hrdiny, který v pohodně nějaké to pokračování dvě utáhne. Nadstandardně vysokou úrovní oslňují speciální efekty. Stejně jako celý film, a na rozdíl od takového Speed Racera, nehledají nové horizonty, jenom dosahují dokonalosti v překračování těch starých. (Matty) 4*

VELKÁ RECENZE
Tak jak? Nebuďte tak hrr... řekněme, že když si odmyslíte velká jména letní sezóny a budete na zítřky pohlížet jen skrz průzory helmy Tonyho Starka, bude to budoucnost růžová, ale zároveň dost nejistá. Jako letní otvírák a předkrm před těžkotonážní dvojicí (pan Volant a pan Klobouk) funguje Iron Man skvěle, při rozšiřování superhrdinského koloritu se však Jon Favreau příliš daleko od nám známého vesmíru nevydává. A musím říct, že je to... jedině dobře.
Iron Man sám o sobě je totiž trestuhodně jednoduchý, alespoň pokud jde o klasický příběh zrodu superhrdiny. Tam kde se smějete teenagerovi kousnutému pavoukem, tam byste mohli kuckat u magických schopností Mandarina. Toho si naštěstí Favreau i Marvel schovávají do dalších dílů a tak Iron Man ve svém debutu (další díly jsou téměř neodvratné, protože Iron Man má potenciál na to, aby se stal obrovským hitem... a po zhlédnutí musím říct, že na to má i plné právo :) spíš zachraňuje svojí čest a genialitu. Přes nejrůznější škrty a zkratky se Favreau dokázal držet předlohy zuby nehty, aniž by ho mírně infantilní comicsový Tony (mluvíme opravdu jen o prvopočátcích celé ságy, další vývoj Iron Mana byl samozřejmě o dost zajímavější a komplexnější) stáhnul pod vodu. Jak se mu to povedlo? Dal mu duši ještě předtím, než mu obstaral "tělo".
Nikdo by nechtěl být Peterem Parkerem předtím než získal superschopnosti, nikdo by nechtěl žít ve stínu rodičů jako Bruce Wayne a pravděpodobně nikdo by se nechtěl poflakovat po Kryptonu bez možnosti "zaletět" si jen tak do sámošky. Ale... každý by chtěl být Tonym Starkem předtím, než se z něj stal Iron Man. Stačí jednoduchá otázka: Jak si dnes představujete prototyp superchlápka? Sexy, chytrý, mocný, úspěšný, vtipný, bohatý... Tony má nabito ve všech uvedených kolonkách. Spal se všemi modelkami z loňského ročníku Maxima, jeho garáž měří tři kilometry a byl na obálce časopisu Time tolikrát, že už ty fotky nemá kam vystavovat. Americký sen, který byste chtěli žít, bez ohledu na to, že Tonyho rakety denně připravují o život tisíce lidí. A jednoho dne dostihnou i jeho. Pokud vyrábíte hrníčky, určitě vás potěší, když v nich dostanete kafe u benzínky. Když vyrábíte šrapnelové pumy, chcete být od nich dost daleko, abyste si nemohli přečíst vlastní podpis. Tony takové štěstí neměl a teď má v hrudi obrovský elektromagnet, je uprostřed pouštního slumu a jeho tajemník se mezitím pokouší prodat co nejvíc nových, převratných prskavek teroristům, co šermují platinovými kartami od Visa.
I během relativně vážné expozice, kdy se mluví (a nejen mluví) o obětech války a Arabové z fiktivní zemičky šermují ve vzduchu kulomety, se Favreauovi daří distancovat se od bolestných odboček ke zkaženosti západního světa. Veškeré moralizování jen lehce črtá Tonyho charakter a Downeyho neustále průpovídky a neutuchající charisma s přehledem brousí hrany těch klišé, která by ve vašem uchu mohla nepříjemně zazvonit. A je to znovu Downey, který film nese vysoko nad mraky pouštních krys, zpátky do blýskavého hi-tech světa, v němž se to hemží modelkami, luxusními rezidencemi a hračičkami, nad jejichž designem roztaje každý geek. Tady Iron Man vynáší své trumfové eso. Není totiž o tom, jak železná mašina hází tanky, trhá stíhačky a knokautuje záporáky, byť toho všeho se dočkáte a režisér se během podobných scén chová jako dospělé dítě, kterému někdo dal kompletní sadu lopatek... na tomhle pískovišti se staví kvalitní bábovky od ILM a i když jich dohromady není dost na pořádný hrad, akce nenechá jedno oko suché, zvlášť když je propletená s neustálým vtipkováním na účet obleku, Tonyho nebo armády Spojených států. Iron Man je hračičkovství. O tom jak Tony peskuje svého robota jménem "Trubka", jak nesměle flirtuje se svou sekretářkou (proklatě sexy Gwyneth Paltrow, která však ani v koktejlových šatech nezapomíná kopat první hereckou ligu) a snaží se zachránit svět nebo alespoň svoje tvrdě vydřené nápady, které mu někdo hodlá ukrást přímo pod nosem.
Co z toho vyplývá? Že tenhle film je neuvěřitelně hravý a proto by mohl zajímat nejen ostřílené fanoušky comicsů. Pro ty má celkem klíšťoidní následování původní premisy (byť místy opravdu zrychlené, je tu odkaz na War Machine oblek i pár dalších detailů, které potěší), pro ostatní pak hrdinu, který pobaví, ať už v červeno-zlaté zbroji nebo v saku od Armaniho. Nevadí, že žádná z hlášek asi nedosáhne ikonického "S velkou silou přichází velká zodpovědnost" a že se v hlavním hrdinovi nedořežete ani dušínovské spravedlnosti, ani temné deprese pod netopýřími křídly. To je možná největší železňákův příspěvek do comicsové síně slávy... je povrchní, je relativně zapomenutelný, ale dvě hodinky v jeho společnosti jsou neuvěřitelně příjemné a na to, že to bylo vlastně jen takové tlachání a hihi, haha si vzpomenete až další den, kdy se začne báječný chuťový ocas postupně vytrácet. Tady a teď bych ale Tonyho nechal vyletět tak vysoko, jak to jen jde a odpustil mu snad i lehce fláknutý závěrečný duel (chápu Favreaua, že chtěl akční scény jen oťukávat a naznačit, že na tom jeho film nestojí, ale pravidla se mohou porušovat jen odtud potud ;). Když totiž Downey zamrká do kamery a utrousí ledabyle další ze svých hlášek, pochopíte, že tenhle film nehodlá podrážet trůny comicsových titánů. Marvel sice používá stejnou lopatu, ale hloubí úplně jinou cestu.
Až čas ukáže, zda je slepá či nikoliv, ale na základy byste si rozhodně měli posvítit, protože uvidíte, že navzdory naříkání o tom, že jsou všechny ty comicsy na jedno brdo, se přeci jenom potůčky začínají rozbíhat různými směry. Možná je to i tím, že tu nikdo nevypadá jako obří myš s křídly a nestřílí "lejzry" z očí, ale právě civilní image a balancování na hraně akce a komedie, by mohly k Tonymu přivést i diváky unavené superhrdinským boomem. A tak zatím opatrně volám - víc netradičních kombinací, víc pestrých voleb. Jenom pozor na tu zelenou, Marveláci.
p.s. Cameo Stana Lee patří k těm nejlepším v historii filmových comicsů. A počkejte si po skončení titulků. Samuel L. Jackson si přeci jenom letos stihne napravit renomé.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Multimilionář a vynálezce Tony Stark je cynický bonviván a sukničkář, který po otci zdědil zbrojařské impérium Stark Industries a pokračuje v otcově práci s jeho kolegou Obadiahem Staneem. Dodává americké armádě tzv. inteligentní zbraně a právě se chystá předvést zástupcům v Afghánistánu nový výrobek, extrémně ničivou raketu Jericho. Cestou z úspěšné prezentace, na níž se mu podaří uzavřít s vládou výhodnou smlouvu, je však armádní konvoj přepaden a zraněný Tony je zajat teroristickou organizací Deset kruhů. Je uvězněn v jeskyni v horách se vzdělaným afghánským lékařem Yinsenem, který mu zachránil život riskantní operací, když mu do hrudi voperoval elektromagnet, který brání střepinám, aby se dostaly k srdci. Teroristé donutí Tonyho, aby pro ně vyrobil raketu Jericho. Je zděšen, když zjistí, že jsou vybaveni jeho zbraněmi, a s Yinsenem se pustí do práce. Nejprve vyrobí malý obloukový reaktor, kterým nahradí elektromagnet ve své hrudi, a poté se pustí do létajícího, vyzbrojeného brnění, které chce využít k útěku. Skutečně se mu podaří uprchnout, přestože Yinsen za jeho svobodu položí život v naději, že Tony využije nové šance pro dobrou věc. Ten po návratu okamžitě zastaví výrobu zbraní a začne tajně pracovat na vylepšené verzi bojového obleku. Obadiah ho varuje, že ho správní rada chce zbavit vlivu na řízení podniku. Vzápětí se mu dostanou do rukou fotografie z afghánské Gulmiry, kterou teroristé napadli jeho zbraněmi, a dokonce na jedné objeví rakety Jericho. V obleku se okamžitě vydá na místo a teroristy i rakety zlikviduje. Netuší, že rakety prodal teroristům zrádný Obadiah a že to byl on, kdo objednal a zaplatil jeho únos. Stejně tak neví, že se zmocnil trosek prvního obleku a tajně se pustil do výroby vlastního modelu. Který z nich bude v závěrečném souboji na život a na smrt lepší?

O FILMU
Iron Man je akční sci-fi film o multimilionáři a geniálním vynálezci Tony Starkovi, který se proslavil svou mnohaletou obranou amerických zájmů po celém světe. Jeho společnost Stark Industries je hlavním dodavatelem zbraní americké vládě.
Tonyho bezstarostný playboyský život se navždy změní, když je během testu válečných zbraní na Blízkém východě zajat a zadržen skupinou povstalců jako rukojmí. Je nucen, aby pro jejich záhadného šéfa Razu, sestrojil nejnovější ničivou zbraň. To Stark odmítá a ačkoliv je těžce raněný, povede se mu vyrobit pancéřový oblek, ve kterém se mu podaří ze zajetí uniknout.
Po návratu do Ameriky se rozhodne skoncovat se svojí minulostí a začne nový lepší život. Navzdory nesouhlasu svého nejbližšího spolupracovníka Obadiaha Stana, který v době jeho nepřítomnosti převzal vedení společnosti, tráví Tony celé dny v dílně, kde zdokonaluje pancéřový oblek, díky kterému získá nadlidskou sílu.
S pomocí dlouholeté asistentky Pepper Potts a důvěryhodné válečné spojky podplukovníka Rhodeyho, Tony odhalí nebezpečné spiknutí, které může mít za následky globální neštěstí. Rozhodne se proto, že ve svém novém červeno-zlatém obleku bude jako Iron Man ochraňovat svět a napravovat spáchané křivdy.
Film režířovaný Jonem Fauvreauem vznikl ve spolupráci studií Paramount Pictures, Marvel Entertainment a Fairview Entertainment. Scénář napsali Mark Fergus, Hawk Ostby, Art Marcum a Matt Holloway.
Marvel Entertainment patří s více než 5 000 komiksovými postavami mezi největší zábavní společnosti. Její úspěch je zakořeněn v šedesátileté éře vydávání komiksů, nicméně komiksy už zdaleka nejsou jediným druhem zábavy, který produkují. Mezi nejvýznamější patří filmy, které se pravidelně stávají kasovními trháky. Úspěch Marvel studií je v Hollywoodu opravdu veliký. Jejich nejúspěšnějšími tituly jsou Spider-Man, X-Men nebo Fantastická čtyřka. I díky nim se studiu podařilo mít 8 největších openingů v amerických kinech v řadě za sebou. Od roku 1998 jejich filmy vydělaly téměř 5 miliard dolarů, čímž se Marvel řadí mezi nejúspěšnější filmová studia. Podle Davida Maisela, ředitele Marvel studií, jejich úspěch spočívá v tom, že filmy s komiksovými postavami lákají dospělé i děti, hrají v nich velké filmové hvězdy a za vznikem stojí týmy vynikajících filmařů. Iron Man je prvním z 10 ohlášených filmů, které se Marvel studia chystají financovat pouze z vlastních zdrojů.
Iron Man jako jedna z prvních “marvelovských” komiksových postav ušel od svého prvního vystoupení v komiksu Tales of Suspense v roce 1963 dlouhou cestu. Postavu vymysleli Stan Lee, Don Heck a Jack Kirby. Iron Manovo alter ego Tony Stark bylo inspirováno skutečnou postavou, slavným americkým letcem, dobrodruhem a trochu bláznivým boháčem Howardem Hughesem.
Stan Lee říká, že chtěl vytvořit postavu, kterou budou mít lidé rádi. Proto vymyslel Tonyho Starka jako přitažlivého, inteligentního a bohatého muže s nemocným srdcem, což je slabina, kvůli které mu diváci fandí. Iron Man není monstrum ze železa nebo mutant, kterého kousl záhadný hmyz, ale geniální člověk, jenž se díky své inteligenci a vynalézavosti stane super hrdinou s nadlidskými schopnostmi.
Jon Favreau byl při výběru režiséra jasná volba. Představitelům Marvel studia se líbily jeho filmy, ze všech nejvíc Zathura. Byli přesvědčeni, že jeho způsob vyprávění dodá komiksovým postavám potřebnou dávku lidskosti, a že se mu podaří vytvořit jasnou vypravěčskou linku příběhu. V 600 komiksech o Iron Manovi je totiž za 40 let jeho existence příběhů a zápletek víc než dost. Favreau začal na scénáři pracovat spolu s Artem Marcumem & Mattem Hollowayem jen rok před vlastním filmováním. Velký důraz kladli na období hrdinova “vzniku”. Nabízelo by se začít příběh o Iron Manovi ve chvíli, kdy už je superhrdinou. Favreau a spol. se ale na začátku filmu hodně soustředili na dobu, kdy Stark pracuje na svém mimořádném obleku a teprve se učí, jak ho správně používat.
V původním komiksu je Tony Stark zarytý antikomunista, který byl sestřelen a zajat Vietnamci, když v jejich zemi kontroloval minitranzistory používané Američany v boji. Tony je nadčasová postava s komplikovanou povahou, která najde smysl života až když se stane Iron Manem. Tvůrci chtěli tento původní příběh zachovat, museli ho ale modernizovat a zasadit do současného prostředí. Příběh byl přepsaný na dnešní globální politickou, sociální i ekonomickou situaci, tak aby byl pro dnešní generace zajímavý. To, co totiž bylo v šedesátých letech, kdy Iron Man vznikl, považováno za science fiction, je dnes běžnou součastí každodenního života:-)
Na scénáři spolupracovali i Mark Fergus & Hawk Ostby. Podle nich bylo nejtěžší najít příběh, díky kterému by film oslovil nejen poměrně úzkou skupinu fanoušků Iron Mana, ale i příznivce komiksů obecně a kromě toho i diváky, kteří o Iron Manovi nikdy neslyšeli. Scénáristé shrnuli obsah příběhu do myšlenky, že Iron Man je příběh o muži, který nalezne své srdce. Tony Stark je slavný pohledný a šarmatní muž, který má rád rychlá auta, krásné ženy a divoké večírky. Žije bezstarostný život plný zábavy, aniž by ho vůbec napadlo, že jeho byznys se zbraněmi může mít katastrofální dopad celý svět. Postupně ale začne chápat možné následky a rozhodne se zásadně změnit svůj život.
Robert Downey Jr. nebyl pro studio jasná volba, dali ale režisérovi při výběru volnou ruku. Ten si naopak tímto hercem byl naprosto jistý. Downey je stejně jako filmový Stark trochu zkažený, zároveň ale sympatický, zábavný a velmi talentovaný. Nakonec i studio bylo s výběrem hlavního představitele naprosto spokojeno.
Jak sám Downey říká, pro něj byla role Iron Mana splněním dětského snu. Na roli se pečlivě připravoval a podílel se i na konečné podobě scénáře. Především ale tvrdě pracoval na svém těle, jak sám říká, nechtěl přijít před kameru a ukázat své ochablé tělo čtyřicátníka. Posuďte sami, jestli se mu povedlo vypracovat si tělo superhrdiny:-)
Stark udržuje silné a prosperující přátelství s hlavním vojenským poradcem americké vlády, podplukovníkem leteckých sil Jamesem “Rhodey” Rhodesem. Rhodey je spojka mezi Starkovo společností a oddělením leteckých sil, které má na starosti nákup zbraní. Vždy brání Tonyho zájmy, často proti vlastnímu názoru. Když je Stark zraněn a zajat a Ministerstvo obrany po něm po několika měsících ukončí pátrání, Rhodey nepřestává svého dlouholetého přítele hledat. Rhodeyo hraje Terrence Howard. Kromě toho, že dobře vypadá v uniformě Air Force, skvěle zahrál silného parťáka, který je stejně schopný jako Tony Stark.
Dalším Tonyho nepostradatelným spojencem je mazaná asistentka Virginia “Pepper” Potts. Nikdy nejde daleko pro ostrá slova a vždycky dokáže uhasit plameny, které Tony svých příliš sebejistým chováním zapálí. Producenti byli velmi rádi, že jejich nabídku role Pepper přijala oscarová Gwyneth Paltrow. Ta se stejně jako Robert Downey Jr. s marvelovskými komiksy setkávala od dětství, její bratr byl nadšeným komiksovým čtenářem. V původním komiksu je Pepper Potts trochu podlézavá, ve filmovém scénáři je role upravena na míru Gwyneth, takže je v jejím podání je Pepper mnohem víc sebevědomá, rázná a přitažlivá. Ve filmu je (na rozdíl od komiksu) ukázaná vzájemná přitažlivost mezi Pepper a Tonym, zůstává ale skrytá v náznacích. Pepper je zkrátka Tonyho pravá ruka, bez které by byl nefunkční. Podobně jako umělci i on jako geniální vědec nezvládá každodenní rutinní záležitosti. Vždy je tu ale Pepper, která vše zařídí, napraví a když je potřeba, srovná Tonyho zpátky do latě.
Roli Obadiaha Stana, pravé ruky Starka a vedoucího člověka v jeho firmě, který převezme vedení společnosti v době Tonyho nepřítomnosti, přijal Jeff Bridges. Obadiah je tvrdý businessman, který udělá vše pro to, aby obchod dopadl, tak jak on chce.
Jeff Bridges si kvůli roli nechal poprvé v životě oholit hlavu, aby vypadal co nejvíc jako komiksový Obadiah Stane.
V zajetí ve skalách se Tony setkává s válečným vězněm Yinsenem. Doktora, který Tonyho drží při životě, aby mu ostrá čepel nepropíchla srdce, hraje Shaun Toub. Zatímco Tony v jeskyni potají sestavuje pancéřový oblek, Yinsen se snaží odvést pozornost nelítostného vůdce povstalců Razy, který po Tonym vyžaduje, aby sestrojil nejmodernější řízenou střelu Jericho. Razu hraje Faran Tahir.
Ve filmu dále hrají Christine Everhart jako krásná investigativní novinářka Leslie Bibb, Sayed Badreya jako Abu Bakar - pravá ruka Razy, Clark Gregg jako vládní agent Coulson, Bill Smitrovich jako generál vzdušných sil Gabriel a režisér Jon Favreau jako Tonyho řidič Happy Hogan.
Film se natáčel v Los Angeles, zatímco původní komiks je jako všechny marvelovské komiksy zasazen do New Yorku. Část filmu se natáčela na vojenské základně Edwards Air Force Base, která se používá jako testovací centrum letadel americké armády. Aby se na takové letiště filmaři vůbec dostali, museli získat povolení od Ministerstva obrany. To mimojiné obnášelo poslat jim scénář, který úředníci prostudovali, aby si byli jisti, že postavy spojené s americkými vojenskými silami jsou zobrazeny v dobrém světle. To bylo v případě Iron Mana splněno, neboť podplukovník Rhodey je čestný hrdina. Kromě toho, že zástupce ministerstva dohlížel na serióznost vojenských postav, pomohl Terrencovi Howardovi s rolí Rhodneyho, který díky němu působil jako opravdový příslušník ozbrojených sil. Filmaři měli k dispozici i skutečné vojáky, kteří se ve filmu objeví jako kompars.
Pancéřové obleky vymysleli Stan Winston, držitel čtyř Oscarů za nejlepší kostýmy, Phil Saunders a Adi Granov. Zatímco první oblek nazvaný Mark I sestrojil Tony v zajetí, další zdokonalené tipy sestavoval ve své dílně. Nejčastěji se ve filmu objevuje oblek Mark III. Každý oblek vážil přes 40 kilogramů, proto byl Robert Downey Jr. často střídán dvojníky/kaskadéry, neboť v jeho silách nosit ho několik hodin v kuse během natáčení. Pokud to bylo možné, měl pro určité scény na sobě jen část obleku, aby se mohl lépe pohybovat. Některé záběry, například létající Iron Man, byly nahrazené počítačovými efekty. Pomocí počítačové techniky byl sestrojen i Iron Manův protivník Iron Monger. Jeho oblek, ovládaný statisty a manipulátovy, vážil 400 kilogramů.

Ocenění:
Academy Awards
2009 - Střih zvuku (nominace)
2009 - Vizuální efekty (nominace)

BAFTA
2009 - Vizuální efekty (nominace)

DABING
V českém znění: Radovan Vaculík - Robert Downey Jr. (Tony Stark / Iron Man), Simona Vrbická - Gwyneth Paltrow (Pepper Pottsová), Pavel Soukup - Jeff Bridges (Obadiah Stane / Iron Monger), Zbyšek Horák - Paul Bettany (Jarvis), Bohdan Tůma - Terrence Howard (James 'Rhodey' Rhodes), Stanislav Lehký - Jon Favreau (Hogan), Vladimír Čech - Samuel L. Jackson (Nick Fury), Antonín Navrátil - Clark Gregg (Agent Phil Coulson), Kamila Špráchalová - Leslie Bibb (Christine Everhartová), Jiří Balcárek - Shaun Toub (Yinsen), Zdeněk Hruška - Faran Tahir (Raza), Bohuslav Kalva, Zdeněk Mahdal, Filip Švarc, Miroslava Součková, Jana Šoltysová a další
Překlad: Martin Gust
Zvuk: Dušan Matuška
Produkce: Leoš Lanči
Dialogy a režie: Zdeněk Gawlik
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska v roce 2008

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 1.5.2008 Bontonfilm
Premiéra USA: 2.5.2008 Paramount Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 6.10.2008 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 6 040 599
Tržby celkem - $ 585 174 222
Návštěvnost v ČR 54 763
Náklady (Rozpočet) - $ 140 000 000

FILMY V SÉRII
IIron Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a0213/
Akční / Dobrodružný, USA, 2008
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Terrence Howard

Neuvěřitelný Hulk gastonrolinc.webnode.cz/news/a57/
Akční / Thriller, USA, 2008
Režie: Louis Leterrier, Hrají: Edward Norton, Liv Tyler

Iron Man 2 (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0214/
Akční / Dobrodružný, USA, 2010
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Mickey Rourke

Thor gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Kenneth Branagh, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Captain America: První Avenger gastonrolinc.webnode.cz/news/a0193/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Joe Johnston, Hrají: Chris Evans, Hugo Weaving

Avengers gastonrolinc.webnode.cz/news/a0195/
Akční / Dobrodružný, USA, 2012
Režie: Joss Whedon, Hrají: Robert Downey Jr., Jeremy Renner

Thor: Temný svět gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2013
Režie: Alan Taylor, Hrají: Chris Hemsworth, Natalie Portman

Iron Man 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0211/
Sci-Fi / Fantasy, USA / Čína, 2013
Režie: Shane Black, Hrají: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow

Strážci Galaxie gastonrolinc.webnode.cz/news/a0196/
Akční / Dobrodružný, USA / Velká Británie, 2014
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Captain America: Návrat prvního Avengera gastonrolinc.webnode.cz/news/a0194/
Akční / Dobrodružný, USA, 2014
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Scarlett Johansson

Ant-Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a22/
Akční / Sci-Fi, USA, 2015
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Michael Douglas

Avengers: Age of Ultron gastonrolinc.webnode.cz/news/a270/
Akční / Dobrodružný, USA, 2015
Režie: Joss Whedon, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Doctor Strange gastonrolinc.webnode.cz/news/a31/
Akční / Dobrodružný, USA, 2016
Režie: Scott Derrickson, Hrají: Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor

Captain America: Občanská válka gastonrolinc.webnode.cz/news/a0234/
Akční / Dobrodružný, USA / Německo, 2016
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Strážci Galaxie Vol. 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a238/
Akční / Dobrodružný, USA / Nový Zéland, 2017
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Thor: Ragnarok gastonrolinc.webnode.cz/news/a77/
Akční / Dobrodružný, USA / Austrálie, 2017
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Spider-Man: Homecoming gastonrolinc.webnode.cz/news/a239/
Akční / Dobrodružný, USA, 2017
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Michael Keaton

Ant-Man a Wasp gastonrolinc.webnode.cz/news/a272/
Akční / Sci-Fi, USA, 2018
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Black Panther gastonrolinc.webnode.cz/news/a0264/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan

Avengers: Infinity War gastonrolinc.webnode.cz/news/a271/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth

Captain Marvel gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anna Boden, Ryan Fleck, Hrají: Brie Larson, Samuel L. Jackson

Spider-Man: Daleko od domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-daleko-od-domova-spider-man-far-from-home-2019-1830usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-80/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Jacob Batalon

Avengers: Endgame gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.
 
Black Widow gastonrolinc.webnode.cz/news/black-widow-black-widow-2021-134-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-64/
Akční / Dobrodružný, USA 2021
Režie: Cate Shortland, Hrají: Scarlett Johansson, Florence Pugh

Shang-Chi a legenda o deseti prstenech gastonrolinc.webnode.cz/news/shang-chi-a-legenda-o-deseti-prstenech-shang-chi-and-the-legend-of-the-ten-rings-2021-113-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-80/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2021
Režie: Destin Daniel Cretton, Hrají: Simu Liu, Tony Leung Chiu-wai

Eternals gastonrolinc.webnode.cz/news/eternals-eternals-2021-157-usa-akcni-drama-fantasy-sci-fi/
Akční / Drama / Fantasy, USA 2021
Režie: Chloé Zhao, Hrají: Angelina Jolie, Richard Madden

Spider-Man: Bez domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-bez-domova-spider-man-no-way-home-2021-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi USA 2021
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Zendaya

Thor: Láska jako hrom gastonrolinc.webnode.cz/news/thor-love-and-thunder-thor-love-and-thunder-2002-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2022
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tessa Thompson

Black Panther 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/black-panther-2-akcni-dobrodruzny-sci-fi-usa-2022-pripravuje-se/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2022
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Letitia Wright, Lupita Nyong'o

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/doctor-strange-v-mnohovesmiru-silenstvi-doctor-strange-in-the-multiverse-of-madness-2022-127-usa-akcni-fantasy-horor-67/
Akční / Fantasy / Horor, USA 2022,
Režie: Sam Raimi, Hrají: Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen
 
Ant-Man and the Wasp: Quantumania gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd174/
USA, Akční / Dobrodružný / Komedie 2023
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Strážci Galaxie Vol. 3 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd172/
USA, Akční / Dobrodružný / Sci-Fi 2023
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Dave Bautista

The Marvels (27.07.2023 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd216/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2023
Režie: Nia DaCosta, Hrají: Brie Larson, Iman Vellani
 
Tvůrci a herci
Jon Favreau (Režie), Avi Arad (Produkce), Kevin Feige (Produkce), Ramin Djawadi (Hudba), Matthew Libatique (Kamera), Dan Lebental (Střih), Randi Hiller (Casting), Sarah Finn (Casting), J. Michael Riva (Scénografie), Rebecca Gregg (Kostýmy), Laura Jean Shannon (Kostýmy),  Frank Eulner (Zvuk), Janie Kelman (Masky), Allan A. Apone (Masky), Ruth Haney (Masky), Mark Fergus (Scénář), Hawk Ostby (Scénář), Art Marcum (Scénář), Matt Holloway (Scénář), Robert Downey Jr. (Herec), Terrence Howard (Herec), Jeff Bridges (Herec), Gwyneth Paltrow (Herec), Leslie Bibb (Herec), Shaun Toub (Herec), Faran Tahir (Herec), Clark Gregg (Herec), Bill Smitrovich (Herec), Paul Bettany (Herec), Jon Favreau (Herec), Peter Billingsley (Herec), Tim Guinee (Herec), Will Lyman (Herec), Tom Morello (Herec), Ahmed Ahmed (Herec), Fahim Fazli (Herec), Nazanin Boniadi (Herec), Stacy Stas (Herec), Sahar Bibiyan (Herec), Stan Lee (Herec), Tim Griffin (Herec), Micah Hauptman (Herec), Samuel L. Jackson (Herec), America Olivo (Herec), Ricki Noel Lander (Herec), Halla (Herec), Jeannine Kaspar (Herec), Kevin Foster (Herec), Lara Kinnear (Herec), Laura Liguori (Herec), Mike Cochrane (Herec), Jeffrey Ashkin (Herec), Crystal Marie Denha (Herec), Garret Noël (Herec)
 
2008/126/USA/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- Ve scéně, kdy Pepper (Gwyneth Paltrow) pomáhá Tonymu (Robert Downey Jr.) vyměnit jeho obloukový reaktor, byla použita prostetická hruď, kterou měl na sobě Robert Downey Jr. připevněnou. Jeho tělo bylo přitom zatlačeno do křesla, na kterém Tony seděl. Celá oblast byla nasvícena, aby se zamaskovaly přechody mezi Downeyho tělem a falešnou hrudí.
- Jedním z původních plánů studia bylo natočit již v roce 1997 s Nicolasem Cagem v hlavní roli, nakonec však z plánů sešlo.
- JARVIS je skratka z anglického "Just A Rather Very Intelligent System".
- Postava Tonyho Starka (Robert Downey Jr.) je založená na vedcovi menom Howard Hughes. Ten bol taktiež označovaný ako excentrický milionár, vynálezca, zberateľ a filantrop. Svoje krstné meno navyše prepožičal otcovi Tonyho Starka, Howardovi.
- Brnenie Iron Mana (Robert Downey Jr.) je zložené z približne 450 kusov.
- Když se Tony Stark (Robert Downey Jr.) probudí v jeskyni, má na sobě českou vojenskou bundu vzor "60", tzv. "jehličí".
- Stark (Robert Downey Jr.) nosí ve filmu hodinky Bulgari Diagono Phases de Lune z růžového zlata v hodnotě 24 000 € a Bulgari Diagono Chronograph.
- Sám režisér filmu Jon Favreau si ve svém filmu střihl roli jednoho ze zaměstnanců Tonyho Starka (Robert Downey Jr.)
- Ve filmu uslyšíte písně světoznámých heavy metalových legend AC/DC „Back in Black“, Sucicidal Tendencies „Institutionalized“ a na konci filmu skladbu „Iron man“ od Black Sabbath.
- V rané fázi produkce seděl Robert Downey Jr. v kanceláři hned vedle režiséra Jona Favreaua, aby tak mohli diskutovat o podobě filmu.
- Iron manův původ se v komiksech časem aktualizoval. Podle původních komiksů má za sebou Iron Man akce již mnoho. Nejprve byl v roce 1963 zasazen do války ve Vietnamu, později do války v Zálivu a v komiksu „Extremis“ do Afgánistánu, což je pro tuto filmovou sérii stěžijní, protože se jedná o nejmodernější pojetí Iron Mana.
- V době natáčení nebyl scénář zcela dokončen. Příběh a akce byly kompletní, ale dialogy se doplňovaly přímo při natáčení.
- Při filmování zničil tank kameru typu Aaton 35 mm.
- Robert Downey Jr., Terrence Howard a jeho otec Faran Tahir, skladatel Ramin Djawadi a tvůrce speciálních efektů Stan Winston jsou fanoušky Iron Mana.
- Ghostface Killah (slavný americký rapper) si jako velký fanoušek Iron Mana (používá přezdívky „Ironman“ a „Tony Starks“ a jedno ze svých albumů pojmenoval dokonce „Ironman“) zahrál ve filmu cameo, ale jeho scéna byla nakonec vystřižena.
- V rané fázi scénáře jsme se měli dozvědět, že Tony Stark navrhl chapadla Dr. Otta Octaviuse ze Spider-Mana 2.
- Jeskyně, ve které je uvězněn Tony Stark, byly kulisy v délce 180 metrů, vybavené klimatizací.
- Po shlédnutí Pirates of the Caribbean: At World's End a Transformers si Jon Favreau vybral jako tvůrce speciálních efektů právě Industrial Light & Magic.
- Většina scén z Afghánistánu se točila v Olancha Sand Dunes v Kalifornii při síle větru dosahující 80 km/h.
 
Odkazy