Avengers / The Avengers (2012/143/USA/Akční, Sci-Fi) 83%

06.08.2018 10:45
JEDNOU VĚTOU
„Marvel Studios uvádí super hrdinský tým všech dob Avengers, ve kterém se přestaví ikoničtí super hrdinové - Iron Man, Neuvěřitelný Hulk, Thor, Captain America, Hawkeye a Black Widow.

OBSAH
Loki při bezcílném putování vesmírem objeví spojence, kteří mu rádi pomohou s jeho pomstou. Rasa robotických mimozemšťanů Chitauri Lokimu nabídne, že když jim umožní získat mocnou kosmickou kostku Tesseract, tak mu na oplátku pomohou srazit na kolena Zemi, kterou si tolik oblíbil jeho nenáviděný bratr Thor. Kostku momentálně zkoumá špionážní agentura SHIELD. Ani celá základna plná zkušených agentů ji ale nedokázala ubránit před krádeží. Když se Loki kostky zmocní, tak nechává za sebou totálně zničenou základnu, pozabíjí všechny, kteří mu přijdou do cesty, a pak uniká. Ředitel agentury Nick Fury se rozhodne obnovit dříve zamítnutý program Avengers, který má shromažďovat výjimečné jedince, kteří by si dokázali poradit v podobně nestandardních situacích, na jaké běžní smrtelníci nestačí.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Luxusní týmová zábava, která skutečně potřebuje svých 133 minut (pak jdou titulky), a u které můžeme jen děkovat, že se v ní sešli tak dobří herci, a že je vedl tak zručný popcorňák jako Joss Whedon - což je skutečný Director Fury (v tom nejlepším smyslu slova Fury;)). A že na to producenti dali takový balík;) Samozřejmě to není žádná velká kultura, ale díky těm komponentům výborně fungují masové bojové scény i "komorní" slovní i fyzické třenice hlavních hrdinů. Jejich odlišné charaktery dávají týmu Avengers takřka reálnou chemii, která není složená předvídatelně jako v jiných tradičních týmovkách. Byť jsou všichni výborní, když si hrají to svoje, tak nikdo nemá na Marka Ruffala - z toho jsem měl při scéně konfrontace v laboratoři SHIELDu opravdu husí kůži. A taky jeho Hulk u mě vyvolal jediné dva momenty hlasitého smíchu (samozřejmě poslední pěsťovka Thorovi a "Puny god.";)) Sice nevím, jestli se ještě někdy odhodlám podívat znova (možná před dvojkou), protože tuhle část Marveláckého univerza zas tak nežeru, ale jsem stoprocentně za, aby tu dvojka byla co nejdříve. Tedy vlastně ne - aby tu byla v ten správný čas, až bude všechno hotové minimálně ve stejné kvalitě jako předvedli Avengers. BTW Scarlett mi tu přišla poněkud dost vyzrálá... a sošná, abych ji neurazil:) Škoda, že G.I.Joe se s Avengery nemůže v žádném rozumné ohledu měřit - dámy totiž měl výrazně přitažlivější než Natašu;) Tak to už by asi stačilo - dám 80%, protože i když je to natočené "do plných", je to pořád jen nezávazná zábava bez hlubšího smyslu. (Gemini) 4*

S přítelkyní jsme se na Avengers těšili. Sympatické je, že tvůrci dali do kupy herce, kteří opravdu hrají Iron Mana, Kapitána Ameriku, Thora nebo Lokiho. Dokonce mě překvapili, že do jedné z rolí narvali suprovou Cobie Smulders, kterou máme hrozně rádi. Celkově nemůžeme říct, že bychom se netěšili, těšili a jak. Tyhle komiksové adaptace nás baví, i když je to už po miliónté propraná prakticky stejná písnička. Až tedy na to, že tentokrát se nejedná o konkrétní postavu, ale o celou řadu superhrdinů. Trošičku mně příjde, jako kdyby v Hollywoodu už nevěděli, co natočit. Příběh je totiž naprostý průměr a nebýt skvělé kombinace humoristů, ať už v podobě Iron Mana nebo Thora, tak můžu říct, že bych se začal asi i nudit. Dobře, efekty byly skvělé, akce parádní, ale to je tak nějak všechno. Trošku jsem nad tím přemýšlel a došlo mi, že jsme možná měli velké očekávání. Oni se Avengers tváří jako opravdu velký film. Jenže velký film ze světa komiksů splňuje asi jenom Watchmen. Ten totiž dokáže po všech stránkách být daleko jiný, než filmy se superhrdiny většinou bývají. Avengers jsou totiž ve své podstatě recyklace všech postav nacpané do jednoho filmu s kopou dobrých akčních scén, ale s žádnou inovací. Každopádně nás to zabavilo a to byl u takového filmu účel. Jen nevím, jestli mě to dokáže zabavit i u dvojky. (Malarkey) 4*

Mohutná dávka dobré nálady a naděje, že filmy s hromadou nesourodých postav oblečených v různých oblecích a s různými schopnostmi (bůh vs sexy agentka vs lukostřelec), mohou fungovat na výbornou. Málokdo si asi uvědomuje, jak měl Whedon těžké spojit všechny tyhle postavy do funkčního celku a předvést je ve filmu současně, ve scénách a sekvencích, v kterých by se divák smál, tam kde tvůrce chce a nikdy nikde jinde. To se mu povedlo a patří mu za to mé díky, mnohem větší než za přehlédnou akci nebo ve výsledku velmi přesnou stopáž. Tenhle film má totiž všechno. Dobře fungující postavy, svět, relativně logické kroky, komiksovou stylizaci včetně "fyziky" a především vynikající scénář, který dává prostor všem a naťukává "příběhy jednotlivců". Já se snad víc bavil vtipy a konverzací, než akcí, ale i ta včetně triků brala dech. Když pominu klasické postavy, které prostě mají své kouzlo, tak jednoznačný vládce je Hulk, který se v podobě Marka Ruffala konečně dočkal herce hodného jeho ... ehm... velikosti. Každý jeho pohyb je perfektně záměrně dokonalý. Abych jen nechválil,je tu pár věci, co mě trochu trápí. První je, že scénář a Whedon obecně se snaží příliš často rozesmívat publikum, čímž shazuje dramatickou úroveň okamžiku i filmu. Bavilo mě to, ale osobně nechápu, že to má takový vliv na tak široké pole diváků (91%?). Ta sebeparodie přeci nemůže být tak univerzální... Další věc mimozemšťané nezabíjeli, mimozemšťané neefektivně ničili taxíky...a jediné, co Whedon zatím nezvládá je udržení tempu v akčních závěru, který jak má být dlouhý, tak ztrácí na tahu chvílemi. Přesto je to film, který mezi komiksy v podstatě nemá obdobu a zvládnutí celé látky s těmi postavami si zaslouží potlesk. Potlesk, smích, potlesk. PS: proč Josh nezakázal dávat do traileru "Hulk catch Iron man"?:(z vrcholu filmu bylo jen "hm, zase..." (Djkoma) 5*

VELKÁ RECENZE
My, kteří nepodléháme zanášenému komiksovému hypeování, máme problém nevnímat Avengers jako "další rubačku se superhrdiny". To by ale samozřejmě byla chyba. Asi jako kdybychom film, kde se setkají Rumcajs, Křemílek a Maxipes Fík, považovali za běžný večerníček. Kdepak, tenhle kousek představuje pro cílovou skupinu zcela ultimátní popkulturní počin, rovnající se naprostému "must see". Je načase se podvolit?
Avengers stojí na tom, že titulní hrdiny již známe a máme rádi. Samozřejmě musí dojít ke zkratkovitým představovačkám a vysvětlovačkám, ale neumím si představit, že by tak rychle mohlo diváka chytit a zaujmout tolik různorodých postav najednou, pokud by jimi byl zcela netknutý (tomu odpovídá i fakt, že hrdinové bez originů pořád kopou druhou ligu).
Rozehrává se příběh naznačený již dříve, kde figuruje Loki, nevlastní bratr Thora, armáda hnusáků a pár robo-mega-příšer, proti nimž Samulel L. postaví tým těch největších borců světa.
Oproti lhavým trailerům se většinu času pohybujeme na izolované obří (vzducho)lodi, ne v ulicích velkoměsta, ovšem komorní atmosféru nečekejte.
Asi nepřekvapí, že první část, právě ta na lodi, se věnuje spíš hláškám a druhá explozím, to už je u Marvelu standard.
Nejvíc mě zaujalo tření stylu dosavadních originů (retro, sci-fi, fantasy) a hrdinů s jiným slovníkem a odlišnými rekvizitami, kteří se snaží plátno přizpůsobit právě sobě. Souboj o dominanci (který musí samozřejmě dopadnout nerozhodně) se tu vyskytuje skutečně na všech úrovních.
Kladem marveláckého hitu je, že svou roli hraje na jedničku a plní sny fanouškům, jak jen reálně může. Hlášky střídají další hlášky, kamera zabírá skupinky bijců v cool kompozicích a vše, od čeho se to dá očekávat, efektně vybuchuje.
Záporem je, že této své roli Avengers zcela podléhají a do schématu, které se od nich očekává, vklouzávají bezpodmínečně a zcela. Každá vteřina je splněný sen komiksového fanouška, ano, jenže nespočívá krása kinematografie v tom, že umí překvapovat a očekávání převyšovat?
Marvel překvapit nedokáže, vlastně přímo nechce, a Avengers jsou velmi stereotypní a očekávatelní. Navíc jsou zcela prázdní a krom popcornového opojení nevzbuzují žádné emoce (smutek, radost, strach), neobhajují žádné názory a nekážou žádné skutečné poselství. Je to jen přehlídka superhrdinů.
S tímto prohlášením silně kontrastuje vysoké hodnocení, kterého jste si již jistě všimli. "Problém" tkví v tom, že Joss Whedon (na rozdíl od Michaela Baye a Petera Berga) umí neoriginalitu, schematičnost a prázdnotu sobě svěřeného díla velmi dobře rozvrhnout, načančat a prodat. Tvůrce kultovních seriálů Buffy a Firefly má nesporný smysl pro timing jak hlášek, tak i akce a každá minuta působí "ultimátně" - tohle slovo má s Avengers hodně co do činění - a plnohodnotně.
Whedon bojuje i s námětem, který rozhodně není vděčný a jeho potenciál ve skutečnosti není tak velký, jak se zdá. Točit film o zhruba osmi postavách, z nichž každá má zástup fanoušků, jenž něco očekává, není zrovna záviděníhodné. A podle politiky Marvelu musí Avengers všechna očekávání plnit, jinak by je čekal průšvih.
Jak to udělat, aby Thor, Tony a Hulk provádějící masovou destrukci nezesměšňovali Černou vdovu a Kapitána Ameriku, jíž zatím dole na ulici pomáhají babičce z převráceného autobusu? Těžko! Nicméně se vždy daří superhrdinovi předhodit cíl přesně přizpůsobený jeho schopnostem, aniž by působilo nepatřičně, že schopnosti jedněch jsou prakticky neomezené, zatímco druhé ohrožuje i směšný rotační kulomet.
Potud v pořádku. Jenže navozování těchto situací si vyžádalo daň - v podstatě vše ostatní hodit za hlavu.
Dostáváme se zpět k přehlídce. Vše se stává věcí estrády a show. Avengers skutečně nenabízejí víc než velkou atrakci oproštěnou od obvyklých požadavků, které na filmy klademe. Alibismus v praxi, přesně tak. Ta atrakce totiž dozrála do prvotřídní jakosti a plní svůj účel na jedničku. Jakkoli si tedy budeme všechny "objektivní" nedostatky uvědomovat, pořád můžeme té prvoplánové pecce podlehnout.
Dokonce je velmi pravděpodobné, že se tak stane.
Skutečně málokdy se naskytne film, u kterého můžete dvě hodiny tupě zírat na plátno a o ničem nepřemýšlet, aniž by bylo nutné cítit se trapně nebo nedůstojně. Stačí jen smířit se s neměnným, pochopit účel toho všeho a nedělat machry - od toho je to přece Tony.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Asgarďan Loki se spojí s vůdcem mimozemské rasy zvané Chitauri. Ten výměnou za pomoc se získáním Teseraktu, mocného energetického zdroje, slíbí Lokimu armádu, se kterou si může podrobit Zemi. Nick Fury, ředitel tajné špionážní agentury S.H.I.E.L.D., dorazí společně se svou zástupkyní, agentkou Marií Hillovou, do výzkumného zařízení, kde právě probíhá evakuace. Doktor Erik Selvig zde vedl vědecký tým, který experimentoval s Tesseractem. Agent Phil Coulson vysvětlí příchozím, že předmět začal vyzařovat neobvyklou formu energie. Tesseract náhle vytvoří červí díru, která umožní Lokimu dostat se na Zemi. Asgarďan převezme Tesseract a svým žezlem si podmaní Selviga a několik agentů, včetně Clinta Bartona (Hawkeye). Tito poskoci mu nyní začnou pomáhat v dosažení jeho cíle.
Kvůli nečekanému útoku Lokiho reaktivuje ředitel Fury „program Avengers“. Agentka Nataša Romanovová (Black Widow) je vyslána do Kalkaty, aby získala doktora Bruce Bannera (Hulk), který by mohl vystopovat Tesseract díky jeho emisím záření gama. Agent Coulson zamíří za Tonym Starkem (Iron Man), jemuž předá shrnutí Selvigova výzkumu. Fury mezitím navštíví Stevea Rogerse (Kapitán Amerika), který také může pomoci získat ukradený artefakt.
Barton ukradne ve Stuttgartu iridium potřebné ke stabilizování Tesseractu. Loki mezitím odláká pozornost, což vyústí ve střet s Rogersem, Starkem a Romanovovou a jeho zajmutí. Zatímco je Asgarďan transportován do zařízení S.H.I.E.L.D.u, svého adoptivního bratra osvobodí Thor, který doufá, že ho donutí vzdát se útočného plánu a vrátit se na Asgard. Po konfrontaci se Starkem a Rogersem Thor souhlasí se zadržením Lokiho na létající letadlové lodi S.H.I.E.L.D.u, kde je útočník zavřen do speciální cely původně určené pro zadržení Hulka. Banner a Stark se mezitím snaží vystopovat Tesseract.
Avengers se rozdělí, protože mají rozdílné názory jak na přístup vůči Lokimu, tak na odhalení faktu, že agentura S.H.I.E.L.D. plánuje využít Tesseract k vývoji mocné zbraně, která by měla zastrašit nepřátelské mimozemšťany. Během hádky však Barton a další Lokim ovládnutí agenti zaútočí na Helicarrier, poškodí její motory a zapříčiní, že se Banner změní v Hulka. Stark a Rogers se následně společně snaží zprovoznit motory a Thor se pokouší zastavit Hulkovo řádění. Romanovová bojuje s Bartonem, který nakonec upadne do bezvědomí, což zruší Lokiho ovládání mysli. Asgarďan mezitím uprchne; při útěku zabije agenta Coulsona a svého bratra Thora vyhodí z letící lodi. Hulk po boji se stíhačkou S.H.I.E.L.D.u také dopadne na zem. Fury využije Coulsonovy smrti k motivování Avengers, aby začali pracovat jako tým. Stark a Rogers přijdou na to, že pro Lokiho by nebyla jejich pouhá porážka dostačující. Potřebuje je přemoci veřejně, aby se pak sám prohlásil za vládce Země. Loki použije Tesseract a zařízení, které postavil Selvig, k otevření červí díry nad Stark Tower, jež umožní přílet chitaurské flotily.
Avengers se kvůli obraně New Yorku, kde byla ona červí díra otevřena, znovu shromáždí. Brzo si však uvědomí, že zanedlouho budou poraženi, neboť na Zemi přilétá stále více Chitaurů. Dorazí i Banner, jenž se opět změní v Hulka, který ale nyní po boku Rogerse, Starka, Bartona a Romanovové bojuje s mimozemšťany a zároveň se snaží evakuovat civilisty. Hulk najde Lokiho a bije ho tak dlouho, dokud se nepodvolí. Romanovová si vytvoří cestu ke generátoru, u kterého Selvig, který je už mimo Lokiho kontrolu, odhalí, že k vypnutí zařízení může být použito Lokiho žezlo. Mezitím se Furyho nadřízení snaží ukončit invazi vypuštěním jaderné střely na Manhattan. Stark dokáže raketu odklonit a proletí s ní červí dírou do chitaurského vesmíru. Tam střela při explozi zničí chitaurskou mateřskou loď, což zneškodní jejich armádu na Zemi. Stark se i přes nedostatek energie ve svém obleku Iron Mana stihne dostat uzavírající se červí dírou zpět do New Yorku. Před dopadem na zem ho zachytí Hulk.
Po skončení bitvy se Thor společně s Lokim a Tesseractem vrátí do Asgardu. Fury prohlásí, že pokud budou někdy opět potřeba Avengers, kteří nyní tiše sedí v restauraci a pojídají šavarmu, tak se znovu objeví. Vůdce Chitaurů mezitím probírá se svým pánem neúspěšný útok a sílu Pozemšťanů.

O FILMU
První náznaky o možnosti vzniku nejambicioznějšího filmového projektu společnosti Marvel se začaly objevovat už v roce 2008 při úspěšné premiéře série Iron Man - projektu, který by v sobě spojoval nejoblíbenější postavy světa společnosti Marvel v jediném filmu s názvem Avengers. S tímto nápadem původně přišel už producent filmu Kevin Feige v průběhu natáčení, kdy navrhl, že by organizace S.H.I.E.L.D. mohla sehrát svou úlohu jak v ději filmu Iron Man, tak i v příběhu Neuvěřitelného Hulka.
„Začali jsme přemýšlet o tom, kterých postav z Marvel světa se dosud nechopily jiné společnosti. Vyšli nám z toho Iron Man, Hulk, Kapitán America, Thor, Hawkeye a Black Widow,“ říká Feige. „A já si říkal, že to je pozoruhodné - všechny tyhle postavy spojuje jedna z nejpopulárnějších comicsových sérií vůbec, série Avengers.“
„Když kdosi zmínil možnost, že by se ve filmu objevil Nick Fury, zavolali jsme Samovi Jacksonovi a tomu to přišlo jako skvělý nápad,“ pokračuje Feige. „Právě jeho nadšení nás přimělo scénu na konci titulků natočit, stejně jako věta, kterou v ní říká Tonymu Starkovi: 'Jste součástí něčeho většího, jenom to zatím nevíte.' Ta věta tvořila i náš nenápadný vzkaz divákům.“
„Diváci z té scény byli nadšeni a kolem Nicka Furyho začalo být hrozně rušno. Zopakovali jsme totéž o dva měsíce později v případě Neuvěřitelného Hulka a reakce nám znovu naznačily, že se do projektu Avengers můžeme pustit. Poté jsme se rozhodli představovat jeho hrdiny jednoho po druhém, protože pro nás bylo důležité, abychom diváky nejprve seznámili s hrdiny v jejich vlastním prostředí a teprve potom je v Avengers dali dohromady. Současně jsme pro natáčení filmů Thor a Captain America povolali tvůrce, kteří se nebránili představě toho, že budou mít jisté prvky svých filmů pevně dané.“
Comics Avengers stvořili Stan Lee a Jack Kirby a poprvé světlo světa spatřil v roce 1963. Původními členy týmu byli Iron Man, Thor, Hulk, Ant-Man a Wasp. Kaptitán America se k němu připojil ve čtvrtém čísle poté, co byl vysvobozen ze svého ledového vězení. Pro Stana Leeho je popularita jeho postav ještě po padesáti letech od vzniku důkazem toho, že odvedl dobrou práci.
„Rád bych věřil tomu, že jedním z důvodů, proč jsou postavy světa Marvel tak populární, je skutečnost, že když jsme je vytvářeli, snažili jsme se jim vytvořit zajímavé osobnosti a osobní problémy, aby zaujali i ty, kteří žádné superschopnosti nemají,“ vysvětluje Stan Lee. „Jinými slovy jsme se snažili o to, aby naši hrdinové byli věrohodní a zajímaví. Někdy dochází k tomu, že se lidé příliš soustředí na superschopnosti a ignorují skutečnou osobnost, která se ukrývá v kostýmu. Každá postava z Avengers je nějakým způsobem nedokonalá a může kromě záchrany světa nabídnout i zajímavý osobní příběh.“
„Měli jsme v naše schopnosti poměrně velkou důvěru, ale dva ze čtyř hrdinů jsme v té době divákům ještě nepředstavili a šlo tedy tak trochu o sázku do loterie,“ míní Kevin Feige. „Nedílnou součástí celé skládačky bylo představit Kapitána Americu a Thora v jejich vlastních filmech s naprosto specifickým původem vzniku těchto hrdinů a zakončením, které nahrávalo příběhu Avengers.“
Plán ale vyšel na výbornou, z filmů Thor i Captain America byly kasovní trháky a jen posílily zájem o filmovou podobu Avengers. „Když jsme oznámili, že hledáme režiséra, ozval se Joss Whedon a měl velice vážný zájem,“ vzpomíná Kevin Feige. „Znám se s Jossem od roku 2001 a řekl jsem mu, že jedním z nejdůležitějších prvků Avengers je to, aby fungovali jako samostatný film a aby se na něj diváci mohli podívat a chápat ho i bez nutnosti znát jakýkoliv jiný film podle comicsů Marvel.“
„Chtěli jsme, aby ve filmu byly k vidění úžasné lokace a skvělé akční scény, ale nechtěli jsme, aby zastínily atmosféru a humor,“ pokračuje producent. „Od začátku bylo zajímavé představovat si, jaké to bude, když se sejdou Tony Stark a Steve Rogers, nebo jak bude Tony reagovat na Thora či jak bude na diváka působit Nick Fury, kterého poprvé uvidíme v jeho domácím prostředí. Chtěli jsme, aby tato dynamika tvořila hlavní jádro filmu a Joss byl podle nás někdo, kdo byl schopen věnovat jí stejnou pozornost jako akčním scénám.“
Joss Whedon vysvětluje, co ho na filmu zaujalo: „Jsem fanouškem toho, co Marvel dokázal. Filmy, které natočili, jsou velice informativní, užitečná a zábavné, ale když za mnou poprvé přišli, měly ještě filmy Thor a Captain America daleko do dokončení a já moc nechápal, jak chtějí všechny ty série spojit do jediného filmu.“
„Iron Man, Hulk, Thor a Kapitán America nepůsobí dojmem, že by mohli stát bok po boku, a právě to mě na nich zaujalo,“ pokračuje Whedon. „Oni k sobě nepatří a nedokázali by spolu vyjít, a jakmile jsem se soustředil na tohle, tak mi došlo, že o těch lidech jsem schopen druhým něco sdělit.“
Herec Robert Downey Jr., který představuje Tonyho Starka / Iron Mana, soudí: „Kromě talentu na výběr herců se Marvelu skvěle daří vybrat toho správného režiséra pro daný projekt a vždy se jedná o velice napjatě očekávané oznámení. Psaní scénáře k Avengers je mnohem preciznější záležitostí, protože se jedná o komplexnější věc, snažíte se spojit dohromady osm postav a všechny musejí mít smysl, všechny mají své příběhové linie a na všechny se ve filmu musí dostat.“
„Při psaní scénáře jsem měl možnost strávit nějaký čas s každým z herců, takže věděli, že jejich postavy buduji od základu znovu,“ vysvětluje Whedon. „Jak jsme postupovali, chodil jsem za nimi a říkal jim, co si pro ně představuji a jak by to podle mého názoru měli zahrát. A pak jsem se zajímal o to, zda by se něčemu chtěli vyhnout, zda jejich postava něco potřebuje nebo třeba chce. Každý z herců měl na tvorbě postavy svůj podíl, takže se od samého počátku jedná o velice kolektivní dílo a myslím, že to pomohlo nastolit odpovídající atmosféru.“
„Marvel měl velice jasnou představu o tom, co by se ve scénáři mělo objevit a jakou by to mělo mít strukturu,“ říká Joss Whedon. „To pro mě bylo skvělé, protože jsem měl na čem stavět a staral jsem se tak hlavně o to, jak se k dané situaci dopracovat.“
Nick Fury je ve filmu postaven před nutnost dát dohromady svůj tým Avengers poté, co se dozví, že světu hrozí velké nebezpečí. Kevin Feige vysvětluje, jakou roli ve filmu S.H.I.E.L.D. hraje: „Až do této chvíle představoval v našich filmech S.H.I.E.L.D. tajnou organizaci, která se objevuje, když je potřeba někomu pomoci, a zase zmizí. V tomto filmu budete mít možnost spatřit svět očima S.H.I.E.L.D.u a poprvé divákům představíme obří organizaci se spoustou prostředků a vybavení, která je pověřena úkolem zajišťovat světovou bezpečnost.“
„Na začátku filmu se s nimi setkáme během experimentů na Cosmic Cube - označované také jako Teserakt - což je artefakt, o kterém toho mnoho nevědí. Takže s ním pracují a stane se velice špatná věc, která do našeho světa přivede zdroje zla a ty ho začnou ničit takovým způsobem, že vyvstává otázka, kdo se jim dokáže postavit, když to nedokáže ani tak mocná organizace jako S.H.I.E.L.D. A právě tehdy si Nick Fury uvědomí, že je čas zvednou telefon a svolat Avengers.“
Nick Fury a celá organizace S.H.I.E.L.D. si ale neuvědomují, jak těžké je přimět skupinu nejmocnějších světových superhrdinů, aby spolupracovali v rámci jediného týmu. „Události, ke kterým dojde v průběhu prvního jednání filmu, jsou tak dalekosáhlé, že se Avengers musejí pustit do práce bez ohledu na názor Světové rady bezpečnosti či dalších externích vlivů,“ vysvětluje vedoucí výroby Louis D'Esposito. „Ví, že se jedná o velice zoufalý krok, ale musí ho podniknout, pokud chce zachránit svět. Bohužel pro Nicka Furyho není sestavení týmu superhrdinů tak snadné, jak to může znít. Má prostředky k tomu, aby je svedl dohromady, ale závažnější otázkou je, co nastane, až se všichni sejdou v jedné místnosti.“
Jakmile Whedon dokončil poslední úpravy scénáře, začali se tvůrci filmu soustředit především na hvězdné obsazení filmu. „Jednou z obrovských výhod při práci na takovém filmu je skutečnost, že osmdesát procent rolí už máte obsazenou,“ prohlašuje Louis D'Esposito. „Vzhledem k tomu, že většina herců přicházela z vlastních sérií, jsme se mohli plně soustředit na těch několik rolí, které ještě nebyly obsazené.“
Každý tým má někoho, na koho se můžete spolehnout, když jde do tuhého, a v případě Avengers je jím miliardářský playboy Tony Stark neboli Iron Man. Robert Downey Jr., který ho ztvárnil, je jedním ze základních kamenů filmového světa společnosti Marvel a první dva díly série Iron Man utržily v kinech přes 1.2 miliardy dolarů.
„Robert je v roli Tonyho Starka nezastavitelný živel a svým sebevědomím a humorem v podstatě tuto roli definoval,“ míní producent Kevin Feige. „Chtěli jsme ho vidět ve scénách se všemi ostatními postavami, protože jsme věděli, že bude velice zábavné sledovat jeho rozhovory s Kapitánem Americou, Thorem nebo Hulkem. Když Robert vejde na scénu, strhává na sebe veškerou pozornost.“
Z pohledu Roberta Downeyho Jr. se možnost podílet se na filmu Avengers datuje na večer premiéry filmu Iron Man v roce 2008. „Vzpomínám si, že jsme se všichni sešli u jednoho stolu a čekali na oznámení výsledků,“ popisuje Downey. „Připojili jsme k filmu pár náznaků po závěrečných titulcích, které možnost vzniku Avengers naznačovaly, a v Hollywoodu je vždycky překvapením, když něco takhle komplikovaného vyjde.“
„Tony si původně myslí, že je to absurdní nápad, ale protože je Tony Stark, je otevřenější vůči možnostem toho, co se ve světě Avengers odehrává,“ pokračuje. „Nick Fury mu už leccos naznačoval a upozorňoval ho, že je součástí rozsáhlejšího světa, než si myslí.“
Vedoucím organizace S.H.I.E.L.D. a člověkem, který Tonyho Starka přemlouvá ke členství v Avengers, je Nick Fury v podání Samuela L. Jacksona. Nick Fury musí činit těžká rozhodnutí, která nejsou vždy příjemná, ale je třeba je v zájmu světové bezpečnosti učinit.
„Slíbili jsme Samovi, že ve filmu Avengers bude mít konečně možnost zazářit,“ říká producent Kevin Feige. „Sam byl velice spokojený s finálním scénářem a s tím, kolik skvělých scén v něm Nick Fury má. Je to velice aktivní postava, velí Helicarrieru a pouští se do nejedné akce. Pokud bych měl definovat, z čího pohledu je celý film vyprávěn, pak je to právě z pohledu Nicka Furyho.“
Pro Samuela L. Jacksona, který si v předchozích filmech společnosti Marvel zahrál spíše epizodní roli, byla prominentní úloha Nicka Furyho v Avengers vítanou změnou. „Je skvělé být tím, kdo dá Avengers dohromady,“ svěřuje se Jackson. „Je to člověk, který chápe, co je v sázce, a musí to vysvětlit i jim. Musí jim být schopen tlumočit skutečnost, že společně jsou silnější, než pokud budou bojovat samostatně. Nevyhýbá se ani možnosti trochu je zmanipulovat prostřednictvím agenta Coulsona, pokud to splní svůj účel. Tak trochu si vše přibarvuje podle potřeby, aby mu skočili na špek a souhlasili s členstvím v týmu, a ve finále se mu to podaří u všech.“
Chris Evans neboli Kapitán America je Avengerem, který má tak trochu zlomené srdce. V roce 1945 skončil zamrzlý v ledu, aby se ze svého ledového vězení probral do světa, který nezná a v němž jsou všichni jeho přátelé a společníci mrtví.
„Nejde jen o to, že se Kapitán America probouzí ve zcela jiném světě - jde tu o to, že se musí vypořádat se skutečností, že všichni, které znal, jsou mrtví,“ říká Chris Evans. „Všichni jeho spolubojovníci, kteří pro něj byli jako jedna rodina, zemřeli, a svět kolem něj je mnohem uspěchanější a odosobněný, protože moderní technologie lidi izolují. Ve čtyřicátých letech se lidé chovali příměji a upřímněji a myslím, že lidská interakce pomáhá rozvíjet dobré způsoby. Procházka v moderním světě je pro Stevea Rogerse něčím, na co si musí zvykat.“
„Zahrát si Kapitána Americu bylo děsivé a fascinující současně,“ vzpomíná Evans. „Thor měl už premiéru za sebou a velice se mu dařilo, takže jsem se v duchu modlil, aby Captain America dopadl stejně dobře, protože jsem nechtěl být nejslabším článkem Avengers. Naštěstí měl film úspěch a byl to skvělý pocit, sledovat, jak se dětem rozzářily tváře, když mě uviděly v kostýmu. Byl to pro mě docela nový zážitek a jsem za něj velice vděčný.“
„Naše postavy toho mají hodně společného, protože Steve Rogers měl velice blízko k Howardovi Starkovi, a v jejich vztahu je cosi hmatatelného a pevného,“ vysvětluje Downey. „Pokud nebude fungovat vztah mezi Stevem Rogersem a Tony Starkem, pak nebude fungovat ani zbytek filmu.“
Dalším nováčkem ve světě Marvelu je Thor. Film měl premiéru v létě 2011 a stal se okamžitě hitem, který během prvního víkendu utržil 65.7 milionu dolarů a následně po celém světě 446 milionů. Do role nordického boha se ve filmu Avengers vrací Chris Hemsworth.
„Thor se na Zem vrací proto, že Odin vyvolal temné síly a draze za to platí,“ vysvětluje Hemsworth. „Thor přišel vyzvednout Lokiho, který na Zemi rozpoutal chaos a paniku. Současně chce znát odpovědi na otázky jako 'Jak k tomu všemu došlo a co jsme s bratrem udělali špatně?'“ „Ve filmu Thor dostala moje postava lekci v pokoře a současně si její respekt získali lidé, protože jí pomohli objevit, kým je, aby mohla získat zpět své schopnosti. Myslím, že si Thor také následkem svého vztahu s Jane vytvořil k lidem velice opatrovnický vztah. Přimět ho ke členství v Avengers je náročné, protože se pro něj jedná o rodinnou záležitost, původcem problémů je jeho bratr Loki, a obává se, že ho ostatní možná budou chtít prostě a jednoduše zabít, místo aby ho zastavili a odejmuli mu jeho schopnosti.“
„Chrise Hemswortha jsme obsadili proto, že jsme nechtěli, aby Thor byl nějaký stereotypní Adonis,“ objasňuje producent Kevin Feige. „Marvelovské postavy jsou specifické tím, že vás dokáží oslovit a v jejich chybách a snažení vnímáte sami sebe. Thor dostal lekci v pokoře a Chris to byl schopen velice sympaticky podat, navzdory skutečnosti, že jeho postava pochází z jiného světa.“
Nickovi Furymu v udržování týmu pomáhá Nataša neboli Black Widow. V roli z filmu Iron Man 2 se tu vrací Scarlett Johansson, která si s nadšením znovu oblékla těsný sexy kostým své postavy.
„Upřímně řečeno jsem neměla příliš představu o tom, co Black Widow po skončení Iron Mana 2 čeká,“ svěřuje se Johansson. „Nevěděla jsem, jak budou reagovat fanoušci, ale být součástí světa společnosti Marvel a hrát tak dynamickou a drsnou postavu je hodně vzrušující. Když jste mou postavu ve filmu Iron Man 2 poprvé poznali, moc jste se o ní nedozvěděli. V tomhle filmu budou mít diváci možnost ji poznat lépe.“
„Scarlett svým postavám dodává odhodlanost a inteligenci, které herečky ve svých postavách vyhledávají,“ soudí Samuel L. Jackson. „Je krásná, takže se líbí mužům, ale nebojí se drsnější stránky své postavy a v jejím podání to vše působí velice nenuceně. Muži si vždycky myslí, že je dívka nedokáže porazit, ale ona má povahu, která jí dovoluje zvládat to, co provádí Black Widow. Nick Fury má k Nataše otcovský vztah, který přesahuje rámec běžného vztahu mezi zaměstnavatelem a podřízeným, a proto jí dokáže víc věcí tolerovat.“
Pro režiséra Whedona byla silná ženská postava nezbytnou součástí jinak výhradně mužské sestavy filmového týmu Avengers. „Black Widow je zábavná postava a od začátku jsem všem dával jasně najevo, že mít čistě mužské Avengers je pro mě nepřípustné,“ říká Whedon. „Kvůli natáčecímu rozvrhu jsme se ocitli ve fázi, kdy jsme si účastí Scarlett nebyli jisti, ale když nakonec smlouvu podepsala, byl jsem velice rád, protože film v mnohém obohacuje a skvěle kontrastuje se svými mužskými kolegy.“
„Scarlett se pravděpodobně ze všech herců nejméně podobá své filmové postavě, protože je ohromně zábavná, milá a zatraceně roztomilá. Chtěl jsem, aby si zahrála roli zcela odlišnou od své přirozené povahy, protože jsme chtěli, aby Black Widow byla temnější verzí té, která se objevila v Iron Manovi 2.“
Tato temná stránka této postavy je evidentní od okamžiku, kdy se poprvé objeví na plátně, vysvětluje vedoucí výroby Louis D'Esposito. „To, jak se divákům představuje, je naprosto úžasné. Je přivázaná k židli a nějací drsňáci si s ní vyřizují účty, zatímco se z ní snaží dostat informace, a vy si říkáte, že se z takové situace nemá jak dostat. Pak zazvoní telefon, ona ho zvedne a řekne do něj, že někoho zrovna vyslýchá. Je to naprostý opak toho, co se děje, a ona potom telefon položí a situaci hravě vyřeší. Je to úžasné a myslím, že divákům se tahle scéna bude moc líbit.“
Poté, co se zbaví svých věznitelů, se Black Widow vydává hledat Bruce Bannera, který se straní společnosti, aby se vyhýbal stresujícím situacím. V předchozích filmech si tuto roli zahráli Eric Bana a Ed Norton a tvůrci filmu se snažili najít někoho, kdo by si s tak komplexní postavou dokázal poradit. Režisér Whedona ale od samého počátku myslel na jediného herce - na Marka Ruffala.
„Mark byl mým vysněným představitelem téhle role a toužil jsem po něm,“ prozrazuje Whedon. „Chtěl jsem se této postavy chopit zcela novým způsobem, takže jsem velice záhy zašel za lidmi z Marvelu a řekl jim, že vím o někom, kdo by byl skvělý Bruce Banner, a oni na to opáčili, že pokud náhodou nejde o Marka Ruffala, tak nemohou nic slibovat. Nevěřil jsem vlastním uším, bylo to neuvěřitelné. Ukázal jsem jim seznam, který jsem měl u sebe, na kterém jeho jméno figurovalo na prvním místě, a oni bez výhrad souhlasili.“
Pro Ruffala byl inspirací jeho přítel a kolega Robert Downey Jr. „Avengers nejsou typem filmů, které jsem v minulosti už točil nebo na které obvykle dostávám nabídky,“ směje se Ruffalo. „Byl jsem z toho trochu nesvůj, protože když jsme se s Jossem ohledně role poprvé sešli, ještě neexistoval scénář. Přemýšlel jsem hodně o Iron Manovi. Myslel jsem na to, co v něm dokázal Robert Downey Jr. - je jedním z mých velkých vzorů. Jeho práce na tomhle filmu se mi moc líbila, v podstatě znova definoval celý žánr. Měl jsem pocit, že do takového světa bych dokázal zapadnout. Joss mi byl ihned velice sympatický, takže díky němu a Robertovi jsem nakonec souhlasil.“
„Mark Ruffalo je velice zábavný a když jsme ho obsadili, prohlásil, že Bruce Banner je takovým Hamletem jeho generace. Všichni si ho musejí zkusit. Pro herce je to teď povinná role,“ vzpomíná s úsměvem vedoucí výroby Jeremy Latcham. „Přišlo mi, že je to zábavný pohled na věc, protože se skutečně jedná o náročnou postavu a už si ji vyzkoušela řada skvělých herců. Mark Bruceovi Bannerovi dodává velkou dávku lidskosti a myslím, že se snaží prozkoumat lidskou složku téhle postavy, tedy kladného hrdiny a příjemného člověka, který má ale řadu problémů.“
„Kromě Roberta jsem s Markem strávil během příprav patrně nejvíce času,“ soudí Joss Whedon. „Bavili jsme se o hněvu a o tom, jak se projevuje, abychom Hulka dokázali vytáhnout ze škatulky řvoucích monster. Bruce Banner se vzdal naděje na to, že svůj problém s hněvem dokáže vyřešit, a zkrátka se jen snaží ho držet pod kontrolou a soustředit veškerou svou energii na to, aby pomáhal druhým. Nechce se stát středem pozornosti a tím se v týmu Avengers samozřejmě nakonec stane.“
„Josse i mě na té postavě zaujalo to, že se jedná o víceméně obyčejného člověka s šarmem někoho, kdo je tak trochu znavený světem,“ říká Ruffalo. „Kromě toho jsme se shodli na tom, že by měl svou situaci brát s nadsázkou. Na základě událostí ve filmu Neuvěřitelný Hulk se zdálo, že Banner získává nad zeleným obrem jistou malou dávku kontroly. Chtěli jsme, aby byl coby Banner zábavný a zajímavý a coby Hulk naprosto úžasný.“
Když tvůrci filmu obsadili hlavní členy týmu, přemýšleli o tom, kdo by se měl stát hlavním padouchem. „V Thorovi jsme Lokiho viděli v Asgardu a Jotunheimu, zemi ledových obrů, ale ten film je stejně tak příběhem o původu Lokiho, nejen Thora,“ vysvětluje Kevin Feige. „Na samotném konci vidíte, jak doslova opouští svou minulost a rodinu. Chtěli jsme vidět jeho další krok a ve filmu Avengers je Loki odhodlán dobýt Zemi. Jeho bratrovi patří trůn, jeho skutečnému otci patří trůn, i jeho adoptivní otec seděl na trůnu, a on chce získat trůn vlastní a má dojem, že nadešel jeho čas. Ve vůbec prvním čísle comicsových Avengers je protivníkem právě Loki a to je všechny svede dohromady. Takže to fungovalo nejen po stránce dějové linie našich filmů, ale inspirací bylo i vůbec první číslo comicsu.“
Pro herce Toma Hiddlestona, který si Thorova zákeřného bratra zahrál ve filmu Thor, byl den, kdy se dozvěděl, že jeho postavu čeká velká budoucnost, velice šťastný. „Na konci natáčení Thora se v Marvel Studios často objevoval Joss Whedon, protože psal scénář k Avengers, a pozval mě na čaj,“ vzpomíná Tom Hiddleston. „Seděli jsme v kavárně v Santa Monice a on povídá, že mi musí něco říct. Že ho přemlouvají k tomu, aby měl ve filmu několik padouchů současně, ale že on o tom nechce ani slyšet. Že by byl rád, kdyby tím padouchem byl Loki. Když jsem dokázal zase zavřít ústa, jak mi úžasem spadla brada, začal jsem radostí metat salta a pak jsme celé hodiny hovořili o tom, kým Loki je a co ho motivuje a jakým způsobem je ve svém nitru narušený, ale také o tom, jakou radost mu působí, když šíří chaos.“
„Původně jsem se obával, že Loki je známý jako šibal, ačkoliv je mocnější než většina členů Avengers,“ říká režisér Joss Whedon. „Mnoho času jsme strávili budováním jeho postavy, abychom ukázali, jak silná a nebezpečná je, ale ve finále funguje jen díky Tomovi Hiddlestonovi. On jí vdechl život a je z něj více klasický comicsový Loki než ten, kterého jsme viděli v Thorovi, kde měl velice decentní a krásnou příběhovou linii.“
„Ve filmu Avengers je Thor od počátku ctnostný bojovník s nejlepšími úmysly,“ popisuje Chris Hemsworth. „To vše je vystaveno zkoušce, kdy se musí rozhodnout, co je pro něj důležitější, zda vztah s bratrem či tým, jehož členem se souhlasil stát. Je to pro něj velice těžké rozhodování, protože se domnívá, že v sobě Loki má ještě nějaké dobro, nejen pomýlené zlo.“
„Loki si ve srovnání se svým bratrem připadá poníženě a odmítaně, takže si myslím, že jejich vzájemný vztah je velice silný,“ vysvětluje Hiddleston. „Thorova vznešená duše v Lokim vidí naději na spásu. Tahle dynamika mezi Thorem a Lokim motivuje celou jejich emocionální pouť a zajišťuje, aby byl příběh filmu zajímavý. Lokimu nikdy tak docela nedůvěřujete a nemůžete přesně říct proč.“
Vztah obou herců je ale velice odlišný. „Spolupráce s Tomem na Thorovi mě velice bavila, protože jsme měli spoustu času na to svůj vztah rozvinout,“ svěřuje se Chris Hemsworth. „Mít možnost se k tomu vrátit je úžasné. Všichni jsou tu skvělí herci, ale musíte si k nim najít cestu a pak ji utužovat. S Tomem se ale známe naprosto dokonale a můžeme se rovnou pustit do natáčení.“
Vizuální podoba Thora i Lokiho se v Avengers poněkud mění, ovšem stejně jako v případě filmu Thor pochází z dílny kostymérky Alexandry Byrne, držitelky Oscara. „Thor i Loki se po vizuální stránce ve filmu Avengers vyvinuli,“ říká Byrne. „Měla jsem výhodu toho, že jsem s oběma představiteli už úzce spolupracovala na předchozím filmu, takže jsem toho mohla využít. Kostýmy se vždycky podřizují technickým požadavkům daného filmu a nezřídka se stává, že se musíte vrátit k některému z předchozích nápadů. Může se jednat o prosté věci, jako například úprava umístění zipu, nebo o zvýraznění určité části zbroje.“
„Thorův nový kostým bez rukávů je snahou o vytvoření podoby, která bude působit méně rytířsky, aby lépe zapadala do konverzačních scén ve filmu Avengers. Současně se inspiruje comicsem a Chris Hemsworth v něm díky své neuvěřitelné fyzické kondici vypadá skvěle. Jeho svalnaté ruce jsou Thorovým poznávacím znamením a disky a rudý plášť zase poznávacím znamením jeho kostýmu. Klíčem k Lokiho podobě je v obou filmech jeho plášť. Měla jsem pocit, že se jedná o skvělou součást oděvu, která ztělesňuje jeho marnivost a zdůrazňuje Tomova úžasná gesta a pohyby. Inspirací tu byla elegance a marnivost římských mužů.“
Ochrana Teseraktu je úkolem organizace S.H.I.E.L.D. Nicka Furyho, který tímto úkolem pověří svého nejlepšího muže, Cliffa Bartona neboli Hawkeye. Toho si zahrál na Oscara dvakrát nominovaný herec Jeremy Renner, který vysvětluje, že se jeho postava ocitá v nelehké situaci poté, co záhadný Teserakt ožije a začne demonstrovat svou ničivou moc. „Barton hlídá dr. Selviga, aby se ujistil, že Teserakt nijak nepoškodí,“ popisuje Jeremy Renner. „Je to člověk, se kterým není radno žertovat, a bere svou práci velice vážně, ale situace kolem Teseraktu se rychle zhoršuje a Barton se najednou ocitá tváří v tvář Lokimu, což není nejlepší pozice, v níž se někdo může ocitnout.“
„Hawkeyeho v tomto filmu víceméně představujeme a jedná se o nejvýznamnější novou postavu filmu,“ říká Kevin Feige. „Má jednu z nejúžasnějších a nejpamátnějších zbraní v celém světě comicsů Marvel a byli jsme šťastni z toho, že ho můžeme ve filmu Avengers konečně divákům představit.“
Jedním z prvků této postavy, které se do filmu nedostaly, je její kostým. „Přiznejme si to na rovinu, ta fialová maska, kterou Hawkeye v comicsu nosí, prostě není dobrý nápad,“ směje se režisér Joss Whedon. „V případě Avengers potřebujete v maximální možné míře vidět jejich tváře a Jeremy Renner má velice expresivní obličej, takže jsem navrhl, že bychom ho zkusili nezakrývat látkou. Nakonec jsme si vypůjčili nápad Bryana Hitche z comicsu Ultimates, co se jeho kostýmu týče, a nápad Marka Millera na to, že se nejedná o superhrdinu: je to agent organizace S.H.I.E.L.D. Navíc je to dost samotář a nerad s někým spolupracuje.“
Zatímco se herci připravovali na své role, hledali tvůrci filmu lokace, na kterých se film bude natáčet. Ačkoliv se děj filmu odehrává v New Yorku, zajištění celého rozsáhlého natáčení by tu bylo příliš náročné.
„Zasadit děj filmu do New Yorku bylo pro nás velice důležité,“ vysvětluje vedoucí výroby Louis D'Esposito. „Ve filmu Iron Man jsme Tonyho Starka umístili na západní pobřeží, ale současně jsme chtěli, aby měl svou Stark Tower v New Yorku. Takže New York byl pro film důležitý, ale jak v něm zařídíte natáčení rozsáhlých bojových a akčních scén? Byli jsme přesvědčeni, že se tomuto problému dokážeme vyhnout tím, že budeme točit v jiných městech, která New York zastoupí, a poté vše složíme dohromady pomocí vizuálních efektů.“
Štáb se tedy rozhodl týdenní natáčení v exteriérech New Yorku zařadit na samotný konec celého natáčecího plánu. Samotné natáčení pak probíhalo po tři měsíce v Albuquerque v Novém Mexiku a následně se přesouvalo do Clevelandu, Wilmingtonu a Sandusky v Ohiu, poté do Worthingtonu v Pennsylvanii a nakonec skončilo právě v New Yorku.
„Thor se nám v Novém Mexiku natáčel naprosto skvěle a Albuquerque Studios je komplex na nejvyšší úrovni, vše je tam zcela nové a připraveno pro tak rozsáhlé natáčení, jaké jsme potřebovali zajistit,“ vysvětluje vedoucí výroby Patricia Whitcher.
24. dubna 2011 začalo 92 dnů dlouhé natáčení filmu Avengers scénou, ve které Nick Fury v tělocvičně u boxovacího pytle informuje Stevea Rogerse o nové misi. „Když film začíná, setkáváme se se Stevem, kterého přemáhá samota a odcizení,“ vysvětluje režisér Joss Whedon. „Trpí do jisté míry posttraumatickým stresem, protože od jeho rozmrazení uplynul teprve asi měsíc a on se cítí velice osaměle. Zasadili jsme scénu do tělocvičny jako do prostředí, ve kterém se cítí dobře, za ty roky se příliš nezměnilo.“
Poté se natáčení přesunulo do ateliérů, kde strávil štáb celkem 14 týdnů. Ihned se pustil do natáčení scén v největších a nejlegendárnějších kulisách filmu, na Helicarrieru, kde sídlí velení organizace S.H.I.E.L.D.
„Je to v podstatě létající letadlová loď,“ popisuje režisér Whedon. „Helicarrier se v průběhu let v comicsu vyvíjel, ale celou dobu se jedná primárně o létající pevnost. Zahrnout ho do děje bylo podmínkou pro psaní scénáře a já ji rozhodně neměl v plánu porušit. Helicarrier musel být dokonale moderní a vizuálně úžasný, protože staví S.H.I.E.L.D. do pozice, která je nadřazená nějaké bandě chlápků v jeskyních se spoustou počítačů. Velká část filmu se odehrává na Helicarrieru a je to jediné místo, kde se logicky sejdou všichni členové Avengers.“
„Jsou to naprosto úžasné kulisy a Joss chtěl skutečně maximálně uplatnit jejich architekturu a také umístění světel,“ říká kameraman Seamus McGarvey. „Současně jsme se mu snažili dát maximum svobody. Osvětlení bylo v maximální míře reálné a technickou povahu některých míst zdůrazňují svítící ovladače a další detaily.“
„Kameraman Seamus McGarvey mě zaujal svou prací na filmu Pokání,“ vysvětluje Joss Whedon. „Byla velice promyšlená a každá z postav ze sebe cosi vyzařovala, což se k tomu filmu dokonale hodilo, protože byl založený na vzpomínkách a lžích. V Avengers jsme nic takového nechtěli, ale chtěl jsem kameramana, který by mě nutil k něčemu krásnějšímu a elegantnějšímu. Když říkám nutil, tak tím myslím, že by měl dobré nápady. Bavili jsme se velice obecně o osvětlení a on ho pak zkrátka realizoval. Pracoval s obrovským nasazením a vnímal životní sílu jednotlivých postav.“
Oživit masivní kulisy Helicarrieru bylo úkolem výtvarníka Jamese Chinlunda. „Strávili jsme spoustu času snahou vyjádřit pomocí různých verzí samotnou podstatu Helicarrieru,“ objasňuje Chinlund. „Nakonec jsme se rozhodli postavit loď, která bude naprosto ohromující a obří, ale současně bude možné uvěřit, že se jedná o dopravní prostředek, který by dnes armáda mohla mít k dispozici. Nebylo vůbec jednoduché vyrobit něco tak obřího, co se vznáší ve vzduchu a současně to divák dokáže přijmout jako reálný dopravní prostředek.“
„Můstek Helicarrieru je jedním z nejikoničtějších míst v comicsovém světě společnosti Marvel a James Chinlund na něm odvedl úžasnou práci,“ míní Kevin Feige. „Jsou to jedny z největších kulis, jaké jsme kdy v ateliéru vytvořili, protože jsme chtěli něco, co se bude odlišovat od veškeré naší předchozí práce. Chtěli jsme, aby diváci cítili atmosféru toho, když se ocitnete na takové obří lodi, která je v podstatě sídlem velení S.H.I.E.L.D.u. James mu dodal ojedinělý styl a celek tak působí velice originálně.“
Jedenáctý natáčecí den došlo k události, o které někteří pochybovali, že se stane skutečností - poprvé se před kamerami sešli všichni členové týmu Avengers ve scéně, kdy zjišťují, proč je Nick Fury všechny povolal. Vidět je pohromadě byl pro tvůrce filmu nezapomenutelný okamžik.
„Skutečně se pro nás jednalo o výjimečnou chvíli, když jsme je všechny uviděli,“ svěřuje se Kevin Feige. „Snímek Avengers je pro Marvel milníkem a dostat ho na plátna kin stálo velké úsilí. Herci si to uvědomovali a bylo to na nich vidět. Já se rozhodně musel neustále usmívat, když jsem se díval na monitory.“
„Herci se před kamerami během natáčení tak často nesešli,“ dodává vedoucí výroby Patricia Whitcher. „Ale památným okamžikem je den, kdy se všichni sešli poprvé v kulisách Helicarrieru. Místnost byla doslova nabita energií. Po první scéně se na sebe členové štábu podívali a spontánně se roztleskali. Bylo to uznání, že se podařilo něco výjimečného. Během takových dní se cítíte opravdu privilegovaní, že můžete dělat to, co děláte.“
Pro Marka Ruffala bylo mezi svými kolegy v superhrdinských kostýmech snadné cítit nervozitu, kterou na jeho místě pociťoval Bruce Banner. „Stojím v ošuntělém obleku ze second handu, rozhlížím se po místnosti plné dokonalých lidí a říkám si, co tam sakra dělám já,“ směje se Mark Ruffalo. „Trochu jsem žárlil na to, že mají ty úžasné kostýmy a vypracovaná těla. Mně bylo výslovně zakázáno příliš na sobě pracovat, takže jsem byl mezi nimi jako třasořitka. Toužil jsem po vlastním úžasném kostýmu a po tom, abych byl součástí týmu, a přesně tak se cítil i Bruce Banner.“
Ačkoliv jsou Avengers týmem, který se skládá z nejmocnějších superhrdinů, má každý z nich vlastní ego a vlastní problémy. Jedním z nich je i vzájemná spolupráce, na kterou nejsou zvyklí. Učit se musí velice rychle a když se Iron Man a Thor neshodnou na tom, jak se vypořádat s Lokim, skončí na vrcholku hory, kde si vše pěkně staromódně vysvětlí - tedy s tím rozdílem, že to zahrnuje jedno létající kladivo a výstřely z repulzorů.
Natáčení první bojové scény mezi Robertem Downeym Jr. a Chrisem Hemsworthem bylo pro Chrise Evanse velice památné. „Tuhle scénu jsme natáčeli na vrcholku krásné hory, kde si Iron Man a Thor vyjasňují své názory. A pak se objeví Kapitán America a jako rozený usmiřovatel se je pokouší zastavit,“ popisuje Chris Evans. „Bylo to vlastně poprvé, kdy jsem viděl na place Chrise Hemswortha v kompletním kostýmu včetně rudého pláště. A pak se tam objeví Robert Downey Jr. ve své zbroji Iron Mana. Říkal jsem si, jak dokonale v kostýmech své postavy ztělesňují. Byl to pro mě výjimečný okamžik, když jsem tam vedle nich stál, protože najednou můj oblek Kapitána Americy získal nový význam. Cítil jsem, že jsem součástí něčeho většího.“
Protože scénář Avengers obsahoval několik rozsáhlých bojových scén, bylo úkolem vedoucího týmu kaskadérů R. A. Rondella vybudovat v Albuquerque prostory, kam by mohli jeho kaskadéři každý den přijít, vyzkoušet si nové scény a připravit se na ně. Herci zde měli také přístup k bojovému choreografovi Jonathanovi Eusebiovi a mohli se učit nejrůznější bojové techniky, které si jejich role vyžadovaly. Eusebio zde herce se svým týmem učil řadu bojových umění, mezi něž patřily wu-šu, kung-fu, středověký boj a kali. Trénink se velice vyplatil, protože herci poté v bojových scénách působili sebevědomě a jistě.
„Souboje a bitvy jsou velkou součástí mojí role v tomto filmu a moci rozvinout bojový styl, který si diváci pamatují z Iron Mana 2, je skvělé,“ pochvaluje si Scarlett Johansson. „Jonathan Eusebio mi navrhl a vytvořil specifický bojový styl a Heidi Moneymaker, moje dvojnice, mi pomohla se ho naučit. Jejich práce je pro mě velice důležitá, protože je stejně jako můj herecký výkon neoddělitelnou součástí této postavy.“
„Scarlett na tomto filmu velice tvrdě dřela, aby se udržela ve špičkové kondici, a to není snadné, když musíte do tělocvičny chodit ve čtyři hodiny ráno, abyste v pět mohli sedět na maskérském křesle,“ říká Whitcher. „Jiné dny zase rovnou z tělocvičny mířila na kaskadérský trénink a pak celý den pracovala, takže herectví není jen samé pozlátko a luxus, jak si řada lidí myslí. Natáčet podobné filmy je velká dřina, pokud mají působit přesvědčivě a diváci mají věřit, že se opravdu dívají na Scarlett, jak někde bojuje.“
Dalším častým návštěvníkem tělocvičny byl Tom Hiddleston, který se musel naučit více bojových sekvencí než kterýkoliv jiný herec ve filmu, protože čelí všem členům Avengers. Hiddleston k tomu přistupoval metodou neúnavného tréninku, takže když došlo na věc a proti němu se postavil Kapitán America nebo Thor, bylo pro něj vše naprosto přirozené.
„Mám tělo samá modřina, ale film se jmenuje Avengers a pokud by v něm nebyla spousta akčních scén, pak bychom neodvedli svou práci,“ míní Tom Hiddleston. „Máme ten nejlepší tým na světě pod vedením R. A. Rondella a Jona Eusebia, takže první, co jsem po příjezdu do Albuquerque udělal bylo, že jsem se vydal do tělocvičny. Začal jsem si procházet jednotlivé chvaty a čím více jsem se tomu věnoval, tím více jsme dokázal proniknout do podstaty své postavy, protože jsem přesvědčený, že vám vaše pohyby říkají, kým opravdu jste.“
„Rád natáčím kaskadérské scény sám, kdykoliv je to možné, protože vím, že to finálnímu výsledku hodně pomůže,“ dodává Chris Hemsworth. „Rozproudí se vám krev a adrenalin, ale realita je taková, že můžete být v sebelepší kondici, ale stejně vám to nepomůže v tom, abyste občas neskončili hlavou na zdi. Prostě to chvíli bolí, ale musíte se oklepat a pustit se do toho znovu. Je to zábava a rozhodně vás to vytrhne z běžných pracovních stereotypů.“
„Čím více jsem schopen ukázat při akčních scénách tváře svých herců, tím více film diváky pohltí a budou našim hrdinům fandit,“ pochvaluje si tento přístup Joss Whedon. „Jakmile spatříte záběr, ve kterém je evidentně místo herce někdo jiný, okamžitě vás to z filmu vytrhne. Měl jsem velké štěstí na skvělý tým kaskadérů a na to, že tolik našich herců dřelo do úmoru, aby se na své role připravili a udržovali se v kondici i během natáčení. Opravdu jsem přesvědčen, že budou všichni spokojeni, až uvidí výsledný sestřih.“
Jednou z velkých neznámých tvůrců filmu Avengers bylo to, jak si poradí s postavou Bruce Bannera po přeměně v Hulka. V předchozích verzích se v případě herců Erica Bany a Eda Nortona jednalo o zcela oddělené postavy, přičemž druhá jmenovaná bylo kompletně počítačová, bez jakékoliv fyzické vazby na herce.
„Chtěli jsme stvořit Hulka, jakého jste dosud neviděli,“ říká režisér. „V comicsu si Bruce Banner a Hulk nejsou podobní. V televizním seriálu šlo o dva různé herce a ve filmech se vždy jednalo o herce a počítačovou animaci, ale s dnešními pokroky v oblasti motion capture jsme chtěli, aby Mark Ruffalo ztvárnil postavy obě.“
Mark Ruffalo odhaluje jeden aspekt postavy Hulka, který se liší od předchozích verzí. „V celé řadě předchozích verzí byl Hulk mnohdy skutečně obří, ale v Avengers vždy měří zhruba kolem 260 centimetrů,“ prozrazuje herec. „Čím rozzuřenější je, tím je silnější, ale na jeho výšku to nemá příliš velký vliv.“
Tvůrci filmu povolali na pomoc odborníky z firmy Industrial Light & Magic a ve spolupráci s vedoucím týmu vizuálních efektů Janekem Sirrsem vytvořili novou verzi Hulka, která v sobě zahrnuje i Bruce Bannera. „Existuje milion věcí, které můžeme Markem inspirovat, ale současně musíme vše vyjadřovat mnohem dramatičtěji, než jak by to vyjádřil člověk,“ popisuje Whedon. „Takže se stalo, že v ILM něco vytvořili podle Marka a já to uviděl a musel jim říct, že tohle a tohle musíme více nadsadit, že tady musí víc otevřít ústa nebo musí rychleji pohnout hlavou. To vše je třeba zdůraznit, aby jeho chování působilo skutečně jako chování Hulka, ale současně to musí být inspirováno realitou.“
„Je to monstrum, ale současně působí lidsky a z toho mám velkou radost,“ pochvaluje si Mark Ruffalo. „Moje zkušenosti s takovými filmy jsou, že obvykle máte pocit, že sledujete dva oddělené filmy - jeden počítačový a ten druhý s živými herci. Ale díky této technologii jsme teď jako herci svobodní a diváci nejsou z děje vytrhováni a mohou po celý film sledovat jedinou postavu.“
28. července 2011 skončilo natáčení v Albuquerque a štáb se přesunul do Wilmingtonu v Ohiu, aby zde zahájil další, pětitýdenní část natáčení. Na svou první natáčecí lokaci nemuseli z letiště cestovat daleko, protože se natáčelo v masivním komplexu leteckého muzea Clinton County Airpark. Obří prostory muzea, ke kterému patří také 2700 metrů dlouhá runway a komplex o ploše 93 tisíc metrů čtverečních, posloužily jako kulisy pro natáčení interiérů Helicarrieru.
„Potřebovali jsme prostory, které budou velice rozsáhlé a pojmou armádní vozidla, ale současně budou působit dojmem, že se jedná o prostory uvnitř Helicarrieru,“ vysvětluje Jeremy Latcham. „Kromě toho bylo třeba, aby se jednalo o moderní zařízení, které bude možno snadno zakomponovat do již existujících kulis Helicarrieru.“
„Možnosti leteckého muzea byly úžasné, takže jsme stávající prostory jen doplnili a využili přitom reálné povrchy, potrubí, mříže, můstky a další prvky,“ dodává výtvarník James Chinlund. „Byl jsem z toho nadšený,“ potvrzuje Joss Whedon. „James odvedl skvělou práci a dokonale zakomponoval do kulis stávající prvky. Bylo to bezchybné a skutečně nešlo poznat, co patří k areálu a co už jsme dobudovali my.“
Ve Worthingtonu v Pennsylvanii se natáčela honička v prostorách, kde se pěstovaly žampiony slavné značky Moonlight. Jedná se o největší žampionovou farmu na světě a jedinou podzemní na území Spojených států, jejíž tunely mají celkovou délku přes 240 kilometrů. Avengers byli prvním filmem, který se zde natáčel.
„Bylo to tam prostě fascinující,“ popisuje Tom Hiddleston. „Natáčeli jsme honičku s asi patnácti SUV, jezdili jsme osmdesátkou v podzemních tunelech. Byl jsem volně připoutaný ke korbě nákladního auta a ten pocit se nedá popsat. Bylo to vzrušující, nebezpečné a dramatické a záběry jsou nabité energií. Myslím, že výsledek bude úžasný. Všem jsem říkal, že se jednalo pravděpodobně o jednu z nejúžasnějších lokací, ve kterých jsem kdy natáčel.“
Zatímco se natáčení zvolna chýlilo ke konci, pracoval štáb v Clevelandu v Ohiu na nejrozsáhlejší akční sekvenci celého filmu. V té je New York napaden neznámými silami a vrcholí mohutnou explozí na 42. ulici. Aby tuto sekvenci bylo možno natočit, uzavřel štáb na čtyři týdny východní 9. ulici v Clevelandu, kde vše připravil a natočil.
Během příprav bylo prvním úkolem proměnit Cleveland v rušné ulice New Yorku. Jelikož je většina obchodů v této clevelandské ulici prázdná, měl výtvarník James Chinlund plné ruce práce s tím, aby nepoužívané obchody během velice krátké doby transformoval do funkční podoby. Práci odvedl se svým týmem tak dokonale, že se ve městě šířily dokonce zvěsti o tom, že na 9. ulici otevřela celá řada nových obchodů.
„Plánování této sekvence vyžadovalo obrovskou spoustu plánování a příprav,“ popisuje James Chinlund. „Postavili jsme si před několika měsíci její model a na něm předváděli, kde se co bude odehrávat a kudy se budou pohybovat kaskadéři. Model nám při práci velice pomohl, přestože vypadal velice jednoduše.“
Pro potřeby samotné exploze nachystal vedoucí týmu speciálních efektů Dan Sudick se svým týmem precizně umístěnou pyrotechniku a automobily tak, aby se mezi tím vším mohli bezpečně pohybovat kaskadéři. Scéna samotná si vyžádala 28 náloží, které byly odpalovány postupně, aby simulovaly vzdušný útok. Zahrnovala také práci s 50 automobily včetně jednoho explodujícího nákladního vozu.
V pondělí 15. srpna nadešel okamžik, ke kterému všechny přípravy spěly. Danovi Sudickovi se s jeho týmem podařilo celou sekvenci natočit bez jediné chybičky, a přestože se scéna natáčela v Clevelandu, dostala se až na titulní stránku magazínu New York Post s titulkem „Thore, zachraň nás!“
„Byl to poměrně vzrušující den,“ vzpomíná režisér. „Pracovali jsme asi s 15 kamerami a převrátili nebo vyhodili do vzduchu bezpočet automobilů. Byly to destrukční orgie. Já takové věci obvykle netočím, ale dokázali jsme do toho všeho vpašovat i jisté lidské prvky. Takže to není jenom velkolepá podívaná, ale upřímně, podívaná to skutečně byla fascinující.“
Natáčení této scény řídil samozřejmě opět na Oscara nominovaný kameraman Seamus McGarvey, který popisuje techniku, použitou pro potřeby natáčení. „Měli jsme čtyři kamery Aerial Alexa a natáčeli jsme také zpomaleně na Arri 435,“ vysvětluje McGarvey. „Kromě toho jsme měli k dispozici dva fotoaparáty Canon EOS 5D Mark II a dva Canon EOS 7D, které pro nás byly neocenitelné, protože nám umožňovaly dostat se s nimi do míst, kam by se konvenční kamery nedostaly. A ačkoliv jsme je používali ve skutečně riskantních situacích, ani o jeden z fotoaparátů jsme nepřišli.“
Finální dny natáčení pak štáb strávil v New Yorku. Protože se v tomto městě děj filmu odehrává, museli se všichni členové týmu Avengers sejít ještě jednou a naposledy při natáčení scény v Central Parku.
„Filmy se obvykle nenatáčejí chronologicky, ale to, že jsme natáčení zakončovali v New Yorku, nám umožnilo poslední scénu filmu natáčet víceméně v poslední natáčecí den a v Central Parku se sešli všichni herci,“ popisuje Kevin Feige. „Takže polovinu dne jsme strávili zajišťováním toho, abychom scénu natočili co nejlépe, a druhou polovinu dne jsme se loučili a těšili se, až se zase sejdeme na premiéře.“
Natáčení v Central Parku není nikdy zrovna snadné, ale v tomto případě šlo o zcela výjimečnou událost, protože se pro potřeby scény sešel celý herecký tým filmu Avengers u slavné Bethesda Fountain, a to celé během víkendu, kdy se v Americe slaví svátek Labor Day. Natáčení tak přihlížely doslova tisíce lidí, protože ani ten nejotrlejší Newyorčan nedokáže odolat možnosti spatřit všechny členy Avengers v kompletních kostýmech, včetně Thora a Lokiho v jejich asgardské zbroji. Herci se navíc před kamerami sešli pohromadě po poměrně dlouhé době a také naposledy.
„Bylo to spíš jako představení cirkusu, kombinované se setkáním bývalých spolužáků,“ směje se Whedon. „Všude byli paparazziové a fanoušci a herci byli rádi, že se zase setkávají, bavili se spolu a doháněli zameškaný čas. Takže jsem se snažil o to, aby kamery běžely co nejčastěji, protože mi bylo jasné, že když natáčení zastavím, bude trvat nějakou dobu, než znovu začne.“
5. září 2011 natáčení filmu Avengers v New Yorku skončilo. „V našem filmu se snažíme vyprávět úžasný příběh plný emocí,“ soudí Louis D'Esposito. „Takže pokud diváci jásají nebo se smějí či pláčou, je to proto, že cítí spojení s hrdiny příběhu. Když něco takového v kině zaslechneme, je to pro nás skvělý pocit a víme, že jsme odvedli dobrou práci. Mám pocit, že v případě Avengers diváky skutečně osloví lidská povaha celého příběhu, ale také rafinovaný humor.“
„Jsem z New Yorku, takže bylo skvělé se tam vrátit a točit na různých místech,“ říká Joss Whedon. „Je skvělé ocitnout se konečně na místě, které jsme se tak dlouho snažili napodobovat někde jinde. Byl to úžasný zážitek a všechny své herce do jednoho miluji.“
„Jsem méně unavený 92. den natáčení, než jsem byl v den první, a to je poklona pracovitému štábu a hereckému týmu Avengers,“ shrnuje Whedon. „Pokud bude diváky náš film bavit tak, jako nás bavilo jeho natáčení, pak to myslím všechno dobře dopadne.“
„V průběhu deseti let u společnosti Marvel jsem toužil po tom nabídnout fanouškům film, ve kterém dojde k tak rozsáhlé a katastrofické události, že bude vyžadovat, aby všichni naši hrdinové nechali toho, co právě dělají, spojili své síly a dokázali spolu vycházet tak dlouho, aby mohli jako jediná jednotka bojovat a dosáhnout úspěchu,“ zakončuje producent Kevin Feige. „Dostat Avengers na filmová plátna je počinem, o kterém se mi ani nesnilo, a jednoznačně se jedná o vrchol mojí kariéry.“

Ocenění:
Academy Awards
2013 - Vizuální efekty (nominace)

BAFTA
2013 - Vizuální efekty (nominace)

DABING
1.DABING (Kino)
V českém znění: Pavel Rímský - Samuel L. Jackson (Nick Fury), Radovan Vaculík - Robert Downey Jr. (Tony Stark / Iron Man), Libor Bouček - Chris Evans (Steve Rogers / Captain America), Jan Maxián - Chris Hemsworth (Thor), Pavel Šrom - Mark Ruffalo / Lou Ferrigno (Bruce Banner / Hulk), Lumír Olšovský - Tom Hiddleston (Loki), Jitka Moučková - Scarlett Johansson (Natasha Romanoffová / Black Widow), Pavel Tesař - Jeremy Renner (Clint Barton / Hawkeye), Tereza Chudobová - Cobie Smulders (Maria Hillová), Zdeněk Mahdal - Clark Gregg (Phil Coulson), Jiří Hromada - Stellan Skarsgard (Erik Selvig), Simona Vrbická - Gwyneth Paltrow (Pepper Pottsová), Filip Švarc - Paul Bettany (Jarvis), Martin Zahálka - Alexis Denisof (Druhý), Ladislav Županič - Powers Boothe (Gideon Malick), Kateřina Petrová - Hayley Atwell (Peggy Carterová), Jiří Valšuba - Maximiliano Hernández (agent Jasper Sitwell), Radana Herrmannová - Jenny Agutter (radní Hawleyová), Milan Slepička - Harry Dean Stanton (Hlídač), Zbyšek Horák, Ludvík Král, Petra Jindrová, Petr Neskusil, Bohdan Tůma, Jan Szymik, Anna Nemčoková, Jindřich Žampa, Martina Bucková, Tomáš Hospodský, Petr Hrach, Martin Svejštil, Kateřina Langerová, Ladislav Novák
Překlad: Jakub Racek
Produkce: Evelyna Vrbová
Zvuk: Roman Čadek, Martin Ženíšek
Výsledný mix: Shepperton International
Kreativní dohled: Mariusz Arno Jaworowski
Dialogy a režie: Ladislav K.J. Novák
Producent české verze: Disney Character Voices International
Pro Walt Disney Pictures vyrobila LS Productions - 2012

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 3.5.2012 Falcon
Premiéra USA: 4.5.2012 Walt Disney US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 29.8.2012 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 29.8.2012 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 32 332 443
Tržby celkem - $ 1 518 812 988
Návštěvnost v ČR 254 814
Náklady (Rozpočet) - $ 220 000 000

FILMY V SÉRII
IIron Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a0213/
Akční / Dobrodružný, USA, 2008
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Terrence Howard

Neuvěřitelný Hulk gastonrolinc.webnode.cz/news/a57/
Akční / Thriller, USA, 2008
Režie: Louis Leterrier, Hrají: Edward Norton, Liv Tyler

Iron Man 2 (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0214/
Akční / Dobrodružný, USA, 2010
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Mickey Rourke

Thor gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Kenneth Branagh, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Captain America: První Avenger gastonrolinc.webnode.cz/news/a0193/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Joe Johnston, Hrají: Chris Evans, Hugo Weaving

Avengers gastonrolinc.webnode.cz/news/a0195/
Akční / Dobrodružný, USA, 2012
Režie: Joss Whedon, Hrají: Robert Downey Jr., Jeremy Renner

Thor: Temný svět gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2013
Režie: Alan Taylor, Hrají: Chris Hemsworth, Natalie Portman

Iron Man 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0211/
Sci-Fi / Fantasy, USA / Čína, 2013
Režie: Shane Black, Hrají: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow

Strážci Galaxie gastonrolinc.webnode.cz/news/a0196/
Akční / Dobrodružný, USA / Velká Británie, 2014
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Captain America: Návrat prvního Avengera gastonrolinc.webnode.cz/news/a0194/
Akční / Dobrodružný, USA, 2014
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Scarlett Johansson

Ant-Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a22/
Akční / Sci-Fi, USA, 2015
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Michael Douglas

Avengers: Age of Ultron gastonrolinc.webnode.cz/news/a270/
Akční / Dobrodružný, USA, 2015
Režie: Joss Whedon, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Doctor Strange gastonrolinc.webnode.cz/news/a31/
Akční / Dobrodružný, USA, 2016
Režie: Scott Derrickson, Hrají: Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor

Captain America: Občanská válka gastonrolinc.webnode.cz/news/a0234/
Akční / Dobrodružný, USA / Německo, 2016
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Strážci Galaxie Vol. 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a238/
Akční / Dobrodružný, USA / Nový Zéland, 2017
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Thor: Ragnarok gastonrolinc.webnode.cz/news/a77/
Akční / Dobrodružný, USA / Austrálie, 2017
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Spider-Man: Homecoming gastonrolinc.webnode.cz/news/a239/
Akční / Dobrodružný, USA, 2017
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Michael Keaton

Ant-Man a Wasp gastonrolinc.webnode.cz/news/a272/
Akční / Sci-Fi, USA, 2018
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Black Panther gastonrolinc.webnode.cz/news/a0264/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan

Avengers: Infinity War gastonrolinc.webnode.cz/news/a271/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth

Captain Marvel gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anna Boden, Ryan Fleck, Hrají: Brie Larson, Samuel L. Jackson

Spider-Man: Daleko od domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-daleko-od-domova-spider-man-far-from-home-2019-1830usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-80/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Jacob Batalon

Avengers: Endgame gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.
 
Black Widow gastonrolinc.webnode.cz/news/black-widow-black-widow-2021-134-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-64/
Akční / Dobrodružný, USA 2021
Režie: Cate Shortland, Hrají: Scarlett Johansson, Florence Pugh

Shang-Chi a legenda o deseti prstenech gastonrolinc.webnode.cz/news/shang-chi-a-legenda-o-deseti-prstenech-shang-chi-and-the-legend-of-the-ten-rings-2021-113-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-80/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2021
Režie: Destin Daniel Cretton, Hrají: Simu Liu, Tony Leung Chiu-wai

Eternals gastonrolinc.webnode.cz/news/eternals-eternals-2021-157-usa-akcni-drama-fantasy-sci-fi/
Akční / Drama / Fantasy, USA 2021
Režie: Chloé Zhao, Hrají: Angelina Jolie, Richard Madden

Spider-Man: Bez domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-bez-domova-spider-man-no-way-home-2021-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi USA 2021
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Zendaya

Thor: Láska jako hrom gastonrolinc.webnode.cz/news/thor-love-and-thunder-thor-love-and-thunder-2002-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2022
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tessa Thompson

Black Panther 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/black-panther-2-akcni-dobrodruzny-sci-fi-usa-2022-pripravuje-se/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2022
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Letitia Wright, Lupita Nyong'o

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/doctor-strange-v-mnohovesmiru-silenstvi-doctor-strange-in-the-multiverse-of-madness-2022-127-usa-akcni-fantasy-horor-67/
Akční / Fantasy / Horor, USA 2022,
Režie: Sam Raimi, Hrají: Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen
 
Ant-Man and the Wasp: Quantumania gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd174/
USA, Akční / Dobrodružný / Komedie 2023
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Strážci Galaxie Vol. 3 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd172/
USA, Akční / Dobrodružný / Sci-Fi 2023
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Dave Bautista

The Marvels (27.07.2023 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd216/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2023
Režie: Nia DaCosta, Hrají: Brie Larson, Iman Vellani
 
Tvůrci a herci
Joss Whedon (Režie), Kevin Feige (Produkce), Alan Silvestri (Hudba), Seamus McGarvey (Kamera), Jeffrey Ford (Střih), Lisa Lassek (Střih), Sarah Finn (Casting), Randi Hiller (Casting), James Chinlund (Scénografie), Alexandra Byrne (Kostýmy), Frank Eulner (Zvuk), John Blake (Masky), Heba Thorisdottir (Masky), Zak Penn (Scénář), Joss Whedon (Scénář), Robert Downey Jr. (Herec), Jeremy Renner (Herec), Scarlett Johansson (Herec), Chris Evans (Herec), Samuel L. Jackson (Herec), Chris Hemsworth (Herec), Mark Ruffalo (Herec), Clark Gregg (Herec), Lou Ferrigno (Herec), Tom Hiddleston (Herec), Cobie Smulders (Herec), Paul Bettany (Herec), Gwyneth Paltrow (Herec), Stellan Skarsgard (Herec), Jenny Agutter (Herec), Enver Gjokaj (Herec), Walter Perez (Herec), Stan Lee (Herec), Alexis Denisof (Herec), Ashley Johnson (Herec), Powers Boothe (Herec), Harry Dean Stanton (Herec), Damion Poitier (Herec), Arthur Darbinyan (Herec), Jerzy Skolimowski (Herec), Romy Rosemont (Herec), Jillian Morgese (Herec), Jamie McShane (Herec)
 
2012/143/USA/Akční, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- Keď má Bruce Banner (Mark Ruffalo) na sebe fialovú košeľu, odkazuje tým na komiksy, kde Hulk nosí fialové nohavice.
- Tesseract, kolem kterého se točí děj tohoto filmu je ten, který se objevil ve filmu Captain America: První Avenger (2011). Což znamená, že poté co je na konci Tesseract poslán s Thorem (Chris Hemsworth) a Lokim (Tom Hiddleston), tak se v Asgardu nacházejí dva Tesseracty.
- Ve filmu můžeme nalézt odkaz na trilogie Pán prstenů a Hobit, a to ve scéně, kdy Iron man (Robert Downey Jr.) osloví Hawkeyeho (Jeremy Renner): "Legolasi." Právě elfský lučišník je považován ze jednoho z nejlepších lukostřelců filmového plátna.
- Black Widow (Scarlett Johansson) používa dve pištole Glock 26.
- Ve zcela prvním díle komiksu "Avengers" z roku 1964 byl příčinou vzniku týmu Thorův bratr Loki. Členové Avengers spojili své síly, aby ho společně porazili. Při natáčení filmu zůstala tato prvotní zápletka společností Marvel zachována.
- Nové plány zničené budovy Tonyho Starka (Robert Downey Jr.) obsahují také náčrty ložnic jednotlivých členů Avengers a tréninkovou místnost.
- Úvodní scény podzemní laboratoře, kde je zkoumán Tesseract, se natáčely v Glennově výzkumném středisku patřícím pod NASA. Jedná se o největší středisko zabývající se letectvím a kosmonautikou na světě.
- Během natáčení vstával Tom Hiddleston každý den ve 3:30 ráno. V 5 ráno již musel být v maskérně, kde strávil dvě hodiny. Dalších 45 minut trvalo oblékání kostýmu. V 8 ráno se začínalo natáčet.
- Lokiho (Tom Hiddleston) kostým vážil včetně helmy 40 liber.
- Šokovaný výraz Lokiho po tom, ako s ním Hulk (Mark Ruffalo) treskne o zem, bol vytvorený animátorom Marcom Chuom prudkým a opakovaným trasením Toma Hiddlestona. (milealelia)
- Mark Ruffalo a Scarlett Johansson slaví narozeniny ve stejný den.
- Tom Hiddleston dostal za roli Lokiho na MTV Movie Awards cenu udělována diváky MTV za nejlepší zápornou roli.
- Přilba, kterou nosí Loki (Tom Hiddleston), se nápadně podobá rohům Hellboye.
- Dle původního skriptu se měla ve filmu objevit i Wasp.
 
Odkazy