Black Widow / Black Widow (2021/134/USA/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi) 64%

13.10.2021 15:55
JEDNOU VĚTOU
„Carmen, bývalá drogová baronka, se už dva roky skrývá v Kanadě. Omylem se však zaplete do ozbrojené loupeže a je vydána do Nizozemska. Nyní musí jednou provždy skoncovat s minulostí, aby zachránila svou rodinu."

OBSAH
Scarlett Johansson alias Black Widow se po dekádě v Marvel Cinematic Universe konečně dočkala svého prvního sólového dobrodružství, které však bude úplně jiné, než jaké doposud poznala. Skupina velmi nebezpečných lidí odhalila její už téměř zapomenutou minulost, a proto se musí vydat na cestu napříč celým světem, zatímco je pronásledována Taskmasterem – neúprosným zabijákem, jehož jediný úkol je zničit Black Widow. (Falcon)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Scénář a chování postav bylo zmatený jako chameleon mezi lentilkama. Na akci bylo vidět, že za každou cenu chce být cool. Někdy byla, ale někdy to už i na Marvela bylo přepálený. David Harbour je jasnej masér číslo jedna u tohoto filmu, od pákování v base ("Over The Top Sly" by se totálně nečapal ) mě bavil, bavil a zase jenom bavil. Nemůžu říct, že by to byl srágonec. Tvůrci moc dobře vědí na koho cíli a podle toho hrajou. (Enšpígl) 3*

Nemám vůbec nic proti silným ženským postavám, které si dávají chlapy k večeři, pokud jsou uvěřitelné a mají nějaký logický základ v příběhu, ale když jádrem záporácké organizace jsou rachitické dospívající slečny (jinými slovy 40 kg i s postelí), s jejichž pomocí má být ovládnut svět, tak mám prostě problém. Nehledě na to, že nápad s feromony je jak z mých pubertálních pokusů o literaturu, když jsem se pokoušel psát sci-fi příběhy. A tak mě napadá – Kevine Feige, nechceš mě najmout jako scenáristu? Nějaká kačka na přilepšenou by bodla :o) (Lima) 3*

Scarlett Johansson se těžko vyrovnávala s tím, že si její „rodiče“, jinak ruští špioni, přestali hrát na rodinu, protože společná mise skončila, a Scarlett i se sestrou musely zapomenout na rodinnou idylku. V dospělosti je z ní trénovaný zabiják, výcvikem prošla i toho času uražená ségra, aby poté, co rozbijí půlku kuchyně a doškrtí se záclonou, rozpoutaly oslomůstkoidní divočinu. Přitom první půlka baví. Obě herečky v hlavních rolích jsou moc fajn, akce je slušná, atmosféra temná a pohlcující. Jenže pak se z toho stane přestřelené divadlo, které rozhodně nelze označit za svěží nebo na zadek posazující. Střih je nervózní, finále už je pak tradiční marvelovský digibordel. Za sebe alespoň oceňuju, že se neobjevil nikdo z gymnastické party, teda z Avengerů. (castor) 3*

VELKÁ RECENZE
Po dvou letech tu konečně máme další MCU projekt. Pokud tedy nepočítáme seriály WandaVision, Falcon and the Winter Soldier a finišujícího Lokiho. Přece jen tyto seriály mnozí fanoušci neviděli, protože nechtějí pirátit. Tomu v redakci plně rozumíme, jen je škoda, že s tím film Black Widow nepočítá a v určitých ohledech navazuje na Falcona a představuje zápletku Hawkeye. Ale nebojte, to je asi nejvíc spoilerová část, kterou zde vyzradíme. Doporučujeme si alespoň tak nějak zjistit děj seriálů, ale to rozhodně až dokoukáte tuto recenzi na Black Widow. Film, který nejen byl dlouho odkládán, ale zároveň si ho dlouho mnozí fanoušci přáli. Stálo to čekání ovšem za to a je správně uctěna památka milované Nataši Romanovové?
Děj se odehrává mezi událostmi Občanské války a Infinity War. Nacházíme tak Black Widow na útěku před generálem Rossem, který jde po všech hrdinech, kteří odmítli podepsat Sokovijskou smlouvu. Jenže to není hlavní zápletka filmu, tou je rodina. A ne, nejde o spinoff Rychle a Zběsile. I když počet explozí a nadupané akce je totožný. Snímek poukazuje na život Nataši předtím, než se přidala k S.H.I.E.L.D.u, a krásně vysvětluje absenci některých postav, nebo problémů. Setkáváme se tak se sestrou Jolanou, matkou Melinou a otcem Alexeiem, jehož všichni znají spíše jako Red Guardiana, který vznikl jen aby Sovětský svaz měl svého Kapitána Ameriku. Všechna rodinná přízviska jsou ale silně v uvozovkách, protože jak bylo zřejmé z minulých filmů a upoutávek na tento, nejde o skutečnou rodinu Black Widow. Děj je dynamický a v mnohých ohledech odlišný oproti ostatním MCU filmům, protože působí více jako akční bondovka než například The Winter Soldier. Což je příjemná změna.
Kinematografie je po dlouhé době něčím unikátní a akční scény jako takové mají hned jinou atmosféru a jsou více nakopané akcí. Díky tomu i při větší délce krásně plynou. Zde je ale na škodu, že akční scény čerpaly spíše u filmů jako je Mission Impossible, nebo Jason Bourne, kde při souboji na blízko máte hned několik rychlých střihů a kamera se extrémně třese, takže ze samotného souboje vidíte poměrně málo. Disney má všechny potřebné peníze a kontakty, ale na kinematografii nasadí člověka, který nezná základní pravidla natáčení akčních scén. Pokud by byla kamera v soubojích více inspirována seriálovým Daredevilem, nebo Johnem Wickem, tak hned působí znatelně lépe.
Až na finální souboj, kde z 15 záporáků útočí pouze 3, mají všechny potyčky výbornou choreografii, která se co možná nejvíce vykašlala na superhrdinské zbytečné pohyby, které jen mají působit na oko hezky, a spíše se zaměřila na doopravdy potřebné a funkční chvaty. Jenže i tyhle skvělé scény mnohdy kazí na poměry Marvel filmů nanejvýš průměrné CGI. Auto, které proletí do metra působí jako hračka. Když postavy utíkají před explozí, tak je zřetelné, jak postava byla uměle dosazena, protože barevné spektrum vůbec neodpovídá zbytku scény. Nejvíce si toho všimnete na konci prvního aktu, kdy Nataša padá ze střechy. Tělo je gumové, divně máznuté a po dopadu najednou chytí jiný odstín. Což je oproti jiným scénám doopravdy škoda. Film byl již hotov před rokem, tak nechápu, proč některé scény nebyly vráceny zpět do studií na vizuální efekty.
Pokud se vrátíme k pozitivům, tak rozhodně musím zmínit všechny herecké výkony. Všichni protagonisté jsou ztvárněni skvělými herci. Jen teda představitelka Jolany – Florence Pugh má až příšerně moc výrazný přízvuk. I David Harbour, který hraje Alexeie zní více uvěřitelně, a to má doopravdy silný přízvuk, jenž je umocněn jeho slovy a tónem hlasu. U něj bych ještě chvíli zůstal, protože v každé scéně bere všem vítr z plachet. I když se jeho postava může zdát černobílá, tak přináší podstatnou hloubku. A upřímně je asi nejvtipnější postava ze všech. Na rozdíl od posledních MCU filmů je humor více situační a nepůsobí většinu času tak moc na sílu, nebo nepřijde v nejvíce vypjatých scénách. Tím se dostáváme ke scénáři. Až na třetí akt má vše potřebnou dynamiku a působí více jako rodinná špionážní akce než jakýkoliv jiný film za hodně dlouhou dobu. Vývoj postav je plynulý a opodstatněný, i když jsou představeny například až v polovině filmu. Až na pár drobností, kdy například záporák najednou jen stojí, kouká a neútočí, vše dává smysl a dokážete se lehce vcítit do problémů postav, které jsou po většinu času filmu aktivní.
Film je tak akční letní hitovka, která se drží v zajetých kolejích a bere si od ostatních filmů universa jen to nejlepší. A je těžké vypichovat konkrétnější problémy, protože bych tak zabíhal do důležitých příběhových segmentů, které nechci vyzradit. Maximálně si můžu dovolit zmínit naprosto odfláknutého Taskmastera. Změna původu by se dala překousnout. Ale z tohoto obávaného lovce se stane akorát levný pouťový strašák ze strašidelného domu, který působí jako největší hrozba, ale pak dělá absurdní chyby, které akorát vedou k jeho porážce. Z komplexní postavy tak vznikla jen obyčejná loutka, která jednu dobu vidí skrz stěny, ale v další scéně nevidí ani skrz ventilaci. Jeho schopnosti se tak neustále mění a nejsou nijak jednotné. Proto je až zvláštní, že jeden chvat je proti němu neúčinný, ale po jeho zopakování prorazí obranu.
Black Widow je nadprůměrný film, který mnoho lidí bude kvůli určitým aspektům vyzdvihovat, pro jiné půjde jen o další akční Marvel film bez většího smyslu. Akční scény jsou až na třesavou kameru výborné, děj je až na finále dynamické. Největší problém tam tvoří to, že po většinu filmu si říkáte „ajeeje, jak Nataša nad tímto vyzraje“, ale ve finále myslela doopravdy na vše a v moment konfliktu najednou přichází flashback na přípravu. Jenže přijde další konflikt a BUM, opět hrdinové mysleli i na tohle. Nic je tak ve finále nedokáže překvapit. Což je škoda, protože by to krásně zamíchalo kartami. Rozhodně doporučujeme na film zajít. Doopravdy nejde o další směšnou propagandu jako byla nová Wonder Woman. Takhle se dělají pořádné filmy s ženskými hrdinkami. Za nás dáváme hodnocení 7/10, protože je v mnohých ohledech lepší než jiné snímky MCU. Rozhodně palec nahoru.

PODROBNÝ POPIS FILMU
V roce 1995 se dva ruští tajní agenti, super-voják Alexej Šostakov a Black Widow Melina Vostokovová představují jako normální rodina žijící v Ohiu, spolu se svými dcerami Natašou Romanovovou a Jelenou Bělovovou. Když se jim podaří v rámci mise získat informace o S.H.I.E.L.D.u, tak celá fiktivní rodina uteče na Kubu, aby se setkala se svým šéfem, generálem Drejkovem. Tam se rodina rozdělí a Drejkov pošle jak Romanovovou tak i Bělovovou do Rudé komnaty (anglicky Red room), kde je vycvičí. Po letech uvězní Drejkov Šostakova ve vězení, zatímco Romanovová nechá odpálit Drejkovovu kancelář, ale při tom zabije jeho dceru Antoniu.
V roce 2016 je Romanovová na útěku za porušování Sokovijských dohod. Sanží se utéct před americkým ministrem zahraničí Thaddeusem Rossem a uprchne proto do norského úkrytu zřízeného Masonem. Mezitím Bělovová zabije bývalou Black Widow, jen aby se dostala k látce, která ji zbaví ovládání mysli Rudou komnatou. Pošle protilátku Romanovové v naději, že se vrátí, aby pomohla Bělovové osvobodit ostatní vdovy. Když Romanovová nevědomky odjede s protijedem, je napadena Taskmasterem, který jde po protijedu. Romanovové se podaří uprchnout před Taskmasterem a zjistí, že protijed pochází z Bělovové. Proto se sejdou v Budapešti, ale jsou napadeni. Tam se Romanovová dozví, že Drejkov je stále naživu a Rudá komnata je stále aktivní. Romanovová a Bělovová se setkají s Masonem, který jim dodává vrtulník, aby mohli uprchnout.
Romanovová a Bělovová pomohou Šostakovovi dostat se z vězení, aby zjistili Drejkovovu polohu. Ten jim řekne, že polohu nezná, ale navrhne aby se setkali s Vostokovovou, která žije na farmě v Rusku, kde vyvyjí proces ovládání mysli používaný u vdov. Tam Bělovová zjistí, že i když nebyli skutečnou rodinou, věřila, že tomu tak je. Vostokovová ale prozradila svojí polohu Drejkovovi, jehož agenti dorazili a odvedli je do Rudé komnaty.
Vostokovová a Romanovová použijí obličejové masky, aby si vyměnili role, což Vostokovové umožní osvobodit Šostakova, Bělovovou a sebe. Mezitím Romanovová konfrontuje Drejkova, který prohlédne její převlek. Romanovová se dozví, že Taskmaster je Antonia, která při výbuchu bomby utrpěla škodu tak vážnou, že jí Drejkov musel dát čip do hlavy a proměnit ji v dokonalého vojáka. Romanovová se pokusí zabít Drejkova, ale nedokáže mu ublížit kvůli feromonovému zámku, který nainstaloval do každé vdovy. Drejkov odhalí, že ovládá vdovy po celém světě prostřednictvím konzoly svého stolu. Romanovová si úmyslně zlomí nos, tím přeruší nervy v nosní pasáži, a poté zaútočil na Drejkova. Šostakov mezitím bojuje s Antonií, zatímco Vostokovová se pokouší vyřadit jeden z motorů a Bělovová hledá další vdovy, které jsou vyslány na ochranu Drejkova. Šostakov a Bělovová poté společně zavřeli Antoniu do cely.
Drejkov unikne, když ostatní vdovy zaútočí na Romanovovou, ale Bělovová vytvoří protilátkovou bombu, která vdovy osvobodí od kontroly mysli. Romanovová se dostane do ovládacího pultu a zkopíruje umístění všech dalších vdov po celém světě. Romanovová získá dvě lahvičky s protijedem a osvobodí Antoniu ze zamčené cely. Vostokovová a Šostakov uniknou letadlem. Mezitím Bělovová odpálí Drejkovův vrtulník a zabije ho. Romanovová dá Bělovové padák, předtím než začne bojovat s Antonií. Po přistání použije Romanovová lahvičku s protijedem na Antonii, čímž ji osvobodí. Osvobozené vdovy dorazí, když se Bělovová, Vostokovová a Šostakov rozloučí s Romanovovou. Dá Bělovové poslední lahvičku s protijedem a přenosnou jednotku a řekne jí, aby našla a vysvobodila další vdovy. Když odjíždějí s Antonií, Romanovová čeká na Rosse, kteří přišli, aby ji zadrželi. O dva týdny později se Romanovová sejde s Masonem, který jí dodá Quinjet. Odchází s úmyslem osvobodit zadržené Avengers z Raftu.
V potitulkové scéně, po smrti Romanovové, Bělovová narazí na Valentinu Allegru de Fontaine, která jí ukáže fotku Clinta Bartona, údajného muže, který je zodpovědný za smrt Romanovové. Bělovová souhlasí s pomstou.

Ocenění:
Independent Spirit Awards
2022 - Ante Cheng, Matthew Chuang (Nejlepší kamera) (nominace)

DABING
1.DABING (Kino)
V českém znění: Jitka Moučková - Scarlett Johansson (Nataša Romanovová / Black Widow), Nikola Votočková - Florence Pugh (Jelena Bělovová), Barbora Munzarová - Rachel Weisz (Melina Vostokoffová), Petr Stach - David Harbour (Alexej Shostakov / Red Guardian), Norbert Lichý - Ray Winstone (Drejkov), Eliška Jirotková - Ever Anderson (malá Nataša Romanovová), Rebeka Maxiánová - Violet McGraw (malá Jelena Bělovová), Viktor Dvořák - O-T Fagbenle (Mason), Jiří Štěpnička - William Hurt (Thaddeus Ross), Dagmar Čárová - Julia Louis-Dreyfus (Valentina), Lucie Štěpánková - Olga Kurylenko (Antonia / Taskmaster), Kateřina Peřinová - Nanna Blondell (Ingrid), Tomáš Borůvka, Hynek Hoppe, Miroslav Hrabě, Martin Hruška, Jan Jabůrek, Martin Janouš, Jan Meduna, Jaromír Meduna, Vincent Navrátil, Jiří Plachý, Mikuláš Převrátil, Mira Štěpánová, Pavel Tesař
Překlad: Vojtěch Kostiha
Odborný jazykový poradce: Pavel Domničev
Produkce a asistent režie: Marek Hrazdil
Asistent produkce: Jan Jabůrek
Zvuk a střih zvuku: Guillermo Teillier, Martin Večeřa
Výsledný mix: Shepperton International
Kreativní supervizor: Maciej Eyman
Dialogy a režie: Vladimír Žďánský
Producent české verze: Disney Character Voices International, Inc.
Vyrobilo Studio Virtual® - 2020

Premiéra ČR: 8.07.2021 Falcon
Premiéra USA: 9.07.2021 Walt Disney US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 10.11.2021 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 10.11.2021 Magic Box
Poprvé na VOD: 9.7.2021 Disney+

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Tržby v ČR - Kč 39 616 794
Tržby celkem - $ 379 631 351
Návštěvnost v ČR 233 044
Náklady (Rozpočet) - $ 200 000 000
 
FILMY V SÉRII
IIron Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a0213/
Akční / Dobrodružný, USA, 2008
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Terrence Howard

Neuvěřitelný Hulk gastonrolinc.webnode.cz/news/a57/
Akční / Thriller, USA, 2008
Režie: Louis Leterrier, Hrají: Edward Norton, Liv Tyler

Iron Man 2 (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0214/
Akční / Dobrodružný, USA, 2010
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Mickey Rourke

Thor gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Kenneth Branagh, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Captain America: První Avenger gastonrolinc.webnode.cz/news/a0193/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Joe Johnston, Hrají: Chris Evans, Hugo Weaving

Avengers gastonrolinc.webnode.cz/news/a0195/
Akční / Dobrodružný, USA, 2012
Režie: Joss Whedon, Hrají: Robert Downey Jr., Jeremy Renner

Thor: Temný svět gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2013
Režie: Alan Taylor, Hrají: Chris Hemsworth, Natalie Portman

Iron Man 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0211/
Sci-Fi / Fantasy, USA / Čína, 2013
Režie: Shane Black, Hrají: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow

Strážci Galaxie gastonrolinc.webnode.cz/news/a0196/
Akční / Dobrodružný, USA / Velká Británie, 2014
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Captain America: Návrat prvního Avengera gastonrolinc.webnode.cz/news/a0194/
Akční / Dobrodružný, USA, 2014
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Scarlett Johansson

Ant-Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a22/
Akční / Sci-Fi, USA, 2015
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Michael Douglas

Avengers: Age of Ultron gastonrolinc.webnode.cz/news/a270/
Akční / Dobrodružný, USA, 2015
Režie: Joss Whedon, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Doctor Strange gastonrolinc.webnode.cz/news/a31/
Akční / Dobrodružný, USA, 2016
Režie: Scott Derrickson, Hrají: Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor

Captain America: Občanská válka gastonrolinc.webnode.cz/news/a0234/
Akční / Dobrodružný, USA / Německo, 2016
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Strážci Galaxie Vol. 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a238/
Akční / Dobrodružný, USA / Nový Zéland, 2017
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Thor: Ragnarok gastonrolinc.webnode.cz/news/a77/
Akční / Dobrodružný, USA / Austrálie, 2017
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Spider-Man: Homecoming gastonrolinc.webnode.cz/news/a239/
Akční / Dobrodružný, USA, 2017
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Michael Keaton

Ant-Man a Wasp gastonrolinc.webnode.cz/news/a272/
Akční / Sci-Fi, USA, 2018
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Black Panther gastonrolinc.webnode.cz/news/a0264/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan

Avengers: Infinity War gastonrolinc.webnode.cz/news/a271/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth

Captain Marvel gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anna Boden, Ryan Fleck, Hrají: Brie Larson, Samuel L. Jackson

Spider-Man: Daleko od domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-daleko-od-domova-spider-man-far-from-home-2019-1830usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-80/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Jacob Batalon

Avengers: Endgame gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.
 
Black Widow gastonrolinc.webnode.cz/news/black-widow-black-widow-2021-134-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-64/
Akční / Dobrodružný, USA 2021
Režie: Cate Shortland, Hrají: Scarlett Johansson, Florence Pugh

Shang-Chi a legenda o deseti prstenech gastonrolinc.webnode.cz/news/shang-chi-a-legenda-o-deseti-prstenech-shang-chi-and-the-legend-of-the-ten-rings-2021-113-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-80/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2021
Režie: Destin Daniel Cretton, Hrají: Simu Liu, Tony Leung Chiu-wai

Eternals gastonrolinc.webnode.cz/news/eternals-eternals-2021-157-usa-akcni-drama-fantasy-sci-fi/
Akční / Drama / Fantasy, USA 2021
Režie: Chloé Zhao, Hrají: Angelina Jolie, Richard Madden

Spider-Man: Bez domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-bez-domova-spider-man-no-way-home-2021-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi USA 2021
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Zendaya

Thor: Láska jako hrom gastonrolinc.webnode.cz/news/thor-love-and-thunder-thor-love-and-thunder-2002-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2022
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tessa Thompson

Black Panther 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/black-panther-2-akcni-dobrodruzny-sci-fi-usa-2022-pripravuje-se/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2022
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Letitia Wright, Lupita Nyong'o

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/doctor-strange-v-mnohovesmiru-silenstvi-doctor-strange-in-the-multiverse-of-madness-2022-127-usa-akcni-fantasy-horor-67/
Akční / Fantasy / Horor, USA 2022,
Režie: Sam Raimi, Hrají: Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen
 
Ant-Man and the Wasp: Quantumania gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd174/
USA, Akční / Dobrodružný / Komedie 2023
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Strážci Galaxie Vol. 3 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd172/
USA, Akční / Dobrodružný / Sci-Fi 2023
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Dave Bautista

The Marvels (27.07.2023 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd216/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2023
Režie: Nia DaCosta, Hrají: Brie Larson, Iman Vellani
 
Tvůrci a herci
Cate Shortland (Režie), Kevin Feige (Produkce), Lorne Balfe (Hudba), Gabriel Beristain (Kamera), Leigh Folsom Boyd (Střih), Matthew Schmidt (Střih), Badr Balafrej (Casting), Fouad Chaairi (Casting), Sarah Finn (Casting), Redouane Meftah (Casting), Charles Wood (Scénografie), Clint Wallace (Scénografie), Connery Davoodian (Scénografie), Jany Temime (Kostýmy), Daniel Laurie (Zvuk), Lora Hirschberg (Zvuk), Shannon Mills (Zvuk), Chris Munro (Zvuk), Juan Peralta (Zvuk), Luca Major (Masky), Brigitta Mogony (Masky), Eric Pearson (Scénář), Stan Lee (komiks), Don Heck (komiks) (Předloha), Don Rico (komiks) (Předloha), Scarlett Johansson (Herec), Florence Pugh (Herec), David Harbour (Herec), Rachel Weisz (Herec), Ray Winstone (Herec), Ever Anderson (Herec), Violet McGraw (Herec), O.T. Fagbenle (Herec), William Hurt (Herec), Olga Kurylenko (Herec), Julia Louis-Dreyfus (Herec), Ryan Kiera Armstrong (Herec), Liani Samuel (Herec), Michelle Lee (Herec), C.C. Smiff (Herec), Nanna Blondell (Herec), Yolanda Lynes (Herec), Jade Ma (Herec), Jade Xu (Herec), Enikő Fülöp (Herec), Georgia Curtis (Herec), Ione Butler (Herec), Kurt Yue (Herec), Marcel Dorian (Herec), Olivier Richters (Herec), Andrew Byron (Herec), Robert Pralgo (Herec), Jose Miguel Vasquez (Herec), Aria Brooks (Herec), Valentina Herrera (Herec), Aubrey Cleland (Herec)
 
2021/134/USA/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- Natasha (Scarlett Johansson) používá ve filmu telefon značky Nokia Lumia se systémem Windows 10, který byl aktuální v roce 2016, kdy se příběh odehrává.
- Scény, kdy Yelena provokuje Natashu řečmi o jejích děsných pózách, jsou založené na skutečném popichování Florence Pugh a Scarlett Johansson během natáčení. Scenárista Eric Pearson si toto škádlení oblíbil a zakomponoval jej do filmu.
- Postava Meliny (Rachel Weisz) je založena na postavě ruské agentky Meliny Vostakoff alias Iron Maiden, která je v komiksech nepřítelem Black Widow.
- Chloé Zhao byla mezi prvními, kdo byl zvažován pro režii filmu, nakonec však pro Marvel natočila snímek Eternals (2021).
- Ve vězení se Alexei (David Harbour) utká v páce s obrem jménem Ursa. V komiksech je Mikhail Ursus alias Major Ursa mutant, který se dokáže měnit v medvěda a má obrovskou sílu.
- Herečka Ever Anderson byla vybrána pro roli malé Natashy poměrně přesvědčivě díky jejímu zelenému pásku v Taekwondu a ovládání ruštiny.
- Red Guardian má na pravém rameni vytetované dvě růže a pod nimi dvě jména, která po přeložení znamenají Yelena a Natasha.
- Ever Anderson, která hraje malou Natashu Romanoff / Black Widow (v roce 1995), byla v době natáčení stejně stará jako Scarlett Johansson (Natasha Romanoff / Black Widow) v roce 1995.
- Natasha (Scarlett Johansson) jezdí při svém pobytu v Norsku ruským automobilem Lada 4x4 Urban s pětidveřovou karoserií. Tento terénní vůz se vyrábí od roku 2016.
- Když Alexei (David Harbour), Melina (Rachel Weisz), Yelena Belova (Violet McGraw) a Natasha Romanoff (Ever Anderson) utíkají z města, tak Yelena poprosí Alexei, aby pustil její oblíbenou písničku, tou je „American Pie“ od Dona McLeana. Tu samou písničku Alexei začne zpívat u Meliny doma, když se snaží udobřit s Yelenou. Význam písničky je loučení se sny, nadějí, optimistickým pohledem na svět. Samotná písnička je věnována Buddy Hollymu, Ritchie Valensovi a The Big Bopperovi, kteří zemřeli v letadle, když se snažili dostat na turné.
- Režisérka filmu prozradila, že Florence Pugh pro ni byla při výběru Yeleny první volbou. Líbil se jí její výkon ve filmu Lady Macbeth (2016).
- Yelena (Florence Pugh) nazve Red Guardiana (David Harbour) „Crimson Dynamo“. Toto jméno neslo v Marvel komiksech hned několik různých postav, jednou z nich byl například Anton Vanko, který se objevil ve filmu Iron Man 2 (2010) jako otec Ivana Vanka alias Whiplashe (Mickey Rourke). Ztvárnil ho tam Jevgenij Lazarev. Jiným nositelem tohoto titulu byl například Boris Turgenov – toto jméno použil (také ve filmu Iron Man 2) právě Whiplash, aby se dostal na závody v Monacu.
- Postava Valentiny Allegra de Fontaine (Julia Louis-Dreyfus) měla být poprvé představena ve filmu Black Widow a sloužit jako propojení pro novou seriálovou sérii Marvelu. Díky odložení z důvodu pandemie covid-19 jsme se ji ale dříve dočkali v seriálu Falcon and Winter Soldier (od r. 2021), jehož je součástí.
- Jednotky Rudé Komnaty používají české samopaly Scorpion EVO 3. Stařičký předchůdce této zbraně vz. 61 Škorpion je pověšený v místnosti domu, kde žije Melina (Rachel Weisz).
- Film obsahuje potitulkovou scénu.
- Píseň, která hraje při úvodu filmu předtím, než se objeví název filmu, je upravená verze písně „Smells Like Teen“ Spirit od Nirvany.
- „Podle mě ten film opravdu reflektuje vše, co se děje v souvislosti s hnutími #MeToo a Time’s Up. Byla by opravdu škoda, kdybychom se k tomu nevyjádřili, kdybychom se tomu přímo nevěnovali. Myslím, že zvlášť pro [režisérku] Cate Shortland bylo opravdu důležité, abychom natočili film o ženách, které pomáhají ostatním ženám, které dovedou ostatním ženám pomoci, když jsou v potížích. Někdo se mě zeptal, jestli je Natasha feministka. Což je dost stupidní otázka, samozřejmě, že je feministka,“ řekla Scarlett Johansson.
- V traileru můžeme vidět stejné nádvoří hotelu, jaké bylo použito ve filmu Red Sparrow z roku 2018, natočené v maďarské Budapešti.
- Původně měl do filmu skládat hudbu Alexandre Desplat, ale byl nahrazen Lorne Balfe.
- Podle komiksové předlohy se Natalia Natasha Alianovna Romanovová narodila kolem roku 1928 a byla vychována ruským vojákem Ivanem Petrovičem Bezukovem poté, co se stala sirotkem, když nepřátelští vojáci zaútočili na Stalingrad. Aby zachránila Ivanův život, přijala místo v Sovětské tajné laboratoři Rudá místnost. Zde byla biologicky i psychologicky vylepšena. Získala tak neobyčejně dlouhý život a mladistvá vzhled. Byla zde trénována Zimním Vojákem, který se také stal jejím milencem.
 
Odkazy