Shang-Chi a legenda o deseti prstenech / Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021/113/USA/Akční, Dobrodružný, Fantasy) 80%

13.10.2021 16:00
JEDNOU VĚTOU
„Film založený na komiksech Marvel se zaměří na Shang-Chi; 'Mistr Kung-Fu'."

OBSAH
Hlavním hrdinou je superhrdina čínského původu Shang-Chi, který je konfrontován se svojí minulostí, když je zapleten do sítě tajemné organizace Deset prstenů. Jedná se o druhý film ze čtvrté fáze MCU. Ve filmu uvidíme skutečného záporáka Mandarina. (Falcon)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Po dlouhé době jsem šel na marvelovku bez očekávání. Výsledek byl velice zábavná první polovina a pomalejší a (asijsky) přepálená druhá polovina a především finále. Ovšem času nelituji. Hlavní hrdina mi nepřijde nijak zajímavý, ale Awkwafina je hodně zábavná a Tony Leung klasicky strká všechny do kapsy. Nádech Asie komiksu celkem sluší a hlavně v první půlce je na co se dívat. Především bitka na lešení mrakodrapu je i přes svou digitálnost opravdu působivá. Co se týče akce je Shang-Chi i mezi marveláky hodně vysoko. Za mě škoda toho konce, který nepřekvapí a je hodně přepálený. Jsem hodně zvědavý, co s prsteny (mimochodem, proč to nejsou náramky, že? mrk mrk) Kevin Feige plánuje... podle první potitulkové scény budou mít zajímavý původ i budoucnost. (Djkoma) 4*

Nenápadný Shang-Chi je ve skutečnosti synem vůdce největší zločinecké organizace na světě. A i když se před tatíkem skrýval deset let, teď se musí vrátit do světa, před nímž tak dlouho utíkal. Rodinné setkání ale úplně radostné nebude a promluví do něj i bytosti, které nejsou z našeho světa… Shang-Chi a legenda o deseti prstenech ve své první půlce překvapí rychlým tempem, sympatickým hrdinou a skvělou akcí. Bohužel čím víc se blíží film ke svému závěru, tím víc se sází na triky a ukazuje se, že režisér Cretton si ukousl možná trošku velké sousto. Celkově jde o fajn marvelovku opepřenou čínskou mytologií, která nabídne přesně to, co čekáte, když si na ni kupujete lístky. (MrHlad) 3*

Nestřídmý festival zbytečných digitálních potvor a motivačních hlášek? Legenda o deseti magických kruzích, které si lidé nasazují na zápěstí, má spoustu trhlin, jež by jí člověk i rád odpustil. V jádru je totiž sympatickým rodinným dramatem, zlehka vykrádajícím třeba Hvězdné války. Jenže jeho obal svou přebarvičkovaností a leckdy pochybnými triky připomíná spíše Velkou čínskou zeď, což by samozřejme odpovídalo marvelovskému záměru s vytvořením neskrývaného vývozního artiklu. A to se daří, jelikož produkční hodnoty jsou po většinu času vidět. Ovšem laciné využívání čínské mytologie, nadbytek klišé a hlavně patetické výlevy, které časem převáží nad vším, bohužel taky. Kvůli přepálenosti se nakonec jedná o překvapivě nudnou marvelovku, která krom neokoukaného prostředí nemá co nabídnout. (Rimsy) 3*

VELKÁ RECENZE
Shang-Chi a legenda o deseti prstenech je povedené kung-fu fantasy, které přináší do MCU nové elementy. První čínský marvelovský hrdina je tu.
A jmenuje se Shang-Chi. V komiksech je Shang-Chi legendárním asijským mistrem bojových umění, zde se dozvídáme jeho filmovou origin story, která tuto postavu uvádí do světa MCU. Shang-Chiho tu potkáváme v San Francisku, kde žije už pár let. Jednoho osudného dne ho však dožene vlastní minulost, díky čemuž je donucen odcestovat zpátky do Číny. Zde musí zastavit teroristickou organizaci Deset prstenů a konfrontovat se se svým otcem, který je jejím lídrem a vlastníkem oněch deseti magických prstenů, jež mu dávají nadpřirozené schopnosti. Čína i celý svět se tak ocitá v nebezpečí a Shang-Chi je jediný, kdo může blížící se hrozbu odvrátit.
Ve svém jádru tak Shang-Chi nabízí poměrně jednoznačnou zápletku, která se nese v duchu klasických čínských kung-fu snímků. Samotný příběh je poměrně originální a na marvelovské poměry má i neokoukané pojetí. Ano, sice je tu jako vždy nerozhodný chrabrý hrdina předurčený k velkým věcem a záporák, který má v zásadě stejné vlastnosti jako on, jenom je zlý, ale zasazení do netradičního asijského prostředí mu svědčí a podívanou oživuje. A tak, i když zde Marvel sází na svou ověřenou formuli s trochou twistu, tak stále přináší záživný a dobře konstruovaný snímek, jehož příběh zkrátka baví. Je to prostě ta standardní kvalita, jakou bychom od Marvelu čekali, takže zklamání rozhodně nepřichází. Ba naopak, MCU se do své nové fáze pouští ostře a dokazuje, že i po eposech, kterými byli Infinity War a Endgame, má ještě pořád přinést co nového.
Ilustruje čínskou kulturu a převádí ji do světa superhrdinů. Shang-Chi je totiž povedený především ze scenáristického hlediska. Příběh, za kterým stojí trojice autorů Dave Callaham, Destin Daniel Cretton a Andrew Lanham, sice není nějak přehnaně komplexní a navozuje spíše pohádkovou atmosféru opřenou o orientální legendy, ale půvabně ilustruje čínskou kulturu a převádí ji do světa superhrdinů. Stejně jako Black Panther úctyhodně a elegantně představil světu první sólo snímek o černošském superhrdinovi, tak Shang-Chi činí to samé pro asijské, a zejména čínské, fanoušky. Do povedené zápletky je tak mimo jiné propletena i čínská kultura, která zde hraje důležitou roli.
Tu navozují barevné kostýmy i autentické lokace, které dodávají snímku ten správný nádech. I díky tomu se Shang-Chi odlišuje od většiny mainstreamových superhrdinských děl. Oproti nim totiž oplývá značnou dávkou kultury a tradice, díky čemuž dostává nádech klasického čínského kung-fu akčňáku.
Z kostýmního a rekvizitního hlediska pak stojí za zmínku i vkusně koncipované titulní prsteny, které jsou zde, oproti své komiksové předloze, o něco větší a vypadají tak spíše jako náramky nežli prsteny v klasickém smyslu. A jakožto jeden z hlavních nositelů děje jsou dostatečně výrazným prvkem.
Vše to však stojí na ramenou titulního hrdiny, kterého zde věrně ztvárňuje nováček Simu Liu. Jeho Shang-Chi sice není nějak přehnaně výraznou postavou, ale Liu mu dodává jakési charisma a představuje líbivého superhrdinu, který si snadno získá srdce fanoušků. Liu tu však kromě hereckého výkonu odvádí i značný kus fyzické práce. Najde se zde spoustu klasických bojových scén, které si Liu natočil povětšinou sám, bez větší pomoci kaskadérů. Obdobně je na tom i jeho sok v podání Tonyho Leunga, který zde silně ztvárňuje výrazného konfliktního záporáka, jenž má dobře popsaný charakter s velkou dávkou backstory a smysluplné motivace. Navíc jeho napojení na protagonistu a jejich vzájemná chemie je jádrem celého filmu.
Za zmínku pak stojí i dámská opora, především pak Awkwafina coby Shang-Chiho nejlepší kamarádka Katy. Awkwafina podává kvalitní a emocemi opředený výkon. Mimo to se pak mohou diváci těšit i na řadu zábavných a překvapujících cameí oblíbených MCU postav, je tak dobré, mít celou dobu oči na stopkách.
Nebyla by to však Marvelovka bez výrazné dávky CGI efektů a velkých počítačově generovaných mlátiček. Ty jsou sice po technické stránce odvedeny kvalitně a nelze jim mnoho vytýkat, ale mnohem více baví klasické bojové scény ve stylu čínských kung-fu filmů bez jakýchkoliv uměle přidaných efektů. Kde však CGI trochu zaostává je vykreslení světa, to je sice povedené, ale v některých momentech je až příliš znát, že nejde o skutečné lokace, ale scény natočené u green screenu, což trochu vytrhává z celkového, jinak záživného, děje.
Ten je v neposlední řadě oživen i chytlavým hudebním doprovodem, který pro film složil Joel P West. West doplňuje klasický marvelovský soundtrack o čínsky vyznívající skladby, které navozují celkovou atmosféru tradiční asijské kultury a dodávají celé podívané i jejímu protagonistovi osobitost.
V závěru je Shang-Chi a legenda o deseti prstenech povedenou marvelovkou, kde se tvůrci nemají za co stydět. Nabízí se zde zajímavý, byť trochu generický příběh, netradičně opřený o čínské tradice a kulturu, což oživuje zavedené koncepty MCU. Shang-Chi uspívá i v představení nového titulního hrdiny, který se i díky svému představiteli poměrně rychle zařadí mezi marvelovské stálice a oblíbence. Režisérovi Destinu Danielu Crettonovi se zde povedlo představit kvalitní nový snímek ze světa MCU, který věrné fanoušky nezklame a navnadí na další fázi superhrdinských příběhů tohoto universa.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Před tisíci lety objevil Xu Wenwu deset prstenů, které poskytují nesmrtelnost a sílu. Založí organizaci Deset prstenů, s níž dobývá království a svrhává vlády v průběhu historie. V roce 1996 Wenwu hledá mytickou vesnici Ta Lo. Do vesnice se pokouší dostat kouzelným lesem, ale je zastaven strážkyní Ying Li. Během boje se do sebe zamilují a začnou spolu trávit čas. Když vesničané z Ta Lo odmítnou Wenwua, aby byl v jejich vesnici, Ying Li se rozhodne odejít s ním z vesnice. V následujících letech mají dvě děti – Shang-Chiho a Xialing. Běhěm žití s rodinou Wenwu opustí vedení organizace a zamkne deset prstenů do krabičky.
Když bylo Shang-Chimu sedm let, jeho matka Ying Li je zavražděna Wenwuovými nepřáteli. Wenwu se rozhodne si znovu vzít deset prstenů, pomstít svou ženu a opět se ujmout vedení své organizace. Přiměje Shang-Chiho podstoupit brutální výcvik v bojových uměních, ale zároveň nedovolí Xialing trénovat s ostatními, takže se sama musí učit tajně. Jakmile dosáhl Shang-chi 14 let, pošle ho Wenwu, aby zavraždil vůdce organizace, která zavraždila jeho matku. Shang-chi však během mise uteče do San Francisca a změní si své jméno na Shauna.
V současnosti Shang-Chi pracuje jako komorník se svou nejlepší kamarádkou Katy, která o jeho minulosti neví. Během cesty do práce ho však v autobuse napadne Deset prstenů, kteří ukradnou jeho přívěšek, který mu dala jeho matka Li. Wenwu anonymně poskytne Shang-Chimu polohu Xialing prostřednictvím pohlednice. Shang-Chi se rozhodne se s ní setkat, protože se bojí, že Deset prstenů půjde i po Xialing. Shang-chi odhalí svou minulost Katy, která trvá na tom, že mu pomůže. Najdou Xialing v podzemním bojovém klubu v Macau, který založila poté, co v mladém věku utekla od Wenwua. Deset prstenů zaútočí na bojový klub a Wenwu přijde, aby zajal Shang-Chiho, Katy, Xialing.
Jsou odvedeni do areálu Deseti prstenů, kde Wenwu pomocí přívěsků odhalí mystickou mapu vedoucí k Ta Lo. Wenwu vysvětlí, že slyšel Li volat na něj a věří, že byla držena v zajetí v Ta Lo za zapečetěnou bránou. Když jeho děti a Katy protestují, uvězní je. Tito tři se setkají s bývalým hercem Trevorem Slatterym, kterého Deset prstenů uvěznilo za to, že se vydával za Wenwua[P 1], a jeho hundunského společníka Morrise, který jim nabídne, že je dovede do Ta Lo.
Skupina uteče do Ta Lo, vesnice, která existuje v oddělené dimenzi s různými čínskými mytologickými stvořeními. Setkávají se s Ying Nan, tetou Shang-Chiho a Xialing, která jim vysvětlí historii Ta Lo. Druhý den však Wenwu a Deset prstenů přichází a zaútočí. Wenwu přemůže Shang-Chiho a zaútočí na Bránu. To umožní některým přisluhovačům "Obyvatele" uniknout, kteří díky tomu mohou vysávat duše a posilnit tak Obyvatele. Deset prstenů spojí síly s vesničany z Ta Lo, aby s nimi bojovali. Shang-Chi je oživen Velkým ochráncem, který opustí jezero, aby bojoval s přisluhovači. Wenwu a Shang-Chi bojují ještě jednou a Shang-Chi získá převahu, ale rozhodne se ušetřit Wenwua. Obyvatel unikne a zaútočí na Shang-Chiho. Wenwu zachrání Shang-Chiho a odkáže mu prsteny, než ho zabije Obyvatel. Shang-Chi, Velký ochránce, Xialing a Katy bojují a porazí Obyvatele a zabijí ho. Poté se Shang-Chi a Katy vrátí do San Francisca, kde jsou čarodějem Wongem povoláni do Kamar-Taj.
Ve titulkové scéně Wong představí Shang-Chiho a Katy Bruce Bannerovi a Carol Danversové, zatímco zkoumá původ prstenů. Zjistí, že těch deset prstenů funguje jako maják. V potitulkové scéně se Xialing stává novou vůdkyní Deseti prstenů, přestože řekla Shang-Chimu, že se chystá organizaci rozpustit.

Ocenění:
Academy Awards
2022 - Dan Oliver, Christopher Townsend, Joe Farrell, Sean Noel Walker (Nejlepší vizuální efekty) (nominace)

DABING
V českém znění: Jacob Erftemeijer - Simu Liu (Shang-Chi / Shaun), Jan Szymik - Tony Leung (Xu Wenwu), Kateřina Bohatová - Awkwafina (Katy), Pavel Zedníček - Ben Kingsley (Trevor Slattery), Ivana Jirešová - Meng'er Zhang (Xialing), Jarmila Švehlová - Michelle Yeoh (Teta Nan), Tomáš Novotný - Florian Munteanu (Razor Fist), Robert Hájek - Ronny Chieng (Jon Jon), Igor Bareš - Benedict Wong (Wong), Radana Herrmannová - Jodi Long (Chenová), Filip Kaňkovský - Zach Cherry (Klev), Hana Vagnerová - Brie Larson (Carol Danversová / Captain Marvel), Pavel Šrom - Mark Ruffalo (Bruce Banner / Hulk), Filip Antonio - Dallas Liu (Ruihua), Nina Horáková - Stephanie Hsu (Soo), Lukáš Rous - Kunal Dudheker (John), Nela Primasová - Elodie Fong (malá Xialing), Jonáš Theimer - Jayden Zhang (malý Shang-Chi), Jitka Jirsová - Lydia Sarks (letuška), Jiří Čapka - Michael-Anthony Taylor (řidič autobusu), Monika Hladová - Lynette Curran (stará paní v autobuse), Michal Gulyáš, Martin Janouš, Radka Přibyslavská, Patricie Soukupová, Jiří Valšuba, Nikola Votočková, David Voráček
Překlad: Vojtěch Kostiha
Odborný jazykový poradce: Tobiáš Lipold
Asistent režie a produkce: Marek Hrazdil, Jan Jabůrek
Zvuk a střih zvuku: Guillermo Teillier, Michaela Sommerová
Výsledný mix: Shepperton International
Kreativní supervizor: Magdalena Dziemidowicz
Dialogy a režie: Vladimír Žďánský
Producent české verze: Disney Character Voices International, Inc.
Pro Walt Disney Pictures vyrobilo Studio Virtual® - 2021

Premiéra ČR: 2.9.2021 Falcon
Premiéra USA: 3.09.2021 Walt Disney US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 19.01.2022 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 19.01.2022 Magic Box
Poprvé na VOD: (Zatím nevyšlo)

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Tržby v ČR - Kč 23 529 582
Tržby celkem - $ 432 233 010
Návštěvnost v ČR 136 306
Náklady (Rozpočet) - $ 200 000 000
 
FILMY V SÉRII
IIron Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a0213/
Akční / Dobrodružný, USA, 2008
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Terrence Howard

Neuvěřitelný Hulk gastonrolinc.webnode.cz/news/a57/
Akční / Thriller, USA, 2008
Režie: Louis Leterrier, Hrají: Edward Norton, Liv Tyler

Iron Man 2 (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0214/
Akční / Dobrodružný, USA, 2010
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Mickey Rourke

Thor gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Kenneth Branagh, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Captain America: První Avenger gastonrolinc.webnode.cz/news/a0193/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Joe Johnston, Hrají: Chris Evans, Hugo Weaving

Avengers gastonrolinc.webnode.cz/news/a0195/
Akční / Dobrodružný, USA, 2012
Režie: Joss Whedon, Hrají: Robert Downey Jr., Jeremy Renner

Thor: Temný svět gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2013
Režie: Alan Taylor, Hrají: Chris Hemsworth, Natalie Portman

Iron Man 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0211/
Sci-Fi / Fantasy, USA / Čína, 2013
Režie: Shane Black, Hrají: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow

Strážci Galaxie gastonrolinc.webnode.cz/news/a0196/
Akční / Dobrodružný, USA / Velká Británie, 2014
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Captain America: Návrat prvního Avengera gastonrolinc.webnode.cz/news/a0194/
Akční / Dobrodružný, USA, 2014
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Scarlett Johansson

Ant-Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a22/
Akční / Sci-Fi, USA, 2015
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Michael Douglas

Avengers: Age of Ultron gastonrolinc.webnode.cz/news/a270/
Akční / Dobrodružný, USA, 2015
Režie: Joss Whedon, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Doctor Strange gastonrolinc.webnode.cz/news/a31/
Akční / Dobrodružný, USA, 2016
Režie: Scott Derrickson, Hrají: Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor

Captain America: Občanská válka gastonrolinc.webnode.cz/news/a0234/
Akční / Dobrodružný, USA / Německo, 2016
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Strážci Galaxie Vol. 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a238/
Akční / Dobrodružný, USA / Nový Zéland, 2017
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Thor: Ragnarok gastonrolinc.webnode.cz/news/a77/
Akční / Dobrodružný, USA / Austrálie, 2017
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Spider-Man: Homecoming gastonrolinc.webnode.cz/news/a239/
Akční / Dobrodružný, USA, 2017
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Michael Keaton

Ant-Man a Wasp gastonrolinc.webnode.cz/news/a272/
Akční / Sci-Fi, USA, 2018
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Black Panther gastonrolinc.webnode.cz/news/a0264/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan

Avengers: Infinity War gastonrolinc.webnode.cz/news/a271/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth

Captain Marvel gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anna Boden, Ryan Fleck, Hrají: Brie Larson, Samuel L. Jackson

Spider-Man: Daleko od domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-daleko-od-domova-spider-man-far-from-home-2019-1830usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-80/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Jacob Batalon

Avengers: Endgame gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.
 
Black Widow gastonrolinc.webnode.cz/news/black-widow-black-widow-2021-134-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-64/
Akční / Dobrodružný, USA 2021
Režie: Cate Shortland, Hrají: Scarlett Johansson, Florence Pugh

Shang-Chi a legenda o deseti prstenech gastonrolinc.webnode.cz/news/shang-chi-a-legenda-o-deseti-prstenech-shang-chi-and-the-legend-of-the-ten-rings-2021-113-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-80/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2021
Režie: Destin Daniel Cretton, Hrají: Simu Liu, Tony Leung Chiu-wai

Eternals gastonrolinc.webnode.cz/news/eternals-eternals-2021-157-usa-akcni-drama-fantasy-sci-fi/
Akční / Drama / Fantasy, USA 2021
Režie: Chloé Zhao, Hrají: Angelina Jolie, Richard Madden

Spider-Man: Bez domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-bez-domova-spider-man-no-way-home-2021-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi USA 2021
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Zendaya

Thor: Láska jako hrom gastonrolinc.webnode.cz/news/thor-love-and-thunder-thor-love-and-thunder-2002-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2022
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tessa Thompson

Black Panther 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/black-panther-2-akcni-dobrodruzny-sci-fi-usa-2022-pripravuje-se/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2022
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Letitia Wright, Lupita Nyong'o

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/doctor-strange-v-mnohovesmiru-silenstvi-doctor-strange-in-the-multiverse-of-madness-2022-127-usa-akcni-fantasy-horor-67/
Akční / Fantasy / Horor, USA 2022,
Režie: Sam Raimi, Hrají: Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen
 
Ant-Man and the Wasp: Quantumania gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd174/
USA, Akční / Dobrodružný / Komedie 2023
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Strážci Galaxie Vol. 3 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd172/
USA, Akční / Dobrodružný / Sci-Fi 2023
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Dave Bautista

The Marvels (27.07.2023 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd216/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2023
Režie: Nia DaCosta, Hrají: Brie Larson, Iman Vellani
 
Tvůrci a herci
Destin Daniel Cretton (Režie), Kevin Fige (Produkce), Jonathan Schwartz (Produkce), Joel P. West (Hudba), Bill Pope (Kamera), Elísabet Ronaldsdóttir (Střih), Nat Sanders (Střih), Harry Yoon (Střih), Sarah Finn (Casting), Sue Chan (Scénografie), Kym Barrett (Kostýmy), J.R. Grubbs (Zvuk), Michael Semanick (Zvuk), Lora Hirschberg (Zvuk), Yung Q (Zvuk), Katy Wood (Zvuk), Rick Findlater (Masky), Dave Callaham (Scénář), Destin Daniel Cretton (Scénář), Andrew Lanham (Scénář), Simu Liu (Herec), Tony Leung Chiu-wai (Herec), Awkwafina (Herec), Meng'er Zhang (Herec), Fala Chen (Herec), Michelle Yeoh (Herec), Wah Yuen (Herec), Florian Munteanu (Herec), Ben Kingsley (Herec), Jayden Zhang (Herec), Stephanie Hsu (Herec), Kunal Dudheker (Herec), Tsai Chin (Herec), Jodi Long (Herec), Ronny Chieng (Herec), Fernando Chien (Herec), Michael-Anthony Taylor (Herec), Zach Cherry (Herec), Raymond Ma (Herec), Lynette Curran (Herec), Benedict Wong (Herec), Jade Xu (Herec), Dee Bradley Baker (Herec), Tim Roth (Herec), Brie Larson (Herec), Mark Ruffalo (Herec)
 
2021/113/USA/Akční, Dobrodružný, Fantasy
 
Zajímavost k filmu
- Bojovou choreografii měl na starost Bradley James Allan.
- První filmový plakát byl zveřejněn na narozeniny herce hlavní postavy Simu Lia.
- Michelle Yeoh si již zahrála jinou postavu v MCU, a to Aletu Ogord ve filmu Strážci galaxie Vol. 2 (2017).
- Muž natáčející souboj v autobuse (Zach Cherry) si již odbyl svůj debut v MCU ve filmu Spider-Man: Homecoming (2017), kde po Spider-Manovi (Tom Holland) chtěl, aby udělal salto.
- Na karaoke zpívají Shaun/Shang-Chi (Simu Liu) a Katy (Awkwafina) písničky – „Magic Carpet Ride“ od Steppenwolfů, „A Whole New World“ z pohádky Aladin a „Old Town Road“ od Lil Nas X.
- RazorFist se poprvé objevil v „Master of Kung Fu #29“ jako atentátník, jehož paže byly chirurgicky nahrazeny čepelemi. U novějších verzí byla pouze jedna jeho ruka nahrazena čepelí.
- Shang-Chiho (Simu Liu) jméno znamená vzestup a postup ducha, což vypovídá o cestě, na které se nachází. Zdědil mír po své matce a bolest po svém otci a sám musí nalézt rovnováhu mezi těmito dvěma složkami, aby se mohl stát sám sebou.
- Kapesní dimenze Ta-Lo se objevila poprvé v komiksu „Thor Vol. #301“.
- The Great Protector (Velký ochránce) nemá základ v komiksech od Marvelu. Jedná se o především bílého draka, který by mohl odkazovat na Bailonga (Bílý drak) – dračího boha západu a podzimu, který je spojován s největším bezodtokým jezerem v Číně Kukonor, duchy a ctnostnými krály.
- Wenwu (Tony Leung Chiu-wai) v jedné scéně hovoří o jménech, jak mu ostatní říkali – Warrior King, Master Khan a The Dangerous Man on Earth. Master Khan je jedním z jmen, kterým je Mandarin v komiksech občas nazýván.
- Zločinecká organizace Golden Daggers je odkazem na stejnojmennou skupinu, kterou v komiksech Shang-Chi (Simu Liu) pomohl svrhnout.
- Boj v autobuse a použití bundy je odkazem a poctou filmu Rachot v Bronxu (1995) a herci Jackie Chanovi.
- V Shaunově/Shang-Chiho pokoji si můžeme všimnout plakátu filmu Kung-fu mela (2004).
- V jednom z rozhovorů řekne Shaun/Shang-Chi (Simu Liu), že není Korejec. Jedná se o referenci na sitcom Kim's Convenience (od r. 2016), ve kterém hrál.
- Film obsahuje dvě potitulkové scény.
- V některých scénách si můžeme správně povšimnout, že Xu Wenwu (Tony Chiu-Wai Leung) a Ying Li (Fala Chen) nosí snubní prsteny na jiných rukách. V Číně se stalo tradicí, že muž má snubní prsten na levém prsteníčku, zatímco žena na pravém.
- V pokoji Xu Xialing (Meng'er Zhang) si můžeme všimnout trička AC/DC odkazujícího na Tonyho Starka.
- V Ta Lo si můžeme všimnout několika bytostí z čínské mytologie – čínské lvy, hunduny (legendární bytosti bez tváře), jiuwihue (devítiocasé lišky), longmy (okřídlené koně) a fenghuangy („čínské fénixy“).
- Postava Death Dealera není ve filmu odmaskována, nicméně dle plakátu jej ve filmu ztvárnil kaskadér a youtubový bojový mistr Andy Le.
 
Odkazy