Thor: Love and Thunder / Thor: Love and Thunder (2022/125/USA/Akční, Dobrodružný, Fantasy) 61%

13.10.2021 17:46
JEDNOU VĚTOUVITOU
„Bůh hromu se vydává spolu s králem Valkýrou, Korgem a bývalou přítelkyní, ze které je nyní Mocná Thor do boje proti katovi bohů Gorrovi."
 
OBSAH
Thor (Chris Hemsworth) se nachází na své nejtěžší životní cestě – k nalezení vnitřního míru. Jeho cestu za odpočinkem však přeruší galaktický zabiják Gorr the God Butcher (Christian Bale), který usiluje o zánik bohů. Thor požádá Valkýru (Tessa Thompson), Korga (Taika Waititi) a svou ex-přítelkyni Jane Foster (Natalie Portman), která – k Thorovu překvapení – ovládá mocné kladivo Mjolnir stejně jako mocný Thor. Společně se vydávají na vesmírné dobrodružství, aby odhalili tajemství Gorra a zastavili ho dříve než bude pozdě. (Falcon)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Po zdejších hodnoceních jsem se tohoto dílu bál jak čert kříže. Nakonec ale v pohodě. Možná hodně jednoduchý, přímočarý, určitě míň vtipný než Ragnarok...no ale pořád v pohodě koukatelný, zábavný a odpočinkový tak, jak na propršené nedělní odpoledne v kině chcete. Problém tohoto filmu je nicméně možná v tom, že po takřka geniálním Ragnaroku všichni chtěli tak moc další díl, až se ho vlastně dočkali...a on nic moc navíc nenabídl. (Malarkey) 4*

Taková filmová houpačka, chvíli se mě to líbilo, chvíli ne. Určitě mě nebavil ten dětský prvek, který beztak neměl jiného smyslu, než aby by se film mohl honosit tím, že je rodinný, ale díky tomu zase nebyla temnější atmosféra, ani soubojová velkolepost. No jasně párkrát se máchne kladivem a tvůrci si hned myslí, že si půjdu měnit spoďáry, ale to chce víc než jen lásku a kladivo i když i to je 100x lepší než srp a kladivo. (Enšpígl) 3*

Taškařice na entou s polymorfní strukturou vyprávění, kde se patlá úplně všechno. Bohužel to stejné je co se vizuální stránky týče. Je jasné, že Waititi je primárně hračička a je celkem jedno co se na plátně děje, důležité je jak to vypadá a jestli je to vtipné. I kdyby se Christian Bale stavěl na hlavu jako potenciálně zajímavý záporák. Inu vypadá to průměrně, vtipné je to jen někdy - tak řádově 5-6 dobrých hlášek a gagů a potom když si Russell Crowe užije svoje cameo obtloustlého Dia a koncepčně je to plus mínus pořád stejné na jedno brdo. Další díl už potřebuje jiného režiséra, pokud se producenti neplánují na tohohle boha vykašlat úplně. (Kaka) 2*

VELKÁ RECENZE
Severský bůh hromu se jako první z Avengerů dočkal čtvrtého filmu. Zatímco do toho prvního Thora  Kenneth Branagh vetknul prostředky vyprávění sobě vlastní, tedy divadelní rozmáchlost a patos tragického královského dramatu a současně situační humor, typický pro shakespearovské komedie, ten druhý Temný svět už měl podobu mnohem konvenčnější heroické fantasy.
S třetím dílem Ragnarok tato série nabrala nový, mnohem odlehčenější kurz. Novozélandský režisér Taika Waititi vsadil na hravost, křiklavou barevnost a osmdesátkový vizuál i soundtrack. Sitkomový, sebeironický humor ve stylu Strážců Galaxie nabubřelého kralevice polidštil a učinil z něj zábavného společníka, ale zároveň tento akčně komediální přístup boj o osud Asgardu dost přebíjel nebo spíš ho odsouval do pozadí.
A s podobným problém se potýká i čtyřka, opět ve Waititiho režii. Dostal na ni čtvrtmiliardový rozpočet, tedy ještě o 70 milionů dolarů více než posledně, který je vidět ve vizuálním zpracování Stínového světa, který obývá hlavní záporák Gorr (Christian Bale). Ten je na rozdíl od toho Thorova lunaparkově barevného černobílý, s odlesky barev, které dokreslují situaci hrdinů, kteří se v něm ocitli.
Ten Thorův, v němž bojuje, například na začátku po boku Strážců Galaxie, připomíná estetikou obálky heavymetalových alb z osmdesátých let. Slavná rocková píseň od Guns N' Roses Sweet Child o' Mine dodává náboj těm nejlepším akčním scénám ve filmu, které jsou stejně přepálené jako celé ladění filmu.
I když v něm Waititi se spolu scenáristkou Jennifer Kaytin Robinson operují s vážnými tématy, jako je vyrovnání se se ztrátou dítěte nebo vážná nemoc, režisér má tendenci každou emotivnější situaci shodit svým typickým ironizujícím nebo poťouchlým humorem. Z něhož se ale vytrácí lehkost a nastupuje občas infantilita, což je dáno i tím, na kterou věkovou kategorii marvelovští míří.
Plno napínavých, romantických či osudových momentů tak zbytečně narušuje Waititiho potřeba dát jim gagovou nebo sebeironickou koncovku, které ne vždy vyjdou, třeba kvůli špatnému načasování. Tratí tím nejen tyto scény, ale i samotné postavy, které tím přicházejí o svou hloubku.
Nápad s vesmírnými kozami se nedočká pointy, ten zcizující s asgardskými herci, rekapitulujícími v rámci ochotnického představení události minulého dílu, už byl použit minule. Skeče a lá Saturday Night Live se tak stávají součástí dramaturgicky nejrozpadlejšího dílu z dosavadních čtyř, který žánrově osciluje mezi vážným dramatem, ztřeštěnou komedií, romancí a hororem.
Romance mezi Thorem (Chris Hemsworth) a Jane (Natalie Portman) je to ale disneyovsky asexuální, spíš taková kamarádsky nebo sourozenecky špičkovací, než připomínající někdejší milenecké jiskření. Jejich vtah připomene za zvuků Abby retrospektivní pasáž, která osvětlí i důvody jejich odloučení.
Zajímavěji se tu pracuje s motivem zbraní, které propůjčují Gorrovi i Jane nadlidské schopnosti a vybírají si za to u nich svou daň. Gorr je hororová figura, vzhledem evokující Voldemorta a jeho schopnosti pohrávat si se stíny a extrahovat z nich světlo je využita v odpovídajících žánrových scénách. Christian Bale se svým pojetím role také vyděluje z okolního dovádění ostatních postav, což jí dodává na mrazivosti a vážnosti.
Ta by měla být přítomná i u Thora, který tu prochází krizí středního věku a s tím spojeným hledáním smysluplné životní náplně. Trofeje z bitev muži, fixovanému na kladivo a sekeru, už nepřináší tolik uspokojení, a tak se nabízí otcovská role a nový typ zodpovědnosti za druhé.
Tomu odpovídá i linie s unesenými asgardskými dětmi, kteří se z posluchačů hrdinských příběhů mění v jejich aktivní účastníky. Děj je velmi přímočarý a opěrné body mu poskytuje severská mytologie i komiksové sešity. Na začátku je načrtnuta záporákova motivace, proč chce vyvraždit veškeré božstvo. Thor se o tom dozvídá a spolu s Jane, Valkýrou (Tessa Thompson) a Korgem (Taika Waititi) mu v tom chtějí zabránit. Učiní přitom mezizastávku v městě bohů, které chtějí varovat i požádat o jejich pomoc, ale karikaturně vyvedený Zeus (Russell Crowe) jim z důvodu strachu nevyjde vstříc.
Únos dětí používá Gorr jako záminku, jak vyprovokovat Thora k vzájemnému střetu. Jejich ochrana a péče, kterou jim věnuje, se stávají součástí přerodu Thora v mnohem zodpovědnější, citlivější a vrstevnatější figuru než dřív.
Totéž se ale nedá říci o celém filmu. Ta větší dospělost, k níž má hlavní hrdina dojít, v něm není přítomná právě proto, že ji Taika Waititi po svých postavách vlastně nechce. Vystačí si s jejich blbnutím v odvázaných situacích, jejichž ladění se ale dost bije s existenciálními otázkami, které řeší.
To, že hledají sami sebe i cestu k sobě navzájem je tu odsunuto do pozadí prvoplánovými sitkomovými skeči, na nichž režisér staví víc než na soudržném a dramaturgicky vyváženém vyprávění, které by asgardskou mytologii zase posunulo dál. Dostavuje se tak pocit, že tu o nic nejde, i když to, s čím se postavy potýkají, ukazuje pravý opak tohoto tvrzení.

Ocenění:
The Saturn Awards
2022 - Nejlepší film podle komiksu (nominace)
2022 - Mayes C. Rubeo (Nejlepší kostýmy) (nominace)
2022 - Adam Johansen, Matteo Silvi (Nejlepší masky) (nominace)

DABING
V českém znění: Jan Maxián - Chris Hemsworth (Thor), Jaroslav Plesl - Taika Waititi (Korg), Martin Trnavský - Christian Bale (Kat bohů Gorr), Vendula Příhodová - Tessa Thompson (Valkýra), Andrea Elsnerová - Natalie Portman (Jane Fosterová / Mocná Thor), Jiří Schwarz - Russell Crowe (Zeus), Roman Říčař - Chris Pratt (Peter Quill / Star-Lord), Samuel Budiman - Kieron L. Dyer (Axl), David Novotný - Bradley Cooper (Rocket), Adéla Pristášová - Karen Gillan (Nebula), Ivana Korolová - Pom Klementieff (Mantis), Martin Zahálka - Dave Bautista (Drax), Tomáš Bartůněk - Vin Diesel (Groot), Igor Chmela - Sean Gunn (Kraglin), Václav Rašilov - Luke Hemsworth (herec Thora), Michal Jagelka - Matt Damon (herec Lokiho), Jiří Štěpnička - Sam Neill (herec Odina), Irena Hrubá - Melissa McCarthy (herečka Hely), Aneta Krejčíková - Kat Dennings (Darcy Lewisová), Jiří Hromada - Stellan Skarsgard (Dr. Erik Selvig), René Slováčková - Jaimie Alexander (Sif), David Suchařípa - Idris Elba (Heimdall), Vasil Fridrich - Simon Russell Beale (Dionysus), Miroslav Hanuš - Stephen Curry (král Yakan), Eliška Nezvalová - Chloé Gouneau (matka Jane), Viktor Vích Antonio, Robert Cejnar, Eliška Doubková, Vít Eduard Gajdoš, Žofie Hánová, Marek Hrazdil, Anděla Jirotková, Jana Kotrbatá, Radka Krninská, Barbora Mašlová, Rudolf Matoušek, Jindřich Nováček, Luboš Ondráček, Radka Přibyslavská, Jiří Racek, Denny Ratajský, Jan Szymik, Natálie Topinková, Vojtěch Vondráček, David Voráček
Překlad: Vojtěch Kostiha
Text písně: Šárka Krejčí
Asistent režie a produkce: Marek Hrazdil, Jan Jabůrek
Zvuk a střih zvuku: Martin Večeřa, Michaela Sommerová, Guillermo Teillier
Výsledný mix: Shepperton International
Kreativní supervizor: Maciej Eyman
Dialogy a režie: Vladimír Žďánský
Producent české verze: Disney Character Voices International, Inc.
Pro Walt Disney Pictures vyrobilo Studio Virtual® - 2022

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 7.7.2022 Falcon
Premiéra USA: 8.7.2022
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 5.10.2022 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 5.10.2022 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 82 556 798
Tržby celkem - $ 760 740 359
Návštěvnost v ČR 463 582
Náklady (Rozpočet) - $ 250 000 000
 
Tvůrci a herci
Taika Waititi (Režie), Kevin Feige (Produkce), Mark Mothersbaugh (Hudba), Shawn Maurer (Kamera), Maryann Brandon (Střih), Sarah Finn (Casting), Robert Webb (Scénografie), Cynthia Bergstrom (Kostýmy), - (Zvuk), Tia Stephanou (Masky), Taika Waititi (Scénář), Jennifer Kaytin Robinson (Scénář), Stan Lee (komiks) (Předloha), Chris Hemsworth (Herec), Tessa Thompson (Herec), Natalie Portman (Herec), Taika Waititi (Herec), Christian Bale (Herec), Vin Diesel (Herec), Chris Pratt (Herec), Pom Klementieff (Herec), Dave Bautista (Herec), Karen Gillan (Herec), Jaimie Alexander (Herec), Sean Gunn (Herec), Matt Damon (Herec), Sam Neill (Herec), Melissa McCarthy (Herec), Luke Hemsworth (Herec), Russell Crowe (Herec), Jeff Goldblum (Herec)
 
FILMY V SÉRII
IIron Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a0213/
Akční / Dobrodružný, USA, 2008
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Terrence Howard

Neuvěřitelný Hulk gastonrolinc.webnode.cz/news/a57/
Akční / Thriller, USA, 2008
Režie: Louis Leterrier, Hrají: Edward Norton, Liv Tyler

Iron Man 2 (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0214/
Akční / Dobrodružný, USA, 2010
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Mickey Rourke

Thor gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Kenneth Branagh, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Captain America: První Avenger gastonrolinc.webnode.cz/news/a0193/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Joe Johnston, Hrají: Chris Evans, Hugo Weaving

Avengers gastonrolinc.webnode.cz/news/a0195/
Akční / Dobrodružný, USA, 2012
Režie: Joss Whedon, Hrají: Robert Downey Jr., Jeremy Renner

Thor: Temný svět gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2013
Režie: Alan Taylor, Hrají: Chris Hemsworth, Natalie Portman

Iron Man 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0211/
Sci-Fi / Fantasy, USA / Čína, 2013
Režie: Shane Black, Hrají: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow

Strážci Galaxie gastonrolinc.webnode.cz/news/a0196/
Akční / Dobrodružný, USA / Velká Británie, 2014
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Captain America: Návrat prvního Avengera gastonrolinc.webnode.cz/news/a0194/
Akční / Dobrodružný, USA, 2014
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Scarlett Johansson

Ant-Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a22/
Akční / Sci-Fi, USA, 2015
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Michael Douglas

Avengers: Age of Ultron gastonrolinc.webnode.cz/news/a270/
Akční / Dobrodružný, USA, 2015
Režie: Joss Whedon, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Doctor Strange gastonrolinc.webnode.cz/news/a31/
Akční / Dobrodružný, USA, 2016
Režie: Scott Derrickson, Hrají: Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor

Captain America: Občanská válka gastonrolinc.webnode.cz/news/a0234/
Akční / Dobrodružný, USA / Německo, 2016
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Strážci Galaxie Vol. 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a238/
Akční / Dobrodružný, USA / Nový Zéland, 2017
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Thor: Ragnarok gastonrolinc.webnode.cz/news/a77/
Akční / Dobrodružný, USA / Austrálie, 2017
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Spider-Man: Homecoming gastonrolinc.webnode.cz/news/a239/
Akční / Dobrodružný, USA, 2017
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Michael Keaton

Ant-Man a Wasp gastonrolinc.webnode.cz/news/a272/
Akční / Sci-Fi, USA, 2018
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Black Panther gastonrolinc.webnode.cz/news/a0264/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan

Avengers: Infinity War gastonrolinc.webnode.cz/news/a271/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth

Captain Marvel gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anna Boden, Ryan Fleck, Hrají: Brie Larson, Samuel L. Jackson

Spider-Man: Daleko od domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-daleko-od-domova-spider-man-far-from-home-2019-1830usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-80/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Jacob Batalon

Avengers: Endgame gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.
 
Black Widow gastonrolinc.webnode.cz/news/black-widow-black-widow-2021-134-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-64/
Akční / Dobrodružný, USA 2021
Režie: Cate Shortland, Hrají: Scarlett Johansson, Florence Pugh

Shang-Chi a legenda o deseti prstenech gastonrolinc.webnode.cz/news/shang-chi-a-legenda-o-deseti-prstenech-shang-chi-and-the-legend-of-the-ten-rings-2021-113-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-80/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2021
Režie: Destin Daniel Cretton, Hrají: Simu Liu, Tony Leung Chiu-wai

Eternals gastonrolinc.webnode.cz/news/eternals-eternals-2021-157-usa-akcni-drama-fantasy-sci-fi/
Akční / Drama / Fantasy, USA 2021
Režie: Chloé Zhao, Hrají: Angelina Jolie, Richard Madden

Spider-Man: Bez domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-bez-domova-spider-man-no-way-home-2021-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi USA 2021
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Zendaya

Thor: Láska jako hrom gastonrolinc.webnode.cz/news/thor-love-and-thunder-thor-love-and-thunder-2002-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2022
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tessa Thompson

Black Panther 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/black-panther-2-akcni-dobrodruzny-sci-fi-usa-2022-pripravuje-se/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2022
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Letitia Wright, Lupita Nyong'o

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/doctor-strange-v-mnohovesmiru-silenstvi-doctor-strange-in-the-multiverse-of-madness-2022-127-usa-akcni-fantasy-horor-67/
Akční / Fantasy / Horor, USA 2022,
Režie: Sam Raimi, Hrají: Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen
 
Ant-Man and the Wasp: Quantumania gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd174/
USA, Akční / Dobrodružný / Komedie 2023
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Strážci Galaxie Vol. 3 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd172/
USA, Akční / Dobrodružný / Sci-Fi 2023
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Dave Bautista

The Marvels (27.07.2023 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd216/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2023
Režie: Nia DaCosta, Hrají: Brie Larson, Iman Vellani
 
Zajímavost k filmu
- Na premiéru filmu v České republice se dostavila i Libuše Švormová, která nadabovala Angeliku (Michele Mercier) v původních filmech.
- Na českém dabingu se podílel i Vladimír Brabec, který daboval i ve filmech o Angelice o 50 let dříve.
- Představitel Joffreie Gérard Lanvin byl v době filmování šedesátník, v knižní předlože bylo přitom postavě 30 let.
- Scénář snímku vznikal ve spolupráci Nadiou Goloubinoff, dcerou autorky románu Anne Goolon.
- Angelice (Nora Arnezeder) je ve filmu 17 let, její představitelce Noře Arnezederové je přitom bylo v době natáčení 25.
 
2002/125/USA/Akční, Dobrodružný, Fantasy
 
Odkazy