Spider-Man: Bez domova / Spider-Man: No Way Home (2021/148/USA/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi) 88%

13.10.2021 17:26
JEDNOU VĚTOU
„Totožnost Spider-Mana je odhalena."

OBSAH
Vůbec poprvé ve filmové historii je odhalena totožnost Spider-Mana a náš dobrý soused již nedokáže oddělit svou zodpovědnost superhrdiny od běžného života, čímž se jeho nebližší ocitnou ve velkém nebezpečí. Spider-Man požádá Doctora Strange, aby mu pomohl jeho tajemství obnovit. Kouzlo však způsobí v realitě obrovskou trhlinu, jíž do světa proniknou ti nejmocnější zloduši, kteří kdy bojovali se Spider-Manem v paralelním světě. Peter tak musí překonat svou doposud největší výzvu, která navždy změní nejen jeho budoucnost, ale i budoucnost paralelních světů.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Spider-Man: Bez domova je splněný sen, o kterém jsem nikdy netušil, že bych ho vůbec někdy mohl mít. Neskutečný zážitek. Série momentů, která kombinuje vzpomínky na dětství s vlídnou nostalgií. Je zajímavé, kam Marvel za pět let došel. V roce 2017 mi komiksovka Doktora Strange přišla průměrná (kvůli jeho postavě samotné, což se vlastně nezměnilo) a dneska se tu na sklonku roku 2021 rozplývám blahem nad tím, co s postavou Spider-Mana (i se zapříčiněním Doktora Strangeho) v Marvelu dokázali udělat. Mluvit o filmu by bylo jako otevřít knihu spoilerů - hrozná škoda. Kdo si se Spider-Manem prošel dětství jako já, tak pro toho bude tento film zážitkem na celý život. (Malarkey) 5*

Netušil jsem, že půjde zopakovat emocionální rozstřel, který mi darovala Endgame - a už vůbec ne, že se to povede jen o dva roky později a ještě navíc takhle ze zálohy. Domů totiž míří nejenom cesta, ale i způsob splácení letitých dluhů věrným fanouškům, ať už to právě bolí či hřeje sebevíc. První třetina je ještě klasická atrakce z čisté MCU formule, hyperaktivní arkáda, kterou někdo miluje a někdo nenávidí. Jakmile se ale zvážní a do děje vstoupí Doctor Strange, je všechno lepší, čistější a epičtější. Od jisté chvíle se ze mě stalo emocionální klubíčko, které v hudebních či dialogových reminiscencích myslelo stále na to samé. Jak je to parádní pocit, že v tuhle chvíli můžu být u toho. Vánoční dárek, finále trilogie, rozcestí pavoučího fandomu, potvrzení rostoucího talentu Toma Hollanda a v neposlední řadě velkofilm, který by nějakou záhadou dokázal stát i sám o sobě. (novoten) 5*

Skvěle padnoucí završení povedené trilogie. Hollandův Spidey pokračuje tam, kde posledně skončil, jen naplno využívá možností, které se mu otevřely díky multiverzu. A funguje to na výbornou. Šikovný scénář těží z náletu ozkoušených postav tunu atrakcí i nezvykle silných emocionálních dilemat. Hollandův Spidey tu definitivně dospívá a čelí prvním opravdu vážným osudovým výzvám, čímž se zručný režisér znovu proplétá s naprostou suverenitou, byť v easy teenagerském duchu komiksové předlohy. Výsledek je zábavný, dojemný i velkolepý a jako návrat starých známých se trefuje maximálně. V mnoha směrech ultimátní hraný Spider-Man. (Cival) 5*

VELKÁ RECENZE
První Spideyho trilogie v cílové rovince zavrávorala, potenciálně druhá rovnou skonala zatáčku před koncem. Triptych marvelovek s Tomem Hollandem v roli Petera Parkera svůj finiš ale ustál na výbornou, přitom to zkouší po vzoru svých předchůdců jak s hromadou záporáků, tak i s výbojným Electrem. Jenže dvakrát do téže řeky nevstoupíš a tady to platí beze zbytku, ve všech myslitelných významech tohohle pořekadla.
Spider-Man: Bez domova těží výrazně ze svého originálního uchopení. Byť jde v pořadí o osmou vysokorozpočtovou hollywoodskou adaptaci slavného komiksu, poprvé se pracuje s konceptem, kdy je identita titulní postavy známá celému světu – a z neobyčejně obyčejného středoškoláka se stane „nejslavnější člověk planety“. Ještě výraznějším osvěžením je ovšem rozehrání možností naznačených v předchozím Spider-Manovi a v animovaných Paralelních světech i What If?, kde jsme poprvé mohli okusit šťavnatý potenciál pavoučího/marvelovského multiverza.
V Sony se tak chopili dědictví Spider-Manů Sama Raimiho a Marca Webba a přivítali jejich když ne přímo milované, tak rozhodně proslulé postavy. Vykutálený tandem scenáristů a režisér Jon Watts měli díky tomu výrazně ulehčenou a zároveň vděčnou úlohu, protože do děje naskakují figury, které nepotřebují podrobnou charakterizaci, ale rovnou můžou zábavně konat. Alfred Molina jako Doc Ock i Jamie Foxx, skládající reparát v roli Electra, si svoje comebacky zatraceně užívají, ještě o řád démoničtější umí být Willem Dafoe jako Green Goblin. U většiny navrátilců pak platí, že hrají o level líp a s evidentně větším zápalem než ve svých minulých spider-manovských štací, jako by si chtěli naplno užít „ještě jednu šanci“ na hollywoodském výsluní. Radost pohledět na tyhle matadory.
Návraty ikon však nefungují jen díky nostalgii. Hollandův Spider-Man získává opravdu silné protihráče, a i když mezi nimi poskakuje jako nemotorný teenager, který v zájmu svého momentálního blaha ohrozí celý svět, východiska z těchhle situací jsou zatraceně působivá. Ať už jde o polemiky o opravdové povaze padouchů a jejich šanci na nápravu, o ochranu Parkerových nejbližších nebo samotnou pozici Spideyho jako muže s velkou silou a velkou zodpovědností napříč všemi univerzy, je příběh rozehrán svěžím směrem a ústí v nejen třaskavou akci a napínavé sváry, ale i v osudová dilemata a opravdu dojemné momenty katarze.
Jon Watts styl svého teenagerského hláskujícího Spideyho nezměnil, první hodinu jde zase o tu easy středoškolskou zábavu s lehkým puncem ADHD, naivní zápletkou a nonstop přívalem mimoděčných frků, špikovaných technicky prvotřídním pošťuchováním s Doctorem Strangem. S bobtnajícím portfoliem postav z prvních pěti Spider-Manů však stojí před Hollandovým Parkerem mnohem zajímavější výzvy a tenhle naivní cucák najednou musí prolívat krev a slzy, ale i konečně dospět. Tohle přitvrzení přitom nefunguje o nic hůř než v posledních dvou Avengers nebo Iron Manovi 3. Jasně, není to Kmotr ani Temný rytíř, ale zářivá marvelovka pro celou rodinu – na emotivně plnokrevnou popcornovku plnou atrakcí to ovšem stačí naprosto suverénně.
Spider-Man: Bez domova využívá důvtipně hromadu oblíbených postav v hotové komiksové orgie. Comebacky starých známých figur však nefungují jen jako nostalgické vějičky a vděčné nástroje pouhého fanservisu – poctivě se s nimi pracuje v příběhu a i na omezeném prostoru se prohlubují a posouvají jejich charaktery. Výsledek je výrazně lepší i zajímavější, než když se vraceli staří pardálové v Trainspottingu 2, posledních Terminátorech, Sněženkách po 25 letech nebo pro mě za mě ve dvojce Blbý a blbější, nemluvě o prasárnách z ranku druhého Dědictví.
Právě díky tomu, že se jen nevrší odkazy a banálně se jen neoprašují vzpomínky, je nový Spidey v řadě ohledů vlhkým snem komiksových fandů a ultimátní podívanou, která skoro až loganovsky završuje celou jednu pavoučí éru.
Spider-Man: Bez domova je ultimátním žánrovým zážitkem a nabušenou popcornovkou s ambiciózním setupem, neotřelým rozpracováním a řemeslně i technicky znovu prvotřídním podáním. Jde o sebevědomé završení Hollandovy trilogie, po němž by už ani nebylo nutné nic dodávat a které (onehdy naprosto neznámý) režisér Jon Watts ustál s nečekanou grácií – jak při vedení mladých herců a dolování přímočarého humoru pro teenagerskou oddychovku, tak i velkorysým a trikově bezchybným podáním digitální akce.
Raimiho druhý Spider-Man sice překonán nebyl, i tak je ovšem novinka opravdu špičkovou ukázkou toho, jak má vypadat a bavit velký letní hollywoodský blockbuster, byť tentokrát přilítá o Vánocích. Koukejte si ho užít!
P.S.: Místo druhé potitulkové scény uvidíte teaser na Doctora Strange 2. Nejen že vypadá famózně, ale ukazuje i jak chytře to má Marvel zase jednou vymyšlené…

DABING
1.DABING (Kino)
V českém znění: Adam Mišík - Tom Holland (Peter Parker / Spider-Man), Eva Josefíková - Zendaya (MJ), Roman Hajlich - Jacob Batalon (Ned Leeds), Josef Pejchal - Benedict Cumberbatch (Stephen Strange / Doctor Strange), Jan Maxián - Tobey Maguire (Peter Parker 2 / Spider-Man 2), Matouš Ruml - Andrew Garfield (Peter Parker 3 / Spider-Man 3), Miroslava Pleštilová - Marisa Tomei (May Parkerová), Zdeněk Maryška - Alfred Molina (Otto Octavius / Doctor Octopus), Miroslav Etzler - Willem Dafoe (Norman Osborn / Green Goblin), Lukáš Hlavica - Jamie Foxx (Max Dillon / Electro), Marcel Vašinka - Rhys Ifans (Dr. Curt Connors / Lizard), Pavel Šrom - Thomas Haden Church (Flint Marko / Sandman), Jiří Plachý - J.K. Simmons (J.J. Jameson), Tomáš Racek - Jon Favreau (Happy Hogan), Igor Bareš - Benedict Wong (Wong), Daniel Bambas - Martin Starr (pan Harrington), Pavel Nečas - J.B. Smoove (pan Dell), Jiří Ployhar - Hannibal Buress (kouč Wilson), Petr Neskusil - Tony Revolori (Flash Thompson), Patricie Marková - Angourie Rice (Betty Brantová), Jitka Smutná - Mary Rivera (Nedova babička), Karel Heřmánek ml. - Arian Moayed (agent Cleary), Vilém Čapek - Charlie Cox (Matt Murdock / Daredevil), Vanda Károlyi Konečná - Paula Newsome (prorektorka MIT), Otto Rošetzký - Gregory Konow (majitel obchodu s donuty), Robert Urban - Cristo Fernández (barman), Petr Lněnička - Tom Hardy (Eddie Brock / Venom), Alexandr Rašilov - Jake Gyllenhaal (Quentin Beck / Mysterio), Radka Přibyslavská - Dawn Michelle King (E.D.I.T.H.), Tomáš Gibiš (popisky), Miroslav Hrabě, Martin Hruška, Martin Janouš, Lucie Kušnírová, Jakub Skála, Václav Šanda, Gabriela Škvorová, Martina Šťastná, Lucie Štěpánková, Jiří Valšuba, David Voráček, Nikola Votočková
Překlad: Vojtěch Kostiha
Asistent režie a produkce: Marek Hrazdil, Jan Jabůrek
Zvuk a střih zvuku: Martin Večeřa
Výsledný mix: PIP Studios
Dialogy a režie: Vladimír Žďánský
Pro Sony Pictures vyrobilo Studio Virtual® - 2021

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 16.12.2021 Falcon
Premiéra USA: 17.12.2021 Sony Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: (Zatím nevyšlo)
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 90 852 684
Tržby celkem - $ 1 900 000 000
Návštěvnost v ČR - 546 337
Náklady (Rozpočet) - $ 200 000 000

FILMY V SÉRII
IIron Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a0213/
Akční / Dobrodružný, USA, 2008
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Terrence Howard

Neuvěřitelný Hulk gastonrolinc.webnode.cz/news/a57/
Akční / Thriller, USA, 2008
Režie: Louis Leterrier, Hrají: Edward Norton, Liv Tyler

Iron Man 2 (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0214/
Akční / Dobrodružný, USA, 2010
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Mickey Rourke

Thor gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Kenneth Branagh, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Captain America: První Avenger gastonrolinc.webnode.cz/news/a0193/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Joe Johnston, Hrají: Chris Evans, Hugo Weaving

Avengers gastonrolinc.webnode.cz/news/a0195/
Akční / Dobrodružný, USA, 2012
Režie: Joss Whedon, Hrají: Robert Downey Jr., Jeremy Renner

Thor: Temný svět gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2013
Režie: Alan Taylor, Hrají: Chris Hemsworth, Natalie Portman

Iron Man 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0211/
Sci-Fi / Fantasy, USA / Čína, 2013
Režie: Shane Black, Hrají: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow

Strážci Galaxie gastonrolinc.webnode.cz/news/a0196/
Akční / Dobrodružný, USA / Velká Británie, 2014
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Captain America: Návrat prvního Avengera gastonrolinc.webnode.cz/news/a0194/
Akční / Dobrodružný, USA, 2014
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Scarlett Johansson

Ant-Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a22/
Akční / Sci-Fi, USA, 2015
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Michael Douglas

Avengers: Age of Ultron gastonrolinc.webnode.cz/news/a270/
Akční / Dobrodružný, USA, 2015
Režie: Joss Whedon, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Doctor Strange gastonrolinc.webnode.cz/news/a31/
Akční / Dobrodružný, USA, 2016
Režie: Scott Derrickson, Hrají: Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor

Captain America: Občanská válka gastonrolinc.webnode.cz/news/a0234/
Akční / Dobrodružný, USA / Německo, 2016
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Strážci Galaxie Vol. 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a238/
Akční / Dobrodružný, USA / Nový Zéland, 2017
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Thor: Ragnarok gastonrolinc.webnode.cz/news/a77/
Akční / Dobrodružný, USA / Austrálie, 2017
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Spider-Man: Homecoming gastonrolinc.webnode.cz/news/a239/
Akční / Dobrodružný, USA, 2017
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Michael Keaton

Ant-Man a Wasp gastonrolinc.webnode.cz/news/a272/
Akční / Sci-Fi, USA, 2018
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Black Panther gastonrolinc.webnode.cz/news/a0264/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan

Avengers: Infinity War gastonrolinc.webnode.cz/news/a271/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth

Captain Marvel gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anna Boden, Ryan Fleck, Hrají: Brie Larson, Samuel L. Jackson

Spider-Man: Daleko od domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-daleko-od-domova-spider-man-far-from-home-2019-1830usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-80/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Jacob Batalon

Avengers: Endgame gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.
 
Black Widow gastonrolinc.webnode.cz/news/black-widow-black-widow-2021-134-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-64/
Akční / Dobrodružný, USA 2021
Režie: Cate Shortland, Hrají: Scarlett Johansson, Florence Pugh

Shang-Chi a legenda o deseti prstenech gastonrolinc.webnode.cz/news/shang-chi-a-legenda-o-deseti-prstenech-shang-chi-and-the-legend-of-the-ten-rings-2021-113-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-80/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2021
Režie: Destin Daniel Cretton, Hrají: Simu Liu, Tony Leung Chiu-wai

Eternals gastonrolinc.webnode.cz/news/eternals-eternals-2021-157-usa-akcni-drama-fantasy-sci-fi/
Akční / Drama / Fantasy, USA 2021
Režie: Chloé Zhao, Hrají: Angelina Jolie, Richard Madden

Spider-Man: Bez domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-bez-domova-spider-man-no-way-home-2021-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi USA 2021
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Zendaya

Thor: Láska jako hrom gastonrolinc.webnode.cz/news/thor-love-and-thunder-thor-love-and-thunder-2002-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2022
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tessa Thompson

Black Panther 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/black-panther-2-akcni-dobrodruzny-sci-fi-usa-2022-pripravuje-se/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2022
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Letitia Wright, Lupita Nyong'o

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/doctor-strange-v-mnohovesmiru-silenstvi-doctor-strange-in-the-multiverse-of-madness-2022-127-usa-akcni-fantasy-horor-67/
Akční / Fantasy / Horor, USA 2022,
Režie: Sam Raimi, Hrají: Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen
 
Ant-Man and the Wasp: Quantumania gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd174/
USA, Akční / Dobrodružný / Komedie 2023
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Strážci Galaxie Vol. 3 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd172/
USA, Akční / Dobrodružný / Sci-Fi 2023
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Dave Bautista

The Marvels (27.07.2023 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd216/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2023
Režie: Nia DaCosta, Hrají: Brie Larson, Iman Vellani
 
Tvůrci a herci
Jon Watts (Režie), Kevin Feige (Pascal), Amy Pascal (Produkce), Michael Giacchino (Hudba), Mauro Fiore (Kamera), - (Střih), Sarah Finn (Casting), Chris Zaragoza (Casting), Jane Musky (Scénografie), Darren Gilford (Scénografie), Emmanuelle Hoessly (Scénografie), Rosemary Brandenburg (Scénografie), Anna Biedrzycka-Sheppard (Kostýmy), Steven Ticknor (Zvuk), Tony Lamberti (Zvuk), Kevin O'Connell (Zvuk), Mahad John (Zvuk), - (Masky), Chris McKenna (Scénář), Erik Sommers (Scénář), Tom Holland (Herec), Zendaya (Herec), Marisa Tomei (Herec), Jacob Batalon (Herec), Benedict Cumberbatch (Herec), Jamie Foxx (Herec), Alfred Molina (Herec), J.K. Simmons (Herec), Tony Revolori (Herec), Arian Moayed (Herec), Harry Holland (Herec), José Alfredo Fernandez (Herec), Jon Favreau (Herec), Angourie Rice (Herec), Willem Dafoe (Herec), Benedict Wong (Herec), Martin Starr (Herec), J.B. Smoove (Herec)
 
2021/88/USA/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- Herec Tom Holland si v tomto filme zahrá postavu Spider-Mana už po šiesty krát.
- Podtitul každého Spider-Man filmu s Tomom Hollandom obsahuje slovo „home“ („domov“). Okrem oficiálneho názvu Spider-Man: No Way Home sa povrávalo aj o menách ako: „Homerun“, „Homeless“, „Phone Home“, „Home-Wrecker“, „Home Slice“, „Home Alone“, „Homesick“, „Homeward Bound“ či „Home World“.
- Tento film je první trilogií MCU, kterou režíroval stejný režisér, Jon Watts. Všechny předchozí filmové série jako Iron Man a Captain America měli během trilogií dva režiséry.
 
Odkazy