Captain America: Občanská válka / Captain America: Civil War (2016/147/USA/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi) 81%

06.08.2018 15:34
JEDNOU VĚTOU
„Rozděleni padneme."

OBSAH
Film studia Marvel Captain America: Občanská válka se odehrává v době, kdy Steve Rogers převzal vedení nově zformovaného týmu Avengers, který se nadále snaží chránit lidstvo. Dojde však k dalšímu incidentu, ve kterém sehrají Avengers nešťastnou roli. Politické tlaky vyústí ve vytvoření systému zodpovědnosti vedenému vládní organizací, jež na tým super-hrdinů dohlíží a řídí ho. Nová skutečnost Avengers rozdělí na dva tábory. Jeden vede Steve Rogers, jež hájí svobodu Avengers, aby mohli bránit lidstvo bez vládních zásahů. Druhý vede Tony Stark, který překvapivě zastává myšlenku vládního dohledu a zodpovědnosti. Připravte se vybrat si svou stranu a přidat se k non-stop akci na dvou frontách.(Falcon)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Film by se klidně mohl jmenovat Avengers 3 (pokud oželíte Hulka a Thora). Zavádějící název je nicméně jeho nejmenší problém. K zemi táhne Občanskou válku kvantum postav, mezi nimiž bratři nedovedou vyvolat a udržet stejné jiskření jako Joss Whedon. U mnohých aktérů je příliš zjevné, že jsou zde jen proto, aby mohli sehrát větší roli v některém z příštích marvelovských filmů (stěží půlminutové WTF cameo Marisy Tomei, Martin Freeman, William Hurt). Nejnosnější antagonismus, přiživovaný při každém jejich filmovém setkání, tedy nevraživost Starka a Rogerse, je pak naplno rozehrán až v závěru, byť dost šikovně, abyste přinejmenším chvíli váhali, kdo držet pěsti. Poslední akt, kdy se různorodé vyprávěcí vzorce (týmová akce, whodunit, špionážně-politický thriller) spojí do poměrně ústrojného celku, výsledný dojem hodně vylepšuje i přes nezanedbatelnou idiocii padouchova uvažování (anebo proč dělat věci jednoduše, když svůj plán můžete založit na předpokladu, že se určitá postava po odhalení určité informace zachová určitým způsobem). Mnohem jistější než ve vztazích mezi superhrdiny jsou bratři v akčních scénách, uspokojivě rozmanitých a přehledných, a v promyšleném zatajování a odhalování informací (takže budete i se znalostí zbytečně moc prozrazujícího traileru až do konce něčím překvapováni). Akce na druhou stranu vždy trvá déle než je třeba a nejepičtější scéna je do filmu vsazena vyloženě jako odměna pro fanoušky, kdo zhlédli všechny dosavadní tituly z marvelovského univerza. Po chvíli se z ní stává únavně dlouhý superhrdinský showrell (co všechno umí, předvádějí hlavně Ant-Man a nový Spider-Man), který ani jeho aktéři neberou příliš vážně a za každou větší ránu se svému soupeři pro jistotu omluví (jen chudák Rhodes dopadne trochu hůř, než by odpovídalo celkovému pojetí scény). Hlavně, že při ní neumírají nevinní civilisté, jejichž existenci Avengers konečně vzali na vědomí. Po předchozích filmech tento záchvěv humanismu působí jako neupřímná snaha vyhovět poptávce proměňující se podle nálady společnosti. Občanská válka ani ničím víc než poctivou snahou vyhovět poptávce není. Kromě vyšších nároků na diváka, který se tentokrát musí orientovat v motivacích a cílech opravdu VELKÉHO množství postav, marvelovský vesmír obohacuje zejména o další postavy, méně již o neotřelé inspirační zdroje (a stylistické volby) a nečekanou organizaci vyprávění (jako Návrat prvního Avengera). (Matty) 4*

Kde jsou ty časy, kdy jsem s pokorou vnímal každý další komiksák a vážil si Tobeye jako Spider-Mana. Pak jsem čekal půl rok, než se objevil X-Men a mezi tím vyskakoval sem tam nějakej béčkovej komiksák jako Dare-Devil nebo Electra, které si nikdy na nic nehrály, protože moc dobře věděly, co za příběhy vůbec vypráví. Nicméně dnešní doba už je jiná a filmy založené na komiksech mají obrovský boom. Tak obrovský, že si producenti bratrů Russo dovolí vložit tolik peněz do filmu, který kombinuje do nedávna nezkombinovatelné, roli Spider-Mana nabídnou třetímu hercovi a celé to zaobalí do klasického rádoby vtipného a digitálně vyspělého obalu, který se tváří hrozně draze a hrozně cool a bohužel i hrozně poplatný dnešní době. Ve skutečnosti se ale jedná o směsku nesmyslů, která kombinuje Avengers, Spider-Mana, Kapitána Ameriku, Ant-Mana nebo Iron Mana a není na ní vůbec nic dobrého. Spíš mi přijde až smutné, co se v dnešní době považuje za vrchol filmařské popkultury. Laciná kombinace komiksových hrdinů s nezajímavými postavami a podprůměrným příběhem. (Malarkey) 2*

Občanskou válkou startuje nová marvelovská éra. Nejen proto, že film s nezvyklou lehkostí uvádí na scénu nové hráče, ale i proto, že definitivně otevírá dveře dimenzi, kterou v prvních a částečně i druhých Avengers nechával zcela stranou. Občanská válka uzavírá trhlinu mezi "down-to-earth" seriálovým Daredevilem a eskapistickými blockbustery, zároveň dost nevybíravě ukazuje DC a Warnerům, k čemu je pečlivý charakterový a příběhový build-up. Možná je ve středu příběhu klišé, ale Brühl jako tajemný hybatel je nezvykle civilním a uvěřitelným (polo)padouchem. Kapitán Amerika zároveň definitivně nachází svoji roli Kapitána Nesouladu - postavy tak věrné prvotní heroické myšlence komiksů, až se v čase relativizace všeho stává vlastně podvratným živlem. Jeho střet se Starkem je mnohem lépe motivovaný a hlavně mnohem smysluplnější než štípaná Batmana a Supermana. Komorní a nečekaně působivé finále je pomyslným zlomem. V tomhle světě už prostě nic nebude tak jednoduché a jasné jako kdysi. Marvel drtivě vyhrál bitvu s konkurencí i sám se sebou. Po Občanské válce se možná budete ptát, jestli jste spíš na straně týmu Kapitána Ameriky, nebo týmu Iron Man. Ale jen těžko nebýt na straně týmu Marvel. Kdo by to byl ještě v roce 2012 řekl? (Marigold) 4*

VELKÁ RECENZE
Tak nám do té letošní comicsové mlaty naplno vlítli i kujóni od Marvelu. A i když se Deadpool náramně povedl a jejich vlastní týmovka rozhodně není bez chyb, je evidentní, že co se týče budování vlastního comicsového univerza, jsou o parník před Warnery i Foxy.
Producentsky jde znovu o precizně vymydlený blockbuster, který vydělá ohromný balík, zesílí popularitu (a tedy i obchodní a merchandisingový potenciál) hned několika postav, parádně představí ty nové a navíc... navíc odvypráví celkem fajnový dobrodružný příběh o tom, že dobro má v boji proti zlu někdy hodně těžkou fušku.
Občanská válka navíc podědila od velmi povedené (a nesmírně košaté) papírové předlohy přesvědčení, že ty hrátky na hodné a padouchy nejsou vždycky tak úplně černobílé. A že když jde do tuhého, můžou proti sobě stanout i velcí přátelé. Trojka Kapitána Ameriky ale bohužel není tak úplně vyhroceným soubojem principů, kde by vyloženě strhl osobní svár dvou nabubřelých okostýmovaných eg - víc než souboje Capa s Iron Manem (a jejich přátel) se dočkáte dalších Avengerů, tentokrát poštvaných proti sobě. Sešlo se jich tady na tucet, a i když se sotva vejdou a nemůžou se roztahovat, nemají alespoň problém obhájit své motivace a postoje, což je fajn. Akorát úplně stoprocentně nebudete věřit tomu, že si chtějí dát na budku a rozmlátit si ciferníky.
Občanská válka pochopitelně do velké míry připomíná stavbou Batman v Superman. Má ale propracovanější charaktery, uvěřitelnější emoce a celkově mnohem střídmější a efektivnější podání. Návrat bratrů Russoových se ukázal jako dobrý nápad, protože se v tom brajglu postav, jejich tužeb a akčních skopičin nemají problém zorientovat. Nenajdete tu slabou scénu, wtf momenty, ani realizační selhání.
Naopak akce je řádně našlapaná. Znovu potěší variabilita, díky které je každá bitka trochu jiná - jak audiovizuálním podáním, kdy od mad-maxovské variace se zrychlenými, trhanými pohyby a trikové vřavy na letišti dojdeme až k osobnější mlátičce ve třech lidech, kdy se mezi zuby drtí ta největší traumata. Bavit vás ale ty akční manévry budou i kvůli tomu, že v nich pokaždé dovádí jiné postavy. Jasně, znáte je, víte, co umí, přesto vás Russoovi (a tvůrci Johna Wicka) pokaždé potěší novou "featurou", další technickou vychytávkou nebo prostým nápadem, jak protentokrát použít Capův štít nebo Falconova křídla. O Ant-Manovi nemluvě...
Na druhou stranu opravdu kulervoucí scény chybí (aneb kde je Matthew Vaughn, když ho člověk potřebuje?). Před očima běží russoovský akční standard, který je efektní, ale minule jsme ho viděli v ještě intenzivnější podobě. A opravdovým osvěžením je vlastně jen teenagerské hláškování oživeného Spideyho, jehož sólovka najednou vypadá jako látka s pekelným potenciálem, protože na to comicsové frajeření jde z jiné strany než všichni dospělí zaměnitelní Avengeři (aneb kde je Deadpool, když ho člověk potřebuje?).
Paradoxně silnější a vyspělejší je tak Občanská válka v momentech, kdy ústřední dvojice hrdinů sundá kostýmy a jednoduše čechrá svoje osobní pohnutky. Povinné politické zastávky a průběžné vtípky nevytrhnou, v Capovi a Iron Manovi má ale Marvel tak statné a ikonické postavy, navíc s probarvenými charaktery a perfektním hereckým podáním (Downey i Evans by mohli ždímat charisma z každého póru na tváři), že jakýkoliv jejich konflikt spolehlivě baví. A šponuje napětí. Jen - znovu platí - by na ně klidně bodlo víc času.
Boj mezi Capem a Iron Manem o duši Winter Soldiera každopádně vygraduje v rámci výborně vymyšleného i odvyprávěného finále, které přeci jen zabrnká na kýženou osudovou strunu. Neodpustím si ale povzdechnutí nad tím, že se neřeže do masa - pak by se totiž Občanská válka možná vyhoupla mezi opravdové klasiky.
Marvel tak trochu bojuje sám se sebou a je malinko obětí svého vlastního úspěchu. Tvůrci sólovek si možná můžou hrát, a proto Doctor Strange, Black Panther, Spider-Man i mise Hulka s Thorem ve vesmíru lákají mnohem víc než Infinity War. Jakmile si ale začnete něco s Avengery, musíte hned zařadit rychlost, při níž je všechno chvatné, zkratkovité, spoustu postav by šlo vyškrtnout, nebo mají prostor jen na obhájení svých postojů, pár efektních výpadů a úskok stranou. A to je škoda.
Připočtěte k tomu seriálovou strukturu, v níž se vlastně nemůže nic moc zásadního stát, dokud budou smlouvy podepsané a penízky se budou sypat a máte před sebou nepříjemné mantinely, kvůli nimž se budou těžko trumfovat sevřenější dobrodružství, jakými byli první Avengers nebo Winter Soldier.
Captain America: Občanská válka je nicméně moc šikovně napsaným blockbusterem se spoustou oblíbených postav, který každého marvelovského fanboye nasytí mnoha vydatnými sousty. Je to poctivá podívaná silná v tricích, dialozích i směřování postav, která bez námahy zadupává druhé Avengery i Batman v Superman a spolehlivě baví v hutnějších pasážích i v rámci infantilního comicsového škádlení.
Povedená letní jízda, která dokonale funguje hlavně jako reklama na sólo mise marvelovských superhrdinů.
P.S.: Plus Black Panther a Spider-Man, minus herectví Olsenky a Sebastiana Stana a postavy Scarlet Witch s Visionem.

PODROBNÝ POPIS FILMU
V roce 1991 je James „Bucky“ Barnes, supervoják s vymytým mozkem, poslán ze sibiřské základny organizace Hydra na misi, ve které má zastavit auto převážející kufřík se sérem supervojáka. V současnosti, přibližně rok po Ultronově porážce v Sokovii, se Steve Rogers, Nataša Romanovová, Sam Wilson a Wanda Maximovová snaží zastavit Brocka Rumlowa, který chce se svým týmem ukrást z laboratoře v Lagosu biologickou zbraň. Rumlow se nakonec odpálí sám, protože doufá, že zabije i Rogerse. Maximovová použije svoji telekinezi a pokusí se přemístit výbuch mimo budovu, přitom však zničí blízko stojící dům, ve kterém zemře několik wakandských humanitárních pracovníků.
Americký ministr zahraničí (v českém dabingu jako ministr vnitra) Thaddeus Ross informuje tým Avengers, že Organizace spojených národů připravuje schválení Sokovijské smlouvy, díky které bude zřízen panel OSN, jenž má dohlížet na činnost Avengers. Tým se však po tomto sdělení rozdělí: Tony Stark takový dohled podpoří, protože si dává za vinu Ultronovo stvoření a devastaci Sokovie, Rogers ovšem toto odmítá, neboť věří více svému vlastnímu úsudku, než vládním nařízením a záměrům. Steve také obdrží zprávu, že zemřela jeho přítelkyně z dob druhé světové války, bývalá agentka Peggy Cartertová. Proto se následně v Londýně zúčastní jejího pohřbu. Na konferenci ve Vídni, kde má být smlouva ratifikována, zabije nastražená bomba T'Chaku, krále Wakandy. Bezpečnostní záběry naznačí, že útočníkem je Barnes, kterému králův syn T'Challa slíbí smrt. Steve Rogers se od agentky CIA Sharon Carterové, Peggyiny neteře, dozví, kde se Barnes, jeho kamarád z mládí, nachází, a protože úřady ho chtějí zabít, vydá se společně se Samem Wilsonem za ním. V Bukurešti ho najdou a pokusí se ho zachránit, jak před bezpečnostními složkami, tak před T'Challou, který po něm jde v nezničitelném obleku pantera. Všichni čtyři jsou ale zadrženi.
Helmut Zemo, sokovijský plukovník, najde a zabije Barnesova starého manipulanta z Hydry a ukradne mu knihu se slovy, které jsou spouštěčem k Barnesovu vymytí mozku. Následně se dokáže infiltrovat do berlínského zařízení, kde je Barnes zadržován. Tam mu odrecituje uvedená slova, díky čemuž jej Barnes začne poslouchat. Po výslechu ho pošle řádit, aby zamaskoval svůj útěk. Rogers svého kamaráda zastaví a proklouzne s ním pryč. Zanedlouho je Barnes opět při smyslech a vysvětlí Steveovi, že skutečným útočníkem z Vídně je Zemo, který se jej nyní ptal na umístění základny Hydry na Sibiři, neboť právě tam jsou v kryogenické stázi drženi ostatní „Winter Soldierové“. Protože Rogers nechce čekat na schválení akce proti Zemovi, společně s Wilsonem začnou jednat na vlastní pěst a do svého týmu získají Maximovovou, Clinta Bartona a Scotta Langa. Tony Stark však s Rossovým povolením vytvoří druhý tým (Romanovová, T'Challa, James Rhodes, Vision a Peter Parker, o kterém se Tony dozvěděl díky internetovým videům), se kterým chce odpadlíky zadržet. Starkovi spojenci dostihnou Rogerse a ostatní na letišti Leipzig/Halle, kde začnou spolu bojovat. Romanovová však nakonec pomůže Rogersovi a Barnesovi utéct. Zbytek z Rogersova týmu je zajat a umístěn do věznice Raft uprostřed moře. Romanovová odejde do vyhnanství a Rhodes je po souboji částečně ochrnutý, neboť byl neúmyslně sestřelen Visionem.
Stark objeví důkaz, že na Barnese vše narafičil Zemo, a přesvědčí uvězněného Wilsona, aby mu prozradil, kam Rogers míří. Aniž by to řekl Rossovi, sám se vydá na sibiřskou základnu Hydry, kde uzavře s Rogersem a Barnesem příměří. Neví však, že je sledoval i T'Challa. V zařízení Hydry zjistí, že ostatní supervojáky zabil Zemo, který jim následně ukáže archivní záběry. Ty odhalí, že při misi v roce 1991 zabil Barnes Starkovy rodiče. Tony se rozzuří, protože Steve to taky věděl, a obrátí se proti nim. V souboji zničí Barnesovu robotickou ruku, Rogerse zraní a ten mu naopak poničí ironmanovský oblek. Steve, který nechá svůj štít na místě, společně s Buckym následně opět zmizí. Zemo je spokojený, že takto nenapravitelně rozdělil tým Avengers, který viní ze smrti své rodiny v Sokovii, a pokusí se o sebevraždu. V ní mu ale zabrání T'Challa, jenž ho přenechá úřadům.
Tony Stark poskytne Rhodesovi exoskelet, který mu umožní opět chodit. Rogers pomůže svým spojencům a dostane je z vězení ven. Barnes využije azyl ve Wakandě, nabídnutý králem T'Challou, kde se nechá uvést do kryogenického spánku. Probuzen má být až poté, co bude nalezen lék na jeho vymytý mozek. Peter Parker se vrátí do New Yorku, kde ve svém pokoji zkouší nové udělátko – zařízení na pavučiny s logem Spider-Mana.

O FILMU
Vzhledem k úspěchům, kterých se dočkal snímek Captain America: Návrat prvního Avengera po stránce finanční i ze strany kritiky, byl producent Kevin Feige se svým týmem nadšený z možnosti nabídnout jeho režisérům, bratrům Russoovým, režii i třetího dílu této série. Oba předchozí díly se od sebe stylem i atmosférou poměrně dost lišily, a bratři Russoovi proto vysvětlují, jakým způsobem přistupovali k Občanské válce.
„Koncept Občanské války je velice zásadní,“ říká Joe Russo. „Pokud jsme měli režírovat další díl ze série Captain America, byli jsme přesvědčeni o tom, že se musíme vydat radikálně odlišným směrem. Od samého začátku jsme byli velkými zastánci zpracování příběhu Občanské války. Jakmile s tím všichni zúčastnění souhlasili, okamžitě jsme se pustili do práce a začali jsme velice detailně rozebírat vývoj, kterým jednotlivé postavy filmu v rámci tohoto příběhu procházejí, což nám pomohlo ujasnit si, jaký film bychom vlastně chtěli natočit.“
Ačkoliv bratři Russoovi chtěli navázat na syrovější zpracování snímku Captain America: Návrat prvního Avengera, toužili současně po tom, aby tato dynamika prostupovala celým hereckým týmem. „Poté, co jsme se společně podíleli na Návratu prvního Avengera všichni velice dobře chápali atmosféru, o kterou se v rámci těchto filmů snažíme. Je nezanedbatelně realističtější. V příběhu ale figurují také politické podtóny, které odrážejí problémy skutečného světa, což v divácích posiluje vazby, které k filmovému světu vnímají.“
„Našim cílem bylo vyprávět tento příběh takovým způsobem, aby bylo jasné, že obě strany konfliktu mají své názory podložené smysluplnými argumenty,“ pokračuje režisér. „Jak Tony Stark, tak Steve Rogers prezentují své postoje velice rozumným způsobem. Chtěli jsme, aby se diváci cítili rozpolcení, což vyvolává atmosféru napětí stran toho, jak se bude svět společnosti Marvel vyvíjet nad rámec našeho filmu.“
Zatímco scenáristé Christopher Markus a Stephen McFeely dokončovali scénář, obrátili tvůrci filmu svou pozornost k hereckému týmu, který se měl v rámci velkolepého příběhu Občanské války objevit. Navzdory velkému množství postav, které tento příběh vyžaduje, celý příběh filmu Captain America: Občanská válka stojí na titulní postavě Stevea Rogerse, který je světu známý jako Captain America.
Již popáté se do této role nejslavnějšího vojáka na světě vrací Chris Evans, který je z vývoje, jímž jeho postava ve filmu Captain America: Občanská válka prochází, jednoznačně nadšený. „Na tom, jakým směrem se tahle postava ubírá, je myslím velice sympatické to, že vlastně poprvé vůbec nemá Steve jednoznačnou odpověď na otázku, jak to celé dopadne,“ míní Evans. „Mívá obvykle poměrně dost jasno v tom, na které straně konfliktu stojí, ale v tomto případě je to komplikované, protože podstata tohoto střetu se podobá spíše každodenním problémům, kterým jsme všichni nuceni čelit a u kterých není jednoznačně dané, co je správné a co špatné. Existují jen různé úhly pohledu a myslím, že má problémy s chápáním toho, jak by se měl správně zachovat a jakou roli v tom všem sehrává.“
Robert Downey Jr., který se ve filmové sérii Captain America objevuje vůbec poprvé, se vrací jako duchovní otec všech superhrdinů - Tony Stark anebo Iron Man. Sám herec vysvětluje, jaký je doopravdy význam toho, když v rámci tohoto příběhu proti sobě stojí Captain America a Iron Man. „Rozhodně není v ničím zájmu, aby ve vztahu těchto dvou postav nastaly rozkoly, protože si velice dobře uvědomujeme, jak zásadní důsledky by to mohlo mít,“ říká Downey. „Takže rozhodně máme co řešit. Vždycky jsem rád přemýšlel o tom, jak něco takového napravit. Co se musí stát, aby Steve s Tonym byli po něčem takovém ještě schopni najít společnou řeč?“
V roli jednoho z nejlepších přátel a spojenců Stevea Rogerse se vrací Nataša Romanovová aneb Black Widow. Pro Scarlett Johanssonovou je možnost ztvárnit již popáté stejnou roli něčím, co ve své bohaté kariéře neměla zatím šanci zkusit. „Skutečně mě nenapadá, kde bych dostala příležitost pracovat na nějaké postavě tak dlouhodobě jako v případě Nataši Romanovové,“ prohlašuje Scarlett Johanssonová. „Nakonec všichni víme, co se odehrálo ve filmu Avengers: Age of Ultron, jde jí o obecné dobro a právě proto je myslím skutečnou hrdinkou. Odmítla se vydat po cestě, která by byla lákavější pro ni samotnou, odmítla se vytratit a splnit si své sny. Rozhodla se jednat v zájmu dobra a v tomto filmu můžeme sledovat, jak se postupně mění ve vůdčí osobnost, kterou by mohla být.“
Jednou z věcí, se kterými se Steve Rogers stále nedokázal příliš vyrovnat, je to, co se stalo s jeho přítelem Buckym Barnesem. Ačkoliv se z Buckyho stal na řadu let vražedný Winter Soldier, Steve stále doufá, že by se mu mohlo podařit v něm znovu nalézt svého ztraceného přítele.
Pro Sebastiana Stana byla možnost zahrát si fanoušky velmi oblíbenou postavu již potřetí vítaným překvapením. „Mohli s tou postavou udělat naprosto cokoliv,“ říká Stan. „Ale jako herec jsem byl skutečně šťastný, protože jsem si mohl vyzkoušet velké množství různých poloh. Winter Soldier se v tomto filmu ocitá na pomezí: občas v jeho chování zahlédnete náznaky Buckyho Barnese. Leccos si vybavuje a zjišťuje, kým doopravdy je. Současně ale už není tím, kým kdysi býval. Ať už to s ním dopadne jakkoliv, stínu, který na něj vrhá Winter Soldier, se už nikdy nezbaví.“
Po svém debutu ve filmu Captain America: Návrat prvního Avengera se vrací také Sam Wilson coby Falcon. Z tohoto hrdiny je nyní plnohodnotný Avenger a Anthony Mackie představuje Falcona, který se stal pravou rukou Stevea Rogerse. „V tomto filmu uvidíme Falcona v autoritativnější roli,“ oznamuje Mackie. „Nejde tu ani tak o to, že by Stevea následoval nebo že by mu Steve udílel rozkazy. Sam je pro Stevea spíše spojencem a přítelem. Má možnost se více vyjadřovat k misím a k tomu, co se kolem nich děje.“
Dalším z hrdinů, kteří se ve filmové sérii Captain America objevují poprvé, je čerstvý Avenger plukovník James „Rhodey“ Rhodes neboli War Machine, kterého představuje Don Cheadle. „Jakožto nový člen Avengers se Rhodey snaží přijít na to, jak propojit roli samozvaného ochránce vesmíru po boku svých přátel s rolí vojáka, od kterého se očekává, že se bude řídit zákony,“ říká Cheadle.
Po nemalém překvapení, kterého jsme se od něj dočkali ve filmu Avengers: Age of Ultron, se vrací také Clint Barton neboli Hawkeye, kterého si opět zahrál Jeremy Renner. „Z Hawkeyeho pohledu se skutečně jedná o přímý přechod z Avengers: Age of Ultron k Občanské válce,“ prohlašuje Renner. „Když jsme Hawkeyeho viděli naposledy, vracel se ke své rodině. S tou strávil celou dobu až do okamžiku, kdy mezi sebou Avengers začali bojovat. Takže se vlastně vrací do služby takříkajíc z důchodu, když ho Steve požádá o pomoc.“
Elizabeth Olsenová se znovu objevuje jako Scarlet Witch, z níž je nyní taktéž plnohodnotná členka Avengers. Ale následkem škod, ke kterým došlo během mise v Lagosu, se vláda rozhodne zasáhnout a vzniká situace, v níž je Scarlet Witch nucena rozhodnout se, ke které straně se přidá. „V podstatě se jedná o politické rozhodnutí o tom, zda se Avengers budou řídit vlastními pravidly, nebo zda se podřídí vládním nařízením a stane se z nich vládní organizace,“ vysvětluje Olsenová. „Wanda má ale větší strach z toho, že by mohla někomu neúmyslně ublížit, než ze skutečnosti, že se od ní očekává politické rozhodnutí. Nakonec se připojí ke Captainovu týmu. Šlo jí vždycky spíše o to, zda ji někdo dokáže přijmout mezi sebe, než o nějaké politikaření.“
Jedním z těch, se kterými se Wanda snaží na začátku filmu navázat pevnější přátelství, je také Vision v podání Paula Bettanyho. Pro Bettanyho byl návrat k postavě, která byla stvořena v rámci událostí snímku Avengers: Age of Ultron velice lákavý, protože mu poskytl možnost tuto fascinující postavu lépe poznat a pracovat na ní. „Líbí se mi na něm, že mu jde primárně o jediné, a to sice o poznání a pochopení lidského chování,“ popisuje Bettany. „Momentálně si uvědomuje, že skutečná loajalita vyplývá z lásky. Pokud vyjdou najevo nové skutečnosti, mohou se jeho momentální názory změnit, protože pro něj je na prvním a jediném místě logický úsudek. Takže se domnívám, že ho koncept lásky a náklonnosti fascinuje a snaží se ho pochopit, protože se myslím jedná o ty nejryzejší lidské vlastnosti. To se mi velice líbí. Je to svým způsobem dojemné, protože skutečnost, že zmíněných citů není schopen, z něj činí poměrně velkou hrozbu a on si je toho dle mého názoru vědom.“
Další novou tváří v týmu Avengers je Scott Lang neboli Ant-Man. Pro herce Paula Rudda byl tento první krok mimo vlastní filmovou sérii poněkud neuchopitelný. „Jedná se pro mě zatím o fascinující a úžasný zážitek,“ popisuje Rudd. „Když jsme natáčeli Ant-Mana, říkal jsem si, že je to skvělé a je to ohromná zábava, ale že do jisté míry pracujeme v izolaci. Když jsem se tady na natáčení objevil poprvé a točili jsme scénu, ve které jsou Captain America a Falcon a všichni ostatní, tak trochu jsem se cítil jako desetiletý kluk. Bylo to hodně zvláštní a naprosto úžasné. Poprvé jsem měl doopravdy pocit, že mezi ně patřím, a to je ohromně vzrušující.“
Jedním z nejočekávanějších přírůstků do filmového světa společnosti Marvel, který debutuje ve filmu Captain America: Občanská válka, je T'Challa aneb Black Panther. Při obsazování této klíčové postavy, která jako první černošský superhrdina dostane v roce 2018 svou samostatnou filmovou sérii, se tvůrci filmu rozhodli sáhnout po Chadwickovi Bosemanovi, který na sebe Hollywood upozornil rolí Jackieho Robinsona ve filmu 42. „Zmínky o Black Pantherovi a jeho vlasti Wakandě se v našich filmech objevují už od dob Iron Mana 2,“ vysvětluje Kevin Feige. „Takže jsme skutečně byli přesvědčeni o tom, že je nejvyšší čas přivést na plátna kin postavu, která si jde za vlastními cíli, a Chadwick Boseman byl naší první volbou. Je to ohromně talentovaný herec, který v sobě zahrnuje veškeré vlastnosti, jež tato postava vyžadovala.“
Sám Boseman o Black Pantherovi říká: „Je to paradoxní postava. Má velice silné vazby na tradice své země a na svůj původ. Ale současně je velice pokrokový. Uvažuje velmi strategicky. Nikdy tak docela nevíte, co zrovna udělá, takže působí poněkud tajemně. Současně je to ale veřejně známá postava. Všichni ho znají, ale doopravdy ho nezná nikdo.“
Zatímco se Avengers tříští na frakce s různými názory, tajemný Zemo v podání Daniela Brühla má své vlastní plány. „Ačkoliv se příběh Občanské války věnuje především konfliktu, na jehož opačných stranách stojí Captain America a Iron Man, jedná se také o příběh o někom, kdo v ústraní realizuje své vlastní plány, které sice nejsou zodpovědné za to, co Občanskou válku vyvolalo, ale zdatně to přilévá olej do ohně,“ vysvětluje Kevin Feige. „Jedná se o velice odlišnou postavu, která má svou vlastní minulost a motivaci.“
Herecký tým filmu Captain America: Občanská válka kromě toho doplňují také Emily VanCampová coby Sharon Carterová, Frank Grillo jako Crossbones, Martin Freeman coby Everett Ross a William Hurt v roli generála Thaddeuse Rosse.
27. dubna 2015 začalo v ateliérech Pinewood v Atlantě natáčení jednoho z nejoceňovanějších a nejslavnějších příběhů z comicsů společnosti Marvel. Ačkoliv bylo natáčení filmu řízeno právě z těchto ateliérů, natáčelo se také na celé řadě dalších lokací v Atlantě i jejím okolí, aby bylo dosaženo požadované syrovosti a realističnosti, které se staly pro tuto filmovou sérii charakteristickými.
Pro režiséry Joea a Anthonyho Russoovy bylo natáčení v exteriérech klíčové, co se atmosféry a stylu filmu týkalo. „Vždycky jsme měli dojem, že Captain America je v rámci týmu Avengers výjimečný tím, že je z nich tím nejobyčejnějším a nejnormálnějším člověkem, takže se do něj čtenáři a diváci mohou v mnoha ohledech nejsnáze vcítit,“ říká Anthony Russo. „Proto jsme se v případě Návratu prvního Avengera pokoušeli natočit film, který by byl vyprávěn na lidské úrovni a ukazoval spíše to, čeho jsou schopni obyčejní lidé, než to, co dokáží superhrdinové a polobozi. To nás přivedlo k natáčení na lokacích, které bychom možná za normálních okolností vůbec nepoužili, a ke stylizaci akčních scén způsobem, který působí realističtěji a syrověji a odkazuje na skutečný svět, nikoliv na nějaký fantastický.“
„Stejným způsobem jsme postupovali i v případě tohoto filmu, i když jsme vše museli poněkud rozšířit, protože tenhle příběh se nezaměřuje pouze na takový typ superhrdinů, který se objevoval v Návratu prvního Avengera,“ pokračuje režisér. „V tomto filmu se objevují další postavy ze světa společnosti Marvel, které mají mnohem fantastičtější schopnosti. Takže jsme vycházeli z realistického pojetí série Captain America, ale současně jsme ho poněkud nadsadili. Ale stále jsme se snažili zůstat věrní předchozím filmům série právě výběrem natáčecích lokací.“
Jak natáčení v Atlantě postupovalo podle plánu, nadešel konečně den, na který čekal celý herecký tým, štáb a také tvůrci filmu samotní. 18. června bylo v exteriérech na pozemcích ateliérů Pinewood v Atlantě zahájeno natáčení prvních scén legendární občanské války, v nichž proti sobě stojí členové týmu Avengers rozdělení do dvou frakcí, z nichž jednu vede Captain America a druhou Iron Man. Pro Joea a Anthonyho Russoovy bylo natáčení scény samotné občanské války, přezdívané „dvoustrana“, něčím, na co se velice dlouho těšili.
„Pro fanoušky comicsů se jedná o památný den,“ zdůrazňuje Joe Russo. „Říkáme té scéně „dvoustrana“, protože připomíná klasickou dvoustránkovou ilustraci v comicsu. Otevřete ji a máte před sebou krásně vyvedenou scénu přes obě stránky, ve které spolu všechny postavy bojují. Prohlížíte si ji podrobněji a hledáte podrobnosti o tom, kdo bojuje s kým. Jedná se o jednu z nejvelkolepějších scén celého filmu a dost pravděpodobně o jednu z nejvelkolepějších scén v kterémkoliv dosud natočeném snímku společnosti Marvel. Objevují se tam takřka všichni hrdinové filmového světa společnosti Marvel a bojují spolu.“
Dlouho před tím, než začalo natáčení této sekvence, se tvůrci filmu nejprve museli rozhodnout, které z postav budou mít na snahu zavádět vládní dohled nad Avengers jaký názor, ke které ze stran konfliktu se připojí. Protože se filmový svět společnosti Marvel nedrží za všech okolností událostí své comicsové předlohy, toužili tvůrci filmu po tom, aby byla filmová verze občanské války unikátní tím, ke kterému z obou týmů - týmu Captain America a týmu Iron Man - se který z hrdinů připojí.
Po pečlivém zvážení se tvůrci filmu rozhodli, že na straně, kterou vede Captain America, budou po jeho boku stát také Sam Wilson, Bucky Barnes, Hawkeye, Scarlet Witch a Ant-Man, zatímco Iron Mana podpoří Black Widow, War Machine, Vision a Black Panther.
V pátek 21. srpna byly na letištní ploše letiště v německém Lipsku po osmdesátidenním natáčení natočeny poslední bojové scény snímku Captain America: Občanská válka. Z pohledu hereckého týmu, štábu i tvůrčího týmu se jednalo o pozoruhodnou pouť po celém světě, která si klade za cíl přivést na plátna kin jednu z nejpozoruhodnějších příběhových linií comicsového světa společnosti Marvel.
„Bez ohledu na všechny pozoruhodné akční scény v tomto filmu se jedná ve své podstatě o velice prostý příběh,“ míní Chris Evans. „Russoovi tvoří lidské příběhy se superhrdinským nádechem, nikoliv superhrdinské filmy s lidským podtextem. Jedná se o skutečné vypravěčské mistrovství, uplatněné na příběh o rozkolu v jedné velké rodině. Právě proto je ten příběh tak skvělý. Nelze posoudit, kdo má pravdu a kdo se mýlí, a ani jedna ze zúčastněných stran nestojí na straně zla. Jde tu pouze o to, která ze stran je vám sympatičtější a se kterou z nich souhlasíte.“
„Právě o tomhle konfliktu mezi oběma stranami budou fanoušci a diváci aktivně diskutovat,“ domnívá se Scarlett Johanssonová. „Doufáme, že i ve chvíli, kdy budou kino opouštět, budou stále schopni přijít s argumenty na podporu názoru kterékoliv ze zúčastněných stran. Budou o tom moci diskutovat i doma. Snažili jsme se o to, aby na obou stranách zazněly smysluplné argumenty, a s tím, jak je postupně v sázce stále více a více stoupá i osobní zaujetí těch, kterých se to týká.“
„Celý film je také poměrně překvapivý a je i poněkud děsivý,“ dodává Anthony Russo. „Myslím, že se divákům bude líbit, že se vyvíjí způsobem, který nejste schopni předvídat, když se usadíte, abyste ho zhlédli. A na poněkud prostší úrovni je také velice zábavné sledovat své oblíbené superhrdiny, jak spolu bojují. To je vždycky ohromná zábava.“

Ocenění:
The Saturn Awards
2017 - Tom Holland (Nejlepší mladistvý herecký výkon)
2017 - Nejlepší film podle komiksu (nominace)
2017 - Anthony Russo, Joe Russo (Nejlepší režie) (nominace)
2017 - Chris Evans (Nejlepší herec) (nominace)
2017 - Chadwick Boseman (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
2017 - Scarlett Johansson (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
2017 - Jeffrey Ford, Matthew Schmidt (Nejlepší střih) (nominace)
2017 - Owen Paterson (Nejlepší scénografie) (nominace)

DABING
V českém znění: Libor Bouček - Chris Evans (Steve Rogers / Captain America), Aleš Procházka - Robert Downey Jr. (Tony Stark / Iron Man), Jitka Špiková Moučková - Scarlett Johansson (Nataša Romanovová / Black Widow), Filip Jančík - Sebastian Stan (Bucky Barnes / Winter Soldier), Michal Holán - Anthony Mackie (Sam Wilson / Falcon), Jan Čenský - Don Cheadle (Plukovník James Rhodes / War Machine), Pavel Tesař - Jeremy Renner (Clint Barton / Hawkeye), Filip Čapka - Chadwick Boseman (T'Challa / Black Panther), Radek Valenta - Paul Bettany (Vision), Helena Dvořáková - Elizabeth Olsen (Wanda Maximovová / Scarlet Witch), Dalibor Gondík - Paul Rudd (Scott Lang / Ant-Man), Jolana Haan Smyčková - Emily VanCamp (Sharon Carterová), Miroslava Pleštilová - Marisa Tomei (May Parkerová), Adam Mišík - Tom Holland (Peter Parker / Spider-Man), Marek Holý - Frank Grillo (Brock Rumlow / Crossbones), Roman Štabrňák - Martin Freeman (Everett K. Ross), Jiří Štěpnička - William Hurt (Ministr vnitra Thaddeus Ross), Jakub Wehrenberg - Daniel Brühl (Zemo), Miloš Vávra - John Kani (Král T'Chaka), Petra Tišnovská - Kerry Condon (Friday), Simona Vrbická - Hope Davis (Maria Starková), Zdeněk Hruška - John Slattery (Howard Stark), Dalimil Klapka - Stan Lee (Pošťák), Tomáš Juřička - Jim Rash (Prostředník M.I.T.), Otakar Brousek ml. - Beniamino Brogi (Hlasatel zpráv ve Vídni), Martin Janouš (Hlasatel zpráv v Londýně), Stanislav Lehký - Gene Farber (Karpov), Zuzana Mixová - Alfre Woodard (Miriam), Milan Slepička - Laughton Parchment (Farář), Martina Šťastná - Florence Kasumba, Julianna Guill, Ann Russo (Aneka, Starkova asistentka, Zemova žena), Jakub Hejdánek, Nina Horáková, Ludvík Král, Jiří Panzner, David Voráček, Tomáš Gibiš
Překlad: Vojtěch Kostiha
Zvuk: Guillermo Teillier, Lukáš Polifka
Asistent režie: Marek Hrazdil
Produkce: Kateřina Jindrová Zítková, Klára Sedlmajerová
Dialogy a režie: Vladimír Žďánský
Kreativní supervize české verze: Maciej Eyman
Výsledný mix: Shepperton International
Producent české verze: Disney Character Voices International, Inc.
Vyrobilo: Studio Virtual® v roce 2016

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 5.5.2016 Falcon
Premiéra USA: 6.5.2016 Walt Disney US
Premiéra Německo: 28.4.2016 Walt Disney Deutschland
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 14.9.2016 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 14.9.2016 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 34 801 809
Tržby celkem - $ 1 153 304 495
Návštěvnost v ČR 234 911
Náklady (Rozpočet) - $ 250 000 000

FILMY V SÉRII
IIron Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a0213/
Akční / Dobrodružný, USA, 2008
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Terrence Howard

Neuvěřitelný Hulk gastonrolinc.webnode.cz/news/a57/
Akční / Thriller, USA, 2008
Režie: Louis Leterrier, Hrají: Edward Norton, Liv Tyler

Iron Man 2 (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0214/
Akční / Dobrodružný, USA, 2010
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Mickey Rourke

Thor gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Kenneth Branagh, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Captain America: První Avenger gastonrolinc.webnode.cz/news/a0193/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Joe Johnston, Hrají: Chris Evans, Hugo Weaving

Avengers gastonrolinc.webnode.cz/news/a0195/
Akční / Dobrodružný, USA, 2012
Režie: Joss Whedon, Hrají: Robert Downey Jr., Jeremy Renner

Thor: Temný svět gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2013
Režie: Alan Taylor, Hrají: Chris Hemsworth, Natalie Portman

Iron Man 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0211/
Sci-Fi / Fantasy, USA / Čína, 2013
Režie: Shane Black, Hrají: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow

Strážci Galaxie gastonrolinc.webnode.cz/news/a0196/
Akční / Dobrodružný, USA / Velká Británie, 2014
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Captain America: Návrat prvního Avengera gastonrolinc.webnode.cz/news/a0194/
Akční / Dobrodružný, USA, 2014
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Scarlett Johansson

Ant-Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a22/
Akční / Sci-Fi, USA, 2015
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Michael Douglas

Avengers: Age of Ultron gastonrolinc.webnode.cz/news/a270/
Akční / Dobrodružný, USA, 2015
Režie: Joss Whedon, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Doctor Strange gastonrolinc.webnode.cz/news/a31/
Akční / Dobrodružný, USA, 2016
Režie: Scott Derrickson, Hrají: Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor

Captain America: Občanská válka gastonrolinc.webnode.cz/news/a0234/
Akční / Dobrodružný, USA / Německo, 2016
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Strážci Galaxie Vol. 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a238/
Akční / Dobrodružný, USA / Nový Zéland, 2017
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Thor: Ragnarok gastonrolinc.webnode.cz/news/a77/
Akční / Dobrodružný, USA / Austrálie, 2017
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Spider-Man: Homecoming gastonrolinc.webnode.cz/news/a239/
Akční / Dobrodružný, USA, 2017
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Michael Keaton

Ant-Man a Wasp gastonrolinc.webnode.cz/news/a272/
Akční / Sci-Fi, USA, 2018
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Black Panther gastonrolinc.webnode.cz/news/a0264/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan

Avengers: Infinity War gastonrolinc.webnode.cz/news/a271/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth

Captain Marvel gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anna Boden, Ryan Fleck, Hrají: Brie Larson, Samuel L. Jackson

Spider-Man: Daleko od domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-daleko-od-domova-spider-man-far-from-home-2019-1830usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-80/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Jacob Batalon

Avengers: Endgame gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.
 
Black Widow gastonrolinc.webnode.cz/news/black-widow-black-widow-2021-134-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-64/
Akční / Dobrodružný, USA 2021
Režie: Cate Shortland, Hrají: Scarlett Johansson, Florence Pugh

Shang-Chi a legenda o deseti prstenech gastonrolinc.webnode.cz/news/shang-chi-a-legenda-o-deseti-prstenech-shang-chi-and-the-legend-of-the-ten-rings-2021-113-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-80/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2021
Režie: Destin Daniel Cretton, Hrají: Simu Liu, Tony Leung Chiu-wai

Eternals gastonrolinc.webnode.cz/news/eternals-eternals-2021-157-usa-akcni-drama-fantasy-sci-fi/
Akční / Drama / Fantasy, USA 2021
Režie: Chloé Zhao, Hrají: Angelina Jolie, Richard Madden

Spider-Man: Bez domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-bez-domova-spider-man-no-way-home-2021-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi USA 2021
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Zendaya

Thor: Láska jako hrom gastonrolinc.webnode.cz/news/thor-love-and-thunder-thor-love-and-thunder-2002-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2022
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tessa Thompson

Black Panther 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/black-panther-2-akcni-dobrodruzny-sci-fi-usa-2022-pripravuje-se/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2022
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Letitia Wright, Lupita Nyong'o

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/doctor-strange-v-mnohovesmiru-silenstvi-doctor-strange-in-the-multiverse-of-madness-2022-127-usa-akcni-fantasy-horor-67/
Akční / Fantasy / Horor, USA 2022,
Režie: Sam Raimi, Hrají: Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen
 
Ant-Man and the Wasp: Quantumania gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd174/
USA, Akční / Dobrodružný / Komedie 2023
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Strážci Galaxie Vol. 3 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd172/
USA, Akční / Dobrodružný / Sci-Fi 2023
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Dave Bautista

The Marvels (27.07.2023 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd216/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2023
Režie: Nia DaCosta, Hrají: Brie Larson, Iman Vellani
 
Tvůrci a herci
Anthony Russo (Režie), Joe Russo (Režie), Kevin Feige (Produkce), Henry Jackman (Hudba), Trent Opaloch (Kamera), Matthew Schmidt (Střih), Jeffrey Ford (Střih), Sarah Finn (Casting), Owen Paterson (Scénografie), Judianna Makovsky (Kostýmy), Daniel Laurie (Zvuk), Shannon Mills (Zvuk), John Blake (Masky), Allan A. Apone (Masky), Leay Cangelosi (Masky), Christopher Markus (Scénář), Stephen McFeely (Scénář), Jack Kirby (komiks) (Předloha), Joe Simon (komiks) (Předloha), Chris Evans (Herec), Robert Downey Jr. (Herec), Scarlett Johansson (Herec), Sebastian Stan (Herec), Anthony Mackie (Herec), Don Cheadle (Herec), Jeremy Renner (Herec), Chadwick Boseman (Herec), Paul Bettany (Herec), Elizabeth Olsen (Herec), Paul Rudd (Herec), Emily VanCamp (Herec), Tom Holland (Herec), Daniel Brühl (Herec), Frank Grillo (Herec), William Hurt (Herec), Martin Freeman (Herec), Marisa Tomei (Herec), John Kani (Herec), John Slattery (Herec), Hope Davis (Herec), Alfre Woodard (Herec), Gene Farber (Herec), Florence Kasumba (Herec), Sven Hönig (Herec), Oliver Bigalke (Herec), Rafael Banasik (Herec), Katie Amess (Herec), Brett Gentile (Herec), Beniamino Brogi (Herec), Silvina Buchbauer (Herec), Damion Poitier (Herec), Jim Rash (Herec), Stan Lee (Herec), Kerry Condon (Herec), Julianna Guill (Herec), Surely Alvelo (Herec), Ray Sahetapy (Herec), Chris Theisinger (Herec), Alexander Yassin (Herec), Peter Luis Zimmerman (Herec)
 
2016/147/USA/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- Dodatečné scény naleznete mezi závěrečnými titulky i za nimi.
- Stan Lee se tentokrát ukáže až v jedné z posledních scén jako poslíček předávající zásilku pro Tonyho Starka (Robert Downey Jr.)
- Spôsob boja Captaina Americu je založený na starých školách bojových umení, ako je judo, karate, Tae Kwan Do a Aikido. Bojové umenie Black Panthera je založené na štýle Capoeira, čo je forma brazílskeho bojového umenia kombinujúca akrobaciu a tanec. Badateľný je aj čínsky vplyv umenia Kung Fu.
- Vo filme sa objavuje aj jeden z najmodernejších automobilov na svete, ktorý riadi Black Panther. Koncept poskytla automobilka Audi. Ohromujúce auto má vo výbave všetky najnovšie technológie, ktorými Audi disponuje, avšak do sériovej výroby doposiaľ neboli zaradené.
- Okrem londýnských ateliérov v Pinewood, boli filmári schopní využiť lokality okolo samotnej Atlanty. Jednou takou bola veľká prázdna strž v centre mesta, kde postavili kulisy Nigérijského Lagosu. Filmári, kulisári a umelecký tím boli aj vďaka stovkám komparzistov schopní vytvoriť a oživiť pulzujúce mesto Lagos na mieste kde by ste ho nečakali.
- Vzhled celého obleku Captaina (Chris Evans) se po Avengers: Age of Ultron (2015) opět lehce změnil. Helma má jiný design křidélek po stranách. Červené pruhy na hrudníku u hvězdy a kolem ramen byly nahrazeny modrými. Asi největší rozdíl je u bílých rukávů u nadloktí, které se z bílé změnily taktéž na modrou. Kapitánův opasek má tentokrát jednoduchou přezku na opasku v hnědé barvě (v Avengers: Age of Ultron měl stříbrnou s dekoracemi). V břišní části jsou pruhy trochu poupravené (některé přebarvené, jiné natáhnuté) a mnoho dalších menších rozdílů.
- Komiksy "Civil War" vyšly až v roce 2006-2007. Česky poté v sérii "UKK" číslo 42 (Ultimátní komiksový komplet) 11. června 2014.
- Black Panther (Chadwick Boseman) je odborníkem na boj beze zbraně. Používá bojovou techniku, která kombinuje postoje kočkovitých šelem s mnoha druhy bojových umění.
- Tom Holland (Spider-Man) si poranil nos, když dělal salto při natáčení jedné bojové scény.
- Natáčení začalo v dubnu 2015 v Puerto Ricu, Atlantě a v Berlíně.
- Tom Holland je nejmladším hercem v roli Spider-Mana, je mu 19 let.
- Toto je první Kapitánův film, kde se neobjeví Nick Fury (Samuel L. Jackson).
- Ve filmu se poprvé na filmovém plátně objeví Black Panther. Objeví se v týmu Avengers.
- Sony se dohodlo s Marvelem na tom, že Spider-Man bude hrát v MCU (Marvel Cinematic Universe), protože v komiksové předloze sehrál Peter Parker důležitou roli. Právě proto bylo dohodnuto, že se Spiderman ve filmu opravdu objeví.
- Názov filmu bol najskôr zo žartu oznámený ako Captain America: Serpent Society, ale neskôr sa prijalo Captain America: Civil War.
- Po souvisejících filmech Neuvěřitelný Hulk (2008), Iron Man (2008), Iron Man 2 (2010), Avengers (2012), Iron Man 3 (2013), Avengers: Age of Ultron (2015) se jedná o již sedmý film, kde si herec Robert Downey Jr. zahrál roli Tonyho Starka.
- Nejdříve se mluvilo o tom, že by měl hlavní zápornou postavu ztvárnit Robert Downey Jr., který se jako Iron Man postaví proti Kapitánovi. Nakonec byl ovšem do hlavní záporné role obsazen Daniel Brühl.
- Pokračovanie bolo ohlásené tri mesiace pred premiérou Captain America: Zimný vojak (2014).
- Pôvodne mal mať Tony Stark iba malú, vedľajšiu rolu, no Robert Downey Jr. si vydobyl pre svoju postavu oveľa väčší priestor.
- V původním komiksu se objevil Thor, který během občanské války zemřel, zde se ale nevyskytuje.
 
Odkazy
 

Hrají:

Chris Evans, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Don Cheadle, Jeremy Renner, Chadwick Boseman, Paul Bettany, Elizabeth Olsen, Paul Rudd, Emily VanCamp, Tom Holland, Daniel Brühl, Frank Grillo, William Hurt, Martin Freeman, Marisa Tomei, John Kani, John Slattery, Hope Davis, Alfre Woodard, Gene Farber, Florence Kasumba, Sven Hönig, Oli Bigalke, Rafael Banasik, Katie Amess, Brett Gentile, Beniamino Brogi, Silvina Buchbauer, Damion Poitier, Jim Rash, Stan Lee, Kerry Condon, Julianna Guill, Surely Alvelo, Ray Sahetapy, Chris Theisinger, Alexander Yassin, Peter Luis Zimmerman, Jane Wu, Robert Clotworthy, Cornell John, John Curran, Jonathan Yaskoff, Jessica Walther-Gabory, Adrian Lockett, Chris Jai Alex, Jessica Bell, Amelia Morck, Shijia Jin, Jimmy Star, Yi Long, Erick Wofford