Spider-Man: Daleko od domova / Spider-Man: Far from Home (2019/1830USA/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi) 80%

13.10.2021 13:07
JEDNOU VĚTOU
„Peter Parker se rozhodne vydat s kamarády na prázdniny do Evropy. Jeho plán nechat na pár týdnů superhrdinství vezme brzy za své, neboť ho agent Nick Fury požádá, aby mu pomohl vypátrat, proč na starý kontinent útočí obří elementálové."

OBSAH
Peter Parker se vrací ve snímku Spider-Man: Daleko od domova, který je další kapitolou filmové série Spider-Man: Homecoming! Náš dobrý soused a superhrdina se vydá se svými kamarády Nedem, MJ a ostatními na prázdniny do Evropy. Petrův plán nechat na pár týdnů superhrdinství a užívat si vezme brzy za své, neboť Spider-Manovi zkříží cestu agent Nick Fury. Ten po Peterovi chce, aby mu pomohl vypátrat, proč na starý kontinent útočí obří elementálové.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Konečně si Marvel se svým univerzem udělal výlet i za matičku zem, která si až dosud myslela, že je věčná a jedinečná. On ale i ten evropský trh je docela zajímavý a tak je moc fajn, že si jedno z míst na natáčení zvolili i Prahu a Liberec. Se Spider-Manem to mám tak, že jsem na první filmové trilogii vyrůstal, pak druhá s Andrewem kolem mě jenom prošla a teď Tom Holland si opět získal moji pozornost. Zvládl to už minulým dílem a tak jsem měl o důvod víc se na tento díl těšit. A zadařilo se. Legrace požehnaně, nostalgických momentů adekvátně, pohledy na pomlácený Staromák (potažmo liberecké náměstí) sakra zábavné. Celé to má takový young adult nádech, který k novému Spider-Manovi prostě sedí a vhodně zaplňuje díru i v samotném současném konceptu Marvelu. (Malarkey) 4*

Středoškolská romantika v kulisách eurotripu a její prolínání s odskakováním si k superhrdinským questům pěkně funguje, ale fackování se s digi pajduláky v evropských městech až na pár efektních zpomalovaček nudí. A záporák taky mohl být zajímavější. Každopádně spokojenost, škoda, že k pražské části nezahrál Michal David, když k cestě do Itálie hrál Tozzi. (choze) 4*

Nejen výborné pokračování příběhu Spider-Mana (a Petera Parkera... a Noční opice), ale také výborné rozvinutí celého Marvel světa, který po Endgame prodělal opravdu zajímavé změny, z nichž může scénář těžit - a také těží. Snad jen záporák mohl být lepší (Vulture v minulém filmu nasadil laťku velmi vysoko), ale promakané a nápadité skvělé scény s iluzemi jsou dost solidní kompenzace té předvídatelnosti. Líbí se mi, jak se ze Spider-Mana teprve stává ten opravdový Spider-Man (akorát strýčka Bena mu dělá někdo jiný, že ano) a jak Peter Parker nezapomíná na to, že má být také Peterem Parkerem. Tom Holland je v té roli senzační a Zendaya ještě lepší než minule. Komedie, akce, překvapení, všechno tu je. Režie bezproblémová, hudba Michaela Giacchina opět za sto bodů (i když s motivem Avengers si chvílemi hraje tak, že zní skoro jako Pán prstenů)... Kdyby měla Praha nouzi o turisty, mohla by se na ně začít chystat. (D.Moore) 5*

VELKÁ RECENZE
Pavoučí muž je v Praze! A bojuje tu se záhadnými Elementály, kteří ničí Zemi. Své síly spojuje s tajemným Mysteriem, pocházejícím z alternativní dimenze. Seznamuje se s ním za pomoci Nicka Furyho, který vystopuje Spider-Mana alias Petera Parkera na jeho školním výletě po Evropě. Vše se však malinko zvrtá a Peter zjišťuje, že tyhle prázdniny nebudou tak pohodové, jak si naplánoval.
Tak se ve zkratce prezentuje Spider-Man: Daleko od domova. Ten přímo navazuje na Avengers: Endgame a hluboce se odkazuje i na předchozí díla z MCU. Zkrátka tvůrci v čele s režisérem Jonen Wattsem dobře ilustrují, jak je všechno v tomto filmovém světě propojené. Zde je však také na místě říci, že i když dějově nový Spider-Man navazuje na předešlé příběhy, tak tónově se od nich jaksi distancuje. Celým snímkem se nese jiná nálada, než na jakou jsme zde běžně zvyklí. A to je jen dobře, neboť tím Watts a spol. přinášejí do tohoto světa něco nového.
Velký podíl na tom má i scenáristická dvojice Chris McKenna a Erik Sommers, kteří se po úspěšné jedničce vrací s již zmíněným Wattsem. Společně vytvořili poměrně konzistentní příběh, který však vrcholí až ve své druhé polovině. První polovina sice baví, ale je lehce vleklá a trochu jí chybí elán, a hlavně ten Spider-Man. Tedy, ne že by tam vůbec nebyl, ale zkrátka začátek postrádá přesně to, co od těchto filmů čekáme nejvíce, a to je akce se Spider-Manem. Ta nás čeká až v druhé polovině a tvůrci nezklamou. Nejenže dostáváme plno propracované akce, ale i samotný příběh nabírá na obrátkách a konečně se začíná něco pořádného dít.
Chytrost a elegance, která se za některými momenty a efekty skrývá je chvályhodná.K tomu se váží téměř úchvatné vizuální efekty spojené především s postavou Mysteria, mezi jehož schopnosti už v komiksech patřily iluze. Technici si s některými scénami opravdu pohráli a diváci budou mile překvapeni. Chytrost a elegance, která se za některými momenty a efekty skrývá je chvályhodná.
Pochválit je nutné i herce. V první řadě tu je Tom Holland coby titulní protagonista. Ten zase jednou ukazuje, proč byl vybrán jako nový Spider-Man a Peter Parker. Mladý Brit podává velmi silný výkon, kterému nechybí emoce a hloubka. Na druhém místě se pak předvádí Jake Gyllenhaal jako tajemný Mysterio. Gyllenhaalův přednes je jedním z nejvýraznějších. Navíc herec dodává své postavě více vrstev a vytváří tak komplexní charakter. Z ženské reprezentace zde pak jsou Zendaya a Marisa Tomei, které, byť představují klasické a typické ženské postavy tohoto žánru, dodávají jim jiskru a energii, takže nenudí a přinášejí něco do filmu. V dalších rolích se tu pak objevují Jon Favreau, Samuel L. Jackson či Cobie Smulders. Snímek také nabízí pár nečekaných cameí, které však není radno vyzrazovat kvůli spoilerům.
Samozřejmě se zde také nesmí opomenout lokace, kterých je tu požehnaně. Daleko od domova se natáčelo na několika místech po celé Evropě, což dodává celému příběhu svěží a neokoukaný nádech, neboť se pro jednou odehrává mimo Ameriku. Významnou lokací je i Praha, kde se též točilo a překvapivě naše hlavní město hraje v ději poměrně důležitou roli, což potěší. Mezi další místa patří například Benátky, Londýn, Berlín, Rakousko či Nizozemsko. Autentické evropské prostředí přidává i po vizuální stránce a je prezentováno tak, že divák má pocit, jako by tam opravdu byl.
Na posledním místě je pak nutno krátce zmínit i hudební doprovod. O klasický soundtrack se postaral Michael Giacchino (Spider-Man: Homecoming, Doctor Strange). Ten, ač nepřinesl nic inovačního, dobře dokreslil celkovou atmosféru příběhu. V druhé řadě tu pak zaznívají známé hity, které opět nastolují odlišnou náladu.
Spider-Man: Daleko od domova je nejnovějším příspěvkem do spidermanovské i marvelovské série. A jako vždy jde o příjemnou podívanou, která zkrátka nezklame (až na trochu slabší začátek). Nabízí především dobrý příběh, který nepostrádá emoce, akci, humor ani povedenou romanci, avšak má jiný tón, který je zjevný již od úvodu a nese se až po závěrečné potitulkové scény. Svým novým a nevšedním vyzněním nastoluje novou éru MCU. A je dobré vidět, že se tvůrci odvážili udělat skok do neznáma, který se jim vyplatil.

Ocenění:
The Saturn Awards
2019 - Zendaya (Nejlepší herečka ve vedlejší roli)
2019 - Tom Holland (Nejlepší mladistvý herecký výkon)
2019 - Nejlepší film podle komiksu (nominace)
2019 - Nejlepší speciální efekty (nominace)

DABING
V českém znění: Adam Mišík - Tom Holland (Peter Parker / Spider-Man), Alexandr Rašilov - Jake Gyllenhaal (Quentin Beck / Mysterio), Eva Josefíková - Zendaya (MJ), Roman Hajlich - Jacob Batalon (Ned Leeds), Tomáš Racek - Jon Favreau (Happy Hogan), Vladimír Kratina - Samuel L. Jackson (Nick Fury), Daniel Bambas - Martin Starr (pan Harrington), Patricie Soukupová - Angourie Rice (Betty Brantová), Miroslava Pleštilová - Marisa Tomei (May Parkerová), Matouš Ruml - Tony Revolori (Flash Thompson), Pavel Nečas - J.B. Smoove (pan Dell), Marek Lambora - Remy Hii (Brad Davis), Radka Přibyslavská - Dawn Michelle King (E.D.I.T.H.), Tereza Chudobová - Cobie Smulders (Maria Hillová), Stanislav Lehký - Peter Billingsley (William Ginter Riva), Jaromír Meduna - Jeff Bridges (Obadiah Stane), Jiří Plachý - J.K. Simmons (J. Jonah Jameson), Ondřej Havel - Jorge Lendeborg Jr. (Jason Ionello), Michal Gulyáš - Numan Acar (Dimitri), Klára Kuklová - Claire Rushbrook (Janice), Robin Pařík - Zach Barack (Zach), Martina Šťastná - Clare Dunne (Victoria), Petr Stach - Nicholas Gleaves (Guterman), Jindřich Žampa - Joshua Sinclair-Evans (Josh), Jan Nedvěd - Jeroen van Koningsbrugge (chuligán 1), Nikola Navrátil - Michael de Roos (chuligán 2), David Voráček - Jan-Paul Buijs (chuligán 3), Michal Kubal - Michal Kubal (sám sebe), Milan Kačmarčík - Ben Mendelsohn (Talos), Lucie Štěpánková - Sharon Blynn (Soren), Aleš Procházka - Robert Downey Jr. (Tony Stark / Iron Man), Nikola Votočková, Viktorie Hrachovcová, Martin Hruška, Jiří Chum, Martin Janouš, Veronika Bajerová, Eliška Zbranková, Zuzana Černá, Kryštof Dvořáček, Jakub Svojanovský, Viktor Kuzník
Překlad: Vojtěch Kostiha
Odborný poradce: Pavel Klimeš
Produkce: Marek Hrazdil
Zvuk: Guillermo Teillier, Martin Večeřa
Výsledný mix: Martin Jílek - SoundSqaure
Dialogy a režie: Vladimír Žďánský
České znění vyrobilo Studio Virtual® v roce 2019

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 4.7.2019 Falcon
Premiéra USA: 2.7.2019 Sony Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 6.11.2019 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 6.11.2019 Bontonfilm(Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 67 262 298
Tržby celkem - $ 1 130 838 626
Návštěvnost v ČR 67 262 298
Náklady (Rozpočet) - $ 160 000 000

FILMY V SÉRII
IIron Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a0213/
Akční / Dobrodružný, USA, 2008
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Terrence Howard

Neuvěřitelný Hulk gastonrolinc.webnode.cz/news/a57/
Akční / Thriller, USA, 2008
Režie: Louis Leterrier, Hrají: Edward Norton, Liv Tyler

Iron Man 2 (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0214/
Akční / Dobrodružný, USA, 2010
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Mickey Rourke

Thor gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Kenneth Branagh, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Captain America: První Avenger gastonrolinc.webnode.cz/news/a0193/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Joe Johnston, Hrají: Chris Evans, Hugo Weaving

Avengers gastonrolinc.webnode.cz/news/a0195/
Akční / Dobrodružný, USA, 2012
Režie: Joss Whedon, Hrají: Robert Downey Jr., Jeremy Renner

Thor: Temný svět gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2013
Režie: Alan Taylor, Hrají: Chris Hemsworth, Natalie Portman

Iron Man 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0211/
Sci-Fi / Fantasy, USA / Čína, 2013
Režie: Shane Black, Hrají: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow

Strážci Galaxie gastonrolinc.webnode.cz/news/a0196/
Akční / Dobrodružný, USA / Velká Británie, 2014
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Captain America: Návrat prvního Avengera gastonrolinc.webnode.cz/news/a0194/
Akční / Dobrodružný, USA, 2014
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Scarlett Johansson

Ant-Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a22/
Akční / Sci-Fi, USA, 2015
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Michael Douglas

Avengers: Age of Ultron gastonrolinc.webnode.cz/news/a270/
Akční / Dobrodružný, USA, 2015
Režie: Joss Whedon, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Doctor Strange gastonrolinc.webnode.cz/news/a31/
Akční / Dobrodružný, USA, 2016
Režie: Scott Derrickson, Hrají: Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor

Captain America: Občanská válka gastonrolinc.webnode.cz/news/a0234/
Akční / Dobrodružný, USA / Německo, 2016
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Strážci Galaxie Vol. 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a238/
Akční / Dobrodružný, USA / Nový Zéland, 2017
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Thor: Ragnarok gastonrolinc.webnode.cz/news/a77/
Akční / Dobrodružný, USA / Austrálie, 2017
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Spider-Man: Homecoming gastonrolinc.webnode.cz/news/a239/
Akční / Dobrodružný, USA, 2017
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Michael Keaton

Ant-Man a Wasp gastonrolinc.webnode.cz/news/a272/
Akční / Sci-Fi, USA, 2018
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Black Panther gastonrolinc.webnode.cz/news/a0264/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan

Avengers: Infinity War gastonrolinc.webnode.cz/news/a271/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth

Captain Marvel gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anna Boden, Ryan Fleck, Hrají: Brie Larson, Samuel L. Jackson

Spider-Man: Daleko od domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-daleko-od-domova-spider-man-far-from-home-2019-1830usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-80/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Jacob Batalon

Avengers: Endgame gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.
 
Black Widow gastonrolinc.webnode.cz/news/black-widow-black-widow-2021-134-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-64/
Akční / Dobrodružný, USA 2021
Režie: Cate Shortland, Hrají: Scarlett Johansson, Florence Pugh

Shang-Chi a legenda o deseti prstenech gastonrolinc.webnode.cz/news/shang-chi-a-legenda-o-deseti-prstenech-shang-chi-and-the-legend-of-the-ten-rings-2021-113-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-80/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2021
Režie: Destin Daniel Cretton, Hrají: Simu Liu, Tony Leung Chiu-wai

Eternals gastonrolinc.webnode.cz/news/eternals-eternals-2021-157-usa-akcni-drama-fantasy-sci-fi/
Akční / Drama / Fantasy, USA 2021
Režie: Chloé Zhao, Hrají: Angelina Jolie, Richard Madden

Spider-Man: Bez domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-bez-domova-spider-man-no-way-home-2021-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi USA 2021
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Zendaya

Thor: Láska jako hrom gastonrolinc.webnode.cz/news/thor-love-and-thunder-thor-love-and-thunder-2002-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2022
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tessa Thompson

Black Panther 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/black-panther-2-akcni-dobrodruzny-sci-fi-usa-2022-pripravuje-se/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2022
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Letitia Wright, Lupita Nyong'o

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/doctor-strange-v-mnohovesmiru-silenstvi-doctor-strange-in-the-multiverse-of-madness-2022-127-usa-akcni-fantasy-horor-67/
Akční / Fantasy / Horor, USA 2022,
Režie: Sam Raimi, Hrají: Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen
 
Ant-Man and the Wasp: Quantumania gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd174/
USA, Akční / Dobrodružný / Komedie 2023
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Strážci Galaxie Vol. 3 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd172/
USA, Akční / Dobrodružný / Sci-Fi 2023
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Dave Bautista

The Marvels (27.07.2023 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd216/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2023
Režie: Nia DaCosta, Hrají: Brie Larson, Iman Vellani
 
Tvůrci a herci
Jon Watts (Režie), Kevin Feige (Produkce), Amy Pascal (Produkce), Michael Giacchino (Hudba), Matthew J. Lloyd (Kamera), Leigh Folsom Boyd (Střih), Dan Lebental (Střih), Sarah Finn (Casting), Claude Paré (Scénografie), Anna B. Sheppard (Kostýmy), Tony Lamberti (Zvuk), Steven Ticknor (Zvuk), Peter 'Swords' King (Masky), Donald Mowat (Masky), Heba Thorisdottir (Masky), Vasilios Tanis (Masky), Matiki Anoff (Masky), Erik Sommers (Scénář), Chris McKenna (Scénář), Stan Lee (komiks) (Předloha), Steve Ditko (komiks) (Předloha), Tom Holland (Herec), Samuel L. Jackson (Herec), Jake Gyllenhaal (Herec), Marisa Tomei (Herec), Jon Favreau (Herec), Zendaya (Herec), Jacob Batalon (Herec), Tony Revolori (Herec), Angourie Rice (Herec), Remy Hii (Herec), Martin Starr (Herec), J.B. Smoove (Herec), Jorge Lendeborg Jr. (Herec), Cobie Smulders (Herec), Numan Acar (Herec), Zach Barack (Herec), Hemky Madera (Herec), J.K. Simmons (Herec), Michael de Roos (Herec), Darren Lee Campbell (Herec), Antonín Mašek (Herec), Toni Garrn (Herec), Meagan Holder (Herec), Anthony Molinari (Herec), Massi Furlan (Herec), Michal Kubal (Herec), Lukáš Bech (Herec)
 
2019/1830USA/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- Po úspěchu tohoto filmu bylo oznámeno, že Spider-Man v MCU končí.
- V jedné z počátečních scén vidíme charitu May Parker (Marisa Tomei) pro oběti po událostech z Avengers: Endgame (2019). V komiksu se tato charita jmenuje „Food, Emergency Aid, Shelter and Training“ („Jídlo, pomoc při mimořádných událostech, přístřeší a výcvik“), zkráceně F.E.A.S.T.
- Disney dostává od Sony 5 % ze zisku spider-manovských filmů.
- Film se pár týdnů po premiéře vrátil podruhé do kin v delší verzi. Například s akční scénou v restauraci.
- V traileru se objevila akční scéna v restauraci, kdy Spider-Man (Tom Holland) bojuje s gangstery a potom mluví s policisty. Tato scéna byla z filmu vystřižena.
- První film MCU, který se odehrává v České republice.
- Ve scéně, kdy se objeví Fire Elemental v Praze, můžeme vidět, jak při útoku rozmlátí českou policejní Škodu Octavii.
- Snímek během tří promítacích víkendů překonal hranici 1 miliardy amerických dolarů a stal se tak 8. filmem v rámci Marvel Cinematic Universe, kterému se na tuto metu příjmů z kin podařilo dosáhnout. Současně jde o první film se Spider-Manem v hlavní roli s tímto finančním úspěchem. Utržené peníze za lístky z kin však v tomto případě nezískalo studio Disney, ale studio Sony, které vlastní práva na sólové filmy se Spider-Manem.
- Ve druhé potitulkové scéně, kde jede Talos (Ben Mendelsohn) a jeho manželka autem, má auto poznávací značku HNM 2601 – to znamená „Hawkeye & Mockingbird #6 volume 1“, a to je jediný komiks, kde se ukázal Nick Fury (Samuel L. Jackson) jako Scrull.
- Místo, kde zastaví autobus cestou přes Rakousko, není žádná rakouská roubenka, ale hospůdka v obci Dobřeň na Kokořínsku (Hospoda na Dobřeni).
- Ve scéně, kdy je Spider-Man v holandském vězení, tak telefonující policista je ve skutečnosti český komparzista Martin Čermák. Jediný on a Tom Holland měli onu masku v průběhu natáčení na sobě.
- V tomto snímku má Peter (Tom Holland) řadu obleků, jenž můžeme vidět na palubě Happyho tryskáče. Jeden z nich je Iron Spider suit, který si nakonec nechal v New Yorku (v nabíječce). Ten jsme mohli už vidět ve filmech Avengers: Infinity War (2018) a Avengers: Endgame (2019). Má několik podobných vlastností hned s několika obleky. Je podobný Anti-Dock Suit ze hry „Marvel's Spider-Man“ na PS4, kdy tvůrci jen zvolili jinou kombinaci barev (pavoučí logo je velice podobné), ale ze všeho nejvíce se podobá s klasickým oblekem Iron Spider z komiksu. Prvně se objevil v „The Amazing Spider-Man #529“ z roku 2006 a známe ho i ze seriálu Ultimate Spider-Man (od r. 2012), ve kterém tvůrci pavoučích filmů (z MCU) častokrát našli inspiraci. Později ho nosila i Marry Jane, Aaron Davis či Michael van Patrick. Velice podobný oblek nosil také Otto Octavius v „The Amazing Spider-Man #698“ z roku 2012 (Superior Spider-Man Suit) či v „The Amazing Spider-Man Vol 4 #25“ z roku 2017 a v „Superior Octopus Vol.1 #1“ z roku 2018 (Superior Octopus Suit).
- Malé náměstí v Nizozemí je pouhé nádvoří restaurace v centru Prahy.
- Bojová scéna, odehrávající se na náměstí v Praze, měla být původně točena na Staroměstském náměstí, to ale však nemohlo být kvůli turistickému ruchu zavřeno na dostatečnou dobu, a tak se scéna nakonec točila na náměstí Dr. E. Beneše v Liberci.
- Daleko od domova také vzdává hold některým z mnoha komiksových spisovatelů, kteří formovali postavu Spider-Man v průběhu let. Několik budov v Benátkách je tak pojmenováno podle známých autorů Marvel jako Calle Slotto (Dan Slott), Calle Bendiso (Brian Michael Bendis), Calle Sterno (Roger Stern), Calle Michelinio (David Michelinie) a Calle G. Convayo (Gerry Conway).
- Mysterio (Jake Gyllenhaal) lže, že pochází ze Země - 833. V komiksech je tato realita domovem Spider - UK, britského Spider-mana. Dále naší Zemi nazve Zemí - 616. Ta v komiksech slouží jako hlavní realita, tudíž hlavní příběhová linie.
- Jeden z filmů, který si studenti mohou v letadle pustit, je „Finding Wakanda“.
- Když ve své iluzi Mysterio (Jake Gyllenhaal) shodí MJ (Zendaya), jedná se o narážku na smrt Gwen Stacy.
- Když se Peter (Tom Holland) v Benátkách chystá koupit náhrdelník pro MJ (Zendaya), lze si v jedné scéně všimnout v pozadí procházejícího Quentina Becka (Jake Gyllenhaal).
- Ačkoliv se Captain Marvel (Brie Larson) objevila již ve dvou filmech, poprvé někdo, konkrétně Peter Parker (Tom Holland), ji tímto jménem označí.
 
Odkazy