Ant-Man a Wasp: Quantumania / Ant-Man a Wasp: Quantumania (2023/125/USA/Akční, Dobrodružný, Komedie) 54%

30.07.2023 03:40
JEDNOU VĚTOU
„Scott a Hope  spolu s Hankem Pymem  a Janet  prozkoumávají Quantum Realm, kde interagují s podivnými tvory a vydávají se na dobrodružství, které přesahuje hranice toho, co považovali za možné."

OBSAH
Během dnů, kdy byla uvězněna v Quantum Realm, se Janet van Dyneová setkává s cestovatelem v exilu jménem Kang. V současnosti, po bitvě Avengers proti Thanosovi, se Scott Lang stal úspěšným memoárem a žije šťastně se svou přítelkyní Hope van Dyne. Scottova nyní dospívající dcera Cassie se stala politickou aktivistkou, která pomáhá lidem vysídleným Blipem, což má za následek napjatý vztah se svým otcem. Při návštěvě Hopeových rodičů, Hanka Pyma a Janet, Cassie odhalí, že pracovala na zařízení, které dokáže navázat kontakt s Quantum Realm. Když se to Janet dozví, zpanikaří a násilně vypne zařízení, ale zpráva je přijata, což má za následek portál, který se otevře a nasaje všech pět do Quantum Realm. Scott a Cassie jsou nalezeni domorodci, kteří se bouří proti svému vládci, zatímco Hope, Janet a Pym prozkoumávají rozlehlé město, aby získali odpovědi.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Komiksovým světům se dá hodně odpustit, ale Kvantový svět mi přeci jen přišel už trošku moc. Ve výsledku zjistíte, že Ant Man vlastně nemá žádné hranice a v jeho příběhu se v rámci akce může stát naprosto cokoliv. To jiné komiksové postavy ty hranice realističnosti mají alespoň nějak posazený do něčeho hmatatelného. Tady ne. Výsledek je ten, že tu vzpoura dědečků (Douglas, Murray) před zeleným plátnem předvádějí různé kreace, které pak na plátně vypadají těžce přeplácaně, šíleně a vlastně dost nezáživně. A ty dialogy jim do pusy taky dal nějaký mistr na filmové klišé. Jeden z nejslabších Marvel filmů. (Malarkey) 2*

Kang vs. Ant-Man. Na první pohled to nedávalo smysl, na druhý to byla zajímavá a netradiční volba. No a nakonec jsem vylezl z kina s pocitem, že k tomu nikdy nemělo dojít. Marvel vyplýtval možná nejlepší verzi slavného padoucha do filmu, kam tak nebezpečný protivník vlastně nepatří. Ant-Man pro něj totiž opravdu není relevantní výzvou, a tak musí Kang spoustu času jen stát a nechat známé hrdiny, aby se mu pokusili nějak složitě ublížit. Holt ultimátní dobyvatel v… milé sci-fi pro celou rodinu. Samozřejmě nic proti Jonathanu Majorsovi, ten je v roli přemýšlivého drsňáka parádní. Bohužel však skončil v průměrné barevné pohádce z greenscreenové říše, kde půlka postav bloumá odnikud nikam (chudák Michael Douglas) a všechno zachraňuje hlavně svižné tempo a slušná akce. Jako výplňovka pro mladší a starší je tedy Quantumania v klidu skousnutelná (i proto, že má jen dvě hodiny). Jakmile po ní ale budete chtít nějaké epické nakopávání nové éry, krutě pohoříte. Za chvíli vám v hlavě opravdu zůstane jen Kang – a kvůli potitulkové scéně i vědomí, že se do budoucna můžou dít věci, které Marvel potopí ještě mnohem hlouběji. (KarelR) 3*

Film začne silně, ať skrze osobní rozpoložení postav a jejich vztahů, tak díky roztodivné říši kvant. Ovšem z nepochopitelných důvodů konflikty kladných postav (Vztah Hope a Hanka s Janet, vztah Scotta a Cassie) film rychle uzavře a chce se soustředit jen na děj a boj se záporákem. Ten je mimochodem skvěle vybudovaný a ztvárněný. Navíc scénář postrádá větší chytrost, když jde o postavy, využití jejich silných stránek proti Kangovi a radši tu máme nezasloužené zkratky a degradaci tohoto Vaderovského záporáka. No nebudu lhát, kdybych si tak nějak neužíval určitý načrtnutý vztahy a svět ze začátku, jsem o dost nespokojenější. Film měl potenciál být skvělý, ale je to prostě jen prázdná oukej podívaná. (Algernons) 2*

VELKÁ RECENZE
Scott Lang se může pyšnit tím, že bojoval po boku Kapitána Ameriky proti Iron Manovi, zachránil několikrát svět a byl nedílnou součástí plánu, který vrátil zpátky zmizevší po Thanosově lusknutí. Napsal o tom dokonce i knihu! A teď se těší ze zaslouženého odpočinku a času stráveného se svou dcerou Cassie a přítelkyní Hope. Jeho pohoda však netrvá moc dlouho – jednoho dne jsou totiž při nepovedeném pokus Scott, Cassie a Hope s rodiči Hankem a Janet vtáhnuti do říše kvantu. Zde objevují dosud neobjevený fantaskní svět. Skrývá se zde však také zlo v podobě Kanga, který čekal přesně na tenhle okamžik! Co má v plánu? A jak je na něj napojená Janet Van Dyne?
Děj třetího Ant-Mana na sebe nenechá ani chvíli čekat. Hrdinové jsou téměř ihned vcucnuti do říše kvantu a příběh se rozjíždí. Na plátně se neustále něco děje – z vypravěčského i vizuálního hlediska. Všechny naše smysly jsou zahlceny barevným ztvárněním zmiňovaného fiktivního světa. Ten je propracovaný po scenáristické i grafické stránce.
Ve scénáři je znát, že se na něm podílel jeden z tvůrců Ricka a Mortyho, Jeff Loveness – od absurdních mimozemšťanů po neotřelé hlášky, které jako by vypadly z onoho kultovního animáku, a přesto nějakým podivným způsobem sedí do téhle potřeštěné marvelovky. Jako příklad se zde nabízí M.O.D.O.K., který je jak v komiksech, tak ve svých animovaných adaptacích zkrátka bizarní. A jeho první live-action zobrazení je správně groteskní a vystihuje jeho podstatu, tvůrci se nestranní komiksově výstižnému pojetí se vším všudy a překvapivě se jim to vyplácí. Fanoušci původní předlohy budou zcela jistě spokojeni. A to platí i u dalších prvků a momentů ve snímku – spousta scén je jako vystřižená ze stránek komiksů, o které se tvůrci opírají více než kdy dříve (a berou si z nich to nejpodivnější i nejlepší zároveň).
I díky tomu se to ale nějak celé komplikuje. Současná MCU sestávající se nejen z filmů, ale i seriálů, je spletitou sítí na první pohled nesouvisejících dějových linek. Třetí pokračování Ant-Mana je však prvním projektem v nové fázi MCU, který ukázal, kam to celé směřuje a dal tomu hlavu a patu. Poprvé (po jeho krátkém představení v pořadu Loki) se zde střetáváme s hlavním záporákem, který má nahradit Thanose a dostáváme ponětí o tom, s kým budou mít naši hrdinové do budoucna tu čest.
Zde je nutno vyzdvihnout, jak skvěle propracovaným záporákem Kang je. Nabízí se tu porovnání s nejnovějším snímkem o Thorovi. Třetí Ant-Man je humorem i celou náladou tím, čím čtvrtý Thor chtěl být, ale nedokázal. Kde Thor: Láska jako hrom využívá přehnanou dávku potřeštěného humoru a malý build-up k záporákovi, tam je Ant-Man a Wasp: Quantumania ve svých komediálních prvcích naprosto správně umírněný a padouchovi dává dostatek prostoru realizovat se.
Velký vliv na to má i herecký výkon Jonathana Majorse, který v roli Kanga doslova září. Majors dává do svého přednesu vše a představuje záporáka, který se i díky němu postaví na přední příčky nejpamátnějších padouchů MCU. Skvělou práci pak, již standardně, odvádí i Paul Rudd a Michael Douglas, coby nová a starší verze Ant-Mana. Oba herci si své role očividně užívají a podávají silné komediální i dramatické výkony. Dobrým novým příspěvkem je i Kathryn Newton jako dospělejší Cassie. Newton solidně navazuje na předchozí mladou představitelku, kterou si mnozí oblíbili. Naopak trochu zklamou Evangeline Lilly a Michelle Pfeiffer jako mladá a stará Wasp. I když nepodávají špatné výkony, tak jsou jejich postavy opět, jako v předchozích snímcích, trochu upozaděny a v některých ohledech jednají poněkud neracionálně, čímž iritují.
Spoustu věcí totiž mohlo být vyřešeno snadněji a spoustu času ušetřeno, kdyby Janet Van Dyne byla trochu sdílnější a hned všem řekla pravdu. Její zatajování informací skutečně nedává z vypravěčského hlediska žádný smysl a spíše otravuje. Dalším obdobně podivným opakujícím se prvkem, kterého si nejde nevšimnout, je to, jak si postavy opakovaně sundávají helmy/masky, snad aby byly vidět hezké tvářičky hollywoodských hvězd, které je ztvárňují. Příběhově to však nedává pražádný smysl.
V neposlední řadě stojí za zmínku i vizuální efekty a velkolepé akční scény, ve kterých nejvíce vyčnívají. Snímek se silně opírá o VFX a CGI, ale to už tak nějak k marvelovkám patří, zvláště pak Ant-Manovi. Epické bitky jsou sice občas chaotickou vizuální směsicí, ale fungují dobře, a to hlavně díky své hravosti a originalitě (např. zapojení obřích mravenců do akčních scén). Když se pak do finální bitky přidá intenzivní mlátička jeden na jednoho, dostane podívaná rázem jiné grády. Z vizuálního hlediska pak tvůrci také krásně a barvitě ztvárnili říši kvantu, a pohráli si s její podobou do nejzazších detailů.
Celou podívanou pak dotváří hudební doprovod z pera Christopha Becka, který se podílel i na předchozích dvou filmech o Ant-Manovi. Známé skladby jsou doplněny o nové prvky, ve kterých se odráží prostředí říše kvantu i záporák Kang, který dostává svou vlastní tematickou znělku.
V závěru je Ant-Man a Wasp: Quantumania další povedenou marvelovkou, která se řadí k tomu lepšímu, co studio v nové fázi zatím nabídlo. Svět Ant-Mana a MCU se na chvíli scvrkl, a následně rozrostl o nové postavy, prostředí i budoucí dějové linky. Třetí Ant-Man potěší i neotřelým humorem, který si užijí obzvlášť fanoušci Ricka a Mortyho. Nezklamou ani herci, především pak Paul Rudd, Michael Douglas a Jonathan Majors. Za zmínku stojí i propracovaný záporák, který věstí něco nedobrého pro další vývoj událostí v MCU. Tuhle marvelovku si zkrátka nechcete nechat ujít.

DABING
1.DABING (Kino)
V českém znění: Štěpánka Romová - Letitia Wright (Shuri), Pavla Beretová - Lupita Nyong'o (Nakia), Sandra Pogodová - Danai Gurira (Okoye), Jiří Krejčí - Winston Duke (M'Baku), Zuzana Slavíková - Angela Bassett (Ramonda), Roman Štabrňák - Martin Freeman (Everett Ross), Ondřej Černý - Tenoch Huerta (Namor), Denisa Barešová - Dominique Thorne (Riri), Martina Šťastná - Florence Kasumba (Ayo), Denisa Nesvačilová - Michaela Coel (Aneka), Jiří Valšuba - Trevor Noah (Griot), Zuzana Říčařová - Lake Bell (Dr. Grahamová), Dagmar Čárová - Julia Louis-Dreyfus (Valentina Allegra de Fontaine), Patrik Děrgel - Michael B. Jordan (Erik Killmonger), Rudolf Matoušek - Divine Love Konadu-Sun (Toussaint), Zuzana Mixová - Connie Chiume (Zawavari), Robert Jašków - Robert John Burke (Smitty), Radka Přibyslavská - Amber Harrington (Salazarová), Václav Šanda - Michael Blake Kruse (Henderson), Jakub Železný - Anderson Cooper (Anderson Cooper), Luděk Čtvrtlík - Isaach De Bankolé (náčelník říčního kmene), Zuzana Skalická - Zainab Jah (náčelnice těžebního kmene), Ludmila Molínová - Dorothy Steel (náčelnice kmene kupců), Jiří Štrébl - Danny Sapani (náčelník kmene hraničářů), Jan Teplý - Shawn Roberts (vědec WDG), Luboš Veselý - Richard Schiff (velvyslanec USA), Martin Hruška - Gerardo Aldana (předseda), Zuzana Hykyšová - Aba Arthur (námořní poradkyně), Robert Cejnar, Michal Gulyáš, Miroslav Hrabě, Tereza Jirotková, Radovan Klučka, Radka Krninská, Ivan Lupták, Jindřich Nováček, Bohdana Pavlíková, Jiří Ployhar, Denny Ratajský
Překlad: Vojtěch Kostiha
Asistent režie a produkce: Marek Hrazdil, Jan Jabůrek
Zvuk: Michaela Sommerová, Petr Kočík
Střih zvuku: Martin Večeřa
Výsledný mix: Shepperton International
Kreativní supervizor: Maciej Eyman
Dialogy a režie: Vladimír Žďánský
Producent české verze: Disney Character Voices International, Inc.
Pro Walt Disney Pictures vyrobilo Studio Virtual® - 2022

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 16.2.2023 Falcon
Premiéra USA: 17.2.2023 Walt Disney US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 27.5.2023
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 27.5.2023
Poprvé na DVD: 31.5.2023 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 31.5.2023 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 30 457 175
Tržby celkem - $ 365 000 000
Návštěvnost v ČR 160 879
Náklady (Rozpočet) - $ 200 000 000
 
FILMY V SÉRII
IIron Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a0213/
Akční / Dobrodružný, USA, 2008
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Terrence Howard

Neuvěřitelný Hulk gastonrolinc.webnode.cz/news/a57/
Akční / Thriller, USA, 2008
Režie: Louis Leterrier, Hrají: Edward Norton, Liv Tyler

Iron Man 2 (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0214/
Akční / Dobrodružný, USA, 2010
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Mickey Rourke

Thor gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Kenneth Branagh, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Captain America: První Avenger gastonrolinc.webnode.cz/news/a0193/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Joe Johnston, Hrají: Chris Evans, Hugo Weaving

Avengers gastonrolinc.webnode.cz/news/a0195/
Akční / Dobrodružný, USA, 2012
Režie: Joss Whedon, Hrají: Robert Downey Jr., Jeremy Renner

Thor: Temný svět gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2013
Režie: Alan Taylor, Hrají: Chris Hemsworth, Natalie Portman

Iron Man 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0211/
Sci-Fi / Fantasy, USA / Čína, 2013
Režie: Shane Black, Hrají: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow

Strážci Galaxie gastonrolinc.webnode.cz/news/a0196/
Akční / Dobrodružný, USA / Velká Británie, 2014
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Captain America: Návrat prvního Avengera gastonrolinc.webnode.cz/news/a0194/
Akční / Dobrodružný, USA, 2014
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Scarlett Johansson

Ant-Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a22/
Akční / Sci-Fi, USA, 2015
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Michael Douglas

Avengers: Age of Ultron gastonrolinc.webnode.cz/news/a270/
Akční / Dobrodružný, USA, 2015
Režie: Joss Whedon, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Doctor Strange gastonrolinc.webnode.cz/news/a31/
Akční / Dobrodružný, USA, 2016
Režie: Scott Derrickson, Hrají: Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor

Captain America: Občanská válka gastonrolinc.webnode.cz/news/a0234/
Akční / Dobrodružný, USA / Německo, 2016
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Strážci Galaxie Vol. 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a238/
Akční / Dobrodružný, USA / Nový Zéland, 2017
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Thor: Ragnarok gastonrolinc.webnode.cz/news/a77/
Akční / Dobrodružný, USA / Austrálie, 2017
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Spider-Man: Homecoming gastonrolinc.webnode.cz/news/a239/
Akční / Dobrodružný, USA, 2017
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Michael Keaton

Ant-Man a Wasp gastonrolinc.webnode.cz/news/a272/
Akční / Sci-Fi, USA, 2018
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Black Panther gastonrolinc.webnode.cz/news/a0264/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan

Avengers: Infinity War gastonrolinc.webnode.cz/news/a271/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth

Captain Marvel gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anna Boden, Ryan Fleck, Hrají: Brie Larson, Samuel L. Jackson

Spider-Man: Daleko od domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-daleko-od-domova-spider-man-far-from-home-2019-1830usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-80/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Jacob Batalon

Avengers: Endgame gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.
 
Black Widow gastonrolinc.webnode.cz/news/black-widow-black-widow-2021-134-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-64/
Akční / Dobrodružný, USA 2021
Režie: Cate Shortland, Hrají: Scarlett Johansson, Florence Pugh

Shang-Chi a legenda o deseti prstenech gastonrolinc.webnode.cz/news/shang-chi-a-legenda-o-deseti-prstenech-shang-chi-and-the-legend-of-the-ten-rings-2021-113-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-80/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2021
Režie: Destin Daniel Cretton, Hrají: Simu Liu, Tony Leung Chiu-wai

Eternals gastonrolinc.webnode.cz/news/eternals-eternals-2021-157-usa-akcni-drama-fantasy-sci-fi/
Akční / Drama / Fantasy, USA 2021
Režie: Chloé Zhao, Hrají: Angelina Jolie, Richard Madden

Spider-Man: Bez domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-bez-domova-spider-man-no-way-home-2021-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi USA 2021
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Zendaya

Thor: Láska jako hrom gastonrolinc.webnode.cz/news/thor-love-and-thunder-thor-love-and-thunder-2002-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2022
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tessa Thompson

Black Panther 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/black-panther-2-akcni-dobrodruzny-sci-fi-usa-2022-pripravuje-se/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2022
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Letitia Wright, Lupita Nyong'o

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/doctor-strange-v-mnohovesmiru-silenstvi-doctor-strange-in-the-multiverse-of-madness-2022-127-usa-akcni-fantasy-horor-67/
Akční / Fantasy / Horor, USA 2022,
Režie: Sam Raimi, Hrají: Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen
 
Ant-Man and the Wasp: Quantumania gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd174/
USA, Akční / Dobrodružný / Komedie 2023
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Strážci Galaxie Vol. 3 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd172/
USA, Akční / Dobrodružný / Sci-Fi 2023
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Dave Bautista

The Marvels (27.07.2023 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd216/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2023
Režie: Nia DaCosta, Hrají: Brie Larson, Iman Vellani
 
Tvůrci a herci
Peyton Reed (Režie), Kevin Feige (Produkce), Stephen Broussard (Produkce), Christophe Beck (Hudba), Bill Pope (Kamera), Adam Gerstel (Střih), Laura Jennings (Střih), Sarah Finn (Casting), Will Htay (Scénografie), Richard Roberts (Scénografie), Sammy Sheldon Differ (Kostýmy), Kimberly Patrick (Zvuk), Tonee Roberio (Masky), Jeff Loveness (Scénář), Jack Kirby (komiks) (Předloha), Paul Rudd (Herec), Evangeline Lilly (Herec), Michael Douglas (Herec), Michelle Pfeiffer (Herec), Jonathan Majors (Herec), Kathryn Newton (Herec), Corey Stoll (Herec), Bill Murray (Herec), Katy M. O'Brian (Herec), William Jackson Harper (Herec), Jamie Andrew Cutler (Herec), David Dastmalchian (Herec), Randall Park (Herec), Ross Mullan (Herec), Ruben Rabasa (Herec), Tom Hiddleston (Herec), Owen Wilson (Herec)
 
2023/125/USA/Akční, Dobrodružný, Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky.
- Když Quaz (William Jackson Harper) přečte myšlenky jednomu členovi armády Kanga (Jonathan Majors), zjistí, že kód k mostu je 181 47, což je odkaz na dva komiksy. Prvním je „Avengers #181“, kde se poprvé objeví Scott Lang (Paul Rudd) a druhý je „Marvel Premiere  #47“, což je první komiks, ve kterém se představí Cassie Lang (Kathryn Newton).
- Hlas Veba nám může přijít povědomý. Nadaboval jej totiž David Dastmalchian, který si zahrál jak ve filmu Ant-Man (2015), tak i v Ant-Man a Wasp (2018) postavu Kurta.
- Po vstupu do Quantum Realmu zmíní Janet (Michelle Pfeiffer) Subatomicu. V Marvel komiksech je Sub-Atomica sluneční soustavou v Microversu.
- Majitele kavárny (Ruben Rabasa), který Scottovi (Paul Rudd) dává zprvu kávu zdarma, jsme již mohli vidět v seriálu Agenti S.H.I.E.L.D. (od r. 2013) v epizodě Co jsi vlastně zač (2015).
- Tento film je 31. v pořadí MCU. Čistou náhodou přesně tolik příchutí zmrzliny má řetězec Baskin-Robbins, v němž Scott (Paul Rudd) pracoval ve filmu Ant-Man (2015).
- Na Scottově (Paul Rudd) plaketě nejlepšího zaměstnance století si můžeme všimnout jmenovky „Jack“. Ta odkazuje na Paulova syna Jacka.
- V úvodním logu Marvel Studios si můžeme v písmeně „A“ všimnout nové scény s He Who Remains (Jonathan Majo) ze seriálu Loki (od r. 2021).
- Film je věnován památce Davida Jonese, vedoucímu výpravy filmu Eternals (2021).
- Film obsahuje dvě potitulkové scény. Ve 2. potitulkové scéně se objeví Loki (Tom Hiddleston) a Mobius (Owen Wilson), což je odkaz 2. sérii seriálu Loki (od r. 2021).
- Postava Kanga Dobyvatele (Jonathan Majors) se poprvé objevila v komiksu „Fantastic Four #19“ roku 1963, ovšem zde si ještě říkal Rama-Tut. Jako Kang začal vystupovat až v komiksu „The Avengers #8“ roku 1964. Postavu vytvořili duo Stan Lee a Jack Kirby.
- Postava M.O.D.O.K.A (Corey Stol) se poprvé objevila v komiksové sérii „Tales of Suspense“ v čísle #93 z roku 1967.
- Postavu M.O.D.O.K.A si zahrál herec Corey Stoll, který již ztvárnil postavu Darrena Crosse aka Yellowjacketa v prvním díle Ant-Man (2015).
- Třetí trilogie v MCU po Spider-Manovi a Strážcích Galaxie, která má pro všechny tři filmy stejného režiséra.
- Toto je třetí komiksová role Billa Murrayho. Předtím namluvil Johnnyho Storma / The Human Torch v rozhlasové show z roku 1975 adaptující raná čísla „The Fantastic Four“ a později namluvil Garfielda ve filmech Garfield ve filmu (2004) a Garfield 2 (2006).
- Pracovní název filmu zní „Goat Rodeo“, což je slangový výraz pro situaci, kdy člověk sedí a pozoruje, jak se děje něco špatného, přičemž tomu už nemůže zabránit.
- Tento film, Thor: Láska a hrom (2022) a Marvels (2023) boli natočené v rovnakom čase, pričom každý z filmov sa natáčal inde, Thor v Sydney v Austrálii), Marvels v New Jersey, Los Angeles a Buckinghamshire a tento v Atlante, Turecku a Londýne.
- Evangeline Lilly si zafarbila vlasy na tmavšie a ostrihala ich nakrátko, aby vyzerala viac ako pôvodná Janet Van Dyne/Wasp.
- Jeff Loveness prezradil, že postava Lindy, krásna vedkyňa, s ktorou Hank (Michael Douglas) chodil, keď bola Janet (Michelle Pfeiffer) uväznená v Quantum Realm, sa mala objaviť v tejto úlohe Jennifer Coolidge.
- Do kín tento film bol zaslaný pod menom „Dust Bunny“.
 
Odkazy