Strážci Galaxie: Volume 3 / Guardians of the Galaxy Vol. 3 (2023/150/USA/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi) 80%

30.07.2023 03:40
JEDNOU VĚTOU
„Trilogie se uzavírá"

OBSAH
Ve snímku Strážci galaxie: Volume 3 od Marvel Studios se oblíbená parta vesmírných ztroskotanců zabydluje na Kdovíkde. Jejich spokojený život však brzy naruší ozvěny Rocketovy bouřlivé minulosti. Peter Quill, který se stále trápí ztrátou milované Gamory, musí vypravit svůj tým na nebezpečnou misi s cílem zachránit Rocketův život, přičemž nezdar v této misi může znamenat konec Strážců tak, jak je známe. (Falcon)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Ještě, že ten Marvel měl rozum a vrátil Jamese Gunna na režisérskou stolici. Vytvořil, a teď už to můžu říct nahlas, nejlepší Marvelovskou partičku z toho nejlepšího vesmíru, jakou si Marvel kdy vůbec mohl vysnít. James Gunn je totiž jeden z mála těch režisérů, co točí pro Marvel, který když už něco točí, tak nad tím přemýšlí a točí to tak, aby tomu dal i nějakou přidanou hodnotu. A Strážci galaxie je to nejlepší, co ho mohlo potkat. Skvělé postavy, krásné prostředí a hlavně kopa nápadů, které si za rámeček dát rozhodně může. Nemá smysl to všechno tady do detailu rozebírat. Třetí díl Strážců galaxie je jeden z nejlepších Marvel filmů a myslím si, že teď už to Marvel může spíš zabalit vzhledem k tomu, jak té značce poslední dobou dává na prdel. (Malarkey) 5*

Třetí díl Strážců Galaxie jde na diváka dvojím způsobem. Dva příběhy ve kterých je stěžejní postava Rocket a dva pekelně odlišné žánry nebo spíše nálady. Zatímco ty dva příběhy jsou zpracovaný dobře a mají na konci hezký průnik, tak ty žánry to tedy moc k sobě nešlo. Na jedný straně můj milovaný punk styl galaktických strážců a na té druhé poměrně depresivní a velmi vážné scény, které bych tedy v této sérii opravdu nečekal. Určitě se jedná o nejslabší díl celé série, ale to je zapřičiněno také tím, že předchodzí dva díly byly fakt extra klasa. Na druhou stranu, lide český a slovenský nepropadejme panice. Je to profi práce, která má výborný interiérový scény a i akční momenty nejsou nějak zle natočený i když toho humoru by mohlo být tedy více jako kdyby to tvůrci chtěli mít co nejdřív za sebou. Ze všeho nejvíc se mě líbil začátek na základně Strážců galaxie, pak příběh opustí svou punkovou bezstarosnost a hrozně rychle dospěje a vážných momentů nebo dialogů bez jiskry povážlivě přibývá. Je to kvalitní práce, nejvyspělejší příběh který má v sobě dobrý scény a vlastně i děj, ale na lásku to mezi námi rozhodně není. (Enšpígl) 3*

Zklamání a hype overload. Lidem po bídné Fázi 4 stačí asi fakt málo. Přitom to mohl být GOTG Logan nebo Endgame, jenže to by Gunn nesměl honit tolik zajíců, tedy potvor, motivů, postav (proč mají Strážci deset členů a polovinu z nich nesympatickou?) a tedy i minut stopáže. Spousta věcí nemá hlubší smysl a jen zahlcuje a tím ředí sílu hlavní, působivé linie s Rocketem. Osobnější momenty s ním nebo se Star-Lordem, tedy potenciální finálním zúčtování s touhle fajn partou, bezdůvodně ředí naprosto prázdná linie s Adamem Warlockem, a pak i třeba s vězněnými dětmi, ozubenými potvorami, prostory pro Strážce z druhé ligy nebo vlastně s celou explozivní mezihrou na kopii Země. Důvody, proč tam všechno tohle cpát vlastně vůbec nechápu, když je jádro příběhu násobně silnější. Cringe na úrovni Ant-Mana 3 byla naštěstí jen pasáž na organické základně, s ohavnými triky a infantilním humorem i kostýmy, ale zbytek mě bavil jen na střídačku, a to i když jde o Gunnovo typické vtipkování (Drax to drží) nebo asi dvacet nových "stylových" klipových koláží. Ve výsledku už moc geekec, jak od Waitiho šikovnějšího bratrance. (Cival) 3*

VELKÁ RECENZE
Láska ke zvířatům, libování si v hudebních vypalovačkách, zvrhlý – a co si budeme povídat, někdy dost dětinský – humor, a v neposlední řadě slabost pro losery se srdíčkem na tom správném místě. Těch styčných ploch a společných témat, ve kterých bych si s Jamesem Gunnem u piva notoval, byste našli napříč jeho tvorbou tolik, až je to mnohdy k nevíře. Ne náhodou mám u něj často pocit, jako by mi točil filmy doslova na míru. Zatímco podobné myšlenky ale daleko víc řeším například u Sebevražedného oddílu, trojka Strážců Galaxie bude pro mnoho lidí (bohudík?) podstatně univerzálnější. Jedná se totiž o třetí díl série, jejíž postavy se ještě navíc objevily ve dvou Avengers nebo čtvrtém Thorovi, takže si s nimi divák užil své a má k nim podstatně blíž, než měl po dvou hodinách k Rat Catcher či Bloodsportovi. Gunn tohle moc dobře ví, a už od úvodní sekvence vám tak bude hrát na city způsobem, jaký ještě žádná jiná marvelovka nepředvedla.
K úrovni triků a celkovému stavu VFX napříč Hollywoodem toho za poslední roky padlo celkem dost. Filmaři jako Gunn si ale práce tisíců lidí u kompů odjakživa cenili, když se tak pouštěl do začátku produkce třetích Strážců, jako první natočil se svým bráchou a pár dalšími přáteli/herci scény, o nichž věděl, že budou potřebovat nejvíce času na perfektní doladění efektů. Od prvních vteřin, kdy se tak na plátně objeví skupinka mývalů v kleci a mezi nimi trčí vyděšený malý Rocket, je zatraceně dobře znát, že si v tomhle směru dali tvůrci ohromně záležet na každém zvířecím detailu. Což je pro takový film naprosto zásadní, protože s efekty na úrovni posledních Planet opic pak taková scéna doslova ožívá před očima a působí hned daleko emotivněji. Srovnejte s třetím Ant-Manem a je to jako nebe a dudy.
Nicméně pokud mi první vteřiny v kině vlily naději do žil, následující desetiminutovka byla jako vánoční ráno – teda kdyby vánoční rána zahrnovala, že vašeho kámoše málem zabije neznámý létající šílenec, zbytku party se útok sotva podaří odrazit, a vy musíte ještě s kocovinou vyrazit na potenciálně sebevražednou misi, abyste umírajícímu parťákovi zachránili život. Závod s časem začíná a James Gunn tak směle rozjíždí suverénně nejemocionálnější komiksovou jízdu, jakou jsme doteď viděli.
Jak už jsem naznačil v dojmech – že to tentokrát bude extrémně smutné, osobní, a že si pro sebe ukradne většinu filmu mýval Rocket – začne být patrné už od prvotního flashbacku a následné procházky po náměstí v Knowhere, z níž si Strážci udělali svou domovskou základnu. Za doprovodu Creep od Radiohead si tak s Rocketem nastíníme celkovou atmosféru a tón filmu, osvěžíme si, kdo je kdo, ustanovíme, že se Peter stále nepřenesl přes smrt své lásky Gamory (ta nová ho nesnáší) a než se nadějeme, je tady zběsilý Adam Warlock s tváří pořád děsně nesympatického Willa Poultera, z něhož však Gunn naštěstí dělá podobného troubu, jako byl zatím ve většině ostatních filmů. Jeho obsazení tak hned dává větší smysl.
Zápletka jako taková je pak dost přímočará. Warlocka vyslal High Evolutionary (místy teatrální Chukwudi Iwuji z Peacemakera), který Rocketa před lety pomocí krutých experimentů stvořil, a teď ho chce zpátky, aby mohl zkoumat jeho mozek. Při úvodním pokusu je ale Rocket těžce zraněn a strážci se tak musí vydat napříč galaxií, aby ve zkratce našli lék, zatímco jim po krku stále jde Warlock se svou matkou (Elizabeth Debicki si zopákla roli ze dvojky). Průběžně se navíc vracíme skrze flashbacky do Rocketova mládí, kdy ho sledujeme buď ve společnosti nelítostného a místy bezradného stvořitele, nebo naopak jeho dalších zvířecích přátel. Pakliže vám cukaly nervy při sledování lovu velryb ve druhém Avatarovi, jsou tyhle pasáže dost podobné a Gunn se v nich docela jasně vymezuje proti všelijakému experimentování na zvířatech, které si bohužel neodpouští nejen záporáci v jeho filmu, ale má přesah i do reality. Minimálně to však dělá z High Evolutionaryho padoucha hodného třetích dílů, který i přes určitou zkratkovitost svého chování vzbuzuje despekt a při srovnávání účtů tak cítíte sakra velkou porci zadostiučinění.
V jádru všeho nicméně stojí jako vždy dynamika mezi jednotlivými hrdiny. Na té to většinou stálo a padalo, a jelikož je tohle už několikátý snímek, kde Gunn scenárista musel žonglovat s velkým počtem postav, asi vás nepřekvapí, že to zvládá ještě hravěji než kdy dřív. Pohádat se tak průběžně stihne každý s každým, mezitím se tým v průběhu filmu všelijak rozdělí a zase poskládá, a byť to tentokrát s těmi perspektivami není až tak bláznivé jako v Suicide Squad, některé nápady se buď opakují (jdeme vás zachránit -> zachránili jsme se sami, teď musíme zachránit pro změnu my vás), nebo se zde šperkují k dokonalosti. Jakkoli má pak film překvapivě vážnou a dramatickou strukturu, která možná tentokrát tolik nesedne dětem jako dospělým, má samozřejmě i hromadu fórů, narážek, nebo jiných vtipných momentů, které situaci konstantně odlehčují, a to i v momentech, kde to úplně nečekáte. V tomhle směru se Gunn už asi nezmění, a komu jeho styl humoru dodnes nesedl, bude mít i tentokrát smůlu. Pozitivní na tom ale je, že na rozdíl od kýčovitého vánočního speciálu, případně v porovnání s humorem Waititiho ve čtvrtém Thorovi, našel Gunn ve trojce Strážců relativně rozumnou míru, takže to nikdy nepůsobí křečovitě nebo otravně.
Co je pak přímo skvělé a podle mého názoru ještě o fous lepší než v předchozích dílech, byla práce s hudbou. Gunn tady vytáhnul pár zaprášených hitů z osmdesátek a devadesátek, které proložil ještě několika známějšími hity a postupně to celé servíruje stylem, který není nijak novátorský ani převratný, ale opět musím říct, že s ním režisér našel tu perfektní rovnováhu mezi „je tam toho málo“ a „už je to trochu moc“. Stejně tak si cením kamerové práce a vůbec vizuální stránky tohohle dvouapůlhodinového fláku, kdy každá akce má své památné momenty, je správně vypointovaná, fyzická, a hlavně má opodstatnění v příběhu. Ve finále dokonce dojde i na skutečnou lahůdku v podobě jednozáběrovky s celým týmem. Vymazlenost na entou!
Mírným zklamáním by zde mohly být dvě věci. Zatímco první dvě třetiny se toho citového vydírání docela úspěšně zdržují a veškeré emoce v nich jsou organické a vychází z podstaty dění na plátně, v té poslední už začíná scénář tlačit na pilu možná až moc, což vás může a nemusí odrazit – tady asi bude záležet, jak moc se tomu podvolíte. No a ta druhá je Adam Warlock, respektive některé vedlejší dějové linky, které se zdají být ve filmu zbytečně navíc a neslouží příběhu tolik, jako zbytek. Film má naštěstí neuvěřitelný spád a fakt minimum hluchých míst, jestli vůbec nějaká, takže to není tak, že by Warlock vyloženě překážel nebo nebavil. Jen tam zkrátka vůbec nemusel být. A to vlastně platí i o dalším aspektu finále, který tady ale nechci spoilerovat. V rámci celkového dojmu to jsou ale drobné vady na kráse, které mi ani trochu nebránily v tom si tuhle parádní rozlučku do syta užít.
Nechci tady na vás mávat tím, že má film srdíčko. Srdíčko měla jednička i dvojka. Rozhodně se ale nebojím říct, že třetí film s tímhle už ze své podstaty pracuje nejlíp. Je to zkrátka velké dojemné finále, kde žádná z postav nemá nic jistého, zároveň se jedná o příjemně uzavřený příběh, ve kterém se sympaticky pracuje se znalostí všeho, čím si strážci prošli, plno linek se tak uzavírá, dochází na fajn camea, a jakkoli byl konec slzopudný, případně už na hranici toho kýče, nakonec to James Gunn vše ukočíroval způsobem, na který se už dlouho žádná jiná marvelovka vůbec nechytá, a já mu to láskyplně zbaštil i s navijákem. O nejlepším dílu trilogie mám tak celkem jasno, momentálně už zbývá jen vyřešit, kolikrát to budu muset vidět na velkém plátně. Vy byste na to však minimálně jednou měli vyrazit taky.
P. S. první potitulková scéna je důležitá do budoucna, druhá vůbec.

Ocenění:
Academy Awards
2024 - Nejlepší vizuální efekty (nominace)

British Academy of Film and Television Arts (BAFTA)
2024 - Nejlepší vizuální efekty (nominace)

Golden Globes
2024 - Filmový a kasovní úspěch (nominace)

Critics Choice Awards
2024 - Nejlepší vizuální efekty (nominace)

The Saturn Awards
2023 - Nejlepší superhrdinský film (nominace)
2023 - James Gunn (Nejlepší režie) (nominace)
2023 - Chris Pratt (Nejlepší herec) (nominace)
2023 - Judianna Makovsky (Nejlepší kostýmy) (nominace)
2023 - Beth Mickle (Nejlepší scénografie) (nominace)
2023 - Alexei Dmitiew, Lindsay MacGowan, Shane Mahan (Nejlepší masky) (nominace)
2023 - Alexis Wajsbrot, Daniel Sudick, Guy Williams, Stephane Ceretti (Nejlepší speciální / vizuální efekty) (nominace)

Režisér James Gunn získal od organizace PETA cenu za to, jakým způsobem zobrazuje ve filmu pokusy na zvířatech.

DABING
1.DABING (Kino)
V českém znění: Roman Říčař - Chris Pratt (Peter Quill / Star-Lord), Antonie Talacková - Zoe Saldana (Gamora), Martin Zahálka - Dave Bautista (Drax), David Novotný - Bradley Cooper (Rocket), Adéla Pristášová - Karen Gillan (Nebula), Ivana Korolová - Pom Klementieff (Mantis), Tomáš Bartůněk - Vin Diesel (Groot), Vasil Fridrich - Chukwudi Iwuji (vrchní evolucionář), Elizaveta Maximová - Maria Bakalova (Cosmo), Igor Chmela - Sean Gunn (Kraglin), Aleš Bílík - Will Poulter (Adam Warlock), Marie Málková - Elizabeth Debicki (Ayesha), Filip Rajmont - Nico Santos (archivář Theel), Stanislava Jachnická - Miriam Shor (archivářka Vim), Veronika Khek Kubařová - Linda Cardellini (Lylla), Ladislav Hampl - Asim Chaudhry (Zupy), Sabina Rojková - Mikaela Hoover (Nazemi), Pavel Rímský - Sylvester Stallone (Stakar Ogord), Robert Jašków - Nathan Fillion (mistr Karja), Malvína Pachlová - Daniela Melchior (Ura), Petr Gelnar - Seth Green (Kačer Howard), Miroslav Táborský - Michael Rooker (Yondu), Ladislav Cigánek, Michal Gulyáš, Miroslav Hrabě, Marek Hrazdil, Kristýna Hrušínská, Vanda Chaloupková, Jan Jabůrek, Martin Janouš, Lukáš Jurek, Ondřej Kavan, Radovan Klučka, Iris Kristeková, Radka Krninská, Vladimír Žďánský, Jan Kříž, Robert Mikluš, Zuzana Mixová, Lucie Pernetová, Jiří Ployhar, Týna Průchová, Radka Přibyslavská, František Říčař, Rozálie Říčařová, Dominika Škvorová, Jiří Štrébl, Jan Vágner
Překlad: Vojtěch Kostiha
Asistent režie a produkce: Marek Hrazdil, Jan Jabůrek
Zvuk a střih zvuku: Martin Večeřa, Michaela Sommerová
Výsledný mix: Shepperton International
Kreativní supervizor: Maciej Eyman, Nina Strenková
Dialogy a režie: Vladimír Žďánský
Producent české verze: Disney Character Voices International, Inc.
Pro Walt Disney Pictures vyrobilo Studio Virtual® - 2023

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 4.5.2023 Falcon
Premiéra USA: 5.5.2023 Walt Disney US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 18.8.2023
Poprvé na DVD: 16.8.2023 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 16.8.2023 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 87 134 520
Tržby celkem - $ 480 099 129
Návštěvnost v ČR 459 744
Náklady (Rozpočet) - $ 250 000 000

FILMY V SÉRII
IIron Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a0213/
Akční / Dobrodružný, USA, 2008
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Terrence Howard

Neuvěřitelný Hulk gastonrolinc.webnode.cz/news/a57/
Akční / Thriller, USA, 2008
Režie: Louis Leterrier, Hrají: Edward Norton, Liv Tyler

Iron Man 2 (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0214/
Akční / Dobrodružný, USA, 2010
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Mickey Rourke

Thor gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Kenneth Branagh, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Captain America: První Avenger gastonrolinc.webnode.cz/news/a0193/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Joe Johnston, Hrají: Chris Evans, Hugo Weaving

Avengers gastonrolinc.webnode.cz/news/a0195/
Akční / Dobrodružný, USA, 2012
Režie: Joss Whedon, Hrají: Robert Downey Jr., Jeremy Renner

Thor: Temný svět gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2013
Režie: Alan Taylor, Hrají: Chris Hemsworth, Natalie Portman

Iron Man 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0211/
Sci-Fi / Fantasy, USA / Čína, 2013
Režie: Shane Black, Hrají: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow

Strážci Galaxie gastonrolinc.webnode.cz/news/a0196/
Akční / Dobrodružný, USA / Velká Británie, 2014
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Captain America: Návrat prvního Avengera gastonrolinc.webnode.cz/news/a0194/
Akční / Dobrodružný, USA, 2014
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Scarlett Johansson

Ant-Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a22/
Akční / Sci-Fi, USA, 2015
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Michael Douglas

Avengers: Age of Ultron gastonrolinc.webnode.cz/news/a270/
Akční / Dobrodružný, USA, 2015
Režie: Joss Whedon, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Doctor Strange gastonrolinc.webnode.cz/news/a31/
Akční / Dobrodružný, USA, 2016
Režie: Scott Derrickson, Hrají: Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor

Captain America: Občanská válka gastonrolinc.webnode.cz/news/a0234/
Akční / Dobrodružný, USA / Německo, 2016
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Strážci Galaxie Vol. 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a238/
Akční / Dobrodružný, USA / Nový Zéland, 2017
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Thor: Ragnarok gastonrolinc.webnode.cz/news/a77/
Akční / Dobrodružný, USA / Austrálie, 2017
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Spider-Man: Homecoming gastonrolinc.webnode.cz/news/a239/
Akční / Dobrodružný, USA, 2017
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Michael Keaton

Ant-Man a Wasp gastonrolinc.webnode.cz/news/a272/
Akční / Sci-Fi, USA, 2018
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Black Panther gastonrolinc.webnode.cz/news/a0264/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan

Avengers: Infinity War gastonrolinc.webnode.cz/news/a271/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth

Captain Marvel gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anna Boden, Ryan Fleck, Hrají: Brie Larson, Samuel L. Jackson

Spider-Man: Daleko od domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-daleko-od-domova-spider-man-far-from-home-2019-1830usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-80/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Jacob Batalon

Avengers: Endgame gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.
 
Black Widow gastonrolinc.webnode.cz/news/black-widow-black-widow-2021-134-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-64/
Akční / Dobrodružný, USA 2021
Režie: Cate Shortland, Hrají: Scarlett Johansson, Florence Pugh

Shang-Chi a legenda o deseti prstenech gastonrolinc.webnode.cz/news/shang-chi-a-legenda-o-deseti-prstenech-shang-chi-and-the-legend-of-the-ten-rings-2021-113-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-80/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2021
Režie: Destin Daniel Cretton, Hrají: Simu Liu, Tony Leung Chiu-wai

Eternals gastonrolinc.webnode.cz/news/eternals-eternals-2021-157-usa-akcni-drama-fantasy-sci-fi/
Akční / Drama / Fantasy, USA 2021
Režie: Chloé Zhao, Hrají: Angelina Jolie, Richard Madden

Spider-Man: Bez domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-bez-domova-spider-man-no-way-home-2021-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi USA 2021
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Zendaya

Thor: Láska jako hrom gastonrolinc.webnode.cz/news/thor-love-and-thunder-thor-love-and-thunder-2002-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2022
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tessa Thompson

Black Panther 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/black-panther-2-akcni-dobrodruzny-sci-fi-usa-2022-pripravuje-se/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2022
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Letitia Wright, Lupita Nyong'o

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/doctor-strange-v-mnohovesmiru-silenstvi-doctor-strange-in-the-multiverse-of-madness-2022-127-usa-akcni-fantasy-horor-67/
Akční / Fantasy / Horor, USA 2022,
Režie: Sam Raimi, Hrají: Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen
 
Ant-Man and the Wasp: Quantumania gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd174/
USA, Akční / Dobrodružný / Komedie 2023
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Strážci Galaxie Vol. 3 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd172/
USA, Akční / Dobrodružný / Sci-Fi 2023
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Dave Bautista

The Marvels (27.07.2023 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd216/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2023
Režie: Nia DaCosta, Hrají: Brie Larson, Iman Vellani
 
Tvůrci a herci
James Gunn (Režie), Kevin Feige (Produkce), John Murphy (Hudba), John Murphy (Kamera), Greg D'Auria (Střih), Fred Raskin (Střih), Sarah Finn (Casting), Beth Mickle (Scénografie), Rosemary Brandenburg (Scénografie), Judianna Makovsky (Kostýmy), David Acord (Zvuk), Mo Meinhart (Masky), Scott Stoddard (Masky), James Gunn (Scénář), Dan Abnett (komiks) (Předloha), Andy Lanning (komiks) (Předloha), Chris Pratt (Herec), Dave Bautista (Herec), Pom Klementieff (Herec), Karen Gillan (Herec), Bradley Cooper (Herec), Vin Diesel (Herec), Zoe Saldana (Herec), Chukwudi Iwuji (Herec), Sean Gunn (Herec), Maria Bakalova (Herec), Elizabeth Debicki (Herec), Will Poulter (Herec), Sylvester Stallone (Herec), Nathan Fillion (Herec), Daniela Melchior (Herec), Nico Santos (Herec), Miriam Shor (Herec), Linda Cardellini (Herec), Judy Greer (Herec), Tara Strong (Herec), Michael Rosenbaum (Herec), Sarah Alami (Herec), Stephen Blackehart (Herec), Giovannie Cruz (Herec), Dane DiLiegro (Herec), Mikaela Hoover (Herec), John William Wright (Herec), Michael Rooker (Herec), Jennifer Holland (Herec), Seth Green (Herec), Asim Chaudhry (Herec), Andrew Bachelor (Herec), Gregg Henry (Herec)
 
2023/150/USA/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- Groot poprvé řekne něco jiného než: „I'm Groot.“
- Režisér James Gunn získal od organizace PETA cenu za to, jakým způsobem zobrazuje ve filmu pokusy na zvířatech.
- Na vydru Lyllu (Linda Cardellini) bylo odkazováno již v prvním filmu Strážci Galaxie (2014), konkrétně ve 22. minutě.
- Důvod, proč James Gunn, změnil pohlaví Cosma (Maria Bakalova), je ten, že chtěl vzdát poctu Laice. Laika byla psí fena a také první živý tvor poslaný na oběžnou dráhu.
- Skafandry, které mají strážci na sobě, jsou podobné postavičkám z populární multiplayerové hry „Among Us“.
- Daniela Melchior (Ura) si již zahrála ve druhém komiksovém filmu Jamese Gunna. Poprvé hrála jednu z hlavních postav – Ratcatcher 2 – v komiksovém filmu Sebevražedný oddíl (2021).
- V úvodních titulcích při záběru na Rocketa (Bradley Cooper) hraje akustická verze písně „Creep“ od skupiny Radiohead. Text odkazuje právě na Rocketa a jeho myšlenkové pochody o vlastní existenci.
- Třetí díl je nejdelší z filmové trilogie a zároveň je to dosud nejdelší film, který James Gunn natočil.
- Ve filmu si zahrála malou roli zaměstnance Orgocorp také manželka režiséra Jamese Gunna, Jennifer Holland.
- Je to poprvé, kdy Marvel postava použije tvzn. f-bombu bez cenzury. Konkrétně, když Star-lord (Chris Pratt) řekne: „Open the fucking door!“
- Ve filmu nadabuje postavu vydry jménem Lylla herečka Linda Cardellini. Ta se už v MCU objevila dříve, konkrétně jako manželka Clinta Bartona / Hawkeye (Jeremy Renner), Laura Barton, a to konkrétně ve filmech Avengers: Age of Ultron (2015), Avengers: Endgame (2019) a v seriálu Hawkeye (od 2021).
- Třetí trilogie v MCU se stejným režisérem pro všechny tři filmy po filmech Spider-Man (2017–2021) v režii Jona Wattse a filmech Ant-Man (2015–2023) v režii Peytona Reeda.
- Než byl Will Poulter obsazen jako Adam Warlock, zvažovali se pro tuto roli George MacKay a Regé-Jean Page.
- Vydáno přesně šest let po Strážci Galaxie Vol. 2 (2017), jde o nejdelší mezeru mezi MCU filmem a jeho pokračováním, překonávající rekord Doktora Strange (2016) a Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství (2022), které vyšly s odstupem pěti let a šesti měsíců.
- Film v dubnu 2022, kdy se ještě točil, překonal rekord nejvíce použitých líčidel na herce.
- Chris Pratt, představitel Star-Lorda, vyjádřil své nadšení z návratu Jamese Gunna jako režiséra třetích Strážců Galaxie. Podle něj jde o správný krok, za kterým stojí. Samotné filmy jsou ostatně prý o tom, že je občas dobré dávat lidem druhé šance.
- James Gunn byl vrácen do pozice režiséra filmy v polovině března 2019. Jelikož se mezitím ale upsal DC k natočení The Suicide Squad (2021), začala produkce 3. dílu až po dokončení prací pro konkurenci. Pro film pak byl využit původní Gunnův scénář.
- Fanoušci si přáli, aby režijní otěže po odchodu Jamese Gunna převzal Taika Waititi, který sklidil mnoho pochvalných reakcí za svou práci s předešlým snímkem z MCU, Thor: Ragnarok (2017). Ten se ale vyjádřil, že třetí Strážce Galaxie režírovat nechce, protože se domnívá, že Gunnův autorský otisk je v předešlých dvou filmech velice citelný. Na toto téma uvedl: „Pro mě to jsou Jamesovy filmy. Kdybych se do něčeho takového, co má na sobě jeho značky, pustil, tak by to bylo jako přijít do cizího domu a říct: „Jsem váš nový táta a odteď budeme sendviče s burákovým máslem dělat takhle.“ Sám bych si připadal trapně.“
- V předchozím díle Strážci Galaxie Vol. 2 (2017) se objevil Adam Warlock. Nakonec se tyto scény do filmu nedostali, jelikož se James Gunn domníval, že už využívá dost postav, a tak by tento dokonalý člověk nedostal patřičný prostor. Ten však dostal v tomto filmu. Poprvé se objevil v roce 1967 ve „Fantastic Four #66-67“ a jedná se o jednu z nejsilnějších postav z celého Marvelu. Kevin Feige ho označil za budoucí středobod MCU. Je člověk, ale ne obyčejný. Je tím, čím se lidé mohou jednou stát, mnohem vyšší vývojový stupeň. Má nadlidskou sílu, rychlost, výdrž, inteligenci, schopnost telekineze, telepatie, schopnost manipulovat s kosmickou energií, umí levitovat, ovládá jedinečnou kvantovou magii, vytváří kokon pro sebeobranu a regeneraci a je nesmrtelný. I když může být zabit, nemůže zemřít opravdu. Pokaždé znovu povstane a ještě k tomu silnější. Je kladnou podstavou, ale když je potřeba nějaká lidská oběť pro dobro galaxie, bez přemýšlení ji učiní. Později je i ochráncem všech Kamenů nekonečna (je imunní vůči Kamenu Mysli a Duše, který je schopen používat i na dálku. Možná je imunní vůči všem) a je mimo vliv abstraktních a kosmických entit jako jsou třeba koncepty chaosu a řádu Lord Chaos a Master Order či ztělesnění vesmíru Eternity. Málokdo mu dokáže konkurovat, ale leckdo se najde. Třeba Living Tribunál či Magus, zlé Adamovo já z budoucnosti.
- Původně měl snímek zavítat do kin v květnu roku 2020. Avšak po vyhazovu režiséra Jamese Gunna za přes deset let staré vtípky o pedofilii a nesmlouvavosti studia Disney o jeho relativním znovupřijetím, byly práce na chystaném třetím dílu oficiálně zastaveny a film tak byl odložen na neurčito.
 
Odkazy