Avengers: Endgame / Avengers: Endgame (2019/182USA/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi, Fantasy) 85%

13.10.2021 13:12
JEDNOU VĚTOU
„Vyvrcholení boje Avengers, Strážců Galaxie a dalších proti Thanosovi.

OBSAH
Hrozivé události způsobené Thanosem, který vyhladil polovinu života ve vesmíru a silně oslabil Avengers, vedou zbylé superhrdiny k tomu, aby ve strhujícím finále 22 filmů studia Marvel zvaném Avengers: Endgame sebrali poslední síly a pokusili se vrátit úder.(Falcon)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Před lety jsem filmy od Marvela vnímal sem tam na jedno brdo. Je ale neuvěřitelné, kam se za posledních let celé univerzum posunulo a já i neoblíbené postavy začal mít postupně rád. Vrcholem pak nastal tímto dílem Avengers, který podle mě patří na filmový chodník slávy v Hollywood Boulevard. Tohle je prostě totální filmařská epika. Deset let Vás američtí filmaři drtí komiksovými filmy, aby se to všechno spojilo v jednu nekonečně skvělou závěrečnou bitvu, na jejichž opačné straně stojí Thanos, který je asi nejstrašidelnějším protivníkem komiksových hrdinů, který kdy vůbec byl. Jeho záměr totiž není vytvořit zlo, ale nastolit neutrálno a nejhorší je, že pro to má pádné argumenty a bezmezně tomu věří. Měl jsem k němu obrovský respekt. Stejně tak, jako jsem si užíval tříhodinový zážitek, který měl dobrý námět, myšlenku, bavil a hlavně tu dal prostor každému z hrdinů, což si zaslouží potlesk. Dát tohle dohromady muselo vytvořit neskutečně práce a já jsem rád, že tomu dnes můžu vrazit absolutní pětihvězdu. Mohl bych hledat argumenty, proč se mi to úplně nezdá, ale proč bych to dělal? Byla to prostě bomba! (Malarkey) 4*

Za každou cenu (zábavně)! Za mě to nebylo ono. Chyběla mi tam osudovost a pocit, že to prožívám s nimi, a to se mi ani po všech filmech viděných nejméně 2x prostě nedostavilo. V podstatě jsem dostal protažený konec IW s komediální skoro až dvouhodinovou komediální vložkou, o kterou jsem nestál a dost nelogických kliček, které většina diváků ignoruje a nad filmem nestráví ani minutu se snahou zhodnotit jeho příběhovou funkčnost. Baví nás to a je to super, ale kdo vnímá všechno to okolo? Něco pro hardcore fanoušky něco pro obyčejné tv spotřebitele... Pro každého máme něco a přitom mi to v závěru filmu dalo hrozně málo. Chvíli poslechu diváků v kině po konci a došlo mi, že tady není žádné vnímání/chápání záměrem, ale čirá zábava. Chci víc. (bez spoilerů radši nepokračuji) Co mě však na tomhle filmu baví, není ani tak jeho technická dokonalost, ani adorování všemi okolo, ale ten samotný moment velkoleposti, který se teď promítne do výdělků, životů a dalšího fungování MCU. A na to jsem zvědavý. Snad to pro mě bude zajímavé... PS: podruhé potvrzení prvních dojmů, cestování v čase je nesmyslné, první polovina filmu by bez vztahu k postavám byla naprosto zbytečná, dvojce zásadních odchodů stále skvělá. (Djkoma) 3*

Na závěrečný Avengers jsem se připravoval jak na státnice, před projekcí jsem sjel od Marvelu všechno co dům dal, donesl jsem si domů šest kamenů z nedalekého parku a přemýšlel, že vezmu kladivo a probourám zeď k sousedovi. Jak se ukázalo ani tahle příprava, ale ani má bujná fantazie na kluky a holky od Marvelu nestačila. Celkem rychle totiž tvůrci mým fantaziím o vývoji posledních avangers udělali papá. Tito Avengers pro mě nejsou o kolosálních bitvách, o humoru ani o efektech, byť vše ve filmu najdeme, ale poslední Avengers jsou pro mě především o Avengers. Samotnou zápletku dostanu na talíři vlastně až v půlce bijáku a to se mě na tom velmi líbilo, že tvůrci pracují s mým očekáváním, snaží se ukázat že i sebelepší superhrdina cítí stejnou bolest a lásku jako my všichni ostatní, ale nezapomíná ani na humor, návrat Thora na scénu to je první liga humoru a už tak sympatická postava tohoto světa u mě hned poskočila o několik pater výš. Asi se mně až dodneška ještě nestalo, aby stačil záběr na nějakýho superhrdinu, jako tady na Thora a já se válel smíchy. Chvilky pro dojetí tam jistě jsou a za mě krom té největší, i jedna málo nápadná (sestry ) to se mě fakt dostalo do srdce. Určitě to není díl, který má nejrychlejší tempo, epochální střety, osudové proslovy, tohle je díl, který má ovšem nejvyzrálější filmařinu, krásně pracuje s detaily a rozumí duši i srdci svých postav a to je úplně to nejlepší co jsem mohl od Avengers dostat, emoce. (Enšpígl) 5*

VELKÁ RECENZE
Lidská fantazie. Nejsilnější ze zbraní, které máme v našem arzenálu. Díky ní ožívají v nevídaných barvách a odstínech příběhy z tištěných řádků, komiksové panely i mluvené slovo. Postavy, kulisy, chutě i pachy si můžeme podle našich vlastních zkušeností a zážitků postavit doslova od nuly. Film oproti tomu umožňuje podstatně užší interpretaci, dostává se k vám hotový produkt, který má vše pevně dané. Proč tedy právě tenhle formát vyprávění milujeme? Umožňuje nám totiž ocenit fantazii ostatních. Tvůrců, kteří oblíbené postavy interpretovali podle svých nejlepších možností a představ.
Zdlouhavější vysvětlivku na úvod asi nejočekávanější recenze posledních měsíců jsem si nemohl odpustit, protože Kevinu Feigemu a jeho osvědčeným kumpánům bratrům Russoovým se povedlo něco, co lze ocenit až s větším odstupem (časovým i obecným). Dokázali nám během deseti let, ale ve skutečnosti až během posledních několika filmů, naprosto nenásilně vnutit tu svou představivost a svou verzi jako dokonale fungující svět s vlastními robustními pravidly. A Avengers: Infinity War a Endgame jsou v podstatě zátěžovým testem, zda-li tenhle megalomanský projekt funguje do posledních detailů. Jedná se o test, který se dost možná už nikdy nebude opakovat, minimálně ne se stejným pocitem překvapení pro současnou generaci filmových diváků. I proto je Endgame koncem jedné velké éry a velkou událostí, se kterou letos, ostatní značky prominou, skutečně nesnese srovnání vůbec nic z mediální sféry.
Největším překvapením ze všech je ale citelný odklon od rachejtlové Infinity War, v níž se děj tříští na tisíce kousků, ve snaze dopřát každému jeho patnáct vteřin absolutní slávy. Početné týmy si tu trhají vděčné hlášky, money shoty i důležité góly do branky soupeře. Feige a Russoové jsou ale zjevně o dva kroky před námi. Nesledujeme generický kočičkopejskovský blockbuster, ale jen mimořádně epické přesouvání šachových figur. Kdo správně tipoval, že v Endgame dostanou nejvíc prostoru přeživší, tj. stará garda původních Avengers (s čestnými výjimkami), ten bude sklízet své ovoce.
Rozhodně však ne způsobem, jaký servírují ukázky. Ty odhalují jen asi první čtvrtinu filmu a zcela opomíjejí předtitulkovou scénu, která je svým způsobem hrozně kostrbatá, ale zároveň je prostředníčkem všem fandovským teoriím ve stylu “proč Thanose nezabít tak či onak”. Po tomhle krátkém mači s komunitou už se rozbíhá tříhodinová cesta do absolutního finále, která je opravdovou horskou dráhou emocí. Krůček za krůčkem staví Russoové do popředí velké emoce a komplexní vztahy mezi postavami, resp. mezi postavami a diváky. Moc dobře vědí, že staví nejen na rozehrané šachové partii, ale hlavně na desetiletém intenzivním vztahu MCU s divákem. Už proto Endgame nejlépe zafunguje na skalní fandy, kteří pochopí všechny drobné narážky a pomrknutí. Tentokrát ale nejde jen o čirý fan service, je to i odměna pro diváky předchozích filmů - rozvíjení existujících motivů, vztahů a poselství.
Tím samozřejmě netvrdím, že je Endgame konverzační drama, ale humor běžně spojovaný s Avengers ustupuje do pozadí, stejně jako jednotlivé akční kousky, ze kterých se tak dobře stříhají trailery. A přesto není Endgame jen nafouklou nostalgií a utahováním volných příběhových tkaniček. Je to film, co vás překvapí, dojme, ohromí i převálcuje. Spolu s Infinity War jde o jednu z velkých dějových ság a vůbec bych se nebránil srovnání s trilogiemi Star Wars nebo Matrixem. Vedle detailního světa tu totiž vystrkují růžky i jasně definovaná morální poselství, opět stavějící na předchozích filmech a hlavně charakterech postav.
Kdo řeší, jestli umře ten či onen, případně kdo nakonec zatne Thanosovi tipec, ten se ochuzuje o velkou část zážitku. Kdo sází jen na dechberoucí záběry finálního souboje, ten se chce k rozuzlení dostat nudnou zkratkou. Russoovi si dávají na čas a ve své “jediné správné verzi ze čtrnácti milionů možných” vítězí hlavně díky nevídané kombinatorice, jež vrací do hry postavy, které by podle onoho ročního spekulování, podloženého pokročilou bullshit matematikou na diskuzních fórech, měly být dávno out. A nakonec nejsou a nikdo se nemůže zlobit, protože návraty i odchody důležitých figur, stejně jako celkové ohlížení za dekádou úspěchů a pádů celého MCU, je tak elegantní krasojízdou, že ji vlastně nelze rozložit na plusy a mínusy. Důležitý je finální součet, který je u mě výrazně plusový.
Takové to “líp to udělat nešlo” je v mnohých komentářích neuvěřitelnou pochvalou, jejíž význam mnozí úplně nedocení. Infinity War miluju kvůli jednotlivostem a samotnému nápadu dát všechno a všechny dohromady, přesně v duchu komiksových předloh. Jde o nesmělou formaci troufalého snu Kevina Feigeho, ale přesto do třetice (mluvíme o Avengers) fungující, protože první a druzí Avengers jsou pomyslnými dětskými krůčky, jakousi metodou pokusu a omylu. Kdo ale mohl tušit, že si čtyřka (nebo spíš druhá část trojky) ukousne tak obrovské sousto. A překvapivě se jím nedusí, ale labužnicky si ho vychutnává. Endgame mě emočně zevnitř totálně rozstřílelo, protože do mnoha postav a celého světa jsem byl neuvěřitelně investovaný. Svírání žaludku a srdce ale doprovází i masáž bránice a momenty absolutního nadšení, když tvůrci citují nejen předchozí filmy, ale i události v komiksových předlohách. A opět to dělají tak citlivě, že si v daném okamžiku najde to své totální nerd i rekreační filmožrout.
Mohl bych se z toho snadno vymluvit tím, že Endgame je lakmusovým papírkem vašeho vztahu k MCU jako takovému. Jenže tohle je MOJE recenze a MOJE hodnocení, takže to pojďme zaokrouhlit tím, co jsem si z toho odnesl já. Představivost, tu zbraň z úvodního odstavce, si brousím už mnoho let. A s komiksy, i těmi od Marvelu, jsem v devadesátkách vyrůstal. Nebylo vždy snadné je sehnat, ale kombinace vizuálního stylu, brilantní kresby a jednoduchých, leč fungujících premis a postav mne jako malého kluka logicky uchvátila.
Někdo má pohádky, někdo má fantasy nebo sci-fi. Já měl vždycky komiksy. Bavily mne první povedené hollywoodské adaptace z přelomu století, ale projekt MCU jsem sledoval s obrovským zaujetím, ochoten oslavovat triumfy a kritizovat pády, nicméně vždy fandit pionýrům v pozadí. Na Endgame jsem se těšil, ale to co jsem dostal překonalo moje nejsmělejší představy. Nestydím se říct, že jsem na několika místech brečel dojetím a že mi tvůrci jako dlouholetému fandovi účinkujících postav, ale i komiksových příběhů a jejich pravidel dali ten nejlepší možný dárek. Je to štempl absolutního hodnocení? Ne nutně, protože ani velký osobní význam, ani punc velkolepé události a grandiózního zakončení velké ságy nemusí znamenat, že… ale… víte vy co? Je to MOJE recenze a MOJE vnímání filmových světů tenhle film obohatil jako máloco v posledních letech. Takže ano, pojďme si po dvaceti letech v branži zase zahrát na ty nekritické fandy, co střílí desítky od boku. Cestou z Endgame jsem se totiž zase cítil jako teenager, co musí všechnu tu radost a endorfiny rozmáznout na co nejvíc řádcích. Chci ten pocit zažívat znovu a znovu a Endgame je krom všeho ostatního příslibem, že velké příběhy a fascinující světy budeme na stříbrném plátně potkávat bez ohledu na to, co máme nakoukáno či odžito.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Clintu Bartonovi ze začátku zmizí jeho rodina, obrátí se v prach. Tři týdny poté, co Thanos s použitím Kamenů nekonečna vyhladil polovinu života ve vesmíru, Carol Danversová (Captain Marvel) zachrání Nebulu a Tonyho Starka (Iron Man) bloudící hlubokým vesmírem. Společně se vrátí zpět na Zem a připojí se ke zbývajícím Avengerům – Nataše Romanovové (Black Widow), Bruci Bannerovi (Hulk), Stevu Rogersovi (Captain America), Rocketovi, Thorovi a Jamesi Rhodesovi (War Machine). Všichni se vydají k neobydlené planetě, kde žije osamělý Thanos živící se jako prostý farmář. Thanos jim po jejich útoku odhalí, že zničil Kameny nekonečna jejich vlastní mocí, aby se tak vyhubení poloviny života ve vesmíru stalo nezvratným. Thor následně Thanosovi v hněvu usekne hlavu.
O pět let později Carol Danversová vykonává mise v hlubokém vesmíru. Scott Lang (Ant-Man) je díky zásahu náhody konečně vysvobozen z kvantové říše a zjišťuje, co se mezitím stalo. Setká se se svou dcerou Cassie, ale Hank Pym a jeho blízcí jsou pryč. Langovi místo pěti let uplynulo pouhých pět hodin, kontaktuje proto Romanovovou a Rogerse s nápadem, aby časová nestálost v říši kvant byla využita k sestrojení stroje času, jehož prostřednictvím by napravili to, co Thanos způsobil svým osudným lusknutím. Požádají proto Tonyho Starka o pomoc, ale ten odmítá, protože má s Pepper Pottsovou malou dceru a obává se změn časové osy – hrátky s časem jsou nebezpečná věc. Z toho důvodu se trojice obrátí na Bannera (který se naučil ovládat Hulkovu formu a zároveň zůstat zcela inteligentní a příčetný) a ten souhlasí, že jim pomůže sestrojit stroj času. Stark nakonec změní názor a pomůže Bannerovi dokončit projekt.
S novou nadějí cestuje Romanovová do Japonska, kde se nachází Clint Barton (Hawkeye), který se stal vyděděncem-zabijákem v důsledku dezintegrace celé jeho rodiny před pěti lety, a přesvědčí jej k návratu zpět do Ameriky. Stejně tak cestují Banner a Rocket do Norska, kde přeživší z Asgardu založili malou rybářskou ves jménem Nový Asgard. Zde najdou Thora, z nějž se stal obtloustlý opilec, a přesvědčí jej, aby se vrátil k Avengers.
Znovusjednocení Avengers se rozdělí do tří skupin. Banner, Rogers, Lang a Stark cestují do New Yorku roku 2012, do právě probíhající bitvy o New York, která jim poskytuje ideální podmínky jak zapadnout do chaosu. Banner navštíví newyorskou Svatyni a přesvědčí Prastarou, aby mu dala Kámen času s tím, že jí ho opět vrátí. Rogers překoná tajné agenty Hydry a jeho vlastní minulé já a získá tak Lokiho žezlo (s Kamenem mysli), ale pokus Starka a Langa tajně ukrást Teserakt (s Kamenem prostoru) selhává a Loki s jeho pomocí uniká pryč. Rogers a Stark použijí poslední ampulky s Pymovými částicemi – s jejichž pomocí cestují časem – pro cestu do roku 1970. Zde infiltrují ústředí S.H.I.E.L.D.u, ukradnou dřívější verzi Teseraktu a několik ampulek s Pymovými částicemi od mladého Hanka Pyma, a vrací se zpět do budoucnosti.
Rocket a Thor cestují do Asgardu roku 2013, aby získali Aether (s Kamenem reality) z Jane Fosterové. To se podaří, Thor si navíc opět promluví se svou matkou a získá zpět své kladivo Mjölnir. Mezitím Barton a Romanovová cestují na Vormir roku 2014 a od strážce Kamene duše – Red Skulla – zjišťují, že je nutné provést oběť milovaného. Nakonec se obětuje Romanovová, čímž Barton získává Kámen duše. Toho samého roku na planetě Morag, Rhodes a Nebula ukradnou Orb (s Kamenem moci) o chvíli dříve, než jej ukradne Peter Quill (Star-Lord). Rhodes se vrací do přítomnosti i s Orbem, ale Nebula tohoto časového skoku není schopna v důsledku poruchy implantátů – její minulé já se propojilo s jejím současným já. Díky tomuto propojení Thanos minulosti zjišťuje vše ohledně plánů Avengers. Nebula minulosti zpacifikuje své budoucí já a v přestrojení za ní cestuje do budoucnosti.
Všechny Kameny nekonečna shromážděné týmem použije v současnosti Banner k tomu, aby navrátil zpět všechny, co se před pěti lety obrátili v prach. To se zdaří, ale Nebula minulosti použije stroj času k přenosu Thanose a jeho bitevního křižníku do budoucnosti, kde křižník rozbombarduje sídlo Avengers. Gamora z minulosti, taktéž cestující s Thanosem do budoucnosti, projeví soucit a osvobodí Nebulu z budoucnosti, která následně zastřelí své minulé já. Thanos se teleportuje na povrch, aby s Avengers bojoval osobně. Vysvětlí jim, že tentokrát hodlá použít Kameny nekonečna ke zničení stávajícího vesmíru a vytvoření nového, z jeho pohledu lepšího. Thanos úspěšně odráží útoky Avengers a přivolává svou armádu, aby napadla Zemi. Stephen Strange však přijde s posilami včetně kolegů čarodějů; ostatních Avengers, kteří se před pěti lety změnili v prach; Strážců Galaxie a armádami Asgardu, Wakandy a Plenitelů. Propukne velký boj, k němuž se připojí Gamora s Nebulou a nakonec i Danversová, která zničí Thanosův křižník. Během bitvy se několikrát Thanos zmocní rukavice s Kameny, ale nejdříve ho o ni připraví Rogers a poté Danversová. Tu ale Thanos omráčí a znovu se zmocní rukavice s Kameny, ale než je stačí použít, Stark jej o ně připraví a sám je použije k tomu, aby obrátil Thanose a jeho armádu v prach. Tento čin však jeho organismus nevydrží a Stark umírá.
Krátce po Starkově pohřbu Thor jmenuje Valkýru královnou Nového Asgardu a přidává se ke Strážcům Galaxie. Rogers pomocí nového stroje času vrací Kameny nekonečna a Mjölnir zpět na jejich místa v čase a sám následně zůstává v minulosti s Peggy Carterovou. Opět v současnosti, Rogers již jako starý muž předává svůj štít Samu Wilsonovi (Falcon), z něhož by se měl stát nový Captain America. Jedna éra končí, druhá začíná

Ocenění:
Academy Awards
2020 - Vizuální efekty (nominace)

The Saturn Awards
2019 - Nejlepší film podle komiksu
2019 - Robert Downey Jr. (Nejlepší herec)
2019 - Jeffrey Ford, Matthew Schmidt (Nejlepší střih)
2019 - Charles Wood (Nejlepší scénografie)
2019 - Brian Sipe, John Blake (Nejlepší masky)
2019 - Nejlepší speciální efekty
2019 - Anthony Russo, Joe Russo (Nejlepší režie) (nominace)
2019 - Christopher Markus, Stephen McFeely (Nejlepší scénář) (nominace)
2019 - Chris Evans (Nejlepší herec) (nominace)
2019 - Jeremy Renner (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
2019 - Scarlett Johansson (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
2019 - Karen Gillan (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
2019 - Alan Silvestri (Nejlepší hudba) (nominace)
2019 - Judianna Makovsky (Nejlepší kostýmy) (nominace)

BAFTA
2020 - Nejlepší vizuální efekty (nominace)

Florida Film Critics Circle Awards
2019 - Nejlepší vizuální efekty (nominace)

DABING
V českém znění: Aleš Procházka - Robert Downey Jr. (Tony Stark / Iron Man), Libor Bouček - Chris Evans (Steve Rogers / Captain America), Pavel Šrom - Mark Ruffalo (Bruce Banner / Hulk), Jan Maxián - Chris Hemsworth (Thor), Jitka Moučková - Scarlett Johansson (Nataša Romanovová / Black Widow), Pavel Tesař - Jeremy Renner (Clint Barton / Ronin), Jan Čenský - Don Cheadle (James Rhodes / War Machine), Dalibor Gondík - Paul Rudd (Scott Lang / Ant-Man), Josef Pejchal - Benedict Cumberbatch (Dr. Stephen Strange), Michal Novotný - Chadwick Boseman (T'Challa / Black Panther), Hana Vagnerová - Brie Larson (Carol Danversová / Captain Marvel), Adam Mišík - Tom Holland (Peter Parker / Spider-Man), Adéla Pristášová - Karen Gillan (Nebula), Antonie Talacková - Zoe Saldana (Gamora), Tereza Bebarová - Evangeline Lilly (Hope van Dyneová / Wasp), Vendula Příhodová - Tessa Thompson (Valkýra), Ilona Svobodová - Rene Russo (Frigga), Jitka Ježková - Elizabeth Olsen (Wanda Maximovová / Scarlet Witch), Michal Holán - Anthony Mackie (Sam Wilson / Falcon), Filip Jančík - Sebastian Stan (Bucky Barnes), Lumír Olšovský - Tom Hiddleston (Loki), Sandra Pogodová - Danai Gurira (Okoye), Igor Bareš - Benedict Wong (Wong), Ivana Korolová - Pom Klementieff (Mantis), Martin Zahálka - Dave Bautista (Drax), Barbora Šedivá - Letitia Wright (Shuri), Zdeněk Hruška - John Slattery (Howard Stark), Simona Postlerová - Tilda Swinton (Prastará), Tomáš Racek - Jon Favreau (Happy Hogan), Kateřina Petrová - Hayley Atwell (Peggy Carterová), Andrea Elsnerová - Natalie Portman (Jane Fosterová), Jaroslav Plesl - Taika Waititi (Korg), Ladislav Frej - Michael Douglas (Hank Pym), Petra Jungmanová - Linda Cardellini (Laura Bartonová), Jiří Valšuba - Maximiliano Hernández (Jasper Sitwell), Marek Holý - Frank Grillo (Brock Rumlow), Daniel Bambas - Tom Vaughan-Lawlor (Ebony Maw), Tomáš Bartůněk - Vin Diesel (Groot), David Novotný - Bradley Cooper (Rocket), Simona Vrbická - Gwyneth Paltrow (Pepper Pottsová), Jiří Štěpnička - Robert Redford (Alexander Pierce), Miroslav Etzler - Josh Brolin (Thanos), Roman Říčař - Chris Pratt (Peter Quill / Star-Lord), Rozálie Říčařová - Lexi Rabe (Morgan Starková), Jan Vondráček - Ross Marquand (Red Skull), Karolína Křišťálová - Emma Fuhrmann (Cassie Langová), Ernesto Čekan - Michael James Shaw (Corvus Glaive), Petra Tišnovská - Kerry Condon (Friday), Jindřich Žampa - Ben Sakamoto (Cooper Barton), Alžběta Volhejnová - Ava Russo (Lila Bartonová), Tomáš Poláček - Cade Woodward (Nathaniel Barton), Dalimil Klapka - Stan Lee (řidič auta), Jakub Nemčok - Jackson A. Dunn (Scott Lang - 12 let), Jiří Knot - Lee Moore (Scott Lang - 93 let), Marcel Vašinka - Chris Evans (starý Steve Rogers), Ondřej Brousek, Martin Hruška, Barbora Ježková
Překlad: Vojtěch Kostiha
Zvuk a střih zvuku: Guillermo Teillier
Asistentka produkce: Michaela Sommerová
Asistent režie a produkce: Marek Hrazdil
Odborný poradce: Pavel Klimeš
Dialogy a Režie: Vladimír Žďánský
Umělecký dohled: Maciej Eyman
Výsledný mix: Shepperton International
Producent české verze: Disney Character Voices International, Inc.
Vyrobilo: Studio Virtual® v roce 2019

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 25.4.2019 Falcon
Premiéra USA: 26.4.2019 Walt Disney US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 4.9.2019 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 4.9.2019 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 157 282 754
Tržby celkem - $ 2 797 800 564
Návštěvnost v ČR 935 915
Náklady (Rozpočet) - $ 356 000 000

FILMY V SÉRII
IIron Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a0213/
Akční / Dobrodružný, USA, 2008
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Terrence Howard

Neuvěřitelný Hulk gastonrolinc.webnode.cz/news/a57/
Akční / Thriller, USA, 2008
Režie: Louis Leterrier, Hrají: Edward Norton, Liv Tyler

Iron Man 2 (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/a0214/
Akční / Dobrodružný, USA, 2010
Režie: Jon Favreau, Hrají: Robert Downey Jr., Mickey Rourke

Thor gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Kenneth Branagh, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Captain America: První Avenger gastonrolinc.webnode.cz/news/a0193/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Joe Johnston, Hrají: Chris Evans, Hugo Weaving

Avengers gastonrolinc.webnode.cz/news/a0195/
Akční / Dobrodružný, USA, 2012
Režie: Joss Whedon, Hrají: Robert Downey Jr., Jeremy Renner

Thor: Temný svět gastonrolinc.webnode.cz/news/a56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2013
Režie: Alan Taylor, Hrají: Chris Hemsworth, Natalie Portman

Iron Man 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0211/
Sci-Fi / Fantasy, USA / Čína, 2013
Režie: Shane Black, Hrají: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow

Strážci Galaxie gastonrolinc.webnode.cz/news/a0196/
Akční / Dobrodružný, USA / Velká Británie, 2014
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Captain America: Návrat prvního Avengera gastonrolinc.webnode.cz/news/a0194/
Akční / Dobrodružný, USA, 2014
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Scarlett Johansson

Ant-Man gastonrolinc.webnode.cz/news/a22/
Akční / Sci-Fi, USA, 2015
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Michael Douglas

Avengers: Age of Ultron gastonrolinc.webnode.cz/news/a270/
Akční / Dobrodružný, USA, 2015
Režie: Joss Whedon, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Doctor Strange gastonrolinc.webnode.cz/news/a31/
Akční / Dobrodružný, USA, 2016
Režie: Scott Derrickson, Hrají: Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor

Captain America: Občanská válka gastonrolinc.webnode.cz/news/a0234/
Akční / Dobrodružný, USA / Německo, 2016
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.

Strážci Galaxie Vol. 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a238/
Akční / Dobrodružný, USA / Nový Zéland, 2017
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana

Thor: Ragnarok gastonrolinc.webnode.cz/news/a77/
Akční / Dobrodružný, USA / Austrálie, 2017
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

Spider-Man: Homecoming gastonrolinc.webnode.cz/news/a239/
Akční / Dobrodružný, USA, 2017
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Michael Keaton

Ant-Man a Wasp gastonrolinc.webnode.cz/news/a272/
Akční / Sci-Fi, USA, 2018
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Black Panther gastonrolinc.webnode.cz/news/a0264/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan

Avengers: Infinity War gastonrolinc.webnode.cz/news/a271/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth

Captain Marvel gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anna Boden, Ryan Fleck, Hrají: Brie Larson, Samuel L. Jackson

Spider-Man: Daleko od domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-daleko-od-domova-spider-man-far-from-home-2019-1830usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-80/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Jacob Batalon

Avengers: Endgame gastonrolinc.webnode.cz/news/avengers-endgame-avengers-endgame-2019-182-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-fantasy-85/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Anthony Russo, Joe Russo, Hrají: Chris Evans, Robert Downey Jr.
 
Black Widow gastonrolinc.webnode.cz/news/black-widow-black-widow-2021-134-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-64/
Akční / Dobrodružný, USA 2021
Režie: Cate Shortland, Hrají: Scarlett Johansson, Florence Pugh

Shang-Chi a legenda o deseti prstenech gastonrolinc.webnode.cz/news/shang-chi-a-legenda-o-deseti-prstenech-shang-chi-and-the-legend-of-the-ten-rings-2021-113-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-80/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2021
Režie: Destin Daniel Cretton, Hrají: Simu Liu, Tony Leung Chiu-wai

Eternals gastonrolinc.webnode.cz/news/eternals-eternals-2021-157-usa-akcni-drama-fantasy-sci-fi/
Akční / Drama / Fantasy, USA 2021
Režie: Chloé Zhao, Hrají: Angelina Jolie, Richard Madden

Spider-Man: Bez domova gastonrolinc.webnode.cz/news/spider-man-bez-domova-spider-man-no-way-home-2021-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi USA 2021
Režie: Jon Watts, Hrají: Tom Holland, Zendaya

Thor: Láska jako hrom gastonrolinc.webnode.cz/news/thor-love-and-thunder-thor-love-and-thunder-2002-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA 2022
Režie: Taika Waititi, Hrají: Chris Hemsworth, Tessa Thompson

Black Panther 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/black-panther-2-akcni-dobrodruzny-sci-fi-usa-2022-pripravuje-se/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2022
Režie: Ryan Coogler, Hrají: Letitia Wright, Lupita Nyong'o

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/doctor-strange-v-mnohovesmiru-silenstvi-doctor-strange-in-the-multiverse-of-madness-2022-127-usa-akcni-fantasy-horor-67/
Akční / Fantasy / Horor, USA 2022,
Režie: Sam Raimi, Hrají: Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen
 
Ant-Man and the Wasp: Quantumania gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd174/
USA, Akční / Dobrodružný / Komedie 2023
Režie: Peyton Reed, Hrají: Paul Rudd, Evangeline Lilly

Strážci Galaxie Vol. 3 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd172/
USA, Akční / Dobrodružný / Sci-Fi 2023
Režie: James Gunn, Hrají: Chris Pratt, Dave Bautista

The Marvels (27.07.2023 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd216/
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi, USA 2023
Režie: Nia DaCosta, Hrají: Brie Larson, Iman Vellani
 
Tvůrci a herci
Anthony Russo (Režie), Joe Russo (Režie), Kevin Feige (Produkce), Alan Silvestri (Hudba), Trent Opaloch (Kamera), Jeffrey Ford (Střih), Matthew Schmidt (Střih), Sarah Finn (Casting), Charles Wood (Scénografie), Judianna Makovsky (Kostýmy), Daniel Laurie (Zvuk), Shannon Mills (Zvuk), John Pritchett (Zvuk), Yung Q (Zvuk), John Blake (Masky), Valli O'Reilly (Masky), Heba Thorisdottir (Masky), Vasilios Tanis (Masky), Dennis Liddiard (Masky),Christopher Markus (Scénář), Stephen McFeely (Scénář), Robert Downey Jr. (Herec), Chris Evans (Herec), Mark Ruffalo (Herec), Chris Hemsworth (Herec), Scarlett Johansson (Herec), Jeremy Renner (Herec), Don Cheadle (Herec), Paul Rudd (Herec), Benedict Cumberbatch (Herec), Chadwick Boseman (Herec), Brie Larson (Herec), Tom Holland (Herec), Karen Gillan (Herec), Zoe Saldana (Herec), Evangeline Lilly (Herec), Tessa Thompson (Herec), Rene Russo (Herec), Elizabeth Olsen (Herec), Anthony Mackie (Herec), Sebastian Stan (Herec), Tom Hiddleston (Herec), Danai Gurira (Herec), Benedict Wong (Herec), Pom Klementieff (Herec), Dave Bautista (Herec), Letitia Wright (Herec), John Slattery (Herec), Tilda Swinton (Herec), Jon Favreau (Herec), Hayley Atwell (Herec), Natalie Portman (Herec), Marisa Tomei (Herec), Taika Waititi (Herec), Angela Bassett (Herec), Michael Douglas (Herec), Michelle Pfeiffer (Herec), William Hurt (Herec), Cobie Smulders (Herec), Sean Gunn (Herec), Winston Duke (Herec), Linda Cardellini (Herec), Maximiliano Hernández (Herec), Frank Grillo (Herec), Hirojuki Sanada (Herec), Tom Vaughan-Lawlor (Herec), James D'Arcy (Herec), Jacob Batalon (Herec), Vin Diesel (Herec), Bradley Cooper (Herec), Gwyneth Paltrow (Herec), Robert Redford (Herec), Josh Brolin (Herec), Chris Pratt (Herec), Samuel L. Jackson (Herec), Lexi Rabe (Herec), Ross Marquand (Herec), Joe Russo (Herec), Emma Fuhrmann (Herec), Michael James Shaw (Herec), Terry Notary (Herec), Kerry Condon (Herec), Cade Woodward (Herec), Stan Lee (Herec), Yvette Nicole Brown (Herec), Callan Mulvey (Herec), Ken Jeong (Herec), Ty Simpkins (Herec), Jackson A. Dunn (Herec), Jimmy Ray Pickens (Herec), Carrie Coon (Herec), Faith Logan (Herec), Maria Z. Wilson (Herec)
 
2019/182USA/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi, Fantasy
 
Zajímavost k filmu
- Ve filmu se objevili všichni členové Avengers kromě Visiona (Paul Bettany).
- První díl série Avengers, ve které se objevil Ant-Man (Paul Rudd).
- Chris Hemsworth se vtipně vyjádřil k roli tlustého Thora: „Šlo o silikonový oblek (oblek vážil 40 kilo), který se zapínal na zádech a každou chvíli někdo přišel a hladil mě po pupku. Teď už vím, jak se moje žena cítila, když byla těhotná.“
- Bratři Russoovi se vyjádřili k nejtěžšímu digitálnímu efektu v Avengers: Infinity War (2018), podle nich to bylo rozpadání hrdinů na prach, které prostě muselo vypadat perfektně. V Avengers: Endgame byla nejtěžší scéna s kouzelnickými portály ze závěrečné bitvy a vytvoření inteligentního Hulka, který musel mít dokonalý poměr bez Hulkem a Bannerem (Mark Ruffalo).
- Nejméně stresu dle vlastních slov Russoovi zažili při natáčení Captain America: Návrat prvního Avengera (2014), nejvíce při Infinity War (2018), protože okamžitě museli točit Avengers: Endgame.
- Scenáristé napsali celou řadu replik, které Iron Man mohl říct během umírání, ale Robert Downey Jr. rozhodl, že neřekne nic, protože sledovat takhle užvaněnou postavu, jak jí utekla slova, bude pro diváky nejtraumatičtější.
- Film se v červenci 2019 stal po překonání Avatara (2009) nejvýdělečnějším filmem všech dob. Ačkoliv, aby toho tvůrci dosáhli, poslali snímek znovu do kin, obohacený o vystřihané scény. Díky tomu se Endgame dostalo na první místo a sesadilo dlouho vládnoucího Avatara.
- Chris Hemsworth (Thor) během natáčení nosil silikonové břicho, které vážilo zhruba 40 kilogramů. Nosil také závaží na končetinách, která upravovala jeho pohyby. Herec uvedl, že se mu líbilo, že se necítil tolik svázaný diváckými očekáváními.
- Tilda Swinton (Ancient One) odhalila, že musela některé části dialogu s Brucem Bannerem (Mark Ruffalo) přetáčet kvůli úpravám scénáře. Přidána byla například scéna, v níž Ancient One ukazuje s pomocí magie Hulkovi časovou linii a vysvětluje, co způsobí její narušení. Swinton zároveň uvedla, že až během přetáček přibyla do filmu i reference k sérii Návrat do budoucnosti (1985), která pomohla zmateným divákům lépe vstřebat potřebné informace.
- Tvůrci vizuálních efektů k Endgame z Industrial Light and Magic na Twitteru odhalili, že Korg nosí stejné tričko s ananasy jako jeho herecký představitel, režisér Taika Waititi. Ten si až v tu chvíli uvědomil, že má jeho postava jen čtyři prsty na každé ruce.
- Chris Hemsworth přemluvil tvůrce, aby změnili původní plány s jeho postavou Thora. Ta se měla v polovině filmu vrátit do normálního stavu. Hemsworth ale přemluvil tvůrce, aby jeho postava byla stejná po celý film.
- Jeffrey Ford z týmu, který se podílel na tvorbě filmů Avengers: Infinity War (2018) a Endgame prozradil, že tvůrci natočili těžko uvěřitelných 900 hodin, z nichž byly potom oba filmy sestříhány. Trvalo takřka celý rok stříhání, upravování a přetáčení, než bylo všechno hotové.
- Na začiatku filmu Tony Stark (Robert Downey Jr.) spomenie, že je to ich 21. resp. 22. deň strávený vo vesmíre. Odkazuje tak na poradie záverečného dielu (rozdeleného na dve časti – Infinity War – 2018 a Endgame – 2019) v rámci MCU.
- Tony Stark (Robert Downey Jr.) při stavbě stroje času osloví Rocketa jménem Ratchet. Jedná se o malého chlupatého savce - mechanika ze série her na Playstation, který bojuje po boku robota Clanka, jež dostali i animovanou filmovou adaptaci Ratchet a Clank: Strážci galaxie (2016).
- Chris Pratt zveřejnil video z natáčení i přes zákaz studia.
- Thanos (Josh Brolin) má prý už tisíc let, bojoval se všemi ve vesmíru a je nejmocnější. Russo jej doslova popsal jako vesmírného Čingischána. Dává tudíž smysl, že má i tu nejlepší zbraň – meče se dvěma čepelemi.
- Když Tony Stark (Robert Downey Jr.) ukládá svoji dceru, Morgan Stark (Lexi Rabe) do postele, dostane od ní tři tisíce tun lásky. Tohle mu řekla, jeho skutečná dcera Avri Roel Downey a Robert Downey Jr. to dojalo natolik, že to chtěl mít i ve filmu, jako poděkování jeho lásky k ní.
- Ve filmu měl cameo William Hurt (Generál Ross).
- Tento film není jediný film série, který má svůj čtvrtý díl podtitul „Endgame“. Jedním z takových sérii je Highlander. Jeho čtvrtý film se jmenuje Highlander: Endgame (2000).
- Scény s Natalií Portman byly použity z nepoužitých záběru z filmu Thor: Temný svět (2013).
 
Odkazy
 

Hrají:

Robert Downey Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Don Cheadle, Paul Rudd, Benedict Cumberbatch, Chadwick Boseman, Brie Larson, Tom Holland, Karen Gillan, Zoe Saldana, Evangeline Lilly, Tessa Thompson, Rene Russo, Elizabeth Olsen, Anthony Mackie, Sebastian Stan, Tom Hiddleston, Danai Gurira, Benedict Wong, Pom Klementieff, Dave Bautista, Letitia Wright, John Slattery, Tilda Swinton, Jon Favreau, Hayley Atwell, Natalie Portman, Taika Waititi, Angela Bassett, Marisa Tomei, Michael Douglas, Michelle Pfeiffer, William Hurt, Cobie Smulders, Sean Gunn, Winston Duke, Linda Cardellini, Maximiliano Hernández, Frank Grillo, Hirojuki Sanada, Tom Vaughan-Lawlor, James D'Arcy, Jacob Batalon, Vin Diesel, Bradley Cooper, Gwyneth Paltrow, Robert Redford, Josh Brolin, Chris Pratt, Samuel L. Jackson, Lexi Rabe, Ross Marquand, Joe Russo, Emma Fuhrmann, Michael James Shaw, Terry Notary, Kerry Condon, Cade Woodward, Stan Lee, Yvette Nicole Brown, Callan Mulvey, Ken Jeong, Ty Simpkins, Jackson A. Dunn, Jimmy Ray Pickens, Carrie Coon, Faith Logan, Maria Z. Wilson, Joy McAvoy, Sam Hargrave, Robert Tinsley, Kiersten Dolbec, Eric Word, Ava Russo, Roe Dunkley, Ameenah Kaplan, Maurice P. Kerry, Ben Sakamoto