Dnes neumírej / Die Another Day (2002/132/Velká Británie, USA/Akční, Dobrodružný, Krimi, Thriller) 69%

24.09.2018 17:46
JEDNOU VĚTOU
„Nejnovější mise Jamese Bonda začíná v demilitarizované zóně mezi Severní a Jižní Koreou. Další pokračování úspěšné série."

OBSAH
Agent 007 je zajat při tajné misi mezi Severní a Jižní Koreou. Britové mají korejského zajatce a nabídnou ho výměnou. Agent 007 se okamžitě přesune do Londýna. K šermířskému souboji ho vyzve bilionář Gustave Graves, který je téměř nepřekonatelný. Bondova mise pokračuje na Kubu, kde se seznámi s Jinx a zjistí, že v jejím dokonalém těle je i docela dokonalý mozek agentky CIA. James Bond se po peripetiích dostane do ledového paláce na Islandu, kde se nachází barvitá společnost. Je tu Graves, jeho pobočník Zaa, falešná panna a Gravesova asistentka Miranda. Ale hlavně je tu zbraň, která může zničit celý vesmír.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Když jsem zjistil, že nová mise 007 bude do KLDR , tešil jsem se, že James najde atomový bomby a narve je Kim Čong-Ilovi do tý jeho komunistický prdele a odpalí tak nejhoršího tyrana současné doby do hajzlu, vím je to pohádka i pro Bonda, ale já rád sním. Ovšem děj snímku je jen záminka pro ukázku bombastičnosti efektů a skvělé akce / detonace nejstreženější hranice na světě je mistrovská pyroshow/. Bond nabral zpátky i vtip, který chyběl v minulých dílech. Z odkazů na starší bondy, kterých ve filmu je požehnaně jsem ocenil hlavně výstup z moře a-lá Ursula Andress v podání Halle Berry, kde jsem konečně naplno využil zpomalovací funkce na DVD. Ovšem Halle Berry se na mě nebude jistě zlobit, když řeknu,že bych viděl ještě raději z moře vystupovat Rosamund Pike to byla pro mě ta správná mrcha, do které bych šel. Efekty se na filmu nešetřilo a kdyby nebylo závěru, dal bych plný počet hvězdiček, ovšem takhle mě to přislo jako kdyby po konzumaci velkého sladkého dortu vám byl nabídnut dort ještě větší a ještě sladší z cynickou poznámkou dnes neumírej. (Enšpígl) 4*

„Snažím se přežít“, pronese v jednom momentu Bond a žádná jiná hláška by nemohla lépe vystihnout, oč agent s povolením zabíjet během své dvacáté filmové mise s nasazením života usiluje. Snaží se přežít v 21. století, do něhož s Dnes neumírej vstoupil. Snaží se tak usilovně, až zapomíná, kým a pro koho chce být. Dynamickou akcí pro dřívějším Bondem netčené mladé diváky, kteří ocení honičky namixované podobně jako hudba, nebo vzpomínkovou zábavou, která pro fanoušky a pamětníky shrnuje proměny, jež série za uplynulých čtyřicet let prodělala? Dnes neumírej je prapodivnou bondovkou, rozhodně odvážnější než sám se sebou spokojený Jeden svět, ale vzpomínající na staré časy poněkud neupřímně, protože příliš dnešně. Brosnan si zasloužil vyrovnanější rozloučení s jeho nejslavnější rolí. 65% (Matty) 3*

Podle mého názoru skvělý jubilejní Bond s jednou příšernou digitální scénou. Názory na Madonin úvodní song jsou značně rozporuplné, já osobně tvrdím, že je velice dobrý, i když si z titulu "bondováckého maniaka" uvědomuji, že skladba není v bondovském stylu. Prolínání úvodních titulků (takřka klasické animované siluety sličných dam) s reálnými scénami má větší říz než tentýž prvek předvedený před bezmála 40 lety v legendárním Goldfingerovi. Lidé se dělí zhruba do dvou skupin - bondovští nadšenci (tj. lidé kteří s nadšením uvítají vtípek "Vanquish - Vanish", nepozastaví se nad banalitami typu řízená zástava srdce a inzerci světových značek přecházejí s úsměvem) a skeptici, sami sebe označující za realisty, kteří se budou po celý film jen ušklíbat nad tím, co za blbost ještě ten vyžilý donchuán předvede. Vzhledem k tomu, že patřím do první skupiny, hodnocení je takové jaké je - za akci, vtip a šarm, za hudbu (bondovské téma zní na španělské kytaře skvěle), za odkazy na starší Bondy, za Jinx a Michaela Madsena (uvítal bych více prostoru), za dredaře v metropolitním klubu:), a hlavně za Moneypenny;). Lee Tamahori obhájil své právo na život, o které v mých očích přišel naprosto tragickou prací na Along Came The Spider. Ale i tak mám radši TWINE;) (Gemini) 4*

OLDIES FILMU
Tak se mi to líbí! Minuta největších bondovských frajeřinek, kterou zdobí intro plné ladných křivek a hlas dunivý jak start raketoplánu. Skoro už mám pocit, že jakmile se rozezní bondovský song, není na ukázce co zkazit. Hned totiž dostane tu správnou jiskru, prsty začnou klepat do rytmu chytlavé hudby a oči kmitají z jedné strany monitoru na druhou ve snaze zachytit co největší množství útržků z Bondových dobrodružství. Teaser je naseká pěkně za sebe a dává si záležet, abyste nerozluštili co kam patří. Fanoušci už samozřejmě vědí, že Bondův úlet na prkně (myšleno v obou slova smyslech) není zrovna zářivý moment kariéry agenta s povolením zabíjet, rychle na něj ale zapomenete. Nejen díky neskutečně cool výstřelu ze zamrzlé zbraně, ale prostě proto, že teaser na Dnes neumírej je ideálním sestřihem na dobrou noc.

VELKÁ RECENZE
Dnes neumírej je dvacátá bondovka uvedená čtyřicet let od Dr. No - tedy hned dvakrát výroční. Tuto zdánlivě banální skutečnost je třeba mít na paměti, protože celá podoba filmu je jí naprosto (před)určena a Dnes neumírej chce být především komentář k bondovskému fenoménu.
Tvrdit, že ho lze chápat jako samostatný film, je podobně absurdní jako to chtít činit u pětadvacátého dílu Columba. Bondovka nemůže stát jako zcela nezávislé dílo přinejmenším od titulu Diamanty jsou věčné, které začínají přímou návazností na snímek V tajné službě Jejího Veličenstva. Ale Dnes neumírej došlo dál než kterákoli bondovka před ním - a vlastně téměř jistě i po něm.
Smutný je na Dnes neumírej fakt, že tato "samopožírací" tendence trvala už několik let a všechny Brosnanovy filmy jsou spíše kombináty jiných bondovek a jiných filmů. Dnes neumírej jako poslední z nich to dovedl tak daleko, že už nebylo cesty zpět.
Nezbytný důsledek byl nasnadě: šlo o konec filmového 007, jak jsme ho znali čtyřicet let. Ale šlo o rozloučení ve velkém stylu. Jestli k něčemu Dnes neumírej směřuje, je to kultovní film - protože jeho rozviklaná struktura přímo vybízí být čtena po částech jako encyklopedie postupů a bondovských fetišů, případně jako série vyvolaných vzpomínek fanoušků.
Hned na začátku to vypadá jako slušná revoluce - Bond je v Severní Koreji zrazen, zatčen a měsíce mučen. Když ho MI6 vymění za nebezpečného severokorejského zabijáka, šéfová M agentovi 007 bez servítek oznámí, že mu odebírá povolení zabíjet, protože už není užitečný. Ovšem v tomto okamžiku revoluce končí a uprchlý Bond se vydává (metaforicky) na cestu do vlastní minulosti.
V Hongkongu jej v hotelu natáčejí přes zrcadlo stejně jako v Srdečných pozdravech z Ruska, na Kubě si prohlíží knihu o ptácích, kterou napsal jistý James Bond (podle něj Fleming postavu skutečně pojmenoval), z moře vystupuje dívka v bikinách úplně stejně jako v Dr. No,  a navíc je to agentka stejně jako... no už jich bylo víc.
Dvojité kódování Dnes neumírej předpokládá zasvěceného diváka, protože pro kohokoli jiného bude filmový děj obskurním seskupením scén, které sice osobitým způsobem vyprávějí příběh, ale volí dost zvláštní postupy. Padouchové si mění tváře a jde jim o diamanty (Diamanty jsou věčné), Bond se zdánlivě nesmyslně prozradí pro padoucha cenným artefaktem jako impulsem k souboji (Goldfinger) a především se film v půli zlomí do snímku úplně jiného.
Když se Bond vydá za hlavním padouchem Gravesem (což je severokorejský zločinec z úvodu, který si změnil tvář) do jeho ledového paláce (Špión, který mě miloval), úplně se změní styl, jenž do té doby citoval především rané bondovky se střídmým detektivně-špionážním rámcem.
Najednou jsme ve světě pozdějších Mooreových snímků, kde jsou hypermoderní auta, špičkové hračičky a absurdní zápletky s absurdními plány absurdně megalomanských padouchů - tedy když odpočteme blofeldovské rané bondovky Žiješ jenom dvakrát a V tajné službě Jejího Veličenstva.
Hru na přece-je-to-tak-celistvé-vyprávění hrají úplně všichni a úsměvně se "přelaďují", jak to zrovna vyprávění potřebuje. Nikdo se například nepozastavuje nad tím, že ledový palác nemá žádný jiný účel než připomenout jiný film.
Navzdory totálně slepencovitému uspořádání zápletky a delší stopáži Dnes neumírej závratně peláší kupředu a radikální zlomy v uspořádání světa svižnost tempa ještě posilují. Občas jsou tedy potřeba scény, které diváka musí v šílené zápletce trochu zorientovat a dát mu k dispozici informace, které se později mohou obrátit a vytvořit konflikt.
Nejzjevnější je to na postavě slečny Frostové. Nejdřív je to mrcha… pak z ní vyprávění udělá tajnou agentku, a pak zase mrchu, která všechny zradila. Do tohoto veletoče je ještě vložena scéna, kdy M vlastně Frostovou navádí, že má vyjít Bondovi "vstříc" (a cituje se podobná scéna ze Srdečných pozdravů z Ruska, kde tak činila zlotřilá ruská agentka Klebbová). A na konci všeho je velké resumé, aby tajná služba nevypadala jako banda idiotů, že Funguje to především díky Brosnanovu hereckému ovládnutí postavy, kterou tu hraje už počtvrté. Jeho Bond sleze z plátna minimálně, přičemž pokud už tam není, zastupují ho scény, které musí zápletku posunout za každou cenu kupředu (třeba když padouch Graves svému druhu ve zbrani odhalí pravou identitu).
Navíc akční scény točené Leem Tamahorim sice dnes (a vlastně už tehdy) drásají oči nevydařenými digitálními triky a zrychlovačkami obrazu, ale jedna vedle druhé mají výborný rytmus a v závislosti na "zadání" se filmařsky i dost mění.
Úvodní scéna na vznášedlech, přestřelka v kubánském sanatoriu, šermířská scéna v Londýně, automobilová honička na ledu i finální rvačka v letadle - všechny jsou natočené úplně jinak. A protože dějiny natáčení akčních sekvencí lze o značné míry sledovat i na bondovské sérii, i ony úspěšně plní svou "encyklopedickou" funkci ve filmu.
A právě tak je třeba na Dnes neumírej dnes pohlížet: jako na filmařský experiment vytvořený "na zadání", aby jedna filmová série oslavila událost, které se žádné jiné sérii dosáhnout nepodařilo. Není to v žádném případě celistvý samostatný film, a to ani v měřítkách vytvořených jinými bondovkami; a čím víc jste jich viděli, tím výrazněji si to uvědomujete.
Pamatuji si, že když jsme vycházeli z kina, jeden můj kolega - jinak zvyklý na velmi komplikovaná vyprávění - nebyl schopen správně rekonstruovat příběh (ačkoli měl zprvu dojem, že ano). Ale jako film-encyklopedie působí i po osmi letech Dnes neumírej pořád naprosto grandiózně. Pravda, obětí tohoto Pyrrhova vítězství byla několikaletá bondovská krize, kdy se dokonce uvažovalo o naprostém zrušení série, a nakonec vše vyústilo v radikální restart.
Je ironické, že se ho režijně chopil Martin Campbell, který už Bonda méně drasticky "restartoval" roku 1995 filmem Zlaté oko. A pokud se něco podařilo Zlatému oku oživit, film Dnes neumírej to zase zabil - ale s plnou parádou. Koneckonců, Bond žije dál...

PODROBNÝ ŮPOPIS FILMU
James Bond zatkne kurýra s diamanty a doručí místo něj kufřík s africkými diamanty na základnu plukovníka Tan-Sun Moona v demilitarizované zóně Severní Koreje. Moon, který tajně obchoduje se zbraněmi, však díky neznámému zrádci Bonda odhalí. Agent 007 se pokusí uprchnout s pomocí výbušniny ukryté v kufříku s diamanty. Exploze zraní Moonova pobočníka Zaa, Moon sám zahyne v následné honičce na vznášedlech a Bond je nakonec zatčen jeho otcem, generálem Moonem. O čtrnáct měsíců později je zmučený a zbědovaný agent, který vydržel všechna mučení aniž by cokoli prozradil, vyměněn za Zaa. M ho však zbaví všech privilegií a postaví mimo službu. Jeho výměna přišla Brity příliš draho a Američané jsou navíc přesvědčeni, že promluvil a způsobil tak smrt jejich agenta na severokorejském velvyslanectví. Bond, který marně žádá, aby ho M pověřila úkolem vypátrání skutečného zrádce, finguje zástavu srdce a pak v nastalém zmatku uprchne z vězeňské kliniky.
V hotelu Royal se dá do pořádku a o vlásek unikne atentátu čínského agenta Čenga, který ho viní z toho, že Zao zabil tři jeho kolegy. Bond ho přesvědčí, aby nechal pomstu na něm a získá od něj informace o tom, že Zao je právě v Havaně. Přes agenta Raoula se Bond dostane na ostrůvek Los Organos, kde je umístěna klinika profesora Alvaraze, jenž se zabývá genovou terapií. Bond se seznámí s atraktivní americkou kráskou Jinx, která stejně jako on pronikne na Alvarezovu kliniku. V její tajné části najde Bond Zaa, který tu prochází rozsáhlou změnou identity. Padouchovi se podaří uniknout dřív, než Jinx vyhodí kliniku do povětří a žena zmizí dřív, než může Bond zjistit pro koho vlastně pracuje. A tak jediné co v souboji se Zaem získal je několik diamantů, které prý pocházejí z nového bohatého naleziště na Islandu, patřící jakémusi Gustavu Gravesovi. Jejich analýza však odhalí, že jsou totožné s africkými diamanty, o které šlo v Severní Koreji.
Bond se vydá do Londýna, kde má být právě Graves za své šlechetné skutky a štědrou charitativní činnost jmenován do rytířského stavu. V šermířském klubu se seznámí s jeho asistentkou Mirandou Frostovou, která ho pozve na Island, na chystanou prezentaci Gravesova projektu Ikaros. Tady se Bond opět setká s Jinx, která se vydává za reportérku. Během prezentace satelitu, který dokáže koncentrovat sluneční paprsky na jediné místo, způsobí Bond svým pátráním poplach. Zachrání ho Miranda, která je ve skutečnosti jeho kolegyní z MI6. To však není jediné překvapení, které Bonda ten večer v Gravesově ledovém paláci čeká. Zjistí kým je ve skutečnosti Graves i kdo je zrádce, který ho zradil Moonovi, musí však znovu prchat, aby si zachránil život a mohl zabránit válce, kterou se chystá za pomoci Ikara rozpoutat Severní Korea proti Jižní.

Ocenění:
Golden Globes
2003 - Madonna, Mirwais Ahmadzai (Nejlepší originální píseň) (nominace)

Razzies
2002 - Madonna (Nejhorší herečka ve vedlejší roli)
2002 - Nejhorší filmová píseň (nominace)

DABING
1. DABING (VHS, DVD, Blu-ray, ČT)
V českém znění: Vladislav Beneš - Pierce Brosnan (James Bond), Jana Páleníčková - Halle Berry (Jinx), Pavel Vondra - Toby Stephens, Will Yun Lee (Gustav Graves / plukovník Moon), Dana Černá - Rosamund Pike (Miranda Frostová), Radovan Vaculík - Rick Yune (Zao), Jan Hanžlík - Kenneth Tsang (generál Moon), Tomáš Juřička - Michael Madsen (Falco), Karel Richter - Emilio Echevarría (Raol), Radka Stupková - Samantha Bond (Moneypenny), Martin Kolár - Colin Salmon (Robinson), Bohdan Tůma - Michail Gorevoj (Vlad) + (titulky), Miloslav Mejzlík - John Cleese (Q), Hana Talpová - Judi Dench (M)
Překlad: Kateřina Hámová
Dialogy: Radka a Pavel Donští
Zvuk: Antonín Němec
Režie českého znění: Pavel Beneš
Vyrobila: Tvůrčí Skupina Josefa Petráska, Studio Budíkov 2003

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 2.1.2003 Bontonfilm
Premiéra USA: 22.11.2002 Metro-Goldwyn-Mayer
Premiéra Velká Británie: 20.11.2002
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.8.2003 (VHS) Bonton Home Entertainment, 20.8.2003 (DVD) Bontonfilm
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 27.10.2008 Bontonfilm
Poprvé na VHS: 1.9.2003 Bonton Home Entertainment
Poprvé na DVD: 1.6.2003 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 27.10.2008 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 25 567 266
Tržby celkem - $ 431 971 116
Návštěvnost v ČR 247 379
Náklady (Rozpočet) - $ 142 000 000
 
FILMY V SÉRII
Dr. No gastonrolinc.webnode.cz/news/a0276/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1962
Režie: Terence Young, Hrají: Sean Connery, Ursula Andress

Srdečné pozdravy z Ruska gastonrolinc.webnode.cz/news/a0277/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1963
Režie: Terence Young, Hrají: Sean Connery, Daniela Bianchi

Goldfinger gastonrolinc.webnode.cz/news/a0278/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1964
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Sean Connery, Gert Fröbe

Thunderball gastonrolinc.webnode.cz/news/a0279/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1965
Režie: Terence Young, Hrají: Sean Connery, Claudine Auger

Žiješ jenom dvakrát gastonrolinc.webnode.cz/news/a5/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1967
Režie: Lewis Gilbert, Hrají: Sean Connery, Akiko Wakabajaši

Diamanty jsou věčné gastonrolinc.webnode.cz/news/a4/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1971
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Sean Connery, Jill St. John

Žít a nechat zemřít gastonrolinc.webnode.cz/news/a6/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1973
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Roger Moore, Yaphet Kotto

Muž se zlatou zbraní gastonrolinc.webnode.cz/news/a7/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1974
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Roger Moore, Christopher Lee

Agent, který mne miloval gastonrolinc.webnode.cz/news/a9/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1977
Režie: Lewis Gilbert, Hrají: Roger Moore, Barbara Bach

Moonraker gastonrolinc.webnode.cz/news/a8/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / Francie, 1979
Režie: Lewis Gilbert, Hrají: Roger Moore, Lois Chiles

Jen pro tvé oči gastonrolinc.webnode.cz/news/a10/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1981
Režie: John Glen, Hrají: Roger Moore, Carole Bouquet

Nikdy neříkej nikdy gastonrolinc.webnode.cz/news/a235/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1983
Režie: Irvin Kershner, Hrají: Sean Connery, Klaus Maria Brandauer

Chobotnička gastonrolinc.webnode.cz/news/a/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1983
Režie: John Glen, Hrají: Roger Moore, Maud Adams

Vyhlídka na vraždu gastonrolinc.webnode.cz/news/a2/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1985
Režie: John Glen, Hrají: Roger Moore, Christopher Walken

V tajné službě Jejího veličenstva gastonrolinc.webnode.cz/news/a3/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1969
Režie: Peter R. Hunt, Hrají: George Lazenby, Diana Rigg

Dech života gastonrolinc.webnode.cz/news/a20/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1987
Režie: John Glen, Hrají: Timothy Dalton, Maryam d'Abo

Povolení zabíjet gastonrolinc.webnode.cz/news/a21/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1989
Režie: John Glen, Hrají: Timothy Dalton, Carey Lowell

Zlaté okogastonrolinc.webnode.cz/news/a275/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1995
Režie: Martin Campbell, Hrají: Pierce Brosnan, Sean Bean

Zítřek nikdy neumírá gastonrolinc.webnode.cz/news/a276/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1997
Režie: Roger Spottiswoode, Hrají: Pierce Brosnan, Jonathan Pryce

Jeden svět nestačí gastonrolinc.webnode.cz/news/a277/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1999
Režie: Michael Apted, Hrají: Pierce Brosnan, Sophie Marceau

Dnes neumírej gastonrolinc.webnode.cz/news/a278/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2002
Režie: Lee Tamahori, Hrají: Pierce Brosnan, Halle Berry

Casino Royale gastonrolinc.webnode.cz/news/a0155/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / Česko, 2006
Režie: Martin Campbell, Hrají: Daniel Craig, Eva Green

Quantum of Solace gastonrolinc.webnode.cz/news/a0160/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2008
Režie: Marc Forster, Hrají: Daniel Craig, Olga Kurylenko

Skyfall gastonrolinc.webnode.cz/news/a0156/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2012
Režie: Sam Mendes, Hrají: Daniel Craig, Judi Dench

Spectre gastonrolinc.webnode.cz/news/a0157/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2015
Režie: Sam Mendes, Hrají: Daniel Craig, Christoph Waltz

Není čas zemřít gastonrolinc.webnode.cz/news/neni-cas-zemrit-no-time-to-die-2021-163-velka-britanie-usa-akcni-dobrodruzny-krimi-thriller/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2021
Režie: Cary Joji Fukunaga, Hrají: Daniel Craig, Rami Malek
 
Tvůrci a herci
Lee Tamahori (Režie), Barbara Broccoli (Produkce), Michael G. Wilson (Produkce), David Arnold (Hudba), David Tattersall (Kamera), Andrew MacRitchie (Střih), Christian Wagner (Střih), Natalya Krimenskaya (Casting), Peter Lamont (Scénografie), Lindy Hemming (Kostýmy), Darrell Briggs (Zvuk), Martin Evans (Zvuk), Paul Engelen (Masky), Neal Purvis (Scénář), Robert Wade (Scénář), Pierce Brosnan (Herec), Halle Berry (Herec), Toby Stephens (Herec), Rosamund Pike (Herec), Rick Yune (Herec), John Cleese (Herec), Judi Dench (Herec), Michael Madsen (Herec), Will Yun Lee (Herec), Kenneth Tsang (Herec), Emilio Echevarría (Herec), Lawrence Makoare (Herec), Colin Salmon (Herec), Samantha Bond (Herec), Rachel Grant (Herec), Simón Andreu (Herec), Deborah Moore (Herec), Madonna (Herec), Joaquín Martínez (Herec), Vincent Wong (Herec), Daryl Kwan (Herec)
 
2002/132/Velká Británie, USA/Akční, Dobrodružný, Krimi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Při natáčení se Bond Girl Halle Berry uprostřed flirtování s Agentem 007 Piercem Brosnanem začala dusit kouskem ovoce. Agent 007 jí chladnokrevně aplikoval Heimlichův hmat a vyřešil tak problém v zárodku.
- Klip k Die Another Day je posledním Madonniným klipem k filmu.
- Názov filmu sa objaví až v 14. minúte.
- V jedné ze scén Bond (Pierce Brosnan) probíhá klinikou Dr. Alvaréze (Simón Andreu) a popadne hrst hroznů, stejně jako ve starší "bondovce" Thunderball (1965), kdy odchází z kliniky Shrublands.
- Jaguár XKR byl nastříkán jedinečnou zelenou barvou smíchanou s ryzím zlatem, přičemž jeden litr barvy přišel na 2 000 liber.
- Pro natáčení bylo použito 10 Jaguárů XKR. Čtyři z nich měly pohon 4x4 a pětilitrové osmiválce od firmy Ford, další čtyři byly standardní, nijak neupravené. Zbylé dva byly pouze coby karosérie pro explozivní kaskadérské kousky.
- Na útěku před plukovníkem Moonem (Will Yun Lee) Bond (Pierce Brosnan) zničí Porsche, Ferrari 360 a Ford GT40. Všechny automobily byly pouze karoserie.
- Scénu na začátku filmu předváděli legendární surfaři Laird Hamilton, Darrick Doerner a Dave Kalama. Natáčení probíhalo na havajském ostrově Maui o Vánocích 2001.
- Na stole u slečny Moneypenny (Samantha Bond) je možné zahlédnout CD se starší "bondovkou" V tajné službě jejího Veličenstva (1969).
- V jedné scéně si Bond (Pierce Brosnan) prohlíží knihu nazvanou "Ptáci Západní Indie". Jejím autorem je ornitolog James Bond, podle něhož se agent 007 jmenuje.
- Dnes Neumieraj je doteraz jedinou “bondovkou“, kde James Bond (Pierce Brosnan) v intre vystrelí náboj do kamery, ktorú následne zaleje krv.
- Snímka mala pracovné názvy ako "Pod ľadom", "James Bond 20" či "D. A. D."
- Zabijak Zao (Rick Yune) má Jaguar XKR, Jinx (Halle Berry) korálovočervený Ford Thunderbird.
 
Odkazy