Jen pro tvé oči / For Your Eyes Only (1981/127/Velká Británie, USA/Akční, Dobrodružný, Krimi, Thriller) 74%

09.09.2018 16:34
JEDNOU VĚTOU
„James Bond neztrácí dech, ať už má zdolat alpský ledovec nebo Středozemní moře.“

OBSAH
Neznámí pachatelé potopili u řeckých ostrovů britskou špionážní loď. Na její palubě se nachází počítač na ovládání řízených střel. James Bond (Roger Moore) jej má zachránit než padne do ruských rukou. Zdá se však, že rejdař dvojí tváře Krikatos (Julian Glover) společně s násilnickým králem pašeráků Columbem (Topol) směřují ke stejnému cíli. Melinda Havelock (Carola Bouquet), krásný anděl pomsty, se stane Bondovi v poslední vteřině více než jen zachránkyní.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Jaj Moore, Moore, tak se ti na stará kolena přeci jen zachtělo být akčním hrdinou? Koneckonců, proč ne, scénář na to je, zápletka se po doslova a do písmene ulítlém Moonrakeru vrací zpátky na zem, dokonce kamsi hluboku do flemmingovské historie a hraje se zase podle jednoduchých karet. Žádné super apokalyptické vynálezy, žádná super udělátka a super padouchové, ale stará dobrá KGB, nevypočitatelné podsvětí a jeden ztracený britský přístroj. A o něj usiluje jako 007, tak několik podivných subjektů z řad mafie... Je patrné, že se píší léta 80., zejména úvod filmu jako by vypadl z nějaké pokleslé americké detektivky tak typické pro onu dekádu, do toho nám hraje příšerný casio pop a už značně dýchavičný Bond Moore se snaží dokázat, že na to stále má. Má? Bez sarkastických hlášek, jejichž přívod mu scénář uzavřel, ani omylem. Doubla potřebuje snad i na běh do schodů, šarm veškerý žádný a jeho charakteristické machovství nahrazuje dědkovský sex-appeal. Naštěstí je tu druhá půle, kde se srovná jak zvuková kulisa, tak hlavní představitel a na Moorovku se odvíjí až překvapivě vážný a napínavý děj se snad nejlepším koncem, jaký kdy Bondové měli tu čest sehrát (telefonát ministerské předsedkyni). Přísně tajné je dřevitá špionovka, která narozdíl od Srdečných pozdravů z Ruska postrádá jednotící charisma hlavního aktéra a nám, kterým se z popkultury 80. let dělá špatně, připravuje několik horkých chvilek nevolnosti, ale v důsledku je to dobrá zábava s poměrně slušnou akční režií Johna Glena. Rozhodně lepší než galaktický úlet Moonraker, ale Moore byl stejně nejlepší tam, kde se nebral vážně. (Marigold) 3*

Stínání v dešti.. Nejstylovější předtitulková sekvence Bonda (vrtulník a handicapovaný kominík), nejméně pohledná BondGirl (jestli ten název snímku neznačí nápis na očních kapkách 007 proti zrak zhoršujícímu šedému zákalu) a jedna z nejlepších akčních scén naskrz všech dílů (Jamesova zimní olympiáda v Cortině d´Ampezzo), nicméně Glen se spálil na poněkud fádní zápletce, takže i přes tu spoustu akce se film neuvěřitelně vleče. Navíc, Moore v zelené bundičce a tesilkách vypadá jak čerstvý penzista, co stojí za pět minut sedm před Lidlem řadu na zlevněnou termodečku a navíc k mému zděšení selhává na poli milostném, kdy mladé maso odmítá, BondGirl znesvětí až na konci a to ještě kdo ví jestli a do postele vlastně skočí jen s hraběnkou, co měla dvakrát přetočený tachometr. Hanba Ti, Rogere..! (Gilmour93) 3*

Vážné, střídmé a přízemní. Snada tvůrců o návrat ke kořenům, avšak nepovedená. Moore je příliš prkenný a nezajímavý aby mohl hrát stejnou hru jako Sean Connery. Záporáci jsou nudní a toporní, bondgirl mdlá a nehezká, snad jen příjemné finále na kláštěrech Meteora potěší, stejně jako solidně natočené a ozvučené akční scény bohaté na výbuchy a celkovou destrukci. Ještě aby ne za 28 milionu dolarů rozpočtu ! (Kaka) 2*

VELKÁ RECENZE
U albánských břehů se potopí britská špionážní loď. Toho chce využít šéf KGB, generál Gogol, a získat z potopeného vraku zaměřovací systém Atack, schopný na dálku vydávat povely britským jaderným ponorkám. Jedinou zárukou toho, že se tak nestane, je samozřejmě James Bond. Ten si nejprve vyřídí účty se svým úhlavním nepřítelem Blofeldem (kdysi mu zabil ženu), kterého hodí do továrního komína, a pak odletí do Madridu, kde se pustí do pátrání po vrahovi archeologa Havelocka, pracujícího pro britskou tajnou službu. Zjistí, že za vším je nájemný vrah Locque, který pracuje pro řeckého pašeráka Columba.
Poté, co se mu podaří uniknout několika vražedným útokům, se dostane až ke Columbovi, od kterého se však dozví, že za útoky je Arim Kristatos, dvojitý agent pracující pro KGB. Společně s Havelockovou dcerou Melinou se Bond vypraví k potopenému vraku, kde získá Atack, vzápětí však padne do rukou Kristatose, který hodlá přístroj předat generálu Gogolovi. Bonda i s jeho společnicí předhodí žralokům. To by ovšem nebyl James Bond, aby si i takto neřešitelnou situací nedokázal poradit.
Úvodní hudbu napsal Bill Conti, text Michael Leeson, a nazpívala Sheena Eastonová. Zpěvačka Easton je jediná z bondovek, která jako jediná vystupuje v ústřední písni. Původně měla úvodní píseň nazpívat kapela Blondie.
Na začátku filmu se bond objevil s vozem Lotus Esprit. Ten byl ale zničen, a proto použil vozidlo Bond girl Meliny Havelock, Citroën 2CV. S ním předvedli kaskadéři jízdu po 2 kolech nebo skok přes několik aut na strom. Pro tento trik byly upraveny čtyři Citroëny 2CV.
Jen pro tvé oči (For Your Eyes Only, znamená také přísně tajné, což byl i alternativní název) je v pořadí dvanáctý „oficiální“ film (pátý, ve kterém hraje Roger Moore) o Jamesi Bondovi, natočený roku 1981.

Ocenění:
Academy Awards
1982 - Píseň (nominace)

Golden Globes
1982 - Bill Conti, Michael Leeson (Nejlepší originální píseň) (nominace)

DABING
1.DABING (VHS, DVD, Blu-ray)
V českém znění: Vladimír Brabec - Roger Moore (James Bond), Dagmar Čárová - Carole Bouquet (Melina Havelocková), Miroslav Moravec - Walter Gotell (generál Gogol), Julian Glover (Aristotle Kristatos), Jiří Zavřel - John Hollis / Robert Rietty (Ernst Stavro Blofeld), Stefan Kalipha (Hector Gonzales), Topol (Milos Columbo) + (úvodní titulky), Bohumil Švarc - Peter Fontaine (kapitán trauleru St. Georges), Graham Crowden (vrchní velitel), Jack Hedley (Sir Timothy Havelock), Desmond Llewelyn ('Q'), Jiří Holý - Geoffrey Keen (ministr obrany Sir Frederick Gray), Petr Oliva - Roger Davidson (námořní důstojník trauleru St. Georges), James Villiers (předseda Bill Tanner), ? (krupiér v kasínu), Miriam Kantorková - Toby Robins (Iona Havelocková), Lois Maxwell (slečna Moneypenny), Janet Brown (předsedkyně), Alena Procházková - Jill Bennett (Jacoba Brinková), Cassandra Harris (hraběnka Lisl von Schlafová), Robbin Young (dívka v květinářství), Jana Mařasová - Lynn-Holly Johnson (Bibi Dahlová), Maureen Bennett (Sharon - asistentka 'Q'), Karel Chromík - William Hoyland (McGregor), Noel Johnson (viceadmirál), Jeremy Bulloch (Smithers), ? (číšník), John Wyman (Erich Kriegler) + (závěrečné titulky), Miroslav Saic - Fred Bryant (farář), Cornelius Garrett (námořní důstojník trauleru St. Georges), John Moreno (Luigi Ferrara), Paul Brooke (Bunky)
Zvuk: Ing. Jaromír Svoboda
Produkce: Jaromír Šindelář
Překlad: Ivan Němeček
Úprava a režie: Tomáš Tintěra
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing pro Warner Home Video 1991

2.DABING (Nova)
V českém znění: Vladimír Brabec - Roger Moore (James Bond), Kamila Špráchalová - Carole Bouquet (Melina Havelocková), Petr Pospíchal - Julian Glover (Aristotle Kristatos), Karel Richter - Geoffrey Keen (ministr obrany Sir Frederick Gray), Dalimil Klapka - Graham Crowden (předseda), Desmond Llewelyn ('Q'), Jana Vaňková - Lois Maxwell (slečna Moneypenny), Václav Mareš - Noel Johnson (viceadmirál), James Villiers (předseda Bill Tanner), Eliška Pohorská - Lynn-Holly Johnson (Bibi Dahlová), Jiří Kvasnička - Topol (Milos Columbo), Marcela Nohýnková - Toby Robins (Iona Havelocková), Jill Bennett (Jacoba Brinková), Cassandra Harris (hraběnka Lisl von Schlafová), Janet Brown (předsedkyně), Václav Knop - Cornelius Garrett (námořní důstojník trauleru St. Georges), Stefan Kalipha (Hector Gonzales), ? (krupiér v kasínu), John Wyman (Erich Kriegler) + (závěrečné titulky), Petr Křiváček - John Hollis / Robert Rietty (Ernst Stavro Blofeld), William Hoyland (McGregor), Jack Hedley (Sir Timothy Havelock), Dana Sedláková - Maureen Bennett (Sharon - asistentka 'Q'), Robbin Young (dívka v květinářství), Zdeněk Hess - Fred Bryant (farář), Peter Fontaine (kapitán trauleru St. Georges), Walter Gotell (generál Gogol), Paul Brooke (Bunky), Otto Rošetzký - Nicholas Frankau (sonarový operátor trauleru St. Georges), Jeremy Bulloch (Smithers), John Moreno (Luigi Ferrara), Miroslav Moravec - Julian Glover (Aristotle Kristatos), Petr Oliva - ? (krupiér v kasínu), Karel Chromík - ? (číšník), Alena Procházková - Cassandra Harris (hraběnka Lisl von Schlafová), Jiří Zavřel - Topol (Milos Columbo, úvodní titulky)
Překlad: Jitka Hofmannová
Zvuk: Vladimír Žďánský
Produkce: Alena Perlová
Dialogy a režie: Čestmír Gebouský
České znění připravila: Nova
Vyrobila: ČNTS, spol. s r.o. 1999

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 26.6.1981
Premiéra Velká Británie: 24.6.1981 (London) (premiere)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.10.1991 (VHS) Warner Home Video
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 24.11.2008 Bontonfilm
Poprvé na VHS: 1.1.2001 Warner Home Video
Poprvé na DVD: 8.03.2010 PB Publishing
Poprvé na Blu-ray: 24.11.2008 Bontonfilm

Tržby celkem - $ 195 300 000
Náklady (Rozpočet) - $ 28 000 000

FILMY V SÉRII
Dr. No gastonrolinc.webnode.cz/news/a0276/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1962
Režie: Terence Young, Hrají: Sean Connery, Ursula Andress

Srdečné pozdravy z Ruska gastonrolinc.webnode.cz/news/a0277/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1963
Režie: Terence Young, Hrají: Sean Connery, Daniela Bianchi

Goldfinger gastonrolinc.webnode.cz/news/a0278/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1964
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Sean Connery, Gert Fröbe

Thunderball gastonrolinc.webnode.cz/news/a0279/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1965
Režie: Terence Young, Hrají: Sean Connery, Claudine Auger

Žiješ jenom dvakrát gastonrolinc.webnode.cz/news/a5/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1967
Režie: Lewis Gilbert, Hrají: Sean Connery, Akiko Wakabajaši

Diamanty jsou věčné gastonrolinc.webnode.cz/news/a4/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1971
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Sean Connery, Jill St. John

Žít a nechat zemřít gastonrolinc.webnode.cz/news/a6/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1973
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Roger Moore, Yaphet Kotto

Muž se zlatou zbraní gastonrolinc.webnode.cz/news/a7/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1974
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Roger Moore, Christopher Lee

Agent, který mne miloval gastonrolinc.webnode.cz/news/a9/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1977
Režie: Lewis Gilbert, Hrají: Roger Moore, Barbara Bach

Moonraker gastonrolinc.webnode.cz/news/a8/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / Francie, 1979
Režie: Lewis Gilbert, Hrají: Roger Moore, Lois Chiles

Jen pro tvé oči gastonrolinc.webnode.cz/news/a10/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1981
Režie: John Glen, Hrají: Roger Moore, Carole Bouquet

Nikdy neříkej nikdy gastonrolinc.webnode.cz/news/a235/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1983
Režie: Irvin Kershner, Hrají: Sean Connery, Klaus Maria Brandauer

Chobotnička gastonrolinc.webnode.cz/news/a/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1983
Režie: John Glen, Hrají: Roger Moore, Maud Adams

Vyhlídka na vraždu gastonrolinc.webnode.cz/news/a2/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1985
Režie: John Glen, Hrají: Roger Moore, Christopher Walken

V tajné službě Jejího veličenstva gastonrolinc.webnode.cz/news/a3/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1969
Režie: Peter R. Hunt, Hrají: George Lazenby, Diana Rigg

Dech života gastonrolinc.webnode.cz/news/a20/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1987
Režie: John Glen, Hrají: Timothy Dalton, Maryam d'Abo

Povolení zabíjet gastonrolinc.webnode.cz/news/a21/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1989
Režie: John Glen, Hrají: Timothy Dalton, Carey Lowell

Zlaté okogastonrolinc.webnode.cz/news/a275/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1995
Režie: Martin Campbell, Hrají: Pierce Brosnan, Sean Bean

Zítřek nikdy neumírá gastonrolinc.webnode.cz/news/a276/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1997
Režie: Roger Spottiswoode, Hrají: Pierce Brosnan, Jonathan Pryce

Jeden svět nestačí gastonrolinc.webnode.cz/news/a277/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1999
Režie: Michael Apted, Hrají: Pierce Brosnan, Sophie Marceau

Dnes neumírej gastonrolinc.webnode.cz/news/a278/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2002
Režie: Lee Tamahori, Hrají: Pierce Brosnan, Halle Berry

Casino Royale gastonrolinc.webnode.cz/news/a0155/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / Česko, 2006
Režie: Martin Campbell, Hrají: Daniel Craig, Eva Green

Quantum of Solace gastonrolinc.webnode.cz/news/a0160/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2008
Režie: Marc Forster, Hrají: Daniel Craig, Olga Kurylenko

Skyfall gastonrolinc.webnode.cz/news/a0156/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2012
Režie: Sam Mendes, Hrají: Daniel Craig, Judi Dench

Spectre gastonrolinc.webnode.cz/news/a0157/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2015
Režie: Sam Mendes, Hrají: Daniel Craig, Christoph Waltz

Není čas zemřít gastonrolinc.webnode.cz/news/neni-cas-zemrit-no-time-to-die-2021-163-velka-britanie-usa-akcni-dobrodruzny-krimi-thriller/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2021
Režie: Cary Joji Fukunaga, Hrají: Daniel Craig, Rami Malek
 
Tvůrci a herci
John Glen (Režie), Albert R. Broccoli (Produkce), Bill Conti (Hudba), Alan Hume (Kamera), John Glen (Střih), Debbie McWilliams (Casting), Maude Spector (Casting), Peter Lamont (Scénografie), Elizabeth Waller (Kostýmy), Derek Ball (Zvuk), Gordon K. McCallum (Zvuk), Ken Barker (Zvuk), Eric Allwright (Masky), George Frost (Masky), Richard Maibaum (Scénář), Michael G. Wilson (Scénář), Ian Fleming (kniha) (Předloha), Roger Moore (Herec), Carole Bouquet (Herec), Chaim Topol (Herec), Julian Glover (Herec), Lynn-Holly Johnson (Herec), Cassandra Harris (Herec), Jill Bennett (Herec), Michael Gothard (Herec), Jack Hedley (Herec), Lois Maxwell (Herec), Desmond Llewelyn (Herec), Geoffrey Keen (Herec), Walter Gotell (Herec), Charles Dance (Herec), Paul Brooke (Herec), Jeremy Bulloch (Herec), Greg Powell (Herec), John Hollis (Herec), James Villiers (Herec), Michael G. Wilson (Herec)
 
1981/127/Velká Británie, USA/Akční, Dobrodružný, Krimi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Postava agenta, s níž se Bond (Roger Moore) setká v Cortině, nápadně připomíná šéfinspektora, který v místě operoval před ním.
- Pro filmovou honičku byly upraveny čtyři Citroëny 2CV. Místo původního motoru měly zastavěny dvakrát silnější z vozu Citroën GS. Na výfuku byla soustava tlumičů, aby nebyl pozměněn zvuk motoru. Jednomu prototypu byla naměřena maximální rychlost 164 km/h.
- James Bond (Roger Moore) nosí ve snímku hodinky Seiko.
- Bondovo (Roger Moore) auto je Lotus Esprit Turbo.
- Úvodní píseň s názvem "For Your Eyes Only" zpívá Sheena East.
- V úvodu filmu se naposledy objeví Bondův úhlavní nepřítel, Ernst Stavro Blofeld.
- Scéna, ve které jsou Bond a Melina táhnuti lodí jako návnada pro žraloky, pochází ve skutečnosti z románu Žít a nechat zemřít.
- Postava Meliny Havelock se v románové předloze jmenuje Judy. V předloze se také vražda jejích rodičů neodehrává v Řecku, ale na Jamajce.
- Slovo "melina" v řečtině znamená med (anglicky honey). Jedná se tedy o narážku na jméno první bondgirl Honey Ryder z filmu Dr. No.
- Třetí a poslední z bondovek s Rogerem Moorem, kde byl dvorní skladatel John Barry vystřídán někým jiným. Zde to byl Bill Conti.
- Po předchozím filmu, Moonraker, který byl laděn do žánru sci-fi, se tvůrci u této bondovky snažili o návrat ke kořenům bondovek z 60. let a větší realističnosti. Proto je například Bondovo superauto zničeno a on musí prchat v obyčejném Citroënu 2CV.
- Pokud by se do role Jamese Bonda nevrátil Roger Moore, mohl ho nahradit třeba Lewis Collins, známý jako Bodie ze seriálu Profesionálové.
- Caroline Cossey, jedna z dívek, která se mihne ve scéně u bazénu, byl ve skutečnosti transsexuál, který podstoupil změnu pohlaví. Ačkoli tato postava ve filmu ani nepromluvila a objevila se v pár záběrech, tehdejší noviny z toho udělaly velkou aféru, kdy se objevovaly titulky jako "James Bond Girl Was a Boy". Caroline Cossey byla touto kauzou otřesena natolik, že přemýšlela o sebevraždě.
- Ve filmu se neobjeví postava "M" Bernarda Lee, který tuto postavu ztvárnil v předchozích jedenácti filmech, totiž začátkem roku 1981 zemřel na rakovinu žaludku.
- Při natáčení scény na bobech tragicky zahynul kaskadér.
- Klášter na skále se ve skutečnosti nachází v řecké oblasti Meteora. Natáčel se zde také například film Ukradli torzo Jupitera.
- Prvá bondovka, ktorá vznikla podľa krátkych poviedok Iana Fleminga.
- Počet mrtvých ve filmu je 42.
 
Odkazy