Srdečné pozdravy z Ruska / From Russia with Love (1963/115/Velká Británie/Akční, Dobrodružný, Krimi, Thriller) 80%

09.09.2018 15:48
JEDNOU VĚTOU
„Agent britské tajné služby James Bond bojuje proti síti intrik nebezpečné zločinecké organizace ve druhém filmu z veleúspěšné filmové série."

OBSAH
Ernst Blofeld, hlava organizace SPECTRE, touží po smrti Jamese Bonda. Nastraží na něj past, o které je přesvědčen, že jí agent 007 podlehne. Využije služeb čísla Tři své organizace - Rosy Klebbové - vysoké důstojnice KGB. Ta vyšle do akce jako návnadu svou agentku Taťánu Romanovovou. Romanovová má přesvědčit MI6, že se zamilovala do Jamese Bonda a je připravena zběhnout i s cenným dešifrovacím zařízením, pokud pro ni její hrdina přijede do Istanbulu. Romanovová nemá ani potuchy, že je nástrojem v rukách SPECTRu, jenž chce vyvolat spor mezi Brity a Rusy, prodat zařízení se ziskem zpět Sovětům a vlákat Bonda do smrtící pasti.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Po famózním sukcesu Dr. NO přemýšlelo producentské duo Saltzman-Broccoli, kteráže knižní předloha by se nejlépe hodila jako pokračování triumfální pouti agenta 007 po stříbrném plátně. Pro Srdečné pozdravy z Ruska nakonec promluvil dosti nečekaný faktor... J. F. Kennedy prohlásil tuto knihu za jednu ze svých nejoblíbenějších, prodeje vzrostly a pánové od MGM měli vystaráno. A tak se půl roku po kubánské atomové krizi objevil v kinech film, v němž Rusko i západ stojí nevědomky na jedné straně barikády, zmanipulováni chytrým gambitem Čechoslováka Kronsteena a organizace SPECTRE v čele s tajemným Blofeldem (všimněte si, že v titulcích je u jeho jména otazník). Zápletka je tentokrát velmi slušně zamotaná, ale v důsledku vyznívá trochu "do ztracena" (či spíš do dalších dílů). Mýtus Jamese Bonda coby superagenta začíná nabývat tvar, na scéně se objevuje Q, víceúčelový kufřík a fotoaparát-záznamník, přesto se tenhle snímek odehrává ještě spíše v intencích klasické špiónky. Hodně dialogů, několik sympaticky odsýpajících akčních sekvencí (zejména pěstní souboj s Grantem v expresu stojí za to), ještě více lechtivých scének než v Dr. NO, krásná Bond girl s ruským akcentem... a trochu slabší Connery, který jen stínuje svému famóznímu výkonu z prvního filmu. Srdečné pozdravy z Ruska mají však jeden z nejlépe zapletených příběhů ze všech bondovek a samozřejmě čirou šedesátkovou atmosféru, pročež nemohu dát méně, než dostal Dr. No... vlastně, co bych nemohl, debut je debut. Terence Young prostě bondovky točit uměl. (Marigold) 4*

Vlastně Bond měl psát srdečné pozdravy spíše z Turecka,ale to je jedno. V Dr.No si dali Bond a organizace SPECTRE prvni spíše oťukávající soubojíček na Jamajce . Zde už to oba soupeři rozjíždějí naplno a Bond dostane napomoc první "hračky" od Q. Soupeře má také zdátne, třeba kopající důchodkyni s otraveným bodákem v noze. Ovšem co mě zaujalo bylo kolik měl Bond holek za cca 2hodiny : "starý případ" , "2 cikánky" a Bondgirl - překrásnou Taťánu Romanovovou . To je i na Bonda fakt dobrý, težko tento rekord někdy vyrovnám. (Enšpígl) 3*

Tahle bondovka má podle mě nejlepší scénář, minimálně mezi "Conneryovkami". Krásná dvojitá agentka Tanya Romanova (nejkrásnější Bond-Girl šedesátých let - pryč s Ursullou Andress, budiž sláva Danielle Bianchi) nevědomky vedoucí Bonda do pasti nalíčené Blofeldovou organizací SPECTRE, přesně podle plánu vymyšleného agentem SPECTRu číslo 5, geniálním šachistou Kronstenem (podle scénáře Čechoslovák:)) a prováděného pod dohledem nejošklivější ženské, která se kdy v bondovkách objevila, Rozou Klebovou z KGB (SPECTRE číslo 3). Její bota s otráveným vystřelovákem se stala takřka kultovním módním doplňkem:). Ale tím hlavním soupeřem, se kterým se Bond střetne skutečně tváří v tvář, není nikdo jiný než skvělý Robert Shaw coby drobet vyšinutý vrahoun Grant, jak jinak než ve službách SPECTRu. A ještě tu je Ali Kerim, možná ještě zajímavější postava než Žukovskij v Brosnanových bondovkách. A když se přidá ještě zázračný kufřík od pana Q, skládací sniper puška s tehdejší novinkou - IR zaměřovačem, sametová stužka kolem krku krásné Rusky a exkurze do života rumunských cikánů, je zaděláno na super film. From Russia With Love je prostě nadčasová klasika mezi bondovkami. Howgh! (Gemini) 5*

VELKÁ RECENZE
No z roku 1962 měl za následek takřka okamžité volné pokračování. V příběhu Srdečné pozdravy z Ruska se šarmantní britský agent s číslem 007 vydává nikoli do Sovětského svazu, jak by napovídal název, nýbrž do Turecka. V Istanbulu se spojí s pracovnicí ruské ambasády Táňou Romanovovou, která chce údajně přeběhnout na Západ a nabízí Britům sovětský šifrovací přístroj Lektor. Bond i jeho nadřízení vědí, že je to past. Avšak zatím netuší, že režii nad událostmi nemá sovětský nepřítel, nýbrž mezinárodní zločinecká organizace, vedená nepolapitelným šéfem Blofeldem. Celou akci pro něj vymyslel a naplánoval geniální československý šachista Kronsteen, provedením jsou pověřeni zrádná sovětská agentka Klebbová a všehoschopný zabiják Grant. Blofeldovým cílem je poštvat obě světové velmoci do války a po jejich vzájemném oslabení se chopit světové nadvlády. A zabít Jamese Bonda.
Druhá bondovka, která navždy udala směr. Poprvé se tu objevila titulní píseň a poprvé se tu představil se svými vynálezy Q. Nahrávací aparát na magnetofonový pásek ve foťáku je z nostalgického hlediska již raritou. Snímek vyznívá o něco lépe než ten předchozí a nese v sobě takové nezvyklé, ale dokonalé tajemno. Z hlavního padoucha jsou vidět pouze ruce hladící kočku. Scénář je propracovanější, což je zárukou kvality. Svoji typickou atmosféru si po celou dobu udržuje a nenajde se tu chvilka, která by nudila. Akční scény na svou dobu berou dech. Nechybí suchý humor a hlášky hlavního představitele, které odlehčují vyprávění příběhu. Špiónský snímek s nejslavnějším agentem všech dob také poprvé na konci snímku upozorňuje na další dobrodružství, což je zajímavá nezvyklá věc. Natěšení fanoušci se tak stále mají na co těšit.
Toto je první bondovka ze série filmů kde je uveden jako primární skladatel John Barry. Srdečné pozdravy z Ruska je v pořadí druhý film o Jamesi Bondovi z roku 1963, adaptací pátého románu spisovatele Iana Fleminga o této postavě z roku 1957.

Ocenění:
Golden Globes
1965 - John Barry (Nejlepší originální píseň)

BAFTA
1964 - Ted Moore (Nejlepší kamera - barevný film) (nominace)

DABING
1.DABING (VHS)
V českém znění: Rudolf Jelínek - Sean Connery (James Bond), Hana Talpová - Lotte Lenya (Rosa Klebbová - třetí člen organizace SPECTRE), Lois Maxwell (slečna Moneypenny), Arlette Dobson (hotelová recepční v Istanbulu), Bulbon Brus (Irina), Jaroslav Kaňkovský - Vladek Sheybal (Kronsteen - pátý člen organizace SPECTRE), Desmond Llewelyn (Boothroyd / "Q"), Peter Brayham (Rhoda), Bedri Çavusoglu (turecký policista), Michael Culver (pádlující muž), Neville Jason (Kerimův šofér), Andre Charisse (hotelový recepční v Istanbulu), Fred Haggerty (Krilencu), John Lynn (cikán), Laurence Herder (úředník na ruském konzulátu), ? (dveřník na konzulátu v Istanbule), Peter Bayliss (Benz), ? (Benzův osobní strážce), George Pastell (vlakový průvodčí), Rifat Shenel (číšník v jedálním vozu), Zuzana Skalická - Daniela Bianchi (Tatiana Romanovová), Nadja Regin (Kerimova paní), Elizabeth Counsell (pádlující žena), Dalimil Klapka - Pedro Armendáriz (Ali Kerim Bey), Anthony Dawson (Ernst Stavros Blofeld - hlava organizace SPECTRE), Muhammat Kohen (turistický průvodce v Istanbulu), Nushet Ataer (Mehmet), Hugo De Vernier (hotelový poslíček v Istanbulu), Gordon Sterne (pilot - člen organizace SPECTRE), ? (šachový rozhodčí č. 2), Zuzana Schulzová - Eunice Gayson (Sylvia Trenchová), Ulker Sozlo (Natasha) a Bohumil Švarc - Bernard Lee (M), Robert Shaw (Donald "Red" Grant), Walter Gotell (Morzeny), Francis De Wolff (Vavra), Peter Madden (MacAdams), Jim Brady (Krilencův poskok) + (titulky)
Zvuk: Václav Hálek
Produkce: Jaromír Šindelář
Překlad: Ivan Němeček
Režie: Tomáš Tintěra
Technická spolupráce: Videostudio Klondike KF a.s.
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing pro Warner Home Video 1992

2.DABING (Nova, DVD, Blu-ray, ČT)
V českém znění: Pavel Šrom - Sean Connery (James Bond), Kateřina Lojdová - Daniela Bianchi (Tatiana Romanovová), Vladimír Čech - Pedro Armendáriz (Ali Kerim Bey), Jiří Dvořák - Robert Shaw (Donald "Red" Grant), Dana Černá - Lois Maxwell (slečna Moneypenny), Elizabeth Counsell (pádlující žena), Bohumila Dolejšová - Lotte Lenya (Rosa Klebbová - třetí člen organizace SPECTRE), Petr Oliva - Anthony Dawson (Ernst Stavros Blofeld - hlava organizace SPECTRE), Jiří Hromada - Bernard Lee (M), Marek Libert - Neville Jason (Kerimův šofér), Nushet Ataer (Mehmet), Svatopluk Schuller - ? (šachový dohlížitel), Rifat Shenel (číšník v jedálním vozu), Jan Vágner - Peter Madden (MacAdams), Maitland Moss (šachový rozhodčí č. 1), Laurence Herder (úředník na ruském konzulátu) + (titulky), Jiří Valšuba - Francis De Wolff (Vavra), George Pastell (vlakový průvodčí), Peter Brayham (Rhoda), Michael Culver (pádlující muž), Hugo De Vernier (hotelový poslíček v Istanbulu), Andre Charisse (hotelový recepční v Istanbulu), Karel Richter - Desmond Llewelyn (Boothroyd / "Q"), ? (šachový rozhodčí č. 2), Jim Brady (Krilencův poskok), Gordon Sterne (pilot - člen organizace SPECTRE), Jitka Ježková - Eunice Gayson (Sylvia Trenchová), Nadja Regin (Kerimova paní), Tomáš Juřička - Vladek Sheybal (Kronsteen - pátý člen organizace SPECTRE), Hana Kolářová - Arlette Dobson (hotelová recepční v Istanbulu) a Václav Mareš - Walter Gotell (Morzeny)
Překlad: Vladimír Fuksa
Zvuk: Jiří Suchánek
Produkce: Jana Trefná
Dialogy a režie: Jiří Kvasnička
Vyrobila: Česká produkční 2000 a.s. pro CET 21, spol. s r.o. v roce 2003

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 8.4.1964 (New York City, New York)
Premiéra Velká Británie: 10.10.1963 (London) (premiere)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.8.1992 (VHS) Warner Home Video
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 13.10.2008 Bontonfilm
Poprvé na VHS: 1.10.2000 Warner Home Video
Poprvé na DVD: 6.10.2006
Poprvé na Blu-ray: 13.10.2008 Bontonfilm

Tržby celkem - $ 79 000 000
Náklady (Rozpočet) - $ 2 000 000

FILMY V SÉRII
Dr. No www.csfd.cz/film/11534-dr-no/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1962
Režie: Terence Young, Hrají: Sean Connery, Ursula Andress

Srdečné pozdravy z Ruska www.csfd.cz/film/11536-srdecne-pozdravy-z-ruska/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1963
Režie: Terence Young, Hrají: Sean Connery, Daniela Bianchi

Goldfinger www.csfd.cz/film/11538-goldfinger/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1964
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Sean Connery, Gert Fröbe

Thunderball www.csfd.cz/film/11552-thunderball/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1965
Režie: Terence Young, Hrají: Sean Connery, Claudine Auger

Žiješ jenom dvakrát www.csfd.cz/film/11556-zijes-jenom-dvakrat/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1967
Režie: Lewis Gilbert, Hrají: Sean Connery, Akiko Wakabajaši
 
V tajné službě Jejího veličenstva www.csfd.cz/film/36337-ve-sluzbach-jejiho-velicenstva/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1969
Režie: Peter R. Hunt, Hrají: George Lazenby, Diana Rigg

Diamanty jsou věčné www.csfd.cz/film/11533-diamanty-jsou-vecne/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1971
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Sean Connery, Jill St. John

Žít a nechat zemřít www.csfd.cz/film/14046-zit-a-nechat-zemrit/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1973
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Roger Moore, Yaphet Kotto

Muž se zlatou zbraní www.csfd.cz/film/14216-muz-se-zlatou-zbrani/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1974
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Roger Moore, Christopher Lee

Agent, který mne miloval www.csfd.cz/film/30441-spion-ktery-me-miloval/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1977
Režie: Lewis Gilbert, Hrají: Roger Moore, Barbara Bach

Moonraker www.csfd.cz/film/30437-moonraker/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / Francie, 1979
Režie: Lewis Gilbert, Hrají: Roger Moore, Lois Chiles

Jen pro tvé oči www.csfd.cz/film/11943-jen-pro-tve-oci/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1981
Režie: John Glen, Hrají: Roger Moore, Carole Bouquet

Nikdy neříkej nikdy www.csfd.cz/film/5231-nikdy-nerikej-nikdy/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1983
Režie: Irvin Kershner, Hrají: Sean Connery, Klaus Maria Brandauer

Chobotnička www.csfd.cz/film/30438-chobotnicka/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1983
Režie: John Glen, Hrají: Roger Moore, Maud Adams

Vyhlídka na vraždu www.csfd.cz/film/14493-vyhlidka-na-vrazdu/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1985
Režie: John Glen, Hrají: Roger Moore, Christopher Walken

Dech života www.csfd.cz/film/15696-dech-zivota/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1987
Režie: John Glen, Hrají: Timothy Dalton, Maryam d'Abo

Povolení zabíjet www.csfd.cz/film/14742-povoleni-zabijet/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1989
Režie: John Glen, Hrají: Timothy Dalton, Carey Lowell

Zlaté oko www.csfd.cz/film/10644-zlate-oko/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1995
Režie: Martin Campbell, Hrají: Pierce Brosnan, Sean Bean

Zítřek nikdy neumírá www.csfd.cz/film/11053-zitrek-nikdy-neumira/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1997
Režie: Roger Spottiswoode, Hrají: Pierce Brosnan, Jonathan Pryce

Jeden svět nestačí www.csfd.cz/film/297-jeden-svet-nestaci/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1999
Režie: Michael Apted, Hrají: Pierce Brosnan, Sophie Marceau

Dnes neumírej www.csfd.cz/film/11036-dnes-neumirej/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2002
Režie: Lee Tamahori, Hrají: Pierce Brosnan, Halle Berry

Casino Royale www.csfd.cz/film/208033-casino-royale/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / Česko, 2006
Režie: Martin Campbell, Hrají: Daniel Craig, Eva Green

Quantum of Solace www.csfd.cz/film/226775-quantum-of-solace/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2008
Režie: Marc Forster, Hrají: Daniel Craig, Olga Kurylenko

Skyfall www.csfd.cz/film/234460-skyfall/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2012
Režie: Sam Mendes, Hrají: Daniel Craig, Judi Dench

Spectre www.csfd.cz/film/328151-spectre/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2015
Režie: Sam Mendes, Hrají: Daniel Craig, Christoph Waltz

Není čas zemřít www.csfd.cz/film/331261-neni-cas-zemrit/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2021
Režie: Cary Joji Fukunaga, Hrají: Daniel Craig, Rami Malek
 
Tvůrci a herci
Terence Young (Režie), Albert R. Broccoli (Produkce), Harry Saltzman (Produkce), John Barry (Hudba), Ted Moore (Kamera), Peter R. Hunt (Střih), Weston Drury Jr. (Casting), - (Scénografie), Jocelyn Rickards (Kostýmy), John W. Mitchell (Zvuk), C. Le Mesurier (Zvuk), Basil Newall (Masky), Paul Rabiger (Masky), Terence Young (Scénář), Ian Fleming (kniha) (Předloha), Sean Connery (Herec), Daniela Bianchi (Herec), Pedro Armendáriz (Herec), Lotte Lenya (Herec), Robert Shaw (Herec), Bernard Lee (Herec), Eunice Gayson (Herec), Walter Gotell (Herec), Francis De Wolff (Herec), Lois Maxwell (Herec), Aliza Gur (Herec), Martine Beswick (Herec), Vladek Sheybal (Herec), Desmond Llewelyn (Herec), Barbara Jefford (Herec), Anthony Dawson (Herec), Terence Young (Herec)
 
1963/115/Velká Británie/Akční, Dobrodružný, Krimi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Ve filmu používá zběhlá agentka KGB Rosa Klebb (Lotte Lenya) nůž schovaný přímo v botě. Ačkoliv tato zbraň vypadá značně nereálně, sovětská KGB jej používala i ve skutečnosti.
- Vozem Jamese Bonda (Sean Connery) ve filmu je Bentley 4-Litre. Tento vůz používal agent 007 i v knihách Iana Fleminga.
- Bondova (Sean Connery) skladacia puška je samonabíjacia malorážka Armalite AR-7. Pôvodne bola navrhnutá ako zbraň na prežitie pre pilotov americkej armády. Dnes je vyrábaná pod značkou Henry.
- Jedná se o jeden z mnoha filmů, který byl zakázán Legií slušnosti.
- Postava Kronsteena, geniálního šachisty a zároveň agenta SPECTORu, ve filmu pochází z Československa.
- Úvodní píseň s názvem From Russia with Love nazpíval Matt Munro. Hudbu složil John Barry.
- Během natáčení scény s vrtulníkem na konci filmu nezkušený pilot málem zabil Seana Conneryho.
- V tomto filmu Bond neříká "Bond, James Bond" navzdory faktu, že v knize, která byla předlohou k filmu, ano.
- Rozpočet byl 2 milióny dolarů, oproti první bondovce - Dr. No (1962) - tedy dvakrát tolik.
- První bondovka s Desmondem Llewelynem v roli "Q".
- Jedna ze tří bondovek, kde je "Q" osloven svým skutečným jménem: Major Boothroyd. Dále tomu tak bylo v Dr. No a ve Špión, který mě miloval (1977).
- První bondovka, která končí prohlášením "James Bond se vrátí v..." (naposledy tak tomu bylo ve filmu Chobotnička z roku 1983).
- Uvedení filmu v USA bylo odloženo s ohledem na politické klima po atentátu na Johna F. Kennedyho.
- V době uvedení filmu v USA (duben 1964) se už natáčel Goldfinger.
- Dvě herečky v malých úlohách se objevily i v dalších bondovkách: Nadja Regin, která hraje Kerimovu přítelkyni, si zahrála ještě tanečnici v úvodu Goldfinger (1964) a Martine Beswick, jedna z rómských dívek, si zahrála Paulu v Thunderball (1965).
- První bondovka s nominací na Zlatý glóbus pro "nejlepší píseň".
- Poprvé se zde objevil herec Walter Gotell (v roli Morzenyho), který hrál v dalších bondovkách pravidelně generála Gogola.
- Poslední bondovka, kterou viděl Ian Fleming.
- Podle knihy Williama Raymonda Manchestera Smrt prezidenta (1964) to byl vůbec poslední film, který viděl JFK, a to 20.11.1963 v Bílém domě.
- Pro producenta Broccoliho to byla jedna z jeho tří nejoblíbenějších bondovek, jak uvedl v interview z roku 1982. Další dvě byly Goldfinger (1964) a Špión, který mě miloval (1977).
 
Odkazy