Žít a nechat zemřít / Live and Let Die (1973/121/Velká Británie, USA/Akční, Dobrodružný, Krimi, Thriller) 73%

09.09.2018 16:33
JEDNOU VĚTOU
„Doplňte svou jedinečnou sbírku filmů s agentem 007!"

OBSAH
Vražda v sídle OSN přivádí Bonda do USA. Stopy vedou do Orleansu, kde sídlí gang překupníků drog. Odtud se agent 007 vydává na tajemný ostrov San Monique v Karibském moři, ovládaný kultem Voodoo. Nebyl by první běloch, který by zde zemřel mysteriózní smrtí, jestliže se pokusí odhalit tajemství maskovaných plantáží, díky nimž může získat doktor Kananga tuny heroinu. Jakou roli v tomto případu sehraje Solitaire, žena, která dokáže předpovídat budoucnost z karet? Přivádí sice Jamese Bonda na stopu, ale zároveň její věštba znamená i ohrožení života. V tomto filmu se poprvé představil jako James Bond Roger Moore. Paul a Linda McCartneyovi získali za úvodní píseň nominaci na Oscara.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Vskutku stylový nástup Rogera Moora do série. Narozdíl od nejistého Lazenbyho, který se svým toporným výkonem odpálil během jediného filmu, předvedl svěže a mladě vypadající Moore promyšlenou kreaci, která s podáním Seana Conneryho nemá takřka nic společného. Tam, kde byl divoký Skot drsný, je Moore elegantní, tam, kde Connery překypoval mužnou energií, zůstává Moore lehce sarkastickým glosátorem s povolením zabíjet (které využívá). Guy Hamilton patří mezi nejlepší režiséry, které 007 série měla a i s chabou zápletkou dokázal natočit dvouhodinový snímek, který nemá vyloženě slabé a nudné místo (což se o většině moorovek bohužel napsat nedá). Ačkoli je zloduch Kananga vyloženě nevýrazný a Bondovi nejde o záchranu světa, jen o boj s drogovým magnátem, daří se tvůrcům vytvářet to správné bondovské napětí, akční scény kořenit nevídanými komediálními vsuvkami (zejména směsice amerického buranství a militantismu v osobě šerifa Peppera stojí za to), vytvářet nezapomenutelné postavy (baron Samedi, Tee Hee) a díky písni z pera manželů Cartneyových i zcela neopakovatelnou atmosféru na hranici adrenalinu a smíchu. Connery se tedy nemýlil, když Moora označil za ideálního Bonda... Pár zajímavůstek: ve filmu chybí Q, jako v jediné bondovce krom dr. No, ale jeho vynálezy opět stojí za to. Ve filmu chybí i tradiční scéna s kanceláří M. a rituálním hodem kloubouku na věšák. Namísto toho se setkání Bonda, M. a Moneypenny odehraje netradičně v bytě 007. Tvůrci původně uvažovali, zda by se do bondovek neměla v tomto filmu vrátit Honey Ryder z Dr. No (asi nejslavnější Bond girl Ursula Andress), ale vzhledem ke změně v titulní roli to nakonec zamítli. A konečně, představitel Bondova spojence z CIA Felixe Leitera, David Hedison, byl jediný, kdo si tuhle roli z devíti příležitostí zahrál víc než jednou (objevil se ještě v Licence To Kill). (Marigold) 4*

Na plac nastoupil nový Bond... James Bond v podání Moorea.....Rogera Moorea a nástup je to vskutku famozní. Klukovského rošťáka s anglickým humorem vystřídal klidas s cynickými hláškami. Svou misi pradoxně začíná tam kde i Sean Connery tedy na Jamajce, bohužel už nám tam neleze z moře krásná Ursula Andress, zato nám tam nalezlo spoustu vyznavačů kultu Voodoo a je třeba aby to 007 vyřešil a mohli se tam vrátit krásný holky v bikinách a ne aby tam oxidovali sráči s hadama,kartama, hrobama , podřízeljma slepicema a bůh ví čím ještě. A Akce může začít a byla dobrá, moc dobrá, zaporák byl taky zdatnej soupeř z řad černošské populace a Bond girl ?? Tu jsem měl tehdenci chránit i z mé postele,aby mohla žít , byla by škoda nechat tuhle bondovku zemřít. (Enšpígl) 4*

Moore mi jako Bond nikdy nevadil. Ani v posledních dílech ne. Ubylo Conneryovské vážnosti a britské strohosti. Objevil se drsnější humor (vyhození Tee Heeho z vlaku) a více nadsázky (poslední záběr s baronem Semedim). Jane Seymour je nevýrazná, ale to není na škodu, hlavně, že je výrazný lotr. A ten je skara něco. Yaphett Kotto je neznámým hercem, ale poté co jsem jej viděl jako doktora Kanangu a později jako Idi Amina mám ho rád čím dál víc. Zde se svého "antré" dočká bohužel až na konci ("Vždycky se rád nafukoval"). I tak je jeho karibský diktátor a heroinový boss jeden z nejlepších záporáků - nejen Bondovských. Je zde několik nezapomenutelných scén - americké buranství ztělesněné šerifem Pepprem kontra anglický klid, "Čí je to pohřeb?" "Váš!", vylíčení Harlemu jako svět sám pro sebe, útěk před krokodýli. Rogerův debut dopadl na výbornou. Ale zdá se, že v tomhle názoru jsem zde spíše sám. Zamrzí jen absence Q, poněvadž se producentské duo domnívalo, že méně hraček neuškodí. Chyba! (woody) 5*

VELKÁ RECENZE
James Bond je pověřen úkolem vyšetřit smrt tří britských tajných agentů, ke kterým došlo v různých koutech světa. Vydá se proto do New Yorku, ale už cestou z letiště málem přijde o život, když neznámý vrah zaútočí na jeho taxi. Bond vraha sleduje až do obchodu s kouzelnými předměty kultu voodoo a tady narazí na stopu vedoucí přímo ke Kanangovi, premiérovi ostrovní republiky San Monique. Ten je ve skutečnosti heroinovým králem, který má v plánu zdvojnásobit v USA počet drogově závislých prodejem heroinu za symbolické částky, pak zvednout cenu heroinu do závratné výše a závratně zbohatnout. Bond odletí na ostrov San Monique, aby pokračoval v pátrání. Seznámí se s agentkou CIA, ve skutečnosti však pracující pro Kanangu a přestože se mu podaří krásnou Rosii získat na svou stranu, je dívka zabita dříve, než stačí cokoli prozradit. Když pak Bond tajně pronikne do Kanangova sídla, narazí tu na Solitaire, záhadnou dívku s věšteckými sklony, kterou pomocí falešných karet přesvědčí, že má stát jeho milenkou a pomocnicí. Přestože jsou proradným Kanangou odhaleni a zajati, podaří se Bondovi uprchnout a zachránit i Solitaire, kterou vyrve smrti přímo z ďábelského rituálu voodooo. Brzy se však ocitnou v další Kanangově pasti.
Návrat Seana Conneryho do oficiální série v Diamanty jsou věčné byl jednorázový a hned po premiéře se Broccoli a Saltzman pustili do hledání úctyhodné náhrady. Rozhodli se, že zkusí dalšího Jamese Bonda najít v armádních službách. EON Productions podali do několika armádních časopisů inzerát: „Jste 007?“ Tento nápad ztroskotal na odporu britského hereckého společenství Equity. Do roku 1972 uvažovali producenti například o Julianu Gloverovi, pozdějším padouchovi z Jen pro tvé oči. Roger Moore měl šanci na roli Bonda už ve V tajné službě Jejího Veličenstva, ale v té době byla jeho postava Šimona Templáře ze seriálu Svatý příliš populární, aby mohl 007 důvěryhodně zahrát.
Sedmdesátá léta, kdy osmá bondovka vznikla, byla také dobou blaxploitation, kdy se silně prosazovala afroamerická kultura. Vliv na Žít a nechat zemřít je evidentní. Je to také první bondovka, kde se vyskytuje fiktivní země a kde chybí postava Q (ten je v Dr. No, i když ho nehrál Desmond Llewelyn a je zde uvedeno pravé jméno Q, major Boothroyd).
Žít a nechat zemřít je v pořadí osmý film o Jamesi Bondovi z roku 1973, adaptace druhého románu spisovatele Iana Fleminga o této postavě z roku 1954.

Ocenění:
Academy Awards
1974 - Píseň (nominace)

DABING
1.DABING (VHS, DVD, Blu-Ray)
V českém znění: Rudolf Jelínek - Roger Moore (James Bond), Helena Friedrichová - Jane Seymour (Solitaire), Pavel Rímský - Yaphet Kotto (Kananga / Mr. Big), Zuzana Schulzová - Gloria Hendry (Rosie Carverová) + Madeline Smith (krásná dívka) + Kubi Chaza (prodavačka v obchodě s kultovními předmety), Petr Oliva - David Hedison (Felix Leiter), Bohumil Švarc - Bernard Lee ('M') + Stephen Hendrickson (pan Bleeker), Ilja Prachař - Clifton James (šerif J. W. Pepper) + Alvin Alcorn (zabiják z New Orleansu), Jiří Zavřel - Marc Smith (zaměstnanec v organizaci Spojených národů) + (Katangův poskok č. 2) + Irvin Allen (číšník v podniku Fillet of Soul) + Lon Satton (Harold Strutter) + Don Topping (hlavní ceremoniář v San Monique) + Earl Jolly Brown (Whisper) + Roy Stewart (Quarrel Jr.) + Dan Jackson (číšník v podniku Fillet of Soul) + (státní policista - Paul) + Tommy Lane (Adam) + (titulky, titulky místa), Karel Chromík - Julius W. Harris (Tee Hee) + Robert Dix (Hamilton) + (Katangův poskok č. 1) + Geoffrey Holder (Baron Samedi) + Tommy Lane (Adam) + Lance Gordon (Eddie - státní policista) + Roy Hollis (šerif z Louisiany), Jaroslav Kaňkovský - Lon Satton (Harold Strutter) + Joie Chitwood (Charlie) + Arnold Williams (taxikář) + (hotelový recepční) + John Bloomfield (Tailor) + (Billy Bob) (kněz na svatbě) a Miriam Kantorková - Lois Maxwell (slečna Moneypenny) + Ruth Kempf (paní Bellová)
Zvuk: Lubomír Zajíc
Produkce: Ivana Prejdová
Překlad: Zdena Psůtková
Režie: Tomáš Tintěra
Technická spolupráce: Videostudio Klondike KF a.s.
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing pro Warner Home Video 1992

2.DABING (Nova, ČT, STV)
V českém znění: Vladimír Brabec - Roger Moore (James Bond), Aleš Procházka - Yaphet Kotto (Kananga / Mr. Big), Petr Svoboda - David Hedison (Felix Leiter), Vladimíra Včelná - Jane Seymour (Solitaire) + Madeline Smith (krásná dívka), Dana Černá - Lois Maxwell (slečna Moneypenny) + Gloria Hendry (Rosie Carverová) + Kubi Chaza (prodavačka v obchodě s kultovními předmety), Jiří Hromada - Bernard Lee ('M') + Stephen Hendrickson (pan Bleeker) + Roy Hollis (šerif z Louisiany), Václav Knop - Clifton James (šerif J. W. Pepper) + Joie Chitwood (Charlie), Tomáš Karger - Roy Stewart (Quarrel Jr.) + Irvin Allen (číšník v podniku Fillet of Soul) + Dan Jackson (číšník v podniku Fillet of Soul) + (Katangův poskok č. 1), Jan Vágner - John Bloomfield (Tailor, titulky + titulky místa), Ivo Kubečka - Julius W. Harris (Tee Hee) + (kněz na svatbě) + Alvin Alcorn (zabiják z New Orleansu), Svatopluk Schuller - Marc Smith (zaměstnanec v organizaci Spojených národů) + (Katangův poskok č. 2) + Earl Jolly Brown (Whisper) + (státní policista - Paul) + (Billy Bob), Ivo Novák - Arnold Williams (taxikář) + (hotelový recepční), Radek Vaculík - Tommy Lane (Adam) + Geoffrey Holder (Baron Samedi) + Don Topping (hlavní ceremoniář v San Monique) + Lance Gordon (Eddie - státní policista), Hana Kolářová - Ruth Kempf (paní Bellová), Milan Bouška - Lon Satton (Harold Strutter) + Robert Dix (Hamilton)
Překlad: Vladimír Fuksa
Zvuk: Richard Tomíček
Produkce: Jana Trefná
Dialogy a režie: Jiří Kvasnička
Vyrobila: Česká produkční 2000 a.s. pro CET 21, spol. s r.o. v roce 2003

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 27.6.1973 United Artists
Premiéra Velká Británie: 20.11.2020 Independent Film Distributors
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.3.1993 (VHS) Warner Home Video, Bonton Home Video
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 24.11.2008 Bontonfilm
Poprvé na VHS: 1.12.2000 Warner Home Video, Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 22.11.2002
Poprvé na Blu-ray: 24.11.2008 Bontonfilm

Tržby celkem - $ 161 800 000
Náklady (Rozpočet) - $ 7 000 000

FILMY V SÉRII
Dr. No gastonrolinc.webnode.cz/news/a0276/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1962
Režie: Terence Young, Hrají: Sean Connery, Ursula Andress

Srdečné pozdravy z Ruska gastonrolinc.webnode.cz/news/a0277/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1963
Režie: Terence Young, Hrají: Sean Connery, Daniela Bianchi

Goldfinger gastonrolinc.webnode.cz/news/a0278/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1964
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Sean Connery, Gert Fröbe

Thunderball gastonrolinc.webnode.cz/news/a0279/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1965
Režie: Terence Young, Hrají: Sean Connery, Claudine Auger

Žiješ jenom dvakrát gastonrolinc.webnode.cz/news/a5/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1967
Režie: Lewis Gilbert, Hrají: Sean Connery, Akiko Wakabajaši
 
V tajné službě Jejího veličenstva gastonrolinc.webnode.cz/news/a3/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1969
Režie: Peter R. Hunt, Hrají: George Lazenby, Diana Rigg

Diamanty jsou věčné gastonrolinc.webnode.cz/news/a4/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1971
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Sean Connery, Jill St. John

Žít a nechat zemřít gastonrolinc.webnode.cz/news/a6/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1973
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Roger Moore, Yaphet Kotto

Muž se zlatou zbraní gastonrolinc.webnode.cz/news/a7/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1974
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Roger Moore, Christopher Lee

Agent, který mne miloval gastonrolinc.webnode.cz/news/a9/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1977
Režie: Lewis Gilbert, Hrají: Roger Moore, Barbara Bach

Moonraker gastonrolinc.webnode.cz/news/a8/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / Francie, 1979
Režie: Lewis Gilbert, Hrají: Roger Moore, Lois Chiles

Jen pro tvé oči gastonrolinc.webnode.cz/news/a10/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1981
Režie: John Glen, Hrají: Roger Moore, Carole Bouquet

Nikdy neříkej nikdy gastonrolinc.webnode.cz/news/a235/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1983
Režie: Irvin Kershner, Hrají: Sean Connery, Klaus Maria Brandauer

Chobotnička gastonrolinc.webnode.cz/news/a/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1983
Režie: John Glen, Hrají: Roger Moore, Maud Adams

Vyhlídka na vraždu gastonrolinc.webnode.cz/news/a2/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1985
Režie: John Glen, Hrají: Roger Moore, Christopher Walken

Dech života gastonrolinc.webnode.cz/news/a20/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1987
Režie: John Glen, Hrají: Timothy Dalton, Maryam d'Abo

Povolení zabíjet https://gastonrolinc.webnode.cz/news/a21/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1989
Režie: John Glen, Hrají: Timothy Dalton, Carey Lowell

Zlaté oko gastonrolinc.webnode.cz/news/a275/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1995
Režie: Martin Campbell, Hrají: Pierce Brosnan, Sean Bean

Zítřek nikdy neumírá gastonrolinc.webnode.cz/news/a276/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1997
Režie: Roger Spottiswoode, Hrají: Pierce Brosnan, Jonathan Pryce

Jeden svět nestačí gastonrolinc.webnode.cz/news/a277/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1999
Režie: Michael Apted, Hrají: Pierce Brosnan, Sophie Marceau

Dnes neumírej gastonrolinc.webnode.cz/news/a278/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2002
Režie: Lee Tamahori, Hrají: Pierce Brosnan, Halle Berry

Casino Royale gastonrolinc.webnode.cz/news/a0155/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / Česko, 2006
Režie: Martin Campbell, Hrají: Daniel Craig, Eva Green

Quantum of Solace gastonrolinc.webnode.cz/news/a0160/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2008
Režie: Marc Forster, Hrají: Daniel Craig, Olga Kurylenko

Skyfall gastonrolinc.webnode.cz/news/a0156/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2012
Režie: Sam Mendes, Hrají: Daniel Craig, Judi Dench

Spectre gastonrolinc.webnode.cz/news/a0157/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2015
Režie: Sam Mendes, Hrají: Daniel Craig, Christoph Waltz

Není čas zemřít gastonrolinc.webnode.cz/news/neni-cas-zemrit-no-time-to-die-2021-163-velka-britanie-usa-akcni-dobrodruzny-krimi-thriller/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2021
Režie: Cary Joji Fukunaga, Hrají: Daniel Craig, Rami Malek
 
Tvůrci a herci
Guy Hamilton (Režie), Albert R. Broccoli (Produkce), Harry Saltzman (Produkce), George Martin (Hudba), Ted Moore (Kamera), Bert Bates (Střih), Raymond Poulton (Střih), John Shirley (Střih), Weston Drury Jr. (Casting), - (Scénografie), Julie Harris (Kostýmy), John W. Mitchell (Zvuk), Ken Barker (Zvuk), Paul Rabiger (Masky), Guy Hamilton (Scénář), Ian Fleming (kniha) (Předloha), Roger Moore (Herec), Yaphet Kotto (Herec), Jane Seymour (Herec), Clifton James (Herec), Julius Harris (Herec), Geoffrey Holder (Herec), David Hedison (Herec), Gloria Hendry (Herec), Bernard Lee (Herec), Lois Maxwell (Herec), Madeline Smith (Herec), Robert Dix (Herec), Lance Gordon (Herec), Shane Rimmer (Herec)
 
1973/121/Velká Británie, USA/Akční, Dobrodružný, Krimi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Ve filmu nikdy nezazní skutečné jméno Solitaire (Jane Seymour). V knize je prozrazeno, že se jedná o Simone Latrelle.
- Karta, kterou si bere Bond (Roger Moore) při prvním hovoru se Solitaire (Jane Seymour) , má na zadní straně logo 007.
- Na vodnú naháňačku bolo použitých 26 lodí typu Glastron GT-150 1972.
- Nebezpečný kaskadérský kousek, při němž Bond projede dvouposchoďovým autobusem pod nízkým mostem a dojde k oddělení vrchního patra, provedl Maurice Patchett, který byl skutečným profesionálním řidičem z Londýna.
- Bílý vůz s karosářskými díly Cadillacu Eldorado měl ve skutečnosti komponenty z Chevroletu Corvette. Vžilo se pro něj pojmenování Covorado.
- Jedná se o vůbec první "Bondovku" , která získala nominaci na Oscara za nejlepší původní píseň.
- Úvodní píseň s názvem Live and Let Die zpívá Paul McCartney a Wings.
- Ve Flemingově románu Žít a nechat zemřít byla Felixi Leiterovi ukousnuta žralokem noha. Filmaři tento nápad použili až v bondovce Povolení zabíjet.
- 70. léta, kdy osmá bondovka vznikla, byla dobou tzv. blaxpoitation, ve které se výrazně prosazovala afroamerická kultura. Vliv na Žít a nechat zemřít je evidentní.
- Jde o vůbec první bondovku, v níž se vyskytuje fiktivní země a kde chybí postava Q.
- Hlavní Bond girl Solitaire měla být původně tmavé pleti (uvažovalo se o zpěvačce Dianě Ross) a Rosie Carver měla být běloch. Nakonec to kvůli obsazení Jane Seymour jako Solitaire bylo naopak.
- Právě herečka Gloria Hendry, která hrála postavu Rosie Carver, byla ve filmové sérii bondovek první Afroameričankou, se kterou se kdy James Bond milostně zapletl.
- První ze tří bondovek s Rogerem Moorem, ke které hudbu nesložil John Barry (další dvě byly The Spy Who Loved Me a For Your Eyes Only). Zde ho zastoupil George Martin.
- Při hledání vhodných míst k natáčení narazil štáb na krokodýlí farmu, kterou vlastnil jistý Ross Kananga. Tato krokodýlí farma se dostala do scénáře a Bondův protivník získal jméno Kananga (v knižní předloze figuroval jen jako Mr. Big).
- Do role nového Bonda byl zvažován například herec Julian Glover, který se roku 1981 objevil jako hlavní záporák v bondovce For Your Eyes Only.
- David Hedison je jediným hercem, který si v sérii zahrál postavu Felixe Leitera dvakrát. Podruhé se v této roli objevil ve filmu Licence to Kill (1989).
- Postava Q v tomto filmu nevystupuje. V době natáčení snímku hrál totiž jeho představitel Desmond Llewellyn v jednom televizním seriálu a ačkoliv z něj byl na tři epizody uvolněn, jeho postava do filmu nakonec nebyla umístěna.
- Štáb měl údajně během natáčení v Harlemu platit místnímu gangu za "ochranu".
- Tvůrci se obávali, aby nebyl Roger Moore fanoušky přijat jen jako napodobitel Seana Conneryho (což se stalo u George Lazenbyho), proto se z něj snažili udělat trochu jiného Bonda. Mooreův Bond například nepije martini s vodkou, ale whisky, nenosí klobouk a místo cigaret kouří doutníky. Poté, co se Moore v roli Bonda v následujících filmech zabydlel, některé staré Conneryho atributy se zase vrátily.
- Počet mrtvých ve filmu je 11.
 
Odkazy