Dech života / The Living Daylights (1987/130/Velká Británie, USA/Akční, Dobrodružný, Krimi, Thriller, Romantický) 72%

09.09.2018 16:34
JEDNOU VĚTOU
„Další v pořadí již patnácté filmové nasazení slavného britského agenta Jamese Bonda, tentokrát do boje proti zrádnému ruskému agentovi."

OBSAH
KGB má nový ďábelský plán: Série atentátů se podle něj stává osudnou pro agenty nepřátelských tajných služeb. Jméno Jamese Bonda v tomto seznamu smrti nechybí. Agent 007 však zařídí v Bratislavě útěk generála KGB Koskova, který ve skutečnosti pracuje pro britskou tajnou službu. Koskov obviní z úkladů svého protivníka Puškina, ale vzápětí je unesen sovětskými agenty. Bond se nyní musí Puškina zbavit a Koskova zachránit. Timothy Dalton je James Bond osmdesátých let. Nové příběhy Agenta 007 díky němu získaly tempo akčních filmů. Bratislavu musel za totality natočit John Glen především ve Vídni.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Série dvaceti filmů s jedním hrdinou je jedinečná krom jiného tím, že tento hrdina má hned několik podob. A jaká je v pořadí čtvrtá tvář 007? Výtečná! Snaha produkčního týmu byla zcela jasná: přijít s něčím úplně odlišným od moorovek, se zcela "novým" Bondem. A volba Daltona byla šťastná. Narozdíl od šaramantního páprdy Moora přichází čtvrtý Bond s image nebezpečného zabijáka a typického akčního hrdiny. Přičemž ale nepostrádá tradičně suchý a protřepaný (nemíchaný) smysl pro humor a umění vypustit sarkastickou hlášku v pravý čas, podobně jako smrtící kulku. Hlavní hrdina tak skvěle kloubí vražedný chlad modrých očí a až dětsky odzbrojující úsměv. Příběh se (opět) snaží vrátit k modelu Srdečných pozdravů z Ruska (rozuměj: k tradiční špiónce bez zbytečných fantasmagoriích), ale má velkou slabinu v podobě Bondovy opozice... Zkrátka trio břichatý americký pašerák, sovětský renegát a árijský hrdlořez (i zde si povšimněme odkazu na druhou conneryovku) nedělá žádné velké terno. Slabá je i "Slovenka" Kara (Maryam d´Abo), jejíž ustavičné "óóó Džejmsi!!!" mi zvedalo žluč. Na Dechu života je tak nejsympatičtější právě nová podoba Bonda (kupodivu nepříliš svůdnického, ale o to koncentrovanějšího na svou práci), velmi povedené akční sekvence s několi "udělátky" pana Q, správně pomatené reálie a John Glen, který měl skvělou fazónu a dokázal i z průměrné zápletky vykřesat solidní spektákl, který agentovi 007 ostudu neudělá... BTW: Dech života je poslední Bondovka s originálním Flemmingovým příběhem... poslední? (Marigold) 4*

Dámy a pánové přichází v pořadí čtvrtý agent: Dalton...Timothy Dalton. S jeho příchodem končí veškerá aura, že mise 007 jsou jedna velká zábava, jsou pěkně tvrdé a drsné a nový Bond je vůbec rád, když má čas na ženy. Akce byla zase super, jen je trošku škoda, že Daltona nedali dříve.V posledních "Mooreovkách " by měl nesporně 5* . Daltonovi já osobně toho Bonda velmi věřím a upřimě nechápu tu vlnu kritiky co se na něj snesla, to je jak kdyby byli všichni agenti nebo co? Pěknej Dech života dal 007 nový Bond. Jen volám po BondGirl, která by mě posadila na prdel, zatím jsou "jen" hezké. Původně jsem chtěl dát 4*, ale ne za ten Afganistán a tu akci v Blavě má plnej počet, at mu ten dech pořádně vydrží. (Enšpígl) 5*

Zbrusu nový hrdina byla ta pravá volba do akčně laděných osmdesátých let a Dalton dal Bondovi po několika okatých minelách konečně opět solidní tvář drsného a nelítostného akčního hrdiny moderní doby. Dech života je celkově dosti markantní odklon od předešlých několika bondovek. Rozhodně je svojí koncepcí příběhu (změny lokací) velice exotický a nápaditý - viz scény z Afganistánu a Slovenska. Bohužel je však dějově dosti plochý. Od nudných záporáků počínaje, nevyrovnaností tempa konče. Akce solidní, tvrďák Dalton přímo vynikající, ale děj nezáživný. Nicméně i tak je tato bondovka dosti průkopnická a rozhodně si zaslouží uznání. (Kaka) 3*

VELKÁ RECENZE
Dechu života se podařilo v očích dobového publika dosáhnout kýžené rovnováhy mezi tradicí a inovací, kterou už následující Povolení zabíjet nevybalancovalo. V Dechu života se Bond - poprvé s tváří Timothyho Daltona - skutečně rozzuří jen jednou a možnost odchodu z tajné služby pouze naznačuje, když pochvalně kvituje možnost výpovědi.
Jinak zůstává navzdory emocionálním posunům a jisté tvrdohlavosti vůči svým šéfům loajální. V dalších ohledech však tvůrci co do obratu k flemingovské tradici došli mnohem dál, než se dalo v roce 1987 čekat.
Dech života ani náznakem nenavazuje na kvazikomiksovou poetiku křiklavě sebeironických eskapád z mooreovského období. Vrací se ke špionážní tematice, která se v posledních sedmi bondovkách objevovala jen střídmě a s nadsázkou (Agent, který mě miloval nebo Jen pro tvé oči).
Od vesmírných bitev, padouchů s ocelovými zuby, vúdú a rvaček s geneticky zmutovanými génii nad San Franciscem se Dech života obrátil ke studené válce, železné oponě, přeběhlíkům a tajným ruským operacím.
Hned na začátku kdosi zavraždí při vojenském cvičení - jehož se účastní i Bond - několik britských agentů a zanechá u nich cedulku Směrť špionam. To je název dávno uzavřené tajné stalinské operace z nejkrutějších dob studené války, kdy se systematicky vraždili cizí agenti. A nejde jen o vstup historie do bondovského filmového univerza, protože Směrť špionam bylo oblíbené Flemingovo téma už od debutu Casino Royale.
I východiskem zápletky je volně adaptovaná Flemingova povídka. Bond má v Bratislavě zastavit ostřelovačku, která se údajně chystá zabít vysoce postaveného ruského agenta KGB Koskova před jeho sběhnutím na Západ. Jenže něco se mu nezdá a místo likvidace jí jen vystřelí zbraň z ruky.
Koskov pak Britům prozradí, že šéf KGB Puškin znovu rozjel operaci Směrt špionam. Dlouho však Koskov na Západě nepobude a je unesen Rusy zpět. Bond se vrátí do Bratislavy pro údajnou ostřelovačku Karu, z violoncellistky se však vyklube naivní Koskovova milenka. A 007 pomalu rozplétá síť špionážních a mocenských her.
Od druhých Srdečných pozdravů z Ruska si bondovky nedovolily přijít s tak komplikovanou špionážní zápletkou. Těžko si lze představit, že by ve filmu mohl hrát žoviální bonviván Roger Moore, který byl jistě zábavný akční hrdina, ale drsného tajného agenta mu nikdy moc věřit nešlo.
Naopak Timothy Dalton, který mnohem víc než poněkud přímočarý šarm a kaskadérské kousky používá především chladný rozum, do fikčního světa Dechu života zapadl zcela bez potíží. Zapojuje civilní herecký styl, pečlivě rozmýšlí každý krok a překvapivě cynicky si hraje s city poněkud pošetilé bondgirl.
Bond sice v průběhu hlavního děje nedovádí každou chvíli s nějakou jinou ženštinou a zůstává přísně monogamní, nicméně tím genderová inovace v Dechu života skončila. Kara Milovy zůstává sveřepě naivní a navzdory nezpochybnitelné roztomilosti víc věcí pokazí, než napraví, ačkoli v ní Bond nakonec najde nefalšované zalíbení (koneckonců, je fakt odvážná a… pěkná).
Daltonovo pojetí bondovské figury dává zapomenout na skutečnost, že posílení důrazu z atrakcí na vyprávění výrazně omezuje očekávanou kanonádu (totálně přepálených) akčních scén a film se nejvíc soustředí na dialogové výměny. A když akce, tak hlavně intertextová - budeme odkazovat na (nejen) bondovské filmy.
Kromě pěstních soubojů v omezených prostorách připomene rané bondovky velmi staromódně střižená scéna útěku přes československé hranice do Rakouska. Bond poslouchá slovenské policejní vysílání a zapojí několik triků ve svém autě (rakety za předními skly, lyžiny a turbomotor).
Je však pro Dech života typické, že přes superskvělé vybavení auta od Q  těží nejvtipnější moment z prosté schopnosti improvizace. Bond potopí vůz Veřejné bezpečnosti na zamrzlém jezeře, když jednoduše ostrou hranou kola s rozstřílenou pneumatikou rozřeže led.
V roce 1987 už měl ale Bond i vážného konkurenta ve svém vlastním následovníkovi Indiana Jonesovi a tentokrát se karta obrátila. Rozsáhlá akční scéna v Afghánistánu s vězením, koni, mudžahedíny a  letadlem k americkému archeologovi jednoznačně odkazuje.
Ostatně Dech života stylově předznamenal tendence, které v posledních letech naplňují Bourne i Bond - a 007 z toho vychází poněkud nespravedlivě jako „kopírka". Příznivci agenta Jasona Bourna budou třeba překvapeni, že zuřivá „hopsavá" honička po střechách Tangeru se skoky ze střechy na stěnu (a balkon) protějšího domu byla už v první „daltonovce".
Za předchůdce tzv. „bourne-trendu" lze považovat i elegantní průnik ruského zabijáka na hrad obsazený britskou tajnou a následný brutální (nejen) pěstní souboj v jeho útrobách. Jenže ani tyto nápady tehdy nebyly nové a upomínaly na Srdečné pozdravy z Ruska, kde podobně efektivně britské agenty likvidoval zabiják Grant (s občas podobně rychlým střihem, jaký znáte z Bourna).
Může působit ironicky, že se bondovská série k tematice špionů, studené války a mezinárodních konfliktů plně obrátila v době, kdy už se letitý konflikt chýlil ke konci a sovětské impérium se pomalu rozpadalo.
James Bond se však tímto krokem po letech tápání obrátil k vlastní tradici, ale  současně se ještě nesnažil vytvářet vlastní svéráznou alternativu dobovým kinematografickým cestám, jak tomu bylo v následujícím Povolení zabíjet.
Dech života nabízí rychlejší střih, racionálně uvažujícího a emotivnějšího hlavního hrdinu, komplikovanou špionážní zápletku a dokonce sofistikované odkazy nejen na vlastní sérii, ale i na historii kinematografie (zejména na Třetího muže při scéně v Prateru).
Ze zpětného pohledu uzavírá jakési „moderní" období bondovských dějin, kdy se souběžně s Daltonovým nástupem série vydala na cestu inovací, provokací, pokusů, omylů a návratů zpět. Těch následujících třiadvacet let a osm filmů pak vlastně představuje zrychleně převinuté dějiny celé série.
Na konci 80. let provokativní daltonovky představují v moderní éře jakousi „klasiku", na kterou navázala brosnanovská série. Ta se ale samopožíracím způsobem dostala do stejné slepé uličky jako poslední mooreovky - a dva craigovské filmy se vrátily zpět k daltonovským normám a Flemingovi podobně jako daltonovky odkazovaly k raným 007-filmům a… Flemingovi.
Od příštího týdne pokročíme na cestě zpět do éry, která už pro současné nové diváky akčních filmů (a bondovek) představuje skutečnou minulost a radikálně odlišnou estetiku, než sami ze žánrových filmů znají.
Přivítáme důchodce Moora, který musí zachráněné ženy rychle předávat do náruče hasičů, protože jinak by mu křuplo v zádech… ale nebojte, dál to bude o lepší.

PODROBNÝ POPIS FILMU
James Bond se spolu s dalšími tajnými agenty účastní cvičení na Gibraltaru, při kterém jsou dva z nich zabiti neznámým útočníkem, kterého Bond při následné honičce zabije.
Poté James Bond putuje do Bratislavy, kde pomáhá sovětskému generálovi Georgiji Koskovovi při zběhnutí na Západ. Koskov vyzrazuje plány šéfa KGB Leonida Puškina na znovuoživení organizace Směrť špionam (SMĚRŠ), která má za cíl likvidaci západních agentů. Poté je Koskov neznámo kam unesen. Bond je pověřen odstraněním Puškina.
Putuje zpět do Bratislavy, kde se setkává s československou přítelkyní Koskova Karou Milovy, od které chce získat informace o aktivitách Koskova. Pomůže jí, pronásledován žigulíky Veřejné bezpečnosti, prchnout velehorami za Bratislavou do Vídně. Pak ale pojímá podezření, že Puškin je pro Koskova nepohodlný a má být zlikvidován z jiného důvodu, než jsou jeho aktivity v SMĚRŠi, odhaluje i napojení Koskova na obchodníka se zbraněmi Brada Whitakera. V marockém Tangeru, kde je Puškin na mezinárodní konferenci, proto zosnuje jeho fingovanou veřejnou vraždu, aby mohl dál pracovat na případu a nemusel přitom Puškina zlikvidovat. Poté je Koskovem spolu s Karou unesen do Afghánistánu, kde právě probíhá sovětská okupace. Bond má být uvězněn a obviněn ze špionáže, podaří se mu ale uprchnout. Za pomoci mudžáhidů je svědkem nákupu drog, které chce Koskov prodat v USA. Peníze, které Koskovovi svěřili Sověti na nákup zbraní u Whitakera, tak může rychle znásobit, Rusům dodat zbraně a vysoký zisk si ponechat. Bond však zničí letadlo, které všechno opium převáželo. V Tangeru se mu podaří ,s pomocí Puškina zlikvidovat i samotného Whitakera a Koskov, který u něj pobýval, je zajat a odveden Sověty, přičemž je naznačeno, že bude popraven.
Na konci se James Bond opět setkává s Karou, která je jako úspěšná violoncellistka na světovém turné. V závěru se objevuje i bývalý šéf KGB a Bondův starý známý a protivník generál Gogol, který nyní pracuje v diplomacii.

Ocenění:
The Saturn Awards
1988 - Nejlepší fantasy (nominace)

DABING
1.DABING (VHS, DVD, Blu-Ray)
V českém znění: Jiří Štěpnička - Timothy Dalton (James Bond), Jana Paulová - Maryam d'Abo (Kara Milovy) + Catherine Rabett (Liz), Hana Talpová - Caroline Bliss (slečna Moneypenny) + Julie T. Wallace (Rosika Miklosová) + Kell Tyler (Linda) + Dulice Liecier (Ava), Bohumil Švarc - Robert Brown ('M') + Joe Don Baker (Brad Whitaker) + John Bowe (plukovník Feyador), Soběslav Sejk - Geoffrey Keen (ministr obrany) + Desmond Llewelyn ('Q') + Walter Gotell (generál Anatol Gogol), Jiří Zavřel - Jeroen Krabbé (generál Georgi Koskov + titulky), Miroslav Saic - John Rhys-Davies (generál Leonid Pushkin) + Ken Sharrock (žalářník) a Pavel Šrom - Art Malik (Kamran Shah) + John Terry (Felix Leiter) + Thomas Wheatley (Saunders) + Andreas Wisniewski (Necros) + Derek Hoxby (seržant Stagg)
Zvuk: Ivo Novák
Produkce: Zdena Sirotková
Překlad: Bob Kautský
Režie: Petr Šícha
České znění: AB Barrandov Dabing 1993

2.DABING (Nova, ČT)
V českém znění: Vladislav Beneš - Timothy Dalton (James Bond), Ivana Andrlová - Maryam d'Abo (Kara Milovy) + Catherine Rabett (Liz), Václav Knop - Jeroen Krabbé (generál Georgi Koskov), Jan Hanžlík - John Rhys-Davies (generál Leonid Pushkin), Petr Haničinec - Robert Brown ('M'), Dalimil Klapka - Desmond Llewelyn ('Q'), Karel Richter - Geoffrey Keen (ministr obrany), Rostislav Čtvrtlík - Thomas Wheatley (Saunders), Vlastimil Zavřel - Joe Don Baker (Brad Whitaker), Jiří Kvasnička - Art Malik (Kamran Shah), Zdeněk Hess - Walter Gotell (generál Anatol Gogol) + Ken Sharrock (žalářník), Václav Mareš - John Bowe (plukovník Feyador), Stanislav Lehký - Andreas Wisniewski (Necros + titulky), Ernesto Čekan - John Terry (Felix Leiter), Václav Rašilov - Derek Hoxby (seržant Stagg), Miriam Kantorková - Julie T. Wallace (Rosika Miklosová), Lucie Svobodová - Caroline Bliss (slečna Moneypenny) + Kell Tyler (Linda) + Dulice Liecier (Ava)

Překlad: Zdeněk Hofmann
Produkce: Jan Všetíček
Zvuk: Vladimír Žďánský
Dialogy a režie: Čestmír Gebouský
České znění připravila: Nova
Vyrobila: ČNTS, spol. s r.o. 1999

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 3.9.1992
Premiéra USA: 31.7.1987 United Artists
Premiéra Velká Británie: 27.7.1987 (London) (premiere)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.2.1992 VHS) Warner Home Video
Poprvé na VHS: 1.1.2001 Warner Home Video
Poprvé na DVD: 19.9.2003
Poprvé na Blu-ray: 16.9.2015

Tržby celkem - $ 191 200 000
Náklady (Rozpočet) - $ 40 000 000

FILMY V SÉRII
Dr. No gastonrolinc.webnode.cz/news/a0276/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1962
Režie: Terence Young, Hrají: Sean Connery, Ursula Andress

Srdečné pozdravy z Ruska gastonrolinc.webnode.cz/news/a0277/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1963
Režie: Terence Young, Hrají: Sean Connery, Daniela Bianchi

Goldfinger gastonrolinc.webnode.cz/news/a0278/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1964
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Sean Connery, Gert Fröbe

Thunderball gastonrolinc.webnode.cz/news/a0279/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1965
Režie: Terence Young, Hrají: Sean Connery, Claudine Auger

Žiješ jenom dvakrát gastonrolinc.webnode.cz/news/a5/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1967
Režie: Lewis Gilbert, Hrají: Sean Connery, Akiko Wakabajaši

Diamanty jsou věčné gastonrolinc.webnode.cz/news/a4/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1971
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Sean Connery, Jill St. John

Žít a nechat zemřít gastonrolinc.webnode.cz/news/a6/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1973
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Roger Moore, Yaphet Kotto

Muž se zlatou zbraní gastonrolinc.webnode.cz/news/a7/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1974
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Roger Moore, Christopher Lee

Agent, který mne miloval gastonrolinc.webnode.cz/news/a9/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1977
Režie: Lewis Gilbert, Hrají: Roger Moore, Barbara Bach

Moonraker gastonrolinc.webnode.cz/news/a8/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / Francie, 1979
Režie: Lewis Gilbert, Hrají: Roger Moore, Lois Chiles

Jen pro tvé oči gastonrolinc.webnode.cz/news/a10/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1981
Režie: John Glen, Hrají: Roger Moore, Carole Bouquet

Nikdy neříkej nikdy gastonrolinc.webnode.cz/news/a235/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1983
Režie: Irvin Kershner, Hrají: Sean Connery, Klaus Maria Brandauer

Chobotnička gastonrolinc.webnode.cz/news/a/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1983
Režie: John Glen, Hrají: Roger Moore, Maud Adams

Vyhlídka na vraždu gastonrolinc.webnode.cz/news/a2/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1985
Režie: John Glen, Hrají: Roger Moore, Christopher Walken

V tajné službě Jejího veličenstva gastonrolinc.webnode.cz/news/a3/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1969
Režie: Peter R. Hunt, Hrají: George Lazenby, Diana Rigg

Dech života gastonrolinc.webnode.cz/news/a20/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1987
Režie: John Glen, Hrají: Timothy Dalton, Maryam d'Abo

Povolení zabíjet gastonrolinc.webnode.cz/news/a21/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1989
Režie: John Glen, Hrají: Timothy Dalton, Carey Lowell

Zlaté okogastonrolinc.webnode.cz/news/a275/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1995
Režie: Martin Campbell, Hrají: Pierce Brosnan, Sean Bean

Zítřek nikdy neumírá gastonrolinc.webnode.cz/news/a276/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1997
Režie: Roger Spottiswoode, Hrají: Pierce Brosnan, Jonathan Pryce

Jeden svět nestačí gastonrolinc.webnode.cz/news/a277/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1999
Režie: Michael Apted, Hrají: Pierce Brosnan, Sophie Marceau

Dnes neumírej gastonrolinc.webnode.cz/news/a278/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2002
Režie: Lee Tamahori, Hrají: Pierce Brosnan, Halle Berry

Casino Royale gastonrolinc.webnode.cz/news/a0155/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / Česko, 2006
Režie: Martin Campbell, Hrají: Daniel Craig, Eva Green

Quantum of Solace gastonrolinc.webnode.cz/news/a0160/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2008
Režie: Marc Forster, Hrají: Daniel Craig, Olga Kurylenko

Skyfall gastonrolinc.webnode.cz/news/a0156/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2012
Režie: Sam Mendes, Hrají: Daniel Craig, Judi Dench

Spectre gastonrolinc.webnode.cz/news/a0157/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2015
Režie: Sam Mendes, Hrají: Daniel Craig, Christoph Waltz

Není čas zemřít gastonrolinc.webnode.cz/news/neni-cas-zemrit-no-time-to-die-2021-163-velka-britanie-usa-akcni-dobrodruzny-krimi-thriller/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2021
Režie: Cary Joji Fukunaga, Hrají: Daniel Craig, Rami Malek
 
Tvůrci a herci
John Glen (Režie), Albert R. Broccoli (Produkce), Michael G. Wilson (Produkce), John Barry (Hudba), Alec Mills (Kamera), Peter Davies (Střih), John Grover (Střih), Debbie McWilliams (Casting), Peter Lamont (Scénografie), Emma Porteous (Kostýmy), Richard Maibaum (Scénář), Ian Fleming (kniha) (Předloha), Timothy Dalton (Herec), Maryam d'Abo (Herec), Jeroen Krabbé (Herec), Joe Don Baker (Herec), John Rhys-Davies (Herec), Art Malik (Herec), Andreas Wisniewski (Herec), Desmond Llewelyn (Herec), Geoffrey Keen (Herec), Walter Gotell (Herec), Caroline Bliss (Herec), John Terry (Herec), Virginia Hey (Herec), John Bowe (Herec), Robert Miranda (Herec), Simon Crane (Herec), Nadim Sawalha (Herec), Julie T. Wallace (Herec), Hanno Pöschl (Herec)
 
1987/130/Velká Británie, USA/Akční, Dobrodružný, Krimi, Thriller, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- Film se dočkal uvedení v českých kinech až v roce 1992. Jednalo se o první „bondovku“, která se dostala na plátna českých kin.
- Po delší době je Bondův (Timothy Dalton) vůz Aston Martin DBS V8 Vantage opět doplněn řadou nadstandartních prvků. Doplněn je výsuvnými lyžemi pro pohyb na sněhu, vysílačkou schopnou zachytit policejní frekvence, pneumatikami s výsuvnými hřeby pro pohyb na sněhu, laserem, raketovým střelami, neprůstřelnými okny, autodestrukčním tlačítkem a raketovým pohonem, který byl ve skutečnosti však jen hořícím plynem.
- Části filmu, které se mají odehrávat v Bratislavě, museli být z politických důvodů filmovány ve Vídni. Bratislava s filmováním nesouhlasila, přestože filmaři nabídli 1 milion amerických dolarů.
- Whitakerovy futuristicky vyhlížející zbraně jsou ve skutečnosti modifikované: Luger 08, MP5K a colt comando.
- Úvodní píseň s názvem "The Living Daylights" zpívá skupina A-ha.
- V řadě adeptů na 007 po Rogeru Mooreovi byl také Lewis Collins, známý jako Bodie ze seriálu Profesionálové.
- Jako James Bond se poprvé objevuje Timothy Dalton. Ten měl roli 007 snad předurčenou. Objevit se totiž měl už jako nástupce Seana Conneryho, který postavu opustil po snímku Žiješ jenom dvakrát. Dalton absolvoval kamerové zkoušky na následující díl V tajné službě Jejího veličenstva, ale nakonec roli odmítnul, protože se na Bonda cítil moc mladý. Odmítnul i nabídku na Diamanty jsou věčné. V roce 1981 se spekulovalo, jestli si roli ještě zopakuje Moore v Jen pro tvé oči. Tehdy ale Dalton k dispozici nebyl.
- Nejčastěji uvažovaným hercem jako nástupcem Rogera Moorea byl Pierce Brosnan, který už dokonce podepsal předběžnou smlouvu. Nakonec ale musel z role odstoupit kvůli závazkům v seriálu Remington Steele.
- Dalšími adepty na roli nejslavnějšího agenta byli Sam Neill, Mel Gibson, Mark Greenstreet, Lambert Wilson, Anthony Hamilton, Findlay Light, Andrew Clarke a Sean Bean.
- V úvodní scéně na Gibraltaru bylo použito skutečné vojenské zařízení včetně nepřístupné cesty z vlastnictví Ministerstva obrany. Kulometné hnízdo už autentické není.
- Na falešném pasu, který James dostane od generála Koskova, je jméno Jerzy Bondov.
- Zbraň, kterou James užívá během ostřelovací epizody v Československu, je puška Walther WA 2000.
- Nějaký čas se uvažovalo o tom, že generál Puschkin by se vrátil v příští bondovce Povolení zabíjet.
- Product placement v tomto filmu zahrnuje tyto značky a výrobky: auta Aston Martin Lagonda a Audi AG; pivo Carlsberg; Harrods; šampaňské značky Bollinger; Cartier; Phillips; archivní skotskou značky J&B; hodinky Rolex.
- Film je na téměř dvacet let poslední bondovkou, která užívá originální název příběhu, který vymyslel Ian Fleming. Dalším bylo až Casino Royale.
 
Odkazy