Muž se zlatou zbraní / Man with the Golden Gun, The (1974/125/Velká Británie, USA/Akční, Dobrodružný, Krimi, Thriller) 73%

09.09.2018 16:33
JEDNOU VĚTOU
„Roger Moore ve své druhé bondovce."

OBSAH
Francisco Scaramanga si pro své oběti nechává dělat kulky ze zlata. Ze stejného kovu je i pistole, kterou vraždí. Ve svém sídle má bizardní labyrint ovládaný trpaslíkem. Žádný agent z něj ještě neodešel živý. Nyní v něm očekává Jamese Bonda. Scaramanga se však nemíní spokojit se zlatou pistolí, touží po daleko účinnější zbrani - Solexu, dělu na sluneční energii. Bond začíná pátrání v Bejrútu, ale další stopy ho zavedou do Macaa. Má mu pomáhat agentka Mary Goodnightová, ale ta po šílené honičce padne do rukou sadistického vraha.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Nejlepší Bond v podání Rogera Moora, o tom nepochybuju. Zlatá zbraň padoucha Scaramangy svým výstřelem ukončila dle mého nedostižnou éru klasických bondovek, produkovaných duem Saltzmann–Brocolli a režírovanou mistry, jakými byli Terence Young a Guy Hamilton. Druhý jmenovaný dodal Muži se zlatou zbraní onen nezaměnitelný styl a šarm, který tolik charakterizuje filmy s Connerym a výtečný Roger Moore nezůstává pozadu. Má obrovské osobní kouzlo a rošťácký šarm, který v pravou chvíli přemění v kamennou masku zabijáka. A jeho protihráč? Darmo mluvit! Klasický bondovský padouch má mnoho podob a Leeho Scaramanga patří k těm nejvýraznějším. Vždyť je to učiněný anti-Bond – má vražedně podmanivý styl, má vynálezy, nad kterými i Q žasne... Pokud je ale Bond zabijákem se zásadami, je Scaramanga vrah bez pána a to ho svede s agentem 007 dohromady do souboje životních principů. Ti dva jiskří jak křemeny, John Barry a jeho báječný soundtrack oheň rozdmíchává. Hamiltonův špektákl prostě hnětá... nádherné a atraktivní asijské scenérie, boží hlášky, nádherné ženské křivky... a klasik seržant Pepper na dovolené (I know You! You are that secret english agent form England!!!)... Prostě završení zlaté éry, kterou další filmy pravidelně překonávaly bohatostí zápletek a oslnivostí efektů, ale nikdy se ani nepřiblížily STYLU agenta 007 v jeho nejlepších letech. (Marigold) 5*

Zatímco obyčejné dívky se v reálném světě setkávají s různymi typu fetišistů, Bond se v tom svém dobrodružném světě setkává pouze s fetišisty na zlato. Krásné thajské exteriéry, doslova luxusní akční scény v podobě honičky na vodě, automobilové honičky, nechybějící vtip zejména při opětovném setkání 007 se šerifem s Louisiany z předchozího dílu a hlavně naprosto skvělý záporák, konečně pořádný frajer a zasloužený skvělý zavěrečný souboj mezi ním a 007. No a to nejlepší nakonec bondgirl Britt Ekland jako Goodnight, která nám tam nakonci cupitá v bikinách je naprosto milounká a sexypostava si doslova říká o vstupenku do mé postele, no ehm spíše do Bondovi. Ovšem velmi poučná situace nastala ve scéně kdy Bond má v posteli jednu dívku, ovšem přichází druhá a teď chlapy dobře čtěte / vy ženy taky jen si vyměnte slova žena za slovo muž OK?:) / Ženu v posteli přikryje peřinou, pošle přichozí se převléknout do koupelny, schová ženu z postele do skříně, užije si se ženou z koupelny , která spokojená odchází a vytáhne si ženu ze skříně, která se krapet zlobí, ale utěší ji slovy " neboj se taky na tebe dojde řada". Že se nám tohle stává často, co? Jeden však nikdy neví. BOND JE MAZÁK ! (Enšpígl) 5*

Loučí se pan režisér Hamilton. Loučí se pan producent Saltzman. Pro tvůrčí neshody s Broccolim v poklidu odprodal svou zbylou polovinu práv. Teď k samotnému snímku. Má výbornou výpravu - obzvláště se Scaramangovým ostrovem se vyznamenali. Líbí se rovněž Britt Ekland jako zmatená Bondgirl. Ale něco mi zde vadí - a to Scaramangův motiv. On rozhodně není ten světovládný typ, který potřebuje přeměněnou sluneční energií strašit svět. Kazí to jinak skvělý duel mezi ním a Bondem. Christopher Lee určitě patří do TOP5 bondovských padouchů. A to jste možná nevěděli - je to bratranec Iana Flaminga a měl už původně hrát Dr. No :-) A pak liliputánský pomocník Nick Nack snažící se svého šéfa neustále zabít :-) Je toho hodně co najdete v téhle zapomínáné bondovce, no a že někomu vadí umělá třetí bradavka (btw. jediná hračka od Q v tomhle filmu)...To by vás přece nemělo odradit. (woody) 4*

VELKÁ RECENZE
Pokud budeme snímek Špión, který mě miloval považovat za vrchol bondovské filmografie Rogera Moora, pak oba filmy, které ho obkládají, marně používají dost podobné prostředky, aby dosáhly toho, co se povedlo jen snímku z roku 1977.
Zatímco Moonraker (1979) ověřené způsoby přejal a "přelil", Muž se zlatou zbraní (1974) naopak teprve zkoušel a "nedolil". Film sice vznikl podle předlohy Iana Fleminga, ale z autorova posledního románu (vyprávějícího mimo jiné o mafiánských konferencích a dodávkách cukru) si vzal jen jméno a profesi hlavního padoucha.
A ten je taky z celého filmu nejlepší, protože ho hraje - tramtadadá - Christopher Lee. Drakulovský herec je však nejen hlavní deviza filmu, ale i jeho hlavní slabina.
Lee má dodnes osobnostního kouzla na rozdávání, natož v polovině 70. let. Tento herec (a mimochodem Flemingův bratranec) si měl střihnout hlavního padoucha už ve filmu Dr. No. Jeho neúčast taková škoda není - na rozdíl od faktu, že mu nikdo nenabídl roli Bonda. Coby profesionální superzabiják Scaramanga se zlatou bouchačkou a třemi bradavkami (!) je totiž obdivuhodný frajer.
Frajer, který v každé společné scéně zcela přehrává Moora coby agenta Bonda, což poněkud ubližuje vyprávění příběhu. Pokud Alfred Hitchcock říkal, že film je tak dobrý, jak dobrého má padoucha, měl by být Muž se zlatou zbraní parádní podívaná. Bohužel není, protože Scaramanga je sice skvělý, ale je ho na dvouhodinový film pohříchu málo.
Má skvělé "ántré" v předtitulkové sekvenci, extrémně psychoanalytickou erotickou scénu s pistolí, výborný dialog u boxerského zápasu, chladnokrevnou vraždu bohatého bosse, létající auto, zábavného trpaslíka a úžasně vybavený ostrov; ale to pořád nedělá dostatečný počet minut filmového času. Spíše o něm slyšíme, údajně má totiž políčeno na Bonda - a Scaramanga své cíle nemíjí.
Naopak hlavní bondgirl Goodnightovou vidíme až příliš často: okřídlená "tupá blondýna" nemohla dojít důsledněji realizované podoby. Kdyby hloupost, neschopnost a naivita zabíjely, jsou i nejmegalomanštější bondovští padouši proti Goodnightové neškodní žabaři. Tato mladá agentka (někdo na personálním v britské tajné službě to nemá v hlavě v pořádku) totiž pokazí, co může.
Smutná a maximálně iritující je skutečnost, že má ve struktuře vyprávění důležitou úlohu, a nebýt jí, příběh mohl skončit o půlhodinu dřív. To by bylo jedině dobře, kdyby ovšem závěrečná půlhodina vlastně nebyla z filmu to nejzábavnější. A to z prostého důvodu: je v ní nejvíc Scaramangy.
Bez čeho bychom se naopak v závěrečné části obešli? Například bez nejnudnější bondovské automobilové honičky s nejotravnější bondovskou postavou, US šerifem Pepperem. Ozvláštňuje ji jen kaskadérský kousek s přetočením auta ve vzduchu o 360 stupňů. Uvědomuji si, že se hodnocením akčních scén pouštím na tenký led, ale když ono je to k uzoufání nedynamické!
Ušetřili bychom si i trapný Bondův přílet na ostrov, kam přistane jako ukázkový ňouma; aneb "zabij si mě hned po příjezdu, pokud se ti chce, Scaramango". Čeká tu na nás i Goodnightová v bikinách, což nezní tak špatně, jak to ve výsledku vypadá trapně vzhledem k celému sexistickému rámcování filmu.
Kulturní klišé… a Bruce Lee
Bohužel bychom si v rámci závěrečné půlhodiny asi každopádně neušetřili části, které očividně čerpaly z dobové fascinace asijskou kulturou a bojovým uměním, kterou na Západě vyvolaly filmy Bruce Leeho. Jen škoda, že vulgarizace asijské kultury a bojového umění se pohybuje na hranici čistého rasismu. On se vlastně film jako takový moc neliší od šerifa Peppera, který sází rasistické sentence jednu za druhou.
Film v zobrazování Číny a Hongkongu osciluje někde mezi katalogy cestovních kanceláří a xenofobními (byť zvrhle zábavnými) dobrodružnými romány o ďábelském dr. Fu Manchovi. Zároveň nikdo neuměl bojové scény v západních filmech za prvé choreograficky vymyslet, za druhé točit, za třetí provádět. Takže je to - jak to říct? - strašná otrava.
Řeknete si dobře, pár scén z Asie je poněkud nezábavných, ale on se tam odehrává skoro celý film! Navíc film, který si jakoby uvědomuje, že napodobovat Conneryho nemá smysl, a tak celé vyznění hází do mnohem nadsazenější roviny. Ale Bond tentokrát ani tak neironizuje sám sebe jako spíš všechny kolem sebe, hlavně ženy.
Pravda, zas tak moc tu nesouloží. Jedna ženská mu způsobí zažívací problémy (popravdě jen nepřímo), další ho málem zastřelí a on ji pak zmlátí, s jinou nijak zvlášť spát nechce. Ale to Bondovi nebrání trousit jednu sexistickou větu za druhou způsobem, který není "machisticky roztomilý" jako u Conneryho, ale jen tupě buranský.
Když jednu slečnu (Goodnightovou) zavře do skříně, aby se mohl vyspat s jinou (u níž se není čemu divit), je to ještě vtipné. Když pak tu první ze skříně vytáhne se slovy "Neboj, i ty přijdeš na řadu", zasmějete se, ale už je to na pováženou. Ale když pak Goodnightová u Scaramangy pobíhá jen ve zmíněných  bikinách a macho-technik ji nemotorně osahává, už to přestává být veselé i na bondovská měřítka.
A co teprve scény, kdy se rasismus a šovinismus spojí a Bond se setká s nahou čínskou dívkou v bazénu, která se představí jako Ču-mi. Samozřejmě se tak jmenuje proto, že to zní jako anglické "chew me" - na což Bond může zareagovat pobaveným "really"?
Překombinovaná jednoduchost…
Muž se zlatou zbraní má navíc neuvěřitelně jednoduchoučký příběh, který se komplikuje spíš silou vůle (tvůrců) než logickou kauzalitou. Nejdřív jde o zabití Jamese Bonda a jen tak mimochodem se tu zmíní tzv. solex, přístroj na efektivní získávání energie ze slunečního světla, po kterém 007 předtím šel.
Pak se do všeho zapojí Scaramanga, zabije několik osob - a zařízení má. O Bonda mu vůbec nešlo, o solex ano. Solex se ztratí, solex se najde (získá ho Bond), solex se dostane ke Scaramangovi (Goodnightová se solexem je jako dárkový balík) a Bond si pro něj jede. Celou šarádu navíc spustí, že Bond je dobrý milenec, Scaramangova milenka mu solex přinese, ale během její smrti se "ztratí". Cože?
Mezitím je ona - shrňme si to ještě - spousta vulgarizované asijské kultury, sexistických vtípků, tupého šerifa Peppera, mizerná automobilová honička, špatné bojové scény a Goodnightová. A výborný Christopher Lee jako Scaramanga se svým liliputánským asistentem, jehož film na závěr inteligenčně degraduje scénou na lodi. Kvůli jim dvěma stojí za to si film sehnat; podobně jako Vyhlídku na vraždu kvůli Walkenovi.
Pokud toho v Moonrakerovi bylo příliš mnoho, v Muži se zlatou zbraní je toho zase příliš málo. Vlastně je zázrak, že po tak nevyrovnaném filmu, ve kterém je navíc Roger Moore jako Bond dost nevýrazný, vznikl Špión, který mě miloval. Ale nemá smysl se tím trápit. Koneckonců odteď to bude na naší cestě do minulosti s bondovkami jen lepší, vynikající. Občas dokonce - inu, dokonalé.
PS: Taková rýpavá poznámka. Sakra, co je Bond za tajného agenta, když je ve světě známější než JFK a padouchové mají v labyrintech jeho dokonalé napodobeniny?

DABING
1.DABING (VHS)
V českém znění: Vladimír Brabec - Roger Moore (James Bond), Ilona Svobodová - Britt Ekland (Mary Goodnightová), Francoise Therry (slečna Chew Me), Wei Wei Wong (číšnice v baru Bottoms Up), Jan Schánilec - Christopher Lee (Francisco Scaramanga), Clifton James (J. W. Pepper), George Silver (tlustý vrah v Bejrutu), Jana Andresíková - Maud Adams (Andrea Andersová), Carmen Sautoy (Saida), Jaroslav Kaňkovský - Soon-Taik Oh (poručík Hip), Marne Maitland (Lazar), Michael Osborne (námořní poručík), Marc Lawrence (Rodney), Ilja Prachař - Desmond Llewelyn ('Q'), Michael Goodliffe (Bill Tanner), Gordon Everett (profesor Gibson), Stanislav Fišer - Richard Loo (Hai Fat), James Cossins (Colthorpe), Gerald James (profesor Frazier), Jiří Prager - Herve Villechaize (Nick Nack), Michael Osborne (námořní poručík), Reggie Bannister (taxikář), Miriam Kantorková - Lois Maxwell (slečna Moneypenny), Jay Sidow (paní Pepperová) a Bohumil Švarc - Bernard Lee ('M', titulky)
Zvuk: Václav Hálek
Produkce: Renée Lavecká
Překlad: Ivan Němeček
Úprava a režie: Tomáš Tintěra
Technická spolupráce: Videostudio Klondike KF a.s.
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing pro Warner Home Video 1992

2.DABING (Nova, DVD, Blu-Ray, ČT)
V českém znění: Vladimír Brabec - Roger Moore (James Bond), Zdeněk Maryška - Christopher Lee (Francisco Scaramanga), Kateřina Lojdová - Britt Ekland (Mary Goodnightová), René Slováčková - Maud Adams (Andrea Andersová), Carmen Sautoy (Saida), Bohuslav Kalva - Marc Lawrence (Rodney), Marne Maitland (Lazar), Gerald James (profesor Frazier), Stanislav Lehký - Reggie Bannister (taxikář), George Silver (tlustý vrah v Bejrutu), Václav Knop - Clifton James (J. W. Pepper), Luděk Čtvrtlík - Herve Villechaize (Nick Nack), James Cossins (Colthorpe), Soon-Taik Oh (poručík Hip), Karel Richter - Desmond Llewelyn ('Q'), Hana Krtičková - Jay Sidow (paní Pepperová), Jan Vágner - Michael Goodliffe (Bill Tanner), Gordon Everett (profesor Gibson) + (titulky), Jiří Hromada - Bernard Lee ('M'), Jana Páleníčková - Francoise Therry (slečna Žužlej), Wei Wei Wong (číšnice v baru Bottoms Up), Miroslav Středa - Richard Loo (Hai Fat), Jan Vondráček - Michael Osborne (námořní poručík), Terence Plummer (vrah v Bejrutu), Dana Černá - Lois Maxwell (slečna Moneypenny)
Překlad: Vladimír Fuksa
Zvuk: Aleš Přibyl
Produkce: Ivana Prejdová, Miroslav Vitvar
Úprava a režie českého znění: Jiří Kvasnička
Vyrobila: Česká produkční 2000 a.s. pro CET 21, spol. s r.o. v roce 2003

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 19.10.1974 (New York City, New York)
Premiéra Velká Británie: 1910.1974 (London) (Royal charity premiere)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.2.1992 (VHS) Warner Home Video, Bonton Home Video
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 30.3.2009 Bontonfilm
Poprvé na VHS: 1.12.2000 Warner Home Video, Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 19.12.2002
Poprvé na Blu-ray: 30.3.2009

Tržby celkem - $ 97 600 000
Náklady (Rozpočet) - $ 7 000 000

FILMY V SÉRII
Dr. No gastonrolinc.webnode.cz/news/a0276/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1962
Režie: Terence Young, Hrají: Sean Connery, Ursula Andress

Srdečné pozdravy z Ruska gastonrolinc.webnode.cz/news/a0277/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1963
Režie: Terence Young, Hrají: Sean Connery, Daniela Bianchi

Goldfinger gastonrolinc.webnode.cz/news/a0278/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1964
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Sean Connery, Gert Fröbe

Thunderball gastonrolinc.webnode.cz/news/a0279/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1965
Režie: Terence Young, Hrají: Sean Connery, Claudine Auger

Žiješ jenom dvakrát gastonrolinc.webnode.cz/news/a5/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1967
Režie: Lewis Gilbert, Hrají: Sean Connery, Akiko Wakabajaši

Diamanty jsou věčné gastonrolinc.webnode.cz/news/a4/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1971
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Sean Connery, Jill St. John

Žít a nechat zemřít gastonrolinc.webnode.cz/news/a6/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1973
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Roger Moore, Yaphet Kotto

Muž se zlatou zbraní gastonrolinc.webnode.cz/news/a7/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1974
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Roger Moore, Christopher Lee

Agent, který mne miloval gastonrolinc.webnode.cz/news/a9/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1977
Režie: Lewis Gilbert, Hrají: Roger Moore, Barbara Bach

Moonraker gastonrolinc.webnode.cz/news/a8/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / Francie, 1979
Režie: Lewis Gilbert, Hrají: Roger Moore, Lois Chiles

Jen pro tvé oči gastonrolinc.webnode.cz/news/a10/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1981
Režie: John Glen, Hrají: Roger Moore, Carole Bouquet

Nikdy neříkej nikdy gastonrolinc.webnode.cz/news/a235/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1983
Režie: Irvin Kershner, Hrají: Sean Connery, Klaus Maria Brandauer

Chobotnička gastonrolinc.webnode.cz/news/a/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1983
Režie: John Glen, Hrají: Roger Moore, Maud Adams

Vyhlídka na vraždu gastonrolinc.webnode.cz/news/a2/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1985
Režie: John Glen, Hrají: Roger Moore, Christopher Walken

V tajné službě Jejího veličenstva gastonrolinc.webnode.cz/news/a3/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1969
Režie: Peter R. Hunt, Hrají: George Lazenby, Diana Rigg

Dech života gastonrolinc.webnode.cz/news/a20/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1987
Režie: John Glen, Hrají: Timothy Dalton, Maryam d'Abo

Povolení zabíjet gastonrolinc.webnode.cz/news/a21/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1989
Režie: John Glen, Hrají: Timothy Dalton, Carey Lowell

Zlaté okogastonrolinc.webnode.cz/news/a275/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1995
Režie: Martin Campbell, Hrají: Pierce Brosnan, Sean Bean

Zítřek nikdy neumírá gastonrolinc.webnode.cz/news/a276/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1997
Režie: Roger Spottiswoode, Hrají: Pierce Brosnan, Jonathan Pryce

Jeden svět nestačí gastonrolinc.webnode.cz/news/a277/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1999
Režie: Michael Apted, Hrají: Pierce Brosnan, Sophie Marceau

Dnes neumírej gastonrolinc.webnode.cz/news/a278/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2002
Režie: Lee Tamahori, Hrají: Pierce Brosnan, Halle Berry

Casino Royale gastonrolinc.webnode.cz/news/a0155/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / Česko, 2006
Režie: Martin Campbell, Hrají: Daniel Craig, Eva Green

Quantum of Solace gastonrolinc.webnode.cz/news/a0160/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2008
Režie: Marc Forster, Hrají: Daniel Craig, Olga Kurylenko

Skyfall gastonrolinc.webnode.cz/news/a0156/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2012
Režie: Sam Mendes, Hrají: Daniel Craig, Judi Dench

Spectre gastonrolinc.webnode.cz/news/a0157/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2015
Režie: Sam Mendes, Hrají: Daniel Craig, Christoph Waltz

Není čas zemřít gastonrolinc.webnode.cz/news/neni-cas-zemrit-no-time-to-die-2021-163-velka-britanie-usa-akcni-dobrodruzny-krimi-thriller/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2021
Režie: Cary Joji Fukunaga, Hrají: Daniel Craig, Rami Malek

SOUNDRACK
The Man with the Golden Gun
Music by John Barry
Lyrics by Don Black
Performed by Lulu

James Bond Theme
Music by Monty Norman
 
Tvůrci a herci
Guy Hamilton (Režie), Albert R. Broccoli (Produkce), Harry Saltzman (Produkce), John Barry (Hudba), Ted Moore (Kamera), Oswald Morris (Kamera), Bert Bates (Střih), Raymond Poulton (Střih), John Shirley (Střih), Weston Drury Jr. (Casting), Maude Spector (Casting), Peter Murton (Scénografie), - (Kostýmy), Gordon Everett (Zvuk), Paul Engelen (Masky), Richard Maibaum (Scénář), Ian Fleming (kniha) (Předloha), Roger Moore (Herec), Christopher Lee (Herec), Britt Ekland (Herec), Maud Adams (Herec), Hervé Villechaize (Herec), Clifton James (Herec), Richard Loo (Herec), Sun-tek Oh (Herec), Marc Lawrence (Herec), Bernard Lee (Herec), Lois Maxwell (Herec), Desmond Llewelyn (Herec), Qiu Yuen (Herec), Carmen Du Sautoy (Herec), Michael Goodliffe (Herec), Terence Plummer (Herec), James Cossins (Herec)
 
1974/125/Velká Británie, USA/Akční, Dobrodružný, Krimi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Christopher Lee, hrajúci muža so zlatou zbraňou, pôsobil v britskej tajnej službe počas 2. svetovej vojny.
- James Bond (Roger Moore) nosí hodinky značky Rolex Submariner.
- Christopher Lee byl pozván do The Johny Carson Show, kde měl předvést zlatou zbraň. Tu ovšem nakonec předvést nemohl, protože mu byla z bezpečnostních důvodů odebrána na letišti.
- Christopher Lee musel mít kvůli imitaci opálení na celém těle make-up.
- Pro scénu, kdy Scaramanga (Christopher Lee) unikal Bondovi (Roger Moore) v létajícím autě, producenti nejprve sestavili opravdové létající auto AVE Mizar, malé osobní letadlo Cessna spojené s Fordem Pinto. Vynálezci před natáčením svůj výtvor vyzkoušeli, ale stala se nehoda, při které odpadlo auto od křídel. Oba vynálezci při tom zahynuli. Poté se producenti uchýlili k bezpečnému modelu létajícího auta.
- Auto, které skočí s otočkou přes řeku, bylo v úpravě s volantem ve středu kvůli vyvážení. Navíc to byl první kaskadérský filmový kousek, který byl vypočítán počítačem.
- Scénu, kde auto preletí ponad rieku, nenatáčal kaskadér. Ten musel tesne pred natáčaním tejto scény odcestovať, tak ho nahradil mechanik, ktorý túto scénu natočil na prvý krát. Chcel to natočiť znova, ale štáb mu to už nechcel povoliť.
- Scaramanga (Christopher Lee) se svým pomocníkem mají hnědé kupé AMC Matador, které uměli během několik okamžiků přestavět v letadlo. Pro honičku si James Bond (Roger Moore) "vypůjčuje" menší vůz AMC Hornet.
- Clifton James (J. W. Pepper) hrál stejnojmennou postavu již podruhé.
- Maud Adams (Andrea; Chobotnička; žena v davu v přístavišti) hrála i v bondovkách Chobotnička (1983) a Vyhlídka na vraždu (1985).
- Titulní píseň nazpívala skotská zpěvačka Lulu.
- Bondovo auto je AMC coupé.
- Proto, aby se kaskadér Laurence Williard při natáčení slavné scény "rotace na řece" cítil bezpečně, byl mimo záběr postaven jeřáb, aby mohli auto i s hercem vytáhnout, kdyby auto náhodou spadlo do řeky. Dále čekali dva potápěči na dně řeky.
- V knižní předloze se zabiják Scaramanga snaží na Jamajce manipulovat s cenami cukru v neprospěch západu.
- Poslední bondovka producenta Harryho Saltzmana.
- The Man with the Golden Gun je podle velkého přehledu internetového serveru IGN.com z roku 2006 nejhorší filmovou bondovkou, která kdy byla natočena.
- Zápletka epizody byla inspirována energetickou krizí v roce 1973, která trápila Británii ještě během premiéry filmu.
- Christopher Lee a spisovatel Ian Fleming byli bratranci. Sám Fleming navrhoval Christophera Leeho do role Dr. No v první filmové bondovce z roku 1962.
- Postava Mary Goodnight je v románech sekretářkou Jamese Bonda.
- O natočení této bondovky se uvažovalo už v roce 1969, kdy Sean Connery po You Only Live Twice odešel. Měla to také být první bondovka s Rogerem Moorem. Nápad překazila občanská válka v Kambodži, kde se měl film natáčet, a tak nakonec vznikl film On Her Majesty's Secret Service s Georgem Lazenbym.
 
Odkazy