Chobotnička / Octopussy (1983/131/Velká Británie, USA/Akční, Dobrodružný, Krimi, Thriller) 73%

09.09.2018 16:29
JEDNOU VĚTOU
„Atomová válka je otázkou času. Pokud se do věci nevloží James Bond.“

OBSAH
Vzácná starožitnost, která patřila carskému rodu Romanovců zmizí z Moskvy. Agent Secret Service ji získá, ale pronásledovatelé ho smrtelně poraní. James Bond (Roger Moore) díky dražbě okamžitě poznává, kdo ji chce za každou cenu dostat zpět. Dostává se tak do hry kde jde kromě diamantů i o mnohem nebezpečnější věc. Vstupuje do ní totiž šílený generál Orlov (Steven Berkoff). Chce útočit na Německo, ale jeho nadřízení jsou proti. To však neznamená, že by se Orlov vzdal. Bond by mohl získat potřebné informace v nepřístupném sídle ženy s tetováním chobotničky (Maud Adams). Tato žena je ale stejně krásná, jako nebezpečná.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
K Chobotničce mám osobní vztah. Už ten skvělý začátek s letadélkem Acrostar na kubánském letišti. Mistorvská kaskadérská práce. Nabízí geniálního, přesto zapomínáného padoucha - generála Orlova. Jeho výklad šíleného sovětského útoku na Evropu miluji. Atomová bomba sice není moc originální, ale ukradené carské klenoty to vynahrazují. A pak ta partička pomocníků - úchylná dvojčátka Miška a Griška, Gobinda /Sandokan Kebir Bedi/ a jeho originální atentátky. A samotná Chobotnička? Maud Adams je i ve svém věku velice sexy. A vlaková scéna - jedním slovem nádhera. Zamrzí jen protahované finále (nemyslím vlakové, ale útok na Chánův palác) a právě Kamal Chán - je to vina scénáře, protože Louis Jourdan je nádherně svinský egoista. Jdu proti většině, když řeknu, že je to jedna z nejlepších Bondovek. Je vidět, že Moore už nestíhá, ale on sám už chtěl minule skončit. Ale dostal nikdy nezveřejněnou sumičku, tak kdo by odolal. (woody) 4*

Určitě ne špatný příspěvek do bondovské série. Prostředí daleké Indie je příjemné, akční scény jsou nápadité, některé znamenité, při té závěrečné s Bondem přichyceným na letadle je k vidění úžasný kaskadérský výkon. První problém filmu se ale jmenuje Roger Moore. Samozřejmě po šestapadesátiletém herci nemohu vyžadovat nějakou výraznou fyzickou prezentaci, ale pokud potřebuje doubla i na zhruba pětimetrový sprint (což je výrazně vidět v jedné scéně), je něco špatně. Svůj matný pohyb Moore vždy spolehlivě kompenzoval nadhledem a suchým humorem, ale toho se bohužel v Chobotničce dočkáme po hříchu málo. Druhým problémem je pak mně krajně nesympatický hlavní záporák bez potřebného padoušského charismatu. Přesto všechno celkem solidní podívaná. (Lima) 3*

„Ach, Jamesi…“ Na rukou už dávno stařecké skvrny, po uběhnutí pár metrů dýchavičnost a kyčle vyviklané jak mléčné zuby, přesto ženy celého světa nepřestávají ve svých ložnicích toužebně vzdychat.. Jeden z těch zábavných snímků nula nula sedmičky s lokomotivou značky Mercedes, originálním krokodýlím plavidlem, či poněkud over the top závěrem artistického útoku na Chánův palác a někdo všímavější, jako třeba já, v něm může najít i dokonalý crossover James Bond vs. Sandokan.. A Tosime, je to proto, že se k Mooreovi, jakožto sarkastickému agentovi jejího veličenstva, báječně hodí a navíc, vždyť 007 je vlastně takový britský Honza Zeman.. (Gilmour93) 4*

VELKÁ RECENZE
James Bond se vydává za vrahy svého kolegy, agenta 009, a jeho jedinou stopou je vzácný ruský klenot zvaný zlaté Fabergeovo vejce. Přes něj se dostane k afghánskému princi Kamalovi a tím i na stopu militantního ruského generála Orlova, který se pokouší prosadit útok na Evropské státy. Je to právě on, kdo nechává u Kamala vyrábět padělky vzácných klenotů, kradených v Kremlu. Bond je Kamalem zajat, podaří se mu však uprchnout a dostat se k tajemné krásce, která si říká Chobotnička a stojí v pozadí celého plánu. Ta mu prozradí, že je dcerou britského majora Smithe, který se kdysi zpronevěřil svému poslání, a když ho Bond našel, spáchal sebevraždu, aby zachránil svou čest.
Žena nyní pokračuje v jeho díle, podlehne však Bondovu šarmu a nedokáže na něm vykonat pomstu, kterou slíbila. Agent zjistí, že trojice spiklenců chce vyvézt z Ruska poklad romanovců ve vlaku, patřícímu cirkusu krásné Chobotničky. Zjistí však také, že Orlov chce ženu podvést a zlikvidovat ji výbuchem časované bomby ukryté v cirkusovém stanu. A protože má cirkus vystupovat na americké vojenské základně, vyvolal by tím současně konflikt, ve kterém by mohl realizovat své šílené plány na vojenské ovládnutí Evropy. Naštěstí je tu Bond, který převlečen za klauna spěchá do cirkusového šapitó, aby se v poslední vteřině pokusil zachránit Chobotničku, americké vojáky i světový mír.
13. bondovka se tentokrát převážně odehrává v orientální Indii a tak by byl hřích, kdyby se tu neobjevil přední indický herec Kabir Bedi. A jako posluhovač hlavního padoucha je skvělý. Škoda, že tu nedostal daleko více prostoru. On ten padouch mi skoro jako padouch ani nepřipadal. Přišel mi chvílemi docela normální. Snímek jako takový má však spád, plynulé vyprávění, honičky okořeněné humorem a které si drží rytmus, no a úžasné kasladérské kousky. Zkrátka se to jinak opět povedlo. Jen rapidně ubyli adrenalinové rvačky. Stále starší Roger Moore už tyto věci zkrátka nezvládne a byť je v akčních scénách viditelně stále častěji nahrazován kaskadérem, už to prostě není ono. Asi to měli vynahradit ty již zmíněné kaskadérské scény, jako lezení venku po jedoucím vlaku všude kde se dá, anebo na závěr držení se letadla. A je to dobře. Je alespoň se zatajeným dechem na co se dívat.
Hudbu složil John Barry, text napsal Tima Rice a zpívá Rita Coolidge. Původní disk vyšel v roce 1985 od A&M Records, jenže ten obsahoval plno chyb, tak byl z prodeje stažen (nyní je to vyhledávaná a ceněná rarita).
Film "Chobotnička" je poslední bondovka, která oznámila název příští bondovky během závěrečných titulků.
Chobotnička (anglicky: Octopussy) je britský film z roku 1983. Jde o třináctý oficiální film o Jamesu Bondovi, kterého v tomto filmu hraje Roger Moore. Film je adaptací povídky Iana Fleminga.

Ocenění:
The Saturn Awards
1984 - Nejlepší fantasy
1984 - Maud Adams (Nejlepší herečka ve vedlejší roli)

DABING
1.DABING (VHS, DVD, Blu-Ray)
V českém znění: Vladimír Brabec - Roger Moore (James Bond), Jana Andresíková - Maud Adams (Chobotnička), Jiří Zavřel - Louis Jourdan (Kamal Khan) + Douglas Wilmer (Jim Fanning) + (titulky), Dagmar Čárová - Kristina Wayborn (Magda) + Tina Hudson (Bianca) + Michaela Clavell (Penelope Smallboneová) + Eva Rueber-Staier (Rublevitchová) + Safira Afzal (Chobotničkina dívka) + Cherry Gillespie (Midge), Miroslav Moravec - Walter Gotell (generál Gogol) + Kabir Bedi (Gobinda), Oldřich Vlach - Steven Berkoff (generál Orlov), Bohumil Švarc - Robert Brown ('M') + Gertan Klauber (Bubi), Soběslav Sejk - Desmond Llewelyn ('Q') + Paul Hardwick (Soudruh předseda) + Gabor Vernon (Borchoi), Jiří Holý - Geoffrey Keen (ministr obrany) + Stuart Saunders (major Clive) + Peter Porteous (Lenkin) + Bruce Boa (americký generál) + Patrick Barr (britský velvyslanec), Ladislav Županič - Philip Voss (dražitel) + Vijay Amritraj (Vijay) + Dermot Crowley (Kamp) + Richard Parmentier (americký pobočník), Jaroslav Kaňkovský - Albert Moses (Sadruddin) + Reggae Ranjhe (hraniční strážce) + ? (recepční) + David Meyer (dvojče č. 1) + Jeremy Bullock (Smithers), Zuzana Schulzová, Miriam Kantorková - Loix Maxwell (slečna Moneypenny) + Brenda Cowling (Schatzi)
Zvuk: Lubomír Zajíc
Produkce: Jaromír Šindelář
Překlad: Ivan Němeček
Úprava a režie: Tomáš Tintěra
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing pro Warner Home Video 1991

2.DABING (Nova, ČT)
V českém znění: Vladimír Brabec - Roger Moore (James Bond), Marcela Peňázová - Maud Adams (Chobotnička), Vladislav Beneš - Louis Jourdan (Kamal Khan), Milena Steinmasslová - Kristina Wayborn (Magda), Petr Haničinec - Robert Brown ('M'), Karel Richter - Geoffrey Keen (ministr obrany) + Bruce Boa (americký generál), Dalimil Klapka - Desmond Llewelyn ('Q'), Jiří Kvasnička - Steven Berkoff (generál Orlov), Ivo Kubečka - Peter Porteous (Lenkin) + Kabir Bedi (Gobinda), Zdeněk Hess - Walter Gotell (generál Gogol), Jan Hanžlík - Patrick Barr (britský velvyslanec) + Paul Hardwick (Soudruh tajemník) + Philip Voss (dražitel) + Stuart Saunders (major Clive) + Roberto Germains (uvaděč v cirkusu), Václav Knop - Douglas Wilmer (Jim Fanning) + ? (recepční) + Gabor Vernon (Borchoi) + Dermot Crowley (Kamp) + Richard Parmentier (americký pobočník) + (titulky), Otto Rošetzký - Albert Moses (Sadruddin) + Jeremy Bullock (Smithers) + Reggae Ranjhe (hraniční strážce), Marcela Nohýnková, Lucie Svobodová - Tina Hudson (Bianca) + Michaela Clavell (Penelope Smallboneová) + Eva Rueber-Staier (Rublevitchová) + Safira Afzal (Chobotničkina dívka) + Cherry Gillespie (Midge), Václav Rašilov - David Meyer (dvojče č. 1) + Vijay Amritraj (Vijay) a další
Překlad: Zdeněk Hofmann
Zvuk: Vladimír Žďánský
Produkce: Jan Všetíček
Dialogy a režie: Čestmír Gebouský
České znění připravila: Nova
Vyrobila: ČNTS spol. s r.o. 1999

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 10.6.1983
Premiéra Velká Británie: 6.6.1983 (London) (premiere)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.2.1992 VHS) Warner Home Video
Poprvé na VHS: 1.1.2001 Warner Home Video
Poprvé na DVD: 1.3.2010 PB Publishing
Poprvé na Blu-ray: 26.9.2012 Bontonfilm

Tržby celkem - $ 187 500 000
Náklady (Rozpočet) - $ 27 500 000

FILMY V SÉRII
Dr. No gastonrolinc.webnode.cz/news/a0276/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1962
Režie: Terence Young, Hrají: Sean Connery, Ursula Andress

Srdečné pozdravy z Ruska gastonrolinc.webnode.cz/news/a0277/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1963
Režie: Terence Young, Hrají: Sean Connery, Daniela Bianchi

Goldfinger gastonrolinc.webnode.cz/news/a0278/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1964
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Sean Connery, Gert Fröbe

Thunderball gastonrolinc.webnode.cz/news/a0279/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1965
Režie: Terence Young, Hrají: Sean Connery, Claudine Auger

Žiješ jenom dvakrát gastonrolinc.webnode.cz/news/a5/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1967
Režie: Lewis Gilbert, Hrají: Sean Connery, Akiko Wakabajaši

Diamanty jsou věčné gastonrolinc.webnode.cz/news/a4/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1971
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Sean Connery, Jill St. John

Žít a nechat zemřít gastonrolinc.webnode.cz/news/a6/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1973
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Roger Moore, Yaphet Kotto

Muž se zlatou zbraní gastonrolinc.webnode.cz/news/a7/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1974
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Roger Moore, Christopher Lee

Agent, který mne miloval gastonrolinc.webnode.cz/news/a9/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1977
Režie: Lewis Gilbert, Hrají: Roger Moore, Barbara Bach

Moonraker gastonrolinc.webnode.cz/news/a8/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / Francie, 1979
Režie: Lewis Gilbert, Hrají: Roger Moore, Lois Chiles

Jen pro tvé oči gastonrolinc.webnode.cz/news/a10/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1981
Režie: John Glen, Hrají: Roger Moore, Carole Bouquet

Nikdy neříkej nikdy gastonrolinc.webnode.cz/news/a235/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1983
Režie: Irvin Kershner, Hrají: Sean Connery, Klaus Maria Brandauer

Chobotnička gastonrolinc.webnode.cz/news/a/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1983
Režie: John Glen, Hrají: Roger Moore, Maud Adams

Vyhlídka na vraždu gastonrolinc.webnode.cz/news/a2/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1985
Režie: John Glen, Hrají: Roger Moore, Christopher Walken

V tajné službě Jejího veličenstva gastonrolinc.webnode.cz/news/a3/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1969
Režie: Peter R. Hunt, Hrají: George Lazenby, Diana Rigg

Dech života gastonrolinc.webnode.cz/news/a20/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1987
Režie: John Glen, Hrají: Timothy Dalton, Maryam d'Abo

Povolení zabíjet gastonrolinc.webnode.cz/news/a21/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1989
Režie: John Glen, Hrají: Timothy Dalton, Carey Lowell

Zlaté okogastonrolinc.webnode.cz/news/a275/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1995
Režie: Martin Campbell, Hrají: Pierce Brosnan, Sean Bean

Zítřek nikdy neumírá gastonrolinc.webnode.cz/news/a276/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1997
Režie: Roger Spottiswoode, Hrají: Pierce Brosnan, Jonathan Pryce

Jeden svět nestačí gastonrolinc.webnode.cz/news/a277/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1999
Režie: Michael Apted, Hrají: Pierce Brosnan, Sophie Marceau

Dnes neumírej gastonrolinc.webnode.cz/news/a278/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2002
Režie: Lee Tamahori, Hrají: Pierce Brosnan, Halle Berry

Casino Royale gastonrolinc.webnode.cz/news/a0155/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / Česko, 2006
Režie: Martin Campbell, Hrají: Daniel Craig, Eva Green

Quantum of Solace gastonrolinc.webnode.cz/news/a0160/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2008
Režie: Marc Forster, Hrají: Daniel Craig, Olga Kurylenko

Skyfall gastonrolinc.webnode.cz/news/a0156/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2012
Režie: Sam Mendes, Hrají: Daniel Craig, Judi Dench

Spectre gastonrolinc.webnode.cz/news/a0157/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2015
Režie: Sam Mendes, Hrají: Daniel Craig, Christoph Waltz

Není čas zemřít gastonrolinc.webnode.cz/news/neni-cas-zemrit-no-time-to-die-2021-163-velka-britanie-usa-akcni-dobrodruzny-krimi-thriller/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2021
Režie: Cary Joji Fukunaga, Hrají: Daniel Craig, Rami Malek
 
Tvůrci a herci
John Glen (Režie), Albert R. Broccoli (Produkce), Bill Conti (Hudba), Alan Hume (Kamera), John Grover (Střih), Debbie McWilliams (Casting), Maude Spector (Casting), Peter Lamont (Scénografie), Elizabeth Waller (Kostýmy), Ken Barker (Zvuk), Gordon K. McCallum (Zvuk), Peter Robb-King (Masky), Richard Maibaum (Scénář), Michael G. Wilson (Scénář), Ian Fleming (kniha) (Předloha), Roger Moore (Herec), Maud Adams (Herec), Louis Jourdan (Herec), Kristina Wayborn (Herec), Kabir Bedi (Herec), Steven Berkoff (Herec), David Meyer (Herec), Tony Meyer (Herec), Desmond Llewelyn (Herec), Lois Maxwell (Herec), Walter Gotell (Herec), Geoffrey Keen (Herec), Eugene Lipinski (Herec), Dermot Crowley (Herec), Jeremy Bulloch (Herec), Nicola Stapleton (Herec), Vijay Amritraj (Herec), Patrick Barr (Herec), Michael G. Wilson (Herec)
 
1983/131/Velká Británie, USA/Akční, Dobrodružný, Krimi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Do role Jamese Bonda (Roger Moore) byl zvažován Lewis Collins. Nakonec se ale podařilo přemluvit Rogera Moora, aby se do role vrátil.
- Ve filmu parkrát zazní označení "Majetek dámy", originále "The Property of a Lady", což je název "bondovské" povídky od Iana Fleminga.
- Filmová hláška "Já bych ty peníze rychle utratil, pane Bonde," kterou pronese Kamal (Louis Jourdan) na adresu Bonda (Roger Moore) poté, co jej agent 007 porazí v kostkách, zaznívá ve Flemingové knize "Moonraker".
- Mercedes, kterým Bond (Roger Moore) prchá po kolejích, byl pro potřeby natáčení speciálně upraven a osazen železničním podvozkem.
- Scény z východoněmeckého nádraží se natáčely v britském Petereboroughu.
- Bond používá hodinky značky SEIKO, konkrétně typ DXA001, který dokázal přenášet obraz. V době vzniku filmu se jednalo o nejmenší televizi na světě a naprostý hodinářský unikát.
- Ve scéně, kdy se Bond (Roger Moore) snaží pomoci Chobotničce (Maud Adams), používá československý samopal vzor 58V.
- Pavúk, ktorého Bond strasie z nohy pri úteku cez džunglu, je druh rodu Poecilotheria. Jeho jed je dosť silný na to, aby malo uhryznutie aj nejaké vážnejšie (nie smrteľné) zdravotné následky.
- Úvodní píseň s názvem "All Time High" zpívá Rita Coolidge.
- Posledná bondovka, ktorá oznámila názov nasledujúcej bondovky počas záverečných titulkov.
- Robert Rown sa tu objavil po prvý krát ako "M".
- Postava Penelope Smallbone bola pomenovaná podľa modelky, ktorá sa objavila v otváracích titulkoch bondovky Agent, ktorý ma miloval.
- Roger Moore používa Walther P-5 takmer počas celého filmu.
- Slávnostnej premiéry sa zúčastnili princ Charles a princezná Diana.
- Explodujúce časti hangáru boli v skutočnosti iba 4 palce vysoké.
- Pre spojitosť hotela Lake Palace Hotel v Udaipure s filmom, bol premenovaný na "The Octopussy Hotel".
- Prvá bondovka s MGM logom na začiatku.
- Počet mrtvých ve filmu je 46.
- Maud Adams sa objavila (a bola zabitá) taktiež v inej bondovke - Muž so zlatou zbraňou.
 
Odkazy