Thunderball / Thunderball (1965/130/Velká Británie/Akční, Dobrodružný, Krimi, Thriller) 79%

09.09.2018 15:50
JEDNOU VĚTOU
„V pořadí čtvrtý film ze slavné série dobrodružství Jamese Bonda, který se tentokrát pokouší získat zpět dvě ukradené jaderné střely."

OBSAH
Neznámý muž pronikne mezi osádku britského vojenského letadla, zneškodní ji a přistane na moři. Podaří se mu získat dvě atomové bomby pro muže, který je využije k vydírání Velké Británie. Požaduje do dvou dnů sto miliónů liber v diamantech. Bondovi nezbývá, než aby přerušil své léčení a vydal se pod mořskou hladinu, kam nebezpečný zločinec ukryl ukradené zbraně. Pro svoji výpravu samozřejmě získá půvabnou průvodkyni. Stejně jako v dalších dílech se ani v THUNDERBALLU nenechal Sean Connery při natáčení kaskadérských scén zastupovat.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Svým způsobem revoluci znamenala v pořadí čtvrtá bondovka v dějinách filmu. Poprvé v hraném snímku se totiž děj částečně odehrává pod mořskou hladinou, což umožnila speciální podvodní kamera, kterou pro účely Thunderballu sestrojil specialista Lamar Boren. Třetí Youngův opus opět zastihuje ve famózní formě zejména Seana Conneryho, který překonává i svůj oslnivý debut a jeho Bond je skutečným Bondem ve smyslu flemmingovského "may go wildly beyond probable, but not beyond possible". A tak potkáváme nulanulasedmičku jako usměvavého rekreanta, jako zraněného a vyděšeného uprchlíka a samozřejmě především jako neohroženého chlapáckého superagenta, který umí zatočit se zloduchy stejně jako s krásnými ženami. Zápletka je vskutku klasická, hlavní zloduch (stále jen číslo dvě v hierarchii SPECTRE) trochu bezvýrazný, ženy krásné a podmořské sekvence strhující (zejména závěrečná hromadka na harpuny). Bond se vyzbrojuje stále větším a větším množstvím šikovných udělátek a pověst bondovek jako "high-tech" filmů získává v Thunderballu reálný základ. Navíc co se suchých conneryovských hlášek týče, je Thunderball skutečně hojné zřídlo. Nebýt až groteskně nazrychlované závěrečné scény s rvačkou na můstku Disco Volanté, byl by čtvrtý Bond dokonalým snímkem...  (Marigold)4*

Po Goldfingerovi asi moje nejmilejší Conneryho bondovka. O to víc mě mrzí, že jsem ji viděl všeho všudy dvakrát (nebo dva a půlkrát:)), protože opravdu je na co se dívat - opět zde vystupuje překrásný Aston Martin DB5, podmořské souboje vypadají naprosto skvěle a Emilio Largo je Bondovi více než důstojným protihráčem. A navíc v pozadí všeho stojí Ernst Stavro Blofeld, muž bez tváře (tedy až do Žiješ Jenom Dvakrát:)) a mozek celé zločinecké organizace. Pět hvězd je zcela zasloužených. (Gemini) 5*

Mám podobný problém jako někteří tady - splývání. A ačkoliv Bond na Bahamách a kolem Miami provozoval hodně vodních sportů (až to chvílemi vypadalo na dokument o potápění), nejde o splývání s vodní hladinou, ale všech Conneryho Bondovek dohromady. Thunderball rozhodně nemá hromové koule, ale za to disponuje spoustou suchopárných míst, které ani hlavní hrdina svým šarmem nerozhýbá a když si přidáte pofiderního záporáka Larga, jenž z levého profilu vypadá jak Dr.Divnoláska a z pravého jak Leslie Nielsen, začne se vše ztrácet v mlze průměrnosti. Kdyby to Seanovi v roli agenta jejího veličenstva nezakazoval bontón, nosil by atletické nožky odhalující trenýrky snad i k saku..(Gilmour93) 3*

VELKÁ RECENZE
Během cvičení NATO uloupí v pečlivě připravené akci muži inteligentního, ale nelítostně krutého zločince Larga vojenské letadlo se dvěma jadernými bombami, když odstraní pilota, majora Dervala a jeden z nich se za něj vydává. Bomby hodlá Largo vrátit britské vládě pouze výměnou za obrovské výkupné. Hrozí, že pokud do dvou dnů nedostane sedm set tisíc liber v diamantech, obě bomby odpálí. A když jeho pokus o vydírání selže, skutečně se chystá obě bomby odpálit. Jediný muž, který může jeho šílený úmysl překazit, je právě James Bond, agent britské tajné služby s kódovým číslem 007. Ten bez prodlení přeruší svůj pobyt v lázních a odletí do přímořského letoviska, aby se tu seznámil s krásnou Dominique, sestrou zavražděného majora Dervala.
Jejím prostřednictvím se seznámí také s jejím milencem, a svým hlavním protivníkem, Largem. Ten sice Bonda odhalí a vláká ho do pasti ve své přísně střežené vile, agent však díky své odvaze a speciální výbavě dokáže uniknout ze smrtící pasti v bazénu plném žraloků. Podaří se mu také získat Dominique na svou stranu, když ji prozradí, že Largo nechal zabít jejího bratra. Dívka mu slíbí pomoc a skutečně ho dovede k odlehlému přísně střeženému koutu pobřeží, kde Bond objeví potopenou stíhačku...
V pořadí čtvrtá bondovka opět překvapuje. Nádherné lokace velmi dobře nasnímané a hlavně vynikající scény z podmořského světa. Jsou tak výborné, že si jich divák užije do sytosti. Vrcholem všeho je velká podmořská bitva. Škoda chybky, která vše kazí. Bond si po strhnutí potápěčských modrých brýlí nasadí protivníkovy černé, aby vzápětí po dvou střizích měl opět modré. Tvůrci použili ke všemu strhující hudbu, která podtrhuje dramatičnost. Vyprávění si drží své obvyklé tempo, a vše rozehrává k dokonalosti. Technické 'hračky' opět po tolika letech už spíše budí úsměv, ale z nostalgického hlediska jde o převratné věci. Ono taky jak jinak. Divně už také vypadají zrychlené záběry na konci filmu. Zkrátka tato finta značně zestárla. Sean Connery je do své role již vžitý a tak rozehrává doslova špiónský koncert. Tento snímek je velkým adeptem být 'best' ale ty nepřehlédnutelné chybky to velmi shazují.
Kniha Thunderball se stala objektem polemik mezi fanoušky Jamese Bonda, jelikož byla založena na scénáři k filmu. Thunderball měla původně být první filmová bondovka v roce 1962, ale později dali producenti přednost Dr. No kvůli právním sporům s Kevinem McClorym. Povolaní scenáristé si ale příliš nedokázali poradit s vykrystalizováním příběhu, a tak Fleming z materiálu udělal devátou knihu série. Albert R. Broccoli a Harry Saltzman se rozhodli v roce 1964 tuto knihu zfilmovat. Jako u většiny bondovek je v titulcích uvedeno 'Ian Fleming's Thunderball', přestože jako scenáristé jsou uvedeni Maibaum a Hopkins (a také je uvedeno, že psali dle původního scénáře Jacka Whittinghama a příběhu Kevina McCloryho, Jacka Whittinghama a Iana Fleminga).
Thunderball se vlastně v kinech objevil dvakrát. V roce 1983 McClory produkoval neoficiální remake (tj. mimo EON Productions) s názvem Nikdy neříkej nikdy.
Album produkoval United Artists Records v roce 1965. Hudbu složil a dirigoval John Barry, úvodní píseň nazpíval Tom Jones.  Thunderball je v pořadí čtvrtý film o Jamesi Bondovi z roku 1965, adaptace devátého románu spisovatele Iana Fleminga o této postavě z roku 1961.

Ocenění:
Academy Awards
1966 - Vizuální efekty

BAFTA
1966 - Výprava - barevný film (nominace)

DABING
1.DABING (VHS)
V českém znění: Rudolf Jelínek - Sean Connery (James Bond), Dagmar Čárová - Claudine Auger (Dominique 'Domino' Dervalová), Molly Peters (Patricia Fearingová), Maryse Guy Mitsouko (Madame La Porteová), Martine Beswick (Paula Caplanová), ? (hotelová recepční), Diane Hartford (dívka v Kiss Kiss Club), Jackie Noble (sekretářka v agentuře pro lidi bez domova), Janette Rowsell (pacientka), Sylva Turbová - Lois Maxwell (slečna Moneypenny), Luciana Paluzzi (Fiona Volpeová), Martine Beswick (Paula Caplanová), Sheree Winton (žena, která se srazí s Bondem v kasínu), Amelia Bayntun (paní Karlská), Ilja Prachař - Adolfo Celi (Emilio Largo / Číslo 2 - člen organizace FANTOM), Roland Culver (ministr vnitra), Bohumil Švarc - Bernard Lee ('M'), Desmond Llewelyn ('Q'), Patrick Holt (plukovník letectva Dawson), Murray Kash (Číslo 11 - člen organizace FANTOM), Petr Oliva - Rik Van Nutter (Felix Leiter), Michael Culver (pilot stíhačky Vulcan), Anthony Bailey (radarový navigátor stíhačky Vulcan), Jan Pohan - Guy Doleman (hrabě Lippe), Anthony Dawson (Ernst Stavro Blofeld / Číslo 1 - člen organizace FANTOM), George Pravda (Ladislav Kutze), Jaroslav Kaňkovský - Leonard Sachs (kapitán letectva Pritchard), Jack Gwillim (vyšší štábní důstojník), Bill Cummings (Quist), Philip Locke (Vargas), Cecil Cheng (Číslo 7 - člen organizace FANTOM), Philip Stone (Číslo 5 - člen organizace FANTOM), Anthony Blackshaw (hlídač na základně Britské vojenské vzdušné síly), Neil Hallett (pilot stíhačky Vulcan), ? (pařížský četník), Philo Hauser (pan Karlski), Francois Avazeri (Brinon), Reginald Beckwith (Kenniston), Jiří Zavřel - Paul Stassino (major Francois Derval / Angelo Palazzi), Earl Cameron (Pinder Romania), Edward Underdown (Sir John), André Maranne (Číslo 10 - člen organizace FANTOM), Harold Sanderson (kapitán křídlového člunu), Paul Hansard (úředník v agentuře pro lidi bez domova), Bob Simmons (plukovník Jacques Bouvar / Číslo 6 - člen organizace FANTOM) + (titulky)
Zvuk: Ivo Novák
Produkce: Jaromír Šindelář
Překlad: Martina Policarová
Režie: Tomáš Tintěra
Technická spolupráce: Videostudio Klondike KF a.s.
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing pro Warner Home Video 1992

2.DABING (Nova, DVD, Blu-Ray, ČT)
V českém znění: Pavel Šrom - Sean Connery (James Bond), Petr Štěpánek - Adolfo Celi (Emilio Largo / Číslo 2 - člen organizace PŘÍZRAK), Tereza Chudobová - Claudine Auger (Dominique 'Domino' Dervalová), Kamila Špráchalová - Luciana Paluzzi (Fiona Volpeová), Petr Oliva - Anthony Dawson (Ernst Stavro Blofeld / Číslo 1 - člen organizace PŘÍZRAK), Jiří Čapka - Rik Van Nutter (Felix Leiter), Dana Černá - Lois Maxwell (slečna Moneypenny), Jiří Hromada - Bernard Lee ('M'), Karel Richter - Desmond Llewelyn ('Q'), Roland Culver (ministr vnitra), Milan Bouška - George Pravda (Ladislav Kutze), Michaela Kuklová - Molly Peters (Patricia Fearingová), Diane Hartford (dívka v Kiss Kiss Club), Sheree Winton (žena, která se srazí s Bondem v kasínu), Regina Řandová - Maryse Guy Mitsouko (Madame La Porteová), Martine Beswick (Paula Caplanová), Daniel Rous - Paul Stassino (major Francois Derval / Angelo Palazzi), Michael Brennan (Janni), Mark Moss (letecký elektrotechnický důstojník stíhačky Vulcan), Vítězslav Bouchner - Guy Doleman (hrabě Lippe), Bill Cummings (Quist), Leonard Sachs (kapitán letectva Pritchard), ? (pařížský četník), Milan Slepička - Earl Cameron (Pinder Romania), Edward Underdown (Sir John), Jack Gwillim (vyšší štábní důstojník), Philip Stone (Číslo 5 - člen organizace PŘÍZRAK), Luděk Čtvrtlík - Philip Locke (Vargas), Michael Culver (pilot stíhačky Vulcan), Anthony Bailey (radarový navigátor stíhačky Vulcan), Anthony Blackshaw (hlídač na základně Britské vojenské vzdušné síly), Philo Hauser (pan Karlski), Ivan Jiřík - André Maranne (Číslo 10 - člen organizace PŘÍZRAK), Neil Hallett (pilot stíhačky Vulcan), Paul Hansard (úředník v agentuře pro lidi bez domova), Ladislav Novák - Cecil Cheng (Číslo 7 - člen organizace PŘÍZRAK), Bari Jonson (Pinderův rádiový operátor), Francois Avazeri (Brinon), Jan Vágner - Murray Kash (Číslo 11 - člen organizace PŘÍZRAK), Harold Sanderson (kapitán křídlového člunu) + (titulky), Otakar Brousek st. - Patrick Holt (plukovník letectva Dawson), Hana Kolářová - ? (hotelová recepční), Amelia Bayntun (paní Karlská), Hana Šedová - Jackie Noble (sekretářka v agentuře pro lidi bez domova), Janette Rowsell (pacientka) a další
Překlad: Vladimír Fuksa
Zvuk: Petr Kočík
Produkce: Jana Trefná
Dialogy a režie: Jiří Kvasnička
Vyrobila: Česká produkční 2000 a.s. pro CET 21, spol. s r. o. v roce 2003

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 21.12.1965 United Artists
Premiéra Velká Británie: 29.10.1965 (London) (premiere)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.6.1992 (VHS) Warner Home Video
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 27.10.2008 Bontonfilm
Poprvé na VHS: 1.11.2000 Warner Home Video
Poprvé na DVD: 3.5.2010 PB Publishing
Poprvé na Blu-ray: 27.10.2008 Bontonfilm

Tržby celkem - $ 141 200 000
Náklady (Rozpočet) - $ 9 000 000

FILMY V SÉRII
Dr. No gastonrolinc.webnode.cz/news/a0276/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1962
Režie: Terence Young, Hrají: Sean Connery, Ursula Andress

Srdečné pozdravy z Ruska gastonrolinc.webnode.cz/news/a0277/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1963
Režie: Terence Young, Hrají: Sean Connery, Daniela Bianchi

Goldfinger gastonrolinc.webnode.cz/news/a0278/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1964
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Sean Connery, Gert Fröbe

Thunderball gastonrolinc.webnode.cz/news/a0279/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1965
Režie: Terence Young, Hrají: Sean Connery, Claudine Auger

Žiješ jenom dvakrát gastonrolinc.webnode.cz/news/a5/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1967
Režie: Lewis Gilbert, Hrají: Sean Connery, Akiko Wakabajaši
 
V tajné službě Jejího veličenstva gastonrolinc.webnode.cz/news/a3/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1969
Režie: Peter R. Hunt, Hrají: George Lazenby, Diana Rigg

Diamanty jsou věčné gastonrolinc.webnode.cz/news/a4/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1971
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Sean Connery, Jill St. John

Žít a nechat zemřít gastonrolinc.webnode.cz/news/a6/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1973
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Roger Moore, Yaphet Kotto

Muž se zlatou zbraní gastonrolinc.webnode.cz/news/a7/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1974
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Roger Moore, Christopher Lee

Agent, který mne miloval gastonrolinc.webnode.cz/news/a9/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1977
Režie: Lewis Gilbert, Hrají: Roger Moore, Barbara Bach

Moonraker gastonrolinc.webnode.cz/news/a8/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / Francie, 1979
Režie: Lewis Gilbert, Hrají: Roger Moore, Lois Chiles

Jen pro tvé oči gastonrolinc.webnode.cz/news/a10/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1981
Režie: John Glen, Hrají: Roger Moore, Carole Bouquet

Nikdy neříkej nikdy gastonrolinc.webnode.cz/news/a235/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1983
Režie: Irvin Kershner, Hrají: Sean Connery, Klaus Maria Brandauer

Chobotnička gastonrolinc.webnode.cz/news/a/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1983
Režie: John Glen, Hrají: Roger Moore, Maud Adams

Vyhlídka na vraždu gastonrolinc.webnode.cz/news/a2/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1985
Režie: John Glen, Hrají: Roger Moore, Christopher Walken

Dech života gastonrolinc.webnode.cz/news/a20/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1987
Režie: John Glen, Hrají: Timothy Dalton, Maryam d'Abo

Povolení zabíjet https://gastonrolinc.webnode.cz/news/a21/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1989
Režie: John Glen, Hrají: Timothy Dalton, Carey Lowell

Zlaté oko gastonrolinc.webnode.cz/news/a275/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1995
Režie: Martin Campbell, Hrají: Pierce Brosnan, Sean Bean

Zítřek nikdy neumírá gastonrolinc.webnode.cz/news/a276/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1997
Režie: Roger Spottiswoode, Hrají: Pierce Brosnan, Jonathan Pryce

Jeden svět nestačí gastonrolinc.webnode.cz/news/a277/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1999
Režie: Michael Apted, Hrají: Pierce Brosnan, Sophie Marceau

Dnes neumírej gastonrolinc.webnode.cz/news/a278/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2002
Režie: Lee Tamahori, Hrají: Pierce Brosnan, Halle Berry

Casino Royale gastonrolinc.webnode.cz/news/a0155/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / Česko, 2006
Režie: Martin Campbell, Hrají: Daniel Craig, Eva Green

Quantum of Solace gastonrolinc.webnode.cz/news/a0160/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2008
Režie: Marc Forster, Hrají: Daniel Craig, Olga Kurylenko

Skyfall gastonrolinc.webnode.cz/news/a0156/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2012
Režie: Sam Mendes, Hrají: Daniel Craig, Judi Dench

Spectre gastonrolinc.webnode.cz/news/a0157/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2015
Režie: Sam Mendes, Hrají: Daniel Craig, Christoph Waltz

Není čas zemřít gastonrolinc.webnode.cz/news/neni-cas-zemrit-no-time-to-die-2021-163-velka-britanie-usa-akcni-dobrodruzny-krimi-thriller/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2021
Režie: Cary Joji Fukunaga, Hrají: Daniel Craig, Rami Malek
 
Tvůrci a herci
Terence Young (Režie), Kevin McCloryi (Produkce), Albert R. Broccoli (Produkce), Harry Saltzman (Produkce), John Barry (Hudba), Ted Moore (Kamera), Ernest Hosler (Střih), - (Casting), Ken Adam (Scénografie), Anthony Mendleson (Kostýmy), Maurice Askew (Zvuk), Norman Wanstall (Zvuk), Basil Newall (Masky), Paul Rabiger (Masky), Jack Whittingham (původní scénář), Richard Maibaum (Scénář), Sean Connery (Herec), Claudine Auger (Herec), Adolfo Celi (Herec), Luciana Paluzzi (Herec), Rik Van Nutter (Herec), Guy Doleman (Herec), Martine Beswick (Herec), Molly Peters (Herec), Desmond Llewelyn (Herec), Lois Maxwell (Herec), Roland Culver (Herec), Kevin McClory (Herec), Bernard Lee (Herec), Anthony Dawson (Herec), Jiří Pravda (Herec), Suzy Kendall (Herec), Philip Stone (Herec), Albert Michel (Herec), Jack Gwillim (Herec), Reginald Beckwith (Herec), Earl Cameron (Herec)
 
1965/130/Velká Británie/Akční, Dobrodružný, Krimi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Úvodní píseň k filmu nazpíval také Johnny Cash. Nakonec ale byla upřednostněna verze Toma Jonese.
- Hodinky, které James Bond (Sean Connery) dostane od Q (Desmond Llewelyn), jsou Breitling Top Time. Kromě nich nosí ve filmu také klasické hodinky Rolex. Postava bratra Dominy (Claudine Auger) na zápěstí nosí Breitling Navitimer.
- V závěrečné scéně tohoto filmu je J. Bond vyzvednut ze záchraného člunu letadlem pomocí lana a malého blimpu. Nejde o fikci ani trik - použitý systém je vypůjčený od CIA. Jeho vynálezcem byl Robert Edison Fulton a systém samotný se nazývá Skyhook. Byl v operačním nasazení od roku 1952 do roku 1996.
- Pro natáčení filmu bylo použito letadlo B17 "Shady Lady" (neplést s B26 "Shady Lady"), postavené pro Intermountain Aviantion ("soukromá" společnost ve vlastnictví CIA), toho času pod registrací N809Z. Pro operace Skyhook bylo používáno od roku 1961 do roku 1969, kdy byla Shady Lady přestavěna na hašení požárů. V roce 1979 reigstrace jako N207EV, v roce 1989 letadlo přestavěno zpět na vojenskou verzi v majetku USAF pod značením USAF 483785/K/Shady Lady. Pravděpodobně v roce 2002 pro nevyhovující stav vyřazeno a umístěno do Evergreen Aviation & Space Museum ve městě McMinnville, stát Oregon.
- Tryskový batoh, který používá James Bond, ve skutečnosti existuje. Americká armáda ho má ve své výzbroji pod názvem JetPack. Létá do výšky deseti metrů a udrží se v ní půl minuty. Byl použit při zahájení olympijských her v Los Angeles roku 1984.
- Filmu předcházela v listopadu 1963 soudní pře mezi autory Ianem Flemingem a Kevinem McClorym ohledně scénáře a práv k filmu (Fleming pro svůj román „Thunderball" totiž předtím ne zcela „čistě“ využil materiálů ke dvěma nerealizovaným bondovským projektům: novinovému komiksu a televiznímu seriálu). Po deseti dnech byl Fleming nucen předat práva McClorymu a spolu s nimi i 50 000 liber odškodného.
- Kevina McCloryho ve filmu můžeme vidět v roli muže kouřícího doutník v kasinu v Nassau při příjezdu Jamese Bonda.
- Thunderbeatle byla přezdívka Bondova tvůrce Iana Fleminga, kterou mu dala jeho žena Ann.
- Auto, ve kterém Largo projíždí Paříží na začátku filmu, je model Thunderbird z roku 1965, který Ian Fleming zbožňoval.
- Výraz "thunderball" také údajně užívali američtí vojáci k popisu hřibovitého mraku během testu atomové bomby.
- Izraelská operace „Thunderball“ z roku 1976 k záchraně rukojmích v Ugandě je pojmenována právě po tomto snímku.
- Iniciály na rakvi na začátku filmu – JB – nesouvisí s Bondem ale se jménem Jacques Bouvard.
- Jediný film, ve kterém můžeme zahlédnout všechny agenty s označením „00“ v jednom záběru. Je to na schůzce u „M“ a 007 se k nim připojí nakonec. Kromě Bonda však uvidíme tvář pouze jednoho z nich.
- Složka s informacemi pro Bonda je nadepsána zkratkou O.H.M.S.S., která znamená On Her Majesty's Secret Service (V tajné službě jejího veličenstva – jde současně o název 6. bondovky z roku 1969).
- Na poslední chvíli byla do scénáře zapracována zmínka o Velké vlakové loupeži v Británii ze srpna 1963. Lupiči tehdy ukořistili přes 2,5 miliónu liber (loupež je zmíněna na schůzce SPECTRE).
 
Odkazy