Dr. No / Dr. No (1962/110/Velká Británie/Akční, Dobrodružný, Krimi, Thriller) 79%

09.09.2018 15:48
JEDNOU VĚTOU
„První ze slavné série dobrodružných špionážních filmů, jejichž hrdinou je legendární agent britské tajné služby James Bond."

OBSAH
Na Jamajce byl zavražděn agent britské tajné služby. Vyšetřování jeho násilné smrti přivádí Jamese Bonda stále blíž k záhadnému čínskému vědci Dr. No. Ten má přísně střeženou laboratoř v Crab Key. Agent 007 se neobejde bez agenta CIA Felixe Leitera, ale především musí uniknout vrahům, kteří se ho snaží nejrůznějším způsobem zbavit. Od Honey, půvabné lovkyně mušlí, se Bond dozví o záhadném drakovi. Během noci pak spolu zažijí útok tanku chrlícího oheň a stanou se zajatci muže, který se chystá ovládnout svět.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
V roce 1962 se konečně našlo ochotné studio a šikovná dvojice producentů (Saltzman-Broccoli), kteří byli schopní zrealizovat ambiciózní plány na převedení osudů Flemmingova agenta 007 z knih na plátno. Mezi kandidáty na hlavní roli figurovala jména jako Roger Moore (neprošel z důvodu nízkého věku) a Cary Grant, ale volba padla na skotského drsňáka Seana Conneryho, který přesvědčil muskulaturou, drsným úsměvem a charismatem, které z něj zářilo na všechny strany. A jednalo se o správnou volbu, to je z Dr. NO patrné. Jedná se vpodstatě o velmi konzervativní špionku s (na dnešní dobu) minimálním zastoupením akce. Jede se podle relativně realistického scénáře, čili žádné velké vynálezy, žádný Q. Zápletka je řekněme poněkud vlažnější, příliš roztažená a nezpestřená ničím arci zajímavým (sama postava hlavního záporáka je jakoby na okraji zájmu), jenže on Connery podává Bonda s takovou grácií a přesvědčivostí, že žádné špionské zlepšováky a akční eskapády nejsou zapotřebí. Celý film pevně drží právě díky hlavní postavě a jejímu šarmu a troufám si říci, že zrod bondovského kultu byl v prvopočátcích převážně dílem skotského chlapáka. On dal kostru, na kterou se posléze začal nabalovat mýtus superagenta. Dr. NO je tedy Conneryho filmem, je zábavný, po anglicku sarkastický a z dnešního pohledu snad až příliš pozvolný, ale právě v tom tkví jeho neopakovatelné kouzlo. Co si budeme namlouvat, síla nulanulasedmičky nebyla v superzbraních a neskutečných akčních výkonech, ale právě v ocelově chladném úsměvu a klidu pravého gentlemana... Proto se hezounek Brosnan prostě nikdy nemůže stát skutečným agentem 007, ale zůstane "jen" akčním hrdinou. (Marigold) 5*

Informace o tom, že Connery nosil v roli agenta 007 tupé, měla pro mě stejně devastující účinek, jako kdybych se dozvěděl o sexuálním selhání Eso Rimmera.. První opravdová Bondovka jakožto docela svižný mustr pro ty další - až jsem byl překvapen, jak blízko má i přes svou vousatost k těm současným. Mimochodem, lovkyně perel Ursula Svlečená se umístila na druhém místě v nedávno konané celosvětové anketě o historicky nejdůležitější vylodění. První bylo přistání Kryštofa Kolumba u San Salvadoru (dnešní Bahamy) v roce 1492 a třetí zahájení spojenecké invaze v Normandii na pláži Omaha.. (Gilmour93) 3*

Moje první setkání s Jamesem Bondem bylo naštěstí velmi podařené a Sean Connery mi předvedl dokonalého agenta, o kterém každý muž či žena v noci sní, v plné kráse. Tvář Seana tak navždy zůstala synonymem agenta 007 bez jediné chybičky a s naprosto dokonalým vzhledem. Tato zaškatulkovanost nula-nula-sedmičky se naštěstí brzo začala měnit a agent jejího veličenstva všem ukázal, že je nesmrtelný a proto ho máme také všichni rádi. První byl No, poslední podle mě nebude NikdO :) (Djkoma) 5*

OLDIES FILMU
No, takhle to před padesáti lety nezačalo. Bondovským trailerovým startem byla tříapůlminutová upoutávka s neodolatelným Conneryho voice-overem, jenže ta už dnes krapet drhne. Pro letmou vzpomínku na Dr. No proto sáhneme po DVD traileru, který 50 let starý film vykresluje v tom nejlepším možném světle. Máte tu suché hlášky, krásné ženy, explozivní akci... a Kanaďana, který se vydává za čínského záporáka. Na bondovský rozjezd to nicméně v klidu stačilo, a protřelý podkres a rychlejší střih dělají z Dr. No jasnou tutovku. Conneryho charisma tu navíc prýští z každého záběru, takže možná dostanete nutkání sáhnout večer do poličky. Nebraňte se mu. První agent 007 si zaslouží připomínat alespoň jednou za pár let.

VELKÁ RECENZE
Při svém prvním nasazení James Bond, agent s kodovým číslem 007, odlétá na Jamajku, aby tu vypátral okolnosti kolem vraždy svých dvou kolegů a s pomocí svého přítele, agenta CIA Felixem Leiterem prozkoumat zdroj radiačních vln, které způsobují havárie amerických letadel. Už po cestě z letiště se ocitá v prvním nebezpečí. Podaří se mu však z léčky vyklouznout a pouští se do pátrání, které jej přivede k dobře hlídanému ostrovu boháče, záhadného doktora No. Tady se setká s půvabnou Honey Ryder, která sem jezdí sbírat vzácné mušle. Oba jsou doktorem No zajati a v jeho luxusním podzemním sídle zjistí, že se tajemný muž, který má místo rukou kovové protézy, chystá zničit lidstvo novou nebezpečnou zbraní.
Dr. No je v pořadí první film o Jamesi Bondovi z roku 1962. Jde o vcelku věrnou adaptaci šestého románu spisovatele Iana Fleminga o této postavě z roku 1958.
James Bond nebyl roku 1961 příliš známou postavou a producenti Albert R. Broccoli a Harry Saltzman původně chtěli pro tuto roli slavné jméno – osloven Cary Grant, ten ale chtěl smlouvu jen na jeden film a v 58 letech si připadal na roli už starý. Mezi dalšími zvažovanými byl třeba i David Niven (ten si později zahrál ve druhé verzi Casina Royale).
Producenti nakonec vybrali relativně neznámého Seana Conneryho pro příštích pět filmů. Broccoli, Saltzman a Fleming vybrali šest finalistů a původně vybrali osmadvacetiletého modela Petera Anthonyho, který měl podle Broccoliho kvality Gregoryho Pecka, ale neuměl se s rolí Bonda vypořádat.
Už v první Bondovce se objevuje řada signifikantních témat: stylové titulky, Moneypenny, charakteristické hudební téma a “Bond girls”. Hlavní hrdina pije vodku s martini, protřepanou a nemíchanou. V době premiéry byl Bond dost odvážnou postavou a vyčítán mu byl například sexismus nebo sadismus (nebo lépe sklony k násilí). Tržby filmu dosáhly v USA cca 16 mil. USD.
Skladatel Monty Norman byl vybrán přímo producentem Albertem R. Broccoli. Ten byl autorem i úvodní skladby i když autorství patří i John Barry, který později skládal hudbu k jedenácti bondovkám. Tento argument byl předmětem dvou soudních případů, poslední proběhl v roce 2001.

DABING
1.DABING (VHS)
V českém znění: Rudolf Jelínek - Sean Connery (James Bond), Jaroslav Kaňkovský - Joseph Wiseman (Dr. Julius No), John Kitzmiller (Quarrel), Peter Burton (major Boothroyd), Louis Blaazer (Pleydell-Smith), Charles Edghill (druhý zabiják), John Hatton (vedoucí spojovacího vojska), ? (agent v Le Cercle), Hana Talpová - Lois Maxwell (slečna Moneypenny), Dolores Keator (Mary Truebloodová), Yvonne Shima (sestra Lily), Malou Pantera (hotelová recepční), ? (dekontaminační technička), Alicia Deane (žena v doupěti Dr. No), ? (žena ukazující směr), Bohumil Švarc - Bernard Lee (M), Colonel Burton (generál Potter), William Foster-Davis (superintendent Duff), Jiří Zavřel - Jack Lord (Felix Leiter), Tim Moxon (John Strangways), Adrian Robinson (řidič v pohřebním voze), Maxwell Shaw (rádiooperátor), Alan Gold (André - krupiér v Le Cercle), Reginald Carter (pan Jones), Frank Singuineau (hotelový číšník), ? (Johnny - pracovník v hotelu), Carol Reckford (Dentův lodní kapitán), ? (asfaltér) + (titulky), Karel Chromík - Anthony Dawson (profesor R. J. Dent), Lester Prendergast (Puss Feller), Stanley Morgan (recepční v Le Cercle), Carey Robinson (strážce s reproduktorem), Keith Binns (strážce ostrova Crab Key č. 1), Kes Chin (strážce z draka č. 1), Louis Marriott (strážce z draka č. 2), George Leech (dekontaminační technik), Milton Reid (strážce u Dr. No), Anthony Chinn (hlavní technik), ? (technik), Jana Mařasová - Ursula Andress (Honey Ryderová), Zena Marshall (slečna Taro), Marguerite LeWars (fotografka Annabel Chungová), Bettine Le Beau (Dentova sekretářka), Michelle Mok (sestra Rose), Margaret Ellery (letuška) a Zuzana Schulzová - Eunice Gayson (Sylvia Trenchová)
Zvuk: Ivo Novák
Produkce: Jaromír Šindelář
Překlad: Dana Bursíková
Režie: Tomáš Tintěra
Technická spolupráce: Videostudio Klondike KF a.s.
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing pro Warner Home Video 1992

2.DABING (Nova, DVD, Blu-ray, ČT)
V českém znění: Pavel Šrom - Sean Connery (James Bond), Jiří Zavřel - John Kitzmiller (Quarrel) + Adrian Robinson (řidič v pohřebním voze) + (titulky), Jaroslav Kaňkovský - Joseph Wiseman (Dr. Julius No) + Eric Coverley (první zabiják) + Charles Edghill (druhý zabiják), Ilona Svobodová - Ursula Andress (Honey Ryderová), Sylva Turbová - Lois Maxwell (slečna Moneypenny) + Yvonne Shima (sestra Lily) + Dolores Keator (Mary Truebloodová) + Malou Pantera (hotelová recepční), Petr Štěpánek - Jack Lord (Felix Leiter), Soběslav Sejk - Bernard Lee (M), Dalimil Klapka - Peter Burton (major Boothroyd) + Tim Moxon (John Strangways) + (hotelový číšník) + (Dentův lodní kapitán), Ivan Richter - Eric Coverley (první zabiják) + Maxwell Shaw (rádiooperátor) + George Leech (dekontaminační technik) + (agent v Le Cercle) + (karetní hráč č. 1) + (karetní hráč č. 2) + (strážce doků) + (asfaltér) + (strážce ostrova Crab Key č. 2) + (strážce z draka č. 2) + (technik), Oldřich Vlach - Alan Gold (André - krupiér v Le Cercle) + Anthony Chinn (hlavní technik) + Milton Reid (strážce u Dr. No) + (strážce s reproduktorem) + (strážce z draka č. 1), Filip Čáp - Reginald Carter (pan Jones) + Stanley Morgan (recepční v Le Cercle) + (pokladník v Le Cercle) + (Johnny - pracovník v hotelu), Filip Švarc - John Hatton (vedoucí spojovacího vojska) + Anthony Chinn (hlavní technik), Karel Chromík - Anthony Dawson (profesor R. J. Dent), Jiří Holý - William Foster-Davis (superintendent Duff) + Colonel Burton (generál Potter), Karel Richter - Louis Blaazer (Pleydell-Smith) + Lester Prendergast (Puss Feller), Zuzana Schulzová - Eunice Gayson (Sylvia Trenchová) + Bettine Le Beau (Dentova sekretářka) + (žena ukazující směr) + (dekontaminační technička), Jana Mařasová - Zena Marshall (slečna Taro) + Michelle Mok (sestra Rose) + Marguerite LeWars (fotografka Annabel Chungová) + Margaret Ellery (letuška) + Alicia Deane (žena v doupě Dr. No)
Zvuk: Jan Kacián
Výroba: Karel Kvítek
Úprava dialogů a režie: Tomáš Tintěra
Připravil: KF a.s. ve zvukovém studiu Atrium
Vyrobila: ČNTS Nova v produkci Mirky Rychlé 1995

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 8.5.1963
Premiéra Velká Británie: 13.11.2020 Park Circus
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.9.1992 (VHS) Warner Home Video
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 13.10.2008 Bontonfilm
Poprvé na VHS: 1.10.2000 Warner Home Video
Poprvé na DVD: 24.5.2010 PB Publishing
Poprvé na Blu-ray: 13.10.2008 Bontonfilm

Tržby celkem - $ 59 500 000
Náklady (Rozpočet) - $ 1 100 000

FILMY V SÉRII
Dr. No gastonrolinc.webnode.cz/news/a0276/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1962
Režie: Terence Young, Hrají: Sean Connery, Ursula Andress

Srdečné pozdravy z Ruska gastonrolinc.webnode.cz/news/a0277/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1963
Režie: Terence Young, Hrají: Sean Connery, Daniela Bianchi

Goldfinger gastonrolinc.webnode.cz/news/a0278/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1964
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Sean Connery, Gert Fröbe

Thunderball gastonrolinc.webnode.cz/news/a0279/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1965
Režie: Terence Young, Hrají: Sean Connery, Claudine Auger

Žiješ jenom dvakrát gastonrolinc.webnode.cz/news/a5/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1967
Režie: Lewis Gilbert, Hrají: Sean Connery, Akiko Wakabajaši
 
V tajné službě Jejího veličenstva gastonrolinc.webnode.cz/news/a3/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1969
Režie: Peter R. Hunt, Hrají: George Lazenby, Diana Rigg

Diamanty jsou věčné gastonrolinc.webnode.cz/news/a4/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1971
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Sean Connery, Jill St. John

Žít a nechat zemřít gastonrolinc.webnode.cz/news/a6/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1973
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Roger Moore, Yaphet Kotto

Muž se zlatou zbraní gastonrolinc.webnode.cz/news/a7/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1974
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Roger Moore, Christopher Lee

Agent, který mne miloval gastonrolinc.webnode.cz/news/a9/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1977
Režie: Lewis Gilbert, Hrají: Roger Moore, Barbara Bach

Moonraker gastonrolinc.webnode.cz/news/a8/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / Francie, 1979
Režie: Lewis Gilbert, Hrají: Roger Moore, Lois Chiles

Jen pro tvé oči gastonrolinc.webnode.cz/news/a10/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1981
Režie: John Glen, Hrají: Roger Moore, Carole Bouquet

Nikdy neříkej nikdy gastonrolinc.webnode.cz/news/a235/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1983
Režie: Irvin Kershner, Hrají: Sean Connery, Klaus Maria Brandauer

Chobotnička gastonrolinc.webnode.cz/news/a/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1983
Režie: John Glen, Hrají: Roger Moore, Maud Adams

Vyhlídka na vraždu gastonrolinc.webnode.cz/news/a2/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1985
Režie: John Glen, Hrají: Roger Moore, Christopher Walken

Dech života gastonrolinc.webnode.cz/news/a20/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1987
Režie: John Glen, Hrají: Timothy Dalton, Maryam d'Abo

Povolení zabíjet https://gastonrolinc.webnode.cz/news/a21/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1989
Režie: John Glen, Hrají: Timothy Dalton, Carey Lowell

Zlaté oko gastonrolinc.webnode.cz/news/a275/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1995
Režie: Martin Campbell, Hrají: Pierce Brosnan, Sean Bean

Zítřek nikdy neumírá gastonrolinc.webnode.cz/news/a276/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1997
Režie: Roger Spottiswoode, Hrají: Pierce Brosnan, Jonathan Pryce

Jeden svět nestačí gastonrolinc.webnode.cz/news/a277/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1999
Režie: Michael Apted, Hrají: Pierce Brosnan, Sophie Marceau

Dnes neumírej gastonrolinc.webnode.cz/news/a278/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2002
Režie: Lee Tamahori, Hrají: Pierce Brosnan, Halle Berry

Casino Royale gastonrolinc.webnode.cz/news/a0155/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / Česko, 2006
Režie: Martin Campbell, Hrají: Daniel Craig, Eva Green

Quantum of Solace gastonrolinc.webnode.cz/news/a0160/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2008
Režie: Marc Forster, Hrají: Daniel Craig, Olga Kurylenko

Skyfall gastonrolinc.webnode.cz/news/a0156/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2012
Režie: Sam Mendes, Hrají: Daniel Craig, Judi Dench

Spectre gastonrolinc.webnode.cz/news/a0157/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2015
Režie: Sam Mendes, Hrají: Daniel Craig, Christoph Waltz

Není čas zemřít gastonrolinc.webnode.cz/news/neni-cas-zemrit-no-time-to-die-2021-163-velka-britanie-usa-akcni-dobrodruzny-krimi-thriller/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2021
Režie: Cary Joji Fukunaga, Hrají: Daniel Craig, Rami Malek

Tvůrci a herci
Terence Young (Režie), Albert R. Broccoli (Produkce), Harry Saltzman (Produkce), Monty Norman (Hudba), John Barry (Hudba), Ted Moore (Kamera), Peter R. Hunt (Střih), James Liggat (Casting), Ken Adam (Scénografie), Eileen Sullivan (Kostýmy), John Dennis (Zvuk), Wally Milner (Zvuk), John O'Gorman (Masky), Richard Maibaum (Scénář), Ian Fleming (kniha) (Předloha), Sean Connery (Herec), Ursula Andress (Herec), Joseph Wiseman (Herec), Jack Lord (Herec), Bernard Lee (Herec), Anthony Dawson (Herec), John Kitzmiller (Herec), Zena Marshall (Herec), Eunice Gayson (Herec), Lois Maxwell (Herec), Martine Beswick (Herec)
 
1962/110/Velká Británie/Akční, Dobrodružný, Krimi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Ve scéně, kdy James Bond (Sean Connery) přebíral z rukou M (Bernard Lee) svůj úkol, byl povolán i zbrojíř, který Bondovi předal novou zbraň a to pistoli Walther PP, nikoli PPK. Bond tak musel u M zanechat svou původní zbraň, což byla pistole zn. Beretta M 418, podle knižní předlohy oblíbená zbraň Jamese Bonda.
- Bondovo (Sean Connery) auto Sunbeam Alpine nezískali producenti zdarma, ale museli si jej pronajmout za tehdejší plnou cenu 12 šilinků na den.
- V den padesátého výročí uvedení filmu do kin, tedy v pátek dne 5. října 2012, se v aukční síni Christie's konala charitativní aukce deseti předmětů z celé série bondovek, která vynesla 752 000 liber.
- Bondovo (Sean Connery) vozidlo je modrý Sunbeam Alpine Convertible 5. série z roku 1961.
- Pavúk Vtáčkar, ktorý je nastrčený do Bondovej postele, sa odborne volá Acanthoscurria antillensis. Pôvodný výskyt má práve v karibskej oblasti a jeho jed nie je pre človeka veľmi nebezpečný.
- Sean Connery za svou premiéru v roli Bonda dostal sto tisíc dolarů. Když ho hrál naposled, už honorář obnášel pět milionů dolarů plus procenta z tržeb.
- V některých zemích získal film v překladu název "Povolení zabíjet". Tak byla později v originále nazvaná 16. filmová bondovka, která se kvůli tomu v daných zemích musela pojmenovat úplně jinak.
- Natáčet se začalo v pondělí 26. února 1962 v anglických Pinewood Studios v 11 hodin 25 minut dopoledne na scéně D. Točila se scéna z kanceláře „M“ s Bernardem Lee, Peterem Burtonem a Seanem Connerym. Díky nevlídnému a chladnému počasí se na scému později dostavila většina herců i lidí ze štábu včetně režiséra Terence Younga. Je to současně počátek celé slavné filmové série.
- Příběh o Dr. No byl původně napsán pro epizodu 'Commander Jamaica' nikdy nerealizovaného televizního seriálu, který se měl jmenovat "James Gunn Tajný agent" (1956). Fleming ho později zapracoval do svého románu.
 
Odkazy