Moonraker / Moonraker (1979/126/Velká Británie, Francie/Akční, Dobrodružný, Krimi, Thriller, Sci-Fi) 72%

09.09.2018 16:33
JEDNOU VĚTOU
„Po únosu amerického raketoplánu Moonraker přímo za letu se James Bond při pátrání dostává do Draxova průmyslového závodu. Tady zjišťuje, že Hugo Drax vyvinul nervový plyn, který by dokázal vyhubit veškeré lidstvo."

OBSAH
Raketoplán Moonraker unesou při letecké přepravě přímo ze vzduchu. James Bond (Roger Moore) se při pátrání dostává do Draxova průmyslového závodu. Tady zjišťuje, že Hugo Drax (Michael Lonsdale) vyvinul nervový plyn, který by dokázal vyhubit veškeré lidstvo. Fanatický průmyslník sní o orbitálním městě obývaném nadlidmi. Má v plánu vyhubit populaci plynem a vybudovat novou civilizaci pod svojí nadvládou. Agent 007 se svým americkým partnerem se připravují na vesmírnou bitvu. Když už jsou přesvědčeni, že je všechno na dobré cestě, dostává se jim na stopu starý Bondův nepřítel, nezničitelný obr s ocelovými zuby Čelisti (Richard Kiel).(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Nazývejte mě konzervou a tradicionalistou, ale agent jejího veličenstva s povolením zabíjet nemá na oběžné dráze co pohledávat. Moonraker je ztělesněným zoufalstvým scénáristovým, dokud se drží na Zemi, je to slušná bondovka s několika výtečnými akcemi (honička na gondolách, souboj s kendistou v muzeu skla) a typickým moorovským sebeparodováním, která se sice po čase vleče jako kočka s přeraženým hřbetem, nicmémě snést se dá. Jakmile se 007 vydá ke hvězdám, stává se z toho čirá trapnost bez kapky nadhledu a s velmi nuceným humorem (Bondovy bonmoty ztrácí na kousavosti a parodické vsuvky na trefnosti). Závěrečnou bitvu po vzoru Star Wars jsem už vyloženě protrpěl s neodbytným pocitem, že tohle by možná obstálo jako béčková bondovská parodie, ale jako oficiální bondovka to spíš dělá ostudu než cokoli jiného. Moore prostě uměl Bonda o dvě třídy lépe a to samé v bledě modrém platí pro režiséra Gilberta... (Marigold) 2*

Bondův vesmírný úlet dnes překvapivě působí letitě hlavně vinou zadních projekcí během jinak nešizených akčních scén (souboj v oblacích se skutečně natáčel v oblacích, souboj na lanovce skutečně vysoko nad zemí). Závěrečné vesmírné sekvenci více než nedigitální triky škodí pomalost, zvrhávající se ve stavu beztíže až do poetičnosti (proto bych inspiraci viděl spíše ve Vesmírné odysei, na které také spolupracoval Ken Adam, než ve Hvězdných válkách). Ta je stejně nepatřičná jako komické přívěšky veškeré ve filmu obsažené akce. Bitka s maskovaným bojovníkem by klidně mohla být nějakou vystřiženou konfrontací inspektora Clouseaua s Katoem (za tohle Tě, češtino, občas proklínám). Přes tyto výhrady i přes celkový posun série poměrně zvláštním směrem (naštěstí jen dočasný) Moonraker není špatným, a už vůbec ne nudným filmem. 65% (Matty) 3*

Zatímco Američané i Rusové soutěžili, kdo jako první obšťastní svou přítomností Měsíc, tak špiónky a agentky celého světa chtějí, aby je nejmíň měsíc obšťastňoval neprůstřelný James z MI6.. Jedna z těch slabších bondovek plná product placementu i odkazů na jiné filmy (Casablanca, Sedm statečných, Blízká setkání třetího druhu), v níž nestřílejícímu 007 asi zrezivěl Walther a která vyvrcholí přemrštěným koncem na vesmírné stanici nácka Draxe s režisérem Gilbertem až příliš okatě surfujícím na vlně popularity Star Wars. Vždyť dokonce i údržbář lanovek Zub přešel z temné strany síly.. Agent jejího veličenstva milující pohlavní styk před veřejností alespoň potěšil závěrečným "vstupním manévrem" ve stavu beztíže a já jen doufám, že malého Jamese tam dole nepřemohla gravitace a zvládl další oblet.. (Gilmour93) 3*

VELKÁ RECENZE
Boeing 747, který nese britský raketoplán, se zřítí do Atlantského oceánu, raketoplán je unesen. Agenta 007 Jamese Bonda z britské tajné služby zavede vyšetřování do Kalifornie do Drax Industries, kde byl raketoplán vyroben. Majitel závodu Francouz Hugo Drax sní o orbitálním městě plném nadlidí a vyvíjí smrtící nervový plyn. Vydává příkaz odstranit Bonda. James Bond přežije extrémní přetížení ve výcvikové centrifuze a pokus o zabití během lovu bažantů. Vydává se do italského města Benátky, kde se vyrábí skleněné komponenty pro Draxovu společnost. Tady se setkává s Dr. Holly Goodheadovou, vědkyní NASA a rovněž agentkou CIA a také narazí na Zuba, kterého poslal Drax. Bond poté odhalí laboratoř, v níž se staví vesmírné družice se smrtícím nervovým plynem. Zub se Bonda a Holly pokusí zabít na lanovce. Neuspěje, ale po havárii lanovky se seznámí s milou dívkou.
Při dalším pokusu o zneškodnění Bonda je unesena Holly. Bond musí do brazilského Rio de Janeira, kde se opět setká s Holly a odhalí Draxův plán na zničení lidstva pomocí nervového plynu, který nepůsobí na zvířata. Drax a následovníci se mají stát rasou "nadlidí", která pak znovu osídlí planetu Zemi. Raketoplány s Draxem a jeho poskoky startují, na palubu jednoho z nich se dostane i Bond s Holly. Na oběžné dráze přistávají u tajné kosmické stanice, která má systém pro zmatení radarů a tudíž o ní vlády na Zemi nevědí. Stanice se dává do pohybu a roztáčí se pro vytvoření umělé gravitace. Jsou z ní vypuštěny 3 skleněné koule s nervovým plynem, které mají zabít miliony lidí na Zemi. Dalšímu vypuštění zabrání Bond, který poškodí systém zmatení radarů. Na pomoc startuje po konzultaci se SSSR americký raketoplán s ozbrojenými astronauty-vojáky. Dojde k vesmírné přestřelce a američtí kosmonauti se dostanou na palubu stanice. Ta je bojem poškozena a hrozí její exploze. Zub se přidá na Bondovu stranu, James pak Draxe vyhodí přechodovou komorou do kosmu. Stanici už zbývá jen několik málo minut a Bond s Holly se nemohou s raketoplánem od ní odpoutat. Pomůže opět Zub.
Zbývá najít a zničit 3 skleněné koule se smrtícím plynem, které směřují k Zemi. I tento úkol se podaří splnit a Bondovi se dostane uznání. Po navázání přímého přenosu se Zemí se zástupcům vlád na Zemi zobrazí nevšední záběr, James Bond si užívá s Holly ve stavu beztíže.
Postava Zuba se vrací z předchozí bondovky, ale tentokrát je spíše komickou figurou než strojem na zabíjení jako v Špion, který mě miloval. Lois Chilesové byla nabídnuta ve Špionovi role majora Amasové, ale odmítla, protože právě uvažovala, že skončí s herectvím. Bernard Lee se zde objevil naposledy v roli M. Během natáčení už byl nemocný a během přípravy další bondovky zemřel.
"Moonraker" byla třetí bondovka, kterou nazpívala Shirley Bassey. Ta však píseň nikdy nevzala za svou, protože byla jako čtvrtou náhradnicí za Frankem Sinatrou, Johnny Mathisem (který na poslední chvíli odstoupil od natáčení) a zpěvačkou Kate Bush. Text napsal Hal David, hudbu složil John Barry.
Moonraker je v pořadí jedenáctý „oficiální“ film (čtvrtý, ve kterém hraje Roger Moore) o Jamesi Bondovi z roku 1979, volná adaptace třetího románu Iana Fleminga z roku 1955.
Na konci titulků předchozí bondovky Špion, který mě miloval se píše, že: „James Bond se vrátí v Jen pro tvé oči.“ Nicméně komerční úspěch Hvězdných válek v roce 1977 producenty vedl k tomu, že protnuli bondovskou sérii s žánrem science fiction a v dalším filmu pošlou Bonda do vesmíru. Kniha Moonraker byla vybrána jako základní kámen pro film, ačkoliv postrádá jakékoliv aspekty sci-fi. Jen pro tvé oči bylo pozdrženo do roku 1981.
Film sklidil vlnu kritiky od recenzentů i fanoušků a kritiků. Leonard Maltin dokonce napsal, že už nepoznává Flemingovu postavu. Ovšem humor filmu se stal vděčným námětem parodií, například v Simpsonových, druhém Austinu Powersovi nebo v Star Trek: Hluboký Vesmír Devět.

Ocenění:
Academy Awards
1980 - Vizuální efekty (nominace)

DABING
1.DABING (VHS, DVD, Blu-Ray)
V českém znění: Jan Schánilec - Roger Moore (James Bond), Soňa Dvořáková - Lois Chiles (Holly Goodheadová), Jiří Zavřel - George Birt (kapitán na palubě Boeingu 747), Michael Lonsdale (Hugo Drax) + (titulky), Bohumil Švarc - Bernard Lee ('M'), Walter Gotell (generál Gogol), Jiří Holý - Geoffrey Keen (ministr obrany Sir Frederick Gray), Arthur Howard (Cavendish), Otto Lackovič - Desmond Llewelyn ('Q'), Zuzana Schulzová - Leila Shenna (letuška soukromé stíhačky), Corinne Clery (Corinne Dufourová), Irka Bochenko (recepční ve Venini Glass), Anne Lonnberg (průvodkyně v muzeu), Emily Bolton (Manuela), Alexandra Middendorf (technička při odpálení Moonrakera), Marcela Martínková - Lois Maxwell (slečna Moneypenny), Jaroslav Kaňkovský - Kim Fortune (důstojník královského letectva), Jean Pierre Castaldi (pilot soukromé stíhačky), Toshiro Suga (Chang), Peter Howitt (ředitel hotelu v Rio de Janeiru), Chris Dillinger (Draxův technik), Jean-Louis Airola (Draxův radarový důstojník č. 2), Ladislav Županič - David Gabison (Draxův technik ve výpadové pozice), Michael Marshall (plukovník Scott), Georges Beller (Draxův technik), Douglas Lambert (kontrolní ředitel mise)
Zvuk: Ivo Novák
Produkce: Miroslav Šindelář
Překlad: Daniel Dvořák
Úprava a režie: Tomáš Tintěra
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing pro Warner Home Video 1991

2.DABING (Nova, ČT)
V českém znění: Vladimír Brabec - Roger Moore (James Bond), Ladislav Mrkvička - Michael Lonsdale (Hugo Drax), Jaroslava Brousková - Lois Chiles (Holly Goodheadová), Miroslav Moravec - Walter Gotell (generál Gogol), Dalimil Klapka - Desmond Llewelyn ('Q'), Petr Haničinec - Bernard Lee ('M'), Karel Richter - Geoffrey Keen (ministr obrany Sir Frederick Gray), Veronika Jeníková - Corinne Clery (Corinne Dufourová), Anne Lonnberg (průvodkyně v muzeu), Jiří Kvasnička - Toshiro Suga (Chang), Michael Marshall (plukovník Scott), Otto Rošetzký - Jean-Louis Airola (Draxův radarový důstojník č. 2), Václav Knop - Jean Pierre Castaldi (pilot soukromé stíhačky), Peter Howitt (ředitel hotelu v Rio de Janeiru), Douglas Lambert (kontrolní ředitel mise) + (titulky), Václav Rašilov - Kim Fortune (důstojník královského letectva), David Gabison (Draxův technik ve výpadové pozice), George Leech (Draxův přisluhovač), Georges Beller (Draxův technik), Lucie Svobodová - Leila Shenna (letuška soukromé stíhačky), Irka Bochenko (recepční ve Venini Glass), Emily Bolton (Manuela), Alexandra Middendorf (technička při odpálení Moonrakera), Jana Vaňková - Lois Maxwell (slečna Moneypenny), Hynek Čermák, Ivo Kubečka - George Birt (kapitán na palubě Boeingu 747), Arthur Howard (Cavendish), Chris Dillinger (Draxův technik) a další
Překlad: Jitka Hofmannová
Zvuk: Vladimír Žďánský
Produkce: Jan Všetíček
Dialogy a režie: Čestmír Gebouský
České znění připravila: Nova
Vyrobila: ČNTS spol. s r.o. 1999

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 29.7.1979
Premiéra Velká Británie: 26.7.1979 (London) (premiere)
Premiéra Francie: 10.10.1979 Les Artistes Associés
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.11.1991 (VHS) Warner Home Video
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 30.3.2009 Bontonfilm
Poprvé na DVD: 19.12.2002
Poprvé na Blu-ray: 30.3.2009 Bontonfilm

Tržby celkem - $ 210 300 000
Náklady (Rozpočet) - $ 34 000 000

FILMY V SÉRII
Dr. No gastonrolinc.webnode.cz/news/a0276/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1962
Režie: Terence Young, Hrají: Sean Connery, Ursula Andress

Srdečné pozdravy z Ruska gastonrolinc.webnode.cz/news/a0277/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1963
Režie: Terence Young, Hrají: Sean Connery, Daniela Bianchi

Goldfinger gastonrolinc.webnode.cz/news/a0278/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1964
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Sean Connery, Gert Fröbe

Thunderball gastonrolinc.webnode.cz/news/a0279/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1965
Režie: Terence Young, Hrají: Sean Connery, Claudine Auger

Žiješ jenom dvakrát gastonrolinc.webnode.cz/news/a5/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1967
Režie: Lewis Gilbert, Hrají: Sean Connery, Akiko Wakabajaši

Diamanty jsou věčné gastonrolinc.webnode.cz/news/a4/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1971
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Sean Connery, Jill St. John

Žít a nechat zemřít gastonrolinc.webnode.cz/news/a6/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1973
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Roger Moore, Yaphet Kotto

Muž se zlatou zbraní gastonrolinc.webnode.cz/news/a7/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1974
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Roger Moore, Christopher Lee

Agent, který mne miloval gastonrolinc.webnode.cz/news/a9/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1977
Režie: Lewis Gilbert, Hrají: Roger Moore, Barbara Bach

Moonraker gastonrolinc.webnode.cz/news/a8/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / Francie, 1979
Režie: Lewis Gilbert, Hrají: Roger Moore, Lois Chiles

Jen pro tvé oči gastonrolinc.webnode.cz/news/a10/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1981
Režie: John Glen, Hrají: Roger Moore, Carole Bouquet

Nikdy neříkej nikdy gastonrolinc.webnode.cz/news/a235/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1983
Režie: Irvin Kershner, Hrají: Sean Connery, Klaus Maria Brandauer

Chobotnička gastonrolinc.webnode.cz/news/a/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1983
Režie: John Glen, Hrají: Roger Moore, Maud Adams

Vyhlídka na vraždu gastonrolinc.webnode.cz/news/a2/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1985
Režie: John Glen, Hrají: Roger Moore, Christopher Walken

V tajné službě Jejího veličenstva gastonrolinc.webnode.cz/news/a3/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1969
Režie: Peter R. Hunt, Hrají: George Lazenby, Diana Rigg

Dech života gastonrolinc.webnode.cz/news/a20/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1987
Režie: John Glen, Hrají: Timothy Dalton, Maryam d'Abo

Povolení zabíjet gastonrolinc.webnode.cz/news/a21/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1989
Režie: John Glen, Hrají: Timothy Dalton, Carey Lowell

Zlaté okogastonrolinc.webnode.cz/news/a275/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1995
Režie: Martin Campbell, Hrají: Pierce Brosnan, Sean Bean

Zítřek nikdy neumírá gastonrolinc.webnode.cz/news/a276/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1997
Režie: Roger Spottiswoode, Hrají: Pierce Brosnan, Jonathan Pryce

Jeden svět nestačí gastonrolinc.webnode.cz/news/a277/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1999
Režie: Michael Apted, Hrají: Pierce Brosnan, Sophie Marceau

Dnes neumírej gastonrolinc.webnode.cz/news/a278/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2002
Režie: Lee Tamahori, Hrají: Pierce Brosnan, Halle Berry

Casino Royale gastonrolinc.webnode.cz/news/a0155/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / Česko, 2006
Režie: Martin Campbell, Hrají: Daniel Craig, Eva Green

Quantum of Solace gastonrolinc.webnode.cz/news/a0160/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2008
Režie: Marc Forster, Hrají: Daniel Craig, Olga Kurylenko

Skyfall gastonrolinc.webnode.cz/news/a0156/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2012
Režie: Sam Mendes, Hrají: Daniel Craig, Judi Dench

Spectre gastonrolinc.webnode.cz/news/a0157/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2015
Režie: Sam Mendes, Hrají: Daniel Craig, Christoph Waltz

Není čas zemřít gastonrolinc.webnode.cz/news/neni-cas-zemrit-no-time-to-die-2021-163-velka-britanie-usa-akcni-dobrodruzny-krimi-thriller/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2021
Režie: Cary Joji Fukunaga, Hrají: Daniel Craig, Rami Malek
 
Tvůrci a herci
Lewis Gilbert (Režie), Albert R. Broccoli (Produkce), John Barry (Hudba), Jean Tournier (Kamera), John Glen (Střih), Weston Drury Jr. (Casting), Margot Capelier (Casting), Ken Adam (Scénografie), Jacques Fonteray (Kostýmy), Gordon K. McCallum (Zvuk), Nicolas Le Messurier (Zvuk), Graham V. Hartstone (Zvuk), Daniel Brisseau (Zvuk), Paul Engelen (Masky), Lewis Gilbert (Scénář), Ian Fleming (kniha) (Předloha), Roger Moore (Herec), Lois Chiles (Herec), Michael Lonsdale (Herec), Richard Kiel (Herec), Corinne Clery (Herec), Bernard Lee (Herec), Geoffrey Keen (Herec), Desmond Llewelyn (Herec), Lois Maxwell (Herec), Mike Marshall (Herec), Jean-Pierre Castaldi (Herec), Walter Gotell (Herec), Alfie Bass (Herec), Claude Carliez (Herec), Lewis Gilbert (Herec), Catherine Serre (Herec), Daniel Breton (Herec), Marc Mazza (Herec), Arthur Howard (Herec), Ken Adam (Herec), Anne Lonnberg (Herec), Jean Rupert (Herec), Georges Beller (Herec), Leila Shenna (Herec), Michael G. Wilson (Herec)
 
1979/126/Velká Británie, Francie/Akční, Dobrodružný, Krimi, Thriller, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- Zvuky počítačů jsou totožné jako na vesmírné lodi Nostromo z filmu Vetřelec (1979).
- Richard Kiel, který si zopakoval roli Jawse po účinkování ve filmu Špion, který mě miloval (1977), pronesl v obou filmech jen jedinou větu, a to v závěru snímku Moonraker, kdy si připíjí se svou přítelkyní v podání Blanche Ravalec.
- Stylizace plakátu filmu s nápisem "Outher Space now belongs to 007" je velice podobná plakátu ke snímku Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977). Na slávě filmu z vesmírné ségy se Moonraker pokoušel svézt i díky svému umístění děje do vesmíru.
- Film se odehrává ve vesmíru také kvůli snaze soupeřit s filmovou sérií Hvězdné války.
- Moonraker je jedenáctý špionážní film o Jamesu Bondovi, současně také čtvrtý, kde hlavní roli hraje Roger Moore, a třetí i poslední snímek, který režíruje Lewis Gilbert.
- Natáčení probíhalo ve Francii, Itálii, Brazílii, na Guatemale a v USA. Některé speciální efekty jsou pak dotočeny v anglickém studiu Pinewood.
- Film měl dvojnásobné výrobní náklady než jeho předchůdce Špion, který mě miloval (1977).
- Kvůli scéně, v které se Bond (Roger Moore) a padouch ve volném pádu přetahují o jeden padák, musela dvojce kaskadérů vyskočit z letadla osmdesátkrát.
- Když James Bond vyťukává kód ke vstupu do laboratoře, melodie kláves je stejná, jako "komunikační" sekvence z Blízkých setkání třetího druhu (1977). Kovbojská scéna je zase podbarvena melodií ze Sedmi statečných (1960).
- V knižní předloze má Hugo Drax v plánu zničit pouze Londýn – ve filmu pak veškeré lidstvo.
 
Odkazy