Vyhlídka na vraždu / View to a Kill, A (1985/126/Velká Británie, USA/Akční, Dobrodružný, Krimi, Thriller) 71%

09.09.2018 16:29
JEDNOU VĚTOU
„Ďábelský plán na zatopení Silicon Valley má jen jednu vadu. Nepočítá s Jamesem Bondem.“

OBSAH
Max Zorin získal díky nacistickému genetickému experimentu mimořádnou inteligenci, kterou chce využít k ovládnutí světového trhu. Podaří se mu krádež tajného materiálu o výzkumu mikročipů. James Bond má zabránit Zorinovi, aby pomocí zemětřesení v San Andrasu a zatopeném Silicon Valley v Kalifornii uskutečnil svůj ďábelský plán. Agent 007 však zatím stěží chrání vlastní život před May Day. Tato černoška v Zorinových službách je totiž psychopatický vrah.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Vida jak pěkný náhrobeček Roger Moore svému Bondovi vytesal. Ačkoli čas běžel a šaramantní Angličan rozhodně nemládl, jeho poslední bondovka je velice svěží a v mezích možností dynamická. Ovšemže, hodně dělá čistá rasa Zorin, skvěle vyseknutý démonickým Walkenem, svoje odvede i slušný (na poměry moorovek) scénář, který má jednotného ducha a dobře kloubí sarkasmus, napětí a decentní nadhled (tentokrát však prostý sebeparodičnosti). Kouzlo nelze upřít ani smrtonosné gazele MayDay a titulní popovce z dílny hitmakerů DURAN DURAN... Zápory jsou symptomatické – prebarikovaná režie Johna Glena a tradiční hluchá místa v prostřední pasáži filmů. Je zajímavé si všimnout, jak nevyrovnaná je většina moorovek – svižný úvod i závěr obvykle sráží "nijaký" prostředek. Jenže ve Vyhlídce na smrt je i vata snesitelná, atmosféru film neztrácí a řadí se ke zlatému fondu bondovek. Co Roger Moore zanechal v kultu agenta 007? Velký smysl pro humor, sebezlehčování a spíš uličnický než smrtící šarm... Dost na to, aby sedm jeho příspěvků do kánonu agenta 007 s povolením zabíjet vstoupilo do dějin akčního a dobrodružného filmu. Navzdory mnoha slabým momentům. (Marigold) 4*

Loučení agenta Rogera Moorea s postavou 007, bylo zvláštní. Začátek filmu byl jak ze sna: honička na lyžích, nehorázná akce zakončená efektivním seskokem z Eiffelovky, jenže došla pára, no ono s ohledem na věk hlavního představitele se není co divit . Ovšem kdo pak se má koukat na akčního důchodce, že? Tak během filmu s akcičkou vypomůže tu kůň, tu hasičské auto. Trošku jsem přemýšlel, proč do toho Roger ještě šel a pak mě to trklo, měl tam přeci 3 ženy se kterými měl milostný poměr a to je větší lákadlo než váček s penězi, že? Ovšem dá se počítat Grace Jones za ženu ?? Nedá !! Ale rvačka s ní, to by byl boží masakr. A jelikož každá nuda jednou konči došli jsme na konec a Roger se s námi rozloučil ve velkém stylu parádni akci na mostě Golden Gate v San Franciscu a řeknu Vám ten Leninův řád od šéfa KGB dostal Bond právem !! Poslední poznámka šéfa KGB, je nehorázně vtipná náražka na tehdejší realitu výzkumu SSSR, za to je jedna hvězda. (Enšpígl)  4*

Přepálený "supermoderní" Bond, plný šílené estetiky (barvité kulisy, crazy účesy, ulítlá hudba) a téměř šedesátníka Moorea, který si musí v každé třetí scéně otravně pomáhat střihem, či dokonce zadní projekcí. Věc, která v osmdesátých letech prakticky vymizela. Nečekal bych ji ve vysokorozpočťáku s takovým renomé, jaké si v tu chvíli celkem zdatně vytvářel příběh agenta 007. Glen, ač se snažil v posledním příběhu Rogera Moorea vsadit vše na divokou akci a nákladné pyrotechnické kousky, úspěch se dostavil jen na půl, tedy technicky je View to a Kill do té doby nejnadupanější bondovkou, Walkem je brilantní, ale chybí kouzlo "klasiky", chybí vychytávky a typické trademarky. Tváří se to spíše jako čistokrevný akční thriller, který ale kapacitně nestačí a dýchavičný hlavní protagonista už tuplem ne. (Kaka) 3*

VELKÁ RECENZE
Vyhlídka na vraždu je jediná bondovka, u které si i leckteří zapřisáhlí bondofilové řeknou, že nikdy neměla vzniknout, a za jediné zřejmé pozitivum lze považovat účast Christophera Walkena v psychotické roli padoucha Zorina.
Nejde o akční film, ale spíš o hraní si skupiny starších herců, kdysi protagonistů akčního žánru, kteří se o něj pokouší. Byť i Vyhlídka na vraždu má svou nostalgickou hodnotu - a to nejen kvůli Bondovi, ale i pro svou poplatnost jisté estetické zvrhlosti osmdesátých let.
Moore je starý, prostě a jednoduše
Sugestivní geriatrický pocit tkví hlavně v osobě stařeckého Rogera Moora, kterému se zřejmě všichni přizpůsobili… a pak ve smutném případu Lois Maxwellové coby Moneypenny, která byla v sérii od začátku a podle toho je třeba posuzovat i "sexappeal" její sekretářky. Režisér John Glen později natočil ještě dvě vynikající daltonovky a vizuálně unavený Q vypadal vitálněji než tady i deset let poté ve Zlatém oku.
Roger Moore - pokud je to skutečně Moore, a ne některý z miliardy jeho kaskadérů - měl očividný problém akční scény zvládat, takže jeho výkony se ve většině případů omezují na pár záběrů před zadní projekcí (na koni, na žebříku hasičského auta). Když vybíhá Eiffelovku, zdolá vždy najednou tak pět schodů, než se milosrdně střihne jinam. Vrchol jeho fyzického vypětí představuje scéna, v níž na ramenou nese bondgirl (i když není zřejmé proč, nic jí není) a vypadá, že každou chvíli zemře.
Ve filmu vlastně není jediná skutečně působivá akční scéna. Některé trpí právě příšernou zadní projekcí (honička San Franciscem, závěrečný souboj na Golden Gate) a jiné se pro jistotu tak ironicky shazují, že je prostě nelze brát vážně (úvodní snowboardová scéna, rozbíjení auta při honičce Paříží, souboj tváří v tvář v domě hlavní bondgirl) - a navíc jsou občas dost špatně sestříhané.
Vyhlídka na vraždu ale naštěstí není nijak zvlášť nesnesitelný film, a to z několika důvodů. Za prvé naprosto důsledně naplňuje bondovské vyprávěcí schéma, ze kterého jen odškrtává bod za bodem až do samého závěru.
Za druhé má výborně obsazeného padoucha - i když vymyslí úplně praštěný plán, který se má jevit dokonale racionálně, ale svého cíle (zatopení Silicon Valley) dosahuje velmi diskutabilním způsobem. Za třetí mnohem víc než obě daltonovky zprostředkovává zvrhlost osmdesátých let.
Osmdesátky a May Day
Když začneme odzadu, představuje Vyhlídka na vraždu skutečně jakousi zvláštní přehlídku klišé "osmdesátek" a nabízí galimatyáš postupů, motivů, barevnosti, módy a nestřídmosti. Film třeba pod "snowboardovou" jízdu v předtitulkové akční scéně pustí jako hudební doprovod místo orchestrální hudby plážovou vypalovačku z šedesátých let. Cover verze písně a její způsob užití v daný moment, aby se "vytěžil vtip" i za cenu zabití celé scény, by zřejmě s výjimkou osmdesátých let nikoho nenapadly.
A co teprve po přesunu na americké západní pobřeží. Sanfranciský polda má být variací na jižanského šerifa Peppera z Žít a nechat zemřít a Muže se zlatou zbraní, ale ve skutečnosti spíš připomene všechny otravné městské poldy z akčňáren osmdesátých let (jejichž parodii později nabídla Smrtonosná past 2). Ale všechno jmenované bledne vedle hlavní padoušské vražednice May Day v podání zpěvačky Grace Jonesové, příznačně tehdejší přítelkyně Dolpha Lundgrena.
Na May Day v podání Grace Jonesové je "osmdesátkové" úplně všechno. Drsňáckost, exploatace asijských bojových umění, účes, oblečení, úsečné věty a absurdní přepálenost jednání. Ostatně podivný je už fakt, jak bezodkladně se s Bondem vyspí (a že Bond je ochoten se vyspat s ní). Jestli měla nahradit Oddjoba z Goldfingera, jak si povíme za chvíli, byla to náhrada opravdu ve stylu špatného humoru nejbizarnějšího desetiletí popkultury.
Zorin… Goldfinfger?
Zato Christopher Walken si dokonale užívá svého maniakálního génia, který byl vytvořen nacistickými experimenty se steroidy na mučených matkách. Postupně zradí úplně všechny, kdo mu k tomu dají příležitost (včetně KGB).
Na nikom mu nezáleží a ve svém opájení se vlastním velikášstvím je schopen dělat úplně absurdní kroky: koho jiného by napadlo navrtávat se do tektonických zlomů a zkoušet v rámci konkurenčního boje s mikročipy nelítostně zatopit Křemíkové údolí v Kalifornii?
Bondovského světa znalí mi jistě odpoví, že třeba Goldfingera. Nejvychytralejší ze všech bondovských obchodníků sloužil nejen jako "předloha" pro konstrukci Zorina coby hlavního padoucha, ale i jako základ příběhu celé Vyhlídky na vraždu. Nahraďte Goldfingera Zorinem, Oddjoba May Day, zlato mikročipy, Fort Knox Křemíkovým údolím, golf jízdou na koni, letadlo vzducholodí a mladého Conneryho v plné síle starým Moorem se zbytky energie (plus scéna gangsterské instruktáže je skoro identická).
Dostanete základ příběhu, jenž je doplněn o dějové linie, které ještě v rámci bondovského schématu Goldfinger neobsahoval. Bondovské vyprávěcí schéma sice zachraňuje rytmus splácaného příběhu, ale Bondovy donjuanské schopnosti působí značně nevěrohodně a čtyři ženy za film jsou v tomto případě prostě moc.
Kdo ovšem Mooreovy 007 filmy upřednostňuje před Daltonovými, Brosnanovými (nedejbože conneryovskými) a představují pro něj etalon bondovky jako svého druhu žánru, bude vlastně s Vyhlídkou na vraždu spokojen.
Přichází totiž se vším, co bondovky v posledních letech představovaly - a do toho nutně patřil i Moore. Méně skutečného špiónství (doplněného navíc o naivní krytí s magnetofonem), spousta jasně čitelné sebeironie a spíše připomínání Bondovy nebezpečnosti (v počítačových záznamech, v dialozích) než její demonstrace.
Dávná televizní hvězda Roger Moore navíc skvěle funguje v tandemu s Patrickem Mcneem, hvězdou seriálu Avengers. Ten si tu zahrál sira Tibbetta, a pokud ho zrovna Bond poněkud trapně neponižuje, jsou oba ve společných scénách výborní.
Kdyby po Vyhlídce na vraždu následovala další bondovka v podobném duchu a s Rogerem Moorem, mohl by podobně sebevražedný krok skutečně znamenat smrt filmového Jamese Bonda… i když ten přežil vždycky všechno.
Ale nestalo se; Roger Moore pochopil nutnost kroku ze série po dvanácti letech definitivně odejít, předat roli mladšímu kolegovi a umožnit změny, po kterých vyhořelá série vysloveně křičela. Při pohledu na Vyhlídku na vraždu, jejíž cena spočívá hlavně v naprosté obskurnosti, je skoro s podivem, že stařecká krize trvala jen jeden film.

Ocenění:
Golden Globes
1986 - John Barry, John Taylor (Nejlepší originální píseň) (nominace)

Razzies
1985 - Tanya Roberts (Nejhorší herečka) (nominace)

DABING
1.DABING /Vyhlídka na vraždu/  (VHS, DVD, Blu-ray)
V českém znění: Vladimír Brabec - Roger Moore (James Bond), Dana Syslová - Grace Jones (May Day), Lois Maxwell (slečna Moneypenny), Eva Spoustová - Tanya Roberts (Stacey Suttonová), Alison Doody (Jenny Flexová), Fiona Fullerton (Pola Ivanová), Mary Stavin (Kimberley Jonesová), Papillon Soo Soo (Pan Ho), Bohumil Švarc - Robert Brown ('M'), Daniel Benzali (Howe), Anthony Chin (taiwanský magnát), Tony Sibbald (důlní předák), Jiří Holý - Desmond Llewelyn ('Q'), Willoughby Gray (Dr. Carl Mortner), Jean Rougerie (Achille Aubergine), Bill Ackridge (O'Rourke), ? (chlápek u mostu), Marcel Vašinka - Christopher Walken (Max Zorin), Norman Mark (Zorinův hlídač u kamer), Pavel Šrom - Patrick Bauchau (Scarpine), David Yip (Chuck Lee), Bogdan Kominowski (Klotkoff), Derek Lyons (horník v dodávce), Lucien Jerome (pařížský taxikář), Dominique Risbourg (uvaděč čísla s motýlama), Gérard Bühr (aukcionář) + (titulky), Jan Hanžlík - Patrick Macnee (Sir Godfrey Tibbett), Walter Gotell (generál Gogol), Manning Redwood (Bob Conley), Joe Flood (policejní kapitán), Tony Sibbald (důlní předák), Terry Sach (hlídač dávající Bondovi přilbu), Peter Ensor (magnát) a Soběslav Sejk - Geoffrey Keen (ministr obrany)
Zvuk: Ing. Jaromír Svoboda
Produkce: Zdena Sirotková
Překlad: Bob Koutský
Režie: Jaromír Polišenský
Vyrobilo: Studio Dabing AB Barrandov pro Warner Home Video 1993

2.DABING /Vyhlídka na smrt/  (Nova, ČT)
V českém znění: Vladimír Brabec - Roger Moore (James Bond), Jana Mařasová - Tanya Roberts (Stacey Suttonová), Lukáš Hlavica - Christopher Walken (Max Zorin), Dalimil Klapka - Desmond Llewelyn ('Q'), Petr Haničinec - Robert Brown ('M'), Vlastimil Bedrna - Willoughby Gray (Dr. Carl Mortner), Lucie Zedníčková - Grace Jones (May Day), Libor Terš - Patrick Bauchau (Scarpine), Martin Kolár - Manning Redwood (Bob Conley), Karel Richter - Geoffrey Keen (ministr obrany), Peter Ensor (magnát), René Přibil - Patrick Macnee (Sir Godfrey Tibbett), Zdeněk Hess - Walter Gotell (generál Gogol), Tomáš Karger - Dominique Risbourg (uvaděč čísla s motýlama), Norman Mark (Zorinův hlídač u kamer), Bill Ackridge (O'Rourke), René Slováčková - Alison Doody (Jenny Flexová), Ivo Kubečka - Gérard Bühr (aukcionář), Jiří Valšuba - Lucien Jerome (pařížský taxikář), Bogdan Kominowski (Klotkoff), Zuzana Petráňová - Mary Stavin (Kimberley Jonesová), Papillon Soo Soo (Pan Ho), Otto Rošetzký - Anthony Chin (taiwanský magnát), Jan Hanžlík - Jean Rougerie (Achille Aubergine), Tomáš Juřička - David Yip (Chuck Lee), Miroslav Saic (titulky)
Překlad: Zdeněk Hofmann
Zvuk: Vladimír Žďánský
Produkce: Jan Všetíček
Dialogy a režie českého znění: Václav Merhaut
Vyrobila: ČNTS Nova 1999

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 22.5.1985 (San Francisco, California) (premiere)
Premiéra Velká Británie: 12.6.1985 (London) (premiere)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.8.1993 VHS) Warner Home Video
Poprvé na DVD: 22.2.2010 PB Publishing
Poprvé na Blu-ray: 26.9.2012 Bontonfilm

Tržby celkem - $ 152 400 000
Náklady (Rozpočet) - $ 30 000 000

FILMY V SÉRII
Dr. No gastonrolinc.webnode.cz/news/a0276/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1962
Režie: Terence Young, Hrají: Sean Connery, Ursula Andress

Srdečné pozdravy z Ruska gastonrolinc.webnode.cz/news/a0277/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1963
Režie: Terence Young, Hrají: Sean Connery, Daniela Bianchi

Goldfinger gastonrolinc.webnode.cz/news/a0278/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1964
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Sean Connery, Gert Fröbe

Thunderball gastonrolinc.webnode.cz/news/a0279/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1965
Režie: Terence Young, Hrají: Sean Connery, Claudine Auger

Žiješ jenom dvakrát gastonrolinc.webnode.cz/news/a5/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1967
Režie: Lewis Gilbert, Hrají: Sean Connery, Akiko Wakabajaši
 
V tajné službě Jejího veličenstva gastonrolinc.webnode.cz/news/a3/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1969
Režie: Peter R. Hunt, Hrají: George Lazenby, Diana Rigg

Diamanty jsou věčné gastonrolinc.webnode.cz/news/a4/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1971
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Sean Connery, Jill St. John

Žít a nechat zemřít gastonrolinc.webnode.cz/news/a6/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1973
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Roger Moore, Yaphet Kotto

Muž se zlatou zbraní gastonrolinc.webnode.cz/news/a7/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1974
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Roger Moore, Christopher Lee

Agent, který mne miloval gastonrolinc.webnode.cz/news/a9/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1977
Režie: Lewis Gilbert, Hrají: Roger Moore, Barbara Bach

Moonraker gastonrolinc.webnode.cz/news/a8/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / Francie, 1979
Režie: Lewis Gilbert, Hrají: Roger Moore, Lois Chiles

Jen pro tvé oči gastonrolinc.webnode.cz/news/a10/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1981
Režie: John Glen, Hrají: Roger Moore, Carole Bouquet

Nikdy neříkej nikdy gastonrolinc.webnode.cz/news/a235/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1983
Režie: Irvin Kershner, Hrají: Sean Connery, Klaus Maria Brandauer

Chobotnička gastonrolinc.webnode.cz/news/a/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1983
Režie: John Glen, Hrají: Roger Moore, Maud Adams

Vyhlídka na vraždu gastonrolinc.webnode.cz/news/a2/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1985
Režie: John Glen, Hrají: Roger Moore, Christopher Walken

Dech života gastonrolinc.webnode.cz/news/a20/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1987
Režie: John Glen, Hrají: Timothy Dalton, Maryam d'Abo

Povolení zabíjet https://gastonrolinc.webnode.cz/news/a21/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1989
Režie: John Glen, Hrají: Timothy Dalton, Carey Lowell

Zlaté oko gastonrolinc.webnode.cz/news/a275/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1995
Režie: Martin Campbell, Hrají: Pierce Brosnan, Sean Bean

Zítřek nikdy neumírá gastonrolinc.webnode.cz/news/a276/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1997
Režie: Roger Spottiswoode, Hrají: Pierce Brosnan, Jonathan Pryce

Jeden svět nestačí gastonrolinc.webnode.cz/news/a277/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1999
Režie: Michael Apted, Hrají: Pierce Brosnan, Sophie Marceau

Dnes neumírej gastonrolinc.webnode.cz/news/a278/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2002
Režie: Lee Tamahori, Hrají: Pierce Brosnan, Halle Berry

Casino Royale gastonrolinc.webnode.cz/news/a0155/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / Česko, 2006
Režie: Martin Campbell, Hrají: Daniel Craig, Eva Green

Quantum of Solace gastonrolinc.webnode.cz/news/a0160/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2008
Režie: Marc Forster, Hrají: Daniel Craig, Olga Kurylenko

Skyfall gastonrolinc.webnode.cz/news/a0156/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2012
Režie: Sam Mendes, Hrají: Daniel Craig, Judi Dench

Spectre gastonrolinc.webnode.cz/news/a0157/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2015
Režie: Sam Mendes, Hrají: Daniel Craig, Christoph Waltz

Není čas zemřít gastonrolinc.webnode.cz/news/neni-cas-zemrit-no-time-to-die-2021-163-velka-britanie-usa-akcni-dobrodruzny-krimi-thriller/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2021
Režie: Cary Joji Fukunaga, Hrají: Daniel Craig, Rami Malek
 
Tvůrci a herci
John Glen (Režie), Albert R. Broccoli (Produkce), Michael G. Wilson (Produkce), John Barry (Hudba), Alan Hume (Kamera), Peter Davies (Střih), Debbie McWilliams (Casting), Peter Lamont (Scénografie), Emma Porteous (Kostýmy), Derek Ball (Zvuk), Graham V. Hartstone (Zvuk), John Hayward (Zvuk), George Frost (Masky), Richard Maibaum (Scénář), Michael G. Wilson (Scénář), Ian Fleming (kniha) (Předloha), Roger Moore (Herec), Christopher Walken (Herec), Tanya Roberts (Herec), Grace Jones (Herec), Patrick Macnee (Herec), Patrick Bauchau (Herec), Desmond Llewelyn (Herec), Lois Maxwell (Herec), Walter Gotell (Herec), Geoffrey Keen (Herec), Daniel Benzali (Herec), Dolph Lundgren (Herec), Maud Adams (Herec), Alison Doody (Herec), Fiona Fullerton (Herec), Gérard Buhr (Herec), Jean Rougerie (Herec), Roland Malet (Herec), Michael G. Wilson (Herec)
 
1985/126/Velká Británie, USA/Akční, Dobrodružný, Krimi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- James Bond (Roger Moore) nosí hodinky značky Seiko.
- Roger Moore věděl, že je na roli starý. I se tak veřejně vyjádřil, že už Bonda hrát nechce a měl by ho hrát někdo jiný. Musel však tímto filmem splnit závazek s A. R. Broccolim na představování Bonda po 12 let.
- „Keď som hral Bonda, posteľové scény mi pripadali úžasné - žiaľ, veľa času sme na ne nemali," vyjadril sa Roger Moore po poslednej role agenta.
- Závěrečná scéna se odehrává na mostě Golden Gate, který je symbolem San Francisca.
- Hlas vycházející z reproduktorů v San Francisco City Hall patří scenáristovi řady filmů o agentu Bondovy Michaelu G. Wilsonovi.
- Roli Sira Godfreyho Tibbeta přijal Patrick Macnee na základě vzájemného přátelství s Rogerem Moorem a také díky jeho přání stát se součástí filmu s Jamesem Bondem. (Conspi)
- Starostkou San Francisca byla v době natáčení Dianne Feinsteinová a protože byl Roger Moore jejím nejoblíbenějším představitelem Bonda, poskytla filmovému štábu všechna nutná povolení k natáčení.
- Během premiéry se na adresu filmu vyjádřil tisku Sean Connery slovy: "Jamese Bonda by měli hrát herci vě věku 33-35 let. Já jsem na to už příliš starý. A Roger Moore rovněž!"
- Ještě před začátkem natáčení podstoupil představitel hlavní role Roger Moore plastickou operaci.
- Smrtící rybářská návnada - muška - pocházela z nevyužitého materiálu pro film Moonraker (1979), kde byla zamýšlena jako smrtelně jedovatá brož. Režisér John Glen tak záměrně pozměnil koncept na rybářskou návnadu.
- Roger Moore oslavil během natáčení své 57. narozeniny. To ho zařadilo do čela nejstarších představitelů Jamese Bonda. Seanu Connerymu bylo 52 let, když se naposledy objevil v roli Bonda ve filmu Nikdy neříkej nikdy (1983).
- Film byl kritizován nejen pro vysoký věk Bondova představitele, ale i pro nápadnou podobnost zápletky s legendárním Goldfingerem.
- Skok z Eiffelovy věže se měl natáčet nadvakrát s dvěma různými kaskadéry. Po prvním skoku byly ale získány všechny záběry, a tak druhý skok nebyl potřeba. Zklamaný druhý kaskadér skočil z věže na vlastní pěst bez potřebných povolení od pařížských zastupitelů. Aby nebylo ohroženo další natáčení, dostal tento skokan okamžitou výpověď.
- Christopher Walken, dlouholetý fanoušek bondovské série, prohlásil, že inspirací pro něho byl Robert Shaw ve své roli z bondovky From Russia with Love.
- Herečka Maud Adams, která přišla během natáčení v přístavišti v San Franciscu navštívit svého přítele Rogera Moora, se dostala do záběru jako žena v davu v pozadí. Ačkoliv ji prakticky nejde rozpoznat, je to po The Man with the Golden Gun a Octopussy její třetí vystoupení v bondovské sérii.
- Rolls-Royce, se kterým Bond a jeho společník přijedou na Zorinův zámek, patřil producentovi Albertu R. Broccolimu.
- Dolph Lundgren se ve filmu objevil v malé roli jako bodyguard generála Gogola (Walter Gotell) díky tomu, že zrovna chodil s Grace Jones.
- Role Maxe Zorina byla původně nabízena Davidu Bowiemu, který ale odmítnul se slovy: "Nechci strávit pět měsíců sledováním svého dubléra, jak padá z útesů." Poté nabídku na roli dostal i zpěvák Sting.
- Poslední bondovka s Lois Maxwell v roli Moneypenny.
- Pomstít smrt Maxe Zorina, svého přítele a učitele, je jeden z hlavních cílů Bondova protivníka ve hře "Everything or Nothing" z roku 2004.
 
Odkazy