Goldfinger / Goldfinger (1964/110/Velká Británie/Akční, Dobrodružný, Krimi, Thriller) 84%

09.09.2018 15:49
JEDNOU VĚTOU
„Agent 007 musí zničit zločinný plán pašeráka Aurice Goldfingera, který chce ovládnout světový trh se zlatem."

OBSAH
Málokterý zločinec na světě dokáže se zlatem to, čeho je schopen Auric Goldfinger. Zároveň nesnese, aby mu kdokoliv stál v cestě. James Bond mu sice překazí partičku karet, ale žena, kterou donutil aby mu pomohla, zemře. Také Agent 007 nemá při honičce s Goldfingerem šanci. Dostane se do rukou muže připravujícího útok na americkou základnu Fort Knox. Kupodivu zlato z pevnosti nechce ukrást, ale atomovým výbuchem jej na mnoho let znehodnotit. Zlato by totiž zůstalo šedesát let radioaktivní a nepoužitelné.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Do třetice všeho... nejlepšího. Nejbondovštější bondovka ze všech a vskutku gloriózní (a nepřekonaný) vstup Guye Hamiltona do série 007. Co je na téhle bondovce tak extrovního? Čistota stylu, vybroušený scénář, spojující všechny dosavadní atributy Flemmingova superagenta do chutné a vyvážené směsi humoru, akce, napětí a vizuální atraktivity. Sean Connery předvádí hotový koncert s dokonale vyladěnými instrumenty – šarmem, cynismem a tradiční ostrostí. Protihráč Auric Goldfinger (Gert Fröbe) je na první pohled ňouma, ale o to lepší je jeho "rozkvět" v jeden z největších kriminálních mozků všech dob... Oddjob? Nepřekonatelný padouch s nepřekonatelnou bouřkou na hlavě. Příběh sice není nijak osvětový, ale jak již bylo řečeno, je skvěle dotažený, rozvržený i natočený. Hamilton dodal zejména do akčních sekvencí mnohem více dynamiky než výtečný (a trochu ortodoxní) stylista Young a etabloval tak novou podobu Jamese Bonda, podobu, ze které vycházejí tvůrci dodnes. Nestárnoucí klasika! Pár zajímavůstek: Gert Fröbe byl vybrán na základě role, ve které hrál pederasta. Neuměl ani slovo anglicky, ačkoli to bylo produkci slíbeno, tudíž během hraní drmolil neurčitým jazykem a byl později předabován. Interiér Fort Knox je čirou architektonickou fikcí, která vychází z Hamiltonovy představy "chrámu zlata". Exteriéry největší světové pokladnice byly nátáčeny v londýnský studiích Pinewood. (Marigold) 5*

Do you expect me to talk? No, Mr. Bond, I expect you to die. V celé Bondovské sérii je jen málo tak kultovních hlášek jako v Goldfingerovi. Nikde jinde nedostal skvostný Aston Martin DB 5 takový prostor a s titulní písní od Shirley Bassey může soupeřit snad jen Goldeneye Tiny Turner. Není divu, že Britové tvrdí, že Gert Fröbe je jediným Němcem, který kdy dobyl Británii. Naprostá klasika špionážních filmů, s charizmatickým Connerym ve vrcholné formě. Prostě to nejde jinak - *****. (Gemini) 5*

Rezavý Trautenberk se zálibou ve zlatě a ani jeho Oliver Hardy s asijskými rysy mě ze židle nezvedali, nicméně Aston Martin DB5, porce nadsázky a song Goldfinger od velšanky Shirley Bassey to za ně úspěšně vyžehlili. Hamilton posunul Bonda o poprsí Moneypenny blíže k žánru sci-fi (budoucí udělátka pana Q) a já jsem nucen konstatovat, ač se to může některým zdát jako rouhání, že seladon Connery, který stráví půlku filmu v zajetí a druhou v objetí, je pro mě tímto definitivně sesazen z trůnu nejlepšího agenta 007 jejího veličenstva. A jelikož Lazenby byl omyl, Daltona nebrat, Brosnan je Ir a Craig má tlusté nohy, sebral jsem mu pomyslné žezlo a předal ho sarkastické staré páce zvané Roger Moore.. (Gilmour93) 3*

V.I.M. FILMU
Dr. No byl první, Srdečné pozdravy z Ruska byly asi nejskutečnější a nejserioznější, ale Goldfinger byl bezpochyby pro Jamese Bonda nejzásadnější. Když si člověk postaví všech jednadvacet bondovek vedle sebe, může sledovat technologický vývoj, vývoj ženského ideálu i vývoj toho, co je (respektive bylo) považováno za „cool.“ Přesto mezi roky 1964 a 1985 zůstalo něco neměnné. Mluvím o příběhu. Guy Hamilton v Goldfingerovi v podstatě vymyslel jednoduchou formu, která byla na příběhy agenta 007 aplikována přes dvacet let a až příchod Timothy Daltona znamenal změnu v zaběhnutém systému. Do té doby se vždy jen změnilo jméno záporáka a jeho obsese, prototyp laseru byl nahrazen atomovou bombou, brunetku vystřídala blondýna a vymyslel se nějaký patřičně úchylný padouchův pomocník. Jinak bylo všechno stejné. Goldfinger byl však tím filmem, který to všechno začal. A navíc děsně stylově.
Sean Connery se v roli Bonda už definitivně uvelebil a stal se pro příští roky tím pomyslným ideálem, se kterým budou všichni jeho následovníci srovnáváni. Charisma z něj doslova srší na všechny strany, neztrácí humor ani když je zavřený v cele dvakrát dva metry a dokáže si každého padoucha patřičně vychutnat. A Auric Goldfinger si o to vychutnání doslova říká. Egoistický a do sebe zahleděný parchant naštěstí dostane jednu z nejstylovějších smrtí v téměř padesátileté historii bondovek. Když se ti dva navíc sejdou v kultovní scéně s laserem, věrným fanouškům musí ukápnout pomyslná slza.
Připočtěte si k tomu ještě mlčenlivého Oddjoba, nádherné bondgirls a závěrečné finále ve Fort Knox, přidejte kapku nostalgie a atmosféry šedesátých let a máte ideální bondovský film. Dnes samozřejmě většina akčních scén působí trochu směšně a příběh je typicky bondovsky naivní, ale to nic nemění na tom, že člověk má u sledování Goldfingera oprávněný pocit, že se kouká na kus filmové historie.

OLDIES FILMU
Trailer na Goldfingera je ještě z doby, kdy se divákovi všechno opakovalo alespoň třikrát, komentář si neodpustil informovat o každém nesmyslu a velké barevné titulky přijížděly ze všech stran. Člověk si při jeho sledování připadá jak pod vlivem drog... jen to není zábava. Zato porovnávat staré bondovky s těmi novými zábava je. Původně se na místě Goldfingera měla objevit nějaká brosnanovka, aby divák ocenil, že se tvůrci rozhodli podívat na 007 z trochu jiného úhlu. Po traileru na Goldfingera za to ale budete vděční možná ještě víc. Samozřejmě, že většina bondovek - zvlášť těch s Connerym - je dneska zaslouženě považována za klasiku, Goldfinger se navíc řadí na nejvyšší příčky. Tenhle model už se však natolik okoukal, že je s podivem, jak dlouho Brosnan v Bondově kůži vydržel. Všechna ta udělátka a vynálezy sice byly fajn, ale Bond ztrácel šťávu. Jednoho dne si jistě posteskneme, jak nám původní agent 007 chybí, stěží ale díky trailerům jako je tenhle. Stárnou pekelně rychle (každopádně se nenechte odradit - Goldfinger patří k těm nejlepším Conneryho 007 filmům).

VELKÁ RECENZE
Auric Goldfinger je obézní boháč, který má zálibu v shromažďování zlata a kontakty na zločinecké organizace. James Bond dostane za úkol zjistit, jakým způsobem se Goldfingerovi daří ilegálně obchodovat se zlatem, převážet jej tajně mezi státy a vydělávat na různé prodejní ceně. V souboji s Bondem má většinu času Goldfinger navrch, Bonda přepadne jeho korejský nemluvící sluha Oddjob, vězní asijští komplicové a z donucení musí sledovat vrchol plánu, jak zbohatnout na vlastní velké zásobě zlatých prutů.
Pussy Galorová pomáhá Goldfingerovi se svými pilotkami lehkých letadel v přepadení pevnosti Fort Knox, kde jsou ukryty americké zásoby zlata. Po úspěšném vpádu do pevnosti se ale nemá zlato ukrást, ale znehodnotit na desítky let asijskou atomovou náloží, jež z něho udělá radioaktivní a nepoužitelný artikl. Goldfingerovy zásoby zlata by obratem stouply na hodnotě.
James Bond v zajetí na Goldfingrově farmě přemluví a svede Pussy Galorovou, která dá vládní agentuře echo o plánovaném útoku. Přepadení probíhá jako podle plánu až do doby než Goldfinger vytáhne a zprovozní svojí atomovou nálož, která by mohla být užita na civilní útok, pokud by z plánu sešlo. James se snaží bombu zneškodnit, ale bombu správně deaktivuje v sedm sekund před výbuchem specialista. Goldfingerovi se povede v přestrojení za generála uniknout a dostat se do letadla s Bondem. Po výstřelu z jeho zlaté zbraně dojde v letadle k dekompresi, která jej vysaje z letadla. Bond se společně s Galorovou nouzově zachrání a zůstávají v objetí pod padákem.
Goldfingera kritici považují za obrat v bondovských filmech, umělecky i dopadem na pop-kulturu. Vyspělá technologie se zde stala součástí série, Bond poprvé řídí vůz Aston Martin. V roce 1964 byl rozpočet 3,5 milionu dolarů dost vysoký, ale výdělky se pohybovaly kolem 130 milionů. Goldfinger se tak jako první bondovka stal trhákem. Nikde jinde James Bond neschytal tolik ran, ale tento díl mu přesto zvedl neuvěřitelným způsobem popularitu.
První bondovka, kde se v titulkovém úvodu zpívá. Jedná se i o první ze tří bondovek kterou nazpívala zpěvačka Shirley Bassey. Goldfinger je v pořadí třetí film o Jamesi Bondovi z roku 1964, adaptace sedmého románu spisovatele Iana Fleminga o této postavě z roku 1959.

Ocenění:
Academy Awards
1965 - Střih zvuku

BAFTA
1965 - Výprava - barevný film (nominace)

DABING
1.DABING (VHS, ČNTS )
V českém znění: Rudolf Jelínek - Sean Connery (James Bond), Dalimil Klapka - Gert Frobe (Goldfinger / Auric Goldfinger), Denis Cowles (Brunskill), Jiří Zavřel - Cec Linder (Felix Leiter), Gerry Duggan (Hawker) + (titulky), Bohumil Švarc - Bernard Lee ('M'), Bill Nagy (Midnight), John McLaren (brigádní generál), Les Tremayne (hlas hlasatele v rádiu), Jaroslav Kaňkovský - Desmond Llewelyn ('Q'), Raymond Young (Sierra), Martin Benson (Solo), Michael Mellinger (Kisch), ? (Goldfingerův poskok), Jan Pohan - Richard Vernon (plukovník Smithers), Laurence Herder (Goldfingerův poskok), Terence Brook (ochrankář na letišti), Paul Carpenter (brigádní generál na letišti), Dagmar Čárová - Shirley Eaton (Jill Mastersonová), Tania Mallet (Tilly Mastersonová), Margaret Nolan (Dink), Mai Ling (Mei-Lei), Aleta Morrison (velitelka letky), Lesley Langley (pilotka), Hana Talpová - Honor Blackman (Pussy Galore), Lois Maxwell (Moneypenny), Nadja Regin (Bonita), Janette Rowsell (pokojská), Bedřich Šetena - Austin Willis (Simmons), Hal Galili (pan Strap), Victor Brooks (Blacking), Peter Cranwell (Johnny), Robert Macleod (atomový specialista) a Josef Nedorost - Burt Kwouk (pan Ling)
Zvuk: Ivo Novák
Produkce: Jaromír Šindelář
Překlad: Dominika Křesťanová
Režie: Tomáš Tintěra
Technická spolupráce: Videostudio Klondike KF a.s.
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov Dabing pro Warner Home Video 1992

2.DABING (Nova, DVD, Blu-Ray, ČT)
V českém znění: Pavel Šrom - Sean Connery (James Bond), Jaromír Meduna - Gert Frobe (Goldfinger / Auric Goldfinger), Oldřich Vlach - Cec Linder (Felix Leiter), Ilona Svobodová - Honor Blackman (Pussy Galore), Dalimil Klapka - Austin Willis (Simmons), Denis Cowles (Brunskill), Gerry Duggan (Hawker), Marcel Vašinka - Raymond Young (Sierra), Richard Vernon (plukovník Smithers), Laurence Herder (Goldfingerův poskok), Klára Vodenková - Tania Mallet (Tilly Mastersonová), Aleta Morrison (velitelka letky), Nadja Regin (Bonita), Hana Šedová - Mai Ling (Mei-Lei), Janette Rowsell (pokojská), Irena Hrubá - Shirley Eaton (Jill Mastersonová), Lesley Langley (pilotka), Jiří Hromada - Bernard Lee ('M'), Lukáš Hlavica - Bill Nagy (Midnight), Terence Brook (ochrankář na letišti), Ladislav Novák - Burt Kwouk (pan Ling), Luděk Čtvrtlík - Hal Galili (pan Strap), John McLaren (brigádní generál), Bohuslav Kalva - Martin Benson (Solo), Karel Richter - Desmond Llewelyn ('Q'), Dana Černá - Lois Maxwell (Moneypenny), Margaret Nolan (Dink), Jan Vágner - Victor Brooks (Blacking), Peter Cranwell (Johnny), Les Tremayne (hlas hlasatele v rádiu) + (titulky), Svatopluk Schuller - Michael Mellinger (Kisch), Robert Macleod (atomový specialista) a Jiří Kvasnička - ? (Goldfingerův poskok)
Překlad: Vladimír Fuksa
Zvuk: Petr Kočík
Produkce: Jana Trefná
Dialogy a režie: Jiří Kvasnička
Vyrobila: Česká produkční 2000 a.s. pro CET 21, spol. s r.o. v roce 2003

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 21.10.1964 (New York City, New York)
Premiéra Velká Británie: 27.7.2007 Park Circus
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.7.1992 (VHS) Warner Home Video
Poprvé na VHS: 1.10.2000 Warner Home Video
Poprvé na DVD: 6.12.2006
Poprvé na Blu-ray: 30.3.2009 Bontonfilm

Tržby celkem - $ 125 000 000
Náklady (Rozpočet) - $ 3 000 000

FILMY V SÉRII
Dr. No gastonrolinc.webnode.cz/news/a0276/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1962
Režie: Terence Young, Hrají: Sean Connery, Ursula Andress

Srdečné pozdravy z Ruska gastonrolinc.webnode.cz/news/a0277/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1963
Režie: Terence Young, Hrají: Sean Connery, Daniela Bianchi

Goldfinger gastonrolinc.webnode.cz/news/a0278/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1964
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Sean Connery, Gert Fröbe

Thunderball gastonrolinc.webnode.cz/news/a0279/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1965
Režie: Terence Young, Hrají: Sean Connery, Claudine Auger

Žiješ jenom dvakrát gastonrolinc.webnode.cz/news/a5/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1967
Režie: Lewis Gilbert, Hrají: Sean Connery, Akiko Wakabajaši

Diamanty jsou věčné gastonrolinc.webnode.cz/news/a4/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1971
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Sean Connery, Jill St. John

Žít a nechat zemřít gastonrolinc.webnode.cz/news/a6/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1973
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Roger Moore, Yaphet Kotto

Muž se zlatou zbraní gastonrolinc.webnode.cz/news/a7/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1974
Režie: Guy Hamilton, Hrají: Roger Moore, Christopher Lee

Agent, který mne miloval gastonrolinc.webnode.cz/news/a9/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1977
Režie: Lewis Gilbert, Hrají: Roger Moore, Barbara Bach

Moonraker gastonrolinc.webnode.cz/news/a8/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / Francie, 1979
Režie: Lewis Gilbert, Hrají: Roger Moore, Lois Chiles

Jen pro tvé oči gastonrolinc.webnode.cz/news/a10/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1981
Režie: John Glen, Hrají: Roger Moore, Carole Bouquet

Nikdy neříkej nikdy gastonrolinc.webnode.cz/news/a235/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1983
Režie: Irvin Kershner, Hrají: Sean Connery, Klaus Maria Brandauer

Chobotnička gastonrolinc.webnode.cz/news/a/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1983
Režie: John Glen, Hrají: Roger Moore, Maud Adams

Vyhlídka na vraždu gastonrolinc.webnode.cz/news/a2/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1985
Režie: John Glen, Hrají: Roger Moore, Christopher Walken

V tajné službě Jejího veličenstva gastonrolinc.webnode.cz/news/a3/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie, 1969
Režie: Peter R. Hunt, Hrají: George Lazenby, Diana Rigg

Dech života gastonrolinc.webnode.cz/news/a20/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1987
Režie: John Glen, Hrají: Timothy Dalton, Maryam d'Abo

Povolení zabíjet gastonrolinc.webnode.cz/news/a21/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1989
Režie: John Glen, Hrají: Timothy Dalton, Carey Lowell

Zlaté okogastonrolinc.webnode.cz/news/a275/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1995
Režie: Martin Campbell, Hrají: Pierce Brosnan, Sean Bean

Zítřek nikdy neumírá gastonrolinc.webnode.cz/news/a276/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1997
Režie: Roger Spottiswoode, Hrají: Pierce Brosnan, Jonathan Pryce

Jeden svět nestačí gastonrolinc.webnode.cz/news/a277/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 1999
Režie: Michael Apted, Hrají: Pierce Brosnan, Sophie Marceau

Dnes neumírej gastonrolinc.webnode.cz/news/a278/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2002
Režie: Lee Tamahori, Hrají: Pierce Brosnan, Halle Berry

Casino Royale gastonrolinc.webnode.cz/news/a0155/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / Česko, 2006
Režie: Martin Campbell, Hrají: Daniel Craig, Eva Green

Quantum of Solace gastonrolinc.webnode.cz/news/a0160/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2008
Režie: Marc Forster, Hrají: Daniel Craig, Olga Kurylenko

Skyfall gastonrolinc.webnode.cz/news/a0156/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2012
Režie: Sam Mendes, Hrají: Daniel Craig, Judi Dench

Spectre gastonrolinc.webnode.cz/news/a0157/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2015
Režie: Sam Mendes, Hrají: Daniel Craig, Christoph Waltz

Není čas zemřít gastonrolinc.webnode.cz/news/neni-cas-zemrit-no-time-to-die-2021-163-velka-britanie-usa-akcni-dobrodruzny-krimi-thriller/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / USA, 2021
Režie: Cary Joji Fukunaga, Hrají: Daniel Craig, Rami Malek
 
Tvůrci a herci
Guy Hamilton (Režie), Albert R. Broccoli (Produkce), Harry Saltzman (Produkce), John Barry (Hudba), Ted Moore (Kamera), Peter R. Hunt (Střih), - (Casting), Ken Adam (Scénografie), - (Kostýmy), Gordon K. McCallum (Zvuk), Dudley Messenger (Zvuk), Basil Newall (Masky), Paul Rabiger (Masky), Richard Maibaum (Scénář), Ian Fleming (kniha) (Předloha), Sean Connery (Herec), Gert Fröbe (Herec), Shirley Eaton (Herec), Harold Sakata (Herec), Honor Blackman (Herec), Tania Mallet (Herec), Bernard Lee (Herec), Martin Benson (Herec), Cec Linder (Herec), Lois Maxwell (Herec), Burt Kwouk (Herec), Desmond Llewelyn (Herec), Les Tremayne (Herec), Garry Marshall (Herec), Margaret Nolan (Herec), Richard Vernon (Herec), Michael G. Wilson (Herec)
 
1964/110/Velká Británie/Akční, Dobrodružný, Krimi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Harold Sakata (Oddjob) je strieborným olympijským medailistom vo vzpieraní, vo váhovej kategórii do 82 kg. Medailu získal na olympiáde v Londýne 1948.
- Auto Aston Martin DB5 se objeví také ve filmech Thunderball (1965), Zlaté oko (1995), Zítřek nikdy neumírá (1997), Jeden svět nestačí (1999), Casino Royale (2006) a Skyfall (2012).
- Natáčelo se také ve Švýcarsku v průsmyku Furka.
- Auric Goldfinger (Gert Fröbe) byl zařazen Americkým filmovým institutem v žebříčku nejzápornějších postav dějin amerického filmu na 49. pozici.
- Shirley Eaton měla příliš nevýrazný hlas, a tak ji namluvila Nikki Zylová, která dabovala také Ursulu Andress ve filmu Dr. No (1962).
- Při honičce v komplexu Goldfingera (Gert Fröbe) mělo Bondovo (Sean Connery) auto poruchu a motor pracoval pouze se třemi válci místo šesti.
- Vychytávka "kouřová clona", použita v lesní honičce, byla ve skutečnosti provedena tak, že malý rekvizitář, schovaný v kufru, otevřel kanistr s kouřem, který následně vycházel ven.
- Snímka obsahuje niekoľko záberov, ktoré boli pôvodne natočené pre film Srdečné pozdravy z Ruska (1963).
- V Nemecku sa film premietal pod názvom Muž so zlatými prstami.
- Stará žena z vrátnice při střelbě na Bondovo (Sean Connery) auto střílí ze samopalu MP40, který používala německá armáda za druhé světové války.
- Leonardo DiCaprio ve filmu Chyť mě, když to dokážeš (2002) navštěvuje právě film Goldfinger. Postava agenta 007 se mu natolik zalíbí, že se začíná podobně oblékat a pořizuje si také stříbrný Aston Martin DB5.
- Většina vylepšení, která do vozu zabudoval Q (Desmond Llewelyn), byla skutečná a doopravdy fungovala.
- Podle knižní předlohy měl James Bond (Sean Connery) používat vůz Aston Martin DB3. Nakonec bylo při filmování rozhodnuto o použití novějšího modelu.
- Ve filmu se objevuje nejdráž prodaná rekvizita v historii, a to Aston Martin DB5. V roce 2010 byl v aukci prodán za neuvěřitelných 4,1 milionu amerických dolarů.
- Hodinky, které ve filmu nosí James Bond (Sean Connery), jsou Rolex Submariner.
- Film se točil 19 týdnů.
- Sean Connery má na pravé paži tetování s nápisy "Scotland Forever" a "Mum and Dad". Vrstva make-upu tetování maskuje.
- Connery nosí ve filmu příčesky, má málo vlasů od dvaceti let.
- Goldfinger ("zlatý prst“) byla anglosaská peněžní jednotka.
- V knižní předloze nechce Goldfinger zlato zničit, ale pouze ukrást.
 
Odkazy