Sebevražedný oddíl 2 / Suicide Squad 2 (2021/130/USA/Akční, Dobrodružný, Fantasy) 73%

17.11.2021 14:36
JEDNOU VĚTOU
„Parta nejdegenerovanějších delikventů světa DC, kteří umírají touhou zachránit svět."

OBSAH
Vítejte v pekle - tedy v Belle Reve, věznici s nejvyšší úmrtností v celých Spojených státech. Jsou tam zavření ti nejhorší superpadouši, kteří udělají cokoli, aby se dostali ven - i kdyby to znamenalo přidat se k přísně tajné, podezřelé organizaci Task Force X. Co musíte dnes udělat, pokud nechcete zemřít? Shromáždit partu padouchů včetně Bloodsporta, Peacemakera, Captaina Boomeranga, Ratcatcher 2, Savanta, King Sharka, Blackguarda, Javelina a všemi oblíbené psychopatky Harley Quinn. Pak je musíte vyzbrojit a vyhodit (doslova) na odlehlý ostrov Corto Maltese, kde se to nepřáteli jen hemží. Oddíl vyráží na misi napříč džunglí plnou partyzánů a dalších po zuby ozbrojených protivníků. Jejich úkolem je najít a zabít. Jeden špatný pohyb a jsou mrtví...

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Já snad přestanu chodit do kina, protože si po současných us blockbusterech připadám spíš jak zbitej pes než jako frajer co zažil královskou zábavu. Možná je to ve mě, možná ve filmech, nevím, ale 3x po sobě jsem z kina z "velkých filmů" odcházel s podobným pocitem. Tady mě to přišlo, že "vrazíme do filmu všechno co nás napadne" a kdyby producenti filmu byli v ČR, když jsme řešili co s maršálem Koněvem, řekli by producenti, dejte ho nám, my ho prskneme do Sebevražednýho oddílu a uděláme kolem toho digitální akčné bordel. Postavy, chtěli být stůj co stůj vtipný, ale nějak jim drhlo. Film ukazuje až parodický nadhled při poměrně brutálních scénách, což je teda zvláštní kombinace. Jediný co se mě líbilo, bylo sebeosvobození Harlejky a soundtrack chutnal taky docela kvalitně. (Enšpígl) 2*

Nic pro lidi bez nadhledu. Ani jsem nedoufal, že v dnešní politicky korektně připosraný době uvidím něco podobnýho. Svět komiksovýho filmu, který dnes úpí pod vládou marvelovských dětinských omalovánek, potřeboval někoho takového, jako je James Gunn - bývalý Tromák, originální svéráz, což je silně znát na jeho tvorbě. Jeho film je neskutečně odvázaný, se smrtící kadencí přepáleného humoru, ale přitom to ve výsledku není žádný chaotický bordel. Gunn má jasnou vizi, umí fantasticky načasovat nekorektní vizuální fórky a spousta jeho scenáristických nápadů dokáže překvapit. Prostě talent od pánaboha. A chvílema v té záplavě čvachtavého R-kového gorefestu mi připadalo, že koukám na nějaký drahý půlnoční film v nějakém grindhouse kině v hlubokých 70.letech. A závěrem jako bonbónek nejoriginálnější kaiju monstrum všech dob. Klobouček Warnerům, že se nebáli a tohle Gunnovi odklepli do široké kinodistribuce. (Lima) 5*

Stick to your Gunn. O něco víc koulí a míň srdce než Guardians, brokovnice gagů o něco méně seřízená, ale DC má konečně to, po čem roky touží. Zábavnou jízdu s tempem a strukturou, kde postavy nevypadají jako banda nastrojených konzumentů koňských sedativ nebo jako věšáky na mizerné gagy. Marvel si měl svoje zlato lépe hlídat, ale obecně vzato, vydělali jsme na tom všichni. Sebevražedný oddíl je divoká jízda s pár kopanci a výbornou poslední třetinou, ze které pro mě trčí charisma Idrise Elby a překvapivě Joela Kinnamana. Jen tak dál, i když upřímně nechápu, jak tohle pasuje do univerza, které dalo světu sračky jako Hastrman na steroidech, Feministka začátečnice v kozačkách a Chlap, co se mračí versus Chlap, co mu zkapala Marta. (Marigold) 4*

VELKÁ RECENZE
Task Force X aka Sebevražedný oddíl dostává novou misi, pokud ale čekáte podobnou zívačku, jako naposled, budete se hodně divit.
Mám toho na srdci hodně, tolik, že bych nejradši po vzoru Polka Dot Mana začal zvracet všechnu chválu na klávesnici, a ona by se proměnila v úžasně barevná slova a věty, jejichž čtení by vás hladilo po duši. Nebo bych mohl jako vytočená Harley Quinn propuknout v květinovou explozi plnou motýlků, co by vás pošimrali na těch správných místech, takže by pak už slov nebylo třeba. Jenže ani jedno neumím – bohužel – čili to uděláme hezky po staru. Já vám stručně popíšu, proč je nový Sebevražedný oddíl Jamese Gunna tak moc boží, a vy ho pak na oplátku vyrazíte hezky do kina podpořit, aby tvůrci jako on mohli v budoucnu točit filmy jako tohle. Fér? Fér.
Předně, nemám vlastně vůbec nic proti Ayerově filmu z roku 2016. Jasně, byl problematický až na půdu, akce byla dost obyčejná, děj směšně jednoduchý a některé postavy a jejich linky vyzněly zcela do prázdna. Zároveň s tím však bylo patrné, že si herci mezi sebou vytvořili parádní chemii, Margot Robbie jako Harley Quinn byl tehdy dost možná casting roku, odkazy na Affleckova Batmana taky bavily, a k tomu film doprovázel poměrně solidní soundtrack. Výsledkem tak byla neurážející zábava, která ale za tím nejlepším, co se v žánru urodilo, výrazně zaostávala.
Přetočme list, píše se rok 2021, a do kin vstupuje Sebevražedný oddíl číslo dvě. Je to v zásadě takový soft reboot, ani sequel, ani tvrdý restart, prostě takové volné pokračování, které se neohlíží po žádném jiném DC filmu, ale přitom neignoruje to dobré, co po Ayerovi zůstalo. Konkrétně tedy Margot Robbie, Joel Kinnaman, Jai Courtney a Viola Davis. Důvody, proč se nikomu nechtělo zbavovat těchto herců, jsou asi nejspíš jasné. Vrátil by se pak býval i Will Smith, ale měl už jiný program, takže za něj tentokrát zaskočil jiný drsný frajer s bouchačkou, Idris Elba.
Co se představování světa, postav nebo vůbec celkové atmosféry filmu týče, sfoukne to Gunn tentokrát během prvních pěti minut. Když si chtějí vězni z Belle Reve zkrátit svůj trest, stačí Amandě Waller kývnout na předem nedefinovanou misi, vyzbrojit se a pak s kupou dalších podivínů, kterým se oficiálně říká Task Force X, ale jinak jsou známí spíš jako The Suicide Squad, vyrazit do akce, kde velmi rychle a poměrně nešťastnými způsoby začnou umírat.
Celé intro je v podstatě jedna dlouhá, vtipná, vynalézavá a celou dobu nezvykle brutální představovačka postav, které se můžou, ale taky nemusí dožít následujících minut, a už jen z tohohle začátku vám začne být patrné, že nejenže Gunn dostal volnou ruku k tomu, aby si s filmem, jenž je tvrdé eRko, mohl dělat, co se mu zlíbí, ale že si taky tvůrce dal skutečně záležet, aby sem narval co nejvíc nápadů jen šlo. Kamerové otáčky, přelety, různé barevné palety, kontrasty, pochopitelně tomu odpovídající výběr komiksových postav, z nichž každá disponuje jinou schopností, přičemž je jedna bizarnější než ta druhá, a pak samozřejmě hudba. Jestli byla dvojka Strážců Galaxie v něčem lepší než jednička, tak to byl jednoznačně ještě stylovější výběr hudby, a jistě leckoho potěší, že Gunn v tomhle trendu pokračuje i tady. Připravte se, že se vám tyhle pecky budou točit na Spotify ještě pár týdnů po premiéře.
Každopádně jen co si začnete namlouvat, že jste režiséra a jeho film prokoukli v prvních minutách, a že už vás nemá čím překvapit, přijde nekompromisní stopka, na plátně se objeví název další kapitoly, a vše začíná nanovo. Tenhle oddíl totiž jede podle Gunnova scénáře, a ten zdaleka není vždy jen lineární. Film tak hned několikrát ukáže různé scény z více stran, je s tím ovšem pracováno s velkým citem, rozhodně takových momentů není přemíra, a naopak to dopomáhá k utvoření si komplexnější představy o celém týmu, kde se právě nachází jednotliví členové, co dělají, a tak. Hlavně je to ale fajn, protože to děj činí daleko méně předvídatelným.
Co se humoru týče, budete se asi nejvíc smát v momentech, které jsou vtipné takovým tím krutým způsobem, kdy buď někdo ošklivě umře, aniž by třeba nutně musel, anebo se někdo chová či tváří jako idiot, aniž by to o sobě věděl – ta častější varianta. Tady se režisér Strážců Galaxie zkrátka nezapře, to že ale tentokrát dostal možnost být se svým materiálem o dost odvážnější je jednoznačně ku prospěchu věci.
Herecká sestava šlape rovněž o pár úrovní výš jak naposled. Elba si po delší době zahrál ve filmu, ve kterém je všechno tak, jak má být, a je tu parádní. Margot Robbie pak pro změnu předvedla, proč se pro tuhle roli narodila, a Gunn jí rovnou naservíroval tu nejlepší dějovou linku, jakou doposud postava Harley Quinn ve filmech zažila. Nádherná, nevyzpytatelná, smrtící, prostě taková, jaká má Harley být. Popravdě každý se tu nějakým způsobem v jedné či dvou scénách vyšvihl, všechny je vyjmenovávat nebudu, ale mými favority jednoznačně byli King Shark s božím hlasem Sylvestera Stalloneho, Peacemaker, a to jsem doteď Johna Cenu ani trochu nemusel, a Ratcatcher 2, kterou si zahrála zatím pro nás neznámá herečka Daniela Melchior. Jo, přál bych ji velkou kariéru.
Jak jsem již avizoval v úvodu, akce je na komiksové poměry nezvykle krvavá. Tak krvavá, že se film klidně může stavět na úroveň letošních akčňáků Nikdo nebo Rozhněvaný muž. Gunn se s tím ani trochu nemazal, takže ve filmu narazíte na prořízlé lebky, useknuté končetiny, rozmlácené tváře, probodnutá těla, většinu z toho pak mají na svědomí naši „hrdinové“, což je přesně ten důvod, proč si to Gunn mohl v Sebevražedném oddílu dovolit spíš než třeba bratři Russoové v Avengers. A ne, vážně nepotřebuji ke spokojenosti, aby krev čvachtala z každého druhého záběru jako v Rambovi, jenže nový oddíl není násilný jen proto, že může, nebo proto, aby byl. Je násilný, protože tady máte postavu lidského žraloka, který když vezme člověka, tak ho prostě rozpůlí. Zbraně v něm nosí masoví vrazi a sociopati jako Peacemaker, kteří si ve své zkažené mysli najdou vždycky dostatek důvodů, proč zabít kohokoli, i třeba malé dítě, jakkoli brutálním způsobem. A byť to není ve filmu nikdy podáváno tímhle seriózním způsobem, je to mezi řádky zkrátka moc dobře ospravedlněné, a ještě navíc je to natočeno způsobem, na který je radost se dívat. Něco takového není lehké zvládnout, a Gunnovi za to patří smeknutí kloboukem.
Co se ale povedlo nejvíc je prostě ta perfektně vyvážená atmosféra. Film umí být veselý, stejně jako vážný. Dospělých momentů je tam hned několik, nikdy u toho však nemáte dojem vytržení, ani že by se kvůli tomu děj nějak výrazně zpomalil. Naopak, jsou to většinou organické dialogy mezi postavami, sem tam nějaký flashback, který prokreslí něčí charakter, a hned na to se zase jede dál. Tahle schopnost proplouvat mezi celým týmem, a přitom filmu přidávat nové a nové vrstvy, díky kterým vám na jednotlivých postavách začíná čím dál víc záležet, je velké umění. Hlavně je to něco, co první film tragicky postrádal. Tenhle Sebevražedný oddíl má oproti tomu srdíčko, takže když ke konci začne jít opravdu do tuhého, hned jsou ty sázky přirozeně vyšší, a emoce jedou naplno. Na komiksový blockbuster to má zkrátka setsakra dobře vymyšlený a napsaný scénář, který by mu mohlo závidět i leckteré drama.
Už to asi nebudu dále protahovat. Ze Sebevražedného oddílu jsem odcházel dojatý a nadšený. Šeptanda o jednom z nejpovedenějších filmů roku a zároveň jednom z nejlepších komiksových snímků vůbec není nijak přehnaná. Gunn to trefil. Chtěl bych říct, že do černého, ale na to filmu chybí možná o kapku větší osudovost, řekl bych. Endgame ani Temný rytíř to není. Ale první Strážce Galaxie to u mě hravě strká do kapsy. Gunn opravdu našel klíč k tomu, jak udělat DC komiksy nejen přístupnými, ale i drsnými, zábavnými a dospělými. Něco, co se po Nolanovi nikomu dalšímu zkombinovat nepovedlo. I proto by byla velká škoda, kdyby se už k těmto postavám, nebo třeba i jiným, nikdy nevrátil. Marvel je totiž sice fajn, ale jestli si někdo myslí, že mu Feige někdy dovolil aspoň z poloviny takové šílenosti, jaké předvedl zde, tak vážně není ani trochu připravený na to, co ho čeká. Závidím vám to první zhlédnutí a už se nemůžu dočkat na to své druhé. Díky za tenhle film.

DABING
-

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 5.08.2021 Vertical Ent.
Premiéra USA: 6.08.2021 HBO Max
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 24.11.2021 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 24.11.2021 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 10 199 288
Tržby celkem - $ 167 400 219
Návštěvnost v ČR 58 026
Náklady (Rozpočet) - $ 185 000 000

FILMY V SÉRII
Muž z oceli gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/muz-z-oceli-man-of-steel-2013-143-usa-kanada-velka-britanie-akcni-dobrodruzny-fantasy-sci-fi-731/
Akční / Dobrodružný, USA / Kanada, 2013
Režie: Zack Snyder, Hrají: Henry Cavill, Amy Adams

Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti gastonrolinc.webnode.cz/news/a1185/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 2016
Režie: Zack Snyder, Hrají: Ben Affleck, Henry Cavill

Sebevražedný oddíl gastonrolinc.webnode.cz/news/a1186/
Fantasy / Sci-Fi, USA, 2016
Režie: David Ayer, Hrají: Will Smith, Jared Leto

Liga spravedlnosti gastonrolinc.webnode.cz/news/a1189/
Akční / Dobrodružný, USA, 2017
Režie: Zack Snyder, Hrají: Ben Affleck, Gal Gadot

Wonder Woman gastonrolinc.webnode.cz/news/wonder-woman-wonder-woman/
Akční / Dobrodružný, USA / Hong Kong, 2017
Režie: Patty Jenkins, Hrají: Gal Gadot, Chris Pine

Aquaman gastonrolinc.webnode.cz/news/aquaman-aquaman-2018-143-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-76/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: James Wan, Hrají: Jason Momoa, Amber Heard

Shazam! gastonrolinc.webnode.cz/news/shazam-shazam-2019-123-usa-akcni-dobrodruzny-komedie-fantasy-64/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: David F. Sandberg, Hrají: Zachary Levi, Mark Strong

Birds of Prey (Podivuhodná proměna Harley Quinn) gastonrolinc.webnode.cz/news/birds-of-prey-podivuhodna-promena-harley-quinn-birds-of-prey-and-the-fantabulous-emancipation-of-one-harley-quinn-2020-109-usa-akcni-dobrodruzny-krimi-komedie-56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2020
Režie: Cathy Yan, Hrají: Margot Robbie, Rosie Perez

Wonder Woman 1984 gastonrolinc.webnode.cz/news/wonder-woman-1984-wonder-woman-1984-2020-115-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-sci-fi-46/
Akční / Dobrodružný, USA, 2020
Režie: Patty Jenkins, Hrají: Gal Gadot, Chris Pine

Liga spravedlnosti Zacka Snydera gastonrolinc.webnode.cz/news/liga-spravedlnosti-zacka-snydera-zack-snyders-justice-league-2021-240-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-74/
Akční / Dobrodružný, USA, 2021
Režie: Zack Snyder, Hrají: Ben Affleck, Henry Cavill

Sebevražedný oddíl gastonrolinc.webnode.cz/news/sebevrazedny-oddil-2-suicide-squad-2-2021-130-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-73/
Akční / Dobrodružný, USA, 2021
Režie: James Gunn, Hrají: Margot Robbie, Joel Kinnaman

The Batman gastonrolinc.webnode.cz/news/the-batman-the-batman-2022-usa-akcni-drama-krimi/
Akční / Drama / Krimi, USA, 2022
Režie: Matt Reeves, Hrají: Robert Pattinson, Zoë Kravitz

Black Adam gastonrolinc.webnode.cz/news/black-adam-black-adam-2022-usa-akcni-sci-fi-v-priprave/
Akční / Sci-Fi, USA, 2022
Režie: Jaume Collet-Serra, Hrají: Dwayne Johnson, Noah Centineo

The Flash gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/the-flash-the-flash-2022-usauakcni-dobrodruzny-fantasy-sci-fi-v-priprave/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA, 2002
Režie: Andy Muschietti, Hrají: Ben Affleck, Ezra Miller

Aquaman a ztracené království gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/aquaman-and-the-lost-kingdom-aquaman-and-the-lost-kingdom-2022-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-v-priprave/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA, 2023
Režie: James Wan, Hrají: Jason Momoa, Amber Heard

Shazam! Hněv bohů gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd190/
USA, Akční / Dobrodružný / Komedie, 2023
Režie: David F. Sandberg, Hrají: Zachary Levi, Asher Angel

Blue Beetle gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd215/
USA, Sci-Fi 2023
Režie: Angel Manuel Soto, Hrají: Xolo Mariduena

Batgirl
USA, Akční / Dobrodružný / Krimi, 2023
Režie: Adil El Arbi, Bilall Fallah, Hrají: Leslie Grace, Brendan Fraser
 
Tvůrci a herci
James Gunn (Režie), Charles Roven (Produkce), Peter Safran (Produkce), John Murphy (Hudba), Henry Braham (Kamera),  Fred Raskin(Střih), - (Casting), Beth Mickle (Scénografie), Judianna Makovsky (Kostýmy), David Acord (Zvuk), Christopher Boyes (Zvuk), Gary A. Rizzo (Zvuk), Heba Thorisdottir (Masky), Brian Sipe (Masky), James Gunn (Scénář), John Ostrander (komiks) (Předloha), Margot Robbie (Herec), Joel Kinnaman (Herec), Idris Elba (Herec), Jai Courtney (Herec), Viola Davis (Herec), John Cena (Herec), David Dastmalchian (Herec), Daniela Melchior (Herec), Michael Rooker (Herec), Storm Reid (Herec), Taika Waititi (Herec), Nathan Fillion (Herec), Peter Capaldi (Herec), Pete Davidson (Herec), Alice Braga (Herec), Sean Gunn (Herec), Flula Borg (Herec), Joaquín Cosio (Herec), Mayling Ng (Herec), Juan Diego Botto (Herec), Steve Agee (Herec), Jennifer Holland (Herec), Sylvester Stallone (Herec)
 
2021/130/USA/Akční, Dobrodružný, Fantasy
 
Zajímavost k filmu
- Jedná se o třetí projekt vydavatelství DC, ve kterém hrál David Dastmalchian. Předtím hrál Jokerova spojence ve filmu Temný rytíř (2008) a později hrál Dwighta v seriálu Gotham (od r. 2014).
- Joel Kinnaman na serveru CBR před uvedením filmu řekl: „Nemůžu se dočkat, až to uvidíte, když jsem četl scénář, každá stránka, každá jeho stránka mě rozesmála. Je to praštěné, hodně násilné a místy opravdu dojemné. Naprosto šílený příběh. Myslím, že lidi budou nadšení.“
- Dave Bautista si zde mohl zahrát dosud nespecifikovanou roli, nabídku režiséra Jamese Gunna, se kterým již spolupracoval na trilogii Strážců Galaxie, však odmítl, protože už se stihl upsat akčnímu horroru Army of the Dead (2021) režiséra Zacka Snydera. „Řekl jsem, že nemám zájem. Měl jsem tehdy naštípnuté rameno a ohlížel jsem se po nějakých šťavnatých filmech. Pak jsem si přečetl scénář, který šel hlouběji a měl více vrstev, než jsem čekal. Navíc jsem chtěl prostě pracovat se Zackem, pokud mám být upřímný.“
- Natáčení započalo 20. září 2019 v ateliérech Pinewood Studios ve městě Atlanta ve státě Georgia a skončilo 28. února roku 2020 – štáb rovněž natáčel i v americké Gruzii a zavítal na Panamu.
- Zatímco Sebevražedný oddíl (2016) čerpal inspiraci z komiksové série „New 52“ vydané roku 2011, v případě tohoto snímku posloužila jako vzor „Suicide Squad“ vydávaná v 80. letech, jejímiž autory byli John Ostrander a Kim Yale.
- Michael Rooker si zopakoval spolupráci s režísérem Jamesem Gunnem, se kterým již pracoval na filmech Slimák (2006), Super (2010), The Belko Experiment (2016), Strážci Galaxie (2014) a Strážci Galaxie Vol. 2 (2017).
- Idris Elba si měl původně zahrát Deadshota a nahradit tak v roli Willa Smithe. Režisér a scenárista James Gunn s ostatními zainteresovanými však rozhodl Idrise obsadit do jiné role.
- Původně měl James Gunn režírovat Guardians of the Galaxy Vol. 3 (2020), ale po vyhazovu přijal práci scenaristi pro tento film.
- Mel Gibson, Ruben Fleischer, Daniel Espinosa, David Ayer a Jonathan Levine boli zvažovaní za režiséra. O tento post sa uchádzal aj Guy Ritchie.
 
Odkazy