Aquaman / Aquaman (2018/143/USA/Akční, Dobrodružný, Fantasy) 76%

19.02.2019 11:27
JEDNOU VĚTOU
„Arthur Curry je napůl člověk a napůl Atlanťan. Ani jeden z jeho domovů ho však nepřijal. Přesto se vydává na cestu, aby zabránil válce obou světů a naplnil svůj osud."

OBSAH
Filmový příběh o populárním superhrdinovi ze stáje DC Comics odhaluje původ Arthura Curryho (Jason Momoa), napůl člověka, napůl obyvatele bájné Atlantidy, kterého jeho životní cesta přiměje čelit pravdě nejen o tom, kým ve skutečnosti je, ale zároveň prověří, zda-li je hoden stát se tím, pro co byl zrozen… králem.(Vertical Ent.)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Všechno slíbené a ještě něco navíc. Star wars pod mořem je asi nejjednodušší srovnání, ale i tak nepřesné. Aquaman je svižný, barevný (nejen na efekt, ale i účelně), vtipný a stále je v něm určitá DC temnota. Poprvé v DC filmech je však vše popsané správně namixováno a film funguje i v delší stopáží skvěle. Dokonce ani konec nesráží výsledek a já zase po delší době dávám plné hodnocení. Takhle zábavná a epická podmořská pohádka tu dlouho nebyla a hádám, ani dlouho nebude. (Djkoma) 5*

Já mám strašnou výhodu, že od podobných filmů fakt nic nečekám, prostě náročnej den, urá do kina na odrfknutí a tohle je přesně ono. Já dostal nádhernou pohádku, plnou fantazie, nápadů, lásky, akce, dobra, zla. A že je to digitální ? No tak, když jdu do jabloňový aléje, tak se taky nebudu divit, že tam jsou jabka. Jaký to mělo bejt ? Loutkový ? Trošku mírná výhrada k hlavnímu hrdonovi, resp. herci. Jasně vlasatej vysokej svalouš, takže holky si užijou, to jo, ale jestli se říká, že máme v mozku 80% kapaliny, tak Jason má brzdovou. Hrozně rád jsem viděl Dolpha s růžovoučkým přelivem a sexy Amber super i když tak křehká holčina tam nakopne frajera, tak, že ho ani google nenajde. Z kina jsem odcházel jako spokojenej chlapeček a to je hlavní. (Enšpígl) 4*

Esence dobrodružství, jaká tu dlouho nebyla a jakou chodím do kina dodnes hledat, napsaná na míru neotesanému polohavajanovi s nejsympatičtější dávkou čirého testosteronu v kapse. V návalu nadšení nad parádními efekty, neutišitelným tempem i trefným obsazením rád zapomenu, jak moc se výpravou a kombinací komiksových námětů jde k marvelovským sousedům, konkrétně k Thorovi a Black Pantherovi. Pro jednou ale takové napodobování vychází dokonale, snad protože snadno ukazuje vlastní tvář a při každé větší atrakci (souboj bratrů, Sicílie, Hlubiny) ukazuje, kolik srdce a elánu do něj tvůrci v čele s Jamesem Wanem dali. Proto přeji hodně štěstí věčným reptalům, kteří nejhlasitěji brblali, že se adaptace komiksů od DC berou příliš vážně, aby teď stejně intenzivně namítali něco o bezstarostných omalovánkách. Já sám ale po Wonder Woman definitivně říkám, že cesta nekonečně provázaných světů a týmu je v tomhle vesmíru pasé a právě nápadité sólovky, do poslední minuty těžící svůj vděčný svět, jsou tou správnou cestou. (novoten) 5*

VELKÁ RECENZE
V DC pohnojili, co mohli, takže navzdory velké náklonnosti a nekritičnosti řady fanboyů skončila snyderovská éra kolapsem. Justice League sice spojila největší hrdiny mimo Marvel v jeden tým, což byla událost očekávaná přinejmenším dvě dekády, udělala to ale tak nevábně a nezajímavě, že se to podepsalo nejen na brblání diváků i kritiků, ale i na tržbách. Comicsový vesmír se tak rozpadl přímo před očima a zůstali z něj jediní dva přeživší – Wonder Woman, která to nepochybně bude mít těžké ve svém letním sequelu z osmdesátých let, a pak Aquaman. kterého jsme sice už párkrát viděli, vlastní plnohodnotný origin mu ale umožňuje rozjet se naplno víceméně od nuly.
A skutečně, od Batmana a Muže z oceli se mořský polobůh zcela odstřihl a jedinou jeho spojnicí s dosavadním univerzem je Jason Momoa. Pravda, nejde zrovna o herce oscarových parametrů, ale vzezřením a muskulaturou své roli dokonale odpovídá, přičemž ho režisér James Wan k nějakým moc velkým úkolům ani nepouští: Pár hlášek, jednoduché one-linery a skromné dialogové výměny, které mají děj z atrakce C nějak posunout k atrakci D.
Aquaman je přitom evidentně koncipován jako velká rodinná popcornová zábava, zacílená na děti okolo dvanácti let, takže jeho příběh není nikterak sofistikovaný (jde o klasický origin, co akorát vystřídá zhruba deset atraktivních lokací) a ani pohnutky postav nejsou zrovna hluboce propracované. Temný rytíř se tu neloví. Na druhou stranu rozhodně lepší jednoduché šablonky a přímočaré pokusy o indiana-jonesovská škatulata, než třeba rádoby napínavé podrážení a nudné pokusy o budování vlastní mytologie, jaké jsme poznali třeba u sequelů Pirátů z Karibiku.
Wanův film určitě hřeší na přehnanou stopáž (143 minut!) a spolu s půlhodinou materiálu by se klidně mohl zbavit i dvou tří postav. Všechen materiál je ale řemeslně na výši, jednotlivé scény mají bezproblémový rytmus a technicky jde o naprostou hollywoodskou špičku. Jen ten totální drajv tomu chybí – asi jako u Rychle a zběsile 7. A přesto jde o podívanou, která by vám neměla v kině utéct, protože jde o jeden z nejvelkolepějších projektů Hollywoodu.
Neměřím rozpočtem. Měřím epickými bitvami, fantasticky vyrenderovanými průlety podmořskou říší a audiovizuálně vypiplanými konfrontacemi s nejrůznějšími potvorami – z nichž nejpůsobivější je asi nájezd do Hlubiny mezi tisíce potomků Venoma s Vetřelcem. Z hlediska kostýmů, výpravy a celé té blyštivé/neonové stylizace je Aquaman fascinující podívanou, jejíž výtvarníci destilovali to nejlepší z Propasti, Avatara, Trona, Hvězdných válek i Blade Runnera a Matrixu a přetavili to do rodinného blockbusteru, v němž je pořád na co zírat.
Digibordel nehrozí (minimálně ve 2D), ačkoliv jsme pořád pod hladinou a v některých pasážích se mraky ozbrojených žraloků s lasery na hřbetech nahání s hejny mořských koníků v neonových brněních, mezi nimiž řádí kraken a tisíce dalších vodních tvorů. Do toho střílí Amber Heard v pornokostýmku a mudrovat se chystají Dolph Lundgren, Nicole Kidman a Willem Dafoe (tyhle tři pohromadě už asi nikdy neuvidíme). Podívaná je to přesto přehledná, velkorysá, jaksepatří efektní a prošpikovaná nápady, zkrátka realizovaná stoprocentně.
Ten úkrok k mladším divákům, jež zkusí bavit padouši jak z Power Rangers a spousta figurek, které snad na plátno slezly přímo z regálů hračkářství, se samozřejmě nebude zamlouvat každému. A sám Aquaman se ani tentokrát nestal opravdovým božanem, co by se mohl rovnat s Iron Manem a spol. Dočkal se ale velmi tučného, epického a řemeslně luxusního iniciačního dobrodružství, které rozhodně je dobré vidět v kině, protože svým měřítkem a trikovou vycizelovaností nemá mezi comicsy příliš konkurence. Určitě bych si ho dal podruhé spíš než jakýkoliv jiný DC film od Temný rytíř povstal.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Film začíná rokem 1985, kdy strážce majáku Thomas Curry zachrání z rozbouřeného moře zraněnou Atlannu, princeznu podmořské říše Atlantidy. Dvojice se do sebe zamiluje a z jejich lásky se narodí syn Arthur. Atlanna je ovšem brzy donucena se vrátit do Atlantidy. Arthura nadále vychovával jeho otec Thomas na souši. Arthur se narodil s darem komunikovat s podmořskými živočichy a dalšími schopnostmi, které mu v mládí pomohl rozvinout Nuidis Vulko, rádce královské rodiny z Atlantidy.
V současnosti, jeden rok od invaze Steppenwolfa, Arthur překazí moderním pirátům krádež ruské ponorky. Během souboje zemře vůdce pirátů Jesse Kane, jeho syn David přežije se slibem, že otcovu smrt pomstí. David se spolčí s Ormem, mladším nevlastním bratrem Arthura, který spravuje vládu nad Atlantidou a má ambici se stát Ocean Masterem, válečným vládcem všech moří. David ukradne jinou ponorku a ta zaútočí na Atlantidu, aby byl vyvolán konflikt mezi podmořskými říšemi a suchozemí. Po útoku slíbí král Nereus z říše Xebel, že Ormův útok na souš podpoří. Ovšem Nereova dcera Mera, která byla zaslíbena Ormovi, s útokem nesouhlasí a vydá se na souš vyhledat Arthura a požádat ho o pomoc. Arthur ji nejdříve odmítne, jelikož nevěří nikomu z Atlantidy, říše, která ho kvůli jeho původu zavrhla a jeho matku Atlannu odsoudila k smrti. Nicméně Mera brzy poté zachrání Arthurova otce Thomase před utonutím v přílivové vlně, kterou vyvolal Orm jako svůj předvoj. Mera dovede Arthura do Atlantidy za Vulkem, který je vyšle na pouť za hledáním ztraceného trojzubce legendárního krále Atlana, který je nesporným znakem pravého krále Atlantidy a všech moří. Ovšem během setkání jsou přepadeni Ormovými vojáky a Arthur je zajmut.
Ve vězení Arthura navštíví jeho bratr Orm, který mu potvrdí, že Atlanna byla odsouzena k smrti za porození míšence. Orm mu nabídne, že ho propustí pod podmínkou, že se už nikdy nevrátí, ten ho ovšem v návalu hněvu vyzve na souboj v kruhu podmořské lávy. V podmořském prostředí má Orm výhodu a téměř Arthura zabije, než ho Mera zachrání a uprchne s ním z Atlantidy. Na souši se dvojice vydá hledat trojzubec. Pouť je dovede do Sahary a poté na Sicílii. Mezitím se Orm znovu spojí s Davidem Kanem a vybaví ho moderním bojovým oblekem z Atlantidy a dá mu za úkol zabít Arthura a Meru. Orm současně uvězní Vulka za velezradu a pokračuje v přesvědčování podmořských říší pro spojení a útok na souš.
Na Sicílii na Arthura s Merou zaútočí David, pod pseudonymem Black Manta, v nové zbroji, kterou modifikoval. Arthur je při souboji zraněn, ale nakonec Davida přemůže. Pouť za trojzubcem je poté dovede do temné zóny podmořské propasti, která je obydlena monstry. Propast je dovede k portálu, který je teleportuje do skryté země ve středu Země. V ní se setkají s Atlannou, která zde strávila posledních třicet let poté, co byla obětována do propasti, což ovšem přežila. Atlanna jim potvrdí, že jsou u svého cíle a nalezli trojzubec krále Atlana. Ten je ovšem střežen starodávným a nebezpečným leviatanem Karathenem. Arthur ho ovšem přesvědčí svou schopností komunikace s podmořskými tvory, že je hoden královského odkazu. Následně se chopí trojzubce a zbroji krále Atlana.
Mezitím Orm sjednotil podmořské říše, které postavil proti poslednímu odporujícímu podmořskému království Brine. Do bitvy zasáhne Arthur, Mera s Karathenem a monstry s propasti, které nyní poslouchají Arthura jako právoplatného vládce sedmi moří. Orm je poražen a uvězněn. V závěru se Atlanna vrátí na povrch a znovu se setká se svou láskou Thomasem.
V mezititulkové scéně je odhaleno, že David Kane byl po fatálním souboji s Arthurem zachráněn Dr. Stephenem Shinem, vědcem, který usiluje o nalezení Atlantidy. David mu slíbí, že ho tam dovede pod podmínkou, že mu pomůže naplnit pomstu proti Arthurovi.

DABING
1.DABING (Kino)
V českém znění: Martin Zahálka - Jason Momoa (Arthur Curry / Aquaman), Irena Máchová - Amber Heard (Mera), Filip Jančík - Patrick Wilson (Orm), Tomáš Juřička - Willem Dafoe (Vulko), Simona Vrbická - Nicole Kidman (královna Atlanna), Pavel Soukup - Dolph Lundgren (král Nereus), Ivo Hrbáč - Yahya Abdul-Mateen II (David Kane / Black Manta), Svatopluk Schuller - Temuera Morrison (Thomas Curry), Pavel Rímský - Michael Beach (Jesse Kane), Jaroslava Brousková - Julie Andrews (Karathen), Pavel Šrom - Graham McTavish (král Atlan), Mikuláš Převrátil - Frankie Creagh-Leslie (Matt), Matěj Macháček - Jack Andrew (Mike), Jindřich Žampa - Otis Dhanji (mladý Arthur), Adam Málek - Kaan Guldur (malý Arthur), Petr Lněnička - John Rhys-Davies (král solňařů - Brine + titulky), Rudolf Kubík - Djimon Hounsou (král rybářů - Ricou), Robin Pařík - Ludi Lin (Murk), Oldřich Hajlich - Randall Park (Dr. Shin), Otto Rošetzký - Patrick Cox (Cueball), Jana Páleníčková - Natalia Safran (královna rybářů - Rina), Jolana Smyčková - Sophia Forrest (rybářská princezna), Martina Bucková, Tomáš Hospodský, Petr Hrach, Ladislav Novák, Dana Procházková, Martin Svejštil
Překlad: Jakub Racek
Produkce: Evelyna Vrbová
Zvuk: Lukáš Polifka, Roman Čadek
Výsledný mix: Deluxe Media
Dialogy a režie: Ladislav K.J. Novák
Pro Warner Bros. vyrobila LS Productions - 2018

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 13.12.2018 Vertical Ent.
Premiéra USA: 21.12.2018 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 3.4.2019 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 3.4.2019 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 63 117 460
Tržby celkem - $ 1 148 461 807
Návštěvnost v ČR 384 506
Náklady (Rozpočet) - $ 200 000 000

FILMY V SÉRII
Muž z oceli gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/muz-z-oceli-man-of-steel-2013-143-usa-kanada-velka-britanie-akcni-dobrodruzny-fantasy-sci-fi-731/
Akční / Dobrodružný, USA / Kanada, 2013
Režie: Zack Snyder, Hrají: Henry Cavill, Amy Adams

Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti gastonrolinc.webnode.cz/news/a1185/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 2016
Režie: Zack Snyder, Hrají: Ben Affleck, Henry Cavill

Sebevražedný oddíl gastonrolinc.webnode.cz/news/a1186/
Fantasy / Sci-Fi, USA, 2016
Režie: David Ayer, Hrají: Will Smith, Jared Leto

Liga spravedlnosti gastonrolinc.webnode.cz/news/a1189/
Akční / Dobrodružný, USA, 2017
Režie: Zack Snyder, Hrají: Ben Affleck, Gal Gadot

Wonder Woman gastonrolinc.webnode.cz/news/wonder-woman-wonder-woman/
Akční / Dobrodružný, USA / Hong Kong, 2017
Režie: Patty Jenkins, Hrají: Gal Gadot, Chris Pine

Aquaman gastonrolinc.webnode.cz/news/aquaman-aquaman-2018-143-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-76/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: James Wan, Hrají: Jason Momoa, Amber Heard

Shazam! gastonrolinc.webnode.cz/news/shazam-shazam-2019-123-usa-akcni-dobrodruzny-komedie-fantasy-64/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: David F. Sandberg, Hrají: Zachary Levi, Mark Strong

Birds of Prey (Podivuhodná proměna Harley Quinn) gastonrolinc.webnode.cz/news/birds-of-prey-podivuhodna-promena-harley-quinn-birds-of-prey-and-the-fantabulous-emancipation-of-one-harley-quinn-2020-109-usa-akcni-dobrodruzny-krimi-komedie-56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2020
Režie: Cathy Yan, Hrají: Margot Robbie, Rosie Perez

Wonder Woman 1984 gastonrolinc.webnode.cz/news/wonder-woman-1984-wonder-woman-1984-2020-115-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-sci-fi-46/
Akční / Dobrodružný, USA, 2020
Režie: Patty Jenkins, Hrají: Gal Gadot, Chris Pine

Liga spravedlnosti Zacka Snydera gastonrolinc.webnode.cz/news/liga-spravedlnosti-zacka-snydera-zack-snyders-justice-league-2021-240-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-74/
Akční / Dobrodružný, USA, 2021
Režie: Zack Snyder, Hrají: Ben Affleck, Henry Cavill

Sebevražedný oddíl gastonrolinc.webnode.cz/news/sebevrazedny-oddil-2-suicide-squad-2-2021-130-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-73/
Akční / Dobrodružný, USA, 2021
Režie: James Gunn, Hrají: Margot Robbie, Joel Kinnaman

The Batman gastonrolinc.webnode.cz/news/the-batman-the-batman-2022-usa-akcni-drama-krimi/
Akční / Drama / Krimi, USA, 2022
Režie: Matt Reeves, Hrají: Robert Pattinson, Zoë Kravitz

Black Adam gastonrolinc.webnode.cz/news/black-adam-black-adam-2022-usa-akcni-sci-fi-v-priprave/
Akční / Sci-Fi, USA, 2022
Režie: Jaume Collet-Serra, Hrají: Dwayne Johnson, Noah Centineo

The Flash gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/the-flash-the-flash-2022-usauakcni-dobrodruzny-fantasy-sci-fi-v-priprave/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA, 2002
Režie: Andy Muschietti, Hrají: Ben Affleck, Ezra Miller

Aquaman a ztracené království gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/aquaman-and-the-lost-kingdom-aquaman-and-the-lost-kingdom-2022-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-v-priprave/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA, 2023
Režie: James Wan, Hrají: Jason Momoa, Amber Heard

Shazam! Hněv bohů gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd190/
USA, Akční / Dobrodružný / Komedie, 2023
Režie: David F. Sandberg, Hrají: Zachary Levi, Asher Angel

Blue Beetle gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd215/
USA, Sci-Fi 2023
Režie: Angel Manuel Soto, Hrají: Xolo Mariduena

Batgirl
USA, Akční / Dobrodružný / Krimi, 2023
Režie: Adil El Arbi, Bilall Fallah, Hrají: Leslie Grace, Brendan Fraser
 
Tvůrci a herci
James Wan (Režie), Peter Safran (Produkce), Rob Cowan (Produkce), Rupert Gregson-Williams (Hudba), Don Burgess (Kamera), Kirk M. Morri (Střih), Anne McCarthy (Casting), Kellie Roy (Casting), Bill Brzeski (Scénografie), Kym Barrett (Kostýmy), Stephen P. Robinson (Zvuk), Lesley Vanderwalt (Masky), Elka Wardega (Masky), David Leslie Johnson-McGoldrick (Scénář), Will Beall (Scénář), Mort Weisinger (komiks), Paul Norris (komiks), Jason Momoa (Herec), Amber Heard (Herec), Patrick Wilson (Herec), Nicole Kidman (Herec), Willem Dafoe (Herec), Dolph Lundgren (Herec), Yahya Abdul-Mateen II (Herec), Temuera Morrison (Herec), Ludi Lin (Herec), Michael Beach (Herec), Randall Park (Herec), Graham McTavish (Herec), Leigh Whannell (Herec), Tainui Kirkwood (Herec), Tamor Kirkwood (Herec), Kaan Guldur (Herec), Otis Dhanji (Herec), Julie Andrews (Herec), John Rhys-Davies (Herec), Djimon Hounsou (Herec), Sophia Forrest (Herec), Robert Longstreet (Herec)
 
2018/143/USA/Akční, Dobrodružný, Fantasy
 
Zajímavost k filmu
- Režisér James Wan prohlásil, že by rád natočil jiný film od DC, a to hororového Batmana.
- Pro Jasona Momou to není první komiksová role. Zahrál si už ve filmu Barbar Conan (2011).
- Ponorka, která se objevila ve filmu, byla ruská ponorka projekt 941 Akula. Zbraně použité ve filmu byly M4 a Steyr AUG 77.
- Pro herce Patricka Wilsona to není první komiksová role. Už si zahrál v jiném filmu od DC – Strážci - Watchmen (2008).
- Pro herce Willema Dafoe to není první komiksová role, objevil se ve Spider-Manovi 1, 2, 3.
- Věta „V hlubině čeká a sní obludnost a hroutícími se lidskými městy se šíří zhouba,“ kterou pronesl Black Manta (Yahya Abdul-Mateen II), je citace z knihy „Call of C'thulhu“ od H.P. Lovecrafta.
- Ve scéně, kde Atlannta (Nicole Kidman) leží na gauči, tak na stolu leží kniha „Stín nad Innsmouthem“, od spisovatele Howard Phillips Lovecraft.
- Není to poprvé, co měl Jason Momoa co dočinění s bájnou Atlantidou. V seriálu Hvězdná brána: Atlantida (od r. 2004) si zahrál mimozemšťana Ronona Dexe, pro něhož se Atlantida (v seriálu představovaná jako létající město schopné cestovat do jiných galaxií) stala novým domovem po tom, co byl pozemšťany zachráněn před Wraithy. Ve stejném seriálu si zahrál i Michael Beach (otec Black Manta) v roli kapitána pozemské lodi Apollo.
- Pracovní název snímku byl „Ahab“. Stejně se jmenoval hlavní hrdina románu „Moby-Dick“ spisovatele Hermana Melvilla.
- Herec Michael Beach (Jesse Kane), který ztvárnil otce Black Manty (Yahya Abdul-Mateen II), nadaboval tutéž postavu v animovaném seriálu Justice League Unlimited (od r. 2004).
- Jméno hlavního záporáka – Orm (Patrick Wilson), znamená ve švédštině „had“, v dánštině a norštině „červ“.
- Šéf editor Marvelu C.B. Cebulski, pochválil konkurenci přes Twitter: „Zrovna jsem se vrátil z Aquamana. Opravdu jsem si ho užil!! Je to tak zábavný biják, spektákl, díky kterému jsem se v kině cítil jako dítě. Nemůžu se dočkat, až na něj vezmu synovce & neteř. Velká gratulace Geoffu Johnsovi, Jimu Lee a Jamesi Wanovi k tomuhle superhrdinskému gejzíru!“
- Chobotnice, hrající na bubny, se jmenuje Topo a je součástí komiksů o Aquamanovi (Jason Momoa). Režisér James Wan si zpočátku nebyl jistý, zdali Topa do filmu použít, nicméně po zhlédnutí filmu Šílený Max: Zběsilá cesta (2015), v němž lidé hrají během automobilových honiček na kytaru, se rozhodl, že se postava nakonec objeví.
- V televizi, kterou hned v úvodu Atlana (Nicole Kidman) zničí, běží seriál Stingray (od r. 1964).
- Lze zpozorovat paraelu mezi Aquamanem (Jason Momoa) a legendou o králi Artušovi.
- Pro vytvoření hlubinných monster se nechal režisér James Wan inspirovat snímkem Netvor z černé laguny (od r. 1954).
- Obyvatelé království „Rybářů“ vznikli kombinací make-upu (od pasu nahoru) a CGI (od pasu dolů).
- Po záverečných titulkoch nasleduje ešte jedna scéna.
- Ve filmu můžeme vidět jak bojovníci Atlantidy zadrží Arthura Curryho (Jason Momoa). V kinoverzi jej přivedou před krále Orma. Původně snímek obsahoval scénu, v níž byl Aquaman uvržen do vězení. Záhy se ale pokusil uniknout a dostal se do potyčky se strážemi se žraločími hlavami. Hrdina jednoho ze žraloků zabil a jeho krev pak přivedla ostatní strážce málem k šílenství. Za chvíli už všude vodou vlály celé krvavé chuchvalce. Režisér James Wan si ale vůbec nebyl jistý, jestli něco takového vůbec může natočit a scéna tak skončila na podlaze střižny. [Zdroj: filmožrouti.cz] (maruna0007)
- Pro herce Dolpha Lundgrena (král Nereus) tento film není první komiksová role. Už si zahrál v komiksovém seriálu Arrow (od r. 2012) postavu Konstantina Kovara a objevil se ve filmu Mstitel (1989).
 
Odkazy