Black Adam / Black Adam (2022/125/USA/Akční Sci-fi) 54%

17.11.2021 14:54
JEDNOU VĚTOU
„Black Adam je vysvobozen ze svého pozemského hrobu a připraven rozpoutat v moderním světě svou jedinečnou formu spravedlnosti."

OBSAH
V dávných dobách byl Kahndaq utlačovatelský národ, který používal magii a čarodějnictví k zotročení části své populace. Ale jakmile se stal Adam (Dwayne Johnson) šampiónem, tak použil svou sílu k osvobození svého lidu a vládl Kahndaqům jako jeho král. Původně byl hrdinou, ale poté, co byla jeho rodina zabita, se Adam obrátil do temnoty a neúmyslně vypustil démony známé jako Sedm smrtelných hříchů. Poté byl za své zločiny uvězněn, ale Black Adam se po 5 000 letech vrací ze svého vězení, rozhodnutý vrátit Kahndaqu jeho bývalou slávu. (jorgus)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Specialista na vizuální orgie Jaume Collet-Serra se spojil s Dwaynem Johnsonem, aby vdechli život rozporuplnému comicsovému hromotlukovi zvanému Black Adam (označení "Black" se mu dostane až v doplňkové scéně mezi titulky, do té doby je to Teth Adam). Ten se po letitém spánku, co trval pět tisíc let, vyhrabe z hrobky, a nyní se musí spojit v boji za spasení (svého) světa se čtyřlístkem členů Spolku spravedlnosti. Představitel hlavní role je už na podobnou roli superhrdiny poměrně stár, ta dříve mladistvá svěžest v obličeji se už docela vytratila, ovšem stále zřejmě cvičí za tři, takže výsledná muskulatura se hodila do krámu. Mnohem směšnější byl Pierce Brosnan v roli vůdce kvarteta spasitelů. Jeho družina čítala herce o generaci mladší, takže na mě jeho účast mezi nimi působila značně rušivě. A jeho jednotvárné herectví mě nikdy neuchvátilo. Erotický prvek v podobě exotické maminy Sarah Shahi působil blahodárným účinkem na vak se spermiemi. Herecké položky máme za sebou a je třeba tak nějak nastínit dějství. V úvodu celkem detailně podstoupíme shrnutí legendy o mocichtivém králi, který nosil prokletou korunu ovládanou démony. Zemi zotročil, takže ta tíha nevýslovné hrůzy dolehla i na našeho hrdinu, který měl rád rodinné hodnoty, ale moc si je neužil. A svoji pomstu teď může vykonat v našich časech. Režisér se rozhodl, že v rychlosti předloží divákovi hlavní zdroj konfliktu. A pak už se bude věnovat jen akčnosti. Většinou v průkazném CGI provedení a mnohdy až ve zběsilém podání. A tento přístup se ukázal být tím ideálním. Akční manévry se po dobu dvou hodin, co film trvá, v podstatě nezastaví. DC využil únavy svého věčného konkurenta Marvel. Dwayne Johnson a spol. vrhl do filmového prostoru temnější comicsovou báchorku, která je svižně a akčně natočená. A pokud se vám comiscové adaptace ještě nezačaly zajídat, máte kvalitní filmový zážitek zajištěn. 8/10 (kingik) 4*

Je to strašná škoda, protože to mělo obrovský potenciál. Jenže tvůrci se bojí v dnešní politicky/barevně/pohlavně korektní době vybočit a je to na tom hodně znát. Adam by byl perfektní hrdina, když seká jednoho za druhým své nepřátele, jenže neuvidíme ani kapku krve... Co považuju za nejhorší vadu, je zapojení trapné feministky a jejího syna do takzvaného Adamova přerodu. To byla tak nepříjemná a tupá dvojka, že vůbec nechápu, že to nikdo neviděl. Vždyť přece stačilo Adamovu kryptu otevřít omylem při vykopávkách, nebo i úmyslně, Adam by je všechny rozdrtil na prach. Pak by se vydal do světa a kdo by se mu postavil do cesty, toho by sejmul. Do toho by se zamotal ten pseudo doktor Strange, pseudo Antman, pseudo Storm a pseudo Falcon a mohli se řezat i s teroristy do aleluja, u toho mohlo třeba zařvat nějaké menší město, aby bylo vidět, že Adam je fakt zlej... Během té řežby by náhodou uviděl kluka, který by vypadal jako jeho mrtvý syn a zachránil by ho a unesl... A přerod může začít... (Sice klišé, ale natočit to svižně a brutálně, mělo by to úspěch.) Jenže tady je to takové divné. Všichni Adamovi říkají, jak je zlý, i on to říká, a přitom vlastně dělá pořád jen dobré skutky... Samozřejmě si nebere servítky s tím, jestli zabije vola, který na něj útočí, ale to není nic zvláštního. Tedy ve všech rozumných časech, až na naši hypertupou dobu. Jenže neudělá nic doopravdy špatného.  V rámci zbytku postav, nejvíc prostoru dostala matka a syn, ale jsou tak otravní, že si k nim divák žádný hlubší vztah nevytvoří. A zbytek superhrdinů? Prostě jen další zaměnitelná banda teplejch kreténů. Nezajímaví a svou morální nadřazeností nepříjemní. Nebýt poslední bojové půlhodiny, byl by to těžký propadák. (monolog) 2*

Velké osvěžení oproti ostatním Rockovým rolím, kde hraje furt stejné klaďáky se spoceným tričkem, V BA samozřejmě nehraje vyloženě záporáka (film o právoplatném záporákovi nikdy nebude, vždycky jsou to antihrdinové), ale je aspoň správně nekompromisní a tuhle polohu, kterou ztratil někdy kolem Rychle a zběsile 5-6, jsem měl vždycky raději. Jinak samozřejmě všichni chválí Pierce Brosnana a jo, i za mě si kudos zaslouží, víc mě ale překvapil představitel Hawkmana, u kterého jsem po šíleném výstupu v Legends of Tomorrow vůbec nic nečekal, a tady byla ta postava prostě super. Jinak ale sterilní nenáročná zábava od průměrného režiséra (nevím proč si Rock vždycky vybírá ty stejné, se kterýma se mu asi dobře pracuje, ale ambice tam nejsou), přičemž mě druhá půlka už moc nebavila a nadchla mě až potitulkovka. Doufám, že se DC Universe zase vzchopí a přinese zas nějakou opravdovou pecku. (Spiker01) 3*

VELKÁ RECENZE
DC na tom není se svým komiksovým univerzem zrovna nejlépe. Zatímco Marvel servíruje fanouškům několik filmů a seriálů ročně, jeho hlavní rival jako by nevěděl, jakou cestou by se měl vydat. Chtějí svůj hlavní vesmír tak trochu restartovat, zároveň se úplně neodstřihnuli od snyderovských pozůstatků a ti kvalitnější kousky Joker a Batman stojí pro jistotu mimo DCEU. A nyní sem hlasitým způsobem vtrhnul dlouho chystaný Black Adam. Antihrdina, na jehož sólovku se hollywoodská hvězda Dwayne Johnson třásla řadu let a při rozhovorech nešetřila řečmi o temné postavě či začátku nové kapitoly DC. Jenže po zhlédnutí filmu je jasné, že komiksová stáj nejen, že stojí na místě, ale začíná se dost smutně točit v kruhu.
Jak asi víte, náš nový komiksový drsňák má mnoho společného se Shazamem! Právě jeho si bohové před pěti tisíci lety vybrali jako vyvoleného, jemuž dali nadpozemské schopnosti, které z něj udělali nejmocnějšího člověka na planetě. Po tragickém střetu s tehdejším tyranským vládcem byl však Adam dlouhé tisícovky let uvězněn. Až nyní se ve městě Kahndaq opět probouzí k životu a ihned se dostává do střetu se zločineckou skupinou Intergang, jež zde vládne. A jelikož komiksový drsoň neřeší konflikty zrovna v rukavičkách a většinou přitom někdo umře, přilétá na místo superhrdinský tým Justice Society of America s lídrem Hawkmanem, veteránem Dr. Fatem a zelenáči Atom Smasherem a Cyclone. Aneb proč si nevzít na střet s nejmocnějším mužem světa dva totální nováčky, že? Ale na tom vlastně ani moc nezáleží. Stejně jako tady nikomu nezáleží na samotném ději.
Black Adam byl totiž možná rádoby temný v trailerech, tady se však snad nikdo ani na minutu nesnaží skrývat, že točí přímočarou, tupou a rutinní komiksárnu cílenou na publikum, které ještě pár let nebude mít ani občanku, a v níž se pořád musí někdo rvát. A výsledkem je prakticky nepřetržitá nonstop akce a rubačka, v níž se musí digi postavičky neustále mlátit, nahánět a do toho ještě hledat samozřejmě mocný MacGuffin. Akcí se tu opravdu nešetří, režisér Jaume Collet-Serra se snaží držet pedál s tempem až na podlaze, v čemž mu pomáhá i správně chytlavý soundtrack. I tak celé tohle pozlátko moc nefunguje. Nejen, že akční a digitální hody tu nepředvádí nic světoborného a ke konci už začnou svým neustálým blikáním a barvičkami i trochu ubíjet, ale navíc se jen marně snaží zakrýt, o jak prázdný blockbuster ve skutečnosti jde.
Ani si nepamatuji, u jakého filmu jsem měl naposledy pocit, že jeho scénář musel mít tak maximálně 10 stránek. Tady se totiž scenáristi opravdu nepředřeli a příběh se zde skládá jen z neustálého hašteření mezi Black Adamem, superhrdinským týmem a nahánění záporáků. Když už se zde přeci jen začne mluvit, tak to vypadá, že autoři neznají jiná slova než hrdina, šampión a osud.  Kromě děje či dialogů se naprosto vykašlali i na postavy, o nichž se ve většině případů nedozvíte vůbec nic a jsou jednorozměrnými figurkami, na které brzy zapomenete. Dwayne Johnson hraje tentokrát snad ještě víc na autopilota než normálně a coby hlavní tahoun je matný. Scénář mu ovšem situaci dvakrát neulehčuje, jeho linka je pouze přehlídkou několikrát viděných klišé, a tak mu vlastně nezbývá nic jiného, než se tvářit naštvaně či smutně. A občas u toho říct rádoby sarkastickou poznámku či rozmlátit zeď.
V případě Justice Society of America je přitom vidět, že sympatické herce tvůrčí tým na skladě měl, a při troše snahy mohl být vytvořen poměrně silný a zajímavý tým. Jenže slovo snaha je pro autory asi sprosté slovy. Pierce Brosnan si tak svůj návrat do velkých filmů užívá a Aldis Hodge je přesvědčivým lídrem, oba mohli být však ve svých partech ještě výraznější, kdyby jim scénář dal aspoň nějaký materiál. Atom Smasher je pak vlastně tak pitomý, až je vtipný. I tak se ovšem mohlo jednat o daleko divácky vděčnější postavu. A Cyclone je sice roztomilá, ale mohla toho ukázat víc než jen desetkrát tu samou otočku. Tady si prostě tvůrci vystačí s málem a evidentně jim to moc nevadí.
Ze Serry se pak už definitivně stal Rockův nádeník a režijní rutinér, který sice na první pohled splní producentské zadání pro komiksovou rubanici, zároveň ji však natočí v tom nejsterilnějším duchu bez jediného svěžího nápadu či pokusu posunout žánr o trochu dál. Naopak spíše couvá, protože se částečně vrací ke snyderovské stylizaci plné zpomalovaček a digitálních omalovánek, jen je to tentokrát žlutější a netváří se to tak dospěle. Naopak, když v přepáleném finále začne Adamův dětský parťák se skatem burcovat za pomoci patetických hlášek město proti počítačovým obludám, bál jsem se, jestli jsem nevrátil časem tak 20 let zpátky.
Naděje některých fanoušků, že by mohl Black Adam DC univerzum nakopnout novým svěžím směrem, tak byly opravdu úsměvné. Tohle je totiž komiksovka nejvíce spotřebního zrna, u níž nešlo producentům o nic jiného než si napakovat kapsy u žánrovky s Rockem. Ano, občas to tu bouchá opravdu efektně, najde se nějaký ten fórek k pousmání a díky svižnému tempu to poměrně uteče. Jenže stejně tak rychle snímek uteče i z vaší hlavy. Tady opravdu nešlo o nic jiného než natočit ty nejjednodušší obrázky, u níž budou moci diváci kin žrát v klidu popcorn. Tenhle prostý cíl si asi studio svým způsobem splní. Otázkou je, jestli DC opravdu stojí za to točit tak prázdné a rychlokvaškové žánrovky místo toho, aby se konečně snažili posunout jiným směrem.

DABING
1.DABING (DVD/VOD)
V českém znění: Martin Zahálka - Dwayne Johnson (Teth-Adam / Black Adam), Zdeněk Hruška - Aldis Hodge (Carter Hall / Hawkman), Jitka Moučková - Sarah Shahi (Adrianna Tomazová / Isis), Vladislav Beneš - Pierce Brosnan (Kent Nelson / Doctor Fate), Daniel Bambas - Marwan Kenzari (Ishmael Gregor / Sabbac), Viktor Vích Antonio - Bodhi Sabongui (Amon), Daniel Krejčík - Noah Centineo (Al Rothstein / Atom Smasher), Johana Krtičková - Quintessa Swindell (Maxine Hunkellová / Cyclone), Petr Gelnar - Mohammed Amer (Karim), Petr Neskusil - James Cusati-Moyer (Samir), Irena Hrubá - Viola Davis (Amanda Wallerová), Bohuslav Kalva - Henry Winkler (strýc Al), Anna Brousková - Jennifer Holland (Emilia Harcourtová), Ondřej Brzobohatý - Henry Cavill (Clark Kent / Superman), Ludvík Král - Patrick Sabongui (Rami), Rudolf Kubík - Donny Carrington (kontrolní hlídka 1), Otto Rošetzký - Donny Carrington (kontrolní hlídka 2), Petr Burian - Alex Parkinson (Nelsonův řidič), Tomáš Borůvka - Joseph Gatt (velitel Intergangu), Zbyšek Horák - Derek Russo (člen Intergangu), Jiří Krejčí - Philip Fornah (člen Intergangu), Milada Vaňkátová - Regina Ting Chen (pilotka), Martina Šťastná (Carterova umělá inteligence - hlas), Martina Bucková (sbory), Filip Damek (sbory), Tomáš Hospodský (sbory), Pavlína Kročová (sbory), Jan Raclavský (sbory), David Voráček (sbory)
Překlad: Jakub Racek
Produkce: Lenka Skřečková
Zvuk - náběr a edit: Lukáš Polifka
Zvuk - mix: PIP Studios
Dialogy a režie: Ladislav K.J. Novák
Pro Warner Bros. vyrobila LS Productions - 2022

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 20.10.2022 Vertical Ent.
Premiéra USA: 21.10.2022 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 13.1.2023
Poprvé na DVD: 18.1.2023 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 18.1.2023 Magic Box
Poprvé na 4K Blu-ray: 18.1.2023 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 19 641 622
Tržby celkem - $ 392 952 111
Návštěvnost v ČR 101 523
Náklady (Rozpočet) - $ 260 000 000
 
FILMY V SÉRII
Muž z oceli gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/muz-z-oceli-man-of-steel-2013-143-usa-kanada-velka-britanie-akcni-dobrodruzny-fantasy-sci-fi-731/
Akční / Dobrodružný, USA / Kanada, 2013
Režie: Zack Snyder, Hrají: Henry Cavill, Amy Adams

Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti gastonrolinc.webnode.cz/news/a1185/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 2016
Režie: Zack Snyder, Hrají: Ben Affleck, Henry Cavill

Sebevražedný oddíl gastonrolinc.webnode.cz/news/a1186/
Fantasy / Sci-Fi, USA, 2016
Režie: David Ayer, Hrají: Will Smith, Jared Leto

Liga spravedlnosti gastonrolinc.webnode.cz/news/a1189/
Akční / Dobrodružný, USA, 2017
Režie: Zack Snyder, Hrají: Ben Affleck, Gal Gadot

Wonder Woman gastonrolinc.webnode.cz/news/wonder-woman-wonder-woman/
Akční / Dobrodružný, USA / Hong Kong, 2017
Režie: Patty Jenkins, Hrají: Gal Gadot, Chris Pine

Aquaman gastonrolinc.webnode.cz/news/aquaman-aquaman-2018-143-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-76/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: James Wan, Hrají: Jason Momoa, Amber Heard

Shazam! gastonrolinc.webnode.cz/news/shazam-shazam-2019-123-usa-akcni-dobrodruzny-komedie-fantasy-64/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: David F. Sandberg, Hrají: Zachary Levi, Mark Strong

Birds of Prey (Podivuhodná proměna Harley Quinn) gastonrolinc.webnode.cz/news/birds-of-prey-podivuhodna-promena-harley-quinn-birds-of-prey-and-the-fantabulous-emancipation-of-one-harley-quinn-2020-109-usa-akcni-dobrodruzny-krimi-komedie-56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2020
Režie: Cathy Yan, Hrají: Margot Robbie, Rosie Perez

Wonder Woman 1984 gastonrolinc.webnode.cz/news/wonder-woman-1984-wonder-woman-1984-2020-115-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-sci-fi-46/
Akční / Dobrodružný, USA, 2020
Režie: Patty Jenkins, Hrají: Gal Gadot, Chris Pine

Liga spravedlnosti Zacka Snydera gastonrolinc.webnode.cz/news/liga-spravedlnosti-zacka-snydera-zack-snyders-justice-league-2021-240-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-74/
Akční / Dobrodružný, USA, 2021
Režie: Zack Snyder, Hrají: Ben Affleck, Henry Cavill

Sebevražedný oddíl gastonrolinc.webnode.cz/news/sebevrazedny-oddil-2-suicide-squad-2-2021-130-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-73/
Akční / Dobrodružný, USA, 2021
Režie: James Gunn, Hrají: Margot Robbie, Joel Kinnaman

The Batman gastonrolinc.webnode.cz/news/the-batman-the-batman-2022-usa-akcni-drama-krimi/
Akční / Drama / Krimi, USA, 2022
Režie: Matt Reeves, Hrají: Robert Pattinson, Zoë Kravitz

Black Adam gastonrolinc.webnode.cz/news/black-adam-black-adam-2022-usa-akcni-sci-fi-v-priprave/
Akční / Sci-Fi, USA, 2022
Režie: Jaume Collet-Serra, Hrají: Dwayne Johnson, Noah Centineo

The Flash gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/the-flash-the-flash-2022-usauakcni-dobrodruzny-fantasy-sci-fi-v-priprave/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA, 2002
Režie: Andy Muschietti, Hrají: Ben Affleck, Ezra Miller

Aquaman a ztracené království gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/aquaman-and-the-lost-kingdom-aquaman-and-the-lost-kingdom-2022-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-v-priprave/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA, 2023
Režie: James Wan, Hrají: Jason Momoa, Amber Heard

Shazam! Hněv bohů gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd190/
USA, Akční / Dobrodružný / Komedie, 2023
Režie: David F. Sandberg, Hrají: Zachary Levi, Asher Angel

Blue Beetle gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd215/
USA, Sci-Fi 2023
Režie: Angel Manuel Soto, Hrají: Xolo Mariduena

Batgirl
USA, Akční / Dobrodružný / Krimi, 2023
Režie: Adil El Arbi, Bilall Fallah, Hrají: Leslie Grace, Brendan Fraser
 
Tvůrci a herci
Jaume Collet-Serra (Režie), Beau Flynn (Produkce), Dany Garcia (Produkce), Hiram Garcia (Produkce), Lorne Balfe (Hudba), Lawrence Sher (Kamera), John Lee (Střih), Michael L. Sale (Střih), Rich Delia (Casting), Tom Meyer (Scénografie), Larry Dias (Scénografie), Kurt and Bart (Kostýmy), Bill R. Dean (Zvuk), Whit Norris (Zvuk), Can Yesilyurt (Zvuk), Björn Rehbein (Masky), Adam Sztykiel (Scénář), Rory Haines (Scénář), Sohrab Noshirvani (Scénář), Charles Clarence Beck (komiks) (Předloha), Otto Binder (komiks) (Předloha), Dwayne Johnson (Herec), Noah Centineo (Herec), Aldis Hodge (Herec), Quintessa Swindell (Herec), Sarah Shahi (Herec), Marwan Kenzari (Herec), Pierce Brosnan (Herec), Bodhi Sabongui (Herec), Mohammed Amer (Herec), James Cusati-Moyer (Herec), Angel Rosario Jr. (Herec)
 
2022/125/USA/Akční Sci-fi
 
Zajímavost k filmu
- Dwayne Johnson (Black Adam) prozradil, že „bojoval roky“, aby přivedl Henry Cavilla zpět do role Supermana.
- Ve filmu vlastní Amon (Bodhi Sabongui) hned několik DC komiksů. Jsou jimi „Wonder Woman #1 (Rebirth)“, „Batman Odyssey #1“, „Cyborg #4 (Rebirth)“ a neurčené komiksy „The Flash“ a „Superman“.
- Kahndaq, kde se děj filmu odehrává, je fiktivní země nedaleko Egypta, která byla poprvé představena v komiksu „52 Week One #1“.
- Ve zpomalené přestřelce zazní píseň Paint It Black (1966) od Rolling Stones.
- V jedné scéně má Cyclone (Quintessa Swindell) hračku ve tvaru opice. V komiksech má její postava za parťáka a mazlíčka opici Frankie.
- Postava Black Adama (Dwayne Johnson) se měla původně objevit už ve filmu Sebevražedný oddíl (2021), avšak tento nápad zanikl poté, co se snímku ujal James Gunn.
- Když se poprvé rozhodlo, že se film začne chystat, byla režie nabídnuta Jordanu Peelovi. Ten však odmítl s odůvodněním, že superhrdinské filmy moc nemusí a nerad by vzal šanci někomu, pro koho to bude vzrušující.
- Ve filmu se objeví komiksový tým Justice Society of America. Ten se v hrané podobě objevil již v seriálech Smallville (od r. 2001), Legends of Tomorrow (od r. 2016) a Stargirl (od r. 2020).
- Hlavní natáčení započalo 10. dubna 2021 v Atlantě (stát Georgia) a skončilo v srpnu téhož roku. Štáb rovněž zavítal do Los Angeles (Kalifornie).
- Postava Black Adama se poprvé objevila v komiksu „The Marvel Family #1“ v prosinci roku 1945. Byl vytvořen jako zlý protějšek pro Kapitána Marvela/Shazama.
- V jednej scéne je možné vidieť obchod KFC (Kandaq Fried Chicken), čo je paródiou na sieť reštaurácií KFC (Kentucky Fried Chicken).
- Jedna z bojových scén, kde vystupuje Dwayne Johnson (Black Adam), so svojou koncepciou a kamerovými zábermi pripomína scénu z filmu Dobrý, zlý a škaredý (1966).
- Vo filme je možno zahliadnuť Škodu 100 "Embéčku" v bielej farbe.
- Film obsahuje potitulkovú scénu.