Wonder Woman / Wonder Woman (2017/114/USA/Akční, Dobrodružný, Fantasy, Sci-Fi) 71%

02.04.2018 15:43
JEDNOU VĚTOU
„Princezna Amazonek se musí vydat do zákopů první světové války, aby zabránila zkáze lidstva z rukou boha Area. Jenže se nejdříve musí přizpůsobit civilizaci a také narazí na životní lásku."

OBSAH
Ještě než se stala Wonder Woman, podstoupila princezna Amazonek Diana trénink, který z ní udělal neporazitelnou bojovnici. Vyrůstala v chráněném ostrovním ráji až do doby, kdy na jejich pobřeží havaroval americký pilot a vyprávěl jim o masivním konfliktu zuřícím v okolním světě. Diana opouští bezpečí domova s přesvědčením, že dokáže hrozbu zastavit. Diana bojuje po boku mužů ve válce, která má ukončit všechny konflikty, a objevuje plný potenciál svých schopností... a svůj skutečný úděl.(Freeman Ent.)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Wonder Woman je malý zázrak pro DC a jejich nejlepší komiksový film. A to přesto, že trpí všemi neduhy ostatních filmů (bojové scény ve stylu počítačových her ala Injustice, velice přetažená délka o dobrých 20 minut a díky tomu různorodé tempo vyprávění, většinu dobrých scén vidítě v traileru...). Oproti ostatním je však Wonder Woman podobná prvnímu Kapitánu Amerikovi. V čem? V tom poselství. WW je pozitivní film, který v až retro vizuálu všechnu tu naivitu a jednoduchost světa obrázků v sešitech. Postavy ve filmu fungují, Chris Pine je vynikající, i vedlejší postavy mají kvalitní herce (hlavně jedna nejmenovaná postava je velice zajímavá v závěru) a Gal Gadot je perfektní casting. Krásná žena, které to sluší na plátně každou sekundu. Látka je samozřejmě cítit rukou ženské režisérky, která si některé dámské prvky (amazonské pojetí světa, naivita hlavní hrdinky, scény s emancipací) pohlídala s přehledem. Akční scény jsou pokračování nastoleného trendu DC, kdy vládne videoherní stylizace a velká destrukce (síly úderů, neustále ničení okolí, destrukce se stupňuje, děj okolo bitev jako by neexistoval). Mě osobně to sedí, i když někdy cítím problém s délkou akce (ale to i filmu samotného). Tvůrčí tým DC právě délku a střih některých částí nezvládá ideálně a to je jedinou výslednou slabinu WW. Pokud vás totiž tato postava zajímá, film se Vám bude velice líbit, ale díky délce možná v pár okamžicích zazíváte... bohužel. Ale směr je správný, jen je potřeba se otrkat a nabrat jistotu. Méně je někdy více, bohužel Justice League nevypadá z ukázek, že by šla jiným směrem a jestli opět bude mít kolem 150 minut nebo víc... PS: cosplay Harley je minulost, WW bude nejoblíbenější cosplay na delší dobu... PS: velice zajímavý soundtrack, který hlavní WW motiv z BvS vytěžuje velice vkusně a neopakuje ho neustále! (Djkoma) 4*

Pro mě zdaleka nejzajímavější origin, co doposud předvedl DC Comics a vlastně i všechny marvelovky dohromady. Je vidět, že to točila ženská, takže není kladen důraz na digi bordel, ale na příběh a ten šlape perfektně. Protiklad „divící se Diana vs. nový, dosud nepoznaný svět“ funguje skvěle a přináší spoustu vtipných situací (celé kino se smálo), zasazení příběhu do doby 1.světové války je v comicsu originální a neokoukané a ty trikové orgie na konci jsou v pohodě stravitelné. Navíc to má silný protiválečný apel, takže další palec nahoru. A Gal Gadot? Ode dneška má nová hrdinka. Nodolatelná ve svém spravedlivém hněvu, upřímnosti vůči žasnoucímu okolí a nejenom, že je půvabná, ale i – jak to říct – tím správným způsobem emancipovaná, holky tohle musí milovat. (Lima) 4*

V posledních letech se rozmohla móda točit akční nebo fantasy filmy s hlavními hrdinkami a tak máme možnost vidět nebo poznat celou řadu nových a krásných hereček, které mají co ukázat. V tomto případě Gal Gadot vůbec nezklamala. Její krása je vidět snad až z Měsíce a i na Marsu by pochopili, na co si na planetě Zemi mají dát pozor, kdyby ji chtěli místní Marťani dobít. Horší už je to ale se scénářem, se kterým jsem osobně měl problém. Amíci si asi myslí, že u nás v Evropě jsme úplně blbý a tak tu smíchali vizualizaci první a druhé světové války a udělali z něj líbivý mišmaš, který sice vypadá docela dobře...ale jinak je totálně hloupej. Naštěstí tu ale ke Gal Gadot přifařili Chrise Pinea, který byl snad ještě lepší, jak ona. Měl opět nádhernou roli. Horší už to bylo s nepřítelem v podobě Davida Thewlise. Herecky dobrý, ale jako nepřítel bych ho směřoval někam do úrovni hodný strýček s knírem a bonbóny. No...osobitost by z filmu čišela, stejně tak i kvalita, ale podle mě je to pořád málo na to, aby DC padlo alespoň na rovinu s Thorem nebo Strážci galaxie, kteří přivedli do komiksových filmů novou úroveň kvality...a zábavy. (Malarkey)

VELKÁ RECENZE
Wonder Woman byla jednou z nejlepších věcí na Batman vs. Superman, takže jsem od její sólovky nečekal zrovna málo. Gal Gadot je v téhle roli vyloženě k sežrání a trailery dost šlapaly, logicky jsem tudíž doufal, že se Warneři poučí z předchozích chyb a konečně nám dopřejí velkou pecku. Jestli už jste sjeli dolů na hodnocení, tak víte, že se úplně nezadařilo. Odstřelit Wonder Woman jako nevýrazný průměr je ale dost těžké, protože nevýrazná vážně není.
Vlastně bych řekl, že se jedná o pravý opak. Wonder Woman je zdaleka nejrozporuplnějším filmem z nového DC vesmíru a vyloženě přebíhá z jednoho extrému do druhého. Klasický superhrdinský origin, v němž se amazonská princezna vydává do první světové války, by šlo podat jako úderné válečné drama, jehož hrdinka poznává děsy nového světa. Warneři se ale rozhodli, že toho do filmu narvou mnohem víc, až jim z toho vypadnul 141 minut (!) dlouhý žánrový guláš.
Tady bych se vrátil ke zmíněným extrémům, Wonder Woman totiž kopíruje dokonalou "kvalitativní sinusoidu" podle toho, co se v ní zrovna děje. Na začátku filmu je parádní dospívání hlavní hrdinky, jež vrcholí jejím setkáním se Stevem Trevorem (vynikající Chris Pine) a zatraceně stylovou bitvou na pláži. Veškeré dění na Themysciře přitom táhnou dolů jen zvláštní amazonské přízvuky, všechno ostatní je prvotřídní mytologická nádhera s bijícím srdíčkem, tedy přesně to, co do Wonder Woman patří.
Režírující Patty Jenkins tedy na začátku filmu krásně prodá oba hlavní hrdiny a vytěží maximum z jejich dialogů, které jsou dost zajímavé i zábavné na to, aby začala fungovat ústřední romance. Jakmile ale Diana se Stevem opustí bájný ostrov a přesunou se do Londýna, film se promění v křečovité rádoby komediální peklíčko, do něhož se nabalují nudné, nebo rovnou megaotravné postavy (Trevorova sekretářka). Těžit z Dianina střetu se západní civilizací humor je určitě pochopitelný krok, stejně jako snaha rozjet malou válečnou týmovku. Provedení je ale bohužel tak tragické, že byste půlku scén z fleku vystřihli a půlku pro jistotu přetočili.
Kde tohle trýznění skončí? Správně tušíte, že v zákopech. Někdy v půlce filmu přijde hojně propagovaná scéna, v níž se Wonder Woman vrhne na bojiště, a je to vyloženě fenomenální pokoukání. Pamatujete si famózní úvody Muže z oceli a Batman vs. Superman? Válečná akce z Wonder Woman je snad ještě lepší, protože má ohromný náboj a dává postavě přesně tu ikoničnost, kterou si zaslouží. U téhle scény si většina lidí řekne, že to u DC konečně dokázali, a fanynky (nebo fanoušci) Wonder Woman budou v sedmém nebi. Problém ale spočívá v tom, že ještě nejsme u konce.
Abych dokončil svůj "sinusový výklad", krátce po bitevní nádheře opět zavládne zmar. Patty Jenkins sice pořád ohromuje ústředím duem, jehož rozpravy fungují i nadále, všude kolem se ale nadechuje k velkému finále, které je vyloženě na ránu. Jako by nestačilo, že záporáci celou dobu stojí za houby. Poslední půlhodinka na vás nejdřív vytasí pár zvratů, jež jsou buď těžce předvídatelné, nebo úplně stupidní (nebo rovnou oboje), a pak se promění v klišovité digipeklo, které je o úroveň horší než finále Batman vs. Superman.
Na jednu stranu chápu, že je Wonder Woman blockbuster, takže potřebovala "velkolepou" tečku. Na druhou ale strašně zamrzí, že se Warneři nepoučili z minulých filmů a znovu tu máme trikovou apokalypsu nejhrubšího zrna. Tentokrát to navíc (podobně jako u Sebevražedného oddílu) dost bolí také herecky a scenáristicky. A i když Wonder Woman v závěru stihne prodat své poselství a úspěšně dotáhne i romantiku, nejspíš z kina vyjdete s pocitem, že byste někoho nejradši uškrtili.
Wonder Woman mohla být vynikajícím dramatem, v němž se naivní hrdinka pere se složitým světem a občas se připlete do vymazlené akční scény. A možná jím ve svých počátcích i byla. Pak ale někoho napadlo přidat humor, někdo jiný připsal otřepaný závěr a do třetice se jednoduchý příběh nafouknul daleko za dvouhodinovou stopáž. Patty Jenkins i přesto natočila pár scén, jež patří mezi to nejlepší, co DCčkové filmy dostaly do kin. Po ukázce špičkové filmařiny ale vždycky dorazí obří zkraty, za které by se všichni zúčastnění měli hluboce stydět.

Ocenění:
AARP's Movies for Grownups Awards
2018 - Žebříček čtenářů

Americký filmový institut
2018 - Nejlepších deset filmů roku 2017

Art Directors Guild Awards
2018 - Nejlepší výprava pro fantasy film (Aline Bonetto) (nominace)

Alliance of Women Film Journalists
2018 - Nejlepší režisérka (Patty Jenkins) (nominace)
Ocenění pro ženy ve filmovém průmyslu (Patty Jenkins) (nominace)

Casting Society of America
2018 - Nejlepší casting velko-rozpočtového filmu – drama     (Lora Kennedy, Kristy Carlson, Lucinda Syson, Jeanette Benzie) (nominace)

Cena Saturn
2018 - Nejlepší komiskový film (nominace)
Nejlepší režisér (Patty Jenkins) (nominace)
Nejlepší scénář (Allan Heinberg) (nominace)
Nejlepší herečka v hlavní roli (Gal Gadotová)
Nejlepší herec ve vedlejší roli (Chris Pine) (nominace)
Nejlepší kostýmy (Lindy Hemming) (nominace)

Cinema Audio Society Awards
2018 - Nejlepší mix zvuku ve filmu (Chris Munro, Chris Burdon, Gilbert Lake, Alan Meyerson, Nick Kray a Glen Gathard) (nominace)

Cinema for Peace Awards
2018 - Nejcennější film roku 2017 (nominace)

Costume Designers Guild Awards
2018 - Nejlepší kostýmy: fantasy film (Lindy Hemming)

Critics' Choice Movie Awards
2018 - Nejlepší akční film
2018 - Nejlepší kostýmy (Lindy Hemming) (nominace)
2018 - Nejlepší vizuální efekty (Wonder Woman) (nominace)

Detroit Film Critics Society
2017 - Objev roku (Gal Gadotová) (nominace)

Dragon Awards
2017 - Nejlepší sci-fi/fantasy film

Dublin Film Critics' Circle
2017 - Nejlepší režie (Patty Jenkins) (nominace)

EDA Awards
2018 - Nejlepší režisérka (Patty Jenkins) (nominace)
Úspěch pro ženu ve filmovém institutu (Patty Jenkins) (nominace)

Empire Awards
2018 - Nejlepší herečka v hlavní roli (Gal Gadotová) (nominace)
Nejlepší režie (Patty Jenkins) (nominace)
Nejlepší film (nominace)
Nejlepší sci-fi/fantasy film (nominace)

Filmový festival v Santa Barbaře
2018 - Virtuosos Award (Gal Gadotová)

Golden Reel Awards
2018 - Nejlepší skladatel (nominace)

Golden Tomato Awards
2018 - Nejlepší film (nominace)
1018 Nejlepší komiksový film (nominace)

Golden Trailer Awards
2017 - Nejlepší film
2017 - Nejlepší letní velko-rozpočtový plakát
2017 - Nejlepší fantasy/dobrodružný film (nominace)
2017 - Nejlepší letní velko-rozpočtový filmový trailer N
2017 - Nejlepší fantasy/dobrodružný plakát (nominace)
2018 - Nejlepší akční televizní spot (nominace)
2018 - Nejlepší akční plakát
2018 - Nejlepší billboard (nominace)
2018 - Nejlepší mezinárodní plakát (nominace)
2018 - Nejlepší titulky (nominace)
2018 - Nejlepší letní velko-rozpočtový plakát (nominace)

Hollywood Music in Media Awards
2017 - Nejlepší skladatel: sci-fi/fantasy/hororový film (Rupert Gregson-Williams) (nominace)

Hugo Awards
2018 - Nejlepší dramatická prezentace

IndieWire Critics Poll
2016 - Nejočekávanější film roku 2017 (nominace)

MTV Movie & TV Awards
2018 - Nejlepší souboj (Gal Gadotová a němečtí vojáci)
2018 - Nejlepší hrdina (Gal Gadotová) (nominace)
2018 - Nejlepší film (nominace)

Nickelodeon Kids' Choice Awards
2018 - Nejlepší film (nominace)
2018 - Nejlepší herečka v hlavní roli (Gal Gadotová) (nominace)

National Board of Review
2018 - Spotlight Award (Wonder Woman, Patty Jenkins a Gal Gadotová)

North Texas Film Critics Association
2018 - Nejlepší režie (Patty Jenkins) (nominace)
2018 - Nejlepší herečka v hlavní roli (Gal Gadotová) (nominace)
2018 - Nejlepší kamera (Matthew Jensen) (nominace)

Mezinárodní filmový festival v Palm Springs
2018 - Stoupající hvězda - herečka (Gal Gadotová)

Phoenix Film Critics Society
2017 - Nejlepší kostýmy (Lindy Hemming) (nominace)
2017 - Nejlepší vizuální efekty (nominace)

Producers Guild of America Awards
2018 - Nejlepší film (nominace)

Publicists Guild Awards
2018 - Nejlepší film (nominace)

Satellite Awards
2018 - Nejlepší adaptovaný scénář (Jason Fuchs a Allan Heinberg) (nominace)
2018 - Nejlepší vizuální efekty (nominace)

Screen Actors Guild Award
2018 - Nejlepší výkon kaskaderského souboru ve filmu

Teen Choice Awards
2017 - Nejlepší akční film
2017 - Nejlepší herec v akčním filmu (Chris Pine)
2017 - Nejlepší herečka v akčním filmu (Gal Gadotová)
2017 - Nejlepší filmový pár (Gal Gadotová a Chris Pine) (nominace)
2017 - Nejlepší polibek (nominace)
2017 - Nejlepší letní film (nominace)
2017 - Nejlepší letní filmový herec (Chris Pine) (nominace)
2017 - Nejlepší letní filmová herečka (Gal Gadotová) (nominace)

USC Scripter Awards
2018 - Nejlepší adaptovaný scénář (Allan Heinberg a William Moulton Marston) (nominace)

Washington D.C. Area Film Critics Association
2017 - Nejlepší výprava (Aline Bonetto a Anna Lynch-Robinson) (nominace)

Women Film Critics Circle
2017 - Nejlepší superhrdinka
2017 - Nejlepší obsazení (nominace)
2017 - Nejlepší zobrazení rovnosti pohlaví (nominace)

DABING
1.DABING (Kino)
V českém znění: Libor Bouček - Chris Pine (Steve), René Slováčková - Gal Gadot (Diana / Wonder Woman), Petr Burian - Said Taghmaoui (Sameer), Antonín Navrátil - Ewen Bremner (Charlie), Simona Postlerová - Connie Nielsen (královna Hippolyta), Zdeněk Maryška - Danny Huston (generál Ludendorff), Radka Stupková - Lucy Davis (Etta), Jana Páleníčková - Elena Anaya (Maru / Dr. Poison), Jakub Saic - Eugene Brave Rock (Chief), Hana Ševčíková - Robin Wright (Antiope), Libor Terš - David Thewlis (sir Patrick / Áres), Adéla Pristášová - Lisa Loven Kongsli (Menalippe), Zuzana Schulzová - Ann Wolfe (Artemis), Miloš Vávra - James Cosmo (generál Haig), Viktorie Taberyová - Emily Carey (mladá Diana), Karolína Křišťálová - Lilly Aspell (malá Diana), Irena Hrubá - Ann Ogbomo (Philippus), Bohuslav Kalva - Steffan Rhodri (plukovník Darnell), Kateřina Petrová - Florence Kasumba (Acantha), Milada Vaňkátová - Doutzen Kroes (Venelia), Jiří Valšuba - Rainer Bock (Von Hindenberg), Ludvík Král - Wolf Kahler (velitel německé lodi), Petr Neskusil - Andrew Byron (kapitán), Otto Rošetzký - Dominic Kinnaird (německý špion), Ladislav Novák - Sammy Hayman (voják v zákopu), Ivo Novák - Marko Leht (voják ve člunu), Milan Slepička - Pat Abernethy (fotograf), Adam Málek, Martina Bucková, Tomáš Hospodský, Petr Hrach, Dana Procházková, Martin Svejštil
Překlad: Jakub Racek
Produkce: Evelyna Vrbová
Zvuk: Filip Mošner, Lukáš Polifka
Výsledný mix: Deluxe London
Dialogy a režie: Ladislav K.J. Novák
Pro Warner Bros. vyrobila LS Productions - 2017

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 1.6.2017 Vertical Ent.
Premiéra USA: 2.6.2017 Warner Bros. US
Premiéra Hongkong: 30.5.2017 Warner Bros. (Far East)
Premiéra Čína: 2.6.2017 China Film
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 27.9.2017 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 27.9.2017 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 13 942 375
Tržby celkem - $  821 847 012
Návštěvnost v ČR 93 338
Náklady (Rozpočet) - $ 149 000 000
 
FILMY V SÉRII
Muž z oceli gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/muz-z-oceli-man-of-steel-2013-143-usa-kanada-velka-britanie-akcni-dobrodruzny-fantasy-sci-fi-731/
Akční / Dobrodružný, USA / Kanada, 2013
Režie: Zack Snyder, Hrají: Henry Cavill, Amy Adams

Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti gastonrolinc.webnode.cz/news/a1185/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 2016
Režie: Zack Snyder, Hrají: Ben Affleck, Henry Cavill

Sebevražedný oddíl gastonrolinc.webnode.cz/news/a1186/
Fantasy / Sci-Fi, USA, 2016
Režie: David Ayer, Hrají: Will Smith, Jared Leto

Liga spravedlnosti gastonrolinc.webnode.cz/news/a1189/
Akční / Dobrodružný, USA, 2017
Režie: Zack Snyder, Hrají: Ben Affleck, Gal Gadot

Wonder Woman gastonrolinc.webnode.cz/news/wonder-woman-wonder-woman/
Akční / Dobrodružný, USA / Hong Kong, 2017
Režie: Patty Jenkins, Hrají: Gal Gadot, Chris Pine

Aquaman gastonrolinc.webnode.cz/news/aquaman-aquaman-2018-143-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-76/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: James Wan, Hrají: Jason Momoa, Amber Heard

Shazam! gastonrolinc.webnode.cz/news/shazam-shazam-2019-123-usa-akcni-dobrodruzny-komedie-fantasy-64/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: David F. Sandberg, Hrají: Zachary Levi, Mark Strong

Birds of Prey (Podivuhodná proměna Harley Quinn) gastonrolinc.webnode.cz/news/birds-of-prey-podivuhodna-promena-harley-quinn-birds-of-prey-and-the-fantabulous-emancipation-of-one-harley-quinn-2020-109-usa-akcni-dobrodruzny-krimi-komedie-56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2020
Režie: Cathy Yan, Hrají: Margot Robbie, Rosie Perez

Wonder Woman 1984 gastonrolinc.webnode.cz/news/wonder-woman-1984-wonder-woman-1984-2020-115-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-sci-fi-46/
Akční / Dobrodružný, USA, 2020
Režie: Patty Jenkins, Hrají: Gal Gadot, Chris Pine

Liga spravedlnosti Zacka Snydera gastonrolinc.webnode.cz/news/liga-spravedlnosti-zacka-snydera-zack-snyders-justice-league-2021-240-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-74/
Akční / Dobrodružný, USA, 2021
Režie: Zack Snyder, Hrají: Ben Affleck, Henry Cavill

Sebevražedný oddíl gastonrolinc.webnode.cz/news/sebevrazedny-oddil-2-suicide-squad-2-2021-130-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-73/
Akční / Dobrodružný, USA, 2021
Režie: James Gunn, Hrají: Margot Robbie, Joel Kinnaman

The Batman gastonrolinc.webnode.cz/news/the-batman-the-batman-2022-usa-akcni-drama-krimi/
Akční / Drama / Krimi, USA, 2022
Režie: Matt Reeves, Hrají: Robert Pattinson, Zoë Kravitz

Black Adam gastonrolinc.webnode.cz/news/black-adam-black-adam-2022-usa-akcni-sci-fi-v-priprave/
Akční / Sci-Fi, USA, 2022
Režie: Jaume Collet-Serra, Hrají: Dwayne Johnson, Noah Centineo

The Flash gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/the-flash-the-flash-2022-usauakcni-dobrodruzny-fantasy-sci-fi-v-priprave/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA, 2002
Režie: Andy Muschietti, Hrají: Ben Affleck, Ezra Miller

Aquaman a ztracené království gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/aquaman-and-the-lost-kingdom-aquaman-and-the-lost-kingdom-2022-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-v-priprave/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA, 2023
Režie: James Wan, Hrají: Jason Momoa, Amber Heard

Shazam! Hněv bohů gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd190/
USA, Akční / Dobrodružný / Komedie, 2023
Režie: David F. Sandberg, Hrají: Zachary Levi, Asher Angel

Blue Beetle gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd215/
USA, Sci-Fi 2023
Režie: Angel Manuel Soto, Hrají: Xolo Mariduena

Batgirl
USA, Akční / Dobrodružný / Krimi, 2023
Režie: Adil El Arbi, Bilall Fallah, Hrají: Leslie Grace, Brendan Fraser
 
Tvůrci a herci
Patty Jenkins (Režie), Richard Suckle (Produkce), Zack Snyder (Produkce), Charles Roven (Produkce), Deborah Snyder (Produkce), Rupert Gregson-Williams (Hudba), Matthew Jensen (Kamera), Martin Walsh (Střih), Kristy Carlson (Casting), Lora Kennedy (Casting), Lucinda Syson (Casting), Aline Bonetto (Scénografie), Lindy Hemming (Kostýmy), James Mather (Zvuk), Lesa Warrener (Masky), Allan Heinberg (Scénář), William Moulton Marston (komiks) (Scénář), Gal Gadot (Herec), Chris Pine (Herec), Robin Wright (Herec), Connie Nielsen (Herec), David Thewlis (Herec), Elena Anaya (Herec), Danny Huston (Herec), Lucy Davis (Herec), Ewen Bremner (Herec), Said Taghmaoui (Herec), Lisa Loven Kongsli (Herec), Mayling Ng (Herec), Miroslav Zaruba (Herec), Mick Slaney (Herec), Doutzen Kroes (Herec), Eleanor Matsuura (Herec), Samantha Jo (Herec), Florence Kasumba (Herec), Zack Snyder (Herec), Eugene Brave Rock (Herec), Richard Price (Herec), Tobias James-Samuels (Herec)
 
2017/114/USA/Akční, Dobrodružný, Fantasy, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- Gal Gadot (Diana) musela pred nakrúcaním absolvovať náročný tréning. Každý deň strávila dve hodiny v posilňovni, potom zopár hodín jazdila na koni a na ďalšie dve hodiny sa vrátila do fitness centra na tréning bojového umenia. To sa opakovalo šesť dní do týždňa.
- Patty Jenkins měla film režírovat už v roce 2005. Plány na natáčení ovšem překazilo její těhotenství. Jenkins později prozradila, že film s Wonder Woman chtěla natočit celý svůj život a považovala za velké štěstí, že se k projektu mohla později vrátit.
- Gal Gadot byla během dotáček v pátém měsíci těhotenství. Kvůli tomu byl během nich na její kostým Wonder Woman přidělaný kus zeleného plátna, který tak následně umožnil upravit její postavu pomocí CGI.
- Natáčení filmu skončilo 9. 5. 2016, tedy ve stejný den, kdy se narodil tvůrce Wonder Woman William Moulton Marston.
- Osobním trenérem Gal Gadot pro roli Wonder Woman byl Ruda Vrba, který je z České republiky.
- Během filmu ani jednou nezazní slovní spojení „Wonder Woman“.
- Gal Gadot je již čtvrtou herečkou, která ztvárnila postavu Wonder Woman. Jejími předchůdkyněmi byli Cathy Lee Crosby, Lynda Carter a Adrianne Palicki.
- Film zakázali v Libanone. Dôvodom bola Gal Gadot, predstaviteľka Diany, ktorá je izraelského pôvodu a Libanon vedie s Izraelom vojnu. Izraelský tovar je bojkotovaný zákonom, ktorý zároveň zakazuje cestovanie do Izraela a kontakt s jeho obyvateľmi. Staršie filmy s Gal Gadot sa v zemi premietali bežne, k zákazu došlo až na bojkot nátlakovej skupiny Campaign to Boycott Supporters of Israel-Lebanon, ktorá toto rozhodnutie presadila vo vláde.
- Po dlhých 12 rokoch film o superhrdinovi, v hlavnej úlohe so ženskou postavou. Doposiaľ posledným bola Elektra v roku 2005.
- Producent Zack Snyder si zahral vo filme cameo, vojaka z prvej svetovej vojny.
- O hlavnú ženskú postavu sa uchádzali aj Anna Paquin, Elisha Cuthbert či Katheryn Winnick.
- Původně se zvažovalo, že film se bude odehrávat za druhé světové války, nakonec se tvůrci rozhodli pro první.
- Patty Jenkins původně měla už dříve natočit komiksový film, v roce 2013 film Thor: Temný svět, ale film opustila kvůli tvůrčím neshodám.
- Role královny Hippolyty byla nabídnuta Nicole Kidman, ta ale roli odmítla. Nahradila ji Connie Nielsen.
- Gal Gadot je první neamerická herečka, která ztvárnila Wonder Woman. Gal Gadot byla vybrána díky svým vojenským zkušenostem, protože sloužila v izraelské armádě dva roky.
- Poprvé se postava Wonder Woman objevila v roce 1941 v komiksovém sešitu "All-Star Comics #8".
- Angelině Jolie byla v roce 2005 nabídnuta hlavní role, ale odmítla. V roce 2015 byla zvažována na post režisérky. Michelle Maxwell MacLaren byla 24. listopadu 2014 potvrzena, jako režisérka filmu. V dubnu 2015 však projekt opustila kvůli tvůrčím neshodám se studiem.
- Liam Hemsworth a Alexander Skarsgard byli zvažováni do role Stevea Trevora, kterou nakonec získal Chris Pine.
- Do hlavní role byly zvažovány Kate Beckinsale, Sandra Bullock, Mischa Barton, Rachel Bilson, Sarah Michelle Gellar, Jessica Biel, Eva Green a Christina Hendricks.
 
Odkazy