Liga spravedlnosti Zacka Snydera / Zack Snyder's Justice League (2021/240/USA/Akční, Dobrodružný, Fantasy) 74%

17.11.2021 14:17
JEDNOU VĚTOU
„Bruce Wayne je odhodlaný postarat se o to, aby Supermanova oběť nepřišla nazmar.

OBSAH
Bruce Wayne (Ben Affleck) je odhodlaný postarat se o to, aby Supermanova (Henry Cavill) oběť nepřišla nazmar. V Lize spravedlnosti Zacka Snydera spojí síly s Dianou Prince (Gal Gadotová) a společně sestaví tým superhrdinů, jehož posláním je zachránit svět před blížící se hrozbou katastrofických rozměrů. Tento úkol je však mnohem obtížnější, než si Bruce představoval, neboť každý z nováčků čelí vlastním démonům, které musí porazit, aby mohli dát dohromady jedinečnou ligu superhrdinů. Batman (Ben Affleck), Wonder Woman (Gal Gadotová), Aquaman (Jason Momoa), Cyborg (Ray Fisher) a Flash (Ezra Miller) doufají, že na záchranu planety před zloduchy jako jsou Steppenwolf, DeSaad a Darkseid ještě není příliš pozdě.(HBO GO)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Původně se mě do toho čtyřhodináče ani nechtělo, ale koho by nezajímal chlap s vidlí jak bojuje proti démonům. Jasně ono je to trošku složitější, ve filmu se to hemží různýma "manama", ale naštěstí tam v minisukni rajtuje i Gal Gadot, takže moje oči dostali nažrat. Pardoxně to neucelené vyprávění, protože ta nezajímavější část, oživení Supermana není zase tak moc rozšířená jak by se mě líbilo. Moc se mě nelíbila záverečná epizoda, přišlo mě to na hovno, jako kdyby chtěl být Zack zajímavej a tím to hasně. Ustál jsem to v pohodě, ale zase že bych si to dal znovu, to teda fakt ne. (Enšpígl) 3*

Vyjma fest přeplácané kapitoly, kde se útočí na Steppenwolfovo sídlo, je tohle první Snyderův film, kde jsem tak nějak ochoten akceptovat digitální bordel. Úplně se nabízí típnout jednotlivé záběry do screenshotů a k postavám přidat bubliny s textem. Je to prostě oživlý komiks, jak od nakladatelství Crew, či BB Artu. Díky aspoň za tenhle pocit, ale že bych skákal nadšením, to se říct nedá. Co totiž funguje na papíře, nefunguje ve filmu, ty 4 hodiny vjemového inferna a čtyři prdele zpomalovaček člověka až unaví, takže je vděčný za každou subtilní scénu, kde si jen tak povídají dvě postavy a těch tu je teda pomálu. Bez patetického epilogu bych se klidně obešel a trapného Letova Jokera nebrat. (Lima) 3*

Neefektivní, chabě provázané, dlouze, ale řídce motivované, dějově duté, psychologicky směšné. V podstatě čtyři hodiny marné snahy o to vzbudit zádumčivým čuměním do prázdna, nadužíváním zpomalovaček a komentující hudby dojem něčeho osudového. Jenže nic takového tady není. Postavy mezi sebou nemají vztahy a všechno, co sem Snyder dodal proti otřesné Whedonově verzi, je spíš masturbační výplň pro fanboye než nějaké zásadní a tvořivé vypravěčství. DC univerzum působí jako epické sousoší, jakmile do něj kopnete, zjistíte, že není z oceli, ale ze sádry. Ještě, že tu jsou houfy fanboyů, kterým řada filmových katastrof tak otupila měřítka, že se klaní i téhle falešné modle. Zpátky k Marvelu. (Marigold) 1*

VELKÁ RECENZE
A je to za námi. Jedno z největších mediálně propíraných opáček, které nafouklo ambice, ega, ale i už tak monstrózní rozpočet problémového vyvrcholení komiksového DCEU. To, co mělo být zničující ranou do boku konkurence, se stalo v roce 2017 jedním z nejvysmívanějších blockbusterů sezóny a komerčním propadákem. Spravedlnost, alespoň ta internetová, ale existuje. I proto Zack Snyder vyrval svůj projekt z pařátů osudu (rozuměj Josse Whedona a warnerovských archivů), zapřísahal se, že nepoužije ani jedinou scénu z přetočené verze a zavřel se s hrubým materiálem do sklepa, zatímco mu HBO opatrně začalo posílat dodávky se stodolarovkami, aby se pokusil o zázrak, hnán slepou podporou hlasité menšiny na sociálních sítích.
Než to začneme hodnotit, rád bych se představil. Jmenuji se Vašek, líbil se mi Muž z oceli, protože měl solidní scénář, dobré herce ve vedlejších rolích, parádní triky a skvělý soundtrack. Byl to nový, jiný Superman a měl tah na branku, i když možná až moc veliký, protože Snyder v podstatě vyřídil první dva Donnerovy filmy (co se týče děje) v jednom tahu, aby se už dostal k dalším šťavnatým zápletkám supermanovské historie. Ano, víme, že chtěli v DC honem honem dohnat Marvel a právě svou neuvážeností (místo regulérní dvojky se točil Batman v. Superman) svou karetní partii začali prohrávat. Sami se sebou. Mohl bych tady vyprávět, jak fungují ve studiích střihy filmů, kolik existuje verzí, jak se režiséři liší tím, kolik si pro jistotu natočí “odpadu”, aby mohli děj hnát různými odbočkami a doladit ho až ve střižně. A že Zack Snyder v tomhle duchu kráčí přesně opačným směrem než marvelovky, kde je vše pečlivě nalajnováno pět let předem a režisér je jen figurka.
Tím se ale dostáváme zas a znovu k jedinému. Snyder nikdy figurkou být nechtěl. Člověk, co v podstatě záběr po záběru obkreslil Třístovku, se ve svém supermanovském triptychu snažil o vyprávění. Je to hezky vidět i na prodloužené režisérské verzi Batman v. Superman. Ta ovšem jednoznačně naznačila, že Snyder pod zásahy velkého studia trpí a… že není příliš dobrý vypravěč. Pokud ho nejistí vyloženě schopní scenáristé, má Zack problémy se srozumitelně vymáčknout a až příliš často se ztratí při tom, jak poslouchá svůj vlastní hlas. Jeho náhrada Whedonem pak jen dokonala dílo zkázy.
Navzájem nekompatibilní autoři, z nichž má každý svoje chyby, pomohli na svět kočkopsímu eposu. Aby bylo jasné, na čí straně stojím, jen dodám, že Whedon nikdy neměl točit celovečeráky. On je docela schopný script doktor, když potřebujete scénář posolit hláškami a popkulturními odkazy. Jako sólo scenárista je příliš utržený ze řetězů a Whedonovi režisérovi zas chybí jistá ruka a nápady. První dvoje Avengers ve srovnání se dvěma půlkami těch třetích to jasně dokazují, cokoliv dobrého v tomhle filmu zařídil štáb a CGI, nikoliv režisér s vizí.
Teď už tedy k tomu filmu. Snyderovi se v jeho čtyřhodinovém ultimátním cutu povedl husarský kousek. Přeskládal a namixoval původní film skoro k nepoznání. Původní scény jsou buď na jiném místě, obalené jiným masem, nebo nahrazené novým. Snyder toho měl přitočeného pro strýčka příhodu hodně a o zbytek se postaralo CGI, chytré záběrování nebo tu a tam nějaký nový voice-over, dabing a nový soundtrack. Výsledek je prokazatelně snyderovštější a působí dojmem epické podívané, pokud tedy hodně přimhouříme oči nad zvoleným formátem 4:3 a některými triky.
Na ty nové jednoduše nebylo dost peněz a času, takže je Zack občas “nenápadně” zahalí do té svojí “mlhy”. V hantýrce se tomu říká haze… točíte (renderujete) postavy proti slunci, abyste divákovi vehnali světlo do očí a rozpili okraje figur. Snadno se tak schovají nedokonalosti, ale zároveň přicházíte o ten pocit řemeslné špičky. Někomu to nevadí, někoho to mrzí. Jiný kraj, jiný mrav. Garantuji vám, že v kinech by nesourodý vizuál Justice League dostal od lidí se zdravýma očima mnohem větší výprask. Tady to lze vzhledem k okolnostem a prťavým televizím odpustit. Pro jednou.
Klidně přiznám, že ty čtyři hodiny celkem utečou, jakkoliv jsem na film koukal na třetiny, což ale bylo dáno mým rozvrhem, nikoliv únavou materiálu. Paradoxně mě víc bavila první, vysvětlovací a trochu natahovaná dvouhodinovka než ta druhá, kdy v poslední hodině už skutečně jdeme do velké akce za záchranou světa. Většina internetu tedy mluví spíš o válečném flashbacku a padají slova o Pánovi prstenů, ale to si při vší úctě (i k Warner Brothers) nechám od cesty. A připomínám, že Pán prstenů teď nově vyšel ve 4K. To kdyby si někdo potřeboval nechat zkalibrovat optické i jiné obvody.
Zápletka je v podstatě stejná jako v původní Lize spravedlnosti, ale Snyder přichází s patchem, který přináší úplně nové postavy. Nebo alespoň pohled na ně. Flash z toho profituje lepším backstory a epičtější koncovkou, jež částečně dovysvětluje i jednu klíčovou scénu z Batman v. Superman. Cyborg dostává regulérní, jakkoliv trochu béčkový origin. Obě postavy sice castingově pořád “plavou”, ale stávají se regulérními členy týmu a nikoliv jen narychlo načrtnutými figurami, aby ten tým naplnil alespoň průměrné osobní auto.
Komu ještě nafouknutá úvodní stopáž prospěla? Určitě Batmanovi. Affleck většinu prvních dvou hodin stráví mimo netopýří oblek a jeho úloha protagonisty, co musí dát celou Ligu dohromady, je tím ještě posílena. Je to krása, a ano, bez mučení se přiznám, že na Afflecka jako Batmana bych klidně kouknul znovu v čemkoliv. Jen bych mu doporučil, aby si občas odkašlal, to je pro mě problém většiny temnějších postav ve filmu, včetně Steppenwolfa, jehož origin je také robustnější a navíc potkáme i vyšší velení, Darkseida a krizového manažera DeSaada. Průměrnému divákovi by to mohlo být jedno, protože víc postav na Orloji, víc zpomalovaček a víc informací se nutně nerovná lepší příběh. A je to až bolestně vidět u zbytku Ligy. Aquaman je na tom plus mínus stejně jako dřív. Vykořeněný metalák s trojzubcem, jenž si holt musí počkat na sólovku, aby trochu zaujal. S odstupem tří let na něj v Lize koukáte snad i kritičtěji, protože už díky Wanovi znáte jeho nenaplněný potenciál. S power couplem naší story je to ale ještě trochu horší.
Wonder Woman a Superman. Snyder vrátil amazonky zpátky do hry ve velkém stylu a Diana z toho rozhodně profituje, její role v celém příběhu je zásadní a bez Supermana v dohledu je právě ona tou, k níž se upínají zraky ostatních, když jde opravdu do tuhého. Akčních scén je dost, jsou snyderovsky vynalézavé a zpomalovačky v nich nevadí, to spíš tlumená paleta a střídání slušných a neslušných CGI festů, kdy se člověk občas mezi pixely ztrácí. Zbytečné eRko simulované virtuálními cákancy krve ale ruší a přináší s sebou neradostný trend. Hlavní hrdinové jsou nemilosrdnější než kdy dřív. V jedné z prvních scén Diana hlavního teroristu prohodí skrz opěrnou zeď domu, a rozpráší tak nejen jeho tělesnou schránku, ale i tisíce cihel nad okolo stojícím davem. Proč? Protože to vypadá efektně? Tenhle dočasný ústřel ovšem pokračuje při Supermanově první konfrontaci s Batmanem a vrcholí tím, jak naše Liga naloží s hlavním záporákem. Truth and Justice in American Way? Ok, jestli to má takhle být. V komiksech se občas jde přes mrtvoly, ale tohle je značný úkrok od tradic všech zobrazených postav.
Netvrdím, že potřebuji u Supermana vyloženě donnerovskou pohodičku, než začne jít do tuhého, ale Snyder jak by měl na Kal-Ela pifku. Už v prvním filmu mu vyrobí nesmazatelné bebí, když ho v závěru donutí zlomit vaz generálu Zodovi. A pak z něj v podstatě udělá toho apokalyptického mučedníka, jenž sice má oporu v komiksu, ale je na míle vzdálený té obecné image, pro kterou Supermana milujeme. Whedon se to snažil v závěru původní Ligy napravit a Superman se do boje se Steppenwolfem vracel jako takový ten overpowered skautík s blazeovaným úsměvem na tváři. Jenže tady zase vládne černá a epilogem navíc Snyder naznačí, že Supermana klidný “druhý” život nečeká. Jako fanoušek téhle postavy a Cavilla jsem trochu uražen. Kdo chce vyloženě malovat uhlem, může si vychutnat celou řadu animáků, v nichž Superman prochází takovými proměnami. A víte co? Jejich tvůrci to stihnou všechno odvyprávět během hodinky a půl.
Už se zase do Zacka trefuji, já vím. Neměl to lehké, protože nemohl odvyprávět úplně nový příběh. Byl omezený materiálem, co už natočil, novým rozpočtem a limitovanou schopností vyprávět skrz postprodukci. Ale jak už jsem naznačil, on měl vždycky problém neopájet se vlastní genialitou a neodbíhat do postranních linií, jen aby ukázal, co všechno z předlohy zná a chápe. Je to ten nerd, co ho potkáte na Comic-Conu a on vám dvě hodiny v kuse vysvětluje, jak se schopnosti jeho cosplay obleku odkazují k uniformě jeho oblíbené postavy. Ten oblek je super, má parádní funkce, kluk je šikovnej, ale… too much information, kámo. Do té míry, že to popírá základní hodnoty filmového vyprávění.
Má to být o příběhu, nikoliv o výkladní skříni a marketingu samotného tvůrce. Snyder dokonce z děje “vyndal” většinu smrtelníků a NPC postav, protože na ně vyloženě není čas. Používá je tu jen v nezbytných případech. Jsem rád, že tu není ukrajinská rodinka z Whedonovy verze, ale celý ten prostor, v němž stojí Steppenwolfova základna, je jen anonymním kusem CGI mapy. Stejný problém logicky řeší i Infinity War a Endgame, ale tohle není srovnávací analýza, takže nehodlám stavět Ligu proti MCU, dokonce ani proti původní Lize, protože film musí obstát sám o sobě. I tuhle hodnotu však Snyder v závěru sám sobě sabotuje.
Epilog je totiž fajn a do jisté míry jde o dojemnou fanservice (až na pána z Marsu, ten je tu skutečně navíc), ale je tu cítit urputná snaha říct příliš, slíbit toho ještě víc… Snyder Cut proto v důsledku není spojitým filmem a upřímnou snahou o odvyprávění epického příběhu, je to finální křeč ve výsledku “podívejte, co všechno jsem vám mohl nabídnout”... spíš Zackův marketing než snaha udělat tečku. Nekonečná bitva se studiem tu zakrývá touhu prezentovat publiku co nejlepší možný film. Hardcore fandové tak zůstávají pouhými pěšáky, nikoliv publikem. Ocas vrtí psem. A pes je evidentně šťastný. Ten, kdo to vidí z druhé strany ulice, však vrtí maximálně tak hlavou.

DABING
1.DABING (VOD)
V českém znění: Lukáš Hlavica - Ben Affleck (Bruce Wayne / Batman), René Slováčková - Gal Gadot (Diana Price / Wonder Woman), Jiří Krejčí - Ray Fisher (Victor Stone / Cyborg), Vojtěch Hájek - Ezra Miller (Barry Allen / Flash), Martin Zahálka - Jason Momoa (Arthur Curry / Aquaman), Marcel Vašinka - Ciarán Hinds (Steppenwolf), Pavel Vondra - Joe Morton (Dr. Silas Stone), Vladislav Beneš - Jeremy Irons (Alfred), Simona Postlerová - Connie Nielsen (královna Hippolyta), Ondřej Brzobohatý - Henry Cavill (Clark Kent / Superman), Tereza Bebarová - Amy Adams (Lois Laneová), Irena Máchová - Amber Heard (Mera) + Lisa Loven Kongsli (Menalippe), Robin Pařík - Zheng Kai (Ryan Choi), Rudolf Kubík - Billy Crudup (Henry Allen), Zbyšek Horák - Peter Guinness (DeSaad), Pavel Tesař - Jared Leto (Joker), Nela Boudová - Diane Lane (Martha Kentová), Zdeněk Mahdal - Kevin Costner (Jonathan Kent), Milan Slepička - J.K. Simmons (komisař Gordon), Jiří Schwarz - Russell Crowe (Jor-El), Regina Řandová - Karen Bryson (Elinore Stoneová), Marek Holý - Joe Manganiello (Slade Wilson / Deathstroke), Zdeněk Podhůrský - Harry Lennix (Swanwick / Martian Manhunter), Tomáš Juřička - Willem Dafoe (Vulco), Ladislav Županič - Ray Porter (Darkseid), Oldřich Hajlich - Jesse Eisenberg (Lex Luthor), Jan Szymik - Anthony Wise (Howard), Irena Hrubá - Ann Ogbomo (Philippus), Petra Tišnovská - Samantha Jo (Euboea) + Carla Gugino (lodní počítač), Hana Ševčíková - Robin Wright (Antiope), Milada Vaňkátová - Doutzen Kroes (Venelia) + Eleanor Matsuura (Epione), Petr Gelnar - Kobna Holdbrook-Smith (Crispus Allen), Pavel Šrom - Michael McElhatton (zloděj Alpha), Ludvík Král - John Dagleish (zloděj Beta), Klára Nováková - Kiersey Clemons (Iris Westová), Tomáš Borůvka - Ingvar Sigurdsson (starosta), Svatopluk Schuller - Stewart Alexander (děkan), Libor Terš - Vincent Riotta (detektiv OSI), Petr Neskusil - Wil Coban (atlantský strážce krychle), Ivo Hrbáč - Robbie Gee (velitel u budovy soudu), Ivo Novák - Gary Reimer (sniper u budovy soudu), Tomáš Dastlík, Jitka Jirsová, Ladislav Novák, Jana Zenáhlíková, Jindřich Žampa
Překlad: Jakub Racek
Produkce: Lenka Skřečková
Zvuk: Roman Čadek, Lukáš Polifka, Filip Mošner
Střih zvuku: Lukáš Polifka
Výsledný mix: Roman Čadek
Dialogy a režie: Ladislav K.J. Novák
Pro Warner Bros. vyrobila LS Productions - 2021

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 18.3.2021 (internet)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 2.6.2021 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 2.6.2021 Magic Box
 
Tržby celkem - $ 266 000 000
Náklady (Rozpočet) - $ 70 000 000
 
FILMY V SÉRII
Muž z oceli gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/muz-z-oceli-man-of-steel-2013-143-usa-kanada-velka-britanie-akcni-dobrodruzny-fantasy-sci-fi-731/
Akční / Dobrodružný, USA / Kanada, 2013
Režie: Zack Snyder, Hrají: Henry Cavill, Amy Adams

Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti gastonrolinc.webnode.cz/news/a1185/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 2016
Režie: Zack Snyder, Hrají: Ben Affleck, Henry Cavill

Sebevražedný oddíl gastonrolinc.webnode.cz/news/a1186/
Fantasy / Sci-Fi, USA, 2016
Režie: David Ayer, Hrají: Will Smith, Jared Leto

Liga spravedlnosti gastonrolinc.webnode.cz/news/a1189/
Akční / Dobrodružný, USA, 2017
Režie: Zack Snyder, Hrají: Ben Affleck, Gal Gadot

Wonder Woman gastonrolinc.webnode.cz/news/wonder-woman-wonder-woman/
Akční / Dobrodružný, USA / Hong Kong, 2017
Režie: Patty Jenkins, Hrají: Gal Gadot, Chris Pine

Aquaman gastonrolinc.webnode.cz/news/aquaman-aquaman-2018-143-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-76/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: James Wan, Hrají: Jason Momoa, Amber Heard

Shazam! gastonrolinc.webnode.cz/news/shazam-shazam-2019-123-usa-akcni-dobrodruzny-komedie-fantasy-64/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: David F. Sandberg, Hrají: Zachary Levi, Mark Strong

Birds of Prey (Podivuhodná proměna Harley Quinn) gastonrolinc.webnode.cz/news/birds-of-prey-podivuhodna-promena-harley-quinn-birds-of-prey-and-the-fantabulous-emancipation-of-one-harley-quinn-2020-109-usa-akcni-dobrodruzny-krimi-komedie-56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2020
Režie: Cathy Yan, Hrají: Margot Robbie, Rosie Perez

Wonder Woman 1984 gastonrolinc.webnode.cz/news/wonder-woman-1984-wonder-woman-1984-2020-115-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-sci-fi-46/
Akční / Dobrodružný, USA, 2020
Režie: Patty Jenkins, Hrají: Gal Gadot, Chris Pine

Liga spravedlnosti Zacka Snydera gastonrolinc.webnode.cz/news/liga-spravedlnosti-zacka-snydera-zack-snyders-justice-league-2021-240-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-74/
Akční / Dobrodružný, USA, 2021
Režie: Zack Snyder, Hrají: Ben Affleck, Henry Cavill

Sebevražedný oddíl gastonrolinc.webnode.cz/news/sebevrazedny-oddil-2-suicide-squad-2-2021-130-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-73/
Akční / Dobrodružný, USA, 2021
Režie: James Gunn, Hrají: Margot Robbie, Joel Kinnaman

The Batman gastonrolinc.webnode.cz/news/the-batman-the-batman-2022-usa-akcni-drama-krimi/
Akční / Drama / Krimi, USA, 2022
Režie: Matt Reeves, Hrají: Robert Pattinson, Zoë Kravitz

Black Adam gastonrolinc.webnode.cz/news/black-adam-black-adam-2022-usa-akcni-sci-fi-v-priprave/
Akční / Sci-Fi, USA, 2022
Režie: Jaume Collet-Serra, Hrají: Dwayne Johnson, Noah Centineo

The Flash gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/the-flash-the-flash-2022-usauakcni-dobrodruzny-fantasy-sci-fi-v-priprave/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA, 2002
Režie: Andy Muschietti, Hrají: Ben Affleck, Ezra Miller

Aquaman a ztracené království gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/aquaman-and-the-lost-kingdom-aquaman-and-the-lost-kingdom-2022-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-v-priprave/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA, 2023
Režie: James Wan, Hrají: Jason Momoa, Amber Heard

Shazam! Hněv bohů gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd190/
USA, Akční / Dobrodružný / Komedie, 2023
Režie: David F. Sandberg, Hrají: Zachary Levi, Asher Angel

Blue Beetle gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd215/
USA, Sci-Fi 2023
Režie: Angel Manuel Soto, Hrají: Xolo Mariduena

Batgirl
USA, Akční / Dobrodružný / Krimi, 2023
Režie: Adil El Arbi, Bilall Fallah, Hrají: Leslie Grace, Brendan Fraser

Tvůrci a herci
Zack Snyder (Režie), Charles Roven (Produkce), Deborah Snyder (Produkce), Junkie XL (Hudba), Fabian Wagner (Kamera), David Brenner (Střih), Dody Dorn (Střih), Kristy Carlson (Casting), Lora Kennedy (Casting), Kate Ringsell (Casting), Patrick Tatopoulos (Scénografie), Michael Wilkinson (Kostýmy), Michael Keller (Zvuk), Andy Koyama (Zvuk), Scott Hecker (Zvuk), - (Masky), Chris Terrio (Scénář), Ben Affleck (Herec), Henry Cavill (Herec), Ray Fisher (Herec), Gal Gadot (Herec), Ciarán Hinds (Herec), Jeremy Irons (Herec), Ezra Miller (Herec), Jason Momoa (Herec), J.K. Simmons (Herec), Ray Porter (Herec), Kiersey Clemons (Herec), Amber Heard (Herec), Amy Adams (Herec), Connie Nielsen (Herec), Robin Wright (Herec), Diane Lane (Herec), Jesse Eisenberg (Herec), Joe Manganiello (Herec), Joe Morton (Herec), Peter Guinness (Herec), Jared Leto (Herec), Harry Lennix (Herec), Samantha Win (Herec), Willem Dafoe (Herec)
 
2021/240/USA/Akční, Dobrodružný, Fantasy
 
Zajímavost k filmu
- Film nevysvětluje, proč se Martian Manhunter (Harry Lennix) při návštěvě Lois Lane (Amy Adams) maskoval jako Martha Kent (matka Supermana / Clarka Kenta).
- Ray Porter, který propůjčil hlas postavě Darkseida, má ve filmu malé cameo jako jeden z lidských kovářů, kteří ve vyprávění o Darkseidově invazi na Zemi uzavírají Mateřskou krychli do kovového pláště.
- Jeden z fanoušků na Twitteru si všiml, že Supermanovo oživení ve filmu se odehrává přibližně v čase 02:38:00. Ve stejném čase dochází v předchozím filmu Batman v Superman (2016) v prodloužené edici k hrdinově smrti. V biblickém Evangeliu podle Jana v 11. (2) kapitole od 38. verše dochází k Lazarovu vzkříšení. Vzhledem k tomu, že Zack Snyder často připodobňuje Supermana k Ježíši Kristu a ve vyprávění jeho příběhu užívá biblické alegorie, tak zcela určitě nejde o náhodu. (TwoFace)
- Režisér filmu Zack Snyder uvedl, že mu skoro čtyřhodinová verze filmu 2 roky ležela na ploše v notebooku a byla jako video v Quick Time. Jen někdy ho ukázal přátelům a všechny vizuální efekty byly ve fázi previzualizace a film byl černobílý.
- Až 10 % filmu je natočeno ve zpomaleném záběru.
- Producentka Deborah Snyder v rozhovoru pro Insider prozradila, že Ben Affleck a Jared Leto se při natáčení své scény vůbec nesetkali a každý natočil svou část sám. Jedinými herci na place byli Ben Affleck, Ray Fisher, Amber Heard a Joe Manganiello. Ezra Miller v Anglii zrovna natáčel třetí film ze série Fantastická zvířata, Zack Snyder ho proto režíroval online přes Zoom.
- Jelikož studio původně nechtělo, aby Zack Snyder točil jakýkoliv nový materiál, zvažoval režisér, že scénu s Batmanem (Ben Affleck) a Jokerem (Jared Leto) natočí u sebe doma. Dokonce herce kontaktoval a ti souhlasili. Nakonec však Warner Bros. a HBO Max Snyderovi dovolili využít studio a k improvizaci tak nemuselo dojít.
- Když se Barry (Ezra Miller) při setkání s Brucem Waynem (Ben Affleck) snaží lhát o svých schopnostech, zmíní i gorilí znakový jazyk. Jde o odkaz na Flashova nepřítele z komiksů, Gorillu Grodda.
- V rámci Smyderových filmů jde dosud o jediný film, ve kterém Superman (Henry Cavill) použije svůj ledový dech.
- Zack Snyder v rozhovoru prozradil, že původně zamýšlel, aby se na konci filmu objevil i Green Lantern – John Stewart. Scénu dokonce natočil, studio však nechtělo, aby se Stewart ve filmu objevil, protože měli s postavou vlastní plány. Ještě předtím dokonce Snyder zvažoval, že by se ve filmu jako jiný Green Lantern, Hal Jordan, objevil Ryan Reynolds, který si tohoto hrdinů zahrál ve filmu Green Lantern (2011).
- Pro film bylo dotočeno pouze cca 5–10 minut nových záběrů z celé čtyřhodinové délky, muselo se však dodělat více jak 2 000 nových vizuálních efektů. Dotáčky trvaly 3 dny a dotáčely se 2 krátké scény. „Nejsou nijak rozsáhlé, zato jsou důležité. Vidět se s herci a s velkou částí původního štábu bylo super. Pracoval jsem s herci, které dobře znám a mám je rád, takže to byla velká zábava,“ uvedl Zack Snyder.
- Zack Snyder si za dokončení snímku v zájmu co nejlepšího výsledku neřekl o honorář.
- Stroj podobný tanku v jedné ze závěrečných scén s Batmanem (Ben Affleck), tzv. War Machine, je inspirovaný Batmobilem z komiksu „Návrat temného rytíře“ od Franka Millera.
- Cyborgova Mother Box má označení 6-1982, což je odkaz na komiks „Tales of the New Teen Titans #1“ z června 1982, ve kterém byl poprvé vyprávěn příběh Cyborgova původu.
- Ve filmu se ve S.T.A.R. Labs objeví i ředitel oddělení nanotechnologií Ryan Choi (Kai Zheng), který je v komiksech známý jako Atom, hrdina se schopností zmenšovat se až na subatomární úroveň a rovněž i člen Ligy spravedlnosti. Dalším odkazem na vesmír DC Comics je i policista Crispus Allen, který mluví s komisařem Gordonem (J.K. Simmons). V komiksech se Allen po své smrti stal jedním z několika hostitelů vesmírné entity ztělesňující boží pomstu zvané The Spectre.
- V epilogu filmu je na zdi Arkhamského ústavu cedule datující jeho otevření do roku 1974. V komiksech se tento nechvalně známý ústav poprvé objevil právě v roce 1974, konkrétně v sešitu „Batman #258“.
- I když Henry Cavill jako Superman ve filmu nosí černý oblek, ve skutečnosti natáčel v klasickém modro-červeném obleku. Režisér Zack Snyder chtěl od začátku používat černý oblek, studio však bylo proti. Proto došlo ke kompromisu, kdy byly barvy modro-červeného obleku upraveny tak, aby se případně daly v postprodukci změnit na černou. Tak se také stalo, a když Snyder film dokončoval, použil původní černý design, stejný jaký Superman nosil i po svém vzkříšení v komiksu, ve kterém mu tento oblek pomáhal více absorbovat sluneční paprsky a urychlovat regeneraci.
- Policistu u Supermanova památníku, se kterým se Lois (Amy Adams) přátelí, hraje Marc McClure, který hrál postavu Jimmyho Olsena v sérii filmů o Supermanovi s Christopherem Reevem.
- Ve scéně, kdy Flash (Ezra Miller) zachraňuje Iris West (Kiersey Clemons) po srážce s kamionem, je možné si na vozidle všimnout nápisu Gard'ner Fox. Jde o odkaz na slavného komiksového tvůrce Gardnera Foxe, autora mnoha komiksových postav, ale především tvůrce „Ligy spravedlnosti“, která debutovala v březnu 1960.
- Režisér Zack Snyder má ve filmu malé cameo. Lze ho spatřit jako zákazníka sedícího za oknem kavárny, ze které vychází Lois Lane (Amy Adams).
 
Odkazy