Flash / The Flash (2023/144/USA/Akční, Dobrodružný, Fantasy, Sci-Fi) 63%

30.07.2023 03:40
JEDNOU VĚTOU
„Ve filmu podle komiksů DC se superrychlý titulní hrdina pokusí zachránit své rodiče zvrácením času, nedohlédne ale zdaleka všechny důsledky."

OBSAH
Ezra Miller se představí v roli Barryho Allena alias Flashe, který ve vůbec prvním samostatném filmu o superhrdinovi DC překonává hranice svých superschopností. Barry Allen použije svou superrychlost, aby změnil minulost, ale jeho pokus o záchranu rodiny vytvoří svět bez superhrdinů a donutí ho závodit o život, aby zachránil budoucnost. (Vertical Ent.)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Rychlík, kterému se musí běžet naproti. Mně to jde snadno, protože se rád oprostím od toho, do jakých zatáček se rozlil osobní život Ezry Millera a dokážu si jen užívat to, jak autenticky a zároveň neuroticky opět působí. Zachránil tím od nesledovatelnosti Ligu spravedlnosti a pro mě s přehledem uspěl i tady. Vzhledem k diváckému propadáku je to ale jeho konec nejen v úloze hrdiny s bleskem na hrudi, ale nejspíš i jako herce velkých rolí a filmů a s tím se mi smiřuje opravdu těžko. Flashova prokletá sólovka je ale problematická i bez vyhroceného názoru na hlavního představitele. Kombinuje totiž potrefený humor, patosem nešetřící rodinné drama a multivesmír. Film, který chtěl paralelní světy před několika lety představit, tak přichází s křížkem po funuse a vzhledem k několikrát odložené produkci a změnám na tvůrčích stoličkách si k hraní s nimi nestačil vyšlapat cestičku. O to raději jsem, že funguje i to málo, co se povedlo stihnout. Ohlédnutí do minulosti málokdy selže a nostalgické povzdechnutí nad těmi, kteří už mezi námi nejsou sem vzhledem k hlavnímu dějovému oblouku pasuje téměř nevídaně. Zároveň ale třeba přiznat, že nad velkými diváckými vějičkami (bohužel dlouho dopředu prozrazenými), tedy účastí starého Batmana a nového přírůstku z Kryptonu, je potřeba se příliš nezamýšlet. Někoho účast prošedivělého ochránce Gothamu bezpochyby rozpláče, ale jakmile se snažím pospojovat smysluplnost účasti zmíněné dvojice a (ne)dopad na výsledný konec příběhu a časového paradoxu, dostaví se rozpaky, protože jako celek jejich účast působí uspěchaně. Stejně tak možností, jak vesmír kolem adaptací nakladatelství DC rozšířit, přestavět nebo jen hodit zpátky na začátek, bylo nevídaně - a nestalo se vůbec nic. Tohle lákadlo tak dopadá na neúrodnou půdu a dělá z Flashe dobrodružství, srandu, potěšení i doják, ale nikdy ne obří událost, kterou celé ty roky sliboval být. 70% (novoten) 4*

Dvě hodiny čekání na minutu v multivesmíru. Asi už nemám potřebnou trpělivost. Navíc to má strašně prapodivnou, až zcizující atmosféru. Mám rád netradiční volby, ale už úvodní akce s miminy, kde chybí pro míru komediální absurdity jen Frank Drebin, mě vyhodila ze sedla. A pak už jsem úplně nedosedl. Michael Keaton po letech potěšil, ale jak je to celé spíš atrakce než skutečný příběh, tak jeho Batman nemá moc kam jít (a také nikam nedojde). Dívat se na to dá, ale žádná velká radost to není. A nezachránil to ani Eric Stoltz. (Tom Hardy) 2*

Kdyby Sam Raimy a Zack Snyder měli syna a ten natočil superhrdinský film, dostali bychom Flashe. Byť to zní nesourodě a ujetě, tak to nějakým záhadným způsobem Muschietti ukočíroval a funguje to. Má to určité kvality přiznané lacinosti a otřepanosti, které střídá epika, která má koule. Asi nejkomiksovější hraný film za dlouho dobu tím, jak levné a ujeté nápady má, ale zároveň skrze dravou, hravou kreativní režii vám vznikají často obrazce připomínající komiksové panely. Největší překvapení je asi fakt, že to opravdu a čistě stojí na Barry Allenovy jako Flashovi a zbytek je jen koření. Musím i pochválit chytře zamaskovaný origin, který není vlastně origin, ale jen starší Barry mentoruje svoje mladší já a divákům tak vše přirozeně vysvětluje a ukazuje. Není to tak sourodý, soudržný a funkční jak by mohlo být. I tak jde o povedenou pecku, která má prostě grády a vizuální hravost, skrze kterou jsou mi slabší efekty vcelku u zadku. Zábavný komiksový popcorn! (Algernons) 3*

VELKÁ RECENZE
To si užije Barry Allen alias Flash. Nejrychlejší muž na světě se vrací po svém dobrodružství v Lize spravedlnosti ve svém vůbec prvním samostatném filmovém příběhu silně inspirovaném komiksem Flashpoint. V něm Barry překonává hranice svých superschopností a používá svou superrychlost, aby napravil křivdu z minulosti. Nabourá tím však hranice časoprostoru a jeho činy mají katastrofální následky, které může odčinit pouze on. Není na to však úplně sám, pomáhá mu i jeho paralelní já a trochu jiná verze Batmana.
Tak se představuje nový snímek z dílny DC, tentokráte vzniklý pod taktovkou Andyho Muschiettiho (To, To Kapitola 2). Samotný scénář, na kterém se ze začátku podílelo několik scenáristů, ale v závěru má na něm ojedinělou zásluhu Christina Hodson (Birds of Prey), je velmi povedený a má poutavý děj. Zápletka funguje dobře, byť je až překvapivě moc podobná zápletce nedávného animáku Spider-Man: Napříč paralelními světy. Aniž by došlo k vyspoilerování obou filmů, jde v podstatě o to, že oba hrdinové se potýkají s paralelními světy (což je celkem zjevné) a jsou postaveni před podobný problém. Navíc oba filmy probírají stejná rodinná témata a řeší podobnou zápletku.
Z příběhového hlediska pak má celá podívaná spád a nabízí plno silných momentů. Najdeme zde také spoustu nejrůznějších narážek na DC komiksy i předchozí filmy, se kterými se pojí četná, a často dost překvapivá, camea. Za zmínku pak také stojí i originální vysvětlení paralelních světů, které ve snímku nabídne Michael Keaton. Jeho paralela se špagetami je dosud nejsrozumitelnějším filmovým výkladem mnohovesmíru.
I přes tato seriózní témata a poměrně dojemnou závěrečnou pointu, se tu najde opravdu dost humoru. Flash je totiž především a hlavně komedií. A většina vtipů je povedená a baví, za což z velké části vděčí i hercům a jejich přednesům. Veškeré hlášky jsou navíc na místě a působí přirozeně a nenuceně.
A herecké obsazení je skutečně highlightem celé podívané, především pak Ezra Miller v hlavní roli. Ten podává skutečně komplexní a výrazný výkon. Miller se zde nachází ve dvojroli jako původní Flash a Flash z paralelního světa. Obě tyto postavy jsou od sebe diametrálně odlišné, a to právě díky Millerovu provedení. Při jejich interakci na plátně máme skutečně pocit, jako by šlo o dvě oddělené postavy, i když je to tentýž herec. Miller opravdu dává do svého výkonu vše a na výsledku se to velmi kladně podepisuje.
Dobrou oporou mu je i Michael Keaton, který se vrací na plátna jako Batman. A Keaton si svůj návrat značně užívá, což je znát z jeho přednesu. Jeho dikce a vyjadřování je nachlup stejné jako před více než třiceti lety, čímž přináší do snímku vlnu nostalgie. Keaton je skvělým Batmanem pro tento snímek a jeho návrat je skutečně vítaný. Na svůj věk (71 let) pak Keaton překvapí i svou fyzičkou, protože v některých momentech působí, jako by určité kaskadérské kousky dělal sám. V neposlední řadě je pak nutno zmínit i Sashu Calle v jejím celovečerním debutu coby Supergirl. Calle odvádí kvalitní práci a zachycuje dobře podstatu Supergirl.
A pokud jde o nějakého hlavního záporáka, tak toho tu moc nehledejte. Sice se tu vrací Generál Zod, ale ten není tolik podstatný, je tu spíš, jen aby měli hrdinové aspoň na chvíli proti komu bojovat. Ono to může zprvu působit poněkud zvláštně, ale když divák pochopí pointu filmu, tak to začne dávat smysl – velký záporák nebyl nikdy potřeba, centrální zápletka je kolem něčeho jiného, a to je osvěžující přístup.
Na první dobrou pak upoutají zajímavé vizuály, které jsou v mnoha ohledech opravdu zvláštní. Najde se zde totiž spoustu momentů, ze kterých je až okatě znát, že jde o CGI (například při Flashově běhu, zobrazení kápí Batmana i Supergirl, Batmanova počáteční akční scéna apod.), jako by se to ani nesnažili zakrývat. Zkrátka vizuální efekty mnohdy skutečně nepůsobí ani trochu realisticky, ale zdá se jako by to byl záměr. Jako by si tvůrci řekli, že se nebudou přehnaně snažit, jde přece o fantaskní superhrdinský film, a ono to kupodivu docela funguje, protože i díky tomu spousta scén působí jako by byla vystřižena ze stránek komiksů.
Není to však tak, že by veškeré CGI působilo takhle podivně kostrbatě. Najde se tu spousta vizuálně působivých momentů, jako třeba Flashovy momenty ve Speed Force, veškeré zpomalené scény, zobrazení paralelních světů a multiverse, prvotní záchrana padajících miminek nebo všechny velké bitky plné výbuchů. Ano, veškerá akce je těžce CGI (možná až na pár výjimek) a ve finálním klimaxu se jako vždy (jako u všech komiksových snímků) jedná o změť efektů – zde to však vše dává tak nějak smysl, vzhledem k Flashovým schopnostem.
Z vizuálního hlediska je pak potřeba zmínit i práci kamery. Kameraman Henry Braham nabízí plno zajímavých úhlů záběru, především pak při zmíněné akci, čímž také dotváří onen správný komiksový feeling. Najde se tu však i pár podivných záběrů, především na Flashův kostým, ve kterých má z nějakého zvláštního důvodu prominentní prostor jeho pozadí a rozkrok. Toto si tvůrci zkrátka mohli odpustit.
Nakonec je pak nutno zmínit i hudební doprovod, za kterým stojí Benjamin Wallfisch, který se podílel například na Shazamovi! nebo Hellboyovi z roku 2019. Jeho skladby dobře doplňují atmosféru snímku. V soundtracku pak nechybí ani jednotlivé znělky superhrdinů, které doplňují jejich příchod na scénu (velice nostalgické je téma Keatonova Batmana). Kromě toho se tu pak nachází i plno popových skladeb, které mnohdy příjemně osvěžují akční scény.
V závěru je Flash povedeným snímkem, který překvapivě patří k tomu lepšímu, co DC v posledních letech vytvořilo. Zápletka (která se možná po zhlédnutí animáku Spider-Man: Napříč paralelními světy nebude zdát tak originální) baví a silně se inspiruje komiksovou předlohou Flashpointu. Komiksové jsou v mnoha ohledech i vizuály, které jsou často až okatě CGI a ani se nesnaží působit realisticky, ale nějakým zvláštním způsobem fungují. Největší tahákem je však bezesporu Ezra Miller v povedené dvojroli, se kterou si poradil nad očekávání a předvedl, že zkrátka umí hrát – obě jeho postavy působí jako oddělené entity a jako by každou hrál někdo jiný. Dlouho očekávaný Flash tak ve spoustě ohledech předčí mnohá očekávání. Je to zkrátka příjemný a pohodový snímek, který potěší hlavně fanoušky DC.

DABING
1.DABING (Kino)
V českém znění: Vojtěch Hájek - Ezra Miller (Barry Allen / Flash), Zdeněk Hruška - Michael Keaton (Bruce Wayne / Batman), Štěpánka Fingerhutová - Sasha Calle (Kara Zor-El / Supergirl), Stanislava Jachnická - Maribel Verdú (Nora Allenová), Rudolf Kubík - Ron Livingston (Henry Allen), Klára Nováková - Kiersey Clemons (Iris Westová), Lukáš Hlavica - Ben Affleck (Bruce Wayne / Batman), Martin Stránský - Michael Shannon (General Zod), Vladislav Beneš - Jeremy Irons (Alfred Pennyworth), Samuel Budiman - Ian Loh (malý Barry Allen), Richard Wágner - Rudy Mancuso (Albert), Silvie Matičková - Saoirse-Monica Jackson (Patty), Tomáš Dastlík - Sean Rogers (Gary), Jan Kanyza - George Clooney (Bruce Wayne / Batman), René Slováčková - Gal Gadot (Diana Princeová / Wonder Woman), Martin Zahálka - Jason Momoa (Arthur Curry / Aquaman), Svatopluk Schuller - Temuera Morrison (Thomas Curry), Petr Burian - Luke Brandon Field (Al Falcone), Martin Hruška - Sanjeev Bhaskar (David Singh), Kristian Haan - Bastian Antonio Fuentes (Tony), Libor Terš - Andoni Gracia (Tonyho otec), Radek Škvor - Kieran Hodgson (Prodavač sendvičů), Zbyšek Horák - Karl Collins (Právník), Terezie Taberyová - Florence Wright (Zdravotnice), Jolana Smyčková - Carla Gugino (Lodní počítač - hlas), Ladislav Novák - Andy Muschietti (Reportér), Radka Stupková - Sue Maund (Paní se psem), Veronika Hronková - Poppy Shepherd (Flashova fanynka), Linda Křišťálová - Nina Barker-Francis (Flashova fanynka), Michal Gulyáš, Tomáš Hospodský, Tereza Nekudová, Diana Popelářová, Jan Raclavský, Eva Voříšková, Ondřej Ženíšek
Překlad: Jakub Racek
Produkce: Lenka Skřečková, Barbora Smotlachová
Zvuk - náběr: Roman Čadek, Petr Šoupa
Zvuk - edit: Martin Ženíšek
Zvuk - mix: Deluxe Media
Dialogy a režie: Ladislav K.J. Novák
Pro Warner Bros. vyrobila LS Productions - 2023

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 15.6.2023 Vertical Ent.
Premiéra USA: 16.6.2023 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Premiéra v půjčovnách Blu-ray:
Poprvé na DVD: 13.9.2023 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 13.9.2023 Magic Box
Poprvé na 4K Blu-ray: 13.9.2023 Magic Box
Poprvé na VOD: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 6 429 148
Tržby celkem - $ 268 101 309
Návštěvnost v ČR 34 048
Náklady (Rozpočet) - $ 220 000 000
 
FILMY V SÉRII
Muž z oceli gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/muz-z-oceli-man-of-steel-2013-143-usa-kanada-velka-britanie-akcni-dobrodruzny-fantasy-sci-fi-731/
Akční / Dobrodružný, USA / Kanada, 2013
Režie: Zack Snyder, Hrají: Henry Cavill, Amy Adams

Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti gastonrolinc.webnode.cz/news/a1185/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 2016
Režie: Zack Snyder, Hrají: Ben Affleck, Henry Cavill

Sebevražedný oddíl gastonrolinc.webnode.cz/news/a1186/
Fantasy / Sci-Fi, USA, 2016
Režie: David Ayer, Hrají: Will Smith, Jared Leto

Liga spravedlnosti gastonrolinc.webnode.cz/news/a1189/
Akční / Dobrodružný, USA, 2017
Režie: Zack Snyder, Hrají: Ben Affleck, Gal Gadot

Wonder Woman gastonrolinc.webnode.cz/news/wonder-woman-wonder-woman/
Akční / Dobrodružný, USA / Hong Kong, 2017
Režie: Patty Jenkins, Hrají: Gal Gadot, Chris Pine

Aquaman gastonrolinc.webnode.cz/news/aquaman-aquaman-2018-143-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-76/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: James Wan, Hrají: Jason Momoa, Amber Heard

Shazam! gastonrolinc.webnode.cz/news/shazam-shazam-2019-123-usa-akcni-dobrodruzny-komedie-fantasy-64/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: David F. Sandberg, Hrají: Zachary Levi, Mark Strong

Birds of Prey (Podivuhodná proměna Harley Quinn) gastonrolinc.webnode.cz/news/birds-of-prey-podivuhodna-promena-harley-quinn-birds-of-prey-and-the-fantabulous-emancipation-of-one-harley-quinn-2020-109-usa-akcni-dobrodruzny-krimi-komedie-56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2020
Režie: Cathy Yan, Hrají: Margot Robbie, Rosie Perez

Wonder Woman 1984 gastonrolinc.webnode.cz/news/wonder-woman-1984-wonder-woman-1984-2020-115-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-sci-fi-46/
Akční / Dobrodružný, USA, 2020
Režie: Patty Jenkins, Hrají: Gal Gadot, Chris Pine

Liga spravedlnosti Zacka Snydera gastonrolinc.webnode.cz/news/liga-spravedlnosti-zacka-snydera-zack-snyders-justice-league-2021-240-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-74/
Akční / Dobrodružný, USA, 2021
Režie: Zack Snyder, Hrají: Ben Affleck, Henry Cavill

Sebevražedný oddíl gastonrolinc.webnode.cz/news/sebevrazedny-oddil-2-suicide-squad-2-2021-130-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-73/
Akční / Dobrodružný, USA, 2021
Režie: James Gunn, Hrají: Margot Robbie, Joel Kinnaman

The Batman gastonrolinc.webnode.cz/news/the-batman-the-batman-2022-usa-akcni-drama-krimi/
Akční / Drama / Krimi, USA, 2022
Režie: Matt Reeves, Hrají: Robert Pattinson, Zoë Kravitz

Black Adam gastonrolinc.webnode.cz/news/black-adam-black-adam-2022-usa-akcni-sci-fi-v-priprave/
Akční / Sci-Fi, USA, 2022
Režie: Jaume Collet-Serra, Hrají: Dwayne Johnson, Noah Centineo

The Flash gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/the-flash-the-flash-2022-usauakcni-dobrodruzny-fantasy-sci-fi-v-priprave/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA, 2002
Režie: Andy Muschietti, Hrají: Ben Affleck, Ezra Miller

Aquaman a ztracené království gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/aquaman-and-the-lost-kingdom-aquaman-and-the-lost-kingdom-2022-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-v-priprave/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA, 2023
Režie: James Wan, Hrají: Jason Momoa, Amber Heard

Shazam! Hněv bohů gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd190/
USA, Akční / Dobrodružný / Komedie, 2023
Režie: David F. Sandberg, Hrají: Zachary Levi, Asher Angel

Blue Beetle gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd215/
USA, Sci-Fi 2023
Režie: Angel Manuel Soto, Hrají: Xolo Mariduena

Batgirl
USA, Akční / Dobrodružný / Krimi, 2023
Režie: Adil El Arbi, Bilall Fallah, Hrají: Leslie Grace, Brendan Fraser
 
Tvůrci a herci
Andy Muschietti (Režie), Michael Disco (Produkce), Barbara Muschietti (Produkce), Benjamin Wallfisch (Hudba), Henry Braham (Kamera), Jason Ballantine (Střih), Paul Machliss (Střih), Rich Delia (Casting), Kate Ringsell (Casting), Paul D. Austerberry (Scénografie), Dominic Capon (Scénografie), Julia Dehoff (Scénografie), Alexandra Byrne (Kostýmy), Colin Nicolson (Zvuk), Michael Keller (Zvuk), Victoria Down (Masky), Zoe Tahir (Masky), Christina Hodson (Scénář), Ezra Miller (Herec), Michael Keaton (Herec), Sasha Calle (Herec), Ben Affleck (Herec), Michael Shannon (Herec), Kiersey Clemons (Herec), Maribel Verdú (Herec), Ron Livingston (Herec), Jeremy Irons (Herec), Rudy Mancuso (Herec), Temuera Morrison (Herec), Richie Lawrie (Herec), Ian Loh (Herec), Nina Barker-Francis (Herec), Antje Traue (Herec), Saoirse-Monica Jackson (Herec), Eric Tiede (Herec), Luke Brandon Field (Herec), Isabelle Bernardo (Herec), Andy Muschietti (Herec), Gal Gadot (Herec), Jason Momoa (Herec), George Clooney (Herec)
 
2023/144/USA/Akční, Dobrodružný, Fantasy, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
-  Warner Bros. po vydání Zack Snyder's Justice League (2021) prohlásilo, že kánonem nadále zůstává původní Justice League (2017) a žádné petice ani žádosti fanoušků to nezmění. I přesto Flash navazuje právě na verzi Zacka Snydera, kdy se přímo odvolávají na události z jeho verze, a to když Barry (Ezra Miller) mluví s Brucem (Ben Affleck) o cestování časem ve městě Pozharnov. Tuto teorii podporuje i fakt, že Iris West (Kiersey Clemons) ve filmu tvrdí Barrymu, že ho musela nedávno vidět. Mluvilo se o scéně, kdy Barry zachraňuje Iris při autonehodě. Obě scény v původní verzi z roku 2017 nejsou.
- Když Barry (Ezra Miller) spěchá k soudu, okrade po cestě o hot dog režiséra filmu Andyho Muschiettiho.
- Film byl po neúspěchu Ligy spravedlnosti (2017) několikrát odložen, původní premiéra měla proběhnout v roce 2018.
- Jeffrey Dean Morgan vtipkoval o Michaelu Keatonovi, že mu ukradl roli Batmana v tomto filmu, a to kvůli tomu, že film adaptuje komiks „Flashpoint“, ve kterém je Batman Thomas Wayne, kterého právě v DCEU světě hraje Jeffrey.
- Bruna Marquezine byla zvažována pro roli Supergirl (Sasha Calle).
- Herec Ray Fisher si měl původně v tomto filmu zopakovat svou roli Cyborga, ale v lednu 2021 byl ze scénáře vymazán kvůli jeho neshodám s vedením Warner Bros.
- Na rozdíl od problematické produkce Ligy spravedlnosti (2017), Ben Affleck řekl, že si natáčení užil a skvěle se bavil, když si zopakoval svou roli Batmana v tomto filmu.
- Jedná se o třetí adaptaci DC komiksu „Flashpoint“ po filmu Liga spravedlivých: Záchrana světa (2013) a třetí sérii seriálu Flash (od r. 2014).
- Sasha Calle je již čtvrtou herečkou, která ztvárňuje v hrané podobě postavu Supergirl. Před ní to byli Helen Slater, Laura Vandervoort a Melissa Benoist. Zároveň je první latinskou herečkou, která ztvárnila postavu Supergirl.
- Jedná se o druhý DCEU snímek, který napsala scenáristka Christina Hodson. Tím prvním byl snímek Birds of Prey (Podivuhodná proměna Harley Quinn) (2020).
- Jedná se o první celovečerní snímek od režiséra Andy Muschietti, který není horor.
- K filmu vyšel třídílný komiksový prequel s názvem „Flash: Fastest Man Alive“, ve kterém je i Batman, a Flash se zde utkal se záporákem jménem Girder.
- Ben Affleck si v tomto filmu zahraje Batmana už počtvrté (Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti – 2016, Sebevražedný oddíl – 2016, Liga spravedlnosti – 2017), čímž se stává hercem, který postavu netopýřího muže ve filmu ztvárnil v historii nejvícekrát.
- Ben Affleck dostal nabídku na režii, ale odmítl.
- Tvůrci tvrdí, že se inspirovali filmem Návrat do budoucnosti (1985).
- Ezra Miller je již pátým hercem, který se představil v roli hraného Flashe. Před ním si Flashe zahráli Rod Haase v Legends of the Superheroes (1979), John Wesley Shipp v The Flash (1990), Kenny Johnston v Justice League of America (1997) a Grant Gustin v The Flash (2014).
- Poprvé se postava Flashe objevila v roce 1940 v komiksovém sešitu "Flash Comics #1".
- Vo filme sa nenápadne objavil aj Nikolaj Coster-Waldau, je to okoloidúci, ktorému mladý Barry (Ian Loh) ukradne kúsok pizze po tom, čo prvýkrát získal svoje schopnosti. Predtým spolupracoval s režisérom Andym Muschiettim vo filme Mama (2013).
- Tom Cruise bol jedným z prvých ľudí, ktorí videli film, keďže mu bola zaslaná jedna kópia mesiace pred uvedením v kinách. Premietal ho vo svojom dome v Beverly Hills a tak sa mu páčil, že hneď zavolal režisérovi Andymu Muschiettimu, aby mu zablahoželal.
- Nápis na väzenskej uniforme Supergirl (Sasha Calle) znie „Samaya Opasnaya“, čo v ruštine znamená „Najnebezpečnejšia“.
 
Odkazy