Aquaman a ztracené království / Aquaman and the Lost Kingdom (2023/124/USA/Akční, Dobrodružný, Fantasy) 61%

17.11.2021 15:02
JEDNOU VĚTOU
„Arthur musí požádat o pomoc svého nevlastního bratra Orma, aby ochránil Atlantidu před Black Mantou, který ve své posedlé snaze pomstít smrt svého otce vypustil ničivou zbraň."

OBSAH
Poté, co se mu nepodařilo Aquamana (Jason Momoa) porazit poprvé, se Black Manta (Yahya Abdul-Mateen II), stále poháněný potřebou pomstít smrt svého otce, nezastaví před ničím, aby Aquamana jednou provždy zničil. Tentokrát je Black Manta hrozivější než kdykoli předtím a vládne mocí bájného černého trojzubce, který uvolňuje prastarou a zlovolnou sílu. Aby ho Aquaman porazil, obrátí se na svého uvězněného bratra Orma (Patrick Wilson), bývalého krále Atlantidy, a uzavře s ním nepravděpodobné spojenectví. Společně musí odložit své rozdíly, aby ochránili své království a zachránili Aquamanovu rodinu i svět před nevratnou zkázou. (Vertical Entertainment)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Aquaman a jeho bratr Orm musí zastavit zloducha Black Mantu, dřív než… to je jedno. James Wan natočil film, který je i díky šíleným zásahům studia naprosto idiotský a nesmyslný. Ale i přesto nečekaně zábavný, protože režisér háže na diváky jednu vizuální atrakci za druhou a pokud se nezačnete nutit do přemýšlení, možná zjistíte, že se na to vlastně docela příjemně kouká. Ale v hlavě druhý Aquaman dlouho nevydrží. Na to je to zkrátka pořád až příliš velká pitomost. Éra DCEU však mohla skončit i hůř. (MrHlad) 3*

Jamese Wana je škoda na tyhle digitální blbiny. Chce to buď další horor nebo nějaký akční nářez, tohle zkrátka mohl natočit kdokoliv jiný a výsledk by vyšel stejný- Průměrný. Přitom jednička byla hodně fajn, tohle je trochu recyklace, ale zároveň bez žádné přidané hodnoty. Humor nefunguje ani zde, proč je tu sakra zas ten stejný záporák a ne někdo nový? Chyběla mi tu nějaká vyloženě hororová a atmosférická sekvence z jedničky ( kde byly ty potvory jak z Vetřelce- Škoda, že ten spin-off s němi se zrušil). Vedlejší postavy tu moc prostoru nemají Nicole Kidman, Amber Heard i Lundgren jsou tu chvilkově a akce sice střídá akci, ale žádná vyloženě neurve koule. Když si vybavím zpětně ten epický monstrózní fight z jedničky, tak tady bylo finále docela dost komorní, což je za mne velké mínus. V Theatre Deluxe ozvučení super, bylo se na co dívat, takže vyloženě nasraný člověk po projekci není. Je to lepší než Marvels,Antman a Blue Beetle, ale pořád to sakra není nic extra. Komiksovky jdou už špatným směrem. 6/10. (EvilPhoEniX) 2*

Jednička byla překvapivě fajn a tak tohle byla jedna z mála komiksovek na kterou jsem byl zvědavej. Bohužel tohle je pokračování se kterým evidentně nikdo nevěděl co si vlastně počít. Možná, že Wan měl nějakou vizi, ale to mu svými zásahy totálně dojebalo studio a tak vznikl divný mišmaš akce vizuálních atrakcí a infantilního humoru. Neříkám, že o tomhle plus mínus nebyl i první díl, ale tam to dokázalo překvapivě fungovat jako celek. Tady máte pocit, že jste dostali to samý a navrch ještě převařený do víc samoúčelný podoby. Takže jak jsem někde četl tak DC si dává pauzu a já asi definitivně končím s komiksy, protože to jakž takž kvalitní už tu v nějaký formě bylo a s tím co do nás valí v poslední době jak jsem se ostatně na některých příkladech přesvědčil nemá smysl ztrácet čas.30% (Wacoslav1) 2*

VELKÁ RECENZE
To je přesně pokračování Aquamana. Setkáváme se v něm opět s Arthurem Currym, který působí jako hrdina Aquaman. Nyní musí balancovat svůj superhrdinský život s rolí krále podmořského království Atlantidy a otce malého miminka. Je to zkrátka těžké. A ještě se to zhorší, když se na scéně opět objeví záporák Black Manta, stále poháněný svou potřebou pomstít smrt svého otce, za kterou může Aquaman. Tentokráte je však hrozivější než kdy jindy, neboť vládne mocí prastarého temného trojzubce, který je ovládán zlověstnou sílou. Svými činy navíc rapidně zrychluje globální oteplování planety Země a ohrožuje veškerý život na ní. Aquaman zkrátka musí zasáhnout a jediný, kdo mu může pomoci, je jeho bratr Orm, kterého v předchozím díle úspěšně uvěznil. Uzdraví společné dobrodružství zlomený bratrský vztah? A objeví na své cestě více, než čekali?
Tak se prezentuje nové pokračování ze světa Aquamana, za kterým stojí duo režisér James Wan a scenárista David Leslie Johnson-McGoldrick, které se podepsalo i pod prvním dílem. Avšak tentokráte už to není tolik zábavný a poměrně koherentní film. Sequel je sice stále víceméně koukatelný, ale to je tak vše. Samotný příběh není nijak zvlášť hlubokomyslný a zápletka je spíše chaotická, jako by tvůrci nevěděli co, a tak poskládali několik nápadů dohromady – globální oteplování, prastarý padouch a ještě starší kletba, pomstychtivý Black Manta a nesourodý bratrský vztah.  Zkrátka je toho tady strašně moc naráz a současně vlastně nic.
Jsou to všechno velká klišé, se kterými si Wan a Johnson-McGoldrick hrají. Tlačí pak především na linku s globálním oteplováním, což je sympatické a ušlechtilé, ale hrají zde až příliš moc na sílu, a to jejich myšlence spíše uškodí. Až moc na sílu je brán i vztah Aquamana a Orma, kteří spolu sice mají na plátně dobrou chemii, a vlastně jsou jejich společné scény to jediné, co zde baví sledovat, ale nejde zde bohužel o nic přehnaně originálního.
Jejich vztah se totiž až moc podobá tomu, který mají v Marvelu Thor a Loki. A to až na tolik, že i samotné postavy zmíní v narážce tyto norské bohy. Tvůrci jsou si tedy této podobnosti vědomi, ale ani to celé situaci moc nepomáhá. A kopírování od konkurence je tu více. Velice neoriginální je i celá dějová linka, v níž se hrdina rozhoduje, zda odkrýt svou tajnou podvodní říši světu. Je to naprosto totožné dilema, které měl Black Panther ve svém prvním snímku – není tak vůbec překvapivé, že i zde to pak vyústí v úplně stejné řešení. A to až tak okatě zkopírované, že by měla být tvůrcům hanba.
Jediným štěstím snad je, že má vyprávění spád, a to především díky záživným akčním scénám. Bojování je tu opravdu spousta a vesměs nenudí. Podmořské bitky jsou však vizuálního hlediska ne vždy nejkvalitněji provedené. CGI je tu velice znatelné a občas až moc kostrbaté – jako pěst na oko působí například už úvodní scéna, ve které Aquaman bojuje bok po boku svého věrného mořského koníka. Je to prvek přejatý z komiksů, který však na plátně moc dobře nefunguje. Zbylé akční scény jsou poměrně chaotické a ne úplně originální, což je škoda, vzhledem k tomu, že se odehrávají v nevšedním podmořském prostředí. Působí zkrátka velmi genericky a suše, jako kterákoliv jiná typická filmová bitka. Zmíněný podmořský svět je pak z vizuálního hlediska také trochu nevýrazný, zvláště oproti tomu, jak barvitě byl vykreslen v prvním díle.
Ničím moc neoslní ani herci. Jason Momoa, ač je velmi charismatický, tak v roli Aquamana nepodává nic, co by se dalo porovnat s hereckým výkonem. Momoa prostě hraje sám sebe a působí po celou dobu tak, že zkrátka přišel v civilu na plac a kamery ho prostě tak nějak začaly natáčet. Naštěstí to zde nijak moc nevadí a k jeho roli to i vlastně sedí, ale přeci jen se mohl snažit o trochu více. A nenamáhá se ani zbytek obsazení, který jakoby ztratil veškerou motivaci hrát a přišel si jen pro výplatu. Nicole Kidman jako Atlanna podává jeden ze svých nejhorších výkonů, Yahya Abdul-Mateen II jako Black Manta je jen naštvaný, agresivní a neustále mrzutě zamyšlený, jeho pomocníci robotičtí (zvláště Jani Zhao, která je strašně křečovitá) a Amber Heard jako Mera je opět velmi plochá (nehledě na to, že by jí, po prohraném soudu s Johnnym Deppem, mělo být ve snímku o dost méně).
Jediní, kdo se snaží a podávají kvalitní výkony, jsou Patrick Wilson coby Orm a Dolph Lundgren jako král Nereus. Je znát, že Wilson si roli Orma užívá a svým přednes trochu zdvihá úroveň celého filmu. Jeho výkon má vrstvy i emoce a zkrátka baví. Podobně je na tom Lundgren, kterému navíc pomáhá jeho charisma a oproti ostatním hercům je v jeho scénách znát snaha o to, vytřískat z nepovedeného scénáře aspoň něco ve svém přednesu, což je chvályhodné.
V neposlední řadě pak, vedle Wilsona a Lundgrena, baví i hudební doprovod. Ten je podobně hravý a chytlavý jako v jedničce. Vedle soundtracku, na kterém se opět podepsal Rupert Gregson-Williams, tu zaznívají i hity jako Born to be Wild nebo Spirit In The Sky.b
Dohromady je Aquaman a ztracené království hluboce průměrná podívaná. Příběh ničím neoslní, kombinuje příliš prvků dohromady a není moc originální. Ono kopírování od konkurence je až příliš okaté, a proto tak moc vadí. Neoslní ani vizuální stránka a, s výjimkou Wilsona a Lundgrena, nepomáhají ničemu ani herecké výkony. Momoa je zkrátka, jako vždy, sám sebou, čímž moc celou podívanou nezachraňuje. Baví akorát tak chytlavý soundtrack a momenty mezi Aquamanem a Ormem. Jinak však má toto DC dílo téměř jistou cestu do hlubin filmového zapomnění.

DABING
1.DABING (Kino)
V českém znění: Martin Zahálka - Jason Momoa (Arthur Curry / Aquaman), Filip Jančík - Patrick Wilson (Orm / Ocean Master), Oldřich Hajlich - Randall Park (Dr. Shin), Ivo Hrbáč - Yahya Abdul-Mateen II (David Kane / Black Manta), Libor Hruška - Dolph Lundgren (král Nereus), Simona Vrbická - Nicole Kidman (Atlanna), Irena Máchová - Amber Heard (Mera), Svatopluk Schuller - Temuera Morrison (Thomas Curry), Petr Lněnička - John Rhys-Davies (král Solnařů), Ondřej Kavan - Pilou Asbak (Kordax), Pavla Dostálová - Indya Moore (Karshon), Aneta Krejčíková - Jani Zhao (Stingray), Petr Gelnar - Martin Short (Kingfish), Pavel Šrom - Vincent Regan (Atlan), Pavel Rímský - Michael Beach (Jesse Kane), Ondřej Rychlý - Jay Rincon (Shinův kolega), Ladislav Novák - Mark Kwak (reportér), Tomáš Novotný - Ricardo Molina (reportér), Malvína Pachlová - Sohm Kapila (reportérka), Petra Tišnovská - Dylan Silver (reportérka), Roman Čadek, Michala Gatialová, Tomáš Hospodský, Lucie Hrochová, Pavlína Kročová, Jan Raclavský, Jakub Štěpán
Překlad: Jakub Racek
Produkce: Lenka Skřečková, Barbora Smotlachová
Zvuk: Roman Čadek, Martin Ženíšek, Filip Mošner
Mix: Deluxe Media
Dialogy a režie: Ladislav K.J. Novák
Pro Warner Bros. vyrobila LS Productions - 2023

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 21.12.2023 Vertical Entertainment
Premiéra USA: 22.12.2023 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč
Tržby celkem - $
Návštěvnost v ČR
Náklady (Rozpočet) - $
 
FILMY V SÉRII
Muž z oceli gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/muz-z-oceli-man-of-steel-2013-143-usa-kanada-velka-britanie-akcni-dobrodruzny-fantasy-sci-fi-731/
Akční / Dobrodružný, USA / Kanada, 2013
Režie: Zack Snyder, Hrají: Henry Cavill, Amy Adams

Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti gastonrolinc.webnode.cz/news/a1185/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 2016
Režie: Zack Snyder, Hrají: Ben Affleck, Henry Cavill

Sebevražedný oddíl gastonrolinc.webnode.cz/news/a1186/
Fantasy / Sci-Fi, USA, 2016
Režie: David Ayer, Hrají: Will Smith, Jared Leto

Liga spravedlnosti gastonrolinc.webnode.cz/news/a1189/
Akční / Dobrodružný, USA, 2017
Režie: Zack Snyder, Hrají: Ben Affleck, Gal Gadot

Wonder Woman gastonrolinc.webnode.cz/news/wonder-woman-wonder-woman/
Akční / Dobrodružný, USA / Hong Kong, 2017
Režie: Patty Jenkins, Hrají: Gal Gadot, Chris Pine

Aquaman gastonrolinc.webnode.cz/news/aquaman-aquaman-2018-143-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-76/
Akční / Dobrodružný, USA, 2018
Režie: James Wan, Hrají: Jason Momoa, Amber Heard

Shazam! gastonrolinc.webnode.cz/news/shazam-shazam-2019-123-usa-akcni-dobrodruzny-komedie-fantasy-64/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: David F. Sandberg, Hrají: Zachary Levi, Mark Strong

Birds of Prey (Podivuhodná proměna Harley Quinn) gastonrolinc.webnode.cz/news/birds-of-prey-podivuhodna-promena-harley-quinn-birds-of-prey-and-the-fantabulous-emancipation-of-one-harley-quinn-2020-109-usa-akcni-dobrodruzny-krimi-komedie-56/
Akční / Dobrodružný, USA, 2020
Režie: Cathy Yan, Hrají: Margot Robbie, Rosie Perez

Wonder Woman 1984 gastonrolinc.webnode.cz/news/wonder-woman-1984-wonder-woman-1984-2020-115-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-sci-fi-46/
Akční / Dobrodružný, USA, 2020
Režie: Patty Jenkins, Hrají: Gal Gadot, Chris Pine

Liga spravedlnosti Zacka Snydera gastonrolinc.webnode.cz/news/liga-spravedlnosti-zacka-snydera-zack-snyders-justice-league-2021-240-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-74/
Akční / Dobrodružný, USA, 2021
Režie: Zack Snyder, Hrají: Ben Affleck, Henry Cavill

Sebevražedný oddíl gastonrolinc.webnode.cz/news/sebevrazedny-oddil-2-suicide-squad-2-2021-130-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-73/
Akční / Dobrodružný, USA, 2021
Režie: James Gunn, Hrají: Margot Robbie, Joel Kinnaman

The Batman gastonrolinc.webnode.cz/news/the-batman-the-batman-2022-usa-akcni-drama-krimi/
Akční / Drama / Krimi, USA, 2022
Režie: Matt Reeves, Hrají: Robert Pattinson, Zoë Kravitz

Black Adam gastonrolinc.webnode.cz/news/black-adam-black-adam-2022-usa-akcni-sci-fi-v-priprave/
Akční / Sci-Fi, USA, 2022
Režie: Jaume Collet-Serra, Hrají: Dwayne Johnson, Noah Centineo

The Flash gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/the-flash-the-flash-2022-usauakcni-dobrodruzny-fantasy-sci-fi-v-priprave/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA, 2002
Režie: Andy Muschietti, Hrají: Ben Affleck, Ezra Miller

Aquaman a ztracené království gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/aquaman-and-the-lost-kingdom-aquaman-and-the-lost-kingdom-2022-usa-akcni-dobrodruzny-fantasy-v-priprave/
Akční / Dobrodružný / Fantasy, USA, 2023
Režie: James Wan, Hrají: Jason Momoa, Amber Heard

Shazam! Hněv bohů gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd190/
USA, Akční / Dobrodružný / Komedie, 2023
Režie: David F. Sandberg, Hrají: Zachary Levi, Asher Angel

Blue Beetle gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/original-dvd215/
USA, Sci-Fi 2023
Režie: Angel Manuel Soto, Hrají: Xolo Mariduena
 
Tvůrci a herci
James Wan (Režie), Peter Safran (Produkce), James Wan (Produkce), Rob Cowan (Produkce), Rupert Gregson-Williams (Hudba), Don Burgess (Kamera), Kirk M. Morri (Střih), Anne McCarthy (Casting), Kellie Roy (Casting), Lucinda Syson (Casting), Bill Brzeski (Scénografie), Richard Sale (Kostýmy), Harry Cohen (Zvuk), Justin Raleigh (Masky), Satinder Chumber (Masky), David Leslie Johnson-McGoldrick (Scénář), Mort Weisinger (komiks), Paul Norris (komiks), Jason Momoa (Herec), Patrick Wilson (Herec), Yahya Abdul-Mateen II (Herec), Dolph Lundgren (Herec), Nicole Kidman (Herec), Temuera Morrison (Herec), Ben Affleck (Herec), Amber Heard (Herec), Pilou Asbak (Herec), Randall Park (Herec), Indya Moore (Herec), Vincent Regan (Herec), Jani Zhao (Herec), Ricardo Molina (Herec)
 
2023/124/USA/Akční, Dobrodružný, Fantasy
 
Zajímavost k filmu
- Jason Momoa (Aquaman) obdržel za roli Aquamana honorář ve výši 15 milionů amerických dolarů, což je dvojnásobek toho, kolik dostal za první díl.
- Michael Keaton ztvárnil postavu Batmana ve filmech od Tima Burtona, popř. ve Flashovi (2023). Původně se ale počítalo s tím, že si Keaton slavného detektiva zahraje i zde. Scény, které herec natočil, ale byly nakonec vystřiženy. Ben Affleck, jenž si maskovaného hrdinu v minulosti též několikrát zahrál, se rovněž objevil na place druhého Aquamana, nicméně i „jeho“ Batman skončil na podlaze střižny.
- Vincent Regan (Atlan) se již dříve objevil v seriálu BBC Atlantída (od r. 2013).
- Po snímcích 300: Bitva u Thermopyl (2006) a Ghost Rider 2 (2011) se jedná o třetí komiksový film Vincenta Regana (Atlan).
- Scénograf Bill Brzeski uvádí jako vliv na svou práci na tomto filmu práci Raye Harryhausena, konkrétně jeho dobrodružné filmy The 7th Voyage of Sinbad (1958) a Jáson a Argonauti (1963).
- Tvůrci přirovnávají vztah Arthura (Jason Momoa) a Orma (Patrick Wilson) v tomto filmu k vtipkování mezi Jackem Catesem (Nick Nolte) a Reggiem Hammondem (Eddie Murphy) v akční komedii 48 hodin (1982): „Nemají zájem být spolu, ale jsou nuceni se spojit.“
- Vincent Regan převzal roli krále Atlana po Grahamu McTavishovi, který tuto postavu ztvárnil ve filmu Aquaman (2018).
- Karshon (Indya Moore), v historii DC Comic známý spíše jako Žralok, je po King Sharkovi z filmu Sebevražedný oddíl (2021) druhou žraločí bytostí, která se objevila v DC Extended Universe.
- Jedná se o čtvrtý film DC uvedený v roce 2023, po filmech Shazam! Hněv bohů (2023), Flash (2023) a Blue Beetle (2023), čímž se stal rekordmanem v počtu filmů DC vydaných v jednom roce. (Johnny.AR
- Patnáctý a poslední film v DC Extended Universe.
- Ve filmu se objevuje Aquamanův (Jason Momoa) oř Storm, mořský kůň z komiksů a seriálu Aquaman (od r. 1968).
- Poslední film z DC Extended Universe, na kterém se podílel výkonný producent Walter Hamada po svém odchodu z DC Films v roce 2022.
- Pokračování bylo oznámeno měsíc po uvedení filmu Aquaman (2018).
- Pracovní název filmu byl „Necrus“, což je podmořské království z komiksů o Aquamanovi, které se objevilo i v tomto filmu.
- Black Manta (Yahya Abdul-Mateen II) v tomto filmu obléká novější elegantnější oblek, který je založen na jeho kostýmu Silver Age z komiksu „Aquaman“.
- Aquaman (Jason Momoa) si v tomto filmu oblékne modrý stealth oblek, který má schopnost měnit barvu inspirovanou chobotnicí. Modrý oblek pochází z komiksu „Aquaman“ z roku 1986.
- Výtvarník filmu Bill Brzeski se nechal inspirovat tvorbou trikaře Raye Harryhausena.
- Willem Dafoe si kvůli nabitému rozvrhu nemohl zopakovat roli Vulka z prvního filmu. Scény, ve kterých měla tato postava figurovat, byly přepsány a větší prostor dostala Nicole Kidman v roli královny Atlany.
- Herečka Amber Heard dostala za film honorář ve výši 2 milionů amerických dolarů, což je o jeden milion víc, než kolik dostala za první díl – její postava Mery však paradoxně stráví na plátně podstatně méně času. Vzhledem ke skandálům herečky se produkce rozhodla omezit její roli na nezbytné minimum.
- Jedná se o první filmové pokračování Nicole Kidman, ve kterém si zahrála stejnou roli.