Deadpool / Deadpool (2016/108/USA, Kanada/Akční, Dobrodružný, Komedie, Sci-Fi) 84% -Blu-ray-

12.09.2018 07:46
JEDNOU VĚTOU
„Je tak cool, že každej vool skončí vejpool."

OBSAH
Než se stal Deadpoolem, byl Wadem Wilsonem (Ryan Reynolds), bývalým členem speciálních jednotek. Když mu lékaři diagnostikovali pokročilé stadium rakoviny, podrobil se experimentální léčbě v rámci programu Weapon X, známého a populárního především mezi x-menovskými mutanty. Díky tomu se Wade zbavil rakoviny, a nejenže zůstal naživu, ale také jako bonus získal schopnost rychlého samouzdravování. Bohužel však – například oproti Wolverinovi, který po podobné léčbě zůstal celkem sexy – z tohoto pokusu vyšel trvale znetvořený. Vypadá dle vlastních slov jako „avokádo, které mělo sex se starším avokádem". I proto celkem bez většího odporu přijal okostýmované alter ego jménem Deadpool.(CinemArt CZ)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Koukat se na Deadpoola je trochu jako jít po Václaváku s ožralým kámošem, který si stoupne uprostřed chodníku a začne chcát. Každých deset vteřin zařve: BACHA MÁM V RUCE PTÁKA!, což je nejdřív docela funny, ale pak se to stane krapet předvídatelné a únavné. Deadpool je odlišný ne tím, že by se tolik od ostatních superheroes lišil, ale tím, že odlišnost neustále tematizuje a sype divákům do ksichtu. Jinak je úplně stejně průhledný jako CapAm, jen tam, kde se kapitán chová jako Dušín, se Deadpool nutně zachová vždy jako kokot. Je to prostě modelový návrat potlačeného. Marvel tak dlouho odsouval násilí, vulgaritu a sex ze svých filmů, až vzniklo dost materiálu na Deadpoola, který ukázkově zaplňuje všechny díry (pěstí). Funguje to jako objednávkový fan service a lubrikant pro další X-Meny, kde se určitě nebude klít a masturbovat. A stejně tak pro celé marvelovské univerzum, ať už za ním stojí kdokoli. Neberte to špatně - hlášky jsou bezva, akce fajn. Ale pod pozlátkem frků vo korektnosti a honění péra je v jádru úplně stejně jalová romantická story se špatným padouchem (Ed Skrein = lame), jako v případě mnoha dalších komiksáků. Deadpool vydělává na tom, že na svoje slabiny poukáže, ale výsledkem není tak zábavná a soudržná podívaná jako Strážci galaxie, ale spíš zmateně kličkující přešívka, která svoje slabiny maskuje pubertálními výstřelky. Jen to z mého pohledu nefunguje jako film, ale spíš jako fanboyovská směsice gagů s proměnlivou úrovní. S rostoucí stopáží roste i pocit, že film jede na automat a na jeden dobrý gag vychrlí tří průměrné. Takže OK, beru, ale okouzlení Kick-Assem se neopakuje, Vaughn trotiž dovede chcát proti větru i bez toho, aby vám stokrát zdůraznil, že při tom drží v ruce ptáka a to se nedělá. Škoda, že mi není o 20 let míň. Jak správně poznamenal kolega Samohan Řepák: byl by to nejlepší film, co jsem kdy viděl. Tohle musím v tradici českého filmu překřtít na SUPERHRDINSKI FILM. (Marigold) 3*

Z malého/bezvýznamného štěku ve Wolverinovi rovnou do první ligy? Tohle srazilo všechny odborníky (přes kvalitu - kritiky, ano :) - i tržby) do kolen. Nevěřil jsem, že ten film může fungovat. Obavy z roztříštěnosti filmu do jednotlivých vtipných scén se ale nenaplnily a to halvně díky skvěle zvolené struktuře vyprávění. Deadpool ale hlavně láká diváky na specifický humor (kdo sledoval internet, sociální sítě a plakáty okolo Deadpoola, ten ví...) a tady nabírá film opravdu na obrátkách. Je tu hromada narážek na jiné filmy, na Wolverina, na Xmeny, na casting filmů... a pak je tu tuna sexistických vtipů, které pobaví většinou největší pr*sata v sále (a jejich partnerky, co se smějí také všemu:)). Když nad tím zpětně přemýšlím, většina těchto "Im touching myself tonight" vtipů je vlatně zbytečná a film by fungoval i bez nich (a jejich kvalita je neuvěřitelně různorodá). Sečteno podtrženo, tohle je jiná komiksárna, sprostá, odvážná a procenty hodně nadhodnocená, ale i přesto zábavná! PPS: je to vlastně správně, aby si film uvědomoval sám sebe a kritizoval okolní universa nebo obsazení rolí?:) To už je na jinou diskuzi... PS: jsem sám zvědav, co ještě se z prvního Wolverina "odřízne" vzhledem k tomu, že Deadpool má svůj restart, Gambita čeká to samé... (Djkoma) 4*

Titulním hrdinou na plakátech inzerovanou lásku jsem pocítil 15. 2. 2016. A to v rámci fligny, kterou na mne sehrála má drahá choť ve stylu "původní plán padá, ale už máme domluvené hlídání, tak jsem aspoň vybrala kino, z práce doraž do Cinestaru, jdeme na Padesátku"... v tu chvíli bych se samozřejmě nejradši rozvedl od stolu, od lože, a kdyby to šlo (jako že krom společného oddlužení manželů to nejde), tak i od spisu;) O několik hodin později (když mě samozřejmě nechala vydusit do poslední minuty, a až těsně před zatměním v sále) mi řekla, že místo kokotkoviny se budu moct dívat na bezuzdný pubertální comicsový nářez v poctivém erkovém dizajnu:) A můžu vám říct, že i když jsem tak nějak filmového Deadpoola hlavně skrz trailery registroval, tak že to bude až takhle nekorektní, nedospělé a plné starého dobrého ultranásilí, podaného jako děsná kůlna, to jsem nečekal:) Ryan Reynolds dokazuje, že jeho filmová kariéra asi taky kdysi dostala nějaký mutantí boost, protože přece jenom, vzpomeňte třeba na Bladea III nebo na Zeleného Lampáša... a světe div se, on nejenom, že to rozchodil, ale dokonce rozběhal, a na olympiádě získal zlatou medaili. Ačkoliv rudá by mu asi seděla lépe. Řekněme si to na rovinu, sice jsem se v některých momentech až styděl za to, že mi smíchy tečou slzy, ale nic to nemění na tom, že tenhle naprosto neseriózní a v zásadě jasně prvoplánový pokus vyventilovat nahromaděnou páru politické i jiné rodinnězábavné korektnosti, kterou nás doteď marvelácká vlna (čest výjimkám) zalévala, mě bavil jako už dlouho nic. Takže i když poměr povedenějších a naprosto zbytečných honibrckých vtipů, stejně jako počet záběrů až dětinsky podávaného sexuálního života Wadea Wilsona a Orijské megalomanky Adriy, mi přišly nezvládnuté, stejně se nemůžu donutit jít pod 80%. Se seriózními pokusy o temný (nebo aspoň temnější) comics to samozřejmě nemá nic společného, a chybí tu libové herecké výkony a stylovost Kingsmanů, ale čas od času je takový film přesně to, co potřebuju - a tvůrcům ze srdce přeju každičký vydělaný dolar:) (Gemini) 4*

VELKÁ RECENZE
Comicsové filmy už jsou s námi celkem dlouho a zvykli jsme si, že nebývají jen o superhrdinech. Vedle Avengers totiž do téhle škatulky patří třeba i Road to Perdition nebo drama Přízračný svět, ale v devíti z deseti případů to nakonec bohužel/bohudík je stejně o tom, že jeden borec v divném oblečení mlátí jiného. Okoukává se to. Čas od času vyleze nějaká překvapivá pecka, jindy filmy ošklivě zklamou a celkově je toho zkrátka hromada. Tak velká, že už se konečně dostává i na superhrdiny, kteří jsou trošku jiní. Co to kecám, Deadpool je jiný hodně.  
U nás ho zas tak moc lidí nezná, ale kdo sleduje trailerovou kampaň a několikaleté snažení Ryana Reynoldse dostat tohohle ukecaného řezníka na plátna kin, asi pochopil, že nejde o úplně obvyklou postavu. Ještě když si říkal Wade Wilson, byl to obyčejný žoldák se čtyřicítkou zářezů na pažbě, prořízlou pusou a slabostí pro sexy prostitutky. A taky rakovinou. Právě díky ní se rozhodl upsat se speciálnímu programu, který z něj měl udělat superhrdinu a jen tak mimochodem ho i vyléčit. Nedopadlo to. Z Wadea se měl stát otrok ve službách šíleného vraždícího magora, povedlo se mu však zdrhnout a teď touží nejenom po pomstě, ale i po návratu ke své staré lásce, která kvůli němu pověsila na hřebík prosperující kariéru štětule. Než se ovšem tihle dva sejdou, umře ještě spousta lidí. A ještě větší spousta diváků v kině si ukroutí hlavu při přemýšlení, jestli tohle někdo v Hollywoodu myslí vážně.
Myslí. A díky bohu za to. Deadpool stál údajně padesát mega, což je víceméně srandovní částka. Ale díky tomu si Ryan Reynolds a debutující režisér Tim Miller mohli dovolit to, co bývá v blockbusterech se čtvrtmiliardovým rozpočtem naprostým tabu. Mohli udělat Deadpoola přesně takového, jaký je v comicsech. To znamená, že dostanete nevypočitatelného psychopata, který krájí lidi na kusy, rozstřeluje jim hlavy, má sexistické narážky, za něž by se styděli snad i puberťáci, a hrozně si to užívá. A navíc mluví přímo s diváky. V comicsu ví, že řádí na stránkách papíru a ve filmu zase chápe, že se sice pohybuje ve světě vraždících mutantů a zná adresu X-Menů, zároveň ale tuší, že existuje Hugh Jackman nebo Ryan Reynolds a že si Profesora X zahráli Patrick Stewart a James McAvoy.
Jako akční film je Deadpool fajn. Bitek a přestřelek není díky menšímu rozpočtu moc, minimálně ta úvodní však vypadá lahůdkově a ke konci se sice objeví slabší triky, ale nejspíš vám to bude jedno. Všechno totiž stojí a padá na charakteru hrdiny, kterého je snadné si zamilovat, ale stejně lehké je taky kvůli němu zvednout zadek a odejít s kina s tím, že jste se ujistili, že současná generace roste pro kriminál a že si sichr v podobě Chalupářů nikdy neokouká.
Deadpool není přímo comicsová parodie, na to se po stránce příběhu až moc drží klasických žánrových klišé, ale díky neobvyklé hlavní postavě se budete spíš smát než bát o osud světa nebo bát o vedlejší charaktery. Tedy až na hrdinovu lásku. Morena Baccarin je velmi fajn a tvůrci překvapivě romantickou linku vůbec neodflákli, spíš naopak. Téhle herecké dvojici se povede během několika minut změnit vztah dvou lidí z „budeme se chovat jako hovada a souložit jak v pornu“ na „já tě miluju a nechci ti ublížit" a celé to je dojemnější, než byste po úvodu s meči a lidským kebabem čekali. Takže pokud máte v plánu tvrdit přítelkyni, že Deadpool bude valentýnská romance, možná, že vám to nakonec i přes ty usekané ruce a vybuchující hlavy v kině projde.
Musím se přiznat, že filmu strašně přeji úspěch. Nejen proto, že se Hollywood drsnějších comicsáren zatím trochu bojí, ale i proto, že už jsme tu už dlouho neměli film, ze kterého by bylo fanouškovské nadšení všech zúčastněných tak patrné. Reynolds a Miller do toho dali srdíčko. Netvrdím, že třeba takový Matthew Vaughn by z toho nedovedl vymáčknout víc, jsem ovšem přesvědčený, že po letech čekání, ukecávání, doufání a konečně natáčení je výsledek přesně takový, jaký si fanboy Reynolds představoval a spokojeni by tak měli být všichni, kdo tohohle ukecaného žoldáka znají. A kdo ho nezná, tomu stačí představit si, jak by to asi vypadalo, kdyby se k Avengers přidal Bugs Bunny na steroidech a s trochu násilnickými sklony. Asi by to bylo divné, ale nejspíš byste to chtěli vidět, ne?
Mimochodem úvodní titulky jsou naprosto luxusní. Jo a počkejte v kině až do úplného konce.

O FILMU
Filmová hvězda a producent filmu Deadpool, Ryan Reynolds nemá většího fanouška než samotnou legendu společnosti Marvel, Stana Lee, jež ve filmu ztvárnil epizodní roli a zároveň se ujal funkce výkonného producenta. “Žádná postava se nevyrovná Deadpoolovi a Ryan Reynolds ho hraje, jako by se pro tuto roli narodil,” říká Lee. “Stejně jako se Robert Downey, Jr. měl stát Iron Manem, nedokážu si v roli Deadpoola představit nikoho jiného než Ryana.”
Reynolds si osvojil nesčetné množství a často pokřivených aspektů této postavy. “V komiksovém světě je Deadpool člověkem z naší doby a má schopnost udělat správnou věc v tu nejhorší chvíli,” vtipkuje. “Tím se pro mě stává zajímavým. Neomezují ho žádné limity.”
Reynolds dlouho bojoval za vznik filmové verze této kultovní komiksové postavy. Jeho zapojení do vývoje filmu pokračovalo i během předprodukce, kdy se často setkával s režisérem snímku Timem Millerem a scénáristy Rhettem Reesem a Paulem Wernickem.
Tim Miller, jehož je Deadpool celovečerním režijním debutem, poznamenává: “Myslím si, že Ryanova osobnost a DNA tuto postavu skutečně naplňují. Byl to hned od začátku vyrovnaný zápas, což je důvod, proč Deadpool Ryana tak přitahoval.”
“Ryan má velký smysl pro humor, je velmi bystrý a tato postava se mu skutečně dostala pod kůži,” říká Reese. “Stal se tak trochu ‘strážcem Deadpoola'. “Kdykoliv jsme se dostali mimo tón nebo jsme psali stylem, který nebyl správný, Ryan řekl ‘To nezní jako Deadpool.' Věděli jsme, že byl tím nejlepším arbitrem, protože zná a miluje komiksy a Deadpoolovi přizpůsobil svůj hlas i smysl pro humor.”
“Snažili jsme se zůstat co nejvíce věrní původní komiksové postavě,” přidává se Raynolds. “Opravdu jsme se drželi myšlenky, že si je Deadpool vědom, že je anti-hrdinou z komiksu. To nám dalo svobodu odvyprávět tento příběh zcela neortodoxním způsobem. Obsadili jsme tak jako první nový filmový prostor. Tomu se zatím nestalo v žádném jiném komiksovém snímku.”
Deadpool je také známý jako tzv. “upovídaný žoldák” - a ne náhodou. “U mnoha komiksových filmů máte pocit, že byste je mohli sledovat bez zvuku a bez problému byste pochopili děj,” poznamenává Reese. “Chtěli jsme slyšet Deadpoolův hlas a jeho vtipné komentáře, takže jsme se skutečně pustili do psaní dialogu. Toto není jeden z těch filmů, kde hrdina mlčí po dobu 15ti minut.
V Deadpoolovi se ostatní postavy nedostanou ke slovu, protože on nezavře pusu.” Deadpool je v marvelovském světě unikátní postavou. Fabian Nicieza a Rob Liefeld vytvořili Deadpoola, který často zastává neheroické postoje. Cynický protějšek bohorovným hrdinům i padouchům, kteří obývají svět marvelovských komiksů, Deadpool neustále srší vtipem a rozbíjí žánrové bariéry.
Liefeld se připojuje ke Stanovi Lee v jeho obdivu práce filmařů a v jejich úsilí představit tuto postavu na filmovém plátně. “Deadpool je nabitý akčností,” říká Liefeld. “Ryan, Tim Miller, Paul a Rhett vytěžili to nejlepší ze světa komiksů za poslední desetiletí a přišli s filmem, který to všechno dává dohromady. Tak vznikl Deadpool, který nastavil vyšší laťku svému žánru!”
Režisér Miller přišel s filmovou adaptací Deadpoola, jež je jedinečná svým “roztříštěným” dějem, který střídá různé časové roviny. Tím se film stává naprosto nepředvídatelný, ale přitom je srozumitelný i těm, kteří se nikdy předtím nesetkali s žoldákem s proříznutou pusou.
Pochopitelnost této postavy je částečně definována jeho pokrouceným smyslem pro humor. “To vás opravdu vtáhne do děje,” poznamenává Reynolds. “Deadpool má optimistický pohled na život, i když je v jeho případě život na nic. Mám tím na mysli jeho znetvoření. Nemůže najít lásku a je dost šílený.”
I sám režisér snímku disponuje jistými deadpoolovskými rysy. “V Timovi najdete trochu jízlivosti, jako má i Wade Wilson,” říká Reynolds. “Tak nějak mluví, hýbe se a jedná jako on. Myslím si, že mu to pomohlo tuto postavu lépe pochopit. Opravdu ví, jak vybalancovat bláznivou akčnost a humor s dojemností, protože v jistých ohledech, Wade Wilson je tragická postava.”
Ve skutečnosti Millerovo filmové vyprávění vyvolává soucit se všemi protagonisty. Nejvíce ze všeho tomu tak je v případě dojemného milostného vztahu mezi Wadem a Vanessou Carlysle, kteří se do sebe zamilují pro své nedostatky. Vanessa měla těžké dětství a nyní žije život plný lítosti. Když se s ní Wade poprvé setká, živí se jako prostitutka. Vydají se společně na transformační cestu ve snaze stát se lepšími lidmi.
“Chtěli jsme, aby Vanessa stála nohama na zemi a nebyla jen slečinkou v nouzi. A když se dostane do opravdových problémů, udělá všechno pro to, aby se z této složité situace dostala,” poznamenává Reynolds. “Morena Baccarinová ztělesnila Vanessu.”
“Vanessa se neuvěřitelně liší od ostatních postav, jaké jsem v minulosti hrála, protože je skvělou kombinací inteligentní, sexy, chladné a tvrdé ženy,” říká Baccarinová. “Dokáže se přátelit s klukama, ale přitom je velmi ženská. Zároveň je bojovnicí. Je neuvěřitelně osvěžující vidět ve filmu o superhrdinech silnou ženskou postavu, která je stejně silná jako chlap, má co říct a má odvahu.”
Deadpoolovým úhlavním nepřítelem je Ajax v podání Eda Skreina (Kurýr: Restart). Ajax je architektem Deadpoolovy transformace. “Provozuje dílnu WeaponX a je to sadistický mizera,” poznamenává Miller. Ajax nachází zvláštní potěšení v mučení Wadea během jeho proměny v Deadpoola.
Ajax - jehož křestní jméno je Francis, podstoupil stejný program jako Wade. Mezi jeho nabuzené schopnosti nyní patří zvýšená obratnost a síla, stejně jako odolnost vůči bolesti, kterou necítí, a vůči lidským emocím. Ajax necítí empatii nebo sympatie a nemá žádné výčitky, když někoho mučí.
Ajaxova přisluhovačka se jmenuje Angel Dust, impozantní kráska, která je neuvěřitelně fyzicky zdatná. Dělá práci, které se Ajax vyhýbá - a miluje každou minutu.
“Superschopnosti Angel Dust jí umožňují využít svého adrenalinu a vygenerovat super sílu,” poznamenává Gina Carano, bývalá šampionka ve smíšených bojových uměních. “Je trochu jako divoký kůň na uzdě, který se nedá udržet a Ajax má v rukou otěže a Angel Dust ho nabádá “Jsem připravená. Pusť mě na to.”
Mezi nepřáteli a Deadpoolovými mutantními “spojenci” - NTW (Negasonic Teenage Warhead) a obrem známým jako Colossus se někdy nachází tenká linie. NTW disponuje jadernou hlavicí a má nejúžasnější jméno pro superhrdinku - NTW. V mnoha ohledech je to typicky vzpurná dospívající dívka. Je příliš “cool” na to, aby chodila do školy. Je odměřená a sarkastická.
Colossus, výtvor počítačové animace, dokáže změnit svou kůži v ocel a do Deadpoola si odskočil z jiných X-menovských dobrodružství. Dále tu také zastává roli mentora mladé NTW.
Ve filmu se představí zábavná a výstřední dynamika mezi Deadpoolem a tímto obrem. “Když jsem se dočetl, že Colossus je vlastně jakýmsi hlídacím psem Deadpoola a tím vážným parťákem ve dvojici, který vyvažuje Deadpoolovy šaškárny, málem jsem spadl z gauče,” vzpomíná Liefeld. “Je to geniální! Posouvá to Colossuse na místo, kde ještě nikdy předtím nebyl.”
Film upouští od svých zběsilých, akčních sekvencí s postavami s nadlidskými schopnostmi, aby představil Deadpoola i trochu jinak - jak si vyměňuje vtipné hlášky se svým kamarádem, barmanem Weaselem, v podání herce/komika T. J. Millera. Navzdory svému mottu “vždy se starej jen sám o sebe,” Weasel je Wadeovým důvěryhodným přítelem. Weasel provozuje Domov sestry Markéty pro vzpurné dívky, tajné zařízení, kde se mohou žoldáci zpít do bezvědomí. Také je znalým obchodníkem se zbraněmi, on totiž miluje peníze a zbraně.
Miller ocenil unikátní prvky filmu. “Deadpool není nic menšího než největší příběh všech dob - se zbraněmi a s meči,” žertuje. “Deadpool si dobře uvědomuje své kvality. Ví, že je součástí komiksu, a že se nachází ve filmu. Dokonce promluví i k divákům. Někdy je k divákům zlý, ale oni si to zaslouží! Líbí se mi o něm přemýšlet jako o regenerujícím se zvrhlíkovi.“
Deadpool si čas od času dá pohov v klidu domova spolu se svou spolubydlící - Slepou Al, nevidomou důchodkyní, kterou Deadpool našel přes inzerát. Zpěvačka/herečka Leslie Uggamsová se ujala této role. “Al je nezávislá, drzá, sarkastická a neoblomná,” říká Uggamsová.
Tvoří neobvyklý pár spolubydlících, ale nakonec se z nich stanou přátelé. Je to pro oba výhodný vztah. “Wade vydělá peníze a Al se stará o dům, více či méně,” poznamenává Uggamsová. “Vzhledem k tomu, že je slepá a nevidí jeho znetvoření, Al Deadpoolovi nabízí bezprostřední kamarádství a on ji zase nesoudí pro její náročnost.
Realizace netradičních superhrdinských kousků, vytvořila během natáčení nečekanou atmosféru. Stan Lee dodává: “Když vidíte Tima Millera a Ryana Reynoldse, jak společně pracují, jste svědkem jejich souhry. Dívají se na film stejným způsobem. Jako by spolu hráli hru a každý z nich dělá svou práci velkolepě. Když jsme točili mou scénu, ani jsem si neuvědomoval, že pracujeme. Když bylo po všem, zeptal jsem se ‘Kdy začneme?' a Tim odpověděl ‘Už máš dotočeno.' Pod jeho vedením se to vše zdá být tak snadné.”
Tento druh hravosti se mísil s fyzickou náročností, kterou vyžadovaly akrobatické akční scény filmu. “Deadpool byl vždycky více mrštný a čilý než ostatní postavy z marvelovského světa,” říká Liefeld. “Bez rozmyslu může skočit do jedoucího auta a pak zlikvidovat armádu tvrdých chlápků a přitom ještě zavtipkovat.”
Wade prošel výcvikem žoldáka a jeho nově nabitá síla mutanta mu umožní, aby své tělo regeneroval. “S tím se nedá soupeřit,” říká vedoucí kaskadérů Philip Silvera. “Zároveň to je netradiční, taktický přístup k souboji. Deadpoolova bojová strategie nedává na první pohled moc smysl, ale nakonec si uvědomíte, že jeho metodika funguje!”
Jeden z největších boxerských velikánů všech dob inspiroval některé z našich přístupů k boji. Rob Alonzo, koordinátor kaskadérské akce říká: “Když jsme s Ryanem trénovali, použili jsme boxerské pohyby Muhammada Aliho. Ali byl znám tím, že v průběhu zápasu neustále mluvil. Když jsme sledovali Aliho rané souboje se Sonny Listonem, Joe Frazierem a Georgem Foremanem, zjistili jsme, že Ali byl jak nebezpečný, tak i bezstarostný. Tělesnost, kterou Ryan vnáší do Deadpoola je hravá a komediální, ale zároveň jsem s ním stál v ringu a řeknu vám, že se do toho při úderu dokáže pěkně opřít.”
VFX Supervisor Jonathan Rothbart se přidá: “Deadpoolovy pohyby jsou dynamické. Je to superhrdina a tak jsme chtěli, aby byl něčím víc než jen člověkem, ale také působil při akci realisticky. Natočili jsme úžasné věci přímo na place a trochu jsme to upravili v postprodukci, aby byla akce nabuzená. Co se týče akčnosti ve filmu, utrhli jsme se ze řetězu, což se mi na tom líbí.”
V jedné památné rozehrávce se Deadpool ohání svými japonskými meči v souboji s Ajaxem, který je vyzbrojen dvěma nebezpečnými sekyrkami. “V případě japonských mečů jsme vytvořili jakýsi hybridní bojový styl,” vysvětluje Silvera. “Není to tradiční japonský boj s meči, je to spíše kombinace taktického myšlení, japonského a čínského boje a údery z Kali [filipínské bojové umění] - vždy jsme chtěli mít jistotu, že Deadpool útočí na vitální body soupeře.”
Dalším klíčovým soubojem mutantů je střet Colossuse s Angel Dust. Je to opravdu souboj titánů, i když jeden z bojovníků byl z velké části vytvořen o několik měsíců později v CG. V komiksech X-Men je Colossus přes sedm stop vysoký a masivně silný, “Takže jsem toužil po té obrovské, nadlidské kvalitě a jediný způsob, jak toho dosáhnout, bylo CG,” přiznává Miller.
Gina Carano si v roli Angel Dust užila souboj se CG postavou. “Nikdy předtím jsem se CG postavou nebojovala. Většina herců, se kterými jsem se kdy ve filmu střetla v bojové akci, byla o trochu vyšší než já,” říká. “Všechny mé pohyby v této scéně museli být velké a silné, aby diváci uvěřili, že Angel Dust má tolik síly, aby zvládla ohrozit i Colossuse.”
Z technického hlediska Colossus představoval jedinečnou výzvu, ale i příležitost. “Jeho povrch je zcela reflexní, takže jsme použili 3-D kamerový systém, abychom zachytili všechnu akci, která se kolem něj děje,” vysvětluje Rothbart. “Pak jsme to aplikovali zpět na něj jako odraz. Je to velice zábavná podívaná, protože máme hodně záběrů, kde kolem něj Deadpool pobíhá a dělá všemožné bláznivé věci. Nechtěli jsme ukázat pouze Ryanův výkon před kamerou, ale také jeho odraz na Colossusově těle.”
Slavný básník kdysi napsal “…ty nejsilnější osobnosti jsou cejchované jizvami” - což jistě platí o Deadpoolovi, jehož znetvořený obličej se stal výsledkem hrůzného experimentu, který podstoupil. Stejně tak platí poznámka jeho kamaráda Weasela: “V obličeji vypadáš jako Freddy Krueger - topografická mapa Utahu.”
Na place Reynolds nosil ikonický červený oblek jako symbol cti a zvykal si na Deadpoolovy jizvy se stejným smyslem pro spřízněnost a obdiv. Když si Reynolds sundá masku Deadpoola poprvé a odhalí svou znetvořenou tvář, máte s ním soucit. Je to okamžik, který skutečně tuto postavu zlidšťuje. Přestože dokáže být ohavný a agresivní, v tomto momentu neskrývá zranitelnost.
“Ryan a já jsme si užili spoustu legrace se scénou, kdy Wade Weaselovi poprvé ukáže svou zjizvenou tvář,” vzpomíná T. J. Miller. “Je to docela děsivý pohled. Bylo pro mě těžké mluvit s Ryanem, když měl na sobě make-up. Přišel za mnou a řekl něco jako “T.J., víš, jsem tak osamělý. Potřebuji na place přítele. A já na to, “Jdi ode mě! Tvoje tvář vypadá jako jízdní plánek do pekel.”
Vedoucí make-upového oddělení, Bill Corso, spolupracoval s technology z kreativního vývoje postav, aby společně vytvořili strašlivý vzhled Deadpoola. “Udělali jsme několik testů a návrhů, snažili jsme se přijít s ikonickou postavou, nejenom s chlápkem, který je znetvořený,” vysvětluje Corso. “Věděl jsem, že v Ryanově podání by Deadpool oplýval určitým kouzlem a drsností. Vzali jsme jeho rysy a zdůraznili je. Trochu jsme všechno překroutili, takže ve výsledku to je stále Ryan, ale upravená, zmutovaná verze.”
Corso nakonec vytvořil sérii tenkých silikonových protéz, které byly průsvitné a odhalily svaly, krev a tkáň pod kůží. “Ryan měl na hlavě 10 tenkých silikonových vrstev,” vysvětluje Corso. “Pak si to vynásobte pro scénu, kdy Deadpool bojuje s Edem Skreinem v roli Ajaxe v jeho laboratoři. Je to surový, brutální boj, bez oděvu, bez vycpávek. Působí to reálně!“
Deadpoolovy souboje, vášnivé milostné scény mezi Wadem a Vanessou a Deadpoolova non-stop barvitá verbální stylistika - to vše přispívá k filmovému hodnocení R-rating, film je přístupný mládeži do 16 let pouze v doprovodu dospělé osoby. “Myslím, že filmový rating R nám dovoluje využít jisté úrovně reality, což by nebylo možné u filmového ratingu PG-13, do 13ti let v doprovodu rodičů” říká Miller. “Také si myslím, že to je důležitý krok pro expanzi žánru. Existují filmy, které mohou být natočeny pouze s tímto hodnocením, a to skutečně posouvá hranici děje, který filmy podle komiksů mohou odvyprávět.”
Jak se tvůrci připravují na únorovou premiéru Deadpoola, jsou přesvědčeni, že nastal pro tuto jedinečnou filmovou událost ten pravý čas. “Když se začali točit filmy podle komiksů, musel být úspěch zaručen a měli se líbit co nejširšímu publiku,” říká Miller. “Deadpool měl vždycky být filmem na hraně a nyní je pro něj ten správný čas. Žánr komiksových filmů o superhrdinech neustále roste a mám pocit, že bylo na čase udělat film jako je tento, protože posouvá hranice tohoto žánru o něco dál.”

Ocenění:
Critics' Choice Awards
2016 - Ryan Reynolds (Nejlepší herec (komedie))
2016 - Ryan Reynolds (Nejlepší herec (akční film)) (nominace)
2016 - Nejlepší komedie (nominace)
2016 - Nejlepší akční film  (nominace)

Golden Trailer Awards
2016 - Nejlepší akční trailer
2016 - Nejlepší hudba
2016 - Nejoriginálnější (nominace)
2016 - Nejlepší komediální televizní spot (nominace)
2016 - Nejlepší virální video jako kampaň pro film (nominace)
2016 - Nejlepší inovativní reklama pro značku/produkt (nominace)

Filmové ceny MTV
2016 - Ryan Reynolds (Nejlepší komediální vystoupení)
2016 - Ryan Reynolds vs. Ed Skrein (Nejlepší soubo)
2016 - Ryan Reynolds (Nejlepší akční vystoupení) (nominace)
2016 - Ryan Reynolds (Nejlepší herec) (nominace)
2016 - Morena Baccarin (Nejlepší herečka) (nominace)
2016 - Ed Skrein (Nejldpší zloduch) (nominace)
2016 - Nejlepší film (nominace)

San Diego Film Critics Society
2016 - Ryan Reynolds (Nejlepší herec (komedie)) (nominace)

Satellite Awards
2016 - Nejlepší vizuální efekty (nominace)

St. Louis Film Critics Association Awards
2016 - Nejlepší akční film (nominace)
2016 - Nejlepší komedie (nominace)
2016 - Nejlepší scéna (nominace)

Teen Choice Awards
2016 - Nejlepší akční film
2016 - Ryan Reynolds (Nejlepší hysterický záchvat)
2016 - Ryan Reynolds (Nejlepší herec (akční film)) (nominace)
2016 - Morena Baccarin (Nejlepší herečka (akční film)) (nominace)
2016 - Ed Skrein (Nejlepší filmový zloduch) (nominace)
2016 - Brianna Hildebrand (Objev roku ve filmu) (nominace)

American Cinema Editors Awards
2017 - Julian Clark (Nejlepší střih - film (komedie/muzikál)) (nominace)

Casting Society of America Artios Awards
2017 - Ronna Kress, Jennifer Page, Corinne Clark (nejlepší castingový režisér – velkorozpočtový film (komedie/muzikál))

Cena Saturn
2017 - Ryan Reynolds (Nejlepší filmový herec)
2017 - Nejlepší film inspirovaný komiksem (nominace)
2017 - Rhett Reese a Paul Wernick (Nejlepší filmový scénář) (nominace)

Directors Guild of America Awards
2017 - Tim Miller (Nejlepší režie – první film)

People's Choice Awards
2017 - Nejlepší akční film
2017 - Ryan Reynolds (Nejlepší filmový herec)
2017 - Ryan Reynolds (Nejlepší herec (akční film)) (nominace)
2017 - Nejlepší film (nominace)

Producers Guild of America Awards
2017 - Simon Kinberg, Ryan Reynolds, Lauren Shuler Donner (Nejlepší producent (film) ) (nominace)

Writers Guild of America Awards
2017 - Rhett Reese a Paul Wernick (Nejlepší adaptovaný scénář) (nominace)

Zlatý glóbus
2017 - Ryan Reynolds (Nejlepší herec (muzikál nebo komedie)) (nominace)
2017 - Nejlepší film (muzikál nebo komedie)  (nominace)

DABING
V českém znění: Libor Bouček - Ryan Reynolds (Wade Wilson / Deadpool), Petra Hobzová - Morena Baccarin (Vanessa), Jiří Krejčí - Ed Skrein (Ajax), Petr Gelnar - T.J. Miller (Weasel), Vanda Károlyi - Gina Carano (Angel), Markéta Stehlíková - Brianna Hildebrand (Negasonic Teenage Warhead), Zbyšek Horák - Stefan Kapicic (Colossus), Regina Řandová - Leslie Uggams (slepá Al), Ivan Jiřík - Karan Soni (Dopinder), Petr Pospíchal - Jed Rees, Stan Lee (náborář, DJ ve strip klubu), Petr Neskusil - Style Dayne (Jeremy), Vojtěch Hájek - Kyle Cassie (Gavin Merchant), Ladislav Cigánek, Jiří Dvořák, Martin Kubačák, Jiří Ptáčník, Pavel Šrom
Překlad: Petr Miklica
Zvuk: Petr Posolda
Mix: Deluxe Media
Režie: Petr Pospíchal
Vyrobilo: Barrandov studio a.s. 2016

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 11.2.2016 CinemArt
Premiéra USA: 12.2.2016 20th Century Fox
Premiéra Kanada: 12.2.2016
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 15.6.2016 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 15.6.2016 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 48 537 383
Tržby celkem - $ 783 112 979
Návštěvnost v ČR 350 751
Náklady (Rozpočet) - $ 58 000 000

BONUSY (Blu-ray)
• Vynechané/prodloužené scény
• Nepovedené záběry
• Deadpool - pytel zábavy
• Upoutávka
• Z komiksu na filmové plátno
• Komentáře
• Galerie
• Snímky
 
ROZLIŠENÍ Blu-ray
16:9 / 1920x1080p (FULL HD) / 2.40:1
český 5.1, anglický DTS-HD Master Audio 5.1
české
 
FILMY V SÉRII
X-Men gastonrolinc.webnode.cz/news/a58/
Akční / Dobrodružný, USA, 2000
Režie: Bryan Singer, Hrají: Hugh Jackman, Patrick Stewart

X-Men 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a59/
Akční / Dobrodružný, USA / Kanada, 2003
Režie: Bryan Singer, Hrají: Patrick Stewart, Hugh Jackman

X-Men: Poslední vzdor gastonrolinc.webnode.cz/news/a60/
Akční / Dobrodružný, USA / Velká Británie, 2006
Režie: Brett Ratner, Hrají: Hugh Jackman, Halle Berry

X-Men Origins: Wolverine gastonrolinc.webnode.cz/news/a61/
Akční / Dobrodružný, USA / Velká Británie, 2009
Režie: Gavin Hood, Hrají: Hugh Jackman, Liev Schreiber

X-Men: První třída gastonrolinc.webnode.cz/news/a62/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Matthew Vaughn, Hrají: James McAvoy, Michael Fassbender

Wolverine gastonrolinc.webnode.cz/news/a63/
Sci-Fi / Akční, USA / Austrálie, 2013
Režie: James Mangold, Hrají: Hugh Jackman, Tao Okamoto

X-Men: Budoucí minulost gastonrolinc.webnode.cz/news/a64/
Sci-Fi / Akční, USA / Velká Británie, 2014
Režie: Bryan Singer, Hrají: Hugh Jackman, James McAvoy

Deadpool (X-Men Origins: Deadpool) gastonrolinc.webnode.cz/news/a66/
Akční / Komedie, USA, 2016
Režie: Tim Miller, Hrají: Ryan Reynolds, Morena Baccarin

X-Men: Apokalypsa gastonrolinc.webnode.cz/news/a65/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 2016
Režie: Bryan Singer, Hrají: James McAvoy, Michael Fassbender

Logan: Wolverine gastonrolinc.webnode.cz/news/a227/
Sci-Fi / Akční, USA / Kanada, 2017
Režie: James Mangold, Hrají: Hugh Jackman, Patrick Stewart

Deadpool 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a267/
Akční / Komedie, USA, 2018
Režie: David Leitch, Hrají: Ryan Reynolds, Josh Brolin

X-Men: Dark Phoenix gastonrolinc.webnode.cz/news/x-men-dark-phoenix-x-men-dark-phoenix-2019-114-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-65/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Simon Kinberg, Hrají: Sophie Turner, James McAvoy

Noví mutanti gastonrolinc.webnode.cz/news/novi-mutanti-the-new-mutants-2020-95-usa-horor-sci-fi-akcni-52/
Horor / Sci-Fi, USA, 2020
Režie: Josh Boone, Hrají: Maisie Williams, Anya Taylor-Joy
 
Tvůrci a herci
Tim Miller (Režie), Simon Kinberg (Produkce), Lauren Shuler Donner (Produkce), Ryan Reynolds (Produkce), Junkie XL (Hudba), Ken Seng (Kamera), Julian Clarke (Střih), Ronna Kress (Casting), Sean Haworth (Scénografie), Angus Strathie (Kostýmy), Paul Massey (Zvuk), Bill Corso (Masky), Monica Huppert (Masky), Rhett Reese (Scénář), Paul Wernick (Scénář), Ryan Reynolds (Herec), Morena Baccarin (Herec), Ed Skrein (Herec), T.J. Miller (Herec), Karan Soni (Herec), Michael Benyaer (Herec), Stefan Kapicic (Herec), Brianna Hildebrand (Herec), Style Dayne (Herec), Kyle Cassie (Herec), Taylor Hickson (Herec), Ayzee (Herec), Naika Toussaint (Herec), Randal Reeder (Herec), Isaac C. Singleton Jr. (Herec), Justyn Shippelt (Herec), Donna Yamamoto (Herec), Jed Rees (Herec), Hugh Scott (Herec), Gina Carano (Herec), Cindy Piper (Herec), Emily Haine (Herec), Aatash Amir (Herec), Chad Riley (Herec), Paul Belsito (Herec), Darcey Johnson (Herec), Leslie Uggams (Herec), Kyle Rideout (Herec), Jason William Day (Herec), Stan Lee (Herec), Ben Wilkinson (Herec), Rachel Shaw (Herec), Paul Lazenby (Herec), Rob Hayter (Herec), Greg LaSalle (Herec)
 
2016/108/USA, Kanada/Akční, Dobrodružný, Komedie, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- Ajaxova banda jazdí na čiernych Ducati Panigale 1199S 2014. V roku 2015 tento bike prešiel modernizáciou a jeho objem narástol na 1299. Panigale 1199 sa vo farbe, aká je použitá vo filme, nepredával.
- Filmovanie snímky prebiehalo v kanadskej provincii Britská Kolumbia. Začalo v marci 2015 a celkovo trvalo iba 48 dní.
- Tvorcovia filmu museli na poslednú chvíľu pred schválením projektu na pokyn štúdia 20th Century Fox znížiť rozpočet filmu o 7 až 8 miliónov dolárov. To si vyžiadalo za obeť aj niekoľko akčných scén – tvorcovia mali pôvodne v pláne aj motocyklovú naháňačku na diaľnici medzi Deadpoolom (Ryan Reynolds) a Ajaxom (Ed Skrien). Plánovali aj obrovskú prestrelku v treťom akte filmu, od ktorej museli upustiť. Taktiež postava Angel Dust (Gina Carano) nakoniec nahradila 3 iné pôvodne plánované postavy – Garrison Kane, Sluggo a Wire.
- V laboratoři, kde uzdraví Wade Wilsona (Ryan Reynolds), si před procedurou můžeme všimnout dívky, které ze zad vyrůstají bodáky. Jedná se o mutantku Marrow jež patří do X-Force (2018). Tento komix plánuje též studio Fox (Deadpool, série X-Men) realizovat.
- Vanessa (Morena Baccarin) přítelkyně Wade Wilsona - Deadpoola (Ryan Reynolds) je v komixovém světě též mutantkou známou pod jménem -  Copycat. Její vlastnosti jí umožnují metamorfovat se na do zvířat, lidí a replikovat nadlidské schopnosti. Nevýhodou replikování jsou naopak výpadky paměti.
- Kvůli podobnosti se Spidermanem bývá Deadpool nazýván Spidermanem na cracku.
- Deadpool je jediná postava společnosti Marvel, která ví, že se nachází v komiksu.
- Je to první film od Marvelu, který je přístupný od 15 let. Po úspěchu Deadpoola oznámil Fox že další film s Wolverinem bude mít také označení R.
- Collosus (Stefan Kapicic) je jediná postava, která se objevila v sérií X-Men.
- V komixu o Deadpoolovi z roku 2004 se Deadpool popisuje jako Ryan Reynolds skřížený se psím plemenem Shar Pei.
- Na začátku filmu, když je Wade (Ryan Reynolds) s Vanessou (Morena Baccarin) v bytě, má Wade malou figurku člověka se zašitými ústy a meči v rukou. Je to odkaz na X-Men Origins: Wolverine (2009), kde Wade měl po experimentu přesně tuto podobu.
- V úvodní scéně se Deadpool (Ryan Reynolds) podívá na hodinky, na kterých jsou vyobrazeny hlavní postavy animovaného seriálu Adventure Time (od r. 2010), konkrétně Finn, Jake a Princess Bubblegum.
- Ve scéně, kde Colossus (Stefan Kapicic) vleče v poutech Deadpoola (Ryan Reynolds), pronese Deadpool větu: "Dead or alive, you're coming with me", čímž odkazuje na Robocopa, který tuto větu pronáší při zatýkání zločinců.
- Potitulková scéna je odkazem na teen komedii z roku 1986 Volný den Ferrise Buellera, ve které titulní hrdina (Matthew Broderick) po skončení titulků komunikuje s divákem obdobným způsobem, jako Deadpool (Ryan Reynolds) ve svém filmu.
- Deadpool (Ryan Reynolds) za celý film pronese několik narážek na jiné filmy. Objeví se zde narážky na filmy: Wolverine (2013), Avengers (2012), X-Men (2000), 96 hodin (2008), Green Lantern (2011) a mnoho jiných.
- Ryan Reynolds (Deadpool) není jediný, kdo se zapletl s komiksovým světem. Morena Baccarin (Vanessa) propůjčila hlas Talia Al-Ghul, jedné z nejrozpolupnějších postav DC Comics. Jednalo se o filmy Batmanův syn (2014) a Batman: Bad Blood (2016). Hlas taktéž propůjčila počítači z budoucnosti v seriálu The Flash (od r. 2014) a své působení v konkurenční komiksové scéně prozatím končí v seriálu Gotham (od r. 2014), kde ztvárnila doktorku Leslie Thompkins.
- V komiksu získal Deadpool své chopnosti díky experimentům s Wolverinovou krví (obdobně jako to vidíme v X-men Origins: Wolverine (2009). Schopnost regenerace ovšem nedokázala zastavit jeho rakovinu. Nádor dorůstá stejnou rychlostí, s jakou ho regenerace likviduje. Na rozdíl od komiksu Deadpool v tomto filmu netrpí schizofrenií.
- Negasonic Teenage Warhead (Brianna Hildebrand) byla pojmenována podle písně kapely Monster Magnet.
- Film byl uveden do kin v únoru 2016, tedy přesně 25 let po vydání 98. čísla komiksu "New Mutants", kde se Deadpool objevil poprvé.
- Ryan Reynolds si po konci natáčení nechal kostým Deadpoola.
 
Odkazy