X-Men 2 / X-Men 2 (2003/128/Kanada, USA/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi, Thriller) 82%

12.09.2018 07:42
JEDNOU VĚTOU
„Přišel čas, kdy se odlišní musí spojit ..."

OBSAH
X-Meni. Narodili se s jedinečnou genetickou mutací, která jim umožňuje vládnout nadpřirozenými schopnostmi. Pod vlivem profesora Charlese Xaviera (Patrick Stewart) slouží lidstvu. Chrání svět. Ten jim však nedůvěřuje a bojí se jich. Po nesmyslném pokusu o atentát na prezidenta Spojených států, který údajně spáchal neznámý mutant, se veřejnost dovolává zákona, který má mutanty dostat pod kontrolu. V čele militantně anti-mutantniho hnuti stojí armádní velitel a vědec William Stryker (Brian Cox), o němž se tvrdí, že na mutantech prováděl pokusy. Mutanty nenávidí a hodlá je totálně zlikvidovat. Když zjistí, že jeho vlastní syn je mutant, bez milosti ho zabije. Stryker měl v minulosti co do činění také s Wolverinem (Hugh Jackman) a zná tajemství jeho minulosti. Když Wolverine pátrá po svém původu, uvede Stryker do pohybu svůj anti-mutantní program. Jsou však i mutanti, kteří se proti lidské civilizaci postavili. Jeden z nich, Magento (Ian McKellen), právě unikl z vězení. Je nepřítelem X-Menů. V situaci, kdy se všichni mutanti stali štvanci, navrhne X-Menům spojenectví proti společnému nepříteli - Strykerovi. X-Meni i jejich spojenci se spolu vydávají na nejnebezpečnější misi v životě. Režisér Bryan Singer natočil tentokrát víc než tradiční pokračování. Ponořil se hlouběji do mytologie X-Menů, do jejich schopností a vztahů. Vedle již známých postav se na pozici dobra přidává atletický Nightcrawler a zlo posiluje - nejen svými diamantovými drápy - Deathstrike. Ve filmu se tak představuje nová generace X-Menů. Patrick Stewart se vrátil do role profesora Charlese Xaviera, světově uznávaného telepata. I promodralá metamorfická Mystique (Rebecca Romijn-Stamos - viděli jsme ji jako Femme Fatale ve stejnojmenném filmu) předvede své svody. Větší prostor má také postava Storm (oscarová Halle Berry), která prochází vývojovými změnami. Režisér Bryan Singer po natáčení druhého dílu X-Menů prohlásil: Točit první X-Meny byla úžasná zkušenost a divácká reakce byla mimořádně příznivá. Ale po natočení filmu X-Men 2 mi natáčení prvního dílu připadá skoro jen jako úvod. Kultovní záležitost, natočená, jak je to v poslední době velice časté, podle komiksu, má všechny předpoklady upoutat diváky vizuálně i napínavým dějem.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
... a potenciál otevřený jedničkou dochází v druhém dílu svého naplnění. Bryan Singer je opravdu mistr nad mistry a navíc na poměry akční sci-fi dost odvážný (naštěstí takových stále přibývá), tudíž se nebojí sundat nohu z plynu a nechat děj plynout pomaleji, ale o to důkladněji modeluje postavy. Dobro (X-meni) a "zlo" (torzo skupiny Magneta) se spojují v boji proti nevypočitatelnému generálu Stylerovi, který hodlá rázně ukončit mutantskou otázku. Rozporuplnost stanoviska profesora Xaviera je ještě více zproblematizována a body si připisuje právě radikál Magneto. Znovu mi nezbývá nic jiného než chválit skvělé herce – tentokrát trochu upozadněného Stewarta, charismatického drsňáka Jackmana a samozřejmě též neskutečně šaramantního padoucha-nepadoucha v podání Iana McKellena. K tomu si připišme bodíky za skvělé triky, vylepšené souboje, výtečnou hudbu a konec, který se nebojí překvapivých ztrát (narozdíl od jedničky). Opravdu mě baví napjatě sledovat, jak Singer buduje velký filmový svět, který je dobrodružný, inteligentní, pohlcující a v rozumné míře zrcadlí ten náš dnešní. Navíc je obydlený výborně charakterizovanými hrdiny (nováček Kurt Wagner je opravdický majstrštyk!), se kterými se lze ztotožnit. Ano, takhle nějak má vypadat moderní sci-fi akce. (Marigold) 5*

„Have you ever tried.., not being a mutant?“ Ta paralela s režisérovou sexuální orientací a postavením jakýchkoliv menšin na okraj společnosti je na první pohled zřejmá. Z toho obřího rozpočtu jde vidět na plátně každičký dolar, psychologie a jednání postav je do detailu propracována, ale já se díky i určité odtažitosti prostě nebavil, tak jak bych se u filmů podobného ražení bavit měl. Upocenou čtvrtou hvězdu dávám jen proto, aby mi Magneto nesnížil obsah železa v krvi a zdejším nadšeným výkřikům o nejlepším filmovém zpracování komiksu všech dob doporučuji jít se podívat do schránky, jestli tam na ně nečeká třeba karta žolíka.. Zajímalo by mě, jakým způsobem si profesor estetiky Logan tuží ten účes? Heineken nebo jedno ranní mocné ulíznutí tapíra čabrakového..? (Gilmour93) 4*

Muselo být od začátku zřejmé, že trumfnout první díl nebude snadné. Elegantně představil hodné i zlé z marvelovské galerie. První dva díly série nicméně jasně ukázaly, že angažovat Bryana Singera bylo velmi dobrým tahem. Samozřejmě potěšil nespočtem triků, ale na nich jeho dítka rozhodně nestojí. Sází na vztahovou a psychologickou linii příběhu, těší fanoušky comicsu i diváky, kteří úplně netouží po postavách, které ovládají magnetické pole, z očí jim vyzařuje ničivý paprsek nebo mají na rukou vysunovací břitvy. Boj za svobodu nicméně pokračuje, na řadu se znovu dostává láska i střípkovitá minulost. Je to sice svižná zábava, která má hlavně vydělat dolary, ale zároveň i zajímavý svět s netriviálními pravidly. Sice neskáču tři metry vysoko, nicméně výsledek je znovu výpravný, stylový, dynamický i příjemně staromódní. (castor) 4*

VELKÁ RECENZE
Další komiksový film. Jestli to takhle půjde dál, nebudou v kině snad jiné filmy než komiksové. Ty filmy z komiksových filmů nekomiksovatější mají rozjety série tvářící se minimálně dlouze, ne-li nekonečně. Takový Spider-Man 2 už si otírá boty o rohožku a zanedlouho zaklepe na dveře. X-Men 2 už vzal za kliku.
Jednička slavila celkem slušný úspěch, i když v našem, americkými superhrdinskými komiksy nepříliš zasaženém národě asi nezanechal takový dojem, jako v zemi svého vzniku. Byl to celkem inteligentně splácaný pilotní díl série na motivy stejnojmenného komiksu z produkce Marvelu. Dvojka jde dál. Scénář už nezavání celkem inteligentní splácaninou, ale celkem inteligentním scénářem. Není už tak přímočarý, a i když se tvůrci hodně snažili, aby to všechno pobral i Američan, co má v hlavě víc sádla než pilin (nebo co v té hlavě vlastně je), nedělají z diváků zbytečně hlupáky.
Zápletka je jednoduchá jako složená rubikovka. Všem mutantům totiž hrozí poměrně tristní záležitost. Smrt. Nezbývá než aby se úhlavní nepřátelé Magneto (Ian McKellen) a profesor Xavier (Patrick Stewart) spojili a společného nepřítele odstranili. I tak se ale rozprostřou sítě intrik, které vedou k přeběhům na druhou stranu, zradám či zneužívání situace ve svůj prostěch a rubikovka je najednou rozložená a dožaduje se opětovného složení, což už se tak jednoduše rozhodně netváří. No a do toho všeho ještě Wolverine (Hugh Jackman) řeší svou minulost, jako kdyby neměl se vším ostatním dost práce. Vůbec Wolverine se chvílemi tváří jako hlavní hrdina tohoto snímku, ovšem jen zdánlivě, protože je jen jeden z mnoha mutantů, kteří nakonec zajistí poměrně uspokojující zvonec (po kterém je pohádky konec) i šňůru, kam půjde příště pověsit zvonec další. Jeho paralelní minipříběh i charisma mu však zajišťují přednostní umístění na plakátu a Storm je vedle něho jenom proto, že ji hraje Halle Berryová, hollywoodský ksicht nambr van.
Herecké obsazení je hodně vydařené. Na jedné straně velice zkušení a kvalitní herci (Ian “Gandalf” McKellen), na straně druhé mladí, krásní, talentovaní a perspektivní (Halle Berry), řečeno slovy jihoamerické telenovely. Svůj part každý odehrál bravůrně, asi proto, že je “těch hlavních” tolik, že se někteří ani pořádně nedostanou ke slovu.
Zatímco z minulého dílu jsem získal neslaný-nemastný pocit, že X-men jsou jen podivný slepenec hrdinů, kteří by ty všechny problémy při troše snahy i zvládli sami, tentokrát mě pohltil i týmový duch, bez kterého by se to tentokrát nepovedlo a série by tak katastrofálně musela skončit už druhým dílem.
Proti speciálním efektům nemám jediné slovo. Mohl bych hrdinně kritizovat jeden, zhruba vteřinový záběr, v kterém se valí obrovské proudy vody lesem a smrky jsou natolik ztepilé, že to s nimi ani nehne, ale domnívám se, že by to nestálo za slovo, natož za celou větu, natožpak tak dlouhou, jako je třeba tato (á sakra). Už od prvních okamžiků, kdy se v plné síle představí nový přírůstek do rodiny – pobožný němec Nightcrawler -, jehož mutace mu dovoluje dokonce jednoduchou teleportaci, jenom zíráme na spektakulární efekty, které nevypadají tak umělohmotně, jako ve Hvězdných válkách, ani kýčovitě, jako ve Hvězdných válkách, ani nepatřičně, jako ve Hvězdných válkách (například).
X-men také překvapuje svou vážností. Na rozdíl od Spider-Mana nebo Daredevila nemá ani jedna z postav v popisu práce “hláškovat”. Vtípků vyslechnete tak málo, že očekávat od X-men 2 nějakou komedii by bylo to nejhorší, co byste mohli udělat. Spíše se připravte na zcela seriózní debaty o roli mutantů na Zemi (berte klidně jako alegorii všeho, co je na světe v menšině), o síle moci či o hořkosti zrady. A také se připravte na pěkné souboje, efekty, herce a… další díl! Film se bohužel chvílemi zbytečně táhne – asi by se daly přímo vytipovat místa, ve kterých to vázne a neškodil by větší spád, ale autoři se spíše snaží filozofovat a dramatizovat než šaškovat a sprintovat. Prostě jsem jim to bez mrknutí oka prominul, akorát jsem to musel zohlednit v celkovém hodnocení.
Doporučení na závěr: Dvojku považuji za lepší, než je jednička, přesto se určitě nejdříve podívejte na první díl, pokud jste ho ještě neviděli.

O FILMU
Větší. Lepší. Víc. Režisér "X-Menů" Bryan Singer byl odhodlán natočit film X2, zcela v tomto duchu.. Singerovy ambice pro tento nový film nepřekvapily ani studio ani filmové producenty. Jeho úcta ke komiksovým postavám - stejně tak jako bezmezná zábava, se kterou přistupoval k "X -Menům," - získala ohlas u mnoha fanoušků a miliony nových filmových diváků.
Singer oživil tento žánr, dal "X-Menům" trojrozměrný tón a styl. "Bryan dozrál ke skutečné lásce postav X-Menů a jejich světu, takže nebylo pochyb o tom, že bude režírovat X2," říká producentka Lauren Schuler Donnerová, která pracovala na projektu prvních "X - Menů" téměř před deseti lety. Producent Ralph Winter: " Bryan má schopnost vytvořit tyto postavy tak skutečné - jakoby to byli vaši sousedi."
Singer měl v úmyslu natočit něco mnohem víc než tradiční pokračování. Chtěl se ponořit hlouběji do mytologie X - Menů. A do jejich schopností a jejich vztahů. "X2" není pokračování," poznamenává. " Je to další příběh ságy.. Nejen, že pokračujeme s hlavními postavami z prvního filmu, představujeme také novou generaci X - Menů, a několik nových padouchů.
Pokračování této ságy mi umožnilo rozšířit vyprávění a vytvořit nové postavy - a hlavně se dobře pobavit. X2 je říznější, temnější, veselejší a romantičtější než jeho předchůdce."
Ve filmu X2 pokračují motivy tolerance a obavy z neznámého, které byly součástí světa X - Menů, od chvíle kdy Stan Lee před 40 lety vytvořil tento komiks.
"Stále se jedná o nepochopené odpadlíky, o lidi, proti nimž existují předsudky," říká Lauren Shuler Donnerová. Bryan Singer dodává: Ve filmech o "X-Menech" existují otázky, na které se ptáme my všichni: Jsem na tomto světě sám? Proč jsem jiný a jak mám zapadnout? Tyto otázky jsou všeobecné a nadčasové. Zejména mezi adolescenty. Každý jsme si někdy připadal jako mutant."
Novým motivem ve filmu X2 je "jednota" neboť se spojí dvě generace "X-Menů", aby zvítězily nad novou hrozbou. Příběh začíná bojem mutantů proti společnosti, která jim nedůvěřuje a bojí se jich. Situace se ještě zkomplikuje následkem nesmyslného pokusu o atentát na prezidenta Spojených států, v tuto chvíli neznámým útočníkem, s mimořádnými schopnostmi. Všechno nasvědčuje tomu, že je to dílo neznámého mutanta.
Tento šokující útok, obnoví politické a veřejné volání po zákonu omezujícímu mutanty. William Stryker, bývalý armádní velitel a vědec, o kterém se říká, že prováděl pokusy na mutantech, stojí v čele anti - mutantního hnutí. Strykerova "práce" s mutanty souvisí s tajemnou a nejasnou minulostí Wolverine. Když Wolverine pátrá po svém původu, Stryker uvede do pohybu svůj anti-mutantní program. Magneto, který právě unikl z vězení , navrhuje, aby se spojili s X-Meny, a zvítězili nad současným společným nepřítelem, Strykerem.X-Meni a jejich spojenci se jednotně vydávají na nejnebezpečnější misi v životě.
Herec Shawn Ashmore , který se v prvním filmu představil v roli Bobbyho Drakeho, známého jako Iceman, se vrací ve větší roli jako jeden z mladých X-Menů.
Bryan Singer se při natáčení filmu X2 znovu setkal s mnoha členy svého tvůrčího produkčního týmu z prvního filmu. Se známými filmovými tvůrci a producenty Lauren Shuler Donnerovou a Ralphem Winterem. Výkonnými producenty jsou Avi Arad, Stan Lee a Tom DeSanto.
Tak varuje Magneto svého někdejšího a budoucího přítele a spojence, profesora Charlese Xaviera. Když zpráva o pokusu o zavraždění prezidenta Spojených států jakýmsi mutantem, zastihne tyto dva muže, uvědomí si, že nastal rozhodující moment v otázce budoucnosti lidstva.
"Válka je důsledkem akcí, které vyvolaly neodvratný konflikt," říká Singer. "X2 zahajují hrozivou akcí, která uvede do pohybu řetěz událostí, vedoucích ke konečné destrukci lidstva."
X2 posunuje ústřední konflikt filmu "X-Men" -Xavierovo přesvědčení o možnosti mírového soužití lidí a mutantů, versus Magnetova doktrína o nadřazenosti mutantů - o příčku výš. V novém filmu, nepřichází hrozba od silného mutanta, ale od člověka. " Chtěl jsem v tomto příběhu představit člověka jako padoucha," vysvětluje Singer. " Tato hrozba znamená nebezpečí pro všechny mutanty a následně pro lidské pokolení. Tento konflikt je důrazná připomínka hlavních motivů komiksu. Strach člověka z něčeho neznámého, může vést k intoleranci katastrofických rozměrů."
Muž, který představuje obrovskou hrozbu pro X-Meny je William Stryker. Jeho záludné plány jsou odhaleny, v okamžiku kdy jeho vojska zaútočí na Xavierovu školu pro nadané děti, známou pod názvem "X-Mansion."
Tato scéna vychází z konce filmu "X-Men," kdy vidíme Xaviera a Magneta nad šachovnicí, ve vězení, které se stalo Magnetovým konečným domovem. Magneto položí nepříjemnou otázku, "Co se stane, když se proviní proti zákonu (the Anti-Mutant Registration Act), přijdou do vašeho domu a vezmou vaše děti?" Na to Xavier odpovídá s nezlomným odhodláním: "Lituji každého kdo vejde do toho domu a působí potíže."
"No tak," říká Lauren Shuler Donnerová, " Stryker a jeho vojáci jsou určitě v tom domě a rozhodně dojde k potížím. Ale to je pouze špička ledovce ve srovnání s tím co má Stryker nakonec v plánu."
"To co se mi na Strykerovi líbí," říká Bryan Singer, "je , že je dokonalý příklad padoucha, který nepáchá násilí nebo terorismus z důvodu rozpínavosti nebo z důvodu náboženství nebo z chamtivosti. Jeho nenávist a výstřednosti souvisí s osobní ztrátou rodiny. Někde v minulosti bylo spácháno zlo.... a teď ho jeho zoufalství nutí , aby se angažoval ve válce proti těm, kteří, jak se on domnívá, jsou odpovědni za likvidaci jeho rodiny."
"Stryker je šťavnatá role," říká herec Brian Cox, jehož výkon ve filmu "Manhunter" a v nezávislém filmu "L.I.E." vzbudil Singerovu pozornost. "Je to tajemný muž, který se chová ne zrovna příjemně. Je částečně vědec, částečně voják a dost schopný vládnout, takže ta role poskytuje spoustu příležitostí k různorodému hereckému projevu na všech úrovních, a to je pro každého herce velmi lákavé.
"Stryker představuje despotickou, rasistickou a netolerantní osobnost, které se mutanti nejvíc bojí" dodává Cox. "Nechce ovládat svět. Chce ho jen zbavit těch, kteří, jak se domnívá, mohou za zničení jeho rodiny a za zhoubu společnosti: mutanty. V první řadě je chce mít pod kontrolou, pak je chce zničit."
Ironií je, Strykerova pomocnice, Yuriko Oyama, známá jako Deathstrike, není stoprocentní homo sapiens. Stejně jako další slavný mutant, Wolverine, má diamantové drápy a mimořádné léčivé schopnosti. "Deathstrike a Wolverine jsou ušiti ze stejného materiálu," říká Singer.
"Deathstrike je moderní, vyspělejší verze Wolverine," souhlasí herečka Kelly Hu.. "Navíc je neuvěřitelně rychlá a nadpřirozeně nadaná na bojová umění." Bojové umění Hu, která je majitelkou černého pásu, bylo otestováno ve vrcholném souboji dvou postav, jehož choreografie a natočení trvalo několik dní.
Další postavou s mnohem něžnější povahou je Nightcrawler. Kurt Wagner, který vyrůstal v kočovném cirkusu, původem Němec, vypadá jako démon s promodralou kůží, se zašpičatělýma ušima, žlutýma očima, kopýtky na nohou a chápavým ocasem. Přesto je hluboce nábožensky založený a má laskavou jemnou povahu. Stane se významným spojencem X-Menů, využívaje své telepatie k dobrým účelům. (Jeho telepatie je doprovázena zvukem "BAMPF!" - zvukovým projevem převzatým z komiksu.)
Singer uvažoval o několika dalších postavách z rozsáhlého komiksového světa X-Menů. Pak se rozhodl pro Nightcrawler. "Vybral jsem si Nightcrawler, pro jeho fascinující dichotomii," vysvětluje Singer. "Jak jeho démonická podoba tak jeho náboženské přesvědčení jsou důvodem k vyloučení ze společnosti a k předsudkům. Kdo by na to nevsadil? "
Alan Cumming, který absolvoval každý den hodiny speciálních maskérských efektů, aby se stal Nightcrawlerem, ocenil, že tato postava má v zásobě hned několik diváckých překvapení. "Když jsme se s Nighcrawlerem poprvé setkali, nebyl zkrátka ve své kůži," říká usmívající se Cumming a dodává." hodně se mi líbí hrát role, kde postava vypadá na první pohled jako padouch, ale pak se ukáže, že jsou to vlastně dobráci, kteří byli zřejmě nějakým způsobem zneužiti. Nightcrawler je určitě takový typ.
"Také se mi líbil po stránce fyzické, protože já jsem velmi fyzický typ herce. Měl jem obrovské štěstí, že jsem měl možnost pracovat s cirkusovým trenérem který mi pomáhal pilovat akrobatické pohyby Nightcrawlera."
Nová generace "Junior X-Men" stojí spolu s X-Meny proti velké hrozbě představované Strykerem a Deathstrike. "Máme ve filmu tři generace ," dodává Singer, " a všechny jsou připraveny bojovat v této "evoluční revoluci" o přežití. Je úžasné, že můžeme navázat tam, kde jsme ve starých X-Menech, přestali, s Wolverine, Kyklopem a Storm, ale bylo velmi zábavné představit příští generaci. Je tam celá škola plná nadaných studentů s mimořádnými schopnostmi."
Pro radost komiksových fanoušků, vytvořili filmaři , včetně scénáristů Dana Harrise a Michaela Doughertyho, speciální scény, ve kterých uvidíme některé oblíbené mladé X-Meny z komiksu, včetně Colossuse (který umí proměnit své maso v organickou ocel), Siryny, Kitty Pryde (který umí procházet zdi - a který se krátce mihnul ve filmu X-Men"), Jubilee (který má na starosti ohňostroje), Jonese (který umí bliknutím oka zapnout televizor) a Artie, s rozeklaným jazykem.
Tři z junior X-Menů se stanou nedílnou součástí týmu. Rogue, opět v podání nositelky Oscara Anny Paquinové, je srdcem a duší nové generace. "V prvním filmu, Rogue byla zblázněná do Wolverine - byli k sobě vázáni, protože on jí zachránil život," říká Paquinová. " Ale ve filmu X2, se zrodí skutečná romance mezi ní a Bobby Drakem.
Iceman a Rogue jsou týmoví hráči , nováčkem zůstává Pyro, který má ke všemu komplikovaný, nezúčastněný, téměř nedůvěřivý přístup. Pyrovy schopnosti manipulace s ohněm jsou tak silné, že ohrožují jeho rozhodnutí.
"Podle mě je Pyro hodně jako Wolverine" říká Aaron Stanford, jehož práce na nezávislém filmu "Tadpole" získala ohlas diváků, kritiků a filmových tvůrců X2. "V zásadě jsou oba rebelové, kteří nemají velký zájem o přizpůsobení se společnosti, ať už se jedná o společnost v Xavierově škole nebo ve skutečném světě. Myslím, že Pyro v sobě chová hodně nevraživosti vůči lidem a zápasí s potenciálně nebezpečným vnitřním konfliktem."
Bryan Singer, producenti Lauren Shuler Donnerová a Ralph Winter, byli nadšeni že se všichni hlavní herci z filmu "X-Men" vrátí do filmu "X2". Hugh Jackman, který se proslavil rolí Wolverine ve filmu "X-Men"," pokračuje v této roli, propadne mytologii X-Menů. Pátrá po své tajemné minulosti a řeší nebezpečný vnitřní konflikt. Pro Jackmana, který hraje Wolverine, bylo natáčení zábavnější než poprvé.
Wolverine dále pokračuje ve vztahu s Jean Greyovou. "Jedná se o něco víc, než o pouhou náklonnost," říká Famke Janssenová, která se vrací jako krásná telepatka. "Jejich vztah se vyvíjí nad pouhé sexuální napětí, naznačené ve filmu "X-Men". Jean má zároveň jisté "problémy" se svými schopnostmi. "Její zkušenosti na Ostrově svobody v prvním filmu ji změnily a my toho ve filmu X2 využíváme" říká Janssenová.
Jean uvízne mezi Wolverine a jejím dlouhodobým snoubencem Scottem Summersem, zvaným Kyklop, v milostném trojúhelníku, který dodává filmu X2 spád. "Dlouhodobé jiskření se změní v oheň," říká James Marsden, který opět představuje neohroženého hrdinu s hledím. "Ale ať se stane cokoli mezi Jean a Wolverinem, budete mít dojem, že ona a Scott by pro sebe vzájemně dali ruku do ohně, že jejich pouto je nezlomné."
"X2 je mnohem romantičtější film než jeho předchůdce," říká Bryan Singer Ve filmu "X-Men" jakoby si postavy vyměnily telefonní čísla. A teď chodí na schůzky," se smíchem dodává.
I promodralá metamorfická Mystique, kterou opět představuje Rebecca Romijn-Stamosová, předvede svou svůdnou stránku. "V tomto filmu je mnohem svůdnější, říká Romijn-Stamosová. "A pokouší se využít své schopnosti převtělit se do ostatních, k ukojení svých smyslných potřeb."
"Zároveň Mystique předvádí trochu víc humoru a odvahy," dodává Romijn-Stamosová. "Když se někdo Mystique zeptá proč si zvolila tak podivný vzhled, když na sebe může vzít podobu kohokoli, ochotně odpoví:"Protože jsem nemusela." Navíc si herečka váží pokroku v maskérských efektech, které jí zkrátily čas na židli v maskérně z osmi hodin na pět, stejně tak jako příležitost, objevit se na plátně více méně za sebe - bez modré pleti - v jedné klíčové scéně.
Postava Halle Berryová, Storm, také prochází vývojovými změnami. (a, stejně jako Jean Grey Fake Janssenové, má nový účes). Podle nositelky Oscara, která si udělala čas při natáčení filmu X2 na natočení role ve filmu "Monster´s Ball,", Storm má v tomto filmu víc práce. "Diváci se toho o Storm mnohem více dozvědí. Je agresivnější a musí tentokrát mnohem důrazněji prosazovat své názory."
Berry byla velmi nadšena tím, že se opět setkala se svými kolegy z filmu "X-Men." "X2 nám umožnil znovu se setkat a pokračovat tam, kde jsme v prvním filmu přestali," vysvětluje. "Natáčení tohoto filmu byla obrovská zábava."
Stejně tak Patrick Stewart, který se vrátil do role profesora Charlese Xaviera, byl potěšen širokým rejstříkem filmu X2, novými příležitostmi a věří, že X2 bude mít ještě větší divácký ohlas než první film.
"Když se chopíte již existujícího oblíbeného materiálu," říká Stewart, musíte rozhodně zachovat původní kvalitu. K psaní scénáře pokračování prvního filmu X-Men, nesmíte přistupovat ironicky nebo potměšile s úmyslem, že si z toho budete dělat legraci. Podstata.. srdce.. originální komiksové knihy musí zůstat ústředním bodem.

O PRODUKCI
Jedním z méně komplikovaných i když velmi důležitých rozhodnutí bylo - kde by měl být druhý film natočen. V roce 1999, se natáčelo pět měsíců v Torontu. Tentokrát se filmaři dohodli, že se bude natáčet ve Vancouveru.
"Vybrali jsme Vancouver, protože je prostornější a potřebovali jsme sníh - a hodně sněhu - pro třetí část," říká producent Ralph Winter. "Kanadské Skalisté hory nejsou od Vancouveru daleko, což bylo pro nás výhodné." Winter také prohlašuje, že relativně krátká vzdálenost z Vancouveru do Los Angeles je další obrovská výhoda.
Filmování začalo ve Victorii, v hlavním městě provincie Britská Kolumbie, kde Hatley House na Royal Roads University představoval dům profesora Xaviera. Produkce také použila několik mimo studiových exteriérů ve Vancouveru a v jeho okolí. Nejvíc se natáčelo ve Vancouver Film Studios a Mammoth Studios, v bývalém skladišti obchodního domu Sears, kde produkce postavila největší ozvučené studio v Severní Americe.
Produkční výtvarník Guy Hendrix Dyas , který je jedním z nových členů filmového štábu X2, dohlížel na tvorbu a postavení dvacet masivních dekorací. "Navrhovat výtvarně tento film bylo v určitém slova smyslu snazší než první "X-Men", protože hodně bylo připraveno z prvního filmu," říká Dyas.
"Každých pět minut jste v novém prostředí, " pokračuje Dyas ," objevujete další části X-Mansion, X-Jet a další zajímavosti."
Dyas vytvořil takové stavby, jako opuštěný kostel v gotickém stylu, vědecké muzeum postavené ve skleněné budově (filmováno na Plaza of Nations ve Vancouveru) klasický Viktoriánský dům, a Strykerova základna, betonová bunkrová konstrukce, situována u přehrady na jezeře Alkali.
Strykerova základna se rozkládala na ploše 113.000 stop čtverečních v Mammoth Studios. Produkce natáhla 60 mil elektrických kabelů tímto masivním studiem, které bylo postaveno tak, aby kameraman Newton Thomas Sigel (další navrátilec z filmu "X-Men") si mohl nasvítit kteroukoli část dekorace ve chvíli kdy to potřeboval. " I když to bylo poněkud extravagantní pojetí, mělo to z hlediska časové úspory smysl," říká producent Ralph Winter.
Supervizor speciálních maskérských efektů Gordon Smith navrhl a vytvořil vzezření Nightcrawlera, včetně jeho chápavého ocasu. Vysvětluje, že ocas, který uvidíme v tomto filmu, bude podoba několika skutečných ocasů v kombinaci s počítačově vyrobeným ocasem, který vytvořil Michael Fink.
Po téměř pěti měsících rekordně suchého léta ve Vancouveru, produkce přesunula hlavní natáčení do Kanadských Skalistých hor, do okolí Kananaskise, Alberta. Ve stejné luxusní oblasti , kde se v loňském roce konal Summit G8, 225 členů filmového štábu jezdilo každý den hodinu a půl do vzdáleného místa v Peter Lougheed Provincial Park. Dekorace "Alkali Lake" byla postavena na horské mýtině situované mezi Upper Kananaskis Lake a Lower Kananaskis Lake. Je to jedno z nejmalebnějších míst Severní Ameriky. Najdete tam ovce, černé medvědy, vlky, kojoty, lišky, vysokou a losy.
Režisér Singer je sentimentální, když hovoří o Jackmanovi a ostatních vrátivších se hercích.
"Vzpomínám si, že kdykoli jsem vešel do stanu, kde se podával oběd," říká Singer, "a viděl jsem Patricka jak obědvá s Ianem, nebo Hugha jak švitoří s Halle a Annou, nebo Rebeccu a Famke jak se smějí Jimymu Marsdenovi, který mě napodobuje. Byl to pozoruhodný a nezapomenutelný pocit. Bylo velmi příjemné vidět všechny své oblíbené super hrdiny jak se spolu baví.
"Točit první "X-Meny" byla úžasná zkušenost a divácká reakce byla mimořádně příznivá. Ale po natočení filmu X2, mi natáčení filmu "X-Men" připadá skoro jako úvod pro film X2," směje se.

Ocenění:
The Saturn Awards
2004 - Nejlepší sci-fi
2004 - Bryan Singer (Nejlepší režie)
2004 - Dan Harris, Michael Dougherty (Nejlepší scénář)
2004 - John Ottman (Nejlepší hudba)
2004 - Louise Mingenbach (Nejlepší kostýmy)
2004 - Gordon J. Smith (Nejlepší masky)
2004 - Michael L. Fink, Mike Vézina, Richard E. Hollander, Stephen Rosenbaum (Nejlepší speciální efekty)

DABING
V českém znění: Zdeněk Mahdal - Hugh Jackman (Logan / Wolverine), Pavel Soukup - Patrick Stewart (Profesor Charles Xavier), Karel Richter - Ian McKellen (Eric Lensherr / Magneto), Dana Černá - Halle Berry (Ororo Munroeová), Miroslava Součková - Famke Janssen (Jean Greyová), Filip Jančík - James Marsden (Scott Summers), Jitka Ježková - Anna Paquin (Marie D'Ancantová), Daniel Margolius - Shawn Ashmore (Bobby Drake), Miloslav Študent - Brian Cox (William Stryker), Pavel Vondra - Alan Cumming (Kurt Wagner), Bohdan Tůma - Aaron Stanford (John Allerdyce + titulky), Kateřina Halešová - Rebecca Romijn (Mystique), Vladimír Kudla - Bruce Davison (senátor Kelly), Martin Kolár - Cotter Smith (prezident McKenna), Zuzana Schulzová - Jill Teed (Madeline Drakeová), Radovan Vaculík, Terezie Taberyová, Jakub Pistorius, Aleš Říha, Radek Škvor
Překlad: Petr Finkous
Produkce: Iva Koudelková
Dialogy a režie: Zdeněk Gawlik
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska, studio Budíkov pro Bontonfilm v roce 2003

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 1.5.2003
Premiéra USA: 2.5.2003 20th Century Fox
Premiéra Kanada: 3.5.2003
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.11.2003 (VHS) Bonton Home Entertainment, 10.11.2003 (DVD) Bonton Home Entertainment
Premiéra v půjčovnách Blu-ray:  20.4.2009 Bontonfilm
Poprvé na DVD: 1.11.2003 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 20.4.2009 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 6 396 146
Tržby celkem - $ 214 948 780
Návštěvnost v ČR 70 287
Náklady (Rozpočet) - $ 110 000 000

FILMY V SÉRII
X-Men gastonrolinc.webnode.cz/news/a58/
Akční / Dobrodružný, USA, 2000
Režie: Bryan Singer, Hrají: Hugh Jackman, Patrick Stewart

X-Men 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a59/
Akční / Dobrodružný, USA / Kanada, 2003
Režie: Bryan Singer, Hrají: Patrick Stewart, Hugh Jackman

X-Men: Poslední vzdor gastonrolinc.webnode.cz/news/a60/
Akční / Dobrodružný, USA / Velká Británie, 2006
Režie: Brett Ratner, Hrají: Hugh Jackman, Halle Berry

X-Men Origins: Wolverine gastonrolinc.webnode.cz/news/a61/
Akční / Dobrodružný, USA / Velká Británie, 2009
Režie: Gavin Hood, Hrají: Hugh Jackman, Liev Schreiber

X-Men: První třída gastonrolinc.webnode.cz/news/a62/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Matthew Vaughn, Hrají: James McAvoy, Michael Fassbender

Wolverine gastonrolinc.webnode.cz/news/a63/
Sci-Fi / Akční, USA / Austrálie, 2013
Režie: James Mangold, Hrají: Hugh Jackman, Tao Okamoto

X-Men: Budoucí minulost gastonrolinc.webnode.cz/news/a64/
Sci-Fi / Akční, USA / Velká Británie, 2014
Režie: Bryan Singer, Hrají: Hugh Jackman, James McAvoy

Deadpool (X-Men Origins: Deadpool) gastonrolinc.webnode.cz/news/a66/
Akční / Komedie, USA, 2016
Režie: Tim Miller, Hrají: Ryan Reynolds, Morena Baccarin

X-Men: Apokalypsa gastonrolinc.webnode.cz/news/a65/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 2016
Režie: Bryan Singer, Hrají: James McAvoy, Michael Fassbender

Logan: Wolverine gastonrolinc.webnode.cz/news/a227/
Sci-Fi / Akční, USA / Kanada, 2017
Režie: James Mangold, Hrají: Hugh Jackman, Patrick Stewart

Deadpool 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a267/
Akční / Komedie, USA, 2018
Režie: David Leitch, Hrají: Ryan Reynolds, Josh Brolin

X-Men: Dark Phoenix gastonrolinc.webnode.cz/news/x-men-dark-phoenix-x-men-dark-phoenix-2019-114-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-65/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Simon Kinberg, Hrají: Sophie Turner, James McAvoy

Noví mutanti gastonrolinc.webnode.cz/news/novi-mutanti-the-new-mutants-2020-95-usa-horor-sci-fi-akcni-52/
Horor / Sci-Fi, USA, 2020
Režie: Josh Boone, Hrají: Maisie Williams, Anya Taylor-Joy

Tvůrci a herci
Bryan Singer (Režie), Lauren Shuler Donner (Produkce), Ralph Winter (Produkce), John Ottman (Hudba), Newton Thomas Sigel (Kamera), Elliot Graham (Střih), John Ottman (Střih), Roger Mussenden (Casting), Guy Hendrix Dyas (Scénografie), Louise Mingenbach (Kostýmy), John A. Larsen (Zvuk), Paul Massey (Zvuk), Rob Young (Zvuk), Jayne Dancose (Masky), Gordon J. Smith (Masky), Charles Porlier (Masky), Norma Hill-Patton (Masky), Monica Huppert (Masky), Rita Ciccozzi (Msky), Michael Dougherty (Scénář), David Hayter (Scénář), Patrick Stewart (Herec), Hugh Jackman (Herec), Ian McKellen (Herec), Halle Berry (Herec), Famke Janssen (Herec), James Marsden (Herec), Rebecca Romijn (Herec), Anna Paquin (Herec), Alan Cumming (Herec), Brian Cox (Herec), Bruce Davison (Herec), Aaron Stanford (Herec), Kelly Hu (Herec), Katie Stuart (Herec), Chiara Zanni (Herec), Brad Loree (Herec), Steve Bacic (Herec), Aaron Douglas (Herec), David Kaye (Herec), Newton Thomas Sigel (Herec), Shawn Ashmore (Herec), Daniel Cudmore (Herec), Nolan Gerard Funk (Herec), Peter Wingfield (Herec), Ty Olsson (Herec), Layke Anderson (Herec), Roger R. Cross (Herec), James Kirk (Herec), Emily Hirst (Herec), Valerie Tian (Herec), Aaron Pearl (Herec), Jade Ramsey (Herec), Brian Peck (Herec), Colin Lawrence (Herec), Cotter Smith (Herec), Kendall Cross (Herec), Devin Douglas Drewitz (Herec), Alf Humphreys (Herec), Jill Teed (Herec), Nikita Ramsey (Herec), Michael Soltis (Herec)
 
2003/128/Kanada, USA/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Kurt Wagner jako Nightcrawler (Alan Cumming) je synem Mystique (Rebecca Romijn) a Azazela (Jason Flemyng z X-Men: První třída (2011)). Kurt s Mystique se objeví společně ještě ve filmu X-Men: Apokalypsa (2016).
- Film je částečně inspirován komiksem"God Loves, Man Kills".
- O úlohu vo filme sa uchádzal aj Shaquille O´Neal, avšak tvorcovia jeho žiadosť zamietli.
- Nightcrawlerov chvost bol prevažne vytváraný počítačom, avšak Alan Cumming mal k dispozícii aj jeden z gumy.
- Pre film bolo vytvorených 520 snímkov s vizuálnymi efektmi.
- Kameraman Newton Thomas Sigel a dvaja kaskadérsky vodiči takmer umreli pri scéne, v ktorej má Pyro (Aaron Stanford) spor s políciou.
- Natáčanie začalo 17. júna 2002 vo Vancouveri.
- Kvôli Halle Berry prepísali scenár, pretože chcela mať vo filme väčší priestor.
- Mezi původním komiksem a filmovým zpracováním lze najít několik rozdílů. Například v komiksovu byl Nightcrawler teenager, zatímco ve filmové verzi je dospělým mužem.
- V čase 7:20 kamera zabírá chlapce pozorujícího kostru šavlozubé kočky (anglicky Saber-tooth cat), Saber-tooth je přezdívka Wolverinova úhlavního nepřítele.
- Kniha, kterou čte Magneto ve svém vězení, se jmenuje „Král bývalý a král budoucí“ od T. H. Whita. Paradoxně je to kniha o Artušovi, jenž hledá lék proti válce.
- Vo filme sa na krátku chvíľu objaví postava Hanka McCoya, ktorú poznáme z komiksu pod prezývkou The Beast.
- Pokud budeme pozorně sledovat logo 20th Century Fox těsně na začátku filmu, všimneme si, že písmeno X zůstává osvětleno na krátkou dobu poté, co hlavní logo zhasne.
- Ve francouzské verzi filmu má postava Nightcrawlera přezdívku Diablo (malý ďábel).
- Škola pro nadané mutanty je točena ve stejném komplexu, jako domov Lexe Luthora v seriálu Smallville.
- Hugh Jackman spolupracoval se stejným trenérem, který připravoval Angelinu Jolie pro film Lara Croft - Tomb Raider.
- Jméno Franklin Richards se krátce objeví na monitoru ve vládních spisech souvisejících s mutanty. Franklin je synem Reeda Richardse a Susan Storm ve Fantastické čtyřce. Také mutant.
- Většina herců ve scéně, kdy profesor X v muzeu zastaví čas, jsou mimové.
- Scénář prošel 27 přepisy.
- Podle ranné verze scénáře zachránil Magneto profesora X před Dark Cerebro a utekl s ostatnímy X-Meny.
 
Odkazy