X-Men: Dark Phoenix / X-Men: Dark Phoenix (2019/114/USA/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi) 65%

20.11.2021 15:23
JEDNOU VĚTOU
„Příběh X-Menů pokračuje, tentokrát se soustředí na Jean Grey a jak se z ní stala mocná bytost jménem Dark Phoenix."

OBSAH
Když skupina X-Menů vyrazí na celkem rutinní záchrannou misi na oběžné dráze k ohrožené posádce raketoplánu, zdá se, že mají vše pod kontrolou a operace probíhá zdárně. Ale zdání klame. Jean Grey (Sophie Turner) je zasažena neznámou a smrtící kosmickou silou, která ji promění v jednoho z nejsilnějších mutantů. I s podporou ostatních X-Menů Jean zápasí nejen se svou nově nabitou a nestabilní silou, ale i se svými osobními démony. Postupně se dostává do děsivé spirály a ztrácí nad sebou kontrolu. Navíc její myšlení začíná ovlivňovat tajemná postava (Jessica Chastain), která přichází s nebezpečnými návrhy na využití její ničivé síly. Grey se mění v Dark Phoenix a stává se hrozbou nejen pro své nyní již bývalé přátele z řad mutantů, ale pro celou planetu. X-Meni tak musí čelit svému nejbližšímu i nejničivějšímu nepříteli – jednomu z nich.(CinemArt)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Vzhledem k nulovým až záporným očekáváním široké veřejnosti dlouho dopředu jasná kritická i komerční prohra, která mi láme srdce tím, jak moc mi jde naproti a jak moc si s ní rozumím. Je totiž rozkročená přesně na půli cesty mezi poctou všem myslitelným předlohám a stejně tak i dosavadnímu filmovému odkazu. Dává důraz na týmovou akci, která přitom (naštěstí) postrádá naivitu klasických komiksových dobrodružství a zároveň bezostyšně poukazuje na fakt, že se víceméně opakuje Poslední vzdor, před jehož rozporuplnými dějovými zvraty několikrát pomrkne na diváka - a vydá se jiným směrem. Sophie Turner si navíc rozpolcenou Jean překvapivě uhrává a celé Phoenix sáze tak vzdává (i díky o třináct let vyspělejšímu CGI) větší hold než svého času (jakkoli ikonická) Famke Janssen. Když se navíc do děje ponoří naplno i Magneto, opět dokazující, že Fassbender je z celého osazenstva nejlépe obsazen, zapomínám i na mírně rozporuplné motivace jednotlivých charakterů a výsledné hodnocení rád podřizuji komplexnímu poselství, tak symbolicky nahrávajícímu prapůvodním myšlenkám z prvních dílů. Simon Kinberg mutantům rozumí a až nekriticky je miluje, takže občas zapomíná na diváky, kteří nemají většinu minulých dílů nakoukaných i pozpátku. Rozloučení se samostatnou podobou spravedlivých X-Men přesto dokáže zůstat pevně na zemi, jakkoli se měřítkem vypravilo až ke hvězdám. (novoten) 5*

Začátek ucházející, leč pro děj podstatný twist, který dá vše do pohybu, má mnohem menší emocionální zápřah, než by se slušelo. Pak to začne neuvěřitelným způsobem drhnout. Je ironií osudu, že se za kormidlo konečně postaví scenárista série, překvapí sebejistotou v akčních scénách a vůbec mu nefungují dialogy a vývoj děje. Naštěstí se i v té hrozně upachtěné a neučesané druhé třetina, kde jdou postavy často proti vlastní logice a do toho je příběh zbytečně zatížen story vesmírných panchartů, která vůbec, ale vůbec nikoho nezajímá, najde pár skvělých nápadů (z "chůze po schodech" mě vyloženě mrazilo). A pak se najednou téměř stane zázrak a Kinberg naservíruje jedno z nejlepších akčních finále celé série. Z konce je hodně cítit, že se dotáčelo na poslední chvíli (řešení konfliktu jde najednou stranou, protože už na důsledky není čas), ale finální setkání dvou starých přátel nad poslední partií, to mě dojalo. A byla to vlastně i milá tečka za celou X-Men ságou. (TomHardy) 3*

Dark Phoenix není zdaleka taková katastrofa, jakou jsem čekal. Kinberg docela umí singerovskou atmosféru z prvních dvou dílů, takže se X-Meni i tentokrát jasně liší od marvelek, a navíc se opírají o parádního Fassbendera a nečekaně řízné finále ve vlaku. Správně však tušíte, že tím zásadní pochvaly končí, jelikož většinu filmu podrývají buď slabí herci (ano, jde o partu z Apokalypsy), anebo přílišná zkratkovitost, která paradoxně ničila už třetí X-Meny od Ratnera. Kinberg má řadu zajímavých nápadů (linku s Profesorem X trefil skvěle) a hlavně v akci si je až překvapivě jistý v kramflecích. Jeho film se ale bohužel točí kolem Jean Grey a záhadných mimozemšťanů, což jsou dvě věci, které vás absolutně nebudou zajímat. V rámci série tedy jde o jeden z nejslabších kousků, které vůbec není potřeba vidět. V rámci očekávání to ale zase tolik nebolí. Už kvůli tomu vlaku! (6/10) (KarelR) 3*

VELKÁ RECENZE
Během jedné vyostřené debaty v X-Men: Dark Phoenix mutantka Raven (Jennifer Lawrence) trefně upozorní Profesora X (James McAvoy) na fakt, že X-muže většinou zachraňují X-ženy, a tak by stálo za to změnit název celého tohoto uskupení na X-Women. Raven tak filmu zcela neskrytě podsouvá feministický podtext, který je potřeba (nejen) v rámci blockbusterů stále upevňovat a upozorňovat na něj. V Dark Phoenix skutečně hrají prim ženy – ať již zmiňovaná Jennifer Lawrence, nebo Jessica Chastain jako hlavní záporná postava, a především pak Sophie Turner v titulní roli Jean Grey. Jedná se tak o příjemné osvěžení nejen této franšízy, ale superhrdinských filmů obecně.
Feministické ladění však není jediným myšlenkovým úspěchem filmu. Dark Phoenix je plný zdařilých nápadů a idejí, které ho posouvají o krok dopředu – od ambivalence morálních tenzí ústřední postavy až po polemiku nad hranicemi pomsty. Progresivita dobře míněných úmyslů se ovšem ne vždy setká s adekvátně zdařilým zpracováním. Režie Simona Kinberga se nevyznačuje ničím unikátním a tam, kde by měla jednotlivé motivy a témata podpořit, je naopak nechá bohužel zapadnout.
Hnací silou snímku je přerod Jean Grey v její stinné já. Děj je primárně zasazen do 90. let, kdy se skupina X-Menů vydává do hlubokého vesmíru na záchrannou misi, během které do Jean udeří neznámá vesmírná síla. Místo toho, aby ji zničila, do ní vstoupí a zesílí tak její mutantské schopnosti, nicméně zároveň si začne zahrávat i s její myslí. Ve výsledku pak Jean vstupuje do boje nejen s X-Meny, ale především i se sebou samou.
Celý herecký ansábl odvádí standardně kvalitní práci, na kterou jsme u nich již ostatně zvyklí. Jessice Chastain či Michaelu Fassbenderovi sice film nedává dostatek prostoru, aby mohli dát naplno na odiv své nezměrné talenty, ale i tak je právě díky nim Dark Phoenix prodchnut nuancovaným hereckým umem. Sophie Turner je jako Jean Grey přesvědčivá, jen je škoda, že se scénář nezabývá jejím přechodem na temnou stranu více do detailu. Podobně jako její postava Sansy Stark ve Hře o trůny projde vývojem z ustrašené dívky v zachmuřenější a sebejistější ženu, Jean Grey se přehoupne z polohy kladné mutantky do záporné. V obou případech se ale jedná o proměnu nedostatečně dávkovanou a neuspokojivě emočně vystínovanou. Film Dark Phoenix se navíc málo zaměřuje na dobu před transformací Jean Grey, což do určité míry znemožňuje dostatečnou citovou investici v tuto postavu.
I přes pár nejistých kroků se ovšem aktuální podoba X-Menů loučí solidně a s důstojností. Tak jako bájný fénix, ke kterému odkazuje název Dark Phoenix (Temný fénix), musí vždy shořet, aby mohl opět znovu povstat z popela, se i tento snímek metaforicky vznítí v CGI plamenech a přetaví se tak v něco nového. Výsledná podoba sice nemusí žhnout v tak zářivých barvách jako citové a energické výboje Jean Grey, avšak zachovává si stále dostatek barev na to, aby nepůsobil vyšisovaným dojmem.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Příběh začíná v roce 1975, kdy osmiletá Jean Greyová neúmyslným použitím své telekineze způsobí autonehodu, při níž zahynou její matka. Krátce nato ji profesor Charles Xavier vezme do Xavierovy školy pro nadané děti, kde mentálně vytěsní nehodu z jejích vzpomínek a pomáhá jí zdokonalovat psychické schopnosti.
V roce 1992, devět let po celosvětové devastaci způsobené En Sabah Nur, tým X-Menů reaguje na nouzový signál raketoplánu Endeavour, který je kriticky poškozen energií podobnou slunečnímu záření. Zatímco X-Meni zachrání všechny kosmonauty, Jean uvízne a nakonec absorbuje veškerou energii do svého těla. Jean tuto událost přežije a v důsledku její psychické síly velmi zesílí. Současně přestane fungovat její mentální blok, který Xavier vytvořil, a ona po duševním zhroucení nečekaně napadne mutanty, kteří se učí v Xavierově škole. Později odcestuje do svého rodného města Red Hook ve státě New York, když zjistí, že její otec je stále naživu. X-Meni se pokusí odvést Jean zpět, ona však zraní Petera Maximoffa (Quicksilver) a náhodně zabije Raven Darkhölme (Mystique) a X-Menům unikne.
Jean odcestuje na mutantní uprchlický ostrov Genosha, aby požádala Erika Lehnsherra (Magneto) o pomoc s ovládáním svých schopností. Erik ji však odmítne kvůli tomu, že se zapojila do boje s americkými vojenskými silami, jejichž úkolem bylo ho zatknout. Jean se setká s Vuk, lídryní mimozemské rasy měňavců známé jako D'Bari, která jí vysvětlí, že ji zachvátila síla kosmické energie, jež před lety zničila planetu obývanou D'Bari. Tato síla zničila všechny, s nimiž se setkala, až Jean jako první její působení přežila. Mezitím se Hank McCoy (Beast), který nesouhlasil s Xavierovou manipulací Jeaniných vzpomínek, připojí k Erikovi a jeho mutantním uprchlíkům, aby společně našli Jean v New Yorku.
Když se X-Meni dozvědí o Erikovu záměru zabít Jean, postaví se mu v New Yorku do cesty. Dojde k boji, přičemž Erikovi se podaří proniknout do budovy a konfrontovat Jean. Ta ho však s pomocí svých nových schopností přemůže. Xavier pak vstoupí do budovy spolu se Scottem Summersem (Cyclops). I na ně zprvu Jean zaútočí, Xavierovi se však podaří ji přesvědčit, aby si přečetla jeho vzpomínky - čímž vzkřísí její původní osobnost. Jean v pocitu lítosti požádá Vuk, aby jí odebrala její energii, brzy se však ukáže, že by to Jean zabilo. Xavier a Scott dokážou přerušit proces dříve, než Jean zcela zničí, Poté jsou obě mutantní frakce zajaty americkými vládními silami a umístěny do vlaku směřujícího k tajnému karanténnímu zařízení. Vlak přepadne Vuk a její D'Bariové. Vojáci čelící přesile měňavců zbaví mutanty okovů, aby jim pomohli bojovat s hrozbou. Xavier se v myšlenkách domluví s Jean a dovolí její osobnosti získat kontrolu nad silou v ní ukrytou. Vuk se opět pokusí z Jean vysát všechnu energii, ta však uvolní svůj plný potenciál a Vuk zabije. Poté sama zmizí ve vesmíru.
V důsledku celého incidentu je škola přejmenována na Školu Jean Greyové School pro nadané děti a jejím novým ředitelem se stane Hank. Xavier po desetiletích bojů za práva mutantů odchází do důchodu a usadí se v Paříži. Tam se setká s Erikem a zdráhavě souhlasí, že s spolu zahrají šachovou partii. Když začnou hrát, na obloze se objeví planoucí fénix. Jedna velká epocha mutantů končí.

Ocenění:
Razzies
2019 - Jessica Chastain (Nejhorší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
2019 - Nejhorší Prequel, Remake, Rip-off nebo Sequel (nominace)

DABING
V českém znění: Vanda Chaloupková - Sophie Turner (Jean Greyová / Phoenix), Lumír Olšovský - James McAvoy (profesor Charles Xavier), Terezie Taberyová - Jennifer Lawrence (Raven / Mystique), Kateřina Lojdová - Jessica Chastain (Vuk) + Hannah Emily Anderson (Elaine Greyová), Petr Neskusil - Nicholas Hoult (Hank McCoy / Beast), Martin Stránský - Michael Fassbender (Erik Lensherr / Magneto), Karel Heřmánek ml. - Tye Sheridan (Scott Summers / Cyclops), Vojtěch Hájek - Kodi Smit-McPhee (Kurt Wagner / Nightcrawler), Dana Černá - Alexandra Shipp (Ororo Munroe / Storm), Ivo Hrbáč - Evan Peters (Peter Maximoff / Quicksilver), Ondřej Kavan - Ato Essandoh (Jones), Hana Ševčíková - Kota Eberhardt (Selene), Linda Křišťálová - Summer Fontana (malá Jean Greyová), Marek Libert - Scott Shepherd (John Grey), Jiří Weingärtner - Brian d'Arcy James (prezident USA), Zbyšek Horák - Julian Bailey (kapitán), Roman Hájek - Sebastian MacLean (astronaut), Michal Gulyáš - Andre Bedard (astronaut 2), Lucie Kušnírová - Vanessa Jackson (astronautka), Radka Stupková - Lynne Adams (ředitelka NASA), Ladislav Cigánek - Richard Dagenais (TV reportér), Petra Hobzová - Karen Ivany (reportérka), Jiří Krejčí - Josh McLaglen (lékař), Martina Šťastná - Julianne Jain (lékařka), Ondřej Balcar, Martin Draxler, Martin Hruška, Daniel Krečmar, Karolína Křišťálová, Petr Pospíchal
Překlad: Petr Finkous
Produkce: Pavla Draxlerová
Zvuk: Petr Posolda
Výsledný mix: Deluxe Media
Dialogy a režie: Petr Pospíchal
Vyrobilo Barrandov Studio a.s. - 2019

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 6.6.2019 CinemArt
Premiéra USA: 7.6.2019 20th Century Fox
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 9.10.2019 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 9.10.2019 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 9 026 723
Tržby celkem - $ 252 442 974
Návštěvnost v ČR 55 935
Náklady (Rozpočet) - $ 200 000 000

FILMY V SÉRII
X-Men gastonrolinc.webnode.cz/news/a58/
Akční / Dobrodružný, USA, 2000
Režie: Bryan Singer, Hrají: Hugh Jackman, Patrick Stewart

X-Men 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a59/
Akční / Dobrodružný, USA / Kanada, 2003
Režie: Bryan Singer, Hrají: Patrick Stewart, Hugh Jackman

X-Men: Poslední vzdor gastonrolinc.webnode.cz/news/a60/
Akční / Dobrodružný, USA / Velká Británie, 2006
Režie: Brett Ratner, Hrají: Hugh Jackman, Halle Berry

X-Men Origins: Wolverine gastonrolinc.webnode.cz/news/a61/
Akční / Dobrodružný, USA / Velká Británie, 2009
Režie: Gavin Hood, Hrají: Hugh Jackman, Liev Schreiber

X-Men: První třída gastonrolinc.webnode.cz/news/a62/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Matthew Vaughn, Hrají: James McAvoy, Michael Fassbender

Wolverine gastonrolinc.webnode.cz/news/a63/
Sci-Fi / Akční, USA / Austrálie, 2013
Režie: James Mangold, Hrají: Hugh Jackman, Tao Okamoto

X-Men: Budoucí minulost gastonrolinc.webnode.cz/news/a64/
Sci-Fi / Akční, USA / Velká Británie, 2014
Režie: Bryan Singer, Hrají: Hugh Jackman, James McAvoy

Deadpool (X-Men Origins: Deadpool) gastonrolinc.webnode.cz/news/a66/
Akční / Komedie, USA, 2016
Režie: Tim Miller, Hrají: Ryan Reynolds, Morena Baccarin

X-Men: Apokalypsa gastonrolinc.webnode.cz/news/a65/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 2016
Režie: Bryan Singer, Hrají: James McAvoy, Michael Fassbender

Logan: Wolverine gastonrolinc.webnode.cz/news/a227/
Sci-Fi / Akční, USA / Kanada, 2017
Režie: James Mangold, Hrají: Hugh Jackman, Patrick Stewart

Deadpool 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a267/
Akční / Komedie, USA, 2018
Režie: David Leitch, Hrají: Ryan Reynolds, Josh Brolin

X-Men: Dark Phoenix gastonrolinc.webnode.cz/news/x-men-dark-phoenix-x-men-dark-phoenix-2019-114-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-65/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Simon Kinberg, Hrají: Sophie Turner, James McAvoy

Noví mutanti gastonrolinc.webnode.cz/news/novi-mutanti-the-new-mutants-2020-95-usa-horor-sci-fi-akcni-52/
Horor / Sci-Fi, USA, 2020
Režie: Josh Boone, Hrají: Maisie Williams, Anya Taylor-Joy
 
Tvůrci a herci
Simon Kinberg (Režie), Simon Kinberg (Produkce), Hutch Parker (Produkce), Lauren Shuler Donner (Produkce), Todd Hallowell (Produkce), Hans Zimmer (Hudba), Mauro Fiore (Kamera), Lee Smith (Střih), Andrea Kenyon (Casting), Alyssa Weisberg (Casting), Kenyon Wells (Casting), Claude Paré (Scénografie), Daniel Orlandi (Kostýmy),  Richard King (Zvuk), Paul Massey (Zvuk), Beau Borders (Zvuk), Annick Chartier (Masky), Brian Sipe (Masky), Adrien Morot (Masky), Simon Kinberg (Scénář), Sophie Turner (Herec), James McAvoy (Herec), Jennifer Lawrence (Herec), Michael Fassbender (Herec), Jessica Chastain (Herec), Nicholas Hoult (Herec), Evan Peters (Herec), Tye Sheridan (Herec), Alexandra Shipp (Herec), Kodi Smit-McPhee (Herec), Andrew Stehlin (Herec), Ato Essandoh (Herec), Scott Shepherd (Herec), Summer Fontana (Herec), Kota Eberhardt (Herec), Lamar Johnson (Herec), Julian Bailey (Herec)
 
2019/114/USA/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- Ve filmu vidíme fiktivní vesmírnou rasu Shi'ar. V komiksu mají tito ektotermní humanoidi stejný původ jako naše ptactvo a na některých místech svého těla peří (ve filmu chybí). Shi'ar je jeden ze čtyř hlavních mimozemských druhů zobrazených v Marvel Universe. Shi'arská říše je obrovská sbírka cizích druhů, kultur a světů umístěných v blízkosti Skrullů a Impéria Kree. Poprvé se objevila v lednu 1976 v komiksu „X-Men #97“.
- Phoenix Force, jenž vidíme ve filmu, vznikla Velkým třeskem. Jedná se o vesmírnou entitu, která je schopna manipulovat s životní sílou, hmotou, energií a vědomím. I když je schopna tvořit život, nejedná se však o nejsilnější entitu v Marvel Universe (tou je One-Above-All). Tato entita si často hledá hostitele a tak není divu, že ji v sobě mělo více komiksových postav (Rook'shir, Feron, Necrom, Madelyne Pryor, Selene atd.) nebo aspoň její část, fragment z celé síly (Lilandra, Veranke, Korvus, Captain Marvel či tým Phoenix Five).
- Celosvětová premiéra proběhla 14. května 2019 v Mexico City.
- Producent Hutch Parker uvedl, že finále se údajně mělo původně odehrávat ve vesmíru, v přetáčkách se však přesunulo zpět na Zemi. Zbytek mutantské rodiny totiž nebyl v třetím aktu příběhu původně příliš významný. Tvůrci přitom chtěli, aby právě vliv ostatních motivoval Jean Grey (Sophie Turner), aby přijala svou identitu.
- Jedná se o první film z X-Menovského univerza bez jakékoliv účasti Hugh Jackmana jako Wolverina.
- Na „brazilském Comic-Conu“ v roce 2018, známém jako CCXP, měli prezentaci také tvůrci tohoto filmu. Simon Kinberg prozradil, že i když Dark Phoenix v žádném případě není součástí Marvel Cinematic Universe, na filmu se kreativně podílel šéf Marvelu Kevin Feige.
- Lilandru měla hrát Angelina Jolie, ta však roli nepřijala.
- Datum premiéry bylo posunuto z 14. února na 7. června 2019, a to jen dva dny po zveřejnění prvního traileru. Šlo již o druhý posun, původní datum premiéry bylo 2. listopadu 2018.
- Po snímku Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti (2016) skladatel Hans Zimmer oznámil, že se jedná o jeho poslední soundtrack ke komiksovému filmu. Svůj názor však změnil a nabídku na X-Men: Dark Phoenix přijal.
- Děj se odehrává 10 let po událostech z dílu X-Men: Apokalypsa (2016).
- Natáčení začalo 28. 6. 2017 v kanadském Montrealu a skončilo 14. 10. 2017 v Montrealu.
- Film adaptuje příběh komiksu „The Dark Phoenix Saga“, ve kterém Jean Grey (Sophie Turner) ztratí kontrolu nad svými schopnostmi jako Dark Phoenix a tím nutí X-Meny bojovat proti ní, zatímco císařovna Lilandra se snaží chytit a zničit Jean.
 
Odkazy