X-Men / X-Men (2000/104/USA/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi, Thriller) 82%

12.09.2018 07:42
JEDNOU VĚTOU
„Staňte se svědky evoluce v této akční sci-fi, plné napětí, vzrušení a oslnivých efektů!"

OBSAH
Nedaleká budoucnost. Po celé planetě se rodí děti s X-faktorem v genech, který jim dává zvláštní sílu - třeba ničivý laserový pohled nebo schopnost létat, či přesunovat předměty nebo ovládat počasí. Profesor X, Wolverine, Storm, Jean Grey, Rogue, Cyclops, Magneto, Toad, Mystique, Sabretooth jsou mutanti s mimořádnými schopnostmi. Ale pro lidi, kteří takovéto schopnosti nemají, je velice těžké mutanty akceptovat a neubránit se strachu. Nejcitelněji potřebu naučit mutanty, jak pracovat se svou zvláštní silou a mít nad ní kontrolu má profesor Charles Xavier - světově uznávaný telepat - mutant. Zřídí speciální školu a jeho záměrem je, aby se žáci chovali tak, aby se svět odnaučil strachu před nimi. Xavier přijímá dva nové žáky. Je to Logan - osamělý silák a Rogue, která může přijmout jakoukoliv sílu i paměť ze všeho, čeho se dotkne. Proti filosofii profesora Xaviera stojí senátor Kelly, který by mutanty nejradši zlikvidoval. Akční sci-fi film podle veleúspěšného comicsového příběhu o tom, jak je těžké najít hranici tolerance v soužití a pochopení svých zvláštností.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Překvapivě výtečné komixové sci-fi, které funguje nejen jako triková a akční zálěžitost, ale též na rovině postav a příběhu. Gambit profesora Xaviera (Patrick Stewart) a Magneta (Ian McKellen) je vskutku elektrizující a rozhodně se nejedná o tradiční souboj dobra se zlem v čisté formě. Napětí do jinak trochu obnošené zápletky dodává právě zážitky z koncentračního tábora poznamenaný Magneto, z jehož pohledu vyhlíží konflikt mutantů a lidí jako možné opakování událostí druhé světové války. Samozřejmě se nehrabe příliš do hloubky, zůstává, jak už to v Hollywoodu chodí, pouze u názvuků etiky, ale víc by ani X-meni nesnesli. Zejména díky výtečným hercům a slušným trikům patří tenhle snímek k nejlepším komixovým adaptacím, které kdy byly k vidění. A to už vůbec nemluvím o otevřeném potenciálu pro další díly... (Marigold) 4*

Ve svých jedenácti letech jsem si X-meny vcelku oblíbil. Svůj komiksový příběh se ve mně docela ujal a já se bavil. Sice to nebyl žádný zázrak, ale tenkrát to všechno s komiksovými hrdiny začínalo a já koukal na hrdiny, kteří měli schopnosti, o kterých jsem vždycky jenom snil a maximálně četl, i když komiks o X-Menech jsem zrovna nikdy nečetl a ani dnes mě to nijak neláká. Zábava to ale je, akce je požehnaně a důkaz toho, že vznikla celá trilogie dokazuje, že právě tenhle příběh je jeden z mála těch komiksových, které dokázali bavit, mě určitě, ale že by mě to lákalo dál, to už moc ne. --- Pokud mají něco, co zadrží naši stíhačku, zaslouží si nás chytit. (Malarkey) 3*

Vlezou vám do hlavy, dokáží ovládat počasí, přejímají podobu druhých. Hlavně to ovšem tají a především jsou dokonalejší než lidé, a to je kámen úrazu. Útočiště našli u geniálního telepata Charlese Xaviera, jiní lidstvo bytostně nenávidí a shlukli se okolo Magneta, který rozhodně nepřichází s pozitivními plány. My se ovšem motáme kolem Logana, který si vydělává zápasením v zapadlých arénách a jen tak mimochodem má ostré drápy a kostru vyztuženou kovem. Stává se z něj hrdina proti jeho vůli a zejména ikonická postava jedné hodně výdělečné série. Bryan Singer se poměrně umně vrhl na vykreslení vztahů a motivací jednotlivých X-Menů, samozřejmě láká na akční momenty, kterých je dostatek a mají svou kvalitu. Ovšem když vám v takovém projektu hrají výteční shakespearovští herci (McKellen a Stewart), nebude to jen tak. Sice neskáču tři metry vysoko, nicméně výsledek je výpravný, stylový, dynamický i příjemně staromódní. (castor) 4*

V.I.M. FILMU
Snímek, který spolu s prvním Bladem rozeběhnul novodobou comicsovou revoluci. Do té doby všichni reptali, že comicsy umějí natáčet jen šílenci (Tim Burton) a ne že by pro to neměli dost důkazů (viz třeba Spawn, Dick Tracy, Batman a Robin). Jenže Blade nabídnul snesitelný výsledek za malé peníze a X-Meni zase dokázali, že comics se nemusí nutně omezit na žánr "pitomoučkého" akčního filmu.
Bryan Singer posbíral méně blýskavé hvězdičky a pár nováčků, zbytek peněz vrazil do triků a do poslední kapky využil košatou historii comicsové předlohy. Uspěl přesně podle hesla "To že se to ještě nikomu nepovedlo, neznamená, že to nejde". A pak se mu to povedlo ještě jednou, s takovou lehkostí jako když ve Ferrari zařadíte dvojku. Dvojka udělala z jedničky svým způsobem chudého příbuzného, ale zároveň potvrdila nutnost odrazového můstku. Singer přitom v obou filmech nezapomněl na hladové příznivce comicsových duelů a tak se psychologické sondy do duší hlavních postav pravidelně střídají s nakládačkami, ve kterých se tříští stromy, budovy i proslulá Socha Svobody, na níž se odehrává úchvatné akční finále.
A kdyby vám to všechno k umístění do síně slávy nestačilo, musím se vytasit s Wolverinem. Tak dobře napsanou a zahranou comicsovou postavu jsme v kinech dost možná předtím neviděli, protože při vší úctě k Michaelu Keatonovi nebo Christopheru Reeveovi, na Hugha neměl ani jeden z nich.

OLDIES FILMU
Na tenhle trailer mám milé vzpomínky, protože spadá do období, kdy jsem se o filmy začal zajímat tzv. "natvrdo" a poctivě jsem hltal cokoliv, co prosvištělo informační dálnicí (ano, tak se tomu tehdy říkalo ;). Na modemu stažená nízká kvalita mě tenkrát vytrhla ze cviček, protože říkejte si co chcete, takhle má vypadat trailer. Velké barevné nápisy, pečlivě dávkované hlášky od všech důležitých hlavounů (a ono vážně stačí, když něco pronese Ian McKellen, aby se vám rozzářil obličej...), razantní hudební podkres. Z tajemné hudby v úvodu, se brzy stává akční sekaná, když ukázka přejde z vysvětlovacího módu do působivých koláží, ve kterých mutanti konečně předvedou, proč se vyplatí nechat si předělat šroubovici. Je to jeden z těch trailerů, které mají sotva dvě minuty, ale navodí ve vás pocit něčeho mnohem většího. Jako byste náhle věděli všechno, co potřebujete a zbývá už jen učinit poslední krok. Koupit lístek do kina. Za těch bezmála šest let kapku zestárly triky, ale všechno ostatní je na svém místě a tak budu s radostí plýtvat hvězdičkami. A pusťte si i trailer na dvojku, který je možná ještě kapku lepší. Kdyby se každé studio o propagaci svých filmů staralo takhle, fronty u pokladen by byly mnohem delší.

VELKÁ RECENZE
Je obvyklé, že podle úspěšných filmů vznikají různé seriály, knihy, počítačové hry či comicsy, ale aby tomu bylo naopak to už se tak často nestává, tedy alespoň v případě počítačových her a comicsů, u PC her sice není situace tak špatná, pár „záblesků“ se objevilo, stačí připomenout Super Mario Brothers, Street Fighter, skvělý Mortal Kombat, pokračovaní Mortal Kombat Annihilation (u nás pod názvem Mortal Kombat 2) nebo plánovaný Tomb Raider, ale v případě comicsů je situace doslova zoufalá (tedy alespoň, co se kvality týče), přestože podle mého názoru se námětů najde více než dost, ale nyní by se mělo vše změnit, na plátna přichází nový projekt nazvaný X-Men, a podle všeho se máme na co těšit...
Nejdříve by asi nebylo od věci si něco o X-Men říci, X-Men je jeden z nejúspěšnějších comicsových projektů. Jejich začátek nastal v roce 1965 spojením dvou comicsových legend kreslíře Jacka Kirby a Stana Lee, a od té doby jeho popularita jen a jen roste, ovšem stále jsem ještě nezodpověděl otázku, co je to X-Men, X-Men je skupina svérázných postav vybavených abnormálními schopnostmi, jež mají díky tomu, že u nich došlo ke genetickým mutacím (proto jsou nazývání mutanti), ovšem nejsou jediní, mutantů je mnohem víc a někteří se samozřejmě svých schopností zneužívají, a proto Profesor X založil skupinu X-Men, jejímž hlavním cílem je zastavit činnost těchto mutantů. Tento tým původně tvořily Profesor X, Cyclops, Beast, Angel, Marvel Girl a Iceman, ale za 35 let došlo k mnoha změnám, takže pokud se někdy v Čechách dostanete k tomuto comicsu nedivte se, že narazíte na mnoho nových postav, v týmu X-Men se vystřídalo několik desítek postav, což ovšem není pro nás tak důležité, pro nás je hlavní, kdo se objeví ve filmové podobě tohoto comicsu, tak čtěte pozorně:
Jistě, že nesmí chybět Profesor X (Patric Stewart) jež je vybaven telepatickými schopnostmi a není pro něj problémem nahlížet do lidské mysli, dále Cyclops (James Marsden) jež je velitelem X-Menů a je schopen soustředit energetické paprsky vystřelující z očí, Jean Grey (Famke Janssen), která ovládá telepatii a telekinezi, počasí ovládající Storm (Halle Berry) a Wolverine (Hugh Jackman), jež se dokáže velice rychle uzdravit, je vybaven mnohem lepšími smysly než člověk a také má rukou skryty tři páry devíti palcových drápů z nejtvrdšího kovu na světě Adamantu (specialita comixového giganta Marvelu), dále se zde objevuje Rogue (Anna Paquin), která také stojí na straně X-Menů, proti nim stojí Magneto (Ian McKellen), který je přezdíván „Mistrem magnetismu“, ten býval spojencem Profesora X, ale díky jejich rozdílným názorům jsou z nich úhlavní nepřátelé, čímž ovšem výčet postav nekončí, setkáme se zde například s Mystique (Rebecca Romjin), Sabretooth (Tyler Mane) či Toad (Ray Park).
A co můžeme očekávat? Samozřejmě skvělé herecké obsazení, propracované bojové scény (to zaručují, především skvělý australský herec Hugh Jackman, Rebecca Romijn- Stamos a také Ray Park jehož specialitou je Wu Shu, jež pracoval jako kaskadér na Mortal Kombat 2 a ztvárnil také Dartha Maula v Star Wars: Epizoda I. Skrytá hrozba či bezhlavého jezdce v Ospalé díře) , dokonalé vizuální efekty, což vše je zárukou kvality a zábavy.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Když dospívající dívka Marie políbí svého přítele, upadne chlapec do komatu. Marie zjistí, že je mutant se schopností převzít pouhým dotykem od ostatních lidí jejich sílu i schopnosti. Zatímco senát jedná o evolučním skoku, který se u některých lidí projevuje různými mutacemi, které projevují nadpřirozenými schopnostmi, a ve snaze vyhovět strachu většiny Američanů připravuje zákon o povinné registraci mutantů, Marie uteče z domu. Dostane se do malého městečka, kde se přidá k nepříliš ochotnému mutantovi, který si říká Wolverine, má schopnost okamžité regenerace a je vyzbrojen noži, které vyjíždí z jeho kloubů na hřbetech rukou. Cestou je přepadne mutant Sabretooth, který pracuje pro charismatického Magneta, ovládajícího magnetické síly a tedy vše, co je kovové. V poslední chvíli je zachrání další dva mutanti.
Cyclops s laserovým zrakem a Storm, která dokáže ovládat počasí. Odvezou dvojici do sídla profesora Xaviera, který se stará o mladé mutanty, poskytuje jim vzdělání, učí je ovládat jejich schopnosti a snaží se je připravit pro budoucí život ve společnosti, která se mutantů obává a svůj strach projevuje bezdůvodnou nenávistí. Zatímco Xavier se snaží obtížnou situaci mezi lidmi a mutanty řešit smírem a pochopením, Magneto je odhodlán dokázat nadřazenost mutantů a ovládnout lidstvo. Jeho pomocnice Mystique, která na sebe dokáže vzít jakoukoli podobu, unese senátora Kellyho, který svými názory vyvolává nepřátelské postoje proti mutantům a prosazuje jejich povinnou registraci. Magneto pak ve svém sídle senátora proudem paprsků promění v mutanta.
Kelly, který získá schopnost protáhnout se mezi mřížemi, uteče, násilná mutace je však nestálá a umírající senátor hledá pomoc u profesora Xaviera. Zatímco doktorka Jane Grey, sama mutantka se schopností telepatie a telekineze, se pokouší senátorovi pomoci, Magneto s pomocí Mystique vyláká ze školy Marii, která si začala říkat Rogue. Podaří se jim také poškodit Xavierův přístroj Cerebro na vyhledávání mutantů a zranit Xaviera. Jane Greyové se sice podaří Rogue najít, Wolverine s pomocí Cyclopse a Storm se ji však marně pokusí zachránit. Magneto potřebuje využít jejích schopnosti pro svůj plán. V New Yorku se chystá summit OSN, který má jednat o mutantech.
Magneto chce s pomocí svého přístroje a schopnosti Rogue vyslat na delegáty vlnu záření, která by je proměnila v mutanty. Jane s Cyclopsem, Storm a Wolverinem zjistí, že je dívka připoutána k Magnetovu zařízení instalovanému v pochodni sochy Svobody a vydají se ji zachránit. Do cesty se jim však postaví Magnetovi mutanti.

Ocenění:
The Saturn Awards
2001 - Nejlepší sci-fi
2001 - Bryan Singer (Nejlepší režie)
2001 - David Hayter (Nejlepší scénář)
2001 - Hugh Jackman (Nejlepší herec)
2001 - Rebecca Romijn (Nejlepší herečka ve vedlejší roli)
2001 - Louise Mingenbach (Nejlepší kostýmy)
2001 - Patrick Stewart (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
2001 - Anna Paquin (Nejlepší mladý herec/herečka) (nominace)
2001 - Ann Brodie, Gordon J. Smith (Nejlepší masky) (nominace)
2001 - David Prescott, Michael J. McAlister, Michael L. Fink, Theresa Ellis Rygiel (Nejlepší speciální efekty) (nominace)

DABING
V českém znění: Zdeněk Mahdal - Hugh Jackman (Logan / Rosomák), Jitka Ježková - Anna Paquin (Rogue / Marie D'Ancanto), Pavel Soukup - Patrick Stewart (Profesor Charles Xavier), Filip Jančík - James Marsden (Scott Summers), Miroslava Součková - Famke Janssen (Jean Grey), Helena Brabcová - Rebecca Romijn (Mystique), Dalimil Klapka - Ian McKellen (Eric Lensherr), Jana Mařasová - Halle Berry (Ororo Munroe), Daniel Dítě - Bruce Davison (senátor Kelly), Martin Kolár - Tyler Mane (Sabretooth), Zdeněk Podhůrský - Ray Park (Toad), Bohdan Tůma, Michal Jagelka, Milan Slepička, Bedřich Šetena, Lucie Svobodová, Jakub Zdeněk, Zbyšek Pantůček, Jiří Kvasnička, Vladimír Kudla, Kryštof Hádek, Antonín Navrátil (titulky)
Překlad: Lidmila Hrůzová
Dialogy: Alena Navrátilová
Zvuk: Antonín Němec
Produkce: Iva Koudelková
Režie: Antonín Navrátil
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska, studio Budíkov pro Bonton Home Entertainment 2001

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 5.10.2000 Bontonfilm
Premiéra USA: 14.7.2000 20th Century Fox
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.4.2001 (VHS) Bonton Home Video
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 20.4.2009 Bontonfilm
Poprvé na VHS: 1.9.2001 Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 1.1.2003 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 20.4.2009 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 7 840 935
Tržby celkem - $ 296 500 000
Návštěvnost v ČR 97 570
Náklady (Rozpočet) - $ 75 000 000

FILMY V SÉRII
X-Men gastonrolinc.webnode.cz/news/a58/
Akční / Dobrodružný, USA, 2000
Režie: Bryan Singer, Hrají: Hugh Jackman, Patrick Stewart

X-Men 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a59/
Akční / Dobrodružný, USA / Kanada, 2003
Režie: Bryan Singer, Hrají: Patrick Stewart, Hugh Jackman

X-Men: Poslední vzdor gastonrolinc.webnode.cz/news/a60/
Akční / Dobrodružný, USA / Velká Británie, 2006
Režie: Brett Ratner, Hrají: Hugh Jackman, Halle Berry

X-Men Origins: Wolverine gastonrolinc.webnode.cz/news/a61/
Akční / Dobrodružný, USA / Velká Británie, 2009
Režie: Gavin Hood, Hrají: Hugh Jackman, Liev Schreiber

X-Men: První třída gastonrolinc.webnode.cz/news/a62/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Matthew Vaughn, Hrají: James McAvoy, Michael Fassbender

Wolverine gastonrolinc.webnode.cz/news/a63/
Sci-Fi / Akční, USA / Austrálie, 2013
Režie: James Mangold, Hrají: Hugh Jackman, Tao Okamoto

X-Men: Budoucí minulost gastonrolinc.webnode.cz/news/a64/
Sci-Fi / Akční, USA / Velká Británie, 2014
Režie: Bryan Singer, Hrají: Hugh Jackman, James McAvoy

Deadpool (X-Men Origins: Deadpool) gastonrolinc.webnode.cz/news/a66/
Akční / Komedie, USA, 2016
Režie: Tim Miller, Hrají: Ryan Reynolds, Morena Baccarin

X-Men: Apokalypsa gastonrolinc.webnode.cz/news/a65/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 2016
Režie: Bryan Singer, Hrají: James McAvoy, Michael Fassbender

Logan: Wolverine gastonrolinc.webnode.cz/news/a227/
Sci-Fi / Akční, USA / Kanada, 2017
Režie: James Mangold, Hrají: Hugh Jackman, Patrick Stewart

Deadpool 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a267/
Akční / Komedie, USA, 2018
Režie: David Leitch, Hrají: Ryan Reynolds, Josh Brolin

X-Men: Dark Phoenix gastonrolinc.webnode.cz/news/x-men-dark-phoenix-x-men-dark-phoenix-2019-114-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-65/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Simon Kinberg, Hrají: Sophie Turner, James McAvoy

Noví mutanti gastonrolinc.webnode.cz/news/novi-mutanti-the-new-mutants-2020-95-usa-horor-sci-fi-akcni-52/
Horor / Sci-Fi, USA, 2020
Režie: Josh Boone, Hrají: Maisie Williams, Anya Taylor-Joy

Tvůrci a herci
Bryan Singer (Režie), Lauren Shuler Donner (Produkce), Ralph Winter (Produkce), Michael Kamen (Hudba), Newton Thomas Sigel (Kamera), Steven Rosenblum (Střih), Kevin Stitt (Střih), John Wright (Střih), Roger Mussenden (Casting), John Myhre (Scénografie), Louise Mingenbach (Kostýmy), John A. Larsen (Zvuk), Gordon J. Smith (Masky), Ann Brodie (Masky), David Hayter (Scénář), Hugh Jackman (Herec), Patrick Stewart (Herec), Ian McKellen (Herec), Famke Janssen (Herec), James Marsden (Herec), Halle Berry (Herec), Anna Paquin (Herec), Ray Park (Herec), Rebecca Romijn (Herec), Bruce Davison (Herec), Shawn Roberts (Herec), Matt Weinberg (Herec), Stan Lee (Herec), Gary Goddard (Herec), Shawn Ashmore (Herec), Tyler Mane (Herec), Daniel Magder (Herec), Jay Yoo (Herec), David Hayter (Herec), Ryan Fleming (Herec), Adam Robitel (Herec), Brian Peck (Herec), George Buza (Herec), Wolfgang Müller (Herec), Sumela Kay (Herec)
 
2000/104/USA/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Ray Park (Toad) v jednej scéne uchopí kovovú tyč a začne s ňou zvláštne krútiť. Týmto nenápadne odkazuje na svoju úlohu Dartha Maula vo filme Star Wars I: Skrytá hrozba (1999), kde používal dvojramenný svetelný meč.
- Jean Grey (Famke Janssen) v komiksech používala jméno Marvel Girl. To nezazní v celé sérii ani jednou.
- Ve filmu se objevují X-meni Professor X (Patrick Stewart), Storm (Halle Berry), Cyclops (James Marsden), Marvel Girl/Jean (Famke Janssen), Wolverine (Hugh Jackman), Rogue (Anna Paquin), dále žáci Iceman (Shawn Ashmore), Pyro (Alex Burton) a Shadowcat (Sumela Kay). Z bratrstva mutantů se ve filmu objevují Magneto (Ian McKellen), Mystique (Rebecca Romijn), Sabretooth (Ben Jensen) a Toad (Tom DeSanto).
- Jedná se o jediný díl série X-men, kdy byly v českém dabingu použity překlady jmen jednotlivých hrdinů.
- Vo filme sa na chvíľu objavil aj autor scenára David Hayter, konkrétne ako jeden z policajtov na konci.
- Ve scéně, kdy senátor Kelly (Bruce Davison) vychází z vody, je možné všimnout si tvůrce původních komiksů Stana Leeho stojícího u stánku s hot dogy. V tomto filmu tomu bylo poprvé, co se „otec“ komiksů v malé roličce objevil, později se z toho stala tradice.
- O roli Scotta Summerse měl zájem John Stamos.
- Famke Janssen a Patrick Stewart si společně zahráli již v 21. epizodě 5. série seriálu Star Trek: Nová generace (od r. 1987).
- Mezi původním komiksem a filmovým zpracováním lze najít několik rozdílů. Například v komiksu se Rouge přidala na čas k Magnetovi.
- Ačkoli by měl být Cyclops nejvyšší člen filmového týmu, jeho představitele Jamese Marsdena výškově trumfl jeho herecký kolega Jackman. Štáb to řešil operativně - Marsden dostával boty s dvojitou podrážkou a pro scény "od kolen nahoru" většinou stával na čemkoli, co se v okolí našlo, aby působil vyšší. Jednu z takových pomocných rekvizit si po natáčení přivlastnil Tyler Mane (Sabretooth) a přestěhoval ji do Marsdenova karavanu spolu se vzkazem "Abys dosáhl na umyvadlo."
- Film sám se dočkal vydání až v roce 2000, ale práce na něm začaly už v roce 1989. V jednání na post scénáristy byli i Stan Lee a Chris Claremont.
- Scénář měl původně několik variací, které se od sebe obrovsky lišily. Varianta scénáře z roku 1994 počítala v řadách X-Menů s původní pětkou z roku 1963 (Angel, Beast, Marvel Girl, Iceman, Cyclops), ke kterým měl hned na začátku být jako čerstvý rekrut přiveden Wolverine. Pozdější návrhy byly co do počtu postav podstatně odvážnější (měl se objevit i Nightcrawler), zatímco Magneto a záporáci obecně neměli v prvním dílu vůbec žádné místo.
- I navzdory přepisům ve scénáři měl být v původním filmu Beast. Na schválený rozpočet však byl příliš velkou zátěží a tak byl na poslední chvíli vystřižen. Jeho pozice týmového lékaře se přenesla na Jean Greyovou (Famke Janssen).
- Film dostal za rok 2000 Saturn Award v kategorii Nejlepší sci-fi film.
- Existovali tři druhy Wolverinových drápů – plastové, dřevěné a ocelové – Hugh Jackman a jeho čtyři kaskadéři jich použili přes 700.
- Wolverinovy kostýmy byly vyrobeny ze silné kůže a PVC.
- Hugh Jackman absolvoval speciální trénink pro boj na blízko.
- Páka, kterou Kyklop ovládá stíhačku, je počítačový joystick „Flightstick Pro.“
- Po dokončení natáčení bylo kolečkové křeslo profesora Xaviera prodáno v aukci a poté zapůjčeno zpět kvůli natáčení druhého dílu.
- Patrick Stewart ani Sir Ian McKellen neumí hrát šachy.
 
Odkazy