Logan: Wolverine / Logan (2017/137/USA/Akční, Drama, Sci-Fi) 85%

23.09.2018 13:31
JEDNOU VĚTOU
„Jeho čas nadešel."

OBSAH
Wolverine (Hugh Jackman) se vrací. Jenže je na tom nyní trochu hůř. Jeho schopnost uzdravování pomalu vyprchává a elánem také zrovna nehýří. Navíc je na vše skoro sám. Z X-Menů přežívá ještě Charles Xavier známý také jako Profesor X (Patrick Stewart), který je ale vážně nemocný, ztrácí paměť a trpí nebezpečnými záchvaty ohrožujícími jeho okolí. Společně se ukrývají v opuštěné továrně na americko-mexické hranici. Jejich utajení ale skončí, když se objeví Laura (Dafne Keen), dívka, která má překvapivě stejné schopnosti jako Wolverine a v patách má navíc nelítostné pronásledovatele, kteří se jí snaží zmocnit. Ve chvíli, kdy Wolverine a Profesor X přijmou Lauru „do rodiny", stávají se z nich štvanci, kterým jde po krku velmi brutální a vytrvalý nepřítel. Hrdinové na útěku mají k dispozici jen zbytky sil starých X-menů a Lauřiny schopnosti, které však ona sama těžko zvládá. A tak přichází čas, aby Wolverine v sobě našel zbývající vůli a sílu nejen k boji, ale i k tomu, aby Lauře předal své zkušenosti.(CinemArt)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Na pochopení postavy Wolverina jsme tu měli bezpočet filmů. Obecně můžeme říci, že jsme všichni pochopili, jak to s Wolverinem Hugh Jackman myslel. Pořád to na sklonku devadesátých let byl jeden z prvních super hrdinů, který se objevil v Hollywoodu a za to si zaslouží obrovský respekt. Nicméně po těch všech letech s Wolverinem moc dobře chápu, proč tvůrci chtěli Wolverinovy patálie ukončit. Jednou a provždy. Doteď jsem totiž pořádně nepochopil, jak ty jeho film šly po sobě. Pravda, nikdy jsem po tom nijak závratně nepátral, ale taky mi to ve filmech nikdo moc neusnadňoval. Naštěstí je v tomto filmu námět zřejmej a není kdoví jak složitej. Naopak. Hugh Jackman se tu samozřejmě loučí se vší parádou a tak tu počítejte s naprosto parádní akcí, které dominuje postava, která mě tímto filmem dokázala přesvědčit o tom, proč bych jí neměl nikdy zapomenout. Takže díky, sbohem a šáteček. (Malarkey) 4*

Logan je rozlučka, kterou si postava Wolverina zaslouží a současně obrovské poděkování (a zadostiučinění) pro Hugh Jackmana. Ten svou postavu prožíval a na plátně vylepšoval, až dosáhl "svého" stáří a odchází ve správnou chvíli. Nejlepší z trilogie o Wolverinovi? Jednozačně. Z mutantské série? To úplně ne. Přesto je Logan samostatně (což tleskám) fungující díl, který obsahuje vše, co minulům dílům chybělo (postavy, krev, vývoj, atmosféru, hlavu a patu:)). Na druhou stranu ten hype okolo filmu je trochu přehnaný a rozhodně nejde o vícevrstvé dílo, které vám v hlavě zabere dalších pár dní. Logan přišel, viděl a zvítězil. Fantastická však zůstává Dafne Keen, která mu k tomu pomohla a zkomírající Patrick Steward, jehož odchod je poetický, i když já čekal mnohem více. I ten eRkový rating, digikrev všude a probodávání hlav do kamery, je ve výsledku jen prchavá atrakce, která po shlédnutí vyšumí. Příběh Logana ne. PS: v celém tom roadmovie se určitě najde dost děr, třeba proč děti nebojovali, když jejich schopnosti v pár záběrech (ovládání přírody) jsou tak silné, nebo proč vlastně se do útočiště dostaly prakticky všechny (to lovili opravud jen X23?) PPS: kdybych uronil slzu, jako že jsem k ní měl dalek, tak by byla spíše za Profesora X, jehož příběh je pro mě snad zajímavější, než Loganův a jeho vyznění nepříjemné. (Djkoma) 4*

Všechno má svojí cenu – Singer to zprvu věděl. A Mangold jí teď za všechny ty přešlapy, papundekly, digitální vatu a nedodělky platí s úroky. Brutální, explicitní, sociálně dystopické, přitom velmi nostalgické a citlivé k postavám, které film svléká z trikotů a špikuje je smrtelnými chorobami, kašlem a pochybami. Ne, Mangold není elitní režisér, občas je temný tón na hraně přehánění, občas je tomu strašně vidět do žaludku, ale při posledním záběru mě to stejně dráplo tak hluboko jako žádný jiný X-Men film. Je to svým způsobem eR(voluce). Logan ji využívá nejen k vulgarismům a nevšední anatomické názornosti, ale i k tomu, že otevírá hodně neradostnou vizi budoucnosti, ve které je hrdinství už jenom mátožnou vzpomínkou z ošoupaných komiksových sešitů. Amerika v roce 2029 budovaná z náznaků, ale velmi aktuálních. Potomci lidí v superhrdinské verzi. Logan bolí. A to je dobře. Film pro pesimisty, kteří nedokážou přestat věřit. (Marigold) 5*

VELKÁ RECENZE
Old Man Logan rulez. V názvu proslulého Wolverinova comicsu je vtěleno všechno podstatné, co charakterizuje třetí sólovku zuřivce, kterému před sedmnácti lety říkali Rosomák a drápy v jeho kostýmu tasil neznámý Australan, co měl sice nulovou star-power, ale charisma, že byste s ním naplnili pět celovečeráků. Minimálně. Hugh Jackman se objevil jako Wolverine ještě ve více kusech, někdy s větším, jindy s menším úspěchem, vždy ale s absolutním zápalem pro věc a snahou vykutat z téhle ikonické role maximum.
Povedlo se mu to bezezbytku až na samotném konci jeho filmové pouti, v upoceném dramatu, které se od začátku profiluje jako tuhá rozlučka, jíž se zarostlý, zaprášený, větrem a bolestmi ošlehaný hrdina tak tak prokulhá. Mutanti vymřeli, profesor Xavier blouzní, fuckuje a necitlivě vytahuje staré šrámy a Logan se poněkud nemotorně snaží v tomhle srabu zorientovat a konečně dát svému heroickému putování smysl a řád. Jde ho ale vůbec najít?
Na to vám Logan odpovídá vlastně dost bolestně - klid Wolverineově duši vlastní nikdy nebyl, není a nebude a i tady dostanete víc zvířecího běsu než racionálního uvažování. Duši Wolviemu neukonejší a srdíčko příliš nerozehřeje ani malá Laura, která už v trailerech působila jako Loganova miniaturní verze, jen ještě naspeedovanější a ostřejší. Bezezbytku to platí i ve filmu, v němž Laura krájí protivníky po desítkách, lítají hlavy, usekávají se končetiny, chlejstá krev a přitom se servírují tak náramné akční hody, že byste možná nevěřili, že za kamerou stojí tentýž James Mangold, jenž minulého Wolverina vytáhl sotva do lehkého nadprůměru.
Jenže tvůrci spolu s Jackmanem správně vytipovali své silné stránky a vsadili na možná ne tak prvoplánově atraktivní, ale o to víc funkční koncept s otřískaným hrdinou v prachu a srabu, na fungující vztahovou dynamikou mezi bláznícím Profesorem X, psychopatickou Laurou a strhaným Wolviem a samozřejmě na masitou, neskutečně krvavou kontaktní akcí.
Mangold točí odjakživa zemitě, bez naleštěného vizuálního pozlátka, silný je spíš na postavách a ve fyzičtějších rubanicích – a právě toho se v téhle bezútěšné mutantské budoucnosti dočkáte vrchovatě. Nikterak závratné tempo a usedlé, někdy až staromódně upachtěné podání pracují pro látku na výbornou. Zase jednou se potvrzuje, že když si chytře zvolíte koncept a spojíte v něm řemeslo s přesvědčivou story postav, může být výsledek nevídaně působivý.
Hugh Jackman sice střídá dva herecké výrazy, ale víc od něj nepotřebujete a ani nechcete, Patrick Stewart jede sympatické komedie, pravou bombou je ale castingová trefa do malé Laury v podání jedenáctileté Dafne Keen, která je dokonale znepokojivá, děsivá a charismatická i beze slov. Bavili by mě s ní noví X-Meni rozhodně víc než třeba s Jennifer Lawrence, zvlášť když film tu „otcovsko-dcerkovskou“ dynamiku naplno úplně netěží a frčet si na něm můžete i bez „koljovského“ dojení emocí.
Naopak na max se ždímou možnosti násilí páchaného dětmi na zlých lidech, takže vás čekají opravdu šťavnaté řeznické orgie, které se i za pomoci brutálního soundtracku Marca Beltramiho (často jen zimmerovské hučení nebo razantní rytmika) prosekávají k vůbec nejintenzivnějším momentům, jaké jsme kdy v comicsovkách mohli vidět.
Akční stránka graduje až ve finální nářez, v němž jdou Jackman, choreografové i Mangold na hranu svých možností a vy se musíte ptát, kde se doprdele ten pravý Wolvie těch sedmnáct let zašíval a jak můžeme ještě někdy brát vážně to „SNIKT – SNIKT“ v dětském ratingu PG-13. Logan se prořeže až do pekla, takže děti těšící se na hubatého strejdu Wolverina čeká spousta bezesných nocí a snů s useklými palicemi. Není to ale žádný samoúčel, nýbrž naprosto uvěřitelná součást téhle bezútěšné, syrové a surové vyprávěnky o adamantiovém psanci.
Jeho poslední mise s Jackmanovou muskulaturou je špičkovou podívanou, která zvládá popcornově bavit v automobilových honičkách i superhrdinských potyčkách, zároveň je ale atmosféricky hutnou, psychologicky přímou a dopadem naprosto suverénní rozlučkou s jednou z největších comicsových ikon. Moc víc se z ní vytřískat nedalo.
Goodbye, Old Man Logan.

Ocenění:
Academy Awards
2018 - James Mangold, Michael Green, Scott Frank (Adaptovaný scénář) (nominace)

The Saturn Awards
2018 - Patrick Stewart (Nejlepší herec ve vedlejší roli)
2018 - Nejlepší film podle komiksu (nominace)
2018 - James Mangold, Michael Green, Scott Frank (Nejlepší scénář) (nominace)
2018 - Hugh Jackman (Nejlepší herec) (nominace)
2018 - Dafne Keen (Nejlepší mladistvý herecký výkon) (nominace)
2018 - Dirk Westervelt, Michael McCusker (Nejlepší střih) (nominace)

AACTA International Awards
2018 - Hugh Jackman (Nejlepší herec) (nominace)


Austin Film Critics Association
2018 -Nejlepších deset filmů roku 2017


Chicago Film Critics Association
2017 - Nejlepší adaptovaný scénář (Scott Frank, James Mangold, Michael Green) (nominace)
2017 - Nejslibnější umělec (Dafne Keen) (nominace)

Cena Saturn
2018 - Nejlepší herec ve vedlejší roli (Patrick Stewart)
2018 - Nejlepší film inspirovaný komiksem
2018 - Nejlepší herec (Hugh Jackman) (nominace)
2018 - Nejlepší výkon mladého herce (Dafne Keen) (nominace)
2018 - Nejlepší scénář (Scott Frank, Michael Green, James Mangold) (nominace)
2018 - Nejlepší střih (Michael McCusker a Dirk Westervelt) (nominace)

Critics' Choice Movie Awards
2018 - Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli (Patrick Stewart) (nominace)
2018 - Nejlepší mladý herec/mladá herečka (Dafne Keen) (nominace)

Denver Film Critics Society
2018 - Nejlepší adaptovaný scénář (Scott Frank, James Mangold, Michael Green) (nominace)

Detroit Film Critics Society
2017 - Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli (Patrick Stewart) (nominace)

Dublin Film Critics' Circle
2017 - Nejlepší film (nominace)
2017 - Nejlepší režie (James Mangold) (nominace)
2017 - Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli (Hugh Jackman) (nominace)
2017 - Objev roku (Dafne Keen) (nominace)

Dragon Awards
2017 - Nejlepší sci-fi/fantasy snímek (nominace)

Golden Trailer Awards
2017 - Nejlepší hudba (20th Century Fox, Rogue Planet)
2017 - Nejlepší rádiový/audio spot (20th Century Fox, Picture Production Company) (nominace)

Hollywood Music in Media Awards
2017 - Nejlepší původní skóre - sci-fi/fantasy/hororový snímek (Marco Beltrami) (nominace)

Houston Film Critics Society
2018 - Nejlepší snímek
2018 - Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli (Patrick Stewart) (nominace)
2018 - Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli (Dafne Keen) (nominace)

IGN Awards
2017 - Nejlepší akční snímek
2017 - Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli (film) (Patrick Stewart)
2017 - Film roku 2017 (nominace)
2017 - Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli (film) (Hugh Jackman) (nominace)
2017 - Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli (film) (Dafne Keen) (nominace)

London Film Critics Circle
2018 - Nejlepší britský/irský herecký výkon (Dafne Keen) (nominace)

Location Managers Guild Awards
2018 - Nejlepší lokace moderního filmu (Maria Bierniak ) (nominace)

MTV Movie & TV Awards
2017 - Nejlepší duo (Hugh Jackman a Dafne Keen)
2017 - Film roku 2017 (nominace)
2017 - Nejlepší herec v akčním filmu (Hugh Jackman) (nominace)

National Board of Review
2018 - Nejlepších deset filmů roku 2017

North Carolina Film Critics Association
2018 - Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli (Patrick Stewart) (nominace)

North Texas Film Critics Association
2018 - Nejlepší film
2018 - Nejlepší herec v hlavní roli (Hugh Jackman) (nominace)
2018 - Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli (Patrick Stewart) (nominace)

Online Film Critics Society
2017 - Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli (Patrick Stewart) (nominace)

Oscar
2018 - Nejlepší adaptovaný scénář (Scott Frank, James Mangold, Michael Green) (nominace)

Phoenix Film Critics Society
2017 - Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli (Patrick Stewart) (nominace)
2017 - Objev roku (Dafne Keen) (nominace)
2017 - Nejlepší mladá herečka/mladý herec (Dafne Keen) (nominace)

Satellite Awards
2018 - Nejlepší zvuk (nominace)

Screen Actors Guild Awards
2018 - Nejlepší výkon kaskadérů (nominace)

Seattle Film Critics Society
2017 - Nejlepší film roku 2017 (nominace)
2017 - Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli (Patrick Stewart) (nominace)
2017 - Nejlepší mladá herečka/mladý herec (Dafne Keen) (nominace)

Teen Choice Awards
2017 - Nejlepší akční snímek (nominace)
2017 - Nejlepší filmový herec v akčním snímku (Hugh Jackman) (nominace)

USC Scripter Awards
2018 - Nejlepší adaptovaný scénář (Scott Frank a James Mangold) (nominace)

Washington D.C. Area Film Critics Association
2017 - Nejlepší mladá herečka/mladý herec (Dafne Keen) (nominace)

Writers Guild of America Award
2018 - Nejlepší adaptovaný scénář (Scott Frank a James Mangold) (nominace)

DABING
V českém znění: Zdeněk Mahdal - Hugh Jackman (Logan), Pavel Soukup - Patrick Stewart (Charles), Karolína Křišťálová - Dafne Keen (Laura), Marek Holý - Boyd Holbrook (Pierce), Jakub Saic - Stephen Merchant (Caliban), Adéla Kubačáková - Elizabeth Rodriguez (Gabriela), Ladislav Cigánek - Richard E. Grant (Dr. Rice), Marek Libert - Eriq La Salle (Will Munson), Kateřina Petrová - Elise Neal (Kathryn Munsonová), Vojtěch Hájek - Quincy Fouse (Nate Munson), Stanislava Jachnická - Maureen Brennan (manažerka motelu), Jiří Köhler - Jason Genao (Rictor), Roman Hájek - Lennie Loftin (Jackson), Petr Oliva - James Handy (starý doktor), Pavel Vondra - Michael Love Toliver (agent FBI), Petr Burian, Ivo Hrbáč, Irena Hrubá, Jan Köhler, Linda Křišťálová, Martin Kubačák, Rudolf Kubík, Jan Szymik, Dominik Říha, Marika Šoposká, Martina Šťastná, Radka Stupková, Libor Terš, Zuzana Žáková, Petr Pospíchal (titulky)
Překlad: Petr Finkous
Produkce: Pavla Draxlerová
Zvuk: Petr Posolda
Mix zvuku: Deluxe Media
Dialogy a režie: Petr Pospíchal
Vyrobilo: Barrandov Studio a.s. v roce 2017

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 2.3.2017 CinemArt
Premiéra USA: 3.3.2017 20th Century Fox
Premiéra Kanada: 3.3.2017 20th Century Fox
Premiéra Austrálie: 2.3.2017 20th Century Fox AU
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 12.7.2017 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 12.7.2017 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 27 717 732
Tržby celkem - $ 616 795 600
Návštěvnost v ČR 190 252
Náklady (Rozpočet) - $ 97 000 000

FILMY V SÉRII
X-Men gastonrolinc.webnode.cz/news/a58/
Akční / Dobrodružný, USA, 2000
Režie: Bryan Singer, Hrají: Hugh Jackman, Patrick Stewart

X-Men 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a59/
Akční / Dobrodružný, USA / Kanada, 2003
Režie: Bryan Singer, Hrají: Patrick Stewart, Hugh Jackman

X-Men: Poslední vzdor gastonrolinc.webnode.cz/news/a60/
Akční / Dobrodružný, USA / Velká Británie, 2006
Režie: Brett Ratner, Hrají: Hugh Jackman, Halle Berry

X-Men Origins: Wolverine gastonrolinc.webnode.cz/news/a61/
Akční / Dobrodružný, USA / Velká Británie, 2009
Režie: Gavin Hood, Hrají: Hugh Jackman, Liev Schreiber

X-Men: První třída gastonrolinc.webnode.cz/news/a62/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Matthew Vaughn, Hrají: James McAvoy, Michael Fassbender

Wolverine gastonrolinc.webnode.cz/news/a63/
Sci-Fi / Akční, USA / Austrálie, 2013
Režie: James Mangold, Hrají: Hugh Jackman, Tao Okamoto

X-Men: Budoucí minulost gastonrolinc.webnode.cz/news/a64/
Sci-Fi / Akční, USA / Velká Británie, 2014
Režie: Bryan Singer, Hrají: Hugh Jackman, James McAvoy

Deadpool (X-Men Origins: Deadpool) gastonrolinc.webnode.cz/news/a66/
Akční / Komedie, USA, 2016
Režie: Tim Miller, Hrají: Ryan Reynolds, Morena Baccarin

X-Men: Apokalypsa gastonrolinc.webnode.cz/news/a65/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 2016
Režie: Bryan Singer, Hrají: James McAvoy, Michael Fassbender

Logan: Wolverine gastonrolinc.webnode.cz/news/a227/
Sci-Fi / Akční, USA / Kanada, 2017
Režie: James Mangold, Hrají: Hugh Jackman, Patrick Stewart

Deadpool 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a267/
Akční / Komedie, USA, 2018
Režie: David Leitch, Hrají: Ryan Reynolds, Josh Brolin

X-Men: Dark Phoenix gastonrolinc.webnode.cz/news/x-men-dark-phoenix-x-men-dark-phoenix-2019-114-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-65/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Simon Kinberg, Hrají: Sophie Turner, James McAvoy

Noví mutanti gastonrolinc.webnode.cz/news/novi-mutanti-the-new-mutants-2020-95-usa-horor-sci-fi-akcni-52/
Horor / Sci-Fi, USA, 2020
Režie: Josh Boone, Hrají: Maisie Williams, Anya Taylor-Joy
 
Tvůrci a herci
James Mangold (Režie), Simon Kinberg (Produkce), Hutch Parker (Produkce), Lauren Shuler Donner (Produkce), Marco Beltrami (Hudba), John Mathieson (Kamera), Michael McCusker (Střih), Dirk Westervelt (Střih), Lisa Beach (Casting), Sarah Katzman (Casting), Priscilla Yeo (Casting), François Audouy (Scénografie), Daniel Orlandi (Kostýmy), Donald Sylvester (Zvuk), David Giammarco (Zvuk), Paul Massey (Zvuk), Kenny Niederbaumer (Masky), Michael Green (Scénář), Scott Frank (Scénář), James Mangold (Scénář), James Mangold (povídka) (Předloha), Hugh Jackman (Herec), Patrick Stewart (Herec), Boyd Holbrook (Herec), Dafne Keen (Herec), Stephen Merchant (Herec), Richard E. Grant (Herec), Eriq La Salle (Herec), Elise Neal (Herec), Elizabeth Rodriguez (Herec), Doris Morgado (Herec), Reynaldo Gallegos (Herec), Dave Davis (Herec), Lauren Gros (Herec), Mark Ashworth (Herec), James Moses Black (Herec), Han Soto (Herec), David Kallaway (Herec), Toby Holguin (Herec)
 
2017/137/USA/Akční, Drama, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- V době vydání šlo o druhý nejdelší film z X-Men univerza. Delší byl už jen X-Men: Apokalypsa (2016), a to o 6 minut.
- Logan (Hugh Jackman) sa vo filme usmeje celkovo 3 krát.
- Väčšina natáčania prebiehala v americkom štáte Nové Mexiko, no filmári pracovali aj v Kalifornii, Louisiane či Oklahome.
- Sabretooth mal pôvodne malú úlohu, kde pomáha Wolverinovi (Hugh Jackman), X-23 (Dafne Keen) a profesorovi X (Patrick Stewart), po tom čo prídu do Oklahomy. Bola tu tiež scéna, v ktorej sa Logan stretne s druhom "podzemnej dráhy" pre mutantov. Obe boli odstránené, nakoľko tím za filmom nechcel mať vo filme množstvo cameo roličiek, tiež veľký počet mutantov.
- Vo filme sa objavujú psie známky a katana, ktoré sú referenciu na staršie X-Men filmy. Rovnako sa postava Calibana (Stephen Merchant) objavila už vo filme X-Men: Apocalypse (2016), kde ju stvárnil iný herec (Tómas Lemarquis).
- Vo filme používa Logan (Hugh Jackman) meno James Howlett, a teda skutočné meno postavy z komiksov. V minulosti ho zmienil už Sabertooth (Liev Schreiber) vo filme X-Men Origins: Wolverine (2009), keď Wolverina neustále oslovoval "Jimmy".
- Že je príbeh definitívne uzatvorený napovedá tiež absencia akejkoľvek potitulkovej scény.
- Ve Spojených státech amerických se film objevil celkem v 4071 kinech. Jedná se tak o nejrozšířenější film s Rkovým ratingem (omezenou přístupností) v historii kinematografie.
- Hugh Jackman přiznal, že se díky fyzické přípravě jednalo o vůbec nejnáročnější film o Wolverinovi, který kdy točil.
- Richard E. Grant (Dr. Rice) se stal čtvrtým hercem ze seriálu Hra o trůny (od r. 2011), který si zahrál v některém filmu ze světa X-Menů.
- Scéna, ve které se Profesor Xavier (Patrick Stewart) zmiňuje Lauře (Dafne Keen) o tom, že film Shane (1953) viděl v dětství v rodném městě, byla improvizovaná. Patrick Stewart skutečně na filmu v dětství byl a jedná se o jednu z jeho prvních vzpomínek z kina.
- Komiks, který se ve filmu několikrát objevil, vytvořil Dan Panosian speciálně pro tento snímek.
- Ve filmu se objevily hned dva předměty z předchozích samostatných snímků o Wolverinovi. Adamantiová kulka, kterou má Logan (Hugh Jackman) stále u sebe, z prvního samostatného snímku X-Men: Origins Wolverine (2009) a samurajský meč z filmu Wolverine (2013), který můžeme zahlédnout nad Wolverinovo postelí v opuštěné továrně, kde se s Charlesem (Patrick Stewart) schovávají.
- Hugh Jackman v jednom z rozhovorů uvedl, že jedinou možností, kdy by si opět zahrál Wolverina, by bylo propojení Wolverina a Deadpoola.
- Patrick Stewart kvůli roli přestárlého a nemocného Profesora Xaviera shodil 10 kg. Podle jeho tvrzení měl od mládí stabilní váhu a tento film byl prvním, kvůli kterému svou hmotnost měnil.
- Než Laura (Dafne Keen) poprvé promluví, trvá to téměř dvě třetiny filmu. Do té doby pouze křičí a ječí.
- Film, který sleduje Profesor X (Patrick Stewart) v televizi na hotelovém pokoji, je western Shane z roku 1953. Jde o jeden z prvních westernů, kde byl kladen důraz na následky násilí.
- Režisér James Mangold v jednom rozhovoru prozradil, že Hugh Jackman (Wolverine) se dobrovolně vzdal části své výplaty, aby mohli snímek natočit jako mládeži nepřístupný.
- Skladba použitá v teaseri k filmu sa volá "Hurt" a spieva ju Johnny Cash. Práve o ňom natočil režisér James Mangold v roku 2005 film Walk the Line.
- Hugh Jackman navrhl jako svého nástupce do role Wolverina Toma Hardyho.
 
Odkazy