X-Men: Poslední vzdor / X-Men: The Last Stand (2006/100/Kanada, USA, Velká Británie/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi, Thriller) 72%

12.09.2018 07:42
JEDNOU VĚTOU
„Rozhodující souboj."

OBSAH
Když jsi mutantem, máš jen dvě možnosti, co s tím dělat. Skrývat to, či se držet v ústraní. Dnešek je den, kdy se to ale změnilo a světlo světa spatřil téměř zázračný lék proti mutantství. Bohužel odvrhnout nechtěný a často proklínaný dar a stát se opět člověkem není tak jednoduché, jak na první pohled vypadá. A zloduch Magneto (Ian McKellen) na vyléčení určitě nepomýšlí. Z předchozích dílů nám dobře známá skupina mutantů pod vedením profesora Charlese Xaviera (Patrick Stewart) je nyní posílena o dva nové bojovníky Šelmu (Kelsey Grammer) a Anděla (Ben Foster) a budou to vážně potřebovat. X-meni musí rozpoutat nejstrašlivější válku jakou kdy svět viděl, jen aby mohli navždy ukončit všechny ostatní.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Ratner není Singer a to by nebyla až tak velká vada na kráse, kdyby neplatilo, že Singer = X-men. Mladý režisér vetknul sérii X-men natolik vlastní styl, že Ratner prostě nemá kudy. Akční sekvence sice dokáže stejně efektně jako předchůdce, dobře si poradí i s dynamikou a napětím (film opravdu svižně plyne), udrží i slušnou porci chemie mezi hlavními postavami. Ale. Kreativní přístup k věci mu chybí, nové postavy jsou bezkrevné, povrchní, jakékoli hlubší dialogy vyznívají v Ratnerově rutinérském podání náhle křečovitě a nedůvěryhodně. Přibylo i klišé a nadbytečného patosu, který nahrazuje poctivou práci s nosnou myšlenkou, v níž byl Singer mistrem nad mistry. X-men sice nebyli nikdy velkými filozofy, ale hloubku a propracovanost jim upírat nešlo. Díl číslo tři má energii, dobré momenty i charakteristické rysy předchozích dílů, ale singerovskou bravuru a pečlivost Ratner imitovat nedokáže. Proč jen nemohl Bryan ještě jeden díl počkat? Poslední vzdor mohl být vrcholem, takhle zůstává jen dobrým komiksákem. (Marigold)

O FILMU
Film se v rámci velkolepého, akcí nabitého příběhu věnuje tématům, která jsou v současné době velmi aktuální: Je přizpůsobení se tou správnou metodou, jak čelit předsudkům? Je zbabělé vzdát se své osobitosti, aby člověk zapadnul mezi ostatní a vyhnul se tak potenciálním nepříjemným důsledkům? Světí účel prostředek? Je velká moc požehnáním nebo prokletím?
Ve filmu X-Men: Poslední vzdor se znovu objevují všechny hvězdy z předchozích pokračování: Hugh Jackman jako Wolverine, Halle Berry jako Storm, Ian McKellen jako Magneto, Patrick Stewart jako Xavier, Famke Janssen jako Jean Gray, Anna Paquin jako Rogue, Rebecca Romijn jako Mystique, James Marsden jako Cyclops a Shawn Ashmore jako Iceman. Do rolí z předcházejícího dílu se vrátili Aaron Stanford jako Pyro a Daniel Cudmore jako Colossus.
K hereckému obsazení se připojil Kelsey Grammer v roli Dr. Henryho McCoye, známého také pod přezdívkou Beast. McCoy je velmi nadaný a inteligentní genetik a také mutant s nadlidskými schopnostmi a fyzickou zdatností. Jako objekt jednoho ze svých vlastních experimentů zmutoval ještě více - narostla mu modrá zvířecí srst.
Vinnie Jones ztvárnil nezastavitelného siláka Juggernauta a Ellen Page se zhostila role Kitty Pride přezdívané Shadowcat - mladé ženy, která může díky „fázování“ procházet pevnými materiály. Ben Foster si zahrál Warrena Worthingtona III přezdívaného Angel, který díky svým křídlům, která jsou podobná ptačím, dokáže létat. Michael Murphy se objeví v roli Angelova otce Warrena Worthingtona, Sr., jehož trápení nad synovými superschopnostmi přivede k myšlence „lék“ vyvinout.
K dalším novým tvářím patří Dania Ramirez jako Callisto, jíž citlivé smysly umožňují najít ostatní mutanty a zjistit, jakými schopnostmi disponují; Eric Dane jako Multiple Man, který dokáže vytvářet fyzické kopie sebe sama; Cameron Bright jako Leech, který dokáže schopnosti ostatních oslabit; Olivia Williams jako Dr. Moira McTaggert, jedna ze světově nejuznávanějších osobností na poli genetické mutace a Xavierova dlouholetá kolegyně a důvěrnice; a Shohreh Aghdashloo jako genetička Dr. Kavita Rao.
Brett Ratner, který dal vzniknout úspěšné filmové sérii Křižovatka smrti a do jiné slavné série Mlčení jehňátek přispěl pokračováním Červený drak, film X-Men: Poslední vzdor režíruje.
Producenty jsou Lauren Shuler Donner a Ralph Winter, kteří produkovali i dva předchozí díly. Roli vedoucích výroby zastal Avi Arad a komiksová legenda a stvořitel X-Menů Stan Lee. Scénář napsali Zak Penn a Simon Kinberg.

Ocenění:
The Saturn Awards
2007 - Famke Janssen (Nejlepší herečka ve vedlejší roli)
2007 - Nejlepší sci-fi (nominace)
2007 - Kelsey Grammer (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
2007 - John Powell (Nejlepší hudba) (nominace)
2007 - Judianna Makovsky (Nejlepší kostýmy) (nominace)
2007 - Craig Lyn, Eric Saindon, John Bruno (Nejlepší speciální efekty) (nominace)

DABING
V českém znění: Zdeněk Mahdal - Hugh Jackman (Logan / Wolverine), Pavel Soukup - Patrick Stewart (Profesor Charles Xavier), Karel Richter - Ian McKellen (Eric Lensherr / Magneto), Dana Černá - Halle Berry (Ororo Munroeová), Regina Řandová - Famke Janssen (Jean Greyová), Filip Jančík - James Marsden, Ken Leung (Scott Summers, Kid Omega), Jitka Ježková - Anna Paquin (Marie D'Ancantová), Daniel Margolius - Shawn Ashmore (Bobby Drake), Miloslav Študent - Kelsey Grammer (Beast), Pavel Vondra - Ben Foster (Archangel), Bohdan Tůma - Aaron Stanford (John Allerdyce), Kateřina Halešová - Rebecca Romijn (Mystique), Libor Hruška - Vinnie Jones (Cain Marko), Radana Herrmannová - Shohreh Aghdashloo (Dr. Kavita Raová), Kristýna Valová - Ellen Page (Kitty Pryde), Hana Krtičková - Dania Ramirez (Callisto), Dalimil Klapka - Josef Sommer (prezident), Jaroslav Kaňkovský a další
Režie: Zdeněk Gawlik

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 25.5.2006
Premiéra USA: 26.5.2006 20th Century Fox
Premiéra Velká Británie: 25.5.2006 20th Century Fox UK
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 20.4.2009 Bontonfilm
Poprvé na DVD: 1.11.2006 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 20.4.2009 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 5 970 355
Tržby celkem - $ 224 997 093
Návštěvnost v ČR 60 626
Náklady (Rozpočet) - $ 210 000 000

FILMY V SÉRII
X-Men gastonrolinc.webnode.cz/news/a58/
Akční / Dobrodružný, USA, 2000
Režie: Bryan Singer, Hrají: Hugh Jackman, Patrick Stewart

X-Men 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a59/
Akční / Dobrodružný, USA / Kanada, 2003
Režie: Bryan Singer, Hrají: Patrick Stewart, Hugh Jackman

X-Men: Poslední vzdor gastonrolinc.webnode.cz/news/a60/
Akční / Dobrodružný, USA / Velká Británie, 2006
Režie: Brett Ratner, Hrají: Hugh Jackman, Halle Berry

X-Men Origins: Wolverine gastonrolinc.webnode.cz/news/a61/
Akční / Dobrodružný, USA / Velká Británie, 2009
Režie: Gavin Hood, Hrají: Hugh Jackman, Liev Schreiber

X-Men: První třída gastonrolinc.webnode.cz/news/a62/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Matthew Vaughn, Hrají: James McAvoy, Michael Fassbender

Wolverine gastonrolinc.webnode.cz/news/a63/
Sci-Fi / Akční, USA / Austrálie, 2013
Režie: James Mangold, Hrají: Hugh Jackman, Tao Okamoto

X-Men: Budoucí minulost gastonrolinc.webnode.cz/news/a64/
Sci-Fi / Akční, USA / Velká Británie, 2014
Režie: Bryan Singer, Hrají: Hugh Jackman, James McAvoy

Deadpool (X-Men Origins: Deadpool) gastonrolinc.webnode.cz/news/a66/
Akční / Komedie, USA, 2016
Režie: Tim Miller, Hrají: Ryan Reynolds, Morena Baccarin

X-Men: Apokalypsa gastonrolinc.webnode.cz/news/a65/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 2016
Režie: Bryan Singer, Hrají: James McAvoy, Michael Fassbender

Logan: Wolverine gastonrolinc.webnode.cz/news/a227/
Sci-Fi / Akční, USA / Kanada, 2017
Režie: James Mangold, Hrají: Hugh Jackman, Patrick Stewart

Deadpool 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a267/
Akční / Komedie, USA, 2018
Režie: David Leitch, Hrají: Ryan Reynolds, Josh Brolin

X-Men: Dark Phoenix gastonrolinc.webnode.cz/news/x-men-dark-phoenix-x-men-dark-phoenix-2019-114-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-65/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Simon Kinberg, Hrají: Sophie Turner, James McAvoy

Noví mutanti gastonrolinc.webnode.cz/news/novi-mutanti-the-new-mutants-2020-95-usa-horor-sci-fi-akcni-52/
Horor / Sci-Fi, USA, 2020
Režie: Josh Boone, Hrají: Maisie Williams, Anya Taylor-Joy
 
Tvůrci a herci
Avi Arad (Produkce), Lauren Shuler Donner (Produkce), Ralph Winter (Produkce), John Powell (Hudba), Dante Spinotti (Kamera), Mark Goldblatt (Střih), Mark Helfrich (Střih), Julia Wong (Střih), Heike Brandstatter (Casting), Coreen Mayrs (Casting), Richard Pagano (Casting), Ed Verreaux (Scénografie), Judianna Makovsky (Kostýmy), Lisa Tomczeszyn (Kostýmy), John A. Larsen (Zvuk), Rick Kline (Zvuk), Kenny Myers (Masky), Mike Elizalde (Masky), Fay von Schroeder (Masky), Lisa Love (Masky), Norma Hill-Patton (Masky), Rosalina Da Silva (Masky), Matthew W. Mungle (Masky), Simon Kinberg (Scénář), Zak Penn (Scénář), Hugh Jackman (Herec), Halle Berry (Herec), Ian McKellen (Herec), Patrick Stewart (Herec), Famke Janssen (Herec), Anna Paquin (Herec), Kelsey Grammer (Herec), James Marsden (Herec), Rebecca Romijn (Herec), Shawn Ashmore (Herec), Aaron Stanford (Herec), Vinnie Jones (Herec), Ellen Page (Herec), Daniel Cudmore (Herec), Ben Foster (Herec), Michael Murphy (Herec), Dania Ramirez (Herec), Shohreh Aghdashloo (Herec), Josef Sommer (Herec), Bill Duke (Herec), Eric Dane (Herec), Haley Ramm (Herec), Stan Lee (Herec), Cayden Boyd (Herec), Anthony Heald (Herec), Cameron Bright (Herec), Julian Richings (Herec), Mei Melançon (Herec), Ken Leung (Herec), Makenzie Vega (Herec), Ron James (Herec), R. Lee Ermey (Herec), Chelah Horsdal (Herec), Olivia Williams (Herec), Mark Helfrich (Herec), John Pyper-Ferguson (Herec), Aaron Pearl (Herec), Alex Ferris (Herec), Omahyra (Herec), Tanya Newbould (Herec), Brenna O'Brien (Herec), Brad Kelly (Herec), Monique Ganderton (Herec), Adrian Hough (Herec), Peter Kawasaki (Herec), Julian Christopher (Herec), Richard Yee (Herec)
 
2006/100/Kanada, USA, Velká Británie/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Ben Foster, hrající okřídleného Angela, má ve skutečnosti strach z výšek.
- Ačkoli je Cyclops (James Marsden) jednou z hlavních postav v komiksech Phoenix/Dark Phoenix, na nichž je film založen, na plátně se objeví jen na 4 minuty a 40 sekund.
- Ve filmu se měl objevit i Gambit, oblíbený mutant kontrolující kinetickou energii. Měl tvořit milostný trojúhelník mezi Rogue (Anna Paquin) a Icemanem (Shawn Ashmore), ale studio Fox to zamítlo s ohledem na přípravy filmu X-Men Origins: Wolverine (2009). Na roli se připravoval Channing Tatum.
- Když prezident Spojených států (Josef Sommer) říká: "Hell has no fury like a woman scorned" neboli: "Horší než peklo je hněv zhrzené ženy," jde o citát třetího aktu z tragédie "The Mourning Bride" britského autora Williama Congreve.
- Ve scéně v 58. minutě, když je Logan (Hugh Jackman) u hrobu Charlese (Patrick Stewart), Loganovi leze po levém rameni pavouk.
- Hlavní inspirací pro film byly komiksy "Uncanny X-Men: Dark Phoenix" a "Astonishing X-Men: Nadaní". Oba vyšly v roce 2013 i v češtině.
- Film vydělal 459 milionů amerických dolarů, čímž se stal k roku 2013 nejvýdělečnějším dílem série.
- Spočiatku sa rátalo, že sa vo filme objaví Nightcrawler, ktorého v dvojke hral Alan Cumming. Jeho účasť mala byť však minimálna a štúdio si nebolo isté, či sa oplatí prechádzať zdĺhavým a nákladným procesom make-upu , a tak bol tento charakter zo scenára vyškrtnutý.
- Natáčanie trvalo pol roka.
- Supervízor špeciálnych efektov John Bruno prezradil, že scéna na Golden Gate Bridge si vyžiadala minimálne šestinu z celkového rozpočtu. Teda ak vychádzame z rozpočtu 210 miliónov, stála táto scéna tvorcov 35 miliónov amerických dolárov.
- Uvažovalo sa, že do príbehu zakomponujú Sigourney Weaver, ktorá by stvárnila postavu Emmy Frost a Keanu Reevesa ako Gambita.
- Po závěrečných titulcích následuje ještě jedna scéna.
- Scéna s pohnutím mostu se vyskytla i v komiksech. Tam je to ale Brooklynský most v New Yorku.
- Andělská křídla byla pro Bena Fostera příliš těžká, musela být proto vyrobena z molitanu.
- O roli Kitty Pryde se ucházela Summer Glau. Měla si ji také zahrát Maggie Grace, ale nakonec se usoudilo, že je pro roli příliš stará.
- Poslední scéna s Magnetem v parku Golden Gate se točila v Londýně.
- Počet mrtvých ve filmu je 56, z toho Wolverine (Hugh Jackman) zabije 19 osob.
- Ellen Page původně odmítla roli Kitty Pryde. Přesvědčil ji až režisér Brett Ratner.
- Vo flme sa objavil aj Stan Lee (duchovný otec marvelovských superhrdinov), a to na začiatku, keď príde Profesor za malou Jane Greyovou (chlapík s hadicou, ktorému začne voda tiecť opačným smerom).
- Noví X-Meni měli rozpočet 150 mil. dolarů, což je dvojnásobek sumy, kterou produkce zaplatila za první snímek v sérii. Dvojka stála 110 milionů.
 
Odkaz