Noví mutanti / The New Mutants (2020/95/USA/Horor, Sci-Fi, Akční) 52%

20.11.2021 12:29
JEDNOU VĚTOU
„Pětice mladých lidí se zvláštními schopnostmi se musí proti své vůli podrobit léčbě na tajné instituci. Údajně je má zbavit nebezpečí, které představuje jejich síla. Brzy však vyjde najevo, že jejich izolace je součástí mnohem větší bitvy."

OBSAH
Rahne Sinclairová (Maisie Williams), Illyana Rasputinová (Anya Taylor-Joy), Sam Guthrie (Charlie Heaton) a Roberto De Costa (Henry Zaga) jsou čtyři mladí mutanti, které drží v odlehlé nemocnici dr. Cecilia Reyesová (Alice Braga) za účelem jejich psychiatrického pozorování. Je přesvědčená, že tito mladí lidé představují nebezpečí sami sobě a celé společnosti. Má je neustále na očích a snaží se je naučit ovládat jejich mutantní schopnosti. Když se však osazenstvo rozroste o Danielle "Dani" Moonstarovou (Blu Hunt), začnou se v nemocnici dít zvláštní věci. Pacienty začnou ovládat halucinace a vzpomínky z minulosti. Nepotrvá dlouho a jejich mutantní schopnosti - a vzájemné přátelství - podstoupí zkoušku, při které budou muset svést bitvu o to, aby vyvázli živí.(Falcon)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Upřímně jsem nečekal, že to bude až taková rána na solar. V rámci atmosféry hrozně nedotažené, v motivacích postav (respektive v tom, jak mění své chování mezi scénami) okatě odkazující k tomu, že tady se opravdu dramaticky stříhalo. A psychologicky až komicky naivní a neschopné jít za cílem. Zkrátka to vůbec nedrží pohromadě a ani konec to ve své přepálenosti už nezachrání. Jediným dobrým nápadem je plyšový kamarád na ruce. Tohle překvapení mělo jako jediné nějaké emoce. Zbytek těžká bída, která v sobě opravdu klopotně kombinuje Horizont události, Snídaňový klub a X-Meny. Film, který si neumí udržet tak základní věc jako je akcent postav, se zkrátka těžko bere jakkoli na milost. 30% (Tom Hardy) 2*

Z potenciálně zajímavé hororové komiksovky vylezlo takové vykuchané nic. Noví mutanti by se chtěli opřít o postavy, ale tvůrci se jim prakticky nevěnují. Chtěli by se od ostatních x-menovských filmů lišit zasazením do hororového žánru, ale děsivé scény tu jsou víceméně odbyté. A i když to docela hezky vypadá a parta hrdinů je i přes svou povrchnost vcelku sympatická, na dobrý film to nestačí. Po letech čekání dorazil do kin film, který prakticky ničím nezaujme. (MrHlad) 2*

Ten film si prošel produkčním peklem a překvapivě to na něm nelze znát. A to extrémně cením. Příběh bohužel nepřináší nic objemného či nápaditého, ale jednotlivé scény, vyrovnávání se se strachem či samotné postavy dle mého fungují více než dobře. Je to úkrok pryč od typických superhrdinských témat a to mi vždy bude sympatičtější, než cokoliv jiného. Komornější pojetí prostě kvituji a i když nebyl naplněn potenciál něčeho progresivnějšího... užil jsem si to. Fakt jo.  (Toren) 4*

VELKÁ RECENZE
„Noví“ mutanti měli vstoupit do kin už 13. dubna 2018, než byli kvůli rozsáhlým přetáčkám, akvizici Foxu Disneym a covidové pandemii několikrát přesunuti. V současnosti se krčí skoro bez povšimnutí v opatrně otevíraných kinosálech, schovaní za monumentálním Tenetem. Měl tenhle prokletý otloukánek vůbec někdy šanci vykřesat ze zajímavého a odvážného námětu dobrý film?
Prokleté je i strašidelné sanatorium pro náctileté mutanty, kterým se nedaří své schopnosti plně ovládat a jsou tak nebezpeční sobě i svému okolí. Naivní představu ústřední pětice, že po dosažení dostatečného pokroku a vyrovnání se se svými traumaty rozšíří řady legendárních X-menů, ale naruší hororová šablona v podstatě přesně kopírující To, kdy se každá z postav musí postupně doslova setkat se svými démony, než příčinu těchto více či méně strašidelných setkání odhalí – zatímco divák má jasno už někdy od první třetiny. Hororové prvky celkově nejsou nijak originální, od prostředí přes příšery divák dostává jen mnohokrát viděné. Ze záporáků i přes určitou generičnost zaujmou zubatí smajlíci, naopak podrápaný kněz však působí, jako by sem zabloudil z béčkové parodie.
Komorní a ambiciózní nápad, který měl potenciál stát se velmi dospělým a originálním komiksovým filmem, se bohužel utopil v poněkud utahané a šablonovité expozici první třetiny a digitálním bordelu v závěru, kdy jinak komorní příběh šesti postav přehluší povinná rádoby monumentální bitka s nudným CGI monstrem. Je to škoda, protože digitální triky od svítících očí až po většinu bubáků jsou dnešním měřítkem někde na úrovni levnější televizní produkce a Noví mutanti stojí za zhlédnutí právě díky intimnějšímu prostředku, zaměřenému na traumatizované postavy, které komiksovému filmu sluší.
Pochvalu si zaslouží několik dobrých nápadů zhruba z prostředku filmu, jako je déšť dopadající na světelnou kupoli chránící sanatorium nebo queer podzápletka, která v kontextu traumatizovaných a velmi mladých postav působí velmi směle – navzdory plytkým dialogům („Já si tě snad vysnila“) a hereckým výkonům, které celkově filmu moc nepomáhají. Tak malé osazenstvo, jakým Noví mutanti disponují, by mělo sestávat z charismatických tváří, které dostatečně prodá své frustrace i traumata z minulosti. Nejvýraznější tváří s nejzajímavějším příběhem se stává Magik v podání Anyi Taxlor-Joy, která je ale větší část filmu neobyčejně protivná. Největším hereckým projevem trůnovské Maisie Williams je několikavteřinový jekot a Charlie Heaton ze Stranger Things sice zvládá skvěle prodat svou utrápenost, ale herecký výkon táhne dolů přehnaně doslovným zjevem a přízvukem rednecka z Kentucky. Zbývající Blu Hunt a Henry Zaga pak postrádají jakoukoli špetku charismatu, kvůli kterým by stáli za zapamatování. Zejména v případě Hunt její obsazení do v podstatě hlavní role filmu povytáhne nejedno obočí už v případě scény jejího pokusu o sebevraždu, která by měla být jedním z emocionálních vrcholů podobného příběhu, bohužel se ale zvrhne v takřka ochotnické odříkávání dialogů.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Pět mladých mutantů objevuje své schopnosti. Jsou drženi v tajné základně a nuceni utíkat před dřívějšími prohřešky a bojovat o přežití.
Danielle „Dani“ Moonstar, mladá domorodá Američanka z kmene Cheyenne, unikne zničení svého bydliště během tornáda. Během chaosu ji Daniin otec William skryje, než ho zabije neviditelná entita, a Dani zůstane jediným přeživším. Poté, co byla v bezvědomí, se Dani probudí v nemocnici, kterou vede doktorka Cecilia Reyesová. Reyes uklidňuje Dani a říká jí, že je mutant, a radí jí, aby zůstala v nemocnici, dokud se nedozví, jaké jsou její schopnosti, a ovládne je.
Dani je představena dalším čtyřem mladým teenagerům: Samuel "Sam" Guthrie, Illyana Rasputin, Roberto "Bobby" da Costa a Rahne Sinclair. Reyes přivedla každého z nich do nemocnice poté, co všichni utrpěli tragédii; Sam svrhl na svého otce a spolupracovníky celý důl, Roberto upálil svou přítelkyni k smrti, Rahne unikla své nábožensky přísné vesnici poté, co byla označena za čarodějnici, a Illyanu pronásledovala její minulost v dětském otroctví, ve kterém jí drželi jiné bytosti zvané „usmívající se muži“. Všichni projevují mutantní schopnosti, Roberto může manipulovat se sluneční energií, Sam může létat rychlostí trysky, Illyana má mezidimenzionální kouzelnické schopnosti a Rahne umožňuje jí proměnit se ve vlka. Samotná doktorka Reyes je mocná mutantka, která svým pacientům brání opustit zařízení obklopením nerozbitnými silovými poli.
Všech pět z nich je přesvědčeno, že jsou vycvičeni, aby se připojili k X-Menům, a proto je na ně přísný dohled. Doktorka Reyesová jim připomíná, že jsou považováni za nebezpečné a neměli by odejít, dokud nezvládnou své schopnosti. Dani se okamžitě spřátelí s Rahne a nakonec vytvoří romantický vztah, zatímco Illyana si Dani nadále znepřátelí. Když se Dani vrací zpět, zjistí, že Illyaniným jediným přítelem je maňásek fialového draka, kterému říká Lockheed. Skupina brzy začne mít děsivé vize svých minulých tragédií, z nichž jedna vede k tomu, že Rahne dostane značku do krku. Illyana vyvozuje, že vize jsou výsledkem projevu Daniných schopností, má schopnost vytvářet iluze na základě psychiky člověka. Reyes konzultuje své zaměstnavatele, společnost Essex Corporation, která jí dává pokyn, aby shromáždila Daniinu DNA a nechala ji utratit.
Když Reyes odvádí Dani, Rahne má podezření, že něco není v pořádku. Illyana a Sam jsou napadeni usmívajícími se muži, zatímco Roberto se snaží prorazit bariéru, která se zmenšila. Dani využívá své schopnosti k tomu, aby se dozvěděla o skutečných záměrech doktorky Reyes, než dorazí Rahne v podobě napůl vlka a ovládne Reyes a donutí ji uprchnout. Těchto pět se přeskupí a uvědomí si, že aby unikli, musí zabít Reyes, aby připravili silová pole o svůj zdroj energie. Poté co ji najdou, Reyes je uvězní a oni odhalí, že je cvičila, aby se stali vrahy pro Essex. Než dokáže Dani rozdrtit k smrti, přijde entita Demon Bear, která sledovala Dani a byla skutečným důvodem, proč byla její rezervace zničena, a zabije Reyes, a odhodí její tělo na zem.
Illyana použije své schopnosti skákat mezi „Limbem“ a rekrutuje skutečnou verzi Lockheeda, aby se ujala Demon Bear. Nakonec se Sam a Roberto zapojili do boje a překonali svou nejistotu v procesu. Rahne se snaží dostat Dani z bezvědomí, dokud není nucena sama bojovat s Medvědím démonem. Dani navštíví duch jejího otce, který ji povzbuzuje, aby čelila svému strachu. Dani se probouzí a konfrontuje Démonského medvěda, uklidňuje jej v podrobení a umožňuje mu odpočívat. Jak začíná den, skupina, která si nyní říká Noví Mutanti, se dozví, že silové pole zmizelo, a společně vyrazí tváří v tvář neznámému.

DABING
1. DABING (kino)
V českém znění: Anna Marie Jurková - Maisie Williams (Rahne Sinclairová), Malvína Pachlová - Anya Taylor-Joy (Illyana Rasputinová), Štěpán Krtička - Charlie Heaton (Sam Guthrie), Lucie Vondráčková - Alice Braga (Dr. Reyesová), Sabina Rojková - Blu Hunt (Daniella Moonstarová), Marek Lambora - Henry Zaga (Roberto da Costa), Viktor Dvořák, Miroslav Hrabě, Martin Hruška, Milan Kačmarčík
Překlad: Petr Finkous
Produkce: Marek Hrazdil
Zvuk: Guillermo Teillier, Martin Večeřa
Výsledný mix: Shepperton International
Dialogy a režie: Vladimír Žďánský
Pro Walt Disney Pictures vyrobilo Studio Virtual® - 2020

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 27.8.2020 Falcon
Premiéra USA: 28.12.2020
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 3 888 948
Tržby celkem - $ 49 100 000
Návštěvnost v ČR 24 446
Náklady (Rozpočet) - $ 80 000 000
 
FILMY V SÉRII
X-Men gastonrolinc.webnode.cz/news/a58/
Akční / Dobrodružný, USA, 2000
Režie: Bryan Singer, Hrají: Hugh Jackman, Patrick Stewart

X-Men 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a59/
Akční / Dobrodružný, USA / Kanada, 2003
Režie: Bryan Singer, Hrají: Patrick Stewart, Hugh Jackman

X-Men: Poslední vzdor gastonrolinc.webnode.cz/news/a60/
Akční / Dobrodružný, USA / Velká Británie, 2006
Režie: Brett Ratner, Hrají: Hugh Jackman, Halle Berry

X-Men Origins: Wolverine gastonrolinc.webnode.cz/news/a61/
Akční / Dobrodružný, USA / Velká Británie, 2009
Režie: Gavin Hood, Hrají: Hugh Jackman, Liev Schreiber

X-Men: První třída gastonrolinc.webnode.cz/news/a62/
Akční / Dobrodružný, USA, 2011
Režie: Matthew Vaughn, Hrají: James McAvoy, Michael Fassbender

Wolverine gastonrolinc.webnode.cz/news/a63/
Sci-Fi / Akční, USA / Austrálie, 2013
Režie: James Mangold, Hrají: Hugh Jackman, Tao Okamoto

X-Men: Budoucí minulost gastonrolinc.webnode.cz/news/a64/
Sci-Fi / Akční, USA / Velká Británie, 2014
Režie: Bryan Singer, Hrají: Hugh Jackman, James McAvoy

Deadpool (X-Men Origins: Deadpool) gastonrolinc.webnode.cz/news/a66/
Akční / Komedie, USA, 2016
Režie: Tim Miller, Hrají: Ryan Reynolds, Morena Baccarin

X-Men: Apokalypsa gastonrolinc.webnode.cz/news/a65/
Sci-Fi / Dobrodružný, USA, 2016
Režie: Bryan Singer, Hrají: James McAvoy, Michael Fassbender

Logan: Wolverine gastonrolinc.webnode.cz/news/a227/
Sci-Fi / Akční, USA / Kanada, 2017
Režie: James Mangold, Hrají: Hugh Jackman, Patrick Stewart

Deadpool 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a267/
Akční / Komedie, USA, 2018
Režie: David Leitch, Hrají: Ryan Reynolds, Josh Brolin

X-Men: Dark Phoenix gastonrolinc.webnode.cz/news/x-men-dark-phoenix-x-men-dark-phoenix-2019-114-usa-akcni-dobrodruzny-sci-fi-65/
Akční / Dobrodružný, USA, 2019
Režie: Simon Kinberg, Hrají: Sophie Turner, James McAvoy

Noví mutanti gastonrolinc.webnode.cz/news/novi-mutanti-the-new-mutants-2020-95-usa-horor-sci-fi-akcni-52/
Horor / Sci-Fi, USA, 2020
Režie: Josh Boone, Hrají: Maisie Williams, Anya Taylor-Joy
 
Tvůrci a herci
Josh Boone (Režie), Karen Rosenfelt (Produkce), Lauren Shuler Donner (Produkce), Mark Snow (Hudba), Peter Deming (Kamera), Andrew Buckland (Střih), Matthew Rundell (Střih), Robb Sullivan (Střih), - (Casting), Molly Hughes (Scénografie), Leesa Evans (Kostýmy), Warren Hendriks (Zvuk), Wayne Lemmer (Zvuk), David Giammarco (Zvuk), Trish Seeney (Masky), Josh Boone (Scénář), Knate Lee (Scénář), Maisie Williams (Herec), Anya Taylor-Joy (Herec), Charlie Heaton (Herec), Blu Hunt (Herec), Alice Braga (Herec), Henry Zaga (Herec), Adam Beach (Herec), Colbi Gannett (Herec), Happy Anderson (Herec), Marilyn Manson (Herec)
 
2020/95/USA/Horor, Sci-Fi, Akční
 
Zajímavost k filmu
- Původní scénář měl konec, ve kterém se ukáže, že vrahem je Zeke (William Baldwin). Tento konec se však publiku na zkušebním promítání nelíbil, a proto musel být narychlo vymyšlen a natočen nový závěr. Scénárista Joe Eszterhas přišel během 3 dnů s pěti různými konci.
- Producent Robert Evans původně chtěl, aby se režie chopil Roman Polanski. Protože se Polanski nemohl vrátit do USA, Evans plánoval, že bude mít druhého režiséra, který natočí záběry New Yorku, zatímco Polanski bude točit film v Paříži.
- Během natáčení byl scénář producenty několikrát změněn. Producent Joe Eszterhas dokonce prohlásil, že tento film nenávidí.
- Sharon Stone podepsala smlouvu na hlavní roli za 2,5 milionu amerických dolarů.
 
Odkazy