Rychle a zběsile / The Fast and the Furious (2001/106/USA, Německo/USA, Německo) 71% -Blu-ray-

24.09.2018 17:46
JEDNOU VĚTOU
„Na pozadí řvoucích motorů začíná nelítostný boj mezi citem a touhou po právu."

OBSAH
Brianovi se konečně podaří stát se členem party vedené Dominicem, který je doslova blázen do nelegálních závodů, pořádaných většinou v noci na periférii Los Angeles. Je to obrovské divadlo pro obecenstvo zběsilých jízd, ale především posedlost pro piloty speciálně upravených superauťáků. S ohlušujícím řevem motorů, řítící se městem několikanásobkem povolené rychlosti, pění všem adrenalin v krvi. Ve hře jsou peníze, prestiž, obdiv dívek. Jenže pro Dominica a jeho kámoše nejsou závody jediným zdrojem financí. A to je hlavní důvod, proč chce policista Brian získat jeho důvěru. V poslední době se množí záhadná přepadení kamionů a policie i FBI chtějí znát pachatele dřív než tiráci vezmou zákon do svých rukou. Ve chvíli, kdy má všechny důkazy o tom, že Dominic je vůdcem gangu, Brian zaváhá s odhalením pravdy. Zamiloval se do jeho sestry Miy a je mu jasné, že jí tím způsobí dvojnásobný šok. Mia neví, čím se ve skutečnosti bratr živí, ani netuší, kdo vlastně Brian je...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Fast & Furious je film, u kterého je děj až druhořadá věc...nebo spíš třetiřadá:) Druhá lajna totiž znamená vejvar pro producenta;) A tahle druhá lajna vlastně startuje tu první, která je ale natolik viditelná a bombastická, že je vám celkem šuma fuk kolik tenhle škvár zarobí:) A pokud se vám příčí filmy, kterým vévodí svalovci ztepilí až běda a slečny s výstřihem, jehož náplň by se dala sjet na lyžích, stejně by vám tenhle film neměl vadit, protože jak Vin TurboDiesel, tak sličné děvy vlnící se po plátně sem a tam jsou jen figurky, které plní jediný účel – umožnit těm nádherným natuněným broučkům, aby se v masovém měřítku dostali na plátna kin a televizní obrazovky, což je quest velice záslužný, i když ho ověsíte zoufalými líbivými rekvizitami jako jsou výše zmíněné dvounohé jalovičky, testosteronem zaslepení býčci s mužnými hlubokými hlasy a telecí hudební doprovod;) Celkově bych tedy Fast & Furious nezatratil, protože jen jeho úspěch dotlačil na PC NFS: Underground (i když tam je to těžce americká automobilová produkce) a zpopularizoval tuning tak jak se to doposud nikomu a ničemu nepovedlo...ačkoliv trvám na tom, že amíci by si měli tunit svoje lowridery a designovou dokonalost přenechat Evropě:) Rozhodně ale uděláte líp až za nějakého slunného letního dne vyrazíte do Hradce Králové nebo do Brna nebo někam jinam na tuning party, protože tam teprve uvidíte jak to ve skutečnosti chodí. (Gemini) 2*

Jezdci pohledem oťukávali nablýskané bouráky svých soupeřů, holky v minisukních se pohupovaly, testosteron byl na maximum a plynové pedály dostávaly zabrat. Tehdy to byla pecka, o které se hodně mluvilo, a asi málokdo čekal, že by vzniklo tolik pokračování. Překvapivě i dnes jednička poměrně spolehlivě funguje. Na scéně se objevuje respektovaný závodník Vin Diesel i uhlazený blonďák Paul Walker, který chce získat jeho respekt, ale hlavně přijít na kloub přepadávání kamionů s drahými náklady. Je totiž polda. Ovšem do téhle rodinné party zapadne tak silně, že bude nakonec docela těžké vytáhnout odznak. Výsledkem je nenáročná podívaná se svižným tempem a dynamickými songy. Nechybí několik laciných gest a patosových přešlapů, ale to k tomu už tak nějak patří. Auta jsou tu za sexuální objekty, z Diesela stříká charisma a akce je velmi solidně natočená. Co chtít víc? Nadhodnocené čtyři hvězdy. (castor) 4*

Nemám v garáži vytuněného Golfa jako dárek rodičů k maturitě, nejezdím na letištní tunning srazy sbalit nějakou kočku pod zákonem na vyleštěnou stodvacítku se spoilerem, přítlačným křídlem a výfukem o průměru krbové roury a je mi upřímně jedno, jestli Vin jezdí na Diesel, Natural nebo dusík. Přiznávám, že tyto drobné nuance mohly mé hodnocení nepatrně ovlivnit, přesto si myslím, že hlavním problémem je s názvem filmu se shodující přístup k práci ze strany scénáristů a režiséra.. (Gilmour93) 2*

OLDIES FILMU
Možná jsem se nechal trochu unést, ale Rychle a zběsile si pochválit zaslouží a stejné je to i s trailerem. Vybral jsem úmyslně ten druhý, i když v prvním je hezčí intro, zdůrazňující fakt, že závodní scéna ožije až se soumrakem a je tam vidět i ten fajn efekt přechodu dne v noc, který Cohen ve filmu použil několikrát. Tyhle hrátky s časem a neposednými pixely jsou však zřejmě to poslední, co by vás zajímalo. Nebojte se, dostanete tuningové posedlosti, co se do vás vejde - šlehající výfuky, průlety motorovým traktem až k pedálu na kterém jsou přilepeny Paulovy kecky. Upoutávka je stříhána v rychlém tempu a zpětně souzeno prozrazuje možná až příliš. Na druhou stranu v tom audiovizuálním guláši, kdy auta rotují vzduchem a do beden hraje Limp Bizkit, se snadno ztratíte a přestanete vnímat slova i věty. Příval obrazu a zvuku je příliš nářezový, než abyste tu ukázku vstřebali napoprvé. Čímž nechci říct, že by byla bůhvíjak dokonalá, ale je to poctivá old school práce, která o několik pater přeskakuje unylou upoutávku na trojku a zřejmě i solidní trailer ke dvojce (tady). Proto se odvážím ji postnout i ve slabší kvalitě. Svoje diváky si totiž bezpochyby zaslouží.

VELKÁ RECENZE
Nyní už legendární filmová série Rychle a zběsile přinesla světa kinematografie kult uctívání rychlých aut, rozpálených pneumatik a vůně spáleného benzinu. Přestože se ale první Rychle a zběsile tváří jako film primárně o autech, čtyřkolá vozidla tu fungují pouze jako prostředek k eskalaci vyprávění a poměřování penisů jednotlivých postav. Hlavně jde o příběh o vztahu dvou bláznů do aut a budování vzájemného respektu mezi dvěma členy komunity. Ten se filmu daří zobrazovat někdy dobře, někdy s pořádnou dávkou kýče.
Hlavní linka vede diváka skrz vyšetřování Briana O‘Connora (Paul Walker), policisty v přestrojení. Jeho úkolem je infiltrovat skupinu automobilových nadšenců a ilegálních závodníků a zjistit, kdo stojí za opakujícími se loupežemi cenného zboží z jedoucích kamionů. Mezi něj a jeho práci se ovšem připlete rozvíjející se přátelství s vůdcem skupiny Dominicem Torretem (Vin Diesel) a mlilostný románek s Torretovou sestrou Miou (Jordana Brewster). Když se do toho připlete gang asijských zlodějíčků, začne se situace přiostřovat, až do poněkud otupělého konce, který působí uspěchaně a vyznívá částečně do ztracena.
Motivace jednotlivých postav film předkládá bez ladu a skladu a čeká, že se s nimi divák jen tak ztotožní Když se film vrtá v psychologii plochých postav (plochých, s výjimkou Marie Rodriguez), působí jeho snaha  o charakterovou pitvu kýčovitě, až směšně. Jednoduchý příběh vyžaduje jednoduché motivace postav a ty jsou tu hrubě načrtnuty celkem dobře. Právě v ostřejších rysech však ztrácejí svou přesvědčovací sílu.
Velký palec nahoru zaslouží ale pohyblivost kamery. Ve filmu s názvem Rychle a zběsile se moc statických záběrů čekat nedá, ale kameraman zde využívá pohyblivost kamery parádně. Bez větších zmatků se přesouvá prostorem k poskytnutí vyprávěcích informací a poskytnutím trochy toho uměleckého zážitku, který film vytahuje z hlubin průměrnosti.
Nejumělečtějšími záběry jsou ty zrychlené. Stylizace úplně prvního závodu do soutěže jednotlivých automobilových světů Paula Walkera a Vina Diesela využívá rozmazání barev a časově skvěle použitého zoomu k vytvoření pocitu vyšší rychlosti a naléhavosti. Zrychlení času se ovšem nedotýká jen závodní části snímku. Přechody mezi dnem a nocí jsou zobrazeny pomocí hladkého přechodu mezi denním světlem a temnotou noci. I to dodává Rychle a zběsile na intenzitě.
Ty nejdůležitější záběry filmu, když se jezdí v autech, mají ovšem někdy problémy s věrohodným zobrazením rychlosti. Jak jsem již popsal v minulém odstavci, jeden ze závodů používá k navození vyšší rychlosti specifické stylistické postupy. Ostatní zobrazení rychlých jízd ale využívá konvenčnější styl snímání ruční kamerou, rychlých střihů ke zkreslení skutečné rychlosti natáčených vozidelí. Někdy ovšem tyto postupy tolik nefungují a na obrazovce je vidět, že auta, co sledujeme, opravdu takovou rychlostí nejedou.
Film jako celek působí jako něco, co do nového tisíciletí přitáhla v zubech kočka z devadesátek. Chlapáci, umazaní od motorového oleje, se potkávají s rajdami z předních stran pánských magazínů druhé cenové úrovně. Hlučná auta překřikují dialogy postav a vzdávají hold jednoduché devadesátkové akci například ve stylu Nebezpečné rychlosti Série ryvhle a zběsile vyšlápla s prvním dílem, když ne s grácií, tak aspoň s drsňáckým výrazem a příslibem dalších dobrodružství hlavního hrdiny.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Mladý Brian O'Connor se v baru, který patří králi nelegálních městských závodů Dominicu Torretovi, nejprve dostane do sporu s neurvalým členem Torretovy bandy Vincem a potom Dominicovi tvrdí, že by chtěl závodit. Večer dorazí na start tajných uličních závodů ve speciálně upravených vozech. Může se sice závodu zúčastnit, ale musí vsadit svůj vůz. Při divokém závodu si sice zpočátku vede dobře, a dokonce na chvíli předjede i Dominica, potom mu však selže motor a on skončí poslední. Sotva dorazí do cíle, stanou se závodníci terčem policejní razie. Brian ve svém voze zachrání Dominica před zatčením, při honičce se však dostanou na území konkurenčního gangu, který řídí Číňan Johnny Trano. Ten má s Dominicem nevyřízené účty nejen kvůli některým zmařeným obchodům, ale také proto, že se vyspal s jeho sestrou, a ze msty zničí Brianův vůz. Dominic pozve Briana k sobě.
Ví o něm, že pracuje ve specializované autodílně a stejně jako on seděl dva roky za krádeže aut. Ve skutečnosti je však Brian policistou, který v utajení pracuje na loupežích kamionů, do nichž je podle všeho Dominicova banda zapletena. Přestože na něj nadřízení naléhají, a chtějí výsledky, Brian potřebuje čas. Dominicova banda ho sice přijala jako nového člena, ještě stále si však nezískal jejich absolutní důvěru. Mezi Brianem a Dominiciem postupně vzniká stále pevnější přátelství a policista se sbližuje také s jeho sestrou Miou. Je přepaden další kamion a policie provede razii v domu Johnnyho Trana, který je jedním z podezřelých. Nic se však nenajde a Trana musí být jako syn ctihodného obchodníka propuštěn. Po skončená dalších závodů si Brian všimne, že celá banda odjela. Prozradí Mie kým ve skutečnosti je a s její pomocí se vydá po stopách bandy, která mezitím přepadla další kamion.
Jeho řidič se však brání a podaří mu ujet, na silnici zůstane ležet těžce zraněný Vince. Když dorazí Brian neváhá a přestože tím prozradí své inkognito, přivolá jako policista vrtulník záchranky. Když se později střetne se zklamaným a naštvaným Dominicem, přepadne je Trana a Brian svému příteli znovu zachrání život.

O PRODUKCI
Režie se ujal Rob Cohen, jeden z nejvšestrannějších režisérů dobrodružného žánru (natočil např. ,,Dračí život Bruce Lee" ,,The Rat Pack", ,,The Skulls", ,,Dračí srdce", ,,Denní světlo".) Jeho interpretace pouličních závodů je příběhem, jaký divák sleduje bez dechu. ,,Útočí na základní lidské instinkty, ale je to přesná interpretace skutečného života. Je to svět sám pro sebe. S vlastními rituály, jazykem, hrdiny i gaunery a odehrávají se v něm strhující dramata," říká Cohen, který byl několikrát svědkem těchto nočních závodů v průmyslových zónách v Los Angeles. ,,Je to hobby a současně životní styl, který oslnil nejrůznější vrstvy mladých lidí. Rozšířil se z L. A. do světa prostřednictvím časopisů, webových stránek, slangu a především lidské touhy, otestovat meze vlastních možností." Téma vychází z článku Kena Li, publikovaném v magazinu Vipe. Garry Scott Thompson podle něho napsal filmovou povídku, kterou pak zpracoval do scénáře spolu s Erikem Bergquistem a Davidem Ayerem. Kameramanem filmu byl Ericson Core a šéfem výpravy Waldemar Kalinowski. Konzultanty v oboru automobilových soutěží byli Craig Lieberman, předseda Národní závodní asociace (National Import Racing Association) a RJ De Vera, legendární účastník pouličních automobilových závodů. Rob Cohen, jeden ze současných nejvšestrannějších režisérů, vypravuje příběh hrdinů pouličních automobilových závodů, jehož napětí žádný divák neodolá. Akční příběh ,,Rychle a zběsile" je nahlížen prostřednictvím hlavních charakterů a umožní divákovi, aby se ocitl přímo na sedadle jezdce. Dojem působí familiérně ale je to zcela vyjímečný zážitek. Tato auta jsou vlastně pozemními raketami, jsou složené z elementů dovezených převážně z Japonska ale i Německa. Jsou sestaveny s hodinářskou přesností jejich oddanými vlastníky, kteří do nich investují desetitisíce dolarů, aby zdokonalili výkon vozu, který bude moci soutěžit a hlavně vyhrávat v půlnočních závodech. Ty se ovšem konají zcela mimo hranicei zákona.
,,Mnoho toho bylo napsáno a řečeno o postavení automobilů v historii americké kultury," říká Cohen ,,Automobil je symbolem svobody a volnosti. To je vaše životní stanovisko v době, kdy jste zcela závislí na rodičích, pokud jde o pohyb. A když pak v šestnácti dostanete řidičák, jste svobodní. A stále si uvědomujete, že je to právě auto, která vám tuto svobodu a volnost zaručuje." ,,Jak jsme koncipovali ,,Rychle a zběsile"? Vzali jsme půdorys westernu a přizpůsobili jsme ho dnešnímu městskému prostředí," pokračuje Cohen. ,,Náš film pracuje s nejvýznamějšími komponenty klasického westernu - loyalitou, ctí a svobodou, ale i se zradou. Jen koně tu nejsou, ale místo nich nastupují ,koňské síly'." Tvůrci se rozhodli situovat pouliční závody do ulic Los Angeles, což předpokládalo důkladný průzkum lokalit. V tom byl režisérovi nápomocen Doug Claybourne, který spolupracoval např. už s F. F. Coppolou na filmu ,,Nyní Apocalypsa" (1979). ,,Závody dávají mladým lidem příležitost jak naložit s volným časem," říká Claybourne, který sledoval řadu podobných pouličních závodů. ,,Opravdu hodně investují do svých vozů, což ale znamená, že se nevěnují jiným, méně nevinným záležitostem pouliční kultury. Veškerou svou energii věnují tito mladí lidé svým vozům."

O OBSAZENÍ
Největší výzvou pro režiséra Cohena bylo nalézt nejlepší a nejvýznamější mladé herce, aby ztělesnili postavy scénáře. ,,Má-li film být úspěšný, myslím že musí přinést něco originálního, jistý moment překvapení," říká Cohen. ,,A to je u nás netradiční výběr herců." ,,Paul Walker, s nímž jsem už spolupracoval na filmu ,,Skulls", dospěl, je inteligentní, mužný a je u něj v rovnováze jeho srdečnost i testosterony. Pro, našeho antihrdinu Dominika, jsme vybrali Vina Diesela, který odvedl vynikající výkon ve filmu ,,Černočerná tma" a ,,Kotelna". Věřím, že Vin se vyrovná tradičním akčním hvězdám. Mladá herečka Jordana Brewsterová zde má netradiční roli," pokračuje režisér. ,,Právě doknčila svá studia na univerzitě v Yale. Je nápadná a zvláštním způsobem krásná, a je to velmi dobrá herečka. Také Rick Yune, který má za sebou velmi působivý debut ve filmu ,,Sníh padá na cedry", je herec velmi charismatický. Zatímco jsme pracovali na obsazení filmu, jeden agent mě pozval na projekci nového filmu ,,Girlfighter". V něm se objevila nová hvězda Michelle Rodriguezová. Neměli jsme pro ni ve scénáři roli, ale dopsali jsme ji, když jsme zjistili, jak je talentovaná. Byli tu ale i další výborní mladí herci jako Matt Schulze, Chad Lindberg, Johnny Strong a Ja Rule. Toto originální obsazení dělá náš film jedinečným."
Rick Yune, obsazený do role nebezpečného a chladnokrevného Johnnyho Trana považuje film za velmi přitažlivý. ,,Miluji takové filmy, vyrostl jsem s Rockym, Top Gunem a Jamesem Bondem. Rychlé vozy, ženy a akce. To jsou filmy, při nichž se člověku rozbuší srdce. Byl jsem svou rolí úplně posedlý. Auta, která byla pro film použita, jsou opravdu vozy 21. století. Jsou v podstatě rovnocennými partnery hlavních představitelů. Tyto silniční rakety mají zcela novou technologii. Americké vozy jsou založeny na motoru s karburátorem, zatímco importované závodní vozy mají vstřikování paliva řízené computerem. Současný milardový průmysl se soustředil na výrobu dílů jako jsou spoilery, nárazníky, pneumatiky, chlazení a další součásti, které zvyšují výkon motoru. Nyní si můžete vzít starou Hondu-Civic po své matce, opatřit ji zhruba za 10 000$ těmito součástkami a získáte vysokovýkonný závodní vůz. Aby si režisér Cohen zaručil co nejvyšší autentičnost svého filmu, požádal o spolupráci předsedu NIRA (National Import Racing Association) Craiga Liebermana a RJ De Veru, bývalého pilota pouličních závodů a dnes živoucí legendu. Ten se nyní zabývá webovou stránkou importovaných vozů a stále je ve styku se závody. Oba se účastnili natáčení jako odborní poradci. Pokud šlo o scény, odehrávající se na dálnici, byl zde též odborný poradce David Marder, jeden z nejzkušenějších dopravních koordinátorů, který se už podílel např. na filmu ,,Days of Thunder". ,,Nemohli jsme si dovolit použít ve filmu vozy, které mají hodnotu až 100 000$, tak jsme vytvořili jejich repliky. Například jsme měli sedm rozdílných verzí Mitsubishi Eclipse, což je první auto, které ve filmu řídí Brian, (jehož hraje Paul Walker.)" říká režisér Cohen.
Když Cohen natáčel s Walkerem v Torontu film ,,Skulls", herec se mu svěřil, že by rád hrál tajného policistu. Je to vlastně v určitém období sen každého kluka stát se policajtem - a moci jedit ulicemi rychlým automobilem o závod. ,,Když jsme skončili ,,Skulls", říká Walker, ,,Rob Cohen a Neal mi řekli o svém projektu. Tehdy ještě neexistoval scénář. Strašně rád jsem přislíbil spolupráci a oni se mnou počítali." Co se týče aut, dodává: ,,Když jsem byl malý kluk, měl otec doma spousta automobilových časopisů a já jsem si v nich četl, studoval jsem všechny věci okolo nich." Walker nyní na jaře jel na vlastním Nissanu Skyline, závod v Palmdale, sponozorovaným NIRA. Také Vin Diesel je vášnivým obdivovatelem vozů. ,,Auta a rychlost mě vždy fascinovaly," říká. ,,Měl jsem GSX-R s nímž jsme jezdili na všechny strany z Manhattanu neuvěřitelnou rychlostí. To bylo v době, kdy jsem studoval. Miloval jsem ten pocit volnosti, který mi rychlé auto poskytovalo." Jordana Brewsterová toho před filmem ,,Rychle a zběsile" moc nenajezdila. Avšak příběh, charaktery postav a osoba samotného režiséra ji k projektu tohoto filmu velmi lákaly. ,,Mám Roba opravdu ráda a také se mi líbila jeho představa filmu i jeho zamýšlené obsazení. Vyrostla jsem v New Yorku a tady jsem neměla potřebu řídit auto, takže řidičák jsem si opatřila až k vůli natáčení tohoto filmu. Nyní jsem velmi ráda, že jsem to udělala, protože jinak bych se byla asi nejmíň do čtyřicítky nepřiměla sednout si za volant."

DABING
V českém znění: Filip Jančík - Paul Walker (Brian O'Conner), Daniel Dítě - Vin Diesel (Dominic Toretto), Jitka Ježková - Jordana Brewster (Mia Torettoová), Antonín Navrátil - Matt Schulze (Vince), Lucie Svobodová - Michelle Rodriguez (Letty), Michal Michálek - Chad Lindberg (Jesse), Jiří Zavřel - Thom Barry (Bilkins), Jaroslav Kaňkovský - Ted Levine (Tanner), Zbyšek Pantůček - Noel Gugliemi (Hector), Bohdan Tůma - Rick Yune (Johnny Tran, titulky), Zdeněk Podhůrský - Ja Rule (Edwin), Radovan Vaculík - Reggie Lee, R.J. De Vera (Lance Nguyen, Danny Yamato), Ladislav Novák - Johnny Strong (Leon), Martin Kolár - Vyto Ruginis, Neal H. Moritz (Harry, řidič Ferrari), Zdeněk Mahdal - Stanton Rutledge (Muse), Jiří Kvasnička - Beau Holden (Ted), Rob Cohen (rozvažeč pizzy), Miloslav Študent - Peter Navy Tuiasosopo, F. Valentino Morales (ochranka pouštních válek, dispečer), Hana Krtičková - Monica Tamayo (Monica), Irena Hrubá - Megan Baker (Gimel), Libor Hruška - (Marvin), Radka Stupková - (hlas z rádia), Ivana Měřičková a další
Překlad: Petr Finkous
Zvuk: Antonín Němec
Produkce: Iva Koudelková
Dialogy: Veronika Kernová
Režie českého znění: Bohdan Tůma
Vyrobilo: Tvůrčí skupina Josefa Petráska, studio Budíkov pro Bonton Home Entertainment v roce 2002

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 13.9.2001 Bontonfilm
Premiéra USA: 22.6.2001 Universal Pictures US
Premiéra Německo: 11.10.2001 Universal Pictures Germany
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.3.2002 (VHS) Bonton Home Entertainment, 27.03.2002 (DVD) Bonton Home Entertainment
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 3.8.2009 Bontonfilm
Poprvé na DVD: 3.10.2005 Universal
Poprvé na Blu-ray: 3.8.2009 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 7 123 669
Tržby celkem - $ 207 283 925
Návštěvnost v ČR 79 059
Náklady (Rozpočet) - $ 38 000 000

BONUSY (Blu-ray)
• Vynechané scény s volitelným komentářem režiséra
• Ve žhavých ulicích
• Z natáčení Rychle a zběsile
• Víc než zběsile
• Úprava žhavých zahraničních aut
• Pohled kamery z více úhlů
 
ROZLIŠENÍ Blu-ray
16:9 / 1920x1080p (FULL HD) / 2.35:1
česky DTS Digital Surround 5.1, anglicky DTS-HD Master Audio 5.1, maďarsky DTS Digital Surround 5.1, polsky DTS Digital Surround 5.1, portugalsky DTS Digital Surround 5.1, rusky DTS Digital Surround 5.1, thajsky DTS Digital Surround 5.1, španělsky DTS Digital Surround 5.1
české, anglické pro neslyšící, bulharské, hebrejské, chorvatské, islandské, maďarské, polské, portugalské, rumunské, řecké, španělské, thajské, turecké
 
FILMY V SÉRII
Rychle a zběsile gastonrolinc.webnode.cz/news/a279/
Akční / Krimi, USA / Německo, 2001
Režie: Rob Cohen, Hrají: Paul Walker, Vin Diesel

Rychle a zběsile 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a280/
Akční / Krimi, USA / Německo, 2003
Režie: John Singleton, Hrají: Paul Walker, Tyrese Gibson

Rychle a zběsile: Tokijská jízda gastonrolinc.webnode.cz/news/a281/
Akční / Krimi, USA, 2006
Režie: Justin Lin, Hrají: Lucas Black, Sung Kang

Rychlí a zběsilí https://gastonrolinc.webnode.cz/news/a282/
Akční / Krimi, USA, 2009
Režie: Justin Lin, Hrají: Vin Diesel, Paul Walker

Rychle a zběsile 5 gastonrolinc.webnode.cz/news/a283/
Akční / Krimi, USA, 2011
Režie: Justin Lin, Hrají: Vin Diesel, Paul Walker

Rychle a zběsile 6 gastonrolinc.webnode.cz/news/a284/
Akční / Krimi, USA, 2013
Režie: Justin Lin, Hrají: Vin Diesel, Paul Walker

Rychle a zběsile 7 gastonrolinc.webnode.cz/news/a285/
Akční / Krimi, USA / Japonsko, 2015
Režie: James Wan, Hrají: Vin Diesel, Paul Walker

Rychle a zběsile 8 gastonrolinc.webnode.cz/news/a228/
Akční / Krimi, USA / Čína, 2017
Režie: F. Gary Gray, Hrají: Vin Diesel, Dwayne Johnson

Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw gastonrolinc.webnode.cz/news/rychle-a-zbesile-hobbs-a-shaw-fast-furious-presents-hobbs-shaw-2019-134-usa-akcni-krimi-thriller-komedie-62/
Akční / Krimi, USA, 2019
Režie: David Leitch, Hrají: Dwayne Johnson, Jason Statham

Rychle a zběsile 9 gastonrolinc.webnode.cz/news/rychle-a-zbesile-9-f9-2021-131-usa-akcni-dobrodruzny-krimi-thriller-43/
Akční / Dobrodružný, USA, 2021
Režie: Justin Lin, Hrají: Vin Diesel, Lucas Black

V přípravě
Rychle a zběsile 10 gastonrolinc.webnode.cz/news/rychle-a-zbesile-10-fast-furious-10-2003-usa-akcni-dobrodruzny-krimi-thriller/
Akční / Dobrodružný / Krimi, USA 2023
Režie: Justin Lin, Hrají: Vin Diesel, John West Jr.
 
Tvůrci a herci
Rob Cohen (Režie), Neal H. Moritz (Produkce), BT (Hudba), Ericson Core (Kamera), Peter Honess (Střih), Ronna Kress (Casting), Waldemar Kalinowski (Scénografie), Sanja Milkovic Hays (Kostýmy), Felipe Borrero (Zvuk), Bruce Stambler (Zvuk), Jay Nierenberg (Zvuk), Michael Germain (Masky), Gary Scott Thompson (Scénář), Erik Bergquist (Scénář), David Ayer (Scénář), Paul Walker (Herec), Vin Diesel (Herec), Michelle Rodriguez (Herec), Jordana Brewster (Herec), Rick Yune (Herec), Chad Lindberg (Herec), Matt Schulze (Herec), Ted Levine (Herec), Ja Rule (Herec), Thom Barry (Herec), Noel Gugliemi (Herec), Reggie Lee (Herec), Rob Cohen (Herec), Johnny Strong (Herec), Vyto Ruginis (Herec)
 
2001/106/USA, Německo/USA, Německo
 
Zajímavost k filmu
- Jordana Brewster (Mia Toretto) a Michelle Rodriguez (Letty Ortiz) neměly řidičský průkaz.
- Byl natočen i alternativní konec, kdy Brian O´Connor (Paul Walker) odejde od policie, přijde za balící a stěhující se Miou (Jordana Brewster) a chce s ní zůstat. Scéna ale nabyla použita, protože by se špatně navazovalo dalšími díly.
- Role Mii byla napsaná pro Elizu Dushku, ale ta odmítla.
- Ve filmu se objevilo více než 60 japonských aut.
- Brian O'Connor (Paul Walker) má ve filmu zbraň Colt Combat Commander ráže .45 ACP.
- Natáčení probíhalo v kalifornském Malibu, Los Angeles a Beverly Hills.
- Michelle Rodriguez a Vin Diesel během natáčení prvního dílu série tvořili pár i v reálném životě.
- Natalie Portman, Kirsten Dunst, Sarah Michelle Gellar, Jessica Biel i Bijou Phillips absolvovaly konkurz do role Mii.
- Vozidlo, které Brian O’Conner (Paul Walker) prohrál v pouličních závodech, bylo Mitsubishi Eclipse. Auto, kterým jej Dominic Toretto (Vin Diesel) porazil, byla Mazda RX-7. Jesse (Chad Lindberg) jezdil v Volkswagenu Jetta A3. Torretův gang používal při vykrádání kamionů Hondu Civic Coupé. Vůz, který dal Brian Dominicovi, byla Toyota Supra Turbo. Auto, která dal dohromady Dominic se svým otce, byl Dodge Charger R/T. Vůdce japonského gangu Tran (Rick Yune) jezdil v Hodně S2000.
- Kamion s názvem „Rodgers“ musel být kvůli scéně, kdy pod něj vjede Honda, vyvýšen o 46 cm.
- Po titulkoch nasleduje ešte jedna menšia scéna.
- V úvodním souboji jede Dominic (Vin Diesel) v Mazdě RX7 s Wankelovým motorem a Brian (Paul Walker) v Mitsubishi Eclipse.
- Paul Walker a Vin Diesel byli oceněni cenou MTV Movie Award za Nejlepší tým na obrazovce.
- Mark Wahlberg, Christian Bale a Eminem byli zvažováni pro roli Briana O'Connora, než byl vybrán Paul Walker.
- Volkswagen Jetta, kterého řídí Jesse, si později koupil Frankie Muniz (herec a závodník).
- Filmaři požádali majitele okolních domů, jestli by si své domy přemalovali tmavšími barvami, aby tak vynikly barvy aut.
- Závěrečného závodu se účastnilo přes 1500 aut, a to i s jejich skutečnými majiteli.
- Vin Diesel nešťastnou náhodou zlomil nos jednomu z kaskadérů.
- Dům, ve kterém sídlí FBI, je stejný, jaký vlastnil Walter Matthau ve filmu Zavěste, prosím (2000).
- Ulice, ve které na konci Vin Diesel rozbije své auto, je stejná jako ve scéně při zatčení narkomanů v Training day, který také napsal David Ayer.
 
Odkazy