Rychle a zběsile 9 / F9 (2021/131/USA/Akční, Dobrodružný, Krimi, Thriller) 43%

24.11.2021 10:49
JEDNOU VĚTOU
„Automobilová pohádka Rychle a zběsile ve svém devátém dílu posílá závodní vůz na oběžnou dráhu."

OBSAH
Dominic Toretto (Vin Diesel) si myslel, že si konečně bude moci začít užívat klidný život s Letty (Michelle Rodriguez) a synem Brianem, jenže pak se ozvala jeho minulost. V týmu lumpů, kteří se rozhodli ovládnout svět, figuruje i člověk, který je stejně odvážný a nebezpečný jako Dom. A taky skvěle řídí. Koneckonců je to jeho bratr Jakob (John Cena). Rozešli se ve zlém po smrti otce a je jasné, že pokud se jejich cesty znovu zkříží, bude je to asi oba hodně bolet. A protože Jakobovi pomáhá s realizací jeho plánů geniální hackerka Cipher (Charlize Theron), se kterou jsme se seznámili v předchozím díle, musí Dominic tváří v tvář přesile dát znovu dohromady „rodinu“ rychlých a zběsilých řidičů. S nimi se vydá na neuvěřitelnou štreku, která vede přes Londýn, Tokio, středoamerickou džungli a historické uličky Edinburghu až do Ázerbájdžánu. Tam všude budou porušovat dopravní předpisy a fyzikální zákony a pokoušet se přitom zachránit svět. (CinemArt)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Tak nám do kin dorázil první blockbuster, což bylo hodně rychlý, ale příběh je docela zběsiílía neocením ho ani po 9 měsících lockdownu bez kin. Máme tam opět brášku jako novou postavu a možná to právě na něm taky upadá, John Cena ztratil charisma drsoně a protože herectví nikdy nenašel nemá moc na čem stavět svou přitímnost před kamerou, kromě toho, že je teda "chlapák". Jasně kluci se tam perou s klukama, holky s holkama a taky kluci s holkama a tak nějak to tam docela hodně bouchá, samozřejmě autíčka nesmí chybět, ale přijde mě to, jak akce bez ladu a skladu. To že tvůrci propadali z fyziky a s logikou se ještě neseznámili, to by až tak nevadilo, ale to, že postavy se tam ukazují jak právě vylosovaných šťatsných deset aniž by tam měli svůj smysl nebylo dobrý. Nejvíc mě bavil začátek a "stathamovský" dodatek. Ten vesmír, to bylo vysloveně trapný. Major Zeman měl 30 případů, tak uvidíme kolik rychlostí bude mít pan Toretto. (Enšpígl) 2*

„To si ze mě děláte srandu?“ ptá se udiveně v závěru Charlize Theron. Ano, děláme, totální. A už hodně dlouho, nabízí se reagovat. FF kolos jede dál. Na fyziku kašle. Dlouhodobě. Prdelky se už tolik nevrtí, o rychlých autech to taky už moc není, zůstávají rádoby hlubokomyslné dialogy a jalový scénář. A jakási mezinárodní špionáž. Pokud někdo někdy zemřel (těžko bych si vzpomenul, ve kterém to bylo díle), je zase naživu, pokud bylo naposledy už něco hooodně absurdní, deváté pokračování to ještě přebije, a klidně vyšle do vesmíru auto s raketovým motorem na střeše. Ruční brzda dávno chybí. A do toho všeho je tu stále Toretto (pozor, ve dvojím balení), který dál mele o tom, že rodina je číslo jedna (přitom sám před svým vlastním prahem nemá umeteno). Jenže při všech těch zběsilých honičkách po frekventovaných ulicích musí zákonitě někomu navždy vzít strýce, dceru nebo otce... Ale to jen rýpu. Chemie mezi postavami je pořád fajn, je cítit, že spolupracují už několik let, jen se tentokrát méně myslelo na humor. Určitě se ale mezi diváky najdou tací, kteří si budou nejen v Edinburghu všímat našich škodovek, tipovat, kdo a kam ještě dopadne/přeskočí/odbočí na vteřinu přesně, užívat si „nápad“ s obřími magnety (ač s odporujícími si fyzikálními vlastnostmi) a konstatovat, že holky za počítači jsou prostě vždycky kočky. Celkově línější díl, ale tři hvězdy v pohodě dám. (castor) 3*

Po parádní sedmičce a osmičce se nám série rozředila. Rock, Statham a Morgan odešli a uplichtili si průměrný spin-off Hobbs a Shaw a bez nich ztratila drajv i devítka, do které Diesel přivedl jediný nový herecký aset - wait for it - Johna Cenu. No, tak hlavně že už ho teď nikdo neohrožuje... Snaha víc než kdy jindy hrát na rodinnou notu (ne, že by to někdy někoho zajímalo) k zábavnějšímu příběhu nevede, stejně jako vracení starých známých do hry za trapného (Han) a až morbidního vysvětlování (tváření se, že Brian je tam někde venku a živý). V přepálených akčních scénách se sice zničí bezpočet aut a nechybí absurdní nápady (magnety, výlet do vesmíru), ale tentokrát to šlape a baví o poznání míň než předtím. Cena dle očekávání tragický, respektive máme tu tři záporáky a všichni stojí za prd. Jestli Diesel příště nepřivede nějakou výraznou novou krev, bude to smutné finále. (choze) 2*

VELKÁ RECENZE
Dveře multiplexů rozkopává blockbuster tak jalový, že pro jeho přežití je nezbytné odevzdat mozek na pokladně kina a vyzvednout si ho až cestou domů. Diesel s Linem se na férovku rozhodli pustit do superhrdinských vod, protože i stranou všech bojových umění, hackování a nadlidských reflexů za volantem některé postavy disponují arzenálem schopností kombinujícím ty nejsilnější z Avengerů – třeba když skáčou pomocí lan po budovách nebo po rvačce jeden proti dvaceti úderem pěsti rozboří strop budovy, načež si z pádu betonové sutiny rovnou na hlavu odnesou namísto škrábanců jen několik flashbacků. Dalším superhrdinou pak je elektromagnet, který zřejmě disponuje vlastním vědomím a selektivně přitahuje pouze auta záporáků a předměty, které klaďasové u jeho ovládacího knoflíku přitáhnout chtějí.
Scénář filmu, kde auto s výskokem vyjede padající plaňkový most nebo kde případnou smrt způsobenou dopadem z absurdní výšky spolehlivě zažehná přistavení libovolné kapoty pak v jakýchsi meta vtípcích komentuje nesmrtelnost hlavních postav a znásilňování zákonů fyziky, kterého se série pravidelně dopouští. Ať už humor a hlášky padají na úrodnou půdu, nebo ne, je sympatické vidět, že s výjimkou Diesla a jeho postavy ultraalfasamce Doma se deváté Rychle a zběsile bere čím dál méně tak urputně vážně, jako některé z předchozích dílů. Vzhledem k neustálému posouvání absurdit (asi není větším spoilerem, že tentokrát už na to auto ve vesmíru skutečně dojde) by to jinak s kapičkou soudnosti asi ani nešlo, otázkou ovšem je, jestli se rodinná sága skutečně již skutečně nevyčerpala a nenaráží pomalu na hranu toho, o kolik rychlejší a zběsilejší ještě může být.
Důkazem toho je neustálé přepisování vlastní historie a oživování mrtvých postav, které se stalo takřka už devízou série. S vysvětlováním detailů návratu Hana si film velkou hlavu nedělá, potřebuje totiž oživit rodinnou skvadru, na které je absence Paula Walkera, Jasona Stathama a Dwaynea Johnsona silně cítit. Možná i proto dorazí i další staří známí z nejstarších filmů, přičemž třeba vzpomínky na pouliční závodění za zvuků remixu Breathe od Prodigy, jak vystřižené z kultovní jedničky, fandy určitě potěší. Nad absurditou návratu dlouho ztraceného bratra s tváří Johna Ceny nemá smysl se pozastavovat. Jeho přítomnost a neherectví nijak nenadchne ani neurazí, jde zkrátka o další horu svalů, kterou Diesel v průběhu stopáže tradičně dofackuje až ke klaďáctví, hodícímu se mu do krámu dalších dílů, kterým se ještě pár blockbusterových sezon nevyhneme.
Rychle a zběsile 9 není film, ale podle očekávání spíš naprosto tupá, zábavná, pestrobarevná a řvoucí atrakce, jejíž děj nedává smysl a pouze poskytuje záminku ke spoustě efektní akce, závodění a výbuchům. Chtít po něm cokoliv jiného by bylo naivní. Veškeré pokusy o rodinnou tragédii operních rozměrů, patos či dojemnou notu jsou směšné, to ale lze po roce nudy, šedi a smutku s radostí odpustit, když se divák dobře baví. Pokud tedy máte chuť na pořádný výplach, ve kterém nic nedává smysl, ale hezky se na to kouká s vanou popcornu, nemáte nad čím váhat. Doporučujeme i verzi pro 4DX, ke kterému je Rychle a zběsile ideální kandidát.

DABING
1.DABING (Kino)
V českém znění: Daniel Dítě - Vin Diesel (Dominic Toretto), Lucie Svobodová - Michelle Rodriguez (Letty Torettová), Marek Holý - Tyrese Gibson (Roman Pearce), Petr Gelnar - Ludacris (Tej Parker), Martin Stránský - John Cena (Jacob Toretto), Irena Máchová - Nathalie Emmanuel (Ramsey), Jitka Ježková - Jordana Brewster (Mia Torettová), Filip Švarc - Sung Kang (Han), Otmar Brancuzský - Michael Rooker (Buddy), Dana Syslová - Helen Mirren (Magdalene Shawová), Jiří Štěpnička - Kurt Russell (pan Nikdo), René Slováčková - Charlize Theron (Cipher), Marek Lambora - Finn Cole (mladý Jacob Toretto), Michal Jagelka - Thue Ersted Rasmussen (Otto), Sabina Rojková - Anna Sawai (Elle), Tomáš Havlínek - Vinnie Bennett (mladý Dominic Toretto), Bohumil Švarc ml. - Lucas Black (Sean), Jan Maxián - Bow Wow (Twinkie), Zdeněk Hruška - JD Pardo (Jack Toretto), Michal Novotný - Jim Parrack (Kenny Linder), Michal Gulyáš - Shea Whigham (Stasiak), Ernesto Čekan - Don Omar / Ozuna (Santos / mladý Santos), Michal Michálek - Jason Tobin (Earl), Lucie Kušnírová - Cardi B (Leysa), Jiří Chvalovský - Cered (mladý Leo), Vít Eduard Gajdoš - Isaac Holtane / Immanuel Holtane (Brianek), Ladislav Cigánek - Jason Statham (Deckard Shaw), Miroslava Součková - Gal Gadot (Gisele Harabová), Jiří Panzner - Miraj Grbic (rus v boxovacím pytli), Ludvík Král, Svatopluk Schuller, Petr Vágner, Miroslav Hrabě, Radka Stupková, Bohdan Tůma (titulky)
Překlad: Petr Finkous
Zvuk: Barbora Hovorková
Produkce: Adéla Bláhová, Jan Jabůrek
Dialogy a režie: Jan Pecha
Pro Universal Pictures vyrobilo Studio Virtual® - 2021

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 17.6.2021 CinemArt
Premiéra USA: 25.6.2021 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 20.10.2021 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 20.10.2021 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 26 317 392
Tržby celkem - $ 726 200 000
Návštěvnost v ČR 156 866
Náklady (Rozpočet) - $ 225 000 000

FILMY V SÉRII
Rychle a zběsile gastonrolinc.webnode.cz/news/a279/
Akční / Krimi, USA / Německo, 2001
Režie: Rob Cohen, Hrají: Paul Walker, Vin Diesel

Rychle a zběsile 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a280/
Akční / Krimi, USA / Německo, 2003
Režie: John Singleton, Hrají: Paul Walker, Tyrese Gibson

Rychle a zběsile: Tokijská jízda gastonrolinc.webnode.cz/news/a281/
Akční / Krimi, USA, 2006
Režie: Justin Lin, Hrají: Lucas Black, Sung Kang

Rychlí a zběsilí https://gastonrolinc.webnode.cz/news/a282/
Akční / Krimi, USA, 2009
Režie: Justin Lin, Hrají: Vin Diesel, Paul Walker

Rychle a zběsile 5 gastonrolinc.webnode.cz/news/a283/
Akční / Krimi, USA, 2011
Režie: Justin Lin, Hrají: Vin Diesel, Paul Walker

Rychle a zběsile 6 gastonrolinc.webnode.cz/news/a284/
Akční / Krimi, USA, 2013
Režie: Justin Lin, Hrají: Vin Diesel, Paul Walker

Rychle a zběsile 7 gastonrolinc.webnode.cz/news/a285/
Akční / Krimi, USA / Japonsko, 2015
Režie: James Wan, Hrají: Vin Diesel, Paul Walker

Rychle a zběsile 8 gastonrolinc.webnode.cz/news/a228/
Akční / Krimi, USA / Čína, 2017
Režie: F. Gary Gray, Hrají: Vin Diesel, Dwayne Johnson

Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw gastonrolinc.webnode.cz/news/rychle-a-zbesile-hobbs-a-shaw-fast-furious-presents-hobbs-shaw-2019-134-usa-akcni-krimi-thriller-komedie-62/
Akční / Krimi, USA, 2019
Režie: David Leitch, Hrají: Dwayne Johnson, Jason Statham

Rychle a zběsile 9 gastonrolinc.webnode.cz/news/rychle-a-zbesile-9-f9-2021-131-usa-akcni-dobrodruzny-krimi-thriller-43/
Akční / Dobrodružný, USA, 2021
Režie: Justin Lin, Hrají: Vin Diesel, Lucas Black

V přípravě
Rychle a zběsile 10 gastonrolinc.webnode.cz/news/rychle-a-zbesile-10-fast-furious-10-2003-usa-akcni-dobrodruzny-krimi-thriller/
Akční / Dobrodružný / Krimi, USA 2023
Režie: Justin Lin, Hrají: Vin Diesel, John West Jr.
 
Tvůrci a herci
Justin Lin (Režie), Vin Diesel (Produkce), Jeff Kirschenbaum (Produkce), Justin Lin (Produkce), Neal H. Moritz (Produkce), Joe Roth (Produkce), Clayton Townsend (Produkce), Samantha Vincent (Produkce), Brian Tyler (Hudba), Stephen F. Windon (Kamera), Dylan Highsmith (Střih), Greg D'Auria (Střih), Kelly Matsumoto (Střih), Rachel Tenner (Casting), Jan Roelfs (Scénografie), Sanja Milkovic Hays (Kostýmy), John Casali (Zvuk), Amanda Knight (Masky), Chris Morgan (Scénář), Daniel Casey (Scénář), Vin Diesel (Herec), Lucas Black (Herec), Tyrese Gibson (Herec), Jordana Brewster (Herec), Michelle Rodriguez (Herec), John Cena (Herec), Finn Cole (Herec), Anna Sawai (Herec), Ludacris (Herec), Charlize Theron (Herec), Helen Mirren (Herec), Nathalie Emmanuel (Herec), Michael Rooker (Herec), Cardi B (Herec), Jim Parrack (Herec), Martyn Ford (Herec), Ozuna (Herec), Thue Ersted Rasmussen (Herec), Sung Kang (Herec), Amber Sienna (Herec)
 
2021/131/USA/Akční, Dobrodružný, Krimi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Film se natáčel od 24. června do 11. listopadu 2019.
- Premiéra filmu měla proběhnout 22. května 2020, avšak kvůli epidemii koronaviru byla přesunuta na 2. dubna 2021.
- Postava Cipher (Charlize Theron) je první, která se v celé sérii objevila hned dvakrát, jako hlavní záporná postava.
- Stříbrnočervené auto s raketovým motorem je ve skutečnosti Pontiac Fiero z roku 1986.
- Během natáčení se ošklivě zranil dublér Vina Diesela, Joe Watts. Při skoku z balkónu si poranil hlavu a z placu jej musela ihned odvézt rychlá záchranná služba.
 
Odkazy